A jód és a Verdigris összehasonlítása | Mi a legjobb sebkezelés?

Jód

Előnyök

Hátrányok

Széles spektrumú antibakteriális aktivitás

Elszínezi a bőrt

Stabilitás a tárolás során

Égési sérüléseket, csípést okozhat

A hatás hosszú távú fenntartása

Pajzsmirigy rendellenességek esetén nem alkalmazható

Biztonság hosszú távú használat esetén

Nincs addiktív kórokozó

Zelenka

Előnyök

Hátrányok

Nincs bőrbehatolás

A bőr zöldre festése

Terhességben történő használatra engedélyezett

Égő érzés alkalmazáskor

Gyermekgyógyászatban használatos

Allergiás reakciók lehetségesek

Az egyik legbiztonságosabb fertőtlenítőszer

Nem kombinálható aktív jóddal

A fertőtlenítő jód leírása

Jód

A jód a sebfelületre helyileg alkalmazható oldat formájában kapható. Sebek fertőtlenítésére használják. A gyógyászatban 5%-os alkoholos oldatot használnak. Manapság egyre ritkábban használják. Ezt analógok helyettesítik – Lugol-oldat, jódinol, Betadine.

Az antiszeptikum megakadályozza, hogy a kóros mikroorganizmusok bejussanak a sebbe. A seb körül kell alkalmazni, nem pedig a seb közepén, mint sok más fertőtlenítőszert.

A jódot óvatosan kell használni, mivel éget. Jó a karcolások fertőtlenítésére, kelések és pattanások szárítására. Az oldatot ficamok, duzzanatok, ödémák, ficamok, rándulások esetén használják. A jód rács megakadályozza a baktériumok bejutását a sebbe.

Kutatás és hatékonyság

A jódos fertőtlenítőszerek, különösen a Betadine, széles baktériumölő spektrummal rendelkeznek. Terápiás és profilaktikus célokra is használható. A jód hatékony a friss sebek, öltések, égési sérülések, gennyes elváltozások kezelésére. Nem alkalmazható a jóddal szembeni túlérzékenység és pajzsmirigy-alulműködés esetén.

A jódot széles körben használják a sebészetben a kezek és a fertőzött sebek kezelésére. A kutatások azt mutatják, hogy gyors hatása van. A jódkezelés után egy héten belül a seb körüli ödéma enyhül, a fájdalom megszűnik, és csökken a gennyes váladék ürülése.

Az anyag hosszú ideig megőrzi fertőtlenítő tulajdonságait genny és vér jelenlétében. Ritkán okoz allergiás reakciókat, és hosszan tartó használat esetén sem okoz toxikus reakciókat. A baktériumok nem fejlesztenek ki rezisztenciát a termékkel szemben.

Olvasson tovább  Az Andipal és a Capoten összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

Forrás: Chernyakov A.. “Modern fertőtlenítőszerek és használatuk sebészeti vonatkozásai”. 2017.

Ellenjavallatok

A jód használatára a következő korlátozások vonatkoznak:

 1. Nephrosis és nephritis;

 2. Tüdőtuberkulózis;

 3. Vérzéses diathesis;

 4. Az anyaggal szembeni túlérzékenység;

 5. terhesség;

 6. szoptatás.

A jód nem kompatibilis az illóolajokkal, az ammóniával, az üledékes fehér higannyal. Lúgos és savas környezet, vér és genny jelenléte némileg gyengíti az oldat hatását.

Mellékhatások

A jód helyi alkalmazása jódhiányos tüneteket okozhat. Ez könnyezésben, hipersalivációban, fémes ízben, náthában nyilvánul meg. Bőrirritáció léphet fel. A Quincke-ödéma kockázata kiterjedt elváltozások esetén.

Adagolás

Jódot alkalmaznak a sérült terület körül. A használat gyakoriságát egyénileg határozzák meg. Az oldatot a lacunae mosására is használják – 4-5 alkalmazás 2-3 naponta. A fertőtlenítőszert 2-4 héten át fülpiszkálóként alkalmazzák. A sebészetben a jódot a műtét utáni sebek és égési sérülések kezelésére írják elő.

Ki a megfelelő

Külső fertőtlenítőszerként használt jód. Alkalmas fertőző, gennyes sebek és égési sérülések kezelésére. A bőrfertőzés megelőzésére javallott. Képes csökkenteni a gyulladás súlyosságát myositisben és neuralgiában is.

Gyulladásos bőrbetegségek és nyálkahártya-gyulladások kezelésére használják. Irritáló hatású, és az ateroszklerózis elterelésére használható. A szifilisz komplex kezelésében való részvételre kijelölve.

A Zelenka gyógymód leírása

Zelenka

A Zelenka fertőtlenítő oldat sebek, horzsolások, műtét utáni varratok kezelésére. Gram-pozitív mikroorganizmusok ellen aktív. Zöld színű folyadék, sajátos alkoholszaggal.

Helyileg alkalmazva nem hatol át a sérült bőrön, és nincs szisztémás hatása. Biztonságos terhes nők és gyermekek számára.

Kutatás és hatékonyság

Oroszországban és más volt szovjet országokban fertőtlenítőszerként használják. A fertőtlenítőszert az Európai Unióban és az USA-ban megsemmisítették, de gyakorlatilag nem használják, és több előnnyel rendelkező társaiknak adják át.

A sebészetben a Zelenka oldatot használják a műszerek fertőtlenítésére. Gyógyszerként 1%-os és 2%-os oldatot használnak. A könnyű feldolgozás érdekében ceruza formában is kapható.

Zelenka hegek, horzsolások, vágások fertőtlenítésére használják. Piodermia, szemhéjgyulladás, kelések, staphylococcus fertőzések esetén javallott. Kizárólag külső alkalmazáshoz használható.

Olvasson tovább  A Corinfar és a Capoten összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A Zelenka a következő fertőtlenítőszerekben szerepel:

 1. Baktericid tapaszok;

 2. Novikov megoldása;

 3. hólyagfolyadék.

Ellenjavallatok

A Zelenka nem alkalmazható túlérzékenység vagy allergia esetén. Nem ajánlott vérző sebek áztatására. Nem használható nyálkahártya esetén. Fennáll az érzékeny szövetek kémiai égési sérülésének veszélye. A Zelenka kémiai égési sérüléseket okozhat a szemen.

Mellékhatások

A Zelenka az egyik legbiztonságosabb fertőtlenítőszer világszerte. Az élet első napjától kezdve használható. Az egyetlen lehetséges mellékhatás a felhasznált anyagokkal szembeni intolerancia esetén fellépő allergiás reakció.

Adagolás

Zelenka, amelyet vattapamaccsal vagy tamponnal alkalmaznak az érintett bőrfelületre. Kezeli magát a sebet és a körülötte lévő egészséges szöveteket. Nyílt sebeknél csak a széleket kenjük be.

A szemhéjakat blepharitis és meibomitis miatt kezelik. A Zelenka-t óvatosan kell alkalmazni, hogy az oldat ne kerüljön a szembe, mivel égési sérüléseket okozhat. A hatékonyság csökken, ha a sebben vér van jelen.

Ki a megfelelő?

A Zelenka oldat friss hegekre, horzsolásokra és üregekre is alkalmazható. Piodermia, szemhéjgyulladás esetén javallott. A seb körüli egészséges bőr fertőzésének megelőzésére is használják. Biztonságos gyermekek, terhes és szoptató nők számára.

Költségek és analógok

analógok

Az orvosság

Költségek

Analógok

Jód

10 ml 5% – 15 rubeltől

Betadine:

A 10%-os oldatot a fogászatban, nőgyógyászatban, sebészetben, traumatológiában használják. Műtétre való felkészüléshez használatos. Hüvelykúpként is kapható vegyes fertőzések kezelésére.

Povidon-jód:

Az azonos nevű összetevő alapján kifejezett baktériumölő hatású, alkohol hiánya miatt nincs irritáló hatása, nem okoz függőséget hosszabb ideig tartó használat esetén.

Jódicerin:

Széles spektrumú antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású. Sebészetben, nemibetegségekben, szülészetben, proktológiában, fül-orr-gégészetben használatos.

Lugolol-oldat:

Baktericid hatóanyag lágyító hatással. Kedvezőtlenül hat a staphylococcusokra, E. colira, streptococcusokra, fehérjékre és más gram-pozitív és gram-negatív szervezetekre

Zelenka

10 ml 1% – 15 rubeltől

Helyettesek

Metilénkék:

Használják égési sérülések, gennyes gyulladásos elváltozások, pyoderma kezelésére. 1 éves kor előtt nem használható.

Miramistine:

Széles spektrumú antimikrobiális hatású fertőtlenítőszer, hatékony gombás fertőzések, staphylococcusok és streptococcusok ellen, megállítja a gyulladásos folyamatot.

Melyik gyógyszer a jobb?

 1. A jódot égetéshez használják. Helytelen alkalmazása kellemetlen komplikációkat okozhat. Zelenka ebből a szempontból biztonságosabb. A jód előnye, hogy alkalmas a gomba kezelésére, használható a száj öblítésére és arcmaszkok készítésére, hogy megszabaduljon a pattanásoktól.

 2. A Zelenka fő hatása a seb védelme a nedvességtől és a baktériumoktól. Gyakorlatilag nincs ellenjavallata és nem okoz mellékhatásokat. A jód alkalmazása során fejfájás és vérnyomás-ingadozás fordulhat elő. De ha helyesen használják, hatékonyan csökkenti a duzzanatot és fertőtlenít.

 3. A jódot nem szabad allergiásoknál és gyermekeknél alkalmazni. Zelenka ebben az esetben biztonságban van. Segít elállítani a vérzést és megszárítja a sebet. Mindkét gyógymód nélkülözhetetlen bizonyos állapotok esetén, és kiegészíthetik egymást.

 4. Mielőtt fertőtlenítőszert használna, olvassa el figyelmesen a használati utasítást. Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, hagyja abba az alkalmazást és forduljon orvoshoz.

Olvasson tovább  Az Isofra és a Polydex összehasonlítása | A legjobb meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: