A Fosfogliv és a Carsil összehasonlítása | A legjobb kiválasztása

A hepatoprotektorok különböző májbetegségekben alkalmazott gyógyszerek. Védik a sejteket a pusztulástól, megakadályozzák a fibrózis kialakulását és progresszióját, javítják az epeáramlást. Néha ezeket a termékeket más, a májra veszélyes gyógyszerek felírásához használt gyógyszerek fedezésére használják.

Ebben a cikkben két hepatoprotektort fogunk megvitatni – Carsil és Fosfogliv. Összetételük és hatáselvük különbözik, de hasonló javallatokkal és ellenjavallatokkal rendelkeznek. További információ a hepatoprotektorok tulajdonságairól.

máj

Hasonlítsuk össze a kábítószerek tartalmát

A Fosfogliv és a Carsil a hepatoprotektorok csoportjába tartozik. Nem hasonlítanak egymásra, és különböznek összetételükben, összetételükben és árukban. A gyógyszerek általános jellemzői a táblázatban találhatók.

A gyógyszer

Fosfogliv

Carsil

Az összetétel

foszfolipidek (lipoid C100) 500 mg

nátrium-glicirrizinát 200 mg

Szárított máriatövismag-kivonat (Silymarin egyenértékű) 35 mg

Formanyomtatvány kiadása

Kapszulák, liofilizátum intravénás injekciós oldat készítéséhez

Drages

Adagolás a gyógyszertárban

Vényköteles

Vény nélkül

Gyártó

“Pharmstandard (Oroszország)

Sopharma AD (Bulgária)

Költségek

500 rubeles kapszula

1500 rubel megoldás

350-500 rubel

Hogyan működnek a hepatoprotektorok?

A szintetikus és növényi hepatoprotektorok másképp működnek. Várható hatásuk azonban hasonló – mindkettő normalizálja a máj és az epeutak működését, és megakadályozza a betegség előrehaladását.

Fosfogliv

PHOSPHOGLIV (glicirrizinsavas foszfolipidek)

A kombinált termék hármas hatású:

 1. membránstabilizáló;

 2. hepatoprotektív;

 3. vírusellenes.

Foszfolipidek foszfatidilkolin formájában. A sejtmembránok és intracelluláris struktúrák alapanyaga. Ez egy citoprotektor – helyreállítja a sejtek szerkezetét és működését, ha a sejtek károsodnak.

A foszfatidil-kolin egyéb hatásai:

 1. Helyreállítja a fehérje- és lipidanyagcserét;

 2. normalizálja az enzimek termelését;

 3. Megakadályozza, hogy a májsejtek elveszítsék a hatóanyagokat;

 4. Gátolja a kötőszövet növekedését a normális májsejtek helyén, azaz megakadályozza a fibrózis és a májzsugor progresszióját.

A Fosfoglivben lévő glicirrizinsav gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Antioxidánsként működik, és védi a sejtmembránokat a károsodástól. Erősíti a saját hormonok (glükokortikoidok) hatását, ezért nem fertőző májkárosodásban alkalmazzák.

A glicirrizinsav vírusok ellen hat, ezért a gyógyszert a hepatitis B, C, D kezelésére is felírják. Fokozza az interferontermelést, serkenti a T-link immunrendszert és aktiválja a szervezet erőforrásait. Feltételezhető, hogy a termék szedése a betegség visszafejlődéséhez vezet, de ezt nem bizonyították egyértelműen.

Carsil

CARCIL (ROSTROPHA).webp

Az alapanyag egy szárított máriatövismag-kivonat. Hatóanyaga, a szilimarin. Röviden a következőképpen foglalhatók össze a hatásai

 1. Stabilizálja a májsejtek membránjait és gátolja azok lebomlását. A szilimarin növeli a foszfolipidek és a fehérjék termelését a sérült sejtekben. Csökken a sejtfal áteresztőképessége és megáll a belső alkotóelemek (beleértve a transzaminázokat – ALT és AST) elvesztése.

 2. Gátolja a gyulladás kialakulását a szövetekben: gátolja a hízósejtek aktivitását, megakadályozza a neutrofilek mozgását.

 3. Anti-toxikus hatású: gátolja a sejtfalon keresztül a mérgeket és toxinokat szállító anyagok termelődését.

 4. Elindítja a szövetek regenerációs folyamatait és gátolja a májzsugor kialakulását.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a szilimarin ezen hatásai nemcsak a máj patológiájában, hanem más betegségekben is felhasználhatók.

Nincs felsorolva: értékeljük a gyógyszerek hatékonyságát

A modern gondolkodás a hepatoprotektorokat nem bizonyított hatékonyságú gyógyszereknek tekinti. Sem a Fosfogliv, sem a Carsil nem esett át komoly klinikai vizsgálatokon. Sok országban étrend-kiegészítőként kaphatók – nincs kár, nincs haszon is. Oroszországban a hepatoprotektorok gyógyszerek formájában kaphatók. Értsük meg, miért kell ezeket a gyógyszereket óvatosan szedni.

Fosfogliv

A foszfolipidek régóta vita tárgyát képezik a tudósok körében. Egyszer volt, hol nem volt, az ötlet fantasztikusnak tűnt: olyan gyógyszerek megtalálása és kiválasztása, amelyek illeszkednek a hepatociták sejtfalán lévő résbe. Tudjuk, hogy hepatitis (májgyulladás) esetén a májsejtek elpusztulnak – miért ne állíthatnánk helyre a szerkezetüket hasonló összetevőkkel??

A gyakorlatban ez nem bizonyult ilyen egyszerűnek. Megállapították, hogy a hepatitis akut szakaszában a foszfolipideket nem szabad előírni. Ahelyett, hogy a gyógyszert építőanyagként használná fel, a májsejt elkezdi újrahasznosítani azt. A máj terhelése nő, és a beteg állapota romlik. Ezért ezt a taktikát az orvosok elhagyják.

A betegség krónikus lefolyásában a Fosfogliv hatása szintén kérdéses. 1989 óta öt tanulmány készült az esszenciális foszfolipidekről. A feltételezés az volt, hogy ezek a gyógyszerek segítenek az alkoholos májbetegség kezelésében, és megvédik a szervet a különböző gyógyszerek káros hatásaitól. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy nincs előnye annak. A 2003-as vizsgálatban nem mutatkozott a foszfolipidek kedvező hatása. Ezzel szemben a tudósok megállapították: akut és krónikus vírusos hepatitisben az ilyen gyógyszereket nem szabad felírni – növelik az epe pangását és a gyulladást.

A formuláris bizottság jelentése szerint a foszfolipidek hatékonysága nem bizonyított. A Cochrane Library nem rendelkezik tanulmányokkal a gyógyszerről. Fosfoglivról pozitív állítások csak orosz nyelvű forrásokban találhatók:

2015-ben egy multicentrikus, randomizált, kettős vak, placebokontrollált Hepard-vizsgálat eredményeit mutatták be. A vizsgálatban 88 nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő beteg vett részt. A szerzők szerint a Phosphogliv hozzáadása a komplex terápiához jelentősen csökkenti a gyulladás aktivitását a májban. Ezt laboratóriumilag az ALT- és AST-enzimek csökkenése is megerősítette. A gyógyszer a májfibrózis mértékének csökkentését is kimutatták.

2017-ben a Jaguar tanulmány kimutatta a Fosfogliv hatékonyságát az alkoholos májbetegségben. Ezúttal több alany volt – 120. A szerzők a gyulladásos citokinek csökkenését és a fibrózis mértékének csökkenését regisztrálták a terápia során.

2013-ban tanulmányt végeztek a Fosfogliv hatékonyságáról a pikkelysömör kezelésében. A szerzők rámutatnak, hogy a kezelés csökkenti az alapbetegség tüneteit, csökkenti a gyulladásos folyamat aktivitását a májban és javítja a betegek állapotát. Harminc ember vett részt a vizsgálatban.

Felhívjuk a figyelmet: a tanulmányok mintamérete kicsi, 30 és 120 fő között van. Új tanulmányokra van szükség a megbízható információk megszerzéséhez.

Carsil

A Carcil esetében sem áll rendelkezésre bizonyítékalap. Nem szerepel a Cochrane könyvtárban, és külföldön általában étrend-kiegészítőként helyezik el. Az orosz nyelvű szakirodalomban számos tanulmány számolt be a máriatövis-kivonatról:

 1. A szilimarin (a máriatövis hatóanyaga) bizonyítottan működik az alkoholos májbetegségben. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ez a szer antioxidáns hatásának köszönhető.

 2. Egyes tanulmányok szerint a szilimarin alkalmazható a gyomor- és nyombélfekély kezelésében, valamint rákos megbetegedéseknél adjuváns szerként.

 3. A szilimarint tartalmazó termékek (beleértve a Carcil-t is) bizonyítottan az antioxidáns védelem különböző szintjein működnek, és különböző májbetegségeknél alkalmazhatók. Nem ajánlott azonban a gyógyszer szedése vírusos hepatitisben.

 4. A Carsil javasolt az epeúti diszkinézia esetén. A tanulmány szerzői azt jelzik, hogy a terápia hátterében normalizálódik az epehólyag munkája és a tünetek enyhülnek.

Sok tudós szerint további kutatásokra van szükség a Carcil. Még mindig nincs elég adat ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy a gyógyszer hatásos-e.

Kezelési rend és javallatok

Használati rend

A Fosfogliv és a Carsil felírásának javallatai hasonlóak:

 1. akut és krónikus vírusos hepatitis;

 2. hepatózis – a máj zsíros elfajulása;

 3. Egyéb májkárosodás gyógyszerek, alkohol, mérgezés miatt;

 4. májzsugorodás;

 5. mérgezés.

A Fosfogliv-et bőrbetegségek, például ekcéma, neurodermitisz és pikkelysömör kezelésére is használják. A Carsil javallt epeúti diszkinézia és hasnyálmirigy-gyulladás esetén.

A gyógyszert drazséban vagy kapszulában szájon át kell bevenni. A kezelés adagolása és gyakorisága az életkortól és az állapot súlyosságától függ. Az intravénás hepatoprotektort rövid, 10 napos kúrára alkalmazzák. A beteget ezután átállítják a gyógyszer szájon át szedhető formájára.

Óvintézkedések

A kezelés mellékhatásai ritkák. Ezek a panaszok általában megjelennek:

 1. bőrkiütés;

 2. ödéma;

 3. megnövekedett artériás nyomás.

 4. A Carsil néha hasmenéshez vezet.

Mindkét gyógyszer ellenjavallt terhesség és szoptatás, 12 év alatti gyermekek esetében.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Fosfogliv és a Carsil hepatoprotektorok. Védik a májsejteket a pusztulástól, megakadályozzák a fibrózis és a cirrózis kialakulását. Hatékonyságuk azonban nem bizonyított, és számos európai országban ezeket a termékeket csak étrend-kiegészítőként árulják. Az orosz nyelvű szakirodalom a májbetegségekben alkalmazott hepatoprotektorok előnyeit tárgyalja.

 2. A Fosfogliv és a Carsil jól tolerálható, ritkán okoz mellékhatásokat, és szinte nincs ellenjavallatuk. Terhesség és szoptatás alatt, 12 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

A hepatoprotektorokat ritkán írják fel egyedüli terápiaként. Általában más gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák – vírusellenes, enzimes, koleretikus gyógyszerek. Ne hagyatkozzon kizárólag a hepatoprotektív szerekre. Ha a betegség kiváltó okát (vírusfertőzés, alkoholmérgezés) nem szüntetik meg, a terméknek nem lesz semmi haszna.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: