Teflon- és kerámia bevonatú felületek összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A megfelelő edények, konyhai készülékek és egyéb eszközök kiválasztása a háztartás működtetéséhez felelősségteljes döntés. Először is, ezek a termékek érintkezésbe kerülnek az élelmiszerekkel, ezért kiváló minőségű, biztonságos anyagokból kell készülniük. Másodszor, az ételek ízét és megjelenését gyakran befolyásolja a főzéshez használt edények és készülékek.

A teflon és a kerámia olyan anyagok, amelyeket egyre gyakrabban használnak serpenyők, serpenyők és többszemélyes főzőedények bevonására. A háziasszonyok számára nehéz lehet eldönteni, hogy melyik bevonat a jobb. Erre a kérdésre nem lehet véglegesen válaszolni, mivel mindkét anyagnak megvannak a maga jellemzői, előnyei és hátrányai. Hogy segítsünk Önnek dönteni, mielőtt megvásárolná, újságíróink végeztek egy kis kutatást, és írtak egy cikket a teflon és a kerámia tulajdonságairól, előnyeiről és hátrányairól. A teflon második neve teflon, és többet fogsz hallani arról, hogyan kell vigyázni a készülékekre ezzel a bevonattal, és a főzés sajátosságairól.

Minden, amit a teflonról tudni kell

Teflon

A teflonbevonatot eredetileg az orvostudományban, a hadseregben, a repüléstechnikában, a rádió- és elektrotechnikában használták. Ez az anyag, amelyet 1938-ban találtak fel az Egyesült Államokban, olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a fémek, köztük a nemesfémek tulajdonságaihoz teszik hasonlóvá.

A teflon a politetrafluor-etilén, egy polimer, amely fluort tartalmaz. A második név a fluoroplasztik. Lényegében műanyag, de nagyon kemény és abszolút nem mérgező. Vegyszerállóság tekintetében felülmúlja az összes ismert szintetikus anyagot.

Teflon – biztonságos vagy sem?

Mielőtt felsorolnánk ennek az anyagnak a tulajdonságait, el kell oszlatni a testre gyakorolt biztonságosságával kapcsolatos kételyeket. A rákkeltő hatás gyanúja azért merült fel, mert független szakértők megfigyelték, hogy a DuPont (a találmányt szabadalmaztató vállalat) gyáraiban az anyaggal dolgozó személyzetnek védőmaszkot kell viselnie. Ami a szakértők szerint az anyag mérgező voltát bizonyítja. Igaz, hogy az illékony vagy folyékony teflon mérgező. Az anyag párolgása a munkahelyen megemelkedett. Ezért az alkalmazottaknak maszkot kell viselniük.

De gyakorlatilag lehetetlen a teflont otthon elpárologtatni. Nagyon magasra kell melegíteni. A teflonbevonatú termékekre vonatkozó használati szabályok betartása nem okoz egészségkárosodást.

A WHO szakértői a hivatalos szakosított központok által végzett vizsgálatokban arra a következtetésre jutottak, hogy még a 25%-os teflon hozzáadása az élelmiszerek teljes mennyiségéhez sem okozhat károsodást az emberi egészségre. A teflon anyag dokumentált biztonságosságát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala és számos más európai ország jóváhagyása is megerősíti.

Teflon bevonat – anyagjellemzők és tulajdonságok

A teflon fő jellemzői

 1. Ellenáll az olyan vegyi anyagoknak, mint az alkoholok, savak és szerves oldószerek. Ez azt jelenti, hogy a teflonbevonat nem károsodik a rendszeres mosogatószeres tisztítás során.

 2. Nulla higroszkóposság – azaz a teflon nem szívja magába a vizet. Jó tulajdonság a vízzel rendszeresen érintkező edényekhez.

 3. A teflonbevonat teljes mértékben biokompatibilis az emberi test szöveteivel. Ennek ellenőrzésére a teflont kísérleti úton élő szövetbe ültették be. Az anyagból készült implantátumok ugyanolyan jól gyökereznek, mint a titán implantátumok. Ez azt jelenti, hogy a teflonbevonatú termékek használata teljesen biztonságos. Még ha az élelmiszerrel érintkező belső réteg meg is karcolódik, és a bevonat részecskéi keverednek az élelmiszerrel, ez nem károsítja az emberi egészséget.

 4. A teflon bevonat hőálló, akár 270 fokos hőt is kibír (egyes teflon típusok olvadáspontja 327 fok), és ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek. Ezeknél a termékeknél nincs tűz- vagy robbanásveszély. Az anyag rugalmas és rugalmas marad akár -70°C-os hőmérsékleten is. Ez azt jelenti, hogy fagyálló is. A teflonbevonatú főzőedények fagyasztva tárolásra alkalmasak.

 5. Alacsony tapadás és különleges tapadásgátló tulajdonságok. A teflonbevonatú edényekben főzött ételek olaj nélkül is elkészíthetők, nem ragadnak a felülethez és nem égnek meg. Ezért használják a kiváló minőségű teflont a multicooker edények, serpenyők, tálcák és tálak gyártásához.

 6. A teflonbevonatnak a szilárd anyagok közül a legalacsonyabb a súrlódási együtthatója. Ez azt jelenti, hogy megfelelő használat esetén az ebből az anyagból készült termékek nagyon lassan kopnak, és évekig, sőt évtizedekig tartanak.

 7. Könnyű ápolás. Használat után a teflonbevonatú edényeket egyszerűen nedves ruhával le lehet törölni vagy folyó víz alatt le lehet öblíteni. A mosószerek használata nem szükséges, ami növeli az ilyen serpenyőben vagy edényben főzött ételek hasznosságát.

 8. Könnyű főzőedények és nagyon széles termékválaszték minden igényt kielégítően.

Teflon bevonat

Az alkalmazás sokoldalúsága egy másik előny. A teflonbevonatú edények nem csak edények és serpenyők, hanem extrudált és sütőformák és tálcák is. A legfontosabb, hogy a megfelelő hőmérsékleten használjuk őket, és ne melegítsük túl őket. A teflonbevonatot széles körben használják az ilyen készülékek gyártása során:

 1. Fűtőberendezések, beleértve a hordozható.

 2. Elektromos grillek.

 3. Sütőgépek.

 4. Fagylaltos dobozok.

 5. Gofrésütők.

 6. Kávéskannák.

 7. Tapadásmentes bevonattal ellátott süteményhengerek.

 8. Kazánok.

 9. Melegszendvics-készítő berendezések (mini-prések).

A könnyű és víztaszító teflonbevonatot nemcsak konyhai készülékekhez, hanem szövetekhez is használják. A teflonbevonatú terítők, sütőtörölközők és asztalterítők ellenállnak a zsírnak, pornak és szennyeződésnek. Minden káros részecske lerakódhat a felületen, de nem reked meg a szövet szálaiban. Ha víz, bor, gyümölcslé kerül az asztalterítőre, a folyadék csak kis cseppekben gyűlik össze, amelyek nem szívódnak fel, és a padlóra gurulnak. Az abrosz tiszta marad. Könnyen tisztítható, csak törölje le egy szivaccsal vagy mossa le a szokásos módon, nem kell áztatni és szárítani.

A teflonbevonatot nem csak a konyhában használják. Az anyagot vasalókhoz és vasalódeszkákhoz használják. A teflon® bevonatú borotvapengék bevonata jelentősen meghosszabbítja a borotvapengék élettartamát és megkönnyíti a borotválkozást.

A teflonbevonat hátrányai

 1. Könnyen megkarcolható egy éles eszközzel vagy egy egyszerű vasalótárggyal. Ez az anyag ezért kizárja a fémkanál, villa, kés, spatula, flanel és kefe használatát. A fának vagy műanyagnak érintkeznie kell a teflonnal. Számos gyártó azonban számos alapvető tulajdonságának javításával javítja a teflon minőségét. Például növeli a mechanikai igénybevétellel vagy a hővel szembeni ellenállást.

 2. A teflonbevonatú edények és serpenyők drágák. Ez azonban nem tekinthető jelentős hátránynak, különösen a hosszú élettartamot figyelembe véve.

A teflonbevonat karbantartási részletei:

 1. Ha megvásárolja ezeket a termékeket, a vas spatulákat a fiókban tárolhatja. És nemcsak a spatuláknak, hanem más konyhai eszközöknek – kanáloknak, kanáloknak, fogóknak, habverőknek, keverőkanalaknak – is puha anyagból kell készülniük. Fából vagy műanyagból készülhet. A műanyaggal bevont vasáru szintén alkalmas.

 2. Tisztítsa meg meleg vízzel és puha szivaccsal. Ha szeretné, használhat folyékony mosószert is. Ne használjon kemény vagy koptató szivacsokat, súrolóbetéteket, fémszivacsokat.

 3. Kerülje a túlmelegedést a főzés során, ezért a magas hőfokon való sütés nem ajánlott. Egyes teflonbevonatú edények, különösen a Tefal edények, speciális hőfokjelzővel rendelkeznek, amely jelzi, hogy a termék készen áll a használatra.

Kerámia bevonat – jellemzők, tulajdonságok, előnyök, hátrányok

Kerámia bevonat

A kerámia viszonylag új keletű a kulináris világban. De ez az anyag gyorsan népszerűvé vált tapadásmentes tulajdonságai és természetes összetétele miatt.

A kerámia bevonat előnyei:

 1. Kiváló környezetvédelmi teljesítmény. Mivel a kerámia homokból, kőből és más természetes összetevőkből készül, úgy vélhetjük, hogy a kerámia bevonat még mindig alkalmasabb a konyhában való használatra. Még erős melegítés esetén sem bocsát ki semmilyen, az emberi egészségre veszélyes anyagot.

 2. A kerámia bevonat hőállósága nagyobb, mint a teflon bevonaté. A kerámia akár 500 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibír. Ezért a kerámia edények biztonságosan használhatók a sütőben való főzéshez.

 3. A kerámia anyag többször keményebb, mint a teflon, karcállóbb, így a főzés során nem korlátozza a fém spatulák és villák használatát.

 4. A teflonnal egyenértékű tapadásgátló tulajdonságok, valamint könnyű karbantartás, formák és méretek széles választéka.

A kerámia bevonat hátrányai:

 1. Nem tűri a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokat. Ha véletlenül hideg vízbe tesz egy forró kerámiaedényt, az összetörik. Ugyanez történhet, ha egy fagyasztott húsdarabot teszünk a forró sütőlapra.

 2. Gyenge ellenállás a vegyi anyagokkal, különösen a lúgokkal szemben.

 3. Törékeny – a termékek gyakran nem élik túl az ütődéseket és az eséseket.

 4. Nem minden kerámia serpenyő alkalmas indukciós tűzhelyen vagy főzőlapon való használatra. Az ilyen főzőedényekhez fémbetétes edényekre van szükség, amelyekkel sok kerámia serpenyő nem rendelkezik, mivel a serpenyő oldala és alja is kerámiával van bevonva.

 5. A kerámiatermékek mosogatógépben történő tisztítása nem ajánlott.

 6. Viszonylag rövid élettartam és magas költségek, még az olcsó modellek esetében is.

 7. A többrétegű kerámia fémbázisú fém alapanyaggal sokat nyom. Ez extra terhelést jelent a kezeknek (különösen az idősek esetében), és veszélyt jelent az üvegfelületekre, beleértve a főzőlapokat is.

A kerámia bevonatú edények különleges ápolási jellemzőkkel rendelkeznek:

 1. Védelem a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól.

 2. Tartsa távol a gyerekeket a serpenyőtől. Nemcsak leejthetik és megrongálhatják a terméket, hanem a nagy súly miatt meg is sérülhetnek.

 3. Csak kézzel, enyhe mosószerrel tisztítható.

Kerámia bevonat

Népszerű kerámia edény márkák

Az újságírók kiderítették, hogy a felhasználók véleménye szerint mely gyártók értékesítik a legjobb, kerámia bevonatú edényeket és serpenyőket:

 1. A Ballarini egy olasz vállalat, amely szabadalmaztatta gyorsfűtési technológiáját, és folyamatosan újít. A Cortina termékcsalád kerámiatermékei például fűtésjelzővel rendelkeznek a fogantyúkon.

 2. A német cég “
  Az Ener kerámiatermékeket gyárt tiszta alumínium maggal. A serpenyők ezért könnyűek.

 3. A “TVS” német vállalat kiváló minőségű termékeket gyárt eredeti formatervezéssel. A kerámia bevonat az egyik legjobb ma kapható – Ceramit.

 4. A Maestro termékek széles választékát kínálja minden ízlésnek és igénynek. Vannak kivehető és beépített fogantyúval rendelkező modellek, különböző típusú fenékkel (lapos, bordázott), különböző formákkal és méretekkel, színekkel.

A kerámia bevonattal ellátott edények költsége – átlagosan 500 és 1500 rubel között. 5000 rubeles modelleket találhat, de általában az ilyen drága termékeket professzionális szakácsok használják.

Teflonbevonatú vagy kerámiabevonatú – melyik a jobb??

Erre a kérdésre a választ a prioritások felállításával lehet megfogalmazni:

 1. A kerámia bevonat tökéletes a gondos és takarékos háziasszonyok számára, akik a természetes anyagokat kedvelik, és szeretnek sütőben főzni.

 2. A teflonbevonat a legjobb választás a háziasszony számára, aki évekig szeretne főzőedényeket vásárolni, értékeli a tartósságot és a megbízhatóságot.

 3. A költség is számít. A teflon drágább, mint a hagyományos zománcozott edények, de olcsóbb, mint a kerámia bevonatú edények.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: