Hogyan kezdjünk el rajzolni: tippek bármilyen korú kezdőknek

A művészethez való inspiráció akkor is jöhet, amikor a gyermekkor már messze a múlté. Ha ecsetet vagy ceruzát akarsz ragadni, nem számít, hány éves vagy. A legfontosabb dolog a vágy, és hogy elkezdjük-e festeni vagy tanulni – ez, ahogy mondják, természetesen kérdés. Sok művész szerzett magának nevet anélkül, hogy elméletet tanult volna. A tapasztalt oktatók azonban segíthetnek gyorsabban megtanulni.

By the way, nem csak a vászonra festő művészekről fogunk beszélni – ez az anyag hasznos lesz, ha úgy dönt, például úgy dönt, hogy festeni mehendi, megtanulja a tetoválás művészetét, vagy felfedezni a rajzolás tehetségét más területeken.

Hogyan kezdjünk el rajzolni

Muszáj tanulnod??

Ez az első logikus kérdés, amely felmerül, mielőtt új irányt kívánnak tanulni maguknak.

A választ a rajzolás célja határozza meg. Ha új szakmát akarsz tanulni, például testfestő vagy tetoválóművész, vásznat festeni és eladni, igény szerint festeni, akkor meg kell tanulnod az elméletet – ez segít gyorsabban megtanulni a mesterséget, feltárva azokat a titkokat, amelyeket az ecset vagy a ceruza mesterének ismernie kell a sikeres tevékenységhez. Pedig a kész tudás megszerzése gyakran olcsóbb és kényelmesebb, mint hosszú időn keresztül a saját hibáinkból tanulni.

Ha magadnak akarsz rajzolni, hogy megmutasd a rokonoknak és a barátoknak a tehetségedet, hogy rajzolj például egy álomházat, nincs sürgős szükség a képzésben, ezek a feladatok megoldhatók, a veleszületett természetes tehetség alapján.

A paradoxon. A művészvilág ismeri a művészek olyan műveit, amelyek nem igényeltek különleges képességeket, mint például Kazimir Malevics Fekete négyzet című alkotása. A kép még mindig sok kérdést vet fel, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy egy egyszerű grafikus négyzet. Pedig a művész magasan képzett szakember és korának mértékadó teoretikusa volt. Tehát felfedezheti tehetségét önmagában, és senki sem veszi észre a szakszerűtlenségét, vagy fordítva – tanúsított “rajzolóvá” válhat, de a közönség nem fogja megérteni a látásmódját.

Első lépés: stílus és technika kiválasztása

Nem létezik olyan, hogy “egyméretű művész”. Nézze meg a klasszikusokat: a különböző ecsetmesterek életük különböző időszakaiban ugyanabban a stílusban festettek, amely az idők és az események változásával változott. Egy kezdőnek meg kell találnia a “saját” stílusát és technikáját egy adott időpontban. Hogyan kell csinálni?

 1. Nézze meg a művészek munkáját az évek során. Valószínűbb, hogy egy bizonyos újrahasznosított stílushoz vonzódsz: festészet, absztrakció, portré, impresszionizmus stb. .

 2. Vegyen részt egy művészeti kiállításon, vagy ami még jobb, egy partin, ahol elvegyülhet a művészekkel, és kipróbálhatja a különböző technikákat és stílusokat.

 3. Próbáld ki a tollad otthon – melyik technikát szereted?? Talán nem is ceruza és ecsetek, hanem képernyős tablet, grafikus szerkesztők. Az ember gyakran a tapasztalaton keresztül találja meg azt az irányt, amit követnie kell.

Mindegy, hogy ecsetet, ceruzát vagy táblagépet választasz-e festőeszköznek, még a műfaj sem számít – a kompozíció, az árnyékolás, a színezés szabályai mindegyike számára azonosak, és még mindig ajánlott megtanulni őket.

De a grafikus szerkesztőkben sok feladatot megold a szoftver – a színt és az árnyalatot maga állítja be, de fontos tudni, hogyan kell helyesen beállítani őket.

Hogyan kezdjük el a festést

Második lépés: Hol és kitől tanuljunk?

Az új tehetség elsajátításának ez a szakasza határozza meg, hogy mennyire tudsz elmerülni a rajzolásban és milyen gyorsan. A tanulásnak több módja van.

 1. Offline otthon. Az első lehetőség a legkényelmesebb azok számára, akiknek kevés idejük van – bárhol és bármikor tanulhat. Az egész arról szól, hogy videós oktatóvideókat nézel, amelyek nagyon könnyen megtalálhatók az interneten, ha rákeresel a “hogyan tanulj meg rajzolni” kifejezésre. Különböző szintű művészek osztják meg tapasztalataikat, és megtanítják a kezdőknek, hogyan dolgozzanak különböző technikákkal a semmiből, különböző eszközökkel.

 2. Online otthon. Ez a módszer magában foglalja a művészeti iskolai tanárral vagy magánoktatást nyújtó művészekkel való foglalkozásokat. A tanulás ezen módjának előnye, hogy a tanár ellenőrizheti a munkát és kijavíthatja a diák hibáit. Megtalálható a tanár ugyanazon a művészeti partikon, az interneten (az oktatóvideókat rögzítő mesterek gyakran kínálnak tanfolyamokat).

 3. Tanulás az iskolában. A legmegbízhatóbb módja, ha beiratkozol egy művészeti iskolába, és személyesen veszel részt az órákon.

 4. Könyvekkel való munka. A tananyag kiválasztásakor fontos, hogy a megfelelő technikát kínáló szerzőt válasszuk. Például Natalie Ratkowski “Draw Every Day” című könyve segít fejleszteni a művészi készségeket különböző technikákban, Barber Barrington “Drawing on Your Knee. Portrait” című könyvében a portrék írására tanít, Andrew Loomis Fun with a Pencil (Szórakozás ceruzával) című könyve pedig.A rajzolás megtanulásának legegyszerűbb módja” a ceruzarajzolás egyik legegyszerűbb technikáját mutatja be, méghozzá közérthető nyelven.

A harmadik lépés: mit kell rajzolni?

Gyakran történik ez így: felveszel egy vásznat, egy ceruzát vagy egy ecsetet, de nem tudod, mit fess. És nem lehet semmit sem erőltetni, az inspirációnak jönnie kell, vagyis a vágynak fel kell támadnia, hogy valamit ábrázoljon, hogy érzelmeket vagy érzéseket fejezzen ki egy képen. Gyakran ugyanaz az ihlet magától jön, miután az embert valamilyen esemény, esemény próbára teszi. Olvasson könyveket, nézzen filmeket, sétáljon, látogasson el kiállításokra, tegye, amit szeretne – a múzsa bármikor eljön Önhöz.

A nem hagyományos technikákról

Ma, a technológia és a kreatív képzelet fejlődésével a festékeken és a pala mellett más kreatív kifejezési technikákat is választhatunk:

 1. Háttérvilágítású homokgrafika üvegre. Ki ne látta volna ezeket a lenyűgöző videókat? Ez a rajzolási mód a mai gazdaságos kereslet – az egyes kompozíciók és témák gyakran rendelnek különböző alkalmakkor jó pénzért. A technikát Caroline Leaf találta fel.

 2. A vázlatkészítés “gyors” firkálás papíron filctollal, vonalzóval, rajzceruzával. Ezek a vázlatok egy pillanat alatt tájképek, portrék és egyéb témák. A ceruzarajzolástól az egyszerűsített technika és az érdekes eredmény különbözteti meg. A vázlatkészítés módszeréről bővebben olvashat Klaus Meyer-Pauken “Urban Sketching Step by Step” című könyvében, párizsi utcák példáján.

 3. A gyertya (viasz) rajz az ábrázolt tárgyak kontúrjainak akvarell és viaszfestés kombinációja. A gyertyafestés egyik fajtája, a Flame Painting, a kanadai művész Steven Pazook által létrehozott technika, aki több könyvet is írt róla.

 4. Grattage – viaszréteggel, fekete festékkel bevont papírlap karcolása, amely alatt színes absztrakt vagy sima fehér háttér rejtőzik. A technikát először Msztyiszlav Dobuzsinszkij használta Dosztojevszkij “Fehér éjszakák” című könyvének illusztrálására.

Programok számítógéphez és táblagéphez rajzoláshoz

Programok számítógépre és tabletre

Igazi ecsetekkel, ceruzákkal és festékekkel a rajzolás a vázlatkészítéssel, a perspektíva kialakításával és az árnyékok tanulmányozásával kezdődik. Más a helyzet a programokkal. Választásuk a készülék típusától függ.

A speciális tolltáblák használata intuitív: a toll egyik vége a vonalrajzoláshoz, a másik vége a radírozáshoz való. Rajzolás egérrel számítógépes programokban bitmap grafikával Factal Design Painter, Corel PhotoPaint és több grafikus vektoros program Adobe Illustrator, CorelDRAW. Minden szerkesztőben vannak kész sablonok, hátterek, ecsetek, méretek és színek, amelyek beállíthatók. Tapasztalatból tanulja meg a programokat. Számos alkalmazás készült az okostelefonos rajzoláshoz is.

A számítógépen vagy táblagépen történő rajzolást olyan szakemberek sajátítják el, mint a grafikai szerkesztők, logófejlesztők, tervezők – mindezek a szakmák ma nagyon keresettek és jó jövedelmet hoznak.

Tanácsok a gyakornokoknak

Bármilyen technikát vagy műfajt is választasz, van néhány követendő szabály:

 1. Rajzolj minden nap. Gyakorlat teszi a mestert, különösen a “beidegződéseknél”. Az új dolgokat gyorsan elfelejtjük, amíg a tudás nem alakul át tapasztalattá.

 2. Vigyél magaddal jegyzettömböt és ceruzát a vázlatkészítéshez. Talán a nap folyamán meglát valamit, ami megragadja a szemét, és inspirációt ad a jövőbeli festészetéhez. Ezek lehetnek emberek, utcák és történetek. A vázlatkészítés egyébként segít a rajzkészség megszilárdításában és a technikák csiszolásában is. Ez egyben jó gyakorlati tapasztalat is.

 3. Tanulmányozza a művészetet. Egy művész, aki rossz, ha nem ismeri a műfajokat, a híres festményeket és szerzőiket. Látogasson el galériákba, kiállításokra, tanulmányozza a kortársak és klasszikusok vásznait. Próbáld meg nem csak látni, hanem érteni is őket.

 4. Próbálj ki új dolgokat. Ne álljon meg egy technikánál – tartson néhány alternatívát a tarsolyában. Ez serkenti a képzeletet és új kreatív megoldásokat tesz lehetővé.

 5. Nyílj meg a világnak. Mutasd meg munkáidat a közösségi hálózatokon, művészeti közösségekben, tematikus csoportokban. Szakemberek és tapasztalt amatőrök támogatják vagy tanácsokkal látják el Önt munkája során. Ne szégyelljetek párbeszédet folytatni a mesterekkel!. Tömörülj bele egy új környezetbe, és a művészet tanulása könnyebbé és gyorsabbá válik.

 6. Ne próbálj meg híres művészeket utánozni, mindenkinek megvan a saját tehetsége és útja. Hallgass magadra, használd a mentoraid tudását és az elmélet szabályait, fedd fel őket a saját tehetségeddel, és minden biztosan működni fog, függetlenül a korodtól és az alapképzésed szintjétől.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: