A Gliatilin és a Cerepro összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A Gliatilin és a Cerepro mindkettő a nootropics csoportból származik. Ha megnézi a használati utasítást, akkor észreveheti, hogy ezeknek a gyógyszereknek az összetétele szinte azonos. A fenti gyógyszerkészítmények hasonló javallatokkal, alkalmazási ajánlásokkal és mellékhatásokkal rendelkeznek. Az egyetlen különbség az ár – a Gliatilin majdnem kétszer annyiba kerül, mint a Cerepro. Tehát talán olcsóbb gyógyszert kellene vásárolnia – és pénzt takaríthat meg?

Tisztázzuk: a költség nem lehet az egyetlen kritérium a gyógyszer kiválasztásakor. A Gliatilin nem ismeretlen az árához képest. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hatékonyabban távolítja el a trauma, a stroke és más agyi állapotok hatásait. De ne írja le a Cereprót. Gyengébb, de ez nem akadályozza meg az orvosokat abban, hogy bizonyos körülmények között felírják és jó eredményeket érjenek el.

Magazinunk szakértői elemezték a klinikai vizsgálatok szabadon hozzáférhető eredményeit, hogy megtudják, miben különbözik a Gliatilin a Cereprótól, melyik termék jobb, és miért nem mindig lehet pénzt megtakarítani a kezelésen?. Hasonlítsuk össze a kiválasztott gyógyszereket és oldjuk meg együtt a problémát.

Cerepro belsőleges kapszula (400 mg); – Generikumok – Mi a különbség??

A klinikai farmakológiában minden gyógyszer két csoportba sorolható:

Eredeti termékek – olyan gyógyszerek, amelyeket először szintetizáltak és teljes klinikai vizsgálati cikluson mentek keresztül. E termékek hatékonyságát tudományosan igazolták. Ezeket 20 évig szabadalom védi.

Generikumok – generikus gyógyszerek. Általában 20 évvel az eredeti gyógyszer után – a szabadalom lejártát követően – készülnek. Biológiai, gyógyszerészeti és terápiás egyenértékűség vizsgálatokkal megerősítve. A generikus készítmény összetétele hasonló az eredetihez (de néhány összetevőben eltérhet), ugyanabban az adagolási formában kerül forgalomba, és hasonló hatással van a szervezetre.

Olvasson tovább  Összehasonlítás Lasik vs Femtolasik | A legjobb meghatározása

Ideális esetben a generikusnak legalább olyan jónak kell lennie, mint az eredeti gyógyszer. A gyakorlatban gyakran kiderül, hogy csak az elsődleges gyógyszer nyújt megbízható hatást, míg az analógok rosszabbul működnek, és nem mindig végzik el a feladatukat.

Gliatilin

Gliatilin

A Gliatilin az eredeti gyógyszer. A hatóanyag – kolin-alfoszcerát (foszfát formában). Különböző változatokban kapható:

 1. Szájon át szedhető kapszulák (400 mg);

 2. belsőleges oldat (600 mg/7 ml);

 3. Oldat intramuszkuláris és intravénás beadásra (1000mg/4 ml).

Cerepro

Cerepro

A Cerepro egy generikus. A hatóanyag a glicerin-foszforil-kolin-hidrát. Ez a gyógyszer hidrát formája. Kiadási lehetőségek:

 1. szájon át szedhető kapszula (400 mg);

 2. oldat intramuszkuláris és intravénás injekcióhoz (250 mg/ml).

A készítmények összetétele hasonló, az adagolás azonos. Az egyetlen különbség a javasolt alapok között az árban van. Az eredeti Gliatilin 800-900 rubelbe kerül egy 14 kapszulából álló csomagért. A Cerepro ára – 400-500 rubel.

A gyógyszerek hatékonysága: Melyik gyógyszer hat a legjobban??

Egy érdekes klinikai tanulmányt tettek közzé az orosz orvosi folyóiratban 15.12.2011. A szerző (A. Ershova. K) összehasonlította a Gliatilin és a Cerepro bioekvivalenciáját. A kísérletet 140 egéren végezték. Két modellt használtak – az agy akut hipoxiás (oxigénhiányos) és helyi iszkémia (a véráramlás megszűnése egy külön területen) állapotát. A gliatilin jobbnak bizonyult az iszkémia és a hipoxia hatásainak kezelésében. Különösen a fokális neurológiai tünetek kétszer olyan ritkán alakultak ki abban a csoportban, amelyik az eredeti készítményt kapta. Emberi betegségekre lefordítva ez azt jelenti, hogy a Gliatilin jobban megbirkózik az agyi keringési zavarokkal, mint a generikus Cerepro.

Milyen hatása van az eredeti terméknek?? A kutatók szerint minden a szerkezetén múlik. A gliatilin a kolin foszfát formája. Ebben a formában a kolin (egy neurotranszmitter, az acetilkolin előanyaga, az idegrendszer fontos összetevője) könnyebben áthatol a vér-agy gáton és felhalmozódik az agyban. A Cerepro szintén áthalad az agyszöveten, de alacsonyabb koncentrációban. A generikusnak először hidrátból foszfát formába kell átalakulnia, ami nagyon energiaigényes folyamat. Az ilyen átalakítás szinte teljesen kimeríti a vérben keringő szabad foszfátot. A Cerepro eléri az agyat, de nem a megfelelő koncentrációban vagy a megfelelő időben a maximális hatás eléréséhez.

Olvasson tovább  A Dipropan és a Betaspan áttekintése

Hogyan működnek?

Úgy találtuk, hogy az eredeti Gliatilin hatékonyabb, mint a Cerepro generikus változata. Számos klinikai vizsgálat megerősítette ezt a tényt. Általánosságban azonban a vizsgált gyógyszerek hatása hasonló: segítenek a véráramlási zavarok és az agyi hipoxia hatásainak leküzdésében. A szervezetbe jutva mindkét terméket enzimek kolinná és glicerin-foszfáttá bontják le. A kolin részt vesz az acetilkolin szintézisében, amely az idegsejteken keresztül történő impulzusátvitelt biztosító kulcsfontosságú közvetítő.

Gyógyszerhatások:

 1. Javítja az agyszövet vérellátását;

 2. aktiválja az anyagcsere-folyamatokat a központi idegrendszerben;

 3. Növelje a véráramlást az agysérülés oldalán;

 4. az agy spontán bioelektromos aktivitásának helyreállítása.

Mindkét gyógyszer stabilizálja a mentális folyamatokat:Javítja a hangulatot és megszünteti az apátiát és az ingerlékenységet. Az akut fázisban serkentik az agyi aktivitást és visszanyerik az eszméletet a súlyosan sérült betegeknél. A stroke utáni korai rehabilitációs időszakban aktiválja a mentális aktivitást, kompenzálja az agy érintett részeinek állapotát.

A neurológusok inkább a Gliatilint használják a gyakorlatban. Garantáltan javítja a beteg állapotát, és alkalmazása bonyolult helyzetekben indokolt. A Cerepro-nak elméletileg szintén működnie kellene, de valójában nem mindig hatékony. Itt az eredeti termék alapvetően különbözik a generikustól.

Mikor kell felírni?

Megvizsgáltuk a szóban forgó gyógyszerek használati utasításait, és megállapítottuk, hogy a használatukra vonatkozó javallatok hasonlóak:

 1. az agysérülést követő akut időszakban;

 2. különböző eredetű demencia (beleértve az Alzheimer-kórt);

 3. Cerebrovaszkuláris rendellenességek;

 4. az ischaemiás stroke utáni felépülési időszak;

 5. szenilis pszeudomelancholia.

A nootropikumok indikációit az orvos határozza meg. Az öngyógyítás elfogadhatatlan és veszélyes!

Hogyan kell bevenni?

Az adagolási rendszert az orvos határozza meg. Fontos, hogy szigorúan kövesse a használati utasításokat, ne hagyja ki az adagokat, és ne változtassa meg a gyógyszer adagolását szakemberrel való konzultáció nélkül.

A Gliatilin és a Cerepro kapszulákat általában naponta 3-szor adják. A terápia 3-6 hónapig tart és egyénileg kerül meghatározásra. A gyógyszer injektálható formáit naponta egyszer adják be.

Olvasson tovább  A Captopril és az Anaprilin összehasonlítása | A legjobb meghatározása

Hogyan tolerálják őket?

A nootróp gyógyszerek használati utasításai nem tartalmaznak kifejezett mellékhatásokat. A klinikai vizsgálatok azt is mutatják, hogy mindkét gyógyszer jól tolerálható. Néhány betegnél hányinger jelentkezik a gyógyszer összetevőinek a központi idegrendszerre gyakorolt természetes hatásai miatt. Ez az állapot nem veszélyes és nem igényli a gyógyszer megvonását.

Nem ismert, hogy a szóban forgó gyógyszerek közül melyik tolerálhatóbb. A Cerepro és az eredeti Gliatilin esetében is előfordul hányinger. Az allergiás reakciókat nem zárták ki.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A gliatilin az eredeti gyógyszer. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolták. Jól működik sérülések, stroke és egyéb, agyi hipoxiával és ischaemiával járó állapotok utóhatásaként.

 2. A Cerepro egy generikus. Kicsit más a készítmény összetétele. Hatékonysága alacsonyabb, bár a felhasználási területe ugyanaz marad, mint az eredetié.

Melyik gyógyszer a jobb – ezt Ön és orvosa együtt dönti el. A Cerepro olcsóbb, a Gliatilin hatékonyabb. Bizonyos esetekben elegendő lehet egy általános változat – például enyhe cerebrovaszkuláris események esetén. Nehéz helyzetekben jobb, ha nem takarít meg pénzt, és megvásárolja az eredeti terméket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: