Összehasonlítjuk a fémcserép és a puha tető | Mi a jobb

Fém és puha tető, amelyet más néven puha vagy aszfalt zsindely, két népszerű és körülbelül hasonló típusú tetőfedő. Melyikük jobb – nincs határozott válasz, mert mindegyik anyagnak megvannak a maga jellemzői, előnyei és hátrányai. Ezért szakértőink megkérték az építőipari szakembereket, hogy hasonlítsák össze a két anyagot, és határozzák meg azokat a kritériumokat, amelyek alapján megalapozott döntést hozhat.

Mielőtt összehasonlítaná és következtetéseket vonna le, ismernie kell az egyes anyagok tulajdonságait és jellemzőit, és a jellemzőiket figyelembe véve előzetes következtetéseket vonhat le egy adott típusú tetőfedés mellett.

Előnyök és hátrányok

A táblázatban összefoglaltuk az egyes anyagok előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a választásban.

ANYAG

ELÉRHETŐSÉGEK

HÁTTERŐK

FÉM CSEMPE

+ VISZONYLAG ALACSONY KÖLTSÉGGEL;

+ A TELEPÍTÉS EGYSZERŰSÉGE ÉS GYORSASÁGA;

+ NINCS SZÜKSÉG FOLYAMATOS ALJZATRA;

+ VONZÓ MEGJELENÉS;

+ TŰZBIZTONSÁG.

– KORLÁTOZOTTAN HASZNÁLHATÓ NEHÉZ TETŐKÖN;

– A HIRTELEN HÓESÉS KOCKÁZATA, AZ IDŐSZAKOS HÓELTAKARÍTÁS VAGY HÓAKADÁLYOK TELEPÍTÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE;

– NEHEZEN JAVÍTHATÓ;

– NINCS SZÜKSÉG VILLÁMVÉDELEMRE;

– ZAJOS TETŐFEDÉS, HA ESIK AZ ESŐ;

– CORROSIVE.

LÁBAZATI TETŐFEDÉS

+ GAZDAGABB TERVEZÉS LEHETŐSÉGE, A SZÍNEK ÉS ÁRNYALATOK SZÉLES SKÁLÁJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL;

+ HOSSZABB ÉLETTARTAM A FÉMLEMEZEKHEZ KÉPEST;

+ BÁRMILYEN ÖSSZETETT KONFIGURÁCIÓJÚ TETŐKHÖZ HASZNÁLHATÓ;

+ KÖNNYEN JAVÍTHATÓ;

+ A TETŐ CSENDJE, AMIKOR ESIK AZ ESŐ;

+ NEM ÁLL FENN A HIRTELEN LEESŐ HÓ VESZÉLYE A TETŐRŐL

+ NEM HAJLAMOS A KORRÓZIÓRA.

– MAGASABB ÁR A FÉMHEZ KÉPEST;

– A FOLYAMATOS ALJZAT SZÜKSÉGESSÉGE;

– BONYOLULT ÉS IDŐIGÉNYES TELEPÍTÉS;

Jellemzők és jellemzők

Fém tetőfedés

Fém tetőfedés

Fémcserép – egy lemezanyag, amely vékony, horganyzott acéllemezen alapul, vastagsága 0,4-0,52 mm között mozog. A fémlemezek gyártási folyamata során a sík felületet préselik, így a lap dombornyomott formát kap, amely a természetes kerámialapok megjelenését utánozza. A bélyegzés után az anyagot mindkét oldalon több védőréteggel vonják be.

Bevonat

a kész tetőnek a tervezett helyzetben lefelé néző oldalát alapozó, passziváló és korrózióvédő festékréteggel vonják be. A felső oldalon a lapot szintén passziválják és alapozzák, de a legfelső réteghez, a fedőréteghez, amelynek a légköri hatások és a nap UV-sugárzása elleni védelem mellett dekoratív funkciója is van, többféle műanyag-kompozíciót lehet használni. Attól függ, hogy milyen típusú ezek a kompozíciók függ a mértékétől ellenállása a tetőfedő külső hatások és a felhasználási körét fém.

És így következtetünkHa úgy dönt, hogy a tető a ház egyik típusú tetőfedő, ebben az esetben – fém, akkor tudnia kell, hogy ez az anyag különbözik a típusú bevonat, és minden típusnak megvan a maga alkalmazási területe.

Fontos!A fémlemezek felületi bevonatához 3 alapvető polimer anyagtípus létezik:

  1. Poliészter (nemzetközi megnevezés: PE). Olcsó védőbevonat, amelyet 25-35 μm rétegvastagságban visznek fel, akár 100 °C-os hőmérsékleten is használható, mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége és színtartósága alacsony;

  2. Az 50 µm vastag poliuretán (PU vagy Pural) 120 °C-ig használható, jó mechanikai ellenálló képességgel, kiváló UV-sugárzás- és korrózióállósággal, valamint hosszú távú színtartóssággal rendelkezik;

  3. A 200 μm vastagságban alkalmazott plasztiszol (PVC) 60 °C-ig használható, kiválóan ellenáll a mechanikai hatásoknak és a korróziónak, de alacsony az UV-sugárzással szembeni ellenállása és a színtartósága.

Tipp:Mielőtt fém tetőcserepet vásárolna, meg kell állapítania, hogy milyen típusú bevonat van a felkínált lapok felületén, majd el kell döntenie, hogy melyik típusú tetőfedés a megfelelő az Ön számára.

A poliészterrel bevont fém csempe bizonyított, amikor Oroszország középső övében használják, ahol a mérsékelt éghajlatú régiókban. Az ilyen típusú fémlemezek használatakor különös gondot kell fordítani a szállításra és a beépítésre, mivel a fémlemezek felületi rétege mechanikailag nem stabil, és ez fokozott korróziót okozhat az üzemeltetés során.

A plasztiszol bevonatú anyag, bár nagyon ellenálló a mechanikai igénybevétellel szemben, nem eléggé ellenálló a nagy hőmérséklet-különbségekkel és az UV-sugárzással szemben, ezért déli régiókban nem használható. Ipari és adminisztratív épületek tetőfedésére ajánlott.

Fémcserép poliuretán bevonattal – kiváló fogyasztói tulajdonságokkal rendelkező anyag, amely minden éghajlati régióban bármilyen épület tetőfedésére használható.

Puha zsindelyek

Puha zsindelyek

A puha zsindelyelemek, más néven zsindelyek vagy zsindelyek, tartós üvegszálas vászonból készülnek. Mindkét oldalán bitumennel van bevonva, amelyet speciálisan módosított vagy polimer gyantákkal és szintetikus gumival dúsított bitumen borít. Ennek eredményeként a módosított bitumen anyag válik különösen rugalmas, ellenáll a nedvességnek, a nagy hőmérséklet-ingadozás, káros mikroorganizmusok.

Ezenkívül a puha zsindelyek alulról öntapadós réteggel vannak bevonva, amely az aljzathoz rögzíthető egy szilikonfólia alatt, amelyet a beépítés előtt eltávolítanak. Az elülső oldalt pedig finom ásványi morzsával szórják meg, amely védelmet nyújt a mechanikai hatások, a nap UV-sugárzása és a tűz ellen.

Most, hogy már van egy elképzelése a tulajdonságokról és jellemzőkről

Az anyagok kiválasztásakor figyelembe veheti azokat a tényezőket, amelyek közvetlenül befolyásolják az egyik vagy másik tetőfedési lehetőség kiválasztását.

Méretek, dőlésszögek és tetőszerkezetek

Az előregyártott fémtermékek a következő méretekben kaphatók: szélesség 1120-1190 mm, hossz 500-4500 mm (kérésre a lemezek akár 7500 mm hosszúságig is gyárthatók).

A fémcserepekkel ellentétben a puha tetők kisebb elemekből – zsindelyekből – állnak össze. Egy zsindely 1000 mm hosszú, 317 mm széles, téglalap alakú, egyik oldalán lapos, másik oldalán három vagy több nagy foggal, amelyek különböző formájúak lehetnek – trapéz, téglalap, rombusz, szirom stb..

A fém csempe építési szabványok meghatározott korlátok lejtők a tető – nem kevesebb, mint 14 °. a puha tetőcserepeknek nincsenek korlátai – a tető hajlásszöge 90°-os, azaz függőleges is lehet. Ez azt jelenti, hogy az acélcserépnek, ellentétben a puha zsindellyel, vannak korlátai.

Fontos!Egyszerű tetőformához – téglalap alakú lejtéssel, görbék és bonyolult részletek nélkül – racionális a fémlemezek használata. A puha cserepek minden típusú tetőn használhatók, beleértve a csücskös, kúpos, piramis alakú elemeket, függőleges magasságkülönbségeket stb. tartalmazó tetőket is..

A kérdés ára

Az átlagos ár a fém a tartományban 180-480 rubel/m2., Egy puha csempe hasonló minőségű – 200-600 rubel/m2. A tetőfedő anyag ára mellett azonban a tetőfedés költségének meghatározásában fontos szerepet játszik a tetőfedő aljzat költsége is.

Fém csempe fektetik egy fa láda egy kis szakasza rúd, amely csatlakozik a szarufák. Mert a tető zsindely igényel egy biztonságosabb alap – amellett, hogy szarufák és gerendák alatt a zsindelyek vannak lefektetve szilárd padló a durva fórumon, rájuk lapok rétegelt lemez vagy OSB. Ezen túlmenően, mielőtt szóló zsindelyek elrendezett alátét szőnyeg körül a kerületét a tető, a gerinc és ahol törések.

Ennek eredményeképpen a puha cserépfedés költségei körülbelül másfélszer annyiba kerülnek, mint a fémcseréppel fedett tető ára.

A telepítés jellemzői

Ha összehasonlítjuk a telepítés bonyolultságát a két anyag, úgy tűnik, hogy a készülék a tető fém zsindely kevésbé időigényes, mint a tető borítása zsindelyek. Formailag igaz – a műveletek bonyolultsága és száma az első esetben kisebb, mint a másodikban, de ez igaz lesz egy egyszerű eszköz esetében egy vagy két nyeregtetővel. Az összetettebb konstrukciók nehézségekbe ütköznek, ezért az e kritérium alapján történő összehasonlítás során a következő sajátosságokat kell figyelembe venni.

Vágja a fém lehet csak speciális olló fém vagy elektromos kirakós, de semmiképpen sem “daráló”, amely súlyosan károsítja a védőbevonat helyeken a vágás, ami később okoz fokozott korrózió az acél alapot. A fémlemezek vágott éleit minden esetben további alapozóval és festékkel kell védeni.

Problémát okoz a nagyméretű lemezek emelése és elhelyezése a tetőn, amihez nagyobb számú munkásra van szükség a brigádban, mint a puha tetők telepítéséhez.

Az esztétikai komponens

Mindkét típusú tetőfedő anyag kisebb-nagyobb mértékben utánozhatja a természetes agyagcserepek megjelenését. A puha zsindelyek tervezési lehetőségei azonban túlmutatnak a puszta utánzáson, mivel az alkalmazott színek, árnyalatok és zsindelyek gazdagabb skálája széleskörű lehetőségeket kínál az építészek számára a különböző épületek külső megjelenésének megtervezéséhez.

Ezen túlmenően, a készülék a tető fém csempe észrevehető rögzítőelemek lapok csavarokkal – ez elrontja az általános kilátás a homlokzatok az épületek és ad egy előnye az esztétikai felfogás javára a tető zsindelyek. Rejtett rögzítők vannak telepítve aszfalt zsindellyel, ami nem sérti a döntés az általános építészeti koncepciót.

Élethosszig tartó

A fém tartósságát a gyártók 10-50 éven belül, a puha csempe 15-70 év alatt állítják. Miután a széles körben használt fém, mint tetőfedő bevonat Oroszországban telt el több mint 20 éve, és sok épületek által lefedett ez az anyag, még mindig sikeresen működik anélkül, hogy a javítás szükségességét. Ugyanez mondható el a puha tetőcserepekről is, azaz még nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy objektíven lehessen értékelni, hogy mindkét anyag megfelel-e a megadott élettartamnak.

Ugyanakkor, az ügyfelek visszajelzései szerint, a fémtetőkben a teljes lapok vágásában rögzített korróziós jelenségek esetei, amelyek a technológiai munkák és a kiegészítő védelem hiányának következményeinek tulajdoníthatók.

Különleges jellemzők

A két tetőfedési változat összehasonlításához fontos néhány működési szempontot elemezni. A fémtető a puha cseréptetővel ellentétben néhány extra lépést igényel:

  1. Villámvédelem és földelés a villámcsapás megelőzése érdekében, amely tüzet okozhat a tetőszerkezet fagerendáiban, vagy hatással lehet a ház elektromos készülékeire;

  2. A puha zsindely élettartamát hóakadályok felszerelésével lehet javítani, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a hó lavinaszerűen lecsúszik a tető lejtőjéről. Ugyanezen okból kifolyólag a fémtetőnél a felgyülemlett hó eltakarítása is szükséges;

  3. kiegészítő védelem műanyag fóliabevonattal, amely megakadályozza, hogy a tető belső felületén a hőmérsékletkülönbségek miatt páralecsapódás alakuljon ki.

Javíthatóság

A puha zsindelytetők könnyebben javíthatók működés közbeni sérülések esetén – elegendő a kisebb tetőfedő darabokat újakra cserélni. A fémtető javítása bonyolultabb – a nagy lemezeket el kell távolítani és ki kell cserélni, majd az összes illesztést újra kell szigetelni.

Hallható tetőzaj esőben

Az egyik kritérium, amely befolyásolja a tetőfedő típus kiválasztását, az a zaj, amelyet a fémcserepek csapadék esetén keltenek. a puha zsindelyek egyértelmű előnye, hogy gyakorlatilag nem csapnak zajt, amikor esik az eső. Ha azonban a tetőtér felett fém tetőfedés van elhelyezve, a tetőfedés alatti szigetelés beépítése jelentősen csökkentheti a hulló esőcseppek bosszantó hangját.

Következtetés

Összefoglalva, a választás a tetőfedő függ számos tényezőtől – a pénzügyi helyzet, amely lehetővé teszi, hogy válasszon egy drágább anyag, de jobb teljesítményt, a sajátos körülmények a helyszínen és a régió az építési, valamint egyéb tényezők, hogy meg kell értékelni magukat, amit megpróbáltuk, hogy fedezze a lehető legnagyobb mértékben.

Olvasson tovább  Tégla és pórusbeton összehasonlítása | Mi a jobb?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: