Rovarcsípések: Milyen veszélyek leselkednek ránk, és hogyan védekezzünk ellenük?

A szúnyogok, darazsak, dongók, méhek, szúnyogok és szúnyogok hordái tönkretehetik a nyári szabadtéri nyaralást. A fájdalom mellett a csípések súlyos szövődményhez – allergiás reakcióhoz – is vezethetnek. A kis szúnyogok veszélyesebbek, mint a szúnyogok, mivel viszkető, hiperémás és viszkető bőrt okoznak. Az anafilaxiás sokk nem ritka a szervezetben. Ha a helyzet néhány napon belül rosszabbodik, forduljon orvoshoz.

Ki harap?

Több ezer rovar van odakint, amelyek készen állnak arra, hogy megharapjanak. Ezek közül a legbosszantóbbak a szúnyogok, a lótetvek és a szúnyogok. A méhek, darazsak és poszméhek is csípnek, de nem olyan gyakran.

Szúnyogok és szúnyogok

Rovarcsípések

A rovarcsípések nem jelentenek veszélyt az emberre, de nem túl kellemesek – a bőr kipirosodik, megduzzad és viszket. A harapás helyét nem szabad megvakarni, mert ez megfertőzheti a bőrt, és genny gyűlhet fel a sebben.

Az űzőszerek biztos módszer a vérszívó rovarok elriasztására. Használhat speciális krémeket, spray-ket és tablettákat, amelyek melegítéssel taszító anyagokat bocsátanak ki.

Figyelem!

Az olyan termékek, mint például a tabletták, nem ajánlottak, mivel éjszakai fejfájást okoznak.

A kiválasztott népi gyógymódok közé tartoznak az olyan taszító gyógynövények és fűszerek, mint a bazsalikom, a muskátli, a szegfűszeg és a körömvirág. A szegfűszegolajjal kenhetjük be a test szabadon lévő területeit.

Csípésekből eredő tünetek:

 1. Hyperaemia;

 2. a szövetek duzzanata;

 3. Erős viszketés.

Szóval figyelmeztetés!

Ha maláriaszúnyog csípte meg, azonnal forduljon a fertőző osztályhoz.

Ha nem tudod elkerülni a csípést:

 1. Ne vakarózzon, még akkor sem, ha a viszketés erős! A gyulladás csillapítására és a kellemetlen érzés csökkentésére kölnibe, alkoholba vagy vodkába mártott vattapamacs ajánlott.

 2. 150 ml vízből és 20 ml ammóniából vagy ecetből álló oldat hűsíti a bőrt és csillapítja a viszketést. A jégkocka, nátrium-karbonát oldat megnyugtathatja a bőrt.

 3. Használhat népi jogorvoslatokat, és alkalmazhat gyalogakáclevelet, aloét vagy körömvirágot az érintett területre.

 4. Ha a tünetek 10-20 percig fennállnak, antihisztamint kell szedni.

Suprastin, Diazolin, Tavegil, Allergozan – Az alábbi készítmények egyike alkalmazható az allergiás reakciók kezelésére alkalmas farmakológiai gyógyszerként.

Dongók, darazsak, méhek, méhek

A méhészek észrevették, hogy a méhek nem tűrik a laza szőrzetet és az izzadságszagot. Ha a rovar zümmög és érdeklődve vizsgálódik, nem szabad integetni a kezünkkel, vagy elkergetni a méhet – különben megcsípi. Próbálj meg nyugodt maradni, és menj máshová vagy befelé. Ha egy méh belegabalyodik a tincsekbe, akkor az ujjaiddal csettintve kiütheted, de soha ne próbáld meg kiszúrni úgy, hogy az ujjaiddal kihúzod a szálak közül.

A méh csak egyszer csíp és meghal. Ennek oka, hogy a fullánkjuk végén egy kis kampó található, amely lehetetlenné teszi a fullánk eltávolítását a harapás után. Így működik egy dongó. Egy darázs többször is megcsíp.

A csípés fő jelei:

 1. duzzadt szövetek;

 2. hiperémia hiánya;

 3. erős fájdalom;

 4. Égő érzés az érintett területen.

Nem sok ember allergiás a méhek, darazsak és dongók csípésére. Ha azonban az allergiás reakció első jelei jelentkeznek – például erős duzzanat, égő fájdalom, gyengeség, légzési nehézségek, az arc és a torok duzzanata -, azonnal orvosolni kell a helyzetet.

A darázs csípése

Mi a teendő, ha megharapott??

 1. A maradék fullánkot óvatosan el kell távolítani.

 2. Kezelje a harapás területét fertőtlenítőszerrel, és alkalmazzon jeget vagy hideg borogatást.

 3. Meleg víz mézzel (150 ml víz + 1 teáskanál jég). . A puffadás gyorsabban csillapítható, ha megcsípnek a szúnyogok. Ez a recept csak akkor alkalmazható, ha nem vagy allergiás a mézre.

 4. A viszketés enyhíthető zúzott aloe levelekkel, petrezselyem, körömvirág, útifű levével.

A méhek, poszméhek és darazsak csípésére való allergia esetén tanácsos azonnal kapcsolatba lépni a mentőszolgálattal, hogy a mentőorvos injekciót adjon az allergia terjedésének megakadályozása érdekében.

érdekes tény!

Az USA-ban a legveszélyesebb hártyásszárnyú rovar az afrikai mézelő méh. A közönséges rovaroktól eltérően a cserebogarak erősen mérgezőek. A rovarok rajokba verődnek és megtámadják az embereket. A halálos kimenetel nem a méreg ereje, hanem a méhcsípések mennyisége miatt lehetséges.

Gadflies és gadflies

A gadflies és a gadflies főként meleg időben aktív. Az erős izzadtság vonzza a rovarokat. A tiszta bőrre felvitt izzadásgátló segíthet megelőzni a rovarcsípéseket. A cserszömörce és az édes illatú dohány csípős illata undorítja a lótetűket és a szúnyogokat.

A csípés érzékeny, és a csípés helyén fehér hólyag alakul ki. A fájdalom mellett a fertőzés lehetősége is nagy, mivel a vérszívók számos betegséget hordoznak.

A helyes teendő egy csípés után?

 1. Kezelje a harapás helyét alkoholba vagy szódaoldatba mártott vattakoronggal.

 2. Egy jégkocka vagy teafaolaj segíthet a duzzanat enyhítésében.

 3. A seb bekenhető antihisztamin kenőccsel.

A szúnyogok gyakran öt percig képesek a bőrön ülni és vért inni. A gadfly, ellentétben a gadfly-val, nem vérszívó rovar. Ez utóbbiak érdekes támadási taktikát alkalmaznak: míg az egyik személy eltereli a potenciális áldozat figyelmét, addig egy másik megtámadja azt.

Hangyák

Bárki, akit már megcsíptek hangyák, tudja, milyen fájdalmas. A kis rovarok egy csepp szúrós folyadékot lövellnek ki… A tömeges harapás után a bőr duzzadni és vörösödni kezd. Ha rovart észlel, ellenőrizze az összes ruháját, rázza le magáról a vérszívókat, és menjen biztonságos helyre.

Hogyan lehet enyhíteni a viszketést egy hangyacsípés után?

 1. Szódabikarbóna oldatba áztatott vattakorongot tehetünk, vagy nyári vízzel zuhanyozhatunk.

 2. A csípés következtében kialakult hólyagokat nem szabad kinyitni.

 3. A sérült bőrfelületeket kölnivel lehet bedörzsölni.

Ha a népi jogorvoslatok nem segítenek, a Diazolin, Citirizine, Allergozan ajánlott.

Mérgező rovarcsípések

Mérgező rovarcsípések

Néhány pók, skorpió, cecelégy, pávaszem hernyó és scolopendra a mérgező rovarok közé tartozik. Mérgező rovar csípését követően számos, gyakran életveszélyes tünet jelentkezik

 1. éles, elviselhetetlen fájdalom, amely akár 24 órán át is eltarthat;

 2. A seb körül fehér dudor keletkezik;

 3. véres hólyagok jelenhetnek meg, és vérzés léphet fel;

 4. A csípést erős fejfájás és szédülés kíséri;

 5. az érintett terület elzsibbad;

 6. csökkenti a vérnyomást;

 7. a hőmérséklet emelkedése.

Ha a fenti tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz, mert soha nem lehet tudni, hogyan reagál a szervezete egy mérgező rovar csípésére.

Vegyi rovarriasztó használata

A rovarcsípések elleni kémiai védelem alkalmazása a legegyszerűbb, de rövid ideig tartó módszer. Ruhára permetezhető, a testápoló és a krém közvetlenül a bőrre is felvihető.

A füstölők – spirálok, folyadékok és lemezek – melegítésekor mérgező gőz szabadul fel. Ezért a füstölőket csak jól szellőző helyiségekben szabad használni. Egyes termékeken a címkén az áll, hogy biztonságosak a gyermekek számára.

A füstölők használata nem kívánatos olyan házban, ahol terhes nő, kisgyermekek, háziállatok vannak. Akváriumlakók, madarak, terráriumlakók nem tartózkodhatnak a helyiségben az alkalmazás ideje alatt.

A szúnyoghálók, az ultrahangos repellensek, a csalik és a növények a kémiai védelem alternatívái

Ha nincs lehetőség vegyszerek használatára, akkor fontolja meg a rovarcsípések elleni védelem alternatív módjait.

 1. Szúnyoghálók. Ön és családja megvédheti magát és családját a bosszantó rovaroktól, ha az ablakokra és ajtókra szitákat szerel.

 2. Ultrahangos repellensek. A készülékek akkumulátorról vagy hálózatról működnek. Amikor a készüléket bekapcsolják, rezegve egy bizonyos frekvenciájú hangot bocsát ki, amely hatással van a rovarokra, de az emberek nem reagálnak a rezgésre.

 3. Ragasztó alapú csalik és csapdák, a gélek, granulátumok és folyékony csalétek ártalmatlanok az emberre, de halálosak a rovarokra nézve.

 4. Erős illatú növények ültetése– ez a rovarok elleni küzdelem legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb módja.

a növény szárában, leveleiben és virágaiban található illóolajok a szúnyogok, szúnyogok, kullancsok és más rovarok elriasztására. Ültetéssel megvédheti parcelláját a kártevőfertőzéstől:

 1. Illóolaj növényekÉdeskömény, cseresznye, madárcseresznye, szegfűszeg, koriander, üröm és menta;

 2. kerti virágokFontos olajok: körömvirág, levendula, körömvirág, nasturtium, geránium;

 3. Zöldségnövények és dísznövényekMustár, hagyma, bazsalikom, petrezselyem, ricinusolaj, fokhagyma.

Az ültetett növényeknek nem csak visszaszorító, hanem esztétikai funkciójuk is lesz. A rovarok mellett a növény számos kerti kártevőt is elriaszt: csigák, levéltetvek, fehérlegyek, levéltetvek.

Ha nem akarsz harcolni a rovarok ellen, és nem akarsz állandóan foglalkozni a csípéseikkel, akkor javasoljuk a megfelelő módszert a kezelésükre. Végül is, a pihenésnek örömet kell okoznia, és nem kell állandó harcot vívnia a bosszantó szomszédokkal.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: