Mi az a gondolattérkép és hogyan dolgozzunk vele?

Néha nagyon érdekes és hasznos gondolatok jutnak eszembe. Használhatod őket a munkádban. Vagy máshol is felhasználhatók. De ha nem írja le őket, később elfelejtheti az ötletét. Éppen ezért ma már széles körben használják azokat a szolgáltatásokat, amelyek gondolattérkép készítését kínálják. És ez nem egy átlagos notebook – ennél sokkal bonyolultabb. Nézzük meg, hogyan néz ki egy tipikus elmetérkép.

Mind map, mind map, mind map, mind map, mind map, mind map, asszociatív térkép – az emberek még nem döntötték el maguknak, hogy mit nevezzenek mind map-nak. Amit megértünk, az az, hogy mindezek a meghatározások a gondolatok rögzítésének elvére utalnak. A lehető legegyszerűbben fogalmazva, ugyanúgy kell írni őket, ahogyan születnek.

Készítsen elmetérképeket??

Érdemes egy elmetérképet készíteni?

Az első dolog, amit meg kell fontolnunk, hogy szükségünk van-e egyáltalán elmetérképre? Ne is gondolj rá, biztos, hogy igenlő választ kapsz. Különösen, ha valami bonyolultabbat akarsz írni, mint egy bevásárlólistát egy papírra vagy az okostelefonodra. Egy ilyen lista azonban mentális térképként is felállítható! Később talán egy kicsit kényelmesebbnek találja majd.

Ha egy egyszerű jegyzetfüzetbe írja le a gondolatait és ötleteit, akkor lehet, hogy valami túlterheli magát. A tény az, hogy a hagyományos jegyzetelés ellentétben áll a gondolkodási folyamattal. Ötleteink nem lineárisan nőnek és fejlődnek. Amikor egy gondolat megjelenik, mások is társulhatnak hozzá. Egy normális listában a gondolatfelvétel gyorsan halmozottá válik, nehezen áttekinthetővé. És ne felejtsük el, hogy bármely ötlet szinte végtelenül sok irányba fejlődhet.

Minden elmélkedés valamilyen alapkérdésből indul ki. Ez lehet a kulcs. Ha már a vásárlásnál tartunk, a legjobb megoldás, ha nyaralni megyünk. Egy tengerparti kiránduláshoz sok mindent meg kell vásárolnia. Ez az a központi téma, amelyet egyértelműen meg kell határozni és rögzíteni kell.

Egy kulcsgondolat szükségszerűen generál néhány nagy ötletet. Ezek egy központi gondolat köré épülnek. És ezek viszont továbbfejlődnek, még kisebb gondolatokká konkretizálódnak… Bevásárlólistánk esetében a nagy ötlet a légi utazás. Kisebb ötletek a család minden tagjának szóló jegyek, valamint a poggyászok kifizetése. Az is egy nagy ötlet, hogy technológiát vásároljunk, és egy kisebb, hogy átgondoljuk, milyen eszközökkel. Ez az ötletek egy olyan ága, amely kiterjeszthető a technológia tartozékaira, valamint az akkumulátorokra is.

Az elmetérkép az egyszerű listától abban különbözik, hogy jobban vizualizálható. Inkább olyan, mint egy családfa, mint bármi más. Az elmetérképet Tony Busen népszerűsítette a legaktívabban. Valójában azonban a gondolkodási folyamat vizualizációját már évszázadok óta használják az emberek. szinte azonnal, amint a papír elérhetővé vált. A gondolattérképeket pedig többféleképpen lehet rögzíteni. Ezért a vonatkozó okostelefon-alkalmazások eléggé eltérőek.

Szerszám kiválasztása

A szerszám kiválasztása

Döntés az első elmetérkép elkészítéséről? Ebben az esetben el kell döntenie, hogy milyen eszköz segít Önnek ebben a törekvésben.

Néhány elmetérkép egészen aprónak bizonyul. De leggyakrabban napról napra nagyobbak lesznek. Ezért nem javasoljuk a papír használatát. Egy zsebfüzet biztosan nem elég Önnek. Néhány esetben egy mentális térkép még egy A4-es lapra sem fér el. Nos, nem jó ötlet A3-as lapot vásárolni. Sok helyet foglal az íróasztalodon, és egyáltalán nem tudod magaddal vinni. És egy ötlet meglátogathat téged távol az otthonodtól..!

Végül, egy papíralapú elmetérképen szinte nincsenek javítások. Persze, jól jönne egy stroke. De szükséged van rá? Ez egy további bonyodalom, nem igaz?. Röviden, a papír mindenképpen kiesik.

Mi maradt? Csak webes és mobil alkalmazások. Sok fejlesztő egyszerre kínálja mindkettőt. Lehetővé teszi, hogy új bejegyzéseket készítsen a gondolattérképén, mind a számítógépén, mind az okostelefonján. Nagyon kényelmes!

A digitális elmetérképek számos funkciót kínálnak. Lehetővé teszik, hogy ne aggódjon a kézírás miatt – minden bejegyzés könnyen olvasható lesz. Emellett számos alkalmazás és webes szolgáltatás lehetővé teszi, hogy szó szerint egyetlen kattintással különböző színekkel színezze gondolatai ágait. Ráadásul ezt gyakran automatikusan teszik! Röviden, nem kell színes tollak vagy ceruzák készletét keresnie. Arról nem is beszélve, hogy bármely gondolathoz – legyen az egy jegyzet vagy egy fénykép – könnyen csatolhat további adatokat.

A legkényelmesebb egy mentális térképet egy táblagépen létrehozni, mivel nagy képernyővel rendelkezik. Az igazság azonban az, hogy sok alkalmazás jól működik az okostelefonokkal, így nem lesz túl sok problémája. Egyszerűen egy nagyon nagy gondolattérképet kell rendszeresen méretezni.

Meg kell jegyezni, hogy a gondolattérképek létrehozására tervezett mobilalkalmazások általában nem teljesen ingyenesek. Sajnos, a legtöbbször pénzt igényelnek, ha további funkciókat szeretne kapni. Vagy csak rövid ideig dolgoznak ingyenesen.

Rendkívül nehéz bármilyen konkrét programot ajánlani. Mind nagyon különbözőek. Egyes térképeket egyféleképpen rajzolnak, másokat másképp. Kérjük, nézze meg a képernyőképeket – ha van olyan térkép, amelyik tetszik, akkor letöltheti az adott alkalmazást. Lehetséges, hogy a gondolataid is hasonló módon épülnek fel.

iPhone és iPad esetén jó választás lehet az iMindMap. Mindössze 379 RUR-ért egy teljesen funkcionális programot kap, amely egyedi dizájnnal rendelkező elmetérképeket készít. Jó, hogy a felület oroszul van. Ez lehetővé teszi, hogy túl sok gond nélkül belekezdjen a gondolattérkép építésének lényegébe.

A fent említett alkalmazást azonban nem nevezhetjük ideálisnak. De a SimpleMind olyan közel áll ehhez a státuszhoz, amennyire csak lehet. Ez a program létezik iOS és Android rendszereken is. Ez büszkélkedhet azzal a képességgel, hogy a legkülönfélébb dizájnú gondolattérképeket hozhat létre. Ezt menet közben is megváltoztathatja, még akkor is, ha már elkészítette a térképet! Fontos, hogy ez a funkció még az ingyenes verzióban is elérhető, valamint a jegyzetek csatolása is. A kép hozzáadása és néhány más funkció azonban a fizetős verzió vásárlóinak előjoga. Javasoljuk, hogy költsön 750 rubelre – megéri. Egyébként a SimpleMind-nak van egy asztali verziója is, de azt külön kell megvásárolni. Az, hogy ezt meg kell-e tennie, attól függ, milyen gyakran ül a számítógép előtt.

Érdemes lehet más alkalmazásokat is figyelembe venni. Például a MindMeistert rendszeresen letöltik iOS-re. De úgy gondoljuk, hogy ez az elmetérkép túl egyszerűnek tűnik. Szeretnék több grafikát látni. De ingyenesen terjesztik. Mint például az XMind, egy Androidra tervezett alkalmazás. Valószínűleg ezt a legnehezebb megtanulni. És grafikailag sem nyújtanak semmi kiemelkedőt. A program elérhető egy Pro-verzióban is, amely rengeteg pénzt kér – nem is mondjuk meg az összeget, hogy ne bosszantsuk fel Önt.

Vannak más hasonló alkalmazások is a Google Play és az App Store áruházban. Ön is kipróbálhatja őket. De javasoljuk, hogy azonnal távolítsa el azokat, amelyek reklámokat mutatnak. Biztos lehetsz benne, hogy ki fognak dobni a játékból. Ha azonban ideálisnak találja, megvásárolhatja a fizetős verziót, és az biztosan reklámmentes lesz.

A gondolattérkép összetétele

Az elmetérkép összetétele

Most pedig vizsgáljuk meg, hogy pontosan mi is az az elmetérkép. Kezdetben sokféleképpen rajzolhatod meg. Néhányan jobbra és balra írnak. Néhányan fentről lefelé vezetik őket. Vannak, akik még egy “napfény” feliratú gondolattérképet is rajzolnak. Az Ön választása csak attól függ, hogy mi az, ami Önnek megfelel. És természetesen az alkalmazás általad kedvelt funkcióitól.

A gondolattérkép általában egy célt szolgál. Vegyük példának az önéletrajzírást. Ebben az esetben a kártya középpontjában a globális gondolat áll – az “Önéletrajz” szó vagy egy könyv képe.

Egyesek a gondolattérkép középpontját a gondolat lényegének nevezik. Azonban, ahogy fentebb említettük, nem szükséges, hogy a téma középen legyen – a jobb felső sarokban vagy máshol is kezdheti. Minden az Ön preferenciáitól függ.

Következik az első szint. Egy önéletrajz esetében ezek lesznek a fő fejezetek. Az életkornak megfelelő módon beszélhetsz magadról. Akkor az első szint a te éveid lennének. De ha érdekesebb könyvet akarsz írni, jobb, ha az élet mérföldköveire, hobbijaira, családjára stb. alapozod. Például az első szint tartalmazhatja a ‘Szülők’, ‘Rokonok’, ‘Születés’, ‘Óvoda’, ‘Iskola’, ‘Hobbi a gyerekeknek’, ‘Barátok’ és még sok mást.

Amint már rájött, az első szint a központi gondolathoz kapcsolódó kulcskategóriákat tartalmazza. Csak nyugodtan. A brainstorming során fokozatosan elkezdi megérteni, hogy mely gondolatok érdemlik meg, hogy az első szintre kerüljenek, és melyeket kell alább helyezni. A jó dolog az, hogy a mobilalkalmazások lehetővé teszik az ötletek, sőt egész ötletágak áthúzását és áthelyezését, minden gond nélkül.

Próbálj meg rövid címeket adni az első szintű témáknak, mert ezek csak kategóriák, amelyek majd segítenek felépíteni a gondolataidat.

Még egy tanács:ha az alkalmazás lehetővé teszi, csatoljon képeket az első szintű kategóriákhoz. De csak akkor, ha eléggé elvontak. Ezáltal asszociációkat hoz létre a kategóriák tartalmával, így gyorsabban rendelheti hozzájuk a gondolatokat.

Az ötletek kialakulása a témák második szintjén kezdődik. Itt lehetnek olyan konkrét következtetések, amelyek a szülői témákhoz kapcsolódnak és kiegészítik azokat. De sokkal gyakrabban, a szülői. És ezekből sok lehet.

Az első szinthez hasonlóan próbáljon rövid tárgyneveket használni. Ezek legfeljebb egy vagy két szóból állhatnak.

Példánk esetében a második szint a “Apa” és “Anya”, “Tanárok”, “Kedvenc órák”, “Osztálytársak” stb. szavakat tartalmazná. . Amikor önéletrajzát írja, leginkább az elmetérkép második szintjére fog összpontosítani. És ne felejtsen el jegyzeteket fűzni a témáihoz – ez a jövőben sokkal könnyebbé teszi a kreatív folyamatot.

Ezután következik a harmadik és az azt követő szintek. A fő témákat fogják tárgyalni. Például az “osztálytársak” után azoknak az embereknek a neve következne, akikre a leginkább emlékszik. Ha a szüleidről szeretnél részletesen beszélni, a harmadik szint a munkájukat és az életük egyéb aspektusait tartalmazná.

Javasoljuk, hogy hozzon létre egy négyszintű gondolattérképet. Ha több van belőlük, a térképet nehéz lesz olvasni. Néha azonban nem tudsz meglenni nélküle. Ne felejtsd el, hogy sok alkalmazás lehetővé teszi, hogy összekapcsolja az elmetérképeket. Ha a projektje túl nagy lesz, megragadhatja az alkalmat, hogy létrehozzon egy külön térképet egy téma alapján, és hivatkozzon rá a fő térképen.

További funkciók

Extra funkciók

A mobilalkalmazások és a webes szolgáltatások lehetővé teszik, hogy ne csak térképet rajzoljon, hanem felhívásokat, linkeket, jegyzeteket, sőt, akár képeket is hozzáadjon. Mindez megkönnyíti az ötletek későbbi gyakorlati megvalósítását.

Az egyes gondolatokhoz jegyzeteket lehet csatolni. Remek módja lesz annak, hogy emlékeztesse magát az ötlet kidolgozásának végeredményére. Egy jegyzet jelenlétét az ötletfelhőn lévő címke jelzi. A tartalom megtekintéséhez kattintson az ujjával vagy az egérkurzorral erre az ikonra.

Néhány alkalmazás lehetővé teszi, hogy híváslistákat hozzon létre. Így nevezik a színnel kiemelt rövid jegyzeteket. Azonnal láthatja őket. Értelemszerűen akkor érdemes létrehozni egy hívószót, ha nem akarsz egy újabb szintet hozzáadni a témához.

A linkek pedig a térképelemek közötti útjelzők. Arra szolgálnak, hogy emlékeztessenek a különböző szinteken lévő ötletek, jegyzetek és feljegyzések közötti kapcsolatokra. Ezáltal a térkép logikusabbá válik, még akkor is, ha a különböző elemek közötti kapcsolatok kezdetben nem tűnnek nyilvánvalónak. A linkek is lehetővé teszik, hogy elkerülje a duplikált témákat.

Gondolattérkép készítése

Fentebb már beszéltünk arról, hogyan hozzunk létre egy gondolattérképet, egy önéletrajz tervének példáján keresztül. Itt áttekintjük az alapokat. Először egy adott témára kell brainstormingot végeznie. Ha egyszer rögzítette, új gondolatok fognak felbukkanni a fejében. Mindenképpen írja le őket. Olyan ötletek is felmerülhetnek, amelyek egy másik témához kapcsolódnak – ezért az alkalmazások lehetővé teszik több elmetérkép létrehozását és szerkesztését.

Az ötletelés az ötletek lavináját jelenti. Ez azt jelenti, hogy az ötleteket egyelőre csak a térkép különböző helyein kell rögzítened – ne gondolkodj azon, hogy hol helyezkednek el. Írja le gondolatait valahol egy központi gondolat köré.

Amikor az ötletáradat kezd elapadni, tompíthatod a finomítást. Most itt az ideje, hogy a témákat a térképen mozgassuk. Próbáljon meg tökéletes hierarchiát elérni. A digitális gondolattérképekben az a jó, hogy lehetővé teszik, hogy szinte azonnal teljes szálakat húzogasson. A témákat a harmadik szintről a második szintre húzhatod – néha tényleg szükséged van erre.

Ahogy finomítod őket, mindenféle ötletek jutnak eszedbe bizonyos témák kidolgozásához. Megtervezheti őket különálló témákként, vagy írhatja őket felsorolásszerűen és jegyzetként.

Egyébként néhány alkalmazás lehetővé teszi, hogy olyan lebegő témákat hozzon létre, amelyek nem kapcsolódnak a központi témához. Használja ezt a funkciót, ha úgy gondolja, hogy szüksége van rá. Lehetséges, hogy a jövőben még mindig találsz helyet ennek a témának valahol a jelenlegi elmetérképeden belül. Néhány program képes további térképeket is létrehozni az aktuális projektben – néha ez is jól jöhet.

A gondolattérkép készítésének harmadik szakasza a rendezés. A térkép középpontjából a perifériára kell mozogni. Ahogy telik az idő, észre fogja venni a javítási lehetőségeket, a következetlenségeket, és azokat a helyeket, ahol a témákat át kell helyezni, vagy le- vagy fel kell javítani őket. Folytathatja a brainstormingot, új ötletekkel egészítheti ki a térképet.

A következő lépés a következők ellenőrzése. A rendezés után a térkép a lehető legvilágosabbá válhat. Gondoljon azonban arra a személyre, aki legközelebb látni fogja az elmetérképet (ha egyáltalán más szemnek szánja). Lehetséges, hogy egyes ágakat értelmetlennek talál. Ezért kell alaposan ellenőrizni a térképet, hogy mások számára is érthető legyen.

Figyeljen oda abszolút minden ötletre. Könnyen lehet, hogy fokozatosan néhányuk teljesen elvesztette jelentőségét és értékét. Az ellenőrzés során az ilyen gondolatok eltűnnek a térképről.

A mentális térkép ellenőrzésének ugyanezt az elvet kell követnie. A központból a periféria felé mozogni. Egy ötlet elavultnak tűnik? Nyugodtan távolítsa el. Úgy gondolja, hogy egy ötlet egy másik ágban lenne helyénvaló? Mozgás. Előfordulhat, hogy a különböző ágazatokban duplikált ötletekkel találkozik. Neked is meg kellene szabadulnod tőlük. Fentebb már említettük, hogy ezt úgy teheti meg, hogy jegyzeteket vagy lábjegyzeteket készít belőlük.

Az ellenőrzés fárasztó dolog. Célszerű néhány nap múlva elvégezni. Ez lehetővé teszi, hogy friss fejjel közelítsünk a gondolattérképhez.

A következő lépés a polírozás. Ebben a lépésben a gondolattérkép vizuális komponensén fogsz dolgozni. Ezáltal szebb lesz. Megváltoztathatja az elmetérkép általános kialakítását, megváltoztathatja a színsémáját, illusztrációkat adhat hozzá…

Az utolsó lépés pedig opcionális. Ez a térkép bemutatását jelenti. Csak akkor kell elkészíteni, ha az ötleteket tartalmazó térképet egy másik személy számára készítik el, aki dolgozni fog rajta.

Sajnos nem minden alkalmazás tudja, hogyan kell egy statikus térképet dinamikussá alakítani. Ha prezentációra van szüksége, ajánljuk a MindManagert és a MindMeistert – ezek segítségével életre keltheti az Ön által készített gondolattérképet. Az első alkalmazásban a térkép egyes részeit megvilágíthatja, és rájuk nagyíthat. Ha egy gondolattérképet PowerPoint-fájllá kell konvertálnia, nézze meg az iThoughsX-et és a ConceptDraw-t. Az iMindMap segítségével kapott eredmény még érdekesebb – itt létrehozhatja a térkép 3D-s képét.

Vegye figyelembe, hogy sok program lehetővé teszi, hogy megossza a gondolattérképét barátaival és kollégáival. Néhányan még a szerkesztéshez is hozzáférést biztosítanak nekik.

Következtetés

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt elmetérkép. Ez a modern technológia fejlődésének eredménye volt. Most már megvalósíthatjuk vele a terveinket. Higgye el, egy ötlet-térkép a legjobb módja annak, hogy megvalósítson néhány nagy tervet. Már csak az a dolgunk, hogy ne legyünk lusták.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: