A készítmények áttekintése Ges és Dimia | melyiket válasszuk

“A Des és a Dimia két hasonló generikus készítmény, amelyek lényegében azonos összetételűek, ugyanannyi hormont tartalmaznak, és ugyanolyan népszerűek a női orális fogamzásgátlót használók körében. Sokan azonban azon tűnődnek, hogy melyiket válasszák, és hogy felcserélhető-e? A következő kérdésekkel foglalkoztak szakértőink.

Az OC-k jellemzői

A Ges és a Dimia kombinált készítmények a legnépszerűbb antiandrogén hatású orális fogamzásgátlók közé tartoznak. Nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújtanak hatékony védelmet, hanem segítenek a hormonális profil kiegyensúlyozásában is (férfi androgéndominált rendellenességek esetén). Ilyen rendellenességek a túlzott szőrösödés, visszatérő kiütések, fájdalmas menstruáció, szabálytalan menstruációs ciklus stb.

Az OC-k fő hatása az ovuláció késleltetése/megelőzése. Ezenkívül ezek a gyógyszerek csökkentik a petevezetékek összehúzódását, csökkentik a vérveszteséget (a menorrhagia szakértői által ajánlott – a menstruáció során megnövekedett vérveszteség), segítenek a menstruációs ciklus kiigazításában (mind a normalizálás, mind a késleltetés). Az OC-k egyedülállóan hatnak a cisztákra és a gyulladásokra: csökkentik az előbbiek méretét és csökkentik az utóbbiak kockázatát.

A gyógyszeres kezelés leírása Ges

Ges

A készítmény 2 fő összetevőt tartalmaz: drospirenont és etinilösztradiolt. Az aktív hatású tabletták mellett az orális fogamzásgátlót egy blasterben kapja, amely több placebo tablettát tartalmaz, amelyek laktózból, szilícium-dioxidból, magnézium-sztearátból és kukoricakeményítőből készültek zselatinbevonatban. A Ges használatának fő indikációi: terhesség megelőzése, súlyos kiütések és androgenizmus. Abban az esetben, ha antibiotikumokat szednek az OC-k használata során, további fogamzásgátlásra lesz szükség.

TIPP. A “Jes” gyógyszer használatakor a szakértők azt javasolják, hogy sok folyadékot igyon, teljesen feladja a dohányzást, különösen, ha 35 éves kor felett van.

A tabletták szedésének számos ellenjavallata van:

 1. Terhesség gyanúja;

 2. Trombózis és hasonló állapotok;

 3. Migrén;

 4. Komplikált diabetes mellitus;

 5. Csökkent mellékveseműködés;

 6. Rosszindulatú daganatok;

 7. Emelkedett koleszterinszint;

 8. Csökkent májfunkció stb.

Különösen óvatosnak kell lenni a gyermekágyi időszakban és otoszklerózis, herpesz, porfíria stb. esetén.

Olvasson tovább  A Ges és Yarin áttekintése | Melyik a jobb?

Bár a női szervezetre enyhén veszélyesnek tekinthető, a mellékhatások lehetőségét nem szabad figyelmen kívül hagyni: mellfájdalom, fejfájás, görcsök, menstruációs vérzés, trombózis (ritka esetekben).

A gyógyszer hozzáértő kiválasztásával a mellékhatások valószínűsége minimális. Nincs súlygyarapodás vagy súlygyarapodás; egyes esetekben azonban a női felhasználók súlycsökkenésről számolnak be.

A “Dimia” gyógyszer leírása

A

A magyar monofázisos kombinált készítmény, akárcsak a Ges, 2 fő elemből áll: drospirenonból és etinilösztradiolból. 24 tablettát tartalmaz a hatóanyaggal, valamint 7 placebo tablettát. A hormonális hatóanyagot 28 napos beadási ciklusra adják.

A “Dimia” számos olyan ellenjavallattal rendelkezik, mint a “Jess”, de a lista valamivel szélesebb. Hozzáadandó:

 1. A fej érrendszeri betegségei;

 2. Szívbetegség;

 3. Veseelégtelenség;

 4. Dohányzás;

 5. Laktóz-intolerancia;

 6. Infarktus stb.

Óvatosan kell eljárni, ha Ön elhízásban, szisztémás lupus erythematosusban, cukorbetegségben, Crohn-betegségben, vastagbélgyulladásban, porfíriában stb. szenved.

Meg kell jegyezni, hogy a “Dimia” fogamzásgátló gyógyszert a női test tökéletesen tolerálja, ami sajnos nem zárja ki számos lehetséges mellékhatást: fejfájás, hányinger, izomfájdalom, görcsök (ritka esetekben), kiütés, “csillagok” megjelenése a bőrön.

Összehasonlító jellemzők

Hogy lássuk, vannak-e drámai különbségek a gyógyszerek között, és hogy lehet-e választani közöttük, az alábbi táblázatban összehasonlító elemzést végeztünk a két OC-ről.

“Dimia.”

“Jes

Összetétel

Drospirenon, etinilösztradiol

Drospirenon, etinilösztradiol

Fő hatás

Terhesség megelőzése, az androgének csökkenése a vérben

Azonos

Mellékhatások

Azonos

Azonos

Ellenjavallatok

Ellenjavallatok széles köre

Az ellenjavallatok rövid listája

További összetevők

Magnézium-sztearát, etanol-kopolimer, kukoricakeményítő

Magnézium-sztearát, povidon, laktóz-monohidrát

Ár

700 rubel

1400 rubel

Érdemes megjegyezni, hogy a gyógyszerek szinte azonosak, így felcserélhetők. Mindkét fogamzásgátló mikrodózisú, így ideális a még nem szült fiatal lányok és a 35 év feletti nők számára. Lehetetlen nem észrevenni, hogy a Dimia ellenjavallatainak listája sokkal hosszabb, és a mellékhatások sokkal gyakrabban fordulnak elő. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a segédanyagok közötti különbségnek köszönhető. Talán az enyhébb hatású Jesa magasabb árát a kockázat hiányáért fizetendő árnak lehet nevezni.

Olvasson tovább  A Clacid és az Azithromycin összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: