Hogyan bővítheti szókincsét

A széles szókincs jobb kifejezést és meggyőzőbb beszélgetéseket tesz lehetővé. Tehát a beszédén való munka elengedhetetlen, ha tekintélyes pozíciót akar elfoglalni, és egyszerűen csak tekintélyt akar szerezni bármely vállalatnál.

Elmondjuk, hogy milyen módszerek és gyakorlatok segíthetnek a szókincsed fejlesztésében.

Hogyan bővítheti szókincsét

Megszabadulni az élősködő szavaktól

Ahhoz, hogy valóban másképp kezdjünk el beszélni, meg kell tisztítanunk a teret az új kifejezések számára. Ehhez először is meg kell szabadulnia az élősködő szavaktól. Próbáljon megszabadulni a “nos”, “mintha”, “tényleg”, “f**k” és más nagy “nagy szavak” használatától, amelyek elrontják a beszédét, sok jó szó helyettesítésével.

Vigyázzon, mit mond, hogy megszabaduljon a parazitáktól. Vegye fel a szokásos mindennapi beszédét kamerával vagy diktafonnal, és elemezze, hányszor használja a nem kívánt szerkezeteket.

Írj egy konkrét listát azokról a szavakról, amelyektől meg kell szabadulnod, és kérd meg a családodat, hogy dorgáljanak meg minden alkalommal, amikor használod őket.

Mindent elolvasni

A szókincsünk bővítésének leghatékonyabb módja, ha többet olvasunk. De mivel a célunk az, hogy a mindennapi beszédünkön dolgozzunk, ne csak a klasszikusokon rágódjunk.

Olvass női regényeket, olyan emberek posztjait, akik nem igazán érdekelnek, blogokat és magazinokat. Fontos, hogy egyformán jól tudjuk, mit jelent az emancipáció és a differenciálódás, valamint hogy megértsük, mit jelent a hurrá és a hype.

Próbáljon magyarázatot találni azokra a szavakra, amelyeket nem ért

Ha nem érti egy kifejezés jelentését, ne legyen lusta, és szánjon rá egy percet, hogy megtanulja a jelentését az interneten. Ne habozzon kérdezni, ha nem érti, mire gondol a beszélő. Ez sokkal okosabb és őszintébb, mintha egy olyan beszélgetést próbálnál folytatni, amit nem teljesen értesz.

Ismerd fel, hogy egy normális társadalomban senki sem fogja kigúnyolni a tudásbeli hiányosságaidat. Ne tagadd meg magadtól a lehetőséget, hogy valami újat és érdekeset tanulj, csak azért, mert nem felelsz meg valaki más elvárásainak.

Változtass a társadalmi körödön

Nem tudsz változtatni a szókincseden, amíg ugyanazokkal az emberekkel beszélsz, és ugyanazokat a dolgokat csinálod.

Hogy új és érdekes dolgokat tanulj, változtasd meg az embereket, akikkel nap mint nap találkozol. Figyeljük meg, hogyan változik a beszéd, amikor az emberek új munkát kapnak vagy új barátokat szereznek. Egyszerre új szavak és kifejezések jelennek meg, megváltozhat a beszédtempó és a beszédmód.

Ahhoz, hogy te is megváltozz, próbálj meg állandóan új ismeretségeket kötni. Másokon is gyakorolhatod magad – amikor sorban állsz, edzőteremben edzel vagy vársz az orvosra.

Minden új ember megtanít valamire, csak adj neki egy esélyt.

Vigyél magaddal egy jegyzetfüzetet, hogy le tudd jegyzetelni egy új szó jelentését, miközben begépeled. Esténként pedig nézd át a jegyzeteidet, hogy az új információk elraktározódjanak a fejedben.

Jelentkezzen angol nyelvtanfolyamra

Vagy bármely más nyelvet, mivel ez egy másik perspektívát ad a saját nyelvedhez. Figyelni fogsz a nyelvtanra, jobban odafigyelsz a szókincsre.

Ezenkívül ez a gyakorlat megtanít arra, hogy megjegyezze az új szavakat, és aktívan bevezesse őket a beszédébe.

Kezdj el írni minden nap

Hogyan bővítheti szókincsét

Elindíthatsz egy blogot vagy egy rendszeres naplót, akárcsak gyerekkorodban. De az első lehetőség előnyösebb, mert így tudni fogja, hogy olvassák, és óvatosabb lesz a beszédével.

Írja le minden napról a lehető legrészletesebben a benyomásait. Írja le, mi tette boldoggá és miért, és mi szomorította el és miért. Írd le a kívánságaidat és céljaidat, hogy legyen egy durva életterved.

IM barátok, ne rövidítsd le a szavakat, és ne ragadtasd el magad az emojikkal. Épp ellenkezőleg, próbálj meg mindent leírni, amit mondani akarsz.

A kézzel való írás pedig nagyszerű módja a memória edzésének, mert nemcsak a szó jelentését jegyzi meg, hanem azt is, hogyan kell helyesen írni.

Versek és idézetek tanulása

Sokkal könnyebb megtanulni egy mondatot, mint egyesével megtanulni a szavakat. Írja le a jegyzetfüzetébe az összes olyan mondást és idézetet, amely megragadt Önnél, és időről időre olvassa újra őket.

Idővel egyre több és több lesz belőlük, megtanulod, hogyan használd őket a beszédben. De ne essünk túlzásokba; ha túl gyakran idézünk nagyszerű embereket, lehet, hogy felkapaszkodottnak fognak tartani.

Kártyák használata

Ha nem tudod megjegyezni a szavakat, írd őket kártyákra, és terítsd szét őket a házadban. Mindig a szemed előtt fogod látni őket, és önkéntelenül megjegyzed, amit írtál.

Sokan ismerik ezt az utat a középiskolai angol nyelvtanulás óta, amikor a tanár azt követelte, hogy az egyik oldalra írd fel a szót és annak átírását, a másikra pedig a fordítást és esetleg a használatát.

Ugyanezt megteheti az új szavakkal is. Ne feledje, hogy a szavak tanulási folyamata akkor kezdődik, amikor leírja őket. Ezért fontos, hogy kézzel készítsünk kártyákat, ne pedig mobilalkalmazással.

Nemcsak a ház körül, hanem az utazásokra is magaddal viheted, így nem kell szünetet tartanod, hogy bővítsd a szókincsedet.

Gyakorlat

Az új szavak memorizálásának legjobb módja a gyakorlás. Íme néhány példa a gyakorlatokra.

  1. Készíts olyan mondatokat, ahol minden szó az ábécé következő betűjével kezdődik. Összefüggő beszédet tartani jobb. Nehezebb, de hatékonyabb. Ha erre még nem vagy képes, akkor korlátozd magad egyetlen mondatra. A legfontosabb dolog a szórend szabályainak betartása.

  2. Történetek kitalálása az azonos beszédrészhez tartozó szavakból. Például írja le a napját csak főnevekkel vagy igékkel.

  3. Olyan mondatok alkotása, amelyekben minden szó egyetlen betűvel kezdődik.

  4. Keresse meg az egyes szavak antonimáit és szinonimáit, amelyek eszébe jutnak.

  5. Visszamondás. Miután megnézett egy új filmet vagy elolvasott egy könyvet, ossza meg benyomásait barátaival. Próbálja meg az elbeszélést a lehető legélénkebbé tenni, hogy a beszélgetőpartner teljes figyelmét lekösse. Fontos, hogy a történet egészen a végéig izgalmas maradjon.

Játsszon

Nagyszerű új szavakat tanulni és megjegyezni őket a telefonodra letölthető szókirakós játékainkban. Keresztrejtvényt is fejthetsz, és ismeretlen szavakat is írhatsz a füzetedbe.

Tanulj meg egy nehéz szót naponta

Vannak különböző mobilalkalmazások, amelyek segítenek ebben, ahol minden nap megjelenik egy szó a képernyőn egy magyarázattal. Ez a módszer azok számára alkalmas, akik nem tudnak időt szakítani arra, hogy minden nap kiírják a szavakat. Ez egy lassabb folyamat, de így is apránként fogod felépíteni a szókincsedet.

Beszéljen gyakrabban okos emberekkel

Egy intelligens emberrel való beszélgetés segít javítani a beszédét és általában növelni a műveltségét. Sajnos gyakran olyan emberek vesznek körül minket, akik nem fordítanak nagy figyelmet a beszéd minőségére. Ha vannak olyan régi vágásúak a társasági körödben, akik még mindig szépen, sallangmentesen beszélnek, és szlengben beszélnek, próbálj meg találkozni velük időnként egy csésze kávéra. Az ilyen beszélgetések segítenek abban, hogy másképp tekintsen a beszédére.

Hallgasson meg egy hangoskönyvet

Hogyan lehet javítani a szókincset

Ezek ugyanúgy segíthetnek a szókincsed fejlesztésében, mint a papír- vagy e-könyvek hangos olvasása. De időt is megtakaríthatsz, mert például egyszerre hallgathatsz könyvet és csinálhatod a házi feladatodat.

A legfontosabb, hogy érdekes műveket válasszunk, amelyeket jó előadók olvasnak fel, tiszta beszéddel. Az ismeretlen vagy nehéz szavakat hangosan el lehet ismételni.

Olvassa fel hangosan

Lehetővé teszi, hogy “megízlelje” a szavakat, megtanulja, hogyan kell kiejteni őket, és beépítse őket a beszédébe. A hangos olvasás segít abban is, hogy jobban megjegyezze az információkat és javítsa a dikciót.

Leveleket írni

Ez az ősi kommunikációs mód, amely méltatlanul elvesztette népszerűségét, kiválóan alkalmas a beszéd elemzésére. Írjon egy közönséges papírlevelet a barátainak vagy rokonainak, olvassa el többször, hogy lássa, mely szavak nem megfelelőek, hol kell helyettesíteni őket, és hol kell teljesen eltávolítani őket.

A jó beszéd és a jó szókincs olyan benyomást kelt az emberekben, akik műveltek. Ha színesen és tömören fejezed ki magad, azzal hatékonyan tudsz hatni másokra, ezért ne hanyagold el a saját munkádat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: