A Captopril és az Anaprilin összehasonlítása | A legjobb meghatározása

A magas vérnyomás csúcspontját erős, gyorsan ható gyógyszerrel kell kezelni. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek e csoportjába tartozik a kaptopril és az anaprilin. Ha ezeket a gyógyszereket diuretikumokkal, antiaritmiás és nyugtatókkal együtt szedik, a hipertóniás válság enyhül. A diasztolés és a szisztolés vérnyomás eléri a 120/80 vagy 130/90 mm-es normál indexet.rt.st. életkortól függően. Jól idősödő emberek 130/90 mm-es vérnyomással.rt.cikk., ezért különösen óvatosnak kell lenni a válságkezelés során, az alacsony szint ájuláshoz vezethet. Az Expertology újságírói részletesen kutatták az érdekes tényeket: melyik jobb, mint a Captopril vagy az Anaprilin, és hogyan különböznek, és készen állnak arra, hogy megosszák őket a nagyközönséggel.

Captopril

Captopril

A kardiológiában és a nefrológiában használt természetes és kémiai vegyületek csoportjának része. A kaptopril vagy Kapoten rendkívül hatékony a szív veseelégtelenség kezelésében és megelőzésében, valamint regeneráló hatással van a plasztikai sebészet utáni sebekre és védelmet nyújt az ionizáló sugárzás ellen. A hipotenzív, gyors hatásának köszönhetően széles körben használják a kardiológiában a különböző genezisű magas vérnyomás enyhítésére. A kaptopril hatóanyag és a további hatóanyagok magnézium-sztearát, keményítő, laktóz-monohidrát, talkum. Kapható 25mg, 40mg, 50mg dózisban.

A hatásmechanizmus

A kaptopril gátolja az első kategóriájú angiotenzin-konvertáló enzim és a második kategóriájú angiotenzin hatását. Ez utóbbi enyhíti az érgörcsöt és növeli az aldoszterontermelést a mellékvesékben. A második hatás a kinin-kallicrein rendszer csökkentése és a bradikinin lebontásának gátlása. Mindkettő vérnyomáscsökkentő hatású, mind a szisztolés, mind a diasztolés paramétereket visszaállítja a normális szintre. A renin vérben lévő koncentrációjának csökkentésével a gyógyszer helyreállítja a koszorúér- és vesevéráramlást, normális mennyiségű oxigént biztosítva ezeknek a szerveknek, és megelőzve a szöveti iszkémiát. A kaptopril teljesen oldódik és adszorbeálódik a gyomorban, és metabolitként kering a vérben. Magas koncentrációt a lenyelést követő 1,2-2 óra elteltével ér el. A vesék által teljesen kiürül.

Fontos tények az Expertology magazinból! A modern WHO-osztályozás a BP-t három fokozatba sorolja:

 1. I. fokozat: vérnyomás 140/90-160/99mm.Hg.st.;

 2. II. fok: 160/100-180/110 mm.ð.st.;

 3. III. fokozat: 185/110mm.rt.st. és így tovább.

A magas vérnyomás pozitív kezelésének eredménye a vérnyomás gyakori önellenőrzése. A méréseket reggel, délben, ebédidőben és este, lefekvés előtt kell elvégezni. Ezen eredmények alapján a Captopril terápiás dózisa egyénileg választható ki.

A Captopril szedése: javallatok és ellenjavallatok

A hipotenzió elsősorban csökkenti a vérnyomást, megszünteti az érgörcsöt és javítja a vesefunkciót. Hatóanyaga azonban nemcsak a vérnyomást csökkentheti, hanem enyhítheti a vénák és artériák görcsét is, kiküszöbölve az agyvérzéseket, és javíthatja a vesék vérellátását, “megmentve” azokat a szklerózistól.

A kaptopril ajánlott, ha:

 1. bármilyen eredetű magas vérnyomás;

 2. koszorúér-betegség;

 3. Az infarktus utáni időszakban javítja a veseműködést is;

 4. szívelégtelenség;

 5. kombinált szívbetegség (ischaemia, mitrális elégtelenség), diabetes mellitus, nefropátia;

 6. angina pectoris;

 7. endokrin eredetű magas vérnyomás;

 8. érrendszeri betegség;

 9. vese rendellenességek.

A szívelégtelenséget különböző gyógyszerekkel kezelik, a legfontosabb a Captopril. 3-5 nap alatt az adag ¼ tablettának felel meg, naponta háromszor bevéve, majd 5 napig naponta kétszer 0,5 tablettát, majd reggel és este 1 tablettát lehet bevenni, folyamatos vérnyomásmérés mellett. Az infarktus utáni állapotokat ugyanígy kezelik. A diabéteszes nefropátia napi 100 ml-t igényel, azaz 2 tablettát. A gyógyszer mellékhatásai megvonást igényelnek, így a téma elolvasása után: Mi a jobb “Captopril” vagy “Anaprilin” és hogyan különböznek, akkor a második gyógyszert szedheti, de csak az orvosával való konzultációt követően.

Az ellenjavallatok listája:

 1. allergia;

 2. bronchiális asztma és légzési elégtelenség;

 3. kachexia;

 4. Terhesség és szoptatás;

 5. urolithiasis és vesekárosodás;

 6. cirrózis;

 7. hiperkalémia;

 8. rák.

A hipotenzió a stroke, az érrendszeri és vese patológiák kezelésében szerepel. Az orvos folyamatosan figyelemmel kíséri a terápia teljes menetét, hogy kizárja az előre nem látható reakciókat. Idős betegeknek a társuló krónikus rendellenességektől függően egyedi adagot kell adni. Ilyen esetekben tisztában kell lenni azzal, hogy a “Captopril” vagy az “Anaprilin” jobb és hogyan különböznek, hogy kímélő + hatékony gyógyszert válasszanak.

A kaptopril terhes nőknél a terhesség rendellenességei miatt ellenjavalltnak bizonyult. A magzatban méhen belüli növekedési rendellenességeket okoz, például koponya rendellenességeket, veseelégtelenséget, magas vérnyomást. A szoptatás alatt a gyógyszer bejut a baba szervezetébe, hasmenést, hányingert, letargiát, allergiát és ájulást okozva.

A test reakcióképessége a Captoprilra

A vérnyomás normalizálására szolgáló gyógyszer szedésekor számos mellékhatás jelentkezik. Csak óvatosan és csak a kórtörténet felvétele, valamint a laboratóriumi és műszeres vizsgálatok eredményeinek beszerzése után írható fel.

Nemkívánatos reakciók:

 1. Fokozott allergiás reakciók, mint például kiütés, foltok vagy Quincke-ödéma, specifikus köhögés, hörgőgörcs;

 2. gyomor-bélrendszeri reakciók: ínyvérzés, hányinger, hányás, hasmenés, szájszárazság és keserűség, májcirrózisos elváltozások, gyomor- és nyombélfekély

 3. szív- és érrendszeri reakciók: tachycardia, aritmia, súlyos szívfájdalom, szívmegállás érzése;

 4. CNS: migrén, álmatlanság, mozgászavar, látáscsökkenés, ájulás,

 5. vese: megnövekedett karbamid-, nitrogén-, kálium- és Ca-szint a vérben és a vizeletben.

Ha a fenti reakciók bármelyike jelentkezik, a gyógyszer szedését abba kell hagyni. Egy másik vérnyomáscsökkentőt az indikáció alapján választanak. A túladagolás hipotenzióval, álmossággal, szédüléssel, zavartsággal jelentkezik. Az öngyógyítás szigorúan tilos, különben életveszélyben van, és a mentő nem tud segíteni, még akkor sem, ha túl korán érkezik!

Anaprilin

Anaprilin

Hipotenzív gyógyszer a perifériás β-blokkoló csoportból2-adrenoreceptorok. A hatóanyag a propranolol (propranolol). Nem szelektív gátló, hármas hatású: vérnyomáscsökkentő, antianginális és antiaritmiás. Csökkenti a vérnyomást a normál tartományba, csökkenti a központi és perifériás erek érgörcsét és szabályozza a szívfrekvenciát. A gyógyszer beadása csökkenti a remegést a β2-Adrenoreceptorok, enyhíti a ritmuszavarokat és javítja a szívizomzat működését. Széles körben használják a kardiológiában a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Az “Expertology” magazin munkatársai segítenek eloszlatni a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatos kétségeket. Összehasonlító elemzést adnak a gyógyszerekről, és mindent elmondanak: Mi a jobb “Captopril” vagy “Anaprilin”, és hogyan különböznek egymástól.

Farmakológiai hatás

A gyógyszer, nevezetesen a propranolol hatóanyag hatása a β-adrenoreceptorok gátlása. A katekolaminok csökkenése, nincs CAMF szintézise adentrofoszforsavból, ami a Ca sejtekbe való behatolásának csökkenését eredményezi. Csökkenti a spontán szinusz- és ektopikus vezetői gerjesztés sebességét és lassítja az AV-vezetést. Ez a reakció aritmiát + tachycardiát okoz. A vérnyomáscsökkentő hatás a véráramlás csökkenése, a renin-angiotenzin komplex gátlása + az érrendszerre gyakorolt szimpatikus hatások után következik be. Ez a mechanizmus normalizálja a szívfrekvenciát.

A teljes perifériás érrendszeri ellenállás megnő, az egész rendszer megpróbál visszatérni a korábbi α-adrenoreceptor funkcióhoz, 24 óra múlva minden megszűnik. Az Anaprilin 5-7-14 napos szedése után a vérnyomás normalizálódik, és a vérnyomás nem emelkedik többé. A tabletták teljesen feloldódnak és felszívódnak a gyomorban és a belekben. A vérben lévő fehérjékhez kötődve, mint metabolitok. A maximális koncentráció egy óra vagy 1,5 óra elteltével következik be. A szervezetből a vesék segítségével távozik.

Fontos! Az anaprilin egy II. osztályú antiaritmiás gyógyszer. Kitágítja az ereket, így biztosítja a szívizom számára a szükséges mennyiségű oxigént és tápanyagot, valamint korrigálja a szívritmust, megszüntetve a ritmuszavart. A teljes terápia stabilizálja a szívet.

Használati ajánlások

A fő indikáció a magas vérnyomás. Csökkenti a magas szisztolés és diasztolés vérnyomást 15-20 percen belül. A remegés és a migrén csökken.

Az ajánlások listája:

 1. Angina pectoris (nyugalom és feszültség).

 2. Angina pectoris.

 3. Tachycardia (sinus, szupraventrikuláris és kamrai).

 4. Pitvarfibrilláció.

 5. Alkoholfüggőség.

 6. Thyrotoxicosis magas vérnyomással.

 7. CNS rendellenességek.

Az anaprilin a haemangiomák kezelésére javallt, és növeli a vérellátást és a szövetek táplálását. Plusz gátolja a Ca ion penetrációt és javítja az ischaemiát. Erősebb gyógyszerek, mint például a Captopril, használhatók erre a feltételre.

Adagolási forma

Felnőtteknél naponta 20 mg/2-3 alkalommal szájon át ajánlott. Eléri a 320 mg/nap maximális dózist. Az intravénás adagok 3 mg-tól 10 mg-ig terjednek. Adható csepegtetve, lassan. A vérnyomást mindenkor ellenőrizni kell, és elektrokardiogramot kell végezni.

Mellékhatások

Az Anaprilin szedése utáni váratlan reakciók a gyógyszerrel szembeni intolerancia és a diagnózis összetettsége miatt következnek be.

Reakciók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerre:

 1. Reaktív folyamatok: allergiás kiütés, foltok, anafilaxiás sokk, Quincke-ödéma, specifikus köhögés, hörgőgörcs.

 2. Gyomor-bélrendszeri reakciók: ínyvérzés, hányinger, hányás, hasmenés, szájszárazság és keserűség, májcirrózisos elváltozások, súlyosbodó epehólyaggyulladás, gyomor- és nyombélfekély, a máj transzaminázok, LDH fokozott aktivitása.

 3. Szív- és érrendszer: bradycardia, hypotensio, aritmia, AV-blokkolás, szívmegállás plusz retrosternális fájdalom, hideg lábak, Raynaud-szindróma.

 4. CNS: fokozott fáradtság, gyengeség, szédülés, fejfájás, álmosság vagy álmatlanság, rémálmok, depresszió, nyugtalanság, zavartság, hallucinációk, remegés, idegesség, szorongás.

 5. Vese: megnövekedett karbamid-, nitrogén-, kálium- és Ca-szint a vérben és a vizeletben.

 6. Endokrin rendszer: emelkedett cukorszint.

 7. Bőr: hőhullámok, pikkelysömörös foltok, bőrgyulladás.

A vérvizsgálatok a vérlemezkék és a leukociták csökkenését és vérszegénységet mutatnak. Az érgörcsök befolyásolják az alsó végtagok véráramlását, zsibbadást és jeges érzést okoznak. A fentieken kívül olyan reakciók is előfordulhatnak, mint a görcsrohamok és ájulás.

A használat ellenjavallatai

A propranolollal szembeni túlérzékenység, AV-blokád, bradycardia, hypotensio, dekompenzált szívelégtelenség, kardiogén sokk, májcirrózis és tüdőödéma, véna- és artériabetegség, angina pectoris, végstádiumú cukorbetegség, veseelégtelenség közvetlen ellenjavallat az Anaprilin szedésére. Ezzel a listával érdemes átgondolni: Melyik jobb a Captopril vagy az Anaprilin és hogyan különböznek, és a vérnyomáscsökkentő gyógyszert szelídebbre cserélni.

Fontos! A vérnyomáscsökkentő nem kompatibilis számos gyógyszerrel, ezért óvatosan kell alkalmazni!

Hipotenzív gyógyszerek Captopril és Anapriline: hasonlóságok és különbségek

A fent leírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, a kaptopril és az anaprilin szelektíven csökkentik a vérnyomást azáltal, hogy enyhítik az érgörcsöt, javítják a véráramlást, növelik a szívszövet oxigénellátását és szabályozzák a szívfrekvenciát.

Ezeknek a gyógyszereknek van néhány hasonlóságuk és különbségük, nevezetesen:

Tulajdonságok

Captopril

Anaprillin

Rendeltetésszerű használat

Hipertónia.

Hasonlóképpen.

Aktív összetevő

Captopril .

Propranolol.

A hatásmechanizmus

A kaptopril hatóanyag gátolja az angiotenzin-konvertáló enzim 1. kategóriáját, az angiotenzin elnyomja a 2. kategóriába tartozó enzimeket. Enyhíti az érgörcsöt, csökkenti a kinin-kallicrein rendszer aktivitását és gátolja a bradikinin lebomlását.

Perifériás β-gátló2-Adrenoreceptorok, ami értáguláshoz vezet, csökkenti a sejtek Ca beáramlását és csökkenti az oxigénhiányt a szívszövetben.

Jelzések

Azonos az anaprilinnel.

Angina pectoris (nyugalom és feszültség).

Angina pectoris.

Tachycardia (sinus, szupraventrikuláris és kamrai).

Pitvarfibrilláció.

Alkoholfüggőség.

Thyrotoxicosis magas vérnyomással.

CNS rendellenességek.

Ellenjavallatok

Allergia;

bronchiális asztma és légzési elégtelenség;

kachexia;

Terhesség és szoptatás;

Urolithiasis és veseelégtelenség;

cirrózis;

hiperkalémia;

rák.

Allergia, AV-blokádok, ritka pulzus, alacsony vérnyomás, végstádiumú szívelégtelenség, kardiogén sokk, májrák és tüdőödéma, tromboflebitisz, visszérgyulladás, angina pectoris, végstádiumú cukorbetegség, veseelégtelenség.

Mellékhatások

Hasonló az anaprilinhez.

Reaktív folyamatok: allergiás kiütés, foltok, anafilaxiás sokk, Quincke-ödéma, specifikus köhögés, bronchospasmus.

Gyomor-bélrendszeri reakciók: ínyvérzés, hányinger, hányás, hasmenés, hasmenés, szájszárazság és keserűség, májcirrózisos elváltozások, súlyosbodó epehólyaggyulladás, gyomor- és nyombélfekély, emelkedett májtranszaminázok, LDH értékek.

Kardiovaszkuláris reakciók: bradycardia, hypotensio, aritmia, AV-blokkolás, szívmegállás plusz retrosternális fájdalom, hidegrázás az alsó végtagokban, Raynaud-szindróma.

CNS: fokozott fáradtság, gyengeség, szédülés, fejfájás, álmosság vagy álmatlanság, rémálmok, depresszió, nyugtalanság, zavartság, hallucinációk, remegés, idegesség, nyugtalanság.

Vese: megnövekedett karbamid-, nitrogén-, kálium- és Ca-szint a vérben és a vizeletben.

Endokrin rendszer: a cukorszint emelkedése.

Bőr: hőhullámok, pikkelysömörös foltok, bőrgyulladás.

Különleges felhasználások

Terhes nők, 18 év alatti gyermekek, ellenjavallt. Ellenkező esetben a magzat rendellenességekkel születik. Időseknél, valamint cukorbetegeknél és vesebetegeknél óvatosan írható fel.

Terhes nők magas vérnyomás esetén a második évtizedben vagy veseelégtelenség esetén. A többi hasonló a kaptoprilhoz.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, erős szív- és érrendszeri gyógyszerek. Mindkettőt széles körben alkalmazzák a bármilyen eredetű magas vérnyomás, valamint a veseelégtelenség és még az endokrin rendellenességek kezelésében is. Az egyetlen különbség a hatóanyag összetételében és a hatásmechanizmusban van.

Következtetések

A magas vérnyomás az Orosz Föderáció és az egész világ egyik orvosi és társadalmi problémája. Hazánkban a statisztikák azt mutatják, hogy a betegség a fiatalok mintegy 20%-át és a felnőttek 60%-át érinti. Évről évre nő a betegek száma, és ezzel a számmal együtt jár a szövődmények kockázata, nevezetesen a szívinfarktus, az angina pectoris, a pitvarfibrilláció és az agyi stroke. Ez a lista súlyos következményekkel jár a rendszerekben és szervekben, valamint halálhoz vezet. Egy ilyen cél kizárása esetén időben orvoshoz kell fordulni, időben meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket és hatékony kezelést kell alkalmazni. És az információ: Mi jobb, mint a Captopril vagy az Anaprilin, és hogyan különböznek egymástól, segít a megfelelő kezelési lehetőség kiválasztásában.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: