Objektív 2.8mm vagy 3.6mm – mi a különbség

A fókusztávolság, általában milliméterben, minden objektív legfontosabb jellemzője. Meghatározza a kép részletességét, a látómezőben lévő objektumok számát és magának a “képnek” a minőségét. 2.8 mm és 3 mm.6 mm a lencse gyújtótávolsága.

Ebben a cikkben pedig a 2 készülék jellemzőit vesszük szemügyre.8mm és 3.6mm – mi a különbség.

a lencse

Egy kis elmélet: mi a fókusztávolság és miért van rá szükség?

Minden fényképezőgép két elemből áll – egy érzékelőből és egy objektívből. Az előbbi a kép rögzítéséhez, az utóbbi a fény fókuszálásához szükséges. A lencse nélkül az érzékelő csak egy kis területet “látna”, és teljesen használhatatlan lenne.

Maga a lencse egy vagy több lencse. Az elsőt fix fókuszú objektívnek nevezik. Ha a lencse több, egymáshoz képest mozgó lencsével rendelkezik – ez egy varifokális megoldás.

A lencsében lévő lencsék domború vagy homorú átlátszó félgömbök. Feladatuk, hogy a képet bizonyos módon deformálják (fókuszálják), hogy az érzékelő pontos, éles és részletes képet nyomtasson, amely megfelel a fotós elvárásainak.

Jó példa arra, hogy a lencsék hogyan működnek a fókusztávolsággal, a távcső. Olyan távoli tárgyakat láthatsz, amelyek szabad szemmel láthatatlanok. A távcsövek nagyon hosszú fókusztávolsággal büszkélkedhetnek – az amatőr modelleknél például ez 30-50 cm. Így még a legtávolabbi objektumokat is közelről láthatjuk vele.

De minél hosszabb a gyújtótávolság, annál szűkebb a látómező. a távcső lehetővé teszi, hogy például egy folyó túlsó partján lévő madarat lássunk. De az ág, amin a madár ül, már nem fér bele a képbe. Meg kell döntenie a távcsövet, vagy el kell fordítania a fejét…

A hosszú látómező – nagyjából 110 fok, mint például az ember esetében – azonban azt jelenti, hogy a távoli tárgyakat egyszerűen nem lehet látni. Vagy láthatjuk, hogy valahol ott, a folyó túloldalán van egy fa, amin egy pont van, mint egy madár vagy valami ilyesmi. De ahhoz, hogy láthassa, kisebb látómezőre és nagyobb gyújtótávolságra van szüksége. Természetesen távcsővel.

Olvasson tovább  A Sony és a Samsung TV márkák összehasonlítása | Találja meg a legjobbat

Tehát minél hosszabb az objektív gyújtótávolsága, annál jobban látja a távoli tárgyakat, és annál szűkebb a látómező. Hogyan alkalmazható a mindennapi életben?

Mi a különbség a 2 lencse között?.8 mm és 3 mm.6 mm

Mi a különbség a lencsék között

Leggyakrabban egy 2.8 mm és 3 mm.6 mm-eseket CCTV-kamerákban használnak. Ezért továbbra is ezekre az eszközökre fogunk példaként összpontosítani.

Minden CCTV-kamerának megvan a maga célja. És ezt nem a gyártó, hanem a felhasználó határozza meg. Valaki egy udvart vagy más nagy területet szeretne megfigyelni, ahol a részletesség nem fontos. Vannak, akik azt szeretnék, hogy a fényképezőgépük a legapróbb részleteket is megmutassa, például a fényképezett személyek arcvonásait vagy a kezükben tartott tárgyakat.

Objektív 2.8 mm

A 2,8 mm-es objektív viszonylag rövid gyújtótávolsággal és ezért viszonylag széles látómezővel rendelkezik. Alkalmas udvarok, parkolók, tornácok és más nagy területek megfigyelésére. De a “film” tárgyainak részletessége viszonylag alacsony lesz.

Különösen az ilyen lencsével készült anyag képes lesz arra, hogy színeket és képeket készítsen a ruházaton, néhány nagy részletet, csak hogy regisztrálja egy személy jelenlétét. De nem fogod látni az arcvonásokat, a rendszámtáblákat vagy a kezedben lévő tárgyakat.

Objektív 3.6 mm

A 3,6 mm-es objektív viszonylag hosszú gyújtótávolsággal és ezért viszonylag szűk látómezővel rendelkezik. Alkalmas folyosók, átjárók, be- és kijáratok megfigyelésére. 3.A 6 mm-es kamerákat gyakran használják üzletekben, raktárakban és biztonsági helyiségekben.

Ezzel az objektívvel láthatja az arcvonásokat, a rendszámtáblákat, az emberek kezében lévő tárgyakat, sőt bizonyos esetekben még a személyi igazolványokat is. De a látómezője is szűk – ami sok vakfoltot jelent. A készüléket úgy helyezze el, hogy a lehető legnagyobb területet “lássa”, különben fennáll a behatolás vagy eltávolítás veszélye.

Objektív összehasonlítás 2.8 mm és 3 mm.6 mm

Végeztünk egy kis kutatást, és készítettünk egy összehasonlító táblázatot, hogy segítsünk kiválasztani a megfelelő készüléket:

Olvasson tovább  Canon vagy Nikon - melyik kamera jobb?

Objektív fókusztávolság

2.8 mm

3.6 mm

Látómező

Általában széles, szélesebb, mint egy ember

Általában keskeny

Objektum részlete

Kicsi, lehet, hogy nem láthatók az arcvonások (a rögzítés helyétől függ)

Jelentős, az arcvonások láthatóak lehetnek (attól függ, hogy hova van felszerelve)

Vakfoltok

Kicsi vagy sem

Van

Felhasználási terület

Nagy területek megfigyelése a jelenlét rögzítése céljából

Kisebb területek megfigyelése a jelenlévő személy azonosítása érdekében

Ha a kamera fő célja a jelenlévők egyértelmű azonosítása, az arcvonások felismerése, a jelvények leolvasása és így tovább, akkor jobb, ha hosszabb gyújtótávolságú objektíveket keres.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: