Hol kezdje el a képzést?

Soha nem késő tanulni, és mindig tanulhatsz egy új szakmát, vagy fejlesztheted jelenlegi képességeidet. Nem számít, hány éves vagy, az önképzés minden korosztály számára fontos.

Ha eldöntötte, hogy szeretne valami újat tanulni, itt van, hogyan kezdje el anélkül, hogy megrekedne a közepén.

Hol kezdje az önképzést

Szánjon időt

Az első dolog, amivel el kell kezdened, hogy gondoskodj az oktatásodról, hogy időt találj a tudás megszerzésére. Akkor is megvan, ha nagyon elfoglalt vagy.

Mikor lehet könyveket tanulni??

  1. Tömegközlekedés. Ha hosszú az út az irodába, töltse olvasással ahelyett, hogy aludna vagy telefonálna. Azok, akiknek a közlekedésben rosszul lesz az autójuk, használhatják a hangoskönyveket, és hallgathatják őket zene helyett.

  2. Séta közben. Ha egyedül vagy a kutyájával sétál este, akkor meghallgathat egy hangoskönyvet, és közben képezheti magát.

  3. Egy kávézóban. Tanuljon új dolgokat egy csésze kávé vagy egy finom étel mellett. Egy papír vagy e-könyv nem foglal helyet a táskájában, de minden szabad percet felhasználhat az olvasásra.

  4. Otthoni vállalkozás. Tegyen be egy hangoskönyvet vagy hasznos klipeket, hogy hallgathassa őket főzés, vasalás vagy takarítás közben. Lehet, hogy a háttérben még mindig hallasz valamit, de az a fejedben marad.

Érdekes módon a tudósok kiszámították, hogy ha csak napi 2 órát szánsz az önképzésre, akkor évente 150 hangoskönyv meghallgatására lesz időd. Ez rengeteg információ, és nem lehet más, mint gyakorlati haszna.

Ne csak az izmait, hanem a memóriáját is eddze

Fogadja el azt a tényt, hogy minden problémás helyzet egy lehetőség az új információk elsajátítására. Nem számít, hogy a barátaiddal arról vitatkozol, hogy ki kezdte a hidegháborút, vagy segítesz egy barátodnak megjavítani az autóját, biztosan tanulsz valami újat.

Ne reagáljon tehát negatívan a problémákra, vegye őket esélynek arra, hogy valami újat tanuljon.

Minden alkalommal próbáljon meg megjegyezni néhány tényt vagy számadatot. Ez segít felfrissíteni a memóriáját, bővíteni a tudástárát és alkalmanként fokozni a műveltségét.

Olvasson tovább  Pincér állások pluszok és mínuszok

Tanuljon meg egy idegen nyelvet

Mindenekelőtt iratkozzon be angol nyelvtanfolyamokra, mivel ez az a nyelv, amelyet az egész világon beszélnek. Jól jön, ha bármilyen országba utazik, mert a szállodai és éttermi személyzet számára kötelező az angol nyelvtudás.

Egy újabb ok a nyelvtanulásra – a legtöbb tanulmányt, tudományos felfedezést és világszínvonalú eredményt elsősorban angolul publikálják. Ennek ismerete biztosítja, hogy mindig tisztában legyen a globális közösség legújabb trendjeivel.

Ne feledje azt sem, hogy ha naponta csak 10-20 új szót tanul meg, a memóriája mindig naprakész lesz, és a jövőben jelentősen csökken a demencia kockázata.

Szocializálódjon hasonló gondolkodású emberekkel

Fókuszálj olyan emberekre, akiket ugyanazok a dolgok érdekelnek, mint téged. Így új információkat oszthattok meg egymással, és érdekes beszélgetéseket folytathattok.

Ha az online térről van szó, válasszon olyan tematikus csoportokat és fórumokat, ahol olyan témában kommunikálnak, amely érdekli Önt.

De ha van rá lehetőséged, részesítsd előnyben az élő kommunikációt. Így nem csak az angol nyelvtudásodat, hanem a kommunikációs készségeidet, az érzelmi intelligenciádat és azt a képességedet is javíthatod, hogy érdekes beszélgetőtárs legyél. Emellett az élő kommunikáció segít csökkenteni a konfliktusokat és növeli a toleranciát azáltal, hogy megtanít mások véleményének tiszteletben tartására.

Az online keresésen keresztül találhatsz olyan eseményeket a városodban, ahol valami újat tanulhatsz. Ha nem, akkor maga is megszervezheti a találkozót, ha a közösségi hálózatokon vagy a város népszerű csoportjaiban meghirdeti a találkozó időpontját.

Egy fontos tipp az önképzéshez – iratkozzon le a szórakoztató-közönségről, és iratkozzon fel az érdeklődési körökre. Ha van hasznos tartalom a hírfolyamban, akkor azt feldolgozza és megjegyzi.

Gyakorolni és ismételni

Az elméleti tudás csak akkor hasznos, ha azt gyakorlati tapasztalatokra váltjuk. Éppen ezért meg kell próbálnod megkeresni azokat a helyeket, ahol már a tanulás folyamatában alkalmazhatod a megszerzett készségeket. Így nyomon követheti, hogy mire kell nagyobb figyelmet fordítania, és milyen irányba jobb menni.

Próbálj meg ingyenes, de hatékony módokat találni a gyakorlásra:

  1. Beszélgetés a tanult idegen nyelv anyanyelvi beszélőjével;

  2. Mesterkurzusok a megtanult készségekből;

  3. Egy Önt érdeklő szakértő új munkájának bemutatása.

Így nem csak a látókörét bővíti, hanem új ismeretségeket is köt, amelyek hasznosak lesznek a jövőben.

Készítsen tervet, és kövesse azt

Hol kezdje a képzést

Készítsen részletes tervet önfejlesztésére, minden egyes szakaszban megjelölve az elérni kívánt célt. Írja le részletesen, hogy mit kell tennie és milyen sorrendben, hogy elérje a kívánt eredményt.

Olvasson tovább  Visszavihetem a telefonomat a boltba?

Enélkül fennáll a veszélye annak, hogy félúton feladod, vagy kevésbé leszel hatékony a tanulási folyamatban.

Fontos, hogy a teendőid listája mindig előtted legyen. Váltogathat a feladatok között, és megőrizheti a józan szemléletet. Ha például unod már az előadások hallgatását, kezdj el angol szavakat tanulni, majd olvass vagy hallgass meg egy érdekes könyvet. Így elkerülheted a kiégést és gyorsabban elérheted a célodat.

Készítsen egy önképzési tervet a következő két hónapra, részletezve minden egyes hetet. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan telik az idő, és mennyi új tudás kerül a fejedbe.

Találjon inspirációs forrást

Keressen olyan embereket, akik sokat tudnak a tanult témáról, és kérje meg őket, hogy osszák meg tapasztalataikat. Az információs technológia korában a világ bármely pontján kapcsolatba léphet egy személlyel.

Fontos, hogy szinte minden szakértő készen áll arra, hogy válaszoljon egy konkrét kérdésre a témájával kapcsolatban, ha pontosan felteszi azt, és pontosan kezdi a beszélgetést. Tehát nem kell félni, még egy ilyen szakértővel folytatott 10 perces beszélgetés is hasznosabb lesz, mint egy tucat oktatási könyv. oktatás 1 A szakértőnek nem kell félnie.

Feliratkozhat olyan emberek közösségi hálózati profiljaira is, akiket a területük igazi szakértőinek tart, és megnézheti a velük készült interjúkat. Nemcsak inspirálnak az eredményeik, hanem sok hasznos és érdekes dolgot is megtudhatsz.

Az önképzés előnyei és hátrányai

A hagyományos tanulás sokak számára könnyebb, mert könnyebb megszervezni. Az önképzésnek azonban megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ön maga döntheti el, hogy melyik képzési forma a megfelelő az Ön számára.

A

Bár mindegyik tanulási módnak megvannak a maga gyengeségei, először is fontolja meg az önképzés előnyeit.

Rugalmas menetrend

Nem kell alkalmazkodnod a tanárok órarendjéhez, és nem kell minden nap előadásokra járnod. Ön dönti el, mikor és hogyan tanul, így az önképzés több lehetőséget biztosít. Tudást szerezhetsz az ágyban fekve vagy a tengerparton ülve is, mindenesetre valami hasznosat tanulsz, ha tényleg erőfeszítéseket teszel.

Naprakész információk

A dolgok nagyon gyorsan változnak a mai világban, és a tankönyvek nem tudnak lépést tartani az új felfedezések folyamatos áramlásával. Így amikor az önképzést választja, tudja, hogy a legújabb anyagokból tanul, és nem azokból a könyvekből, amelyeket az állam jóváhagyott, és már elavultak.

Olvasson tovább  Rovarcsípések: Milyen veszélyek leselkednek ránk, és hogyan védekezzünk ellenük?

Ezenkívül az ütemterve mentes lesz a felesleges és az Ön számára érdektelen témáktól, kiválaszthatja, hogy mit és mikor tanuljon.

A mentor kiválasztásának lehetősége

Ha az önképzést választja, a legjobbaktól tanulhat. Ön választja meg a saját mentorát vagy oktatóját, de nincs senki, aki osztályozná vagy kizárással fenyegetné, ha megbukik egy vizsgán. Ön tehát független bárkitől, és bátran szerezheti meg a szükséges tudást.

A képzési program kiválasztása

Az egyetemen egy olyan program szerint kellett tanulnod, amelyet valaki más állított össze számodra. Lehet, hogy jó, de biztosan nem veszi figyelembe az egyes tanulók sajátosságait és igényeit.

Az önálló tanulás lehetőséget ad arra, hogy a saját tempójában és ideális körülmények között tanulja meg, amit szeretne.

Az információforrások szabad megválasztása

Az önálló tanuláshoz nem kell jóváhagyott tankönyveket vásárolnia, amelyek többsége nem nyújtja a szükséges ismereteket. Az önképzés biztosítja a választás szabadságát, Ön választja meg a saját kurzusait, szakértőit és időtartamát. Számos szabadon hozzáférhető program létezik, ahol legalább az alapokat elsajátíthatja, és megnézheti, hogy a helyes irányt választotta-e.

Hátrányok

De az önképzésnek van néhány hátránya is, amit szintén figyelembe kell vennie, mielőtt az önképzés mellett dönt.

Önfegyelem

Az önképzés csak azok számára lesz sikeres, akiknek van elég akaraterejük a rendszeres tanuláshoz. Saját magadnak kell összeállítanod az időbeosztásodat, ezért képesnek kell lenned arra, hogy elfoglaltságot találj magadnak, amikor előadásra kell menned.

Amikor önképzésre váltasz, mindig fennáll a veszélye annak, hogy nem fogsz ragaszkodni a rendszerhez, mert elveszíted a viszonyítási keretedet. Ezért fontos, hogy világos tervvel és lehetőleg határidőkkel rendelkezzünk, amelyeket követni kell.

Senki sem ad tanácsot és útmutatást

Bizonyos szakmákban a tanár nem csak kívánatos, hanem szükséges is, mert nem mindig lehet minden készséget egyedül megtanulni. Minden területnek megvannak a maga árnyoldalai, amelyeket egyetlen szakértő sem fog megosztani Önnel. Tehát a hagyományos oktatásban tanító tanár inkább előny, mint hátrány.

Az önképzés tehát jó lehetőség arra, hogy friss és naprakész tudást szerezzen, hogy szakmát váltson, vagy hogy javítsa képzettségi szintjét. De fontos megérteni, hogy az önálló tanulás sikere teljes mértékben az Ön fegyelmén és kitartásán múlik, mert senki sem fogja ellenőrizni a házi feladatot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: