Canon vagy Nikon – melyik kamera jobb?

A Canon és a Nikon a fotótechnikai ipar két óriása, amelyek a tömeges használatra orientáltak. Ők gyártják a legtöbb DSLR, tükör nélküli fényképezőgépet, point-and-shoot, szuperzoomot és egyéb, a pillanat megörökítésére szolgáló eszközt. Olyannyira meghatározzák az iparágat, hogy még a harmadik felek is megpróbálnak olyan objektíveket és egyéb tartozékokat kínálni, amelyeket elsősorban e gyártók megoldásaihoz terveztek.

Ha pedig az első teljes értékű, professzionális vagy legalábbis félprofi fényképezőgépet szeretné megvásárolni, leggyakrabban e két gyártó közül kell választania. A Sony és a Leica még csak szóba sem jöhet, mert ritkák vagy viszonylag drágák.

Ebben a cikkben nem fogunk belemenni az örökös “Canon vagy Nikon” vitába. A használhatóság, a kezelőfelület, a tartozékok száma és más, az úgynevezett felhasználói élményt meghatározó jellemzők összehasonlításával segítünk Önnek a választásban. És mivel mindkét vállalat hatalmas mennyiségű berendezést gyárt, az összehasonlításhoz vegyük a legújabb modelleket az anyag megírásának időpontjában a közepes árszegmensben.

Canon fényképezőgépek – és különösen a Canon EOS 6D Mark II tükörreflexes fényképezőgépek

Canon EOS 6D Mark II

Néhány évvel ezelőtt a Canon “elkapta a trendet”, hogy fotósok, bloggerek és más kreatív szakemberek váljanak. És azóta a szerzőségének kamerái elkezdtek egyszerűsödni és sok automatikus funkciót kaptak. Valójában elkezdte gyártani a “make good” gombbal ellátott fényképezőgépeket.

A Creative Auto az egyik legkiemelkedőbb ezek közül. A készülék automatikusan kiválasztja az összes szükséges felvételi paramétert a munkakörülmények, a képben lévő tárgyak és a jelenet alapján, és a felhasználónak csak meg kell nyomnia az exponáló gombot. És rengeteg kamera üzemmód van, mindegyik saját előbeállításokkal.

Természetesen a profi fotósok mindig átkapcsolhatnak kézi üzemmódba, és ott minden kívánt paramétert beállíthatnak. fehéregyensúly, fényérzékenység, fókusztávolság (ha nem az objektíven) és egyéb funkciók. Lehetővé teszi, hogy saját művészi elképzeléseit úgy hozza létre, hogy nincs szükség grafikai szerkesztőkre, mint az Adobe Photoshop vagy a GIMP, vagy csak kevéssé van szükségük rá.

Például ésszerű figyelembe venni a Canon EOS 6D Mark II – teljes képkockás tükörreflexes fényképezőgépet, amely 2019-ben jelent meg, és az átlagos árszegmensre összpontosított (körülbelül 120 ezer rubel egy teljes testre objektív nélkül az anyag írásának időpontjában). A következők jellemzik:

 1. Klasszikus optikai kereső 98%-os keresőlefedettséggel és 0,71x nagyítással;

 2. Teljes képkockás (35,9 x 24 mm) érzékelő 24 megapixeles felbontással;

 3. EF-sorozatú, saját fejlesztésű objektívfoglalat;

 4. 3 hüvelykes érintőképernyős kijelző forgatható kialakítással;

 5. F-formátumú videók készítésének képessége

   l HD 60 fps;
  • 6,5 képkocka/másodperc sorozatfelvételi sebesség;

  • ISO 100-40000.

  • A full-frame érzékelő lehetővé teszi a megfelelő mélységélességet, ami különösen fontos a portréfotózásnál. és mint tudják, a legtöbb kezdő a munka ezen területe felé orientálódik. Nem csoda, hiszen a professzionális stúdiófotózás nem csak egy módja annak, hogy felfedezd a tehetségedet és a látásmódodat, hanem egy módja annak is, hogy némi extra pénzt keress magadnak.

  • A kamera könnyen használható és könnyen beállítható. A mód kiválasztása még mindig egy külön tárcsán történik, mint közel 30 évvel ezelőtt a vállalat első digitális fényképezőgépénél. A működési paraméterek a folyadékkristályos kijelzőn és a kis LCD-képernyőn is megjelennek. Külön gombkészlet bizonyos üzemmódok gyors beállításához – autofókusz, fényérzékenység, fehéregyensúly. Általánosságban elmondható, hogy minden úgy van megvalósítva, hogy még a nem túl tapasztalt felhasználóknak sem okoz gondot a munka.

A Canon fényképezőgépek mindent tudnak:

 1. egyszerű, intuitív vezérlés. Az üzemmód tárcsától és az előre beállított beállításoktól az automatikus rögzítés formájában megjelenő “make good” gombig;

 2. Speciális szakmai beállítások. Bár természetesen néhányat meg kell keresned, olyan mélyen elrejtve a menükben, de – ott vannak, és ez az, ami számít;

 3. Objektívek széles választéka. Az EF és RF foglalatok nagyon népszerűek, így nem okoz gondot az optikák megvásárlása. Olcsó és prémium verziók is elérhetők.

A Canon fényképezőgépek hátránya:

 1. A cég valamiért korlátozza az operatőröket. Még a zászlóshajó modellekben is hiányzik vagy rendkívül ritka a 4K 60fps felbontású felvételek készítésének támogatása;

 2. Furcsa kapcsolat az optikai stabilizáló rendszerekkel. Ismétlem, nem minden közép- és felsőkategóriás fényképezőgép tartalmazza ezt a funkciót, de lehet, hogy igen.

A Canon jó választás kezdőknek. És a vállalat csúcsmodelljei sem okoznak csalódást a szakembereknek. De a könnyen kezelhető, áttekinthető gombelrendezésű kezelőszervek, a rengeteg automatikus üzemmód, a rengeteg érzékeny AF-pont és egyéb automatizálás tökéletes megoldássá teszi a Canon fényképezőgépeket azok számára, akik nem akarnak hónapokat tölteni a fotózás és az optika elméletének megtanulásával.

Nikon fényképezőgépek – és különösen a Nikon D750-es fényképezőgép

Nikon D750

A Nikon az elmúlt években arra összpontosított, hogy termékeiben a legújabb technológiát alkalmazza. A 2019-es zászlóshajó, a Z7 például lenyűgöző, 46 megapixeles képérzékelővel rendelkezik. Teljes képkockás, természetesen. Igazán részletes, drámai és érzelmes képeket készít. Amit aztán Photoshopban úgyis feldolgozunk.

Ezenkívül a modern Nikon modellek nagyon gyorsak. Mind a zár, amely a legtöbb jelenlegi fényképezőgépen mindössze 1/4000 másodperc alatt aktiválódik, mind a fejlett képfeldolgozó processzor felelős ezért. Ezért ezek a kamerák kiválóan alkalmasak mozgó témák vagy gyorsan mozgó jelenetek rögzítésére. Jól teljesítenek a sportfotózásban, a városi alkalmazásokban, és még akkor is, ha megpróbálják megörökíteni a menyasszony csokrának repülését (mindannyian tudjuk, milyen gyakran dolgoznak a felszerelés költségein).

A félprofi modell, a Nikon D750 zászlóshajójának példájára érdemes megfontolni, hogy. Annak ellenére, hogy 2014-ben hozták forgalomba, még mindig naprakész mind a teljesítmény, mind a funkciók tekintetében. A D750 egy full-frame DSLR, amely a középkategóriás árkategóriába tartozik (az írás időpontjában körülbelül 100.000 rubelbe kerül a testkészlettel, azaz objektív nélkül). Az alábbi specifikációkat tartalmazza:

 1. Klasszikus optikai kereső 100%-os lefedettséggel, 0,7x nagyítással kiegészítve;

 2. Teljes képkockás (35,9×24 mm) érzékelő 24 megapixeles felbontással;

 3. A Nikon saját fejlesztésű F foglalata;

 4. 3,2 hüvelykes, nem érintésérzékeny LCD kijelző ferde kialakítással;

 5. F

   l HD 60 fps;
  • A sorozatfelvételi sebesség 6,5 képkocka másodpercenként;

  • ISO 100-12800-as érzékenység.

Ez a fényképezőgép – a Nikon számos más fényképezőgépéhez hasonlóan – kiváló gyenge fényviszonyok mellett is képes felvételeket készíteni. Bár fényérzékenysége nem tűnik túlzottnak, még magas ISO beállítások mellett is éles, zajmentes fotókat készít. Ezt egy saját fejlesztésű képfeldolgozó alkalmazásával érik el.

Ezenkívül a processzornak köszönhetően a Nikon fényképezőgépek nagy teljesítményt nyújtanak az autofókuszálás során. A gyártó nem spórol az érzékeny érzékelők elhelyezésével sem. Ennek a kamerának például 51 aktív pontja van. Ez gyors és pontos autofókuszt biztosít, beleértve a videofelvételek készítését is.

Nikon fényképezőgép előnyei:

 1. Magas technológia. Ha ennek a márkának a berendezéseit vásárolja meg, biztos lehet benne, hogy a készülék a legújabb érzékelővel, a leggyorsabb processzorral, a legújabb megoldásokkal rendelkezik a tervezés és a funkcionális elemek terén;

 2. Teljesítmény. Mind az automatikus fókuszálás, mind a fényképezés nagy sebességgel történik. Ezenkívül még a viszonylag régebbi modellek is képesek videót rögzíteni F

   l HD 60 fps, az új zászlóshajó kamerák pedig még 4K 60 fps-t is rögzítenek;
  • Sokoldalú tartók. A vállalat tükörreflexes fényképezőgépei – néhány különösen “futurisztikus” modell kivételével – gyakorlatilag mindegyike Nikon F-típusú objektívtartóval van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt az optikát biztonságosan használhatja különböző kamerákon.

A Nikon fényképezőgépek hátrányai:

 1. A fokozatos átállás a tükör nélküli fényképezésre. Ez többek között ahhoz vezet, hogy a régebbi objektívek nem használhatók a vállalat legújabb fényképezőgépein. Emellett sok profi fotós nyilvánvaló okokból elkerülte a tükör nélküli fényképezőgépeket a klasszikus DLSR fényképezőgépek javára;

 2. Egy kis kihívás kezdőknek. Még a belépő szintű fényképezőgépeknél is szükséges az alapvető fényképezési elvek ismerete és számos működési paraméter kézi beállítása. Automatikus üzemmódok vannak, de nem “fejlettek”;

 3. A funkcionalitás furcsa megközelítése. Egyes fényképezőgépek nem támogatják a kézi zárbeállítást, mások nem támogatják az sRAW-ban történő mentést, stb. Vásárlás előtt ellenőrizze a szükséges funkciókat.

Összességében a Nikon a tapasztalt fotósok megoldása. És ez nemcsak a működési paraméterek beállításának szükségességében, hanem a kívánt utófeldolgozásban is megnyilvánul. Elkészítheted álmaid képét, de ez egy kicsit macerás.

Melyik kamera a jobb?

Tehát első fényképezőgépként választhat egy Canon. Amatőr szinten a Nikon sokkal érdekesebb. A felső kategóriában azonban mindegyik jó, ezért az igényei alapján kell választania.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: