A Ges és Yarin áttekintése | Melyik a jobb?

A kombinált fogamzásgátló tablettát a nem kívánt terhesség elleni legmegbízhatóbb védekezési módszernek ismerik el. Megfelelő használat esetén garantáltan megakadályozzák a nem tervezett terhességeket. A fogamzásgátlók közül soknak terápiás hatása is van, és különböző nőgyógyászati állapotok kezelésére használják őket.

Ma két gyógyszerre összpontosítunk – Ges és Jarina. Mint minden kombinált orális fogamzásgátló, ezek is két összetevőből állnak: ösztrogénből és progeszteronból. A készítmények összetétele hasonló, csak a hatóanyag adagolásában különböznek egymástól. Hogy ez a tény hogyan befolyásolja a fogamzásgátló hatását, azt a cikkben fogjuk elmondani.

Megjegyzés: A hormonális fogamzásgátlót csak az orvos írhatja fel. Ne próbáljon meg saját magának gyógyszert találni – az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

orális fogamzásgátlók

Mi van benne: az összetétel és a formuláció

Mindkettő ugyanabba a gyógyszercsoportba tartozik. Ezek kombinált orális fogamzásgátlók. Ezeket a belső besorolás szerint monofázisos OC-knek nevezik: minden tabletta ugyanazt a hatóanyag-dózist tartalmazza. A menstruációs ciklus során monoton hormonális egyensúlyt produkálnak.

A kombinált orális fogamzásgátlók két összetevőből állnak:

 1. Az etinil-ösztradiol a természetes női hormon, az ösztrogén szintetikus analógja.

 2. A drospirenon egy szintetikus, legújabb generációs gesztagén, amely a természetes progeszteron hormon analógja.

A termékek az ösztrogén összetevő adagolásában különböznek egymástól. A Jarina egy alacsony dózisú OC – 30 mcg etinilösztradiolt tartalmaz. Kevesebb hormont tartalmaznak, mindössze 20 milligrammot, és mikroadagolásúak. Ezek az ösztrogén minimális dózisai, amelyek fogamzásgátló és terápiás hatást biztosítanak.

Mind a Jarina, mind a Jes tabletta formájában kapható, de a csomagolás összetétele eltérő:

 1. A Jarina 21 aktív tablettát tartalmaz.

 2. Fogamzásgátlók A DES 24 aktív tablettát + 4 placebót tartalmaz.

Mindkét készítményt a Bayer (Németország) gyártja. A fogamzásgátlók ára gyakorlatilag ugyanaz: 900-1100 rubel csomagonként.

Hogyan működnek

A kombinált orális fogamzásgátlók ugyanezen az elven működnek:

 1. Megváltoztatja a saját hormonjaik szintjét. A termékek gátolják az FSH és az LH kiválasztását az agyalapi mirigyben (az agy egy része), és ezért csökkentik az ösztradiol szintézisét a petefészekben. A nemi mirigyek “alvó üzemmódba” kerülnek: a tüszők nem fejlődnek ki, és az ovuláció megszűnik. A petesejt nem érik be – ami azt jelenti, hogy a terhesség nem lehetséges.

 2. Sűríti a méhnyak nyálkáját. Az orális fogamzásgátlók sűrűvé és viszkózussá teszik a méhnyakcsatorna váladékát. Ebben a környezetben a spermiumok nem tudnak nagyon gyorsan utazni, és elpusztulnak, mielőtt elérnék a petesejttel való valószínű találkozási pontjukat.

 3. Megváltoztatják a méh nyálkahártyáját, és alkalmatlanná teszik a beágyazódásra. Ez egy vészhelyzeti mechanizmus arra az esetre, ha az első kettő nem működik. A vékony méhnyálkahártya nem tudja befogadni a megtermékenyített petesejtet, és az embrió elpusztul.

Fontos tudni:

 1. A helyesen alkalmazott szájon át szedhető fogamzásgátlók garantáltan megvédik a nőket a nem kívánt terhességtől. A Pearl-index mind Jarin, mind Jez esetében kisebb, mint 1, ami nagyon magas bizalmi szintet jelent. Ez a mutató a fogamzásgátlót szedő nőknél egy év alatt bekövetkezett nem tervezett terhességek számát mutatja. Yarina és Jes esetében ez kevesebb, mint 1 a 100-hoz.

 2. A fogamzásgátlók főként az első mechanizmuson keresztül hatnak – a hormonszintek megváltoztatásával és az ovuláció elfojtásával. Helyes és rendszeres használat esetén a gyógyszerek egyéb tulajdonságait – a méhnyaknyálkahártya sűrűsödését és a beágyazódás károsodását – nem használják ki.

 3. Az OC-k nem hatnak abortuszra – nem képesek elpusztítani a méhfalba beültetett embriót, és nem zavarják annak fejlődését. Az OC-k véletlenszerű alkalmazása a terhesség alatt nem veszélyes.

 4. A hormonális hatás reverzibilis: az ovuláció a megvonás után helyreáll. A petefészkek a fogamzásgátló befejezése után 1-3 hónappal kezdenek el működni. Ritkán hosszabb ideig, akár 1 évig is eltarthat, amíg a reproduktív rendszer helyreáll.

A hormonok szedésének nem a fogamzásgátlás az egyetlen hatása. A benne lévő drospirenon miatt mind a Ges, mind a Jarina más előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik:

 1. Stabilizálja a menstruációs ciklust. A fogamzásgátlás használatával a menstruáció rendszeres, rövidebb és kevésbé fájdalmas.

 2. Megszünteti a premenstruációs szindrómát. A hormonszintek nem ingadoznak az OC-kezelés során, ami azt jelenti, hogy nem okoznak PMS-t.

 3. Csökkenti a vashiányos vérszegénység kockázatát. A havi vérveszteség csökken, és a hemoglobinszint visszatér a normális szintre.

Az OC-kben használt drospirenon anti-mineralokortikoid hatással rendelkezik. Megakadályozza a folyadékvisszatartást, és megelőzi az ödémát és a súlygyarapodást. Az Ön súlya általában nem változik a Ges vagy Yarin kezelés után.

A drospirenon antiandrogén hatású gyógyszerekre utal. Csökkenti az androgének, a férfi nemi hormon termelését, megakadályozva a rendellenes szőrnövekedést. A drospirenon javítja a bőr állapotát is. A gyógyszer ezen hatását a bőrgyógyászatban használják az akne kezelésére.

A gyógyszer hatékonyságának értékelése

A termék hatékonyságának értékelése

Senki sem vonhatja kétségbe a kombinált orális fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Bizonyított, hogy az etinilösztradiol és a drospirenon alapú gyógyszerek megbízhatóan elnyomják az ovulációt és védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen, normalizálják a menstruációs ciklust és megszüntetik a premenstruációs szindrómát. Jelenleg az etinilösztradiol + drospirenon kombináció rendelkezik a legkiterjedtebb bizonyítékokkal.

Az FDA nemcsak fogamzásgátlásra, hanem akne kezelésére is ajánlja a drospirenon-alapú termékeket. A klinikai vizsgálatokban megerősített pozitív hatások. Az etinilösztradiollal kombinált drospirenonról kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a bőrelváltozásokat és kezeli az enyhe vagy közepesen súlyos aknét.

A Ges és a Yarin egyaránt ajánlott fogamzásgátlóként a férfi mintázatú hajhullás és a hiperandrogenizmus egyéb tünetei miatt szenvedő nők számára. A kismedencei fájdalom kezelésére és a menstruációs ciklus normalizálására is javallott bizonyos nőgyógyászati állapotok – különösen az endometriózis és a petefészekciszták – esetén.

Az alkalmazás rendszere

A gyógyszerek felírásának fő indikációja a fogamzásgátlás. A használatnak azonban van néhány árnyalata:

A GG-diéta esetében az ösztrogén adagja minimális. Fiatal nők számára első fogamzásgátlóként írják fel. Ha a gyógyszer megfelelő, nincs értelme nagyobb dózisú etinilösztradiol fogamzásgátlóra váltani. A fogamzásgátló tablettát 40 éves kor után a nőknek is ajánlják. Az érrendszeri szövődmények kockázata ilyenkor megnő, és jobb, ha alacsony ösztrogén tartalmú készítményeket használnak.

Jarina bármely életkorban használható. Nem ritka, hogy egy terméket akkor írnak fel, ha a termék nem alkalmas Jes számára – a hormon túl alacsony dózisa nem tudja biztosítani a stabil menstruációs ciklust. A Jarina-t abortusz, terápiás vagy diagnosztikus méheltávolítás és egyéb sebészeti beavatkozások után is alkalmazzák.

Anti-androgén és anti-minerkortikoid hatások. Az ilyen betegek számára ajánlott:

 1. Kifejezett premenstruációs szindrómával;

 2. Ha más fogamzásgátlókkal együtt súlygyarapodás következett be;

 3. Ha hajlamos az ödémára;

 4. A hirsutizmus (férfias hajhullás) tüneteire;

 5. A pattanások komplex kezelésében.

Jarina a tablettát naponta egyszer, 21 napig írják fel. Tartson 7 napos szünetet a csomag végét követően. Menstruációszerű vérzés ebben az időszakban, általában a megvonást követő 2. vagy 3. napon. 7 nap elteltével kezdjen el egy új tablettás csomagot, és a tablettákat a szokásos módon vegye be.

A Ges tabletta 28 tablettát tartalmaz, amelyből csak 24 hormontartalmú. Vegye be a gyógyszert minden nap 28 napon keresztül. “A tablettákat az aktív tablettával egy időben kell bevenni. Ha a csomag befejeződött, azonnal menjen egy új csomaghoz, megszakítás nélkül. Menstruációs vérzés jelentkezik a placebo tabletta szedésekor.

Használati minta

Fontos szempontok:

 1. A hormonális fogamzásgátlókat minden nap pontosan ugyanabban az időpontban kell bevenni. Beállíthat egy ébresztőt, hogy ne felejtse el bevenni a tablettát.

 2. a gyógyszer szedésének kihagyása nem megengedett – a fogamzásgátló hatása csökken, a nem tervezett terhesség lehetséges. Ha véletlenül kihagy egy tablettát, kövesse az utasításokat – a tanácsok a tabletta szedésének minden egyes hetében változnak.

 3. A tabletta bevételét követő 4 órán belüli hányás egyenértékű a tabletta be nem vételével.

 4. Az orális fogamzásgátlók nem kompatibilisek bizonyos gyógyszerekkel. Ha más gyógyszereket szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy ezek milyen kölcsönhatásba lépnek az OC-kkel.

 5. Egyes gyógyszerek csökkentik a fogamzásgátlás hatékonyságát – például az antibakteriális szerek és a görcsoldók.

 6. A hormonális fogamzásgátlók nem nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések (beleértve a vírusos hepatitiszt, a szifiliszt és a HIV-et) ellen.

Óvintézkedések

A Ges és a Jarina gyógyszerek utasításai hasonló mellékhatásokat mutatnak:

 1. Hangulatváltozások a depresszióig bezárólag;

 2. Csökkent libidó;

 3. Fejfájás;

 4. hányinger, hasi panaszok;

 5. Erythema multiforme;

 6. Mellfájás;

 7. Menstruációs vérzés; erythema multiforme; vagy.

A mellékhatások leggyakrabban a gyógyszer szedésének első három hónapjában jelentkeznek. Idővel alábbhagynak és teljesen eltűnnek. A nők egy kis részénél a nem kívánt tünetek hosszú ideig fennállnak. Ez néha okot ad a gyógyszer megváltoztatására.

mellékhatások

Vannak más mellékhatások is, amelyek nem múlnak el idővel:

 1. Emelkedett vérnyomás;

 2. szokatlan fejfájás vagy a meglévő fejfájások fokozódása;

 3. A máj és az epehólyag működésének zavara;

 4. Károsodott glükóztolerancia;

 5. chloasma;

 6. vénás trombózis.

Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, hagyja abba a kezelést, és forduljon orvoshoz.

A vénás trombózis a legveszélyesebb állapot, amely bármely kombinált orális fogamzásgátlóval előfordulhat. Ges és Yarin sem kivételek. A trombózis valószínűsége megnő a kockázati tényezők jelenlétében:

 1. 35 éves kor felett;

 2. dohányzás;

 3. Szív- és érrendszeri betegség, jelenlegi vagy korábbi;

 4. elhízás.

A szövődmények elkerülése érdekében a fogamzásgátlás megkezdése előtt fel kell keresnie egy nőgyógyászt. Ez magában foglalja a szokásos vizsgálatot és a kórtörténet felvételét. A vizsgálat és a kikérdezés után az orvos azonosítja a trombózis és más szövődmények kockázati tényezőit, és szükség esetén a beteget más szakemberekhez irányítja.

Tudnia kell, hogy az ajánlás szerint orvosa további vizsgálatok nélkül is felírhat OC-ket. De sok szakértő azt tanácsolja, hogy általános vérvizsgálatot és ultrahangot végezzen a kismedencei szervekről – a lehetséges patológiák kizárása, a fogamzásgátlók használatának ellenjavallatainak azonosítása érdekében.

Mellékhatások

A Ges és Jarina nem írható elő, ha ezeket a feltételeket észlelik:

 1. Szívroham, stroke;

 2. Nagy trombózisveszéllyel járó állapotok: kontrollálatlan artériás hipertónia, agyi érrendszeri rendellenességek, érrendszeri szövődményekkel járó cukorbetegség, fokális tünetekkel járó migrén, súlyos szívbillentyű-hibák stb.;

 3. Súlyos máj- vagy vesebetegség;

 4. Hormonfüggő rosszindulatú daganatok;

 5. Meghatározatlan hüvelyi vérzés;

 6. terhesség;

 7. Szoptatási időszak;

 8. egyéni intolerancia.

OC-ket nem írnak fel műtét előtt és trauma utáni hosszan tartó immobilizációra.

Következtetés

Összefoglalva:

 1. A Ges és a Yarin kombinált orális fogamzásgátló szerek. Megelőzhetik a nem kívánt terhességet, és bizonyos nőgyógyászati állapotok kezelésére is alkalmazzák őket.

 2. A Ges és a Yarina klinikailag tesztelt és bizonyítottan hatásosnak bizonyult. A gyógyszerek fogamzásgátló és terápiás hatásaihoz nem fér kétség.

 3. A Ges és a Jarina összetétele hasonló – ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák. Az egyetlen különbség az ösztrogén dózisában van: kevesebb ösztrogén a Ges-ben.

 4. A gyógyszeres kezelés eltérő. A Ges-t 28 napig folyamatosan, a Yarinas-t 21 napig írják fel, 7 napos szünettel.

 5. A gyógyszerek ellenjavallatai ugyanazok. Adja vagy szedje a Ges és Yarinas-t, ha Önnél nagy a trombózis kockázata, ha súlyos máj- vagy veseproblémái vannak, ha szoptat, vagy ha bármilyen más betegségben szenved.

 6. A gyógyszerek mellékhatásai hasonlóak. Az OC-kkel kapcsolatos leggyakoribb problémák a menstruáció közötti vérzés és a fájó mellek. Ezek a tünetek általában elmúlnak a gyógyszerhez való alkalmazkodás után.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: