A Dipropan és a Betaspan áttekintése

Az injektálható kortikoszteroidok különleges helyet foglalnak el a klinikai gyakorlatban. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket autoimmun és bőrgyógyászati betegségek kezelésére használják, valamint bőr-, ízületi, izom- és egyéb szervi megbetegedésekben alkalmazzák. Ezek gyorsan ható termékek, de általában csak rövid ideig tart a kezelés. A kívánt hatás elérése után a beteget tablettákra, gélekre vagy kenőcsökre vagy más gyógyszerekre váltják.

Ma két injektálható kortikoszteroidra – Dipropane és Betaspan – fogunk összpontosítani. Összetételük hasonló: ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így közösek a javallataik. Van-e különbség a kábítószerek használatakor – olvassa el a cikket.

Fontos!A kortikoszteroidok erős gyógyszerek, amelyeknek számos mellékhatása van. Az ilyen kábítószerek ellenőrizetlen használata veszélyezteti a személy egészségét. Lehetséges a szteroidok szedéseCsak akkor, ha az orvos jelzi és előírja.

Mi van benne: Az összetétel és a gyógyszerformuláció

Mi van benne: az összetétel és a termék formulája

Közös jellemzők:

 1. A Dipropan és a Betaspan ugyanabba a farmakológiai csoportba tartozik. Ezek glükokortikoszteroidok – a mellékvesekéreg hormonjai.

 2. A Dipropan és a Betaspan ugyanazt a hatóanyagot, betametazon hatóanyagot tartalmazza. A hatóanyag dózisa ugyanaz.

 3. Mindkét termék injektálható szuszpenzió formájában kapható.

 4. A kortikoszteroidok szigorúan vénykötelesek.

Dipropan – az eredeti gyógyszer. Ez az első béta-metazon alapú gyógyszer. Generikumok jelennek meg a gyógyszerpiacon a szabadalmi védelem lejárta után. Ezek az analógok azonos összetételű és elméletileg hasonló hatásmechanizmusú gyógyszerek. A gyakorlatban a generikusok nem mindig érik el az eredeti szintjét. A különböző gyártási technológia, a ballasztanyagoktól való tisztítás hiánya mind befolyásolja a gyógyszer minőségét. A generikumok azonban mindig olcsóbbak, mint az eredetiek – és ez nagyrészt megmagyarázza népszerűségüket a betegek körében.

A generikumok a világméretű törvények értelmében klinikai vizsgálatokat igényelnek annak bizonyítására, hogy ugyanolyan jól működnek, mint az eredeti termék. Ez önkéntes betegeken végzett vizsgálatokkal történik. Oroszországban az analógokra vonatkozó követelmények enyhébbek. Elég ahhoz, hogy a gyógyszer in vitro kimutassa a hatását. Nincsenek betegkísérletek – ezek drágák, és nem minden vállalat engedhet meg magának ilyen kiterjedt képzést.

Milyen hatásai vannak a kortikoszteroidoknak a szervezetre

A betametazon, mindkét gyógyszer hatóanyaga, rendelkezik ezekkel a hatásokkal:

 1. Gyulladáscsökkentő hatás. A betametazon gátolja a foszfolipáz A2 enzimet, ezáltal gátolja a gyulladáskeltő anyagok, például a prosztaglandinok, citokinek és leukotriének termelődését. Csökkenti a hízósejtek termelődését, csökkenti az érrendszeri permeabilitást, stabilizálja a sejtmembránokat és gátolja a gyulladás kialakulását.

 2. Anti-allergiás hatás. A betametazon gátolja az allergiát közvetítő anyagok szintézisét, elnyomja a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből és a bazofilokból. Gátolja az antitestek képződését és megváltoztatja a szervezet immunválaszát.

 3. Immunszuppresszív hatás. A betametazon gátolja a citokinek felszabadulását a limfocitákból és makrofágokból. Elnyomja az immunválaszt és csökkenti a szervezet ellenálló képességét a különböző külső tényezőkkel (beleértve a fertőzéseket is) szemben.

 4. Sokkolásgátló és mérgezésgátló hatás. A betametazon növeli a vérben keringő katekolaminok: adrenalin, noradrenalin és dopamin szintjét. A receptorok érzékenységét is növeli ezekkel az anyagokkal szemben. Vazokonstrikció és vérnyomás-emelkedés.

A betametazon az anyagcsere kulcsfontosságú részeire hat:

 1. Fehérje anyagcsere. Csökkenti a plazma fehérjeszintjét – elsősorban a globulinokon keresztül. Növeli az albumintermelést a májban és a vesében, de felgyorsítja annak lebomlását az izomban.

 2. Szénhidrát-anyagcsere. Felgyorsítja a szénhidrátok emésztését az emésztőrendszerből és fokozza a glükózképződést.

 3. Zsíranyagcsere. A zsírszövet újraeloszlásához vezet – főként az arcon, a vállövön és a hasban.

 4. Víz-elektrolit anyagcsere. Visszatartja a nátriumot és a vizet a szervezetben, és növeli a kálium- és kalciumkiválasztást.

Mindkét készítmény a betametazon két formáját tartalmazza:

 1. A béta-metazon-nátrium-foszfát gyorsan bejut a véráramba, és a beadást követő 24 órán belül kiürül.

 2. A betametazon-dipropionát lassan szabadul fel a depóból, és 10 nap alatt távozik.

A gyógyszer beadása után a haszon azonnali és hosszantartó.

A gyógyszer hatékonyságának értékelése

A gyógyszeres kezelés hatékonyságának értékelése

Számos tudományos cikk foglalkozik az injektálható kortikoszteroidok szerepével. Az egyik a béta-metazon és más hasonló gyógyszerek használatát tárgyalja a talpi szalaggyulladás esetében. A szteroid injekciók hatását a placebóval vagy a kezelés nélkülivel hasonlították össze. Úgy tűnik, hogy van hatása, de a bizonyítékok minősége gyenge volt. A bírálók további kutatásokat várnak ebben a kérdésben.

Egy másik cikkben a tudósok azt vizsgálták, hogy a szisztémás kortikoszteroidok hogyan befolyásolják a krónikus obstruktív tüdőbetegség lefolyását. A szteroidok hosszú és rövid kúrái egyformán hatásosnak bizonyultak a terápiában.

A bőrgyógyászatban a béta-metazon alapú készítményeket autoimmun és allergiás betegségek kezelésére használják. Akut szakaszban írják fel őket, majd később más, nem hormonális gyógyszerekre váltanak át. A bőrgyógyászok lehetővé teszik, hogy a szteroidokat közvetlenül az elváltozásokba injekciózzák. Ez gyakran hatékonyabb, mint a helyi gélek és kenőcsök.

A reumatológiában az ízületen belüli injektálható szteroidokat használják. Bizonyított: amikor a gyógyszereket közvetlenül az érintett területre juttatják, a hatás gyorsabban jelentkezik és tovább tart. A Dipropan állítólag előnyökkel rendelkezik más hasonló gyógyszerekkel szemben. Gyorsan és hosszan ható, nem igényel további érzéstelenítést és jól tolerálható.

Nem végeztek klinikai vizsgálatokat a Dipropan és a Betaspan összehasonlítására. Még nem ismert, hogy a generikus változat megfelel-e az eredeti gyógyszernek. A rendelkezésre álló orvosi szakirodalomban nincsenek tudományos cikkek a Betaspanról.

Rendszer

Ezekben a helyzetekben a Dipropan és a Betaspan kerül felírásra:

 1. Erős gyulladásos komponensű mozgásszervi rendellenességek, mint például reumatoid artritisz, osteoarthritis, Bechterew-kór stb.

 2. Bőrbetegségek, beleértve az allergiás és autoimmun betegségeket – atópiás dermatitis, szisztémás lupus erythematosus, pikkelysömör stb.

 3. Allergiás betegségek – pollinózis, bronchiális asztma, allergiás bronchitis, gyógyszerallergia stb.

 4. Szisztémás kötőszöveti betegségek, például szkleroderma, dermatomyositis stb.

 5. Vérdaganatok gyermekeknél.

 6. Elsődleges vagy másodlagos mellékvesekéreg-elégtelenség pótló terápiája. A kortikoszteroidokat ásványi kortikoidokkal együtt alkalmazzák.

 7. Egyéb szisztémás kortikoszteroid adagolást igénylő állapotok – fekélyes vastagbélgyulladás, adrenogenitális szindróma, nephritis stb.

A Dipropan és a Betaspan intramuszkulárisan adható. Ne alkalmazza intravénásan vagy szubkután módon!

Sok esetben a kortikoszteroidokat közvetlenül az elváltozásra adják. Reumatoid artritisz esetén például a betametazon az ízület belsejébe, bursitis esetén pedig az ízület körüli szövetekbe injektálódik.

Az adagolási rendszert és a kezelés időtartamát az orvos egyénileg határozza meg, figyelembe véve a beteg állapotának súlyosságát.

Óvintézkedések

Óvintézkedések

a mellékhatások gyakorisága a gyógyszer szisztémás hatásának köszönhető. A betametazon az anyagcsere különböző részeire hat, ezért nemkívánatos hatásokat okoz:

 1. A víz-elektrolit egyensúly felborulása ödémához, a nyomelemek elvesztéséhez vezet.

 2. A szív- és érrendszerre gyakorolt hatások növelik a vérnyomást.

 3. A zsír- és szénhidrátszintézis zavara növeli a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

 4. A csont- és izomszövetre gyakorolt hatás csontritkulást, ínszakadást, izomgyengeséget okoz.

 5. A bőrben lévő sebek hosszabb gyógyulása.

 6. Immunszuppresszív hatása fertőzések kialakulásához vezet. A személy fogékonnyá válik a különböző vírusokra és baktériumokra, könnyen megfertőződik mások által. Gyakran aktiválódik a belső flóra, másodlagos gombás fertőzések fordulnak elő.

 7. A menstruációs zavarok gyakran megfigyelhetőek a nőknél.

 8. Közvetlenül az injekció beadása után láz, vérbőség az arcon. Ez az állapot visszafordítható és 10-15 perc után elmúlik.

 9. A mellékhatások kockázata hosszú kúrák és/vagy nagy dózisok esetén megnövekszik.

 10. A kortikoszteroidokat nem használják ezekben a helyzetekben

 11. Súlyos és széles körben elterjedt gombabetegségek;

 12. fertőző ízületi gyulladás – ízületen belüli injekciókhoz.

A betametazon óvatosan alkalmazható minden krónikus belgyógyászati betegség, veleszületett és szerzett immunhiányos állapot esetén. Terhesség alatt a gyógyszert csak létfontosságú jelzésekre használják – mellékvese-elégtelenség lehetséges kialakulása a magzatban. A betametazon alapú termékek nem használhatók szoptatás alatt.

Következtetés

Összefoglalva:

 1. A Dipropan és a Betaspan injektálható kortikoszteroidok. Gyulladásos, autoimmun és egyéb betegségek esetén fő terápiaként írják elő.

 2. A Dipropan és a Betaspan hatóanyaga, javallatai és ellenjavallatai megegyeznek.

 3. A Dipropan az eredeti gyógyszer, a Betaspan a generikus változata. Nem végeztek olyan klinikai vizsgálatokat, amelyek megerősítették vagy megcáfolták volna a generikus és az eredeti készítmény pontos egyenértékűségét. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek a gyógyszerek teljesen azonosak és ugyanolyan hatásúak – és azt sem lehet állítani, hogy az egyik gyógyszer jobb lenne.

 4. A kortikoszteroid gyógyszerek tartós alkalmazása növeli a mellékhatások kockázatát, és súlyos szövődményekhez vezet.

A kortikoszteroidokat csak orvos írhatja fel. Ne változtassa meg a terápia adagolását és időtartamát – ez veszélyes az egészségére.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: