Összehasonlítjuk a ház hőszigetelését – poliuretán hab vagy polisztirolhab | Mi a jobb?

A szigetelőanyagok nélkülözhetetlenek bármely épület és helyiség minőségi szigeteléséhez. A piac tele van számos, kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékkel. Mindazonáltal a habosított polisztirol és a poliuretánhab már régóta nagy keresletnek örvend. Mik a jellemzőik és a köztük lévő különbségek? Szakértőink tanácsot adnak.

Az anyagok szerkezeti jellemzői és előnyei

Ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk mindkét szigetelési típusról, és levonjuk a megfelelő következtetéseket, amikor összehasonlítjuk őket egymással, érdemes közelebbről megvizsgálni az egyes típusok tulajdonságait.

Polisztirol hab

Polisztirol hab

Mindkét hőszigetelésnek hasonló “természete” van (ugyanabból a nyersanyagból készül), ugyanakkor gyártási technológiájuk eltérő, és ez határozza meg az összes. A hungarocell a fogyasztók körében hungarocell néven ismert. A polimerek csoportjába tartozik, és polisztirol habosításával nyerik.

A szigetelést 2 típus képviseli: habosított és extrudált szigetelés. Ez utóbbi nagyobb sűrűségű, ami jelentősen javítja az anyag szigetelő tulajdonságait, és meghosszabbítja az “élettartamát”.

EGY JÓTANÁCS. Nehéz különbséget tenni a különböző habosított polisztirol táblák között, de praktikusan meg lehet tenni. Mindössze annyit kell tenned, hogy letörsz egy kis darabot a hungarocell táblából… A habszivaccsal töltöttnél a törésnél kis golyók jelennek meg, az extrudáltnál szabályos poliéderek vannak.

Előnyök

 • Nem rossz hővezető képesség;

 • Könnyű telepítés;

 • A lemezvastagságok széles választéka;

 • Alacsony költség.

Hátrányok

 • Rövid élettartam (kb. 10 év);

 • Gyors nedvességfelvétel;

 • Ultraibolya fénynek való kitettség;

 • Deformáció a művelet során.

Extrudált polisztirol habszámos más, jobb minőségű előnnyel is rendelkezik:

 1. Alacsony vízfelvétel;

 2. Nagy tartósság;

 3. Tartósság

MEGJEGYZÉS.A polisztirol alapú anyagokat soha nem szabad belső szigetelésre használni, mivel rövid időn belül kondenzátum képződik a szigetelés és a fal között, ami a szerkezet gyorsuló pusztulásához vezethet.

Poliuretán hab

Poliuretán hab

Általában “habosított polisztirol” néven ismert, de a mindennapi életben csak a lágy változatot használják, a merev változatot pedig az építőiparban. Az anyagot zárt cellaszerkezet és perem jelenléte különbözteti meg, ami nagyban leegyszerűsíti a telepítési folyamatot. A speciális alkatrészeknek köszönhetően a szigetelés tűzbiztos.

A poliuretánhabot a gyártók vagy lemezek formájában, vagy speciális berendezéssel felhordott habként állítják elő. a második változat valójában mentes a beépítés tipikus hátrányaitól (különösen a hőhidaktól): a felület zökkenőmentes lesz.

HINT. A polisztirolhabbal ellentétben a habosított poliuretán párazárás nélkül is használható, mivel vízfelvétele nagyon alacsony (15-ször alacsonyabb, mint a műanyaghabé).

Előnyök

 • nedvességállóság;

 • Alacsony hővezető képesség;

 • Szélesebb működési hőmérséklet-tartomány;

 • Nincs deformáció a szigetelés alkalmazása során;

 • Kiváló hangszigetelő tulajdonságok;

 • Tartósság (kb. 30 év);

 • Környezetbarátság.

Hátrányok

 • Ami a hátrányokat illeti, ezek meglehetősen formálisak: magas ár és az UV-sugárzással szembeni instabilitás.

Összehasonlító jellemzők

Összehasonlító jellemző

Hővezető képesség

Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a végső választás ezt vagy azt a szigetelést a ház számára. Az optimális változatok alacsony hővezető képességgel rendelkeznek, ugyanakkor a beépítés során csökkentett anyagvastagságot tesznek lehetővé.

A polisztirol és a poliuretánhab összehasonlításakor az előbbi nyilvánvaló fölényét tapasztaljuk: 0,04-0,06 W/m*K szemben a 0,019-0,028 W/m*K értékkel. Sűrűbb szerkezete miatt az expandált polisztirol jobban megtartja a hőt, de nagyobb a súlya (bár ezt a kritériumot nem tartják fontosnak a megfelelő szigetelés kiválasztásakor).

Tartósság

A polisztirolhabot meglehetősen erős anyagnak tekintik, ami a gyártási fázisban rejlik benne (szerkezete nagyon homogén). A poliuretánhab pedig magas hőmérsékleten összekapcsolt molekulákból áll.

Összehasonlításképpen, az expandált polisztirol hajlítási ellenállása 0,4-1 Mpa, míg a poliuretánhabé 0,07-0,2 Mpa. Ez a mechanikus hatás gyakran az oka a pusztulása az utóbbi – egyszerűen összeomlik. Bármilyen hajlítás vagy kopogás a telepítés során elég ahhoz, hogy a szigetelés megsérüljön.

Az EPS viszont figyelemre méltó a jelentős tartósságával, ami jó választássá teszi a teherhordó falakhoz: nem fél a hőmérséklet-ugrásoktól, deformációtól, zsugorodástól stb.

Éghetőség

Tűzállóság vagy gyúlékonyság – fontos mutató, különösen, ha a tetők vagy létesítmények, házak szigeteléséről van szó, amelyek fából készültek. Mindkét vizsgált anyag hasonló gyúlékonysági osztályba tartozik: G2 (EPS) és G3 (EPS). A G2 közepesen gyúlékony; a G3 azt jelenti, hogy gyúlékony.

Valójában mindkét szigetelőanyag legfőbb hátránya a magas gyúlékonysági besorolás. Emiatt a gyártók elkezdtek tömegesen hozzáadni a termékben létrehozott égésgátlókhoz – speciális összetevők, amelyek megakadályozzák a szigetelés gyulladását. Ha a technológiának megfelelően hozzák létre, tűz esetén szinte azonnal elpusztul.

Környezetbarátság

Sajnos mind az expandált polisztirol, mind a poliuretánhab mérgező anyagok. De csak akkor, ha magas hőmérsékletnek vannak kitéve: mérgező gázokat bocsátanak ki. Ez az oka annak, hogy mindkét hőszigetelő anyagot kizárólag külső javítási és építési munkákhoz ajánljuk.

Egyébként, a telepítési technológia betartása és a normál körülmények közötti felhasználás mellett a figyelembe vett anyagok egyike sem jelent kockázatot az emberi egészségre és a környezetre.

Ellenállás a nedvességgel szemben

Vízálló – a szigetelés kiválasztásának egyik legfontosabb kritériuma, amelyet semmilyen körülmények között nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az anyag vízállósága azt jelzi, hogy mennyire bírja a nedvességet a használat során. A vízfelvételnek minimálisnak kell lennie, különben elpusztítja a szigetelést, növelve annak súlyát (ami növeli a szerkezet terhelését), a fő tulajdonságok elvesztését – szigetelés.

Szakértőink egy egyszerű, de szemléletes kísérletet végeztek: 24 órán át vízbe merítettünk duzzasztott polisztirol és poliuretánhab lapokat. Az első a víz térfogatának mindössze 0,2%-át szívja fel (ez nagyon alacsony érték), a második a víz térfogatának kb. 2%-át szívja fel. Az ilyen jelentős különbséget a habosított polisztirol szerkezete okozza: zárt cellái gyakorlatilag vízhatlanok.

Páraáteresztő képesség

A páraáteresztő képesség szintjét sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ez határozza meg, hogy szükség van-e további párazáró rétegre vagy sem. Ha a poliuretán habról beszélünk, annak páraáteresztő képessége körülbelül 0,05 egység, de a polisztirol hab valójában nulla. Ez azt jelenti, hogy ez utóbbiak nem képesek a pára felszívására, és következésképpen nem igényelnek további védelmet (de csak a lélegző felületek esetében).

Hangszigetelési szint

A vizsgált lehetőségek egyike sem nevezhető alkalmasnak zajszigetelésre. Mivel a két anyag sűrűsége hasonló, nincs nagy különbség a zajelnyelésükben. Ha zajszigetelésre van szüksége a helyiség vagy a ház ellen, javasoljuk a kifejezetten erre a célra tervezett kiegészítő falburkoló anyag használatát.

Zsugorodási arány

A kezdeti alakváltozásra való hajlam sok hőszigetelő anyag Achilles-sarka, és a poliuretánhab az egyik ilyen anyag. Ez a hátrány különösen akkor jelentkezik, ha a szigetelést melegítik: a meleg levegőnek való tartós kitettség során a lap elkezd vetemedni. padlófűtéshez ne használjon habosított poliuretánt, homlokzati szigetelés esetén pedig UV-védő funkcióval ellátott szigetelővakolatot kell használni a falak befejezéséhez.

Az EPS-t kiváló “zsugorodási ellenállás” jellemzi: az anyag nem változtatja meg eredeti alakját a használat során, függetlenül a beépítés körülményeitől és helyétől.

A telepítés jellemzői

És egy szó a telepítésről. Mindkét hőszigetelő anyagot szakember segítsége nélkül is fel lehet szerelni: az anyagok használata nagyon egyszerű, és nem igényelnek különleges szakértelmet. A habosított polisztirol könnyebb kezelhetősége érdekében oldalai oldalsó szegélyekkel vannak ellátva, amelyek beépítéskor egy egységes réteget alkotnak. Emellett növelik az anyag tartósságát és felgyorsítják a folyamatot.

A poliuretán habot hasonló technológiára szerelik, de a folyamatot bonyolítja a fent leírt “oldalak” hiánya: amikor vele dolgozik, akkor ragasztóval vagy habbal kell kezelnie az ízületeket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: