Hogyan jegyezz meg 100 angol szót naponta – bevált módszerek

Bővíteni szeretné angol nyelvű szókincsét? Ebben az esetben egyik vagy másik technikát kell alkalmaznia. Javasoljuk a papírkártyás rendszer használatát. Ideális esetben lehetővé teszi, hogy minden nap 100 angol szó legyen a fejedben!

Nagy mennyiségű angol szavak memorizálása

A papírkártyás módszer alapjai

Elméletileg egy szótár megnyitásával elkezdheti az angol szavak tanulását. De ez csak ahhoz vezet, hogy a fejedben összevissza keverednek a szavak. Hamar elfelejted a szavakat, és összekeverednek egymással. Ezért javasoljuk, hogy próbálja ki a papírkártyás módszert. Meg kell találni a megfelelő szót, és sok asszociációt kell létrehozni. Neve ellenére a rendszer egy alkalmazás használatát feltételezi, nem pedig valódi, kartonból készült kártyák használatát. Bár a múltban valóban alkalmazták.

A módszer lényege egyszerű. A tanuló kap egy kártyapaklit. Mindegyik tartalmaz egy idegen szót. Fordítsa a kártyát fejjel lefelé, hogy lássa a fordítást. A tanuló átlapozza a paklit, és megjegyzi az egyes szavak fordítását. Ha még nem jegyezted meg a szót, akkor az a pakli aljára kerül. Ennek eredményeképpen hamarosan visszatérsz hozzá. Ha a szó megjegyzése nem okoz gondot, a megfelelő kártyát félre kell tenni. És így tovább, amíg a kezedben lévő pakli ki nem fogy. Egyszerre kell visszamenned hozzájuk, de egy bizonyos idő – egy hét vagy akár egy hónap – után.

Ez a rendszer úgy működik, hogy a megtanult szót először a rövid távú memóriádba juttatod. A jövőben visszatérsz a megtanult kártyákhoz, így a szó bekerül a hosszú távú memóriádba. Onnan már sokkal nehezebb kigyomlálni.

Az Uusto alkalmazás használata

Az Uisto mobilalkalmazás pontosan a papírkártyák elvét használja. Minden kártya egyik oldalán egy-egy orosz nyelvű szó található. A hátoldalon az angol nyelvű fordítás, valamint egy átirat található, hogy helyesen olvashassa. Van egy gomb a szó kiejtésére is. A kártya ezen oldalának alján található egy gomb, amelyet megnyomva az alkalmazás azt jelzi, hogy megtanulta a szót. És ha úgy gondolod, hogy még nem jegyezted meg az angol fordítást, egy mozdulattal fordítsd meg a kártyát, ami a pakli aljára dobja.

Olvasson tovább  Mi az a gondolattérkép és hogyan dolgozzunk vele?

Lehetővé teszi az orosz nyelvtanulást is. Az angolul beszélő felhasználónak a beállításoknál a megfelelő kapcsolót kell áthelyeznie, így változtatva meg a fordítási irányt.

Amint elsajátítottál egy paklit, az alkalmazás automatikusan elindít egy 30 napos időzítőt. Egy ilyen időszak után megkérjük, hogy ismételje meg az anyagot. De ez nem jelenti azt, hogy pihennie kellene! Javasoljuk, hogy néhány naponta nyisson új paklit. Mindegyik, mint azt könnyen kitalálhatod, száz szóból áll. Hetente pár száz vagy háromszáz angol szót is megtanulhatsz!

Minden egyes kártyához hozzáadhat egy jegyzetet. Ezt leggyakrabban arra használják, hogy arról írjanak, hogy mihez kapcsolódik a szó. Az alkalmazás felhasználói szerint ez a funkció nagymértékben felgyorsítja a szavak hosszú távú memóriába történő átvitelét.

Mi az alkalmazási technika?

Az Uchisto fejlesztői a Google Play oldalukon emlékeztetnek minket az angol szavak megjegyzése során felmerülő egyik legnagyobb nehézségre. Legtöbbször ezt menet közben próbáljuk megtenni anélkül, hogy a szavakhoz képeket társítanánk. Az eredmény az, hogy az agy nem hoz létre idegi kapcsolatokat, és a szavak nem társulnak semmihez, ami azt eredményezi, hogy a szavak meglehetősen gyorsan elfelejtődnek. Ezért minden kártya azt javasolja, hogy az egyes szavakat ismerős fogalmakkal és tárgyakkal társítsuk.

Vegyük példának a “kihívás” szót. A fordítása “probléma”. Azonnal idézd fel a legsúlyosabb problémát, ami az életedben felmerült. Nyomja meg a ceruza gombot, majd írja le a problémát egy mondatban. Még jobb, ha emlékszik a híres Challenger űrsiklóra. Egy időben az egész legénység életét követelte, ami komoly problémát jelentett az Egyesült Államok számára. Ennyit a tökéletes társulásról. Tekintettel arra, hogy az imént olvastad az egészet, szinte lehetetlen elfelejteni a szó fordítását.

De ne siesse el a “megtanultam” gomb megnyomását! Az élénk asszociáció létrehozása után ismételje el hangosan a szót legalább öt-hat alkalommal. Ebben a pillanatban mindenképpen képzeld el a képet, amit elképzeltél. Maguknak az egyesületeknek is van néhány tanács. Próbálj meg valami vicceset kitalálni, amire könnyebb emlékezni.

Olvasson tovább  Hogyan kezdjünk el rajzolni: tippek bármilyen korú kezdőknek

Az Uchisto által használt módszertanról szóló beszélgetés a következőképpen zárul:

  1. Egy olyan angol szót olvasol, amelyet nem ismersz.

  2. Ezután ellenőrizze a kiejtését.

  3. Fordítsa meg a kártyát, hogy megnézze a szó fordítását.

  4. Most a szót vagy annak fordítását valós eseményekkel vagy tárgyakkal kell összekapcsolnia.

  5. Ezután ismételd el hangosan a szót legalább ötször, és közben járjon végig a fejedben.

  6. Nyomja meg a “Tanult” gombot.

  7. Próbáld meg megerősíteni az eredményt a szó angolra fordításával. A kiejtésedet is ellenőrizni fogod.

  8. Ezután már csak egy emlékeztetőt kell beállítani, hogy pontosan egy hónap múlva ismételje meg a pakliban lévő szavakat.

  9. És 30 nap múlva megpróbálsz emlékezni arra, hogyan fordítják le az összes szót. Ha valamelyik nem jut eszébe, akkor meg kell ismételni vele a fenti eljárást.

Vegye figyelembe, hogy egyes szavaknak a kontextustól függően eltérő jelentése lehet. Valószínűleg ez az egyetlen komoly probléma az alkalmazással. Ez azt jelenti, hogy az Uchisto csak akkor segít igazán, ha ezzel párhuzamosan valamilyen angol nyelvtanfolyamra is jársz. Ellenkező esetben aligha leszel képes mondatokat megfelelően lefordítani, nemhogy bekezdéseket vagy egész cikkeket.

Nagyszámú angol szó memorizálása

Csak azokat a szavakat tanulja meg, amelyeket meg akar tanulni

Bármelyik nyelvész elmondja, hogy az angol nyelv legalább egymillió szót tartalmaz. A jó dolog azonban az, hogy a mindennapokban csak egy kis töredékét használod – néhány ezret vagy valamennyit. Ha pontosan ismeri ezeket a szavakat, akkor képes lesz kommunikálni a külföldiekkel, és legalább részben le tudja fordítani az angol nyelvű internetes kiadványokat. Ha pedig nemcsak a szavakat, hanem az angol nyelv más aspektusait is megtanulja, szinkronizálás nélkül is nézhet amerikai filmeket és sorozatokat!

Ahogy azt már sejthette, az Uisto csak azokat a szavakat kínálja, amelyeket gyakran használ írásban és társadalmi helyzetekben.

Az itt használt paklik pontosan száz kártyából állnak. A szakértők szerint ez a tökéletes szám. Ez nem éppen sok szó, de egy óra alatt vagy annál rövidebb idő alatt végig lehet rajta menni, különösen, ha néhányuk ismerősnek tűnik. Ráadásul néhány naponta megtanulhatsz egy paklit.

Olvasson tovább  Hogyan bővítheti szókincsét

Kövesse nyomon a fejlődését

Természetesen egy ilyen program nem nélkülözheti a statisztikai szekciót. Naponta nyomon követheti a fejlődését. Jó érzés, amikor látod, hogy a fejlődésed minden héten észrevehetően növekszik. El kell azonban ismernem, hogy itt nem találsz nagyon változatos grafikonokat. Ez azért van, mert az alkalmazás csak egyféleképpen kínál szavakat tanulni. Nincsenek további funkciók.

Annak érdekében, hogy folyamatosan bővítse szókincsét, mindig emlékeznie kell arra, hogy a zsebében legyen egy okostelefon “Uchisto”. Dugóba ragadtam? Nyisson ki legalább néhány kártyát. Van egy kis szabadidőm a munkahelyemen? Ismét nyisd meg a paklit, amit tanulmányozol. Megpróbálhatnád a szavak tanulását lefekvés előtt. Ha a statisztikákban azt látod, hogy a fejlődésed csökkenni kezdett, mindenképpen emeld a lécet!

Nos, hány szót lehet megtanulni ezzel az alkalmazással? Minden attól függ, hogy mennyi szabadidőt tudsz erre a tevékenységre fordítani. És persze a vágyaidból. Elméletileg akár 3000 szót is megjegyezhetsz néhány hónap alatt. És ez elég jó az angol nyelvű cikkek megértéséhez.

Feltételesen ingyenes

Az Uchisto teljesen ingyenesen letölthető a Google Playről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ingyenes. Ha nem akarsz pénzt fizetni, akkor csak egy szótárat használhatsz. Így akár 100 szót is megtanulhatsz, amit akár egy nap alatt is megtehetsz. Minden további kártyapakli 30 rubelbe kerül. De javasoljuk, hogy egyszerre próbálja ki mind a 45 szótárat. Vásárlási áruk csak 279 rubel. Nem nagy ár ez a sok új tudásért a fejedben??

A fizetés az “Uchisto”-ban a hagyományos módon történik – a Google Play-en keresztül fizethet, ha már összekapcsolta bankkártyáját ezzel a szolgáltatással. A megfelelő gombra kattintva más térképet is használhat.

Következtetés

Most már tudod, hogyan tanulhatod meg a legkönnyebben az angol szavakat. Ha az általunk leírt módszert használja, akkor egy hónap múlva több mint ezer új szót fog tudni magának! Már csak az egész angol nyelvet kell megtanulni, hogy ezeket a szavakat kompetens módon mondatokba tudd foglalni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: