A Mexidol és az Actovegin összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

A különböző véráramlási zavarok terápiájában két gyógyszercsoport – antioxidánsok és antihipoxánsok – kerülnek előtérbe. Mindkét csoport két jól ismert képviselőjét, a Mexidolt és az Actovegint, a stroke és a szívinfarktus, a különböző eredetű neuropátia, a trauma és a műtét után írják elő. Helyreállítják a vérkeringést, javítják az anyagcserét és serkentik a szövetek regenerálódását.

véráramlás

Lapunk szakértői tanulmányozták az orvosi szakirodalmat és megállapították: helytelen a Mexidolt és az Actovegint összehasonlítani. Nem fogjuk megmondani, hogy melyik termék jobb – mivel mindegyik figyelembe vett gyógyszer saját alkalmazási körrel és alkalmazási ponttal rendelkezik a szervezetben. Gyakran ezeket a gyógyszereket együtt írják fel az érrendszeri betegségek kezelésére. Hadd mondjuk el részletesebben, hogy miben különböznek és hogyan működnek.

Hasonlítsuk össze a készítmények összetételét

A Mexidol és az Actovegin különböző farmakológiai csoportokba tartozik és különböző formulákkal rendelkezik. Az egyes gyógyszerekről bővebben az összehasonlító táblázatban olvashat.

A gyógyszer

Mexidol

Actovegin

Farmakológiai csoport

Antioxidáns

A szövetek anyagcseréjét aktiváló, a trofizmust javító és a regenerációs folyamatokat serkentő gyógyszer (antihipoxant hatóanyag)

Hatóanyag

Etilmetil-hidroxipiridin-szukcinát

Vérkomponensek: fehérjementesített borjúvér gemoderivátum

Adagolás

50 mg

200 mg

Formanyomtatvány kiadása

Intramuszkuláris és intravénás oldatok, bevont tabletták

Oldat intramuszkuláris és intravénás injekcióhoz, bevont tabletta

Gyógyszertári értékesítés

vényköteles

Vényköteles

Gyártó

“Pharmsoft (Oroszország)

“Takeda (Japán), Nikomed (Ausztria)

Költségek

350-750 rubel

500-700 rubel

Hogyan védik a gyógyszerek a szöveteket és állítják helyre a véráramlást

A Mexidol és az Actovegin másképp működik. A testben különböző alkalmazási pontokkal rendelkeznek, és különböznek a szövetekre gyakorolt hatásmechanizmusukban. Nézzük meg közelebbről az egyes gyógyszereket.

Mexidol

Mexidol

Az antioxidáns hatóanyagnak ezek a hatásai:

 1. Antihipoxiás – megakadályozza a szövetek oxigénhiányos állapotát;

 2. Membránvédő – védi a sejtmembránokat a károsodástól, és javítja azokat, ha sérültek;

 3. nootropikus – serkenti az agyi aktivitást;

 4. görcsoldó – megakadályozza a rohamok kialakulását;

 5. anxiolitikus – csökkenti a szorongást és a félelmet, nyugtatja az idegrendszert, növeli a stresszel szembeni ellenállást.

A Mexidol növeli a szervezet ellenálló képességét a főbb károsító tényezőkkel szemben: sokk, iszkémiás vérzés és hipoxia. Hatása a szövetekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolódik:

 1. Javítja az agy anyagcseréjét;

 2. Növeli az idegrendszer vérellátását;

 3. stabilizálja a vérsejtmembránokat a hemolízis során;

 4. csökkenti az összkoleszterin és az alacsony sűrűségű lipidek szintjét;

 5. Csökkenti a vérlemezkék aggregációját és a véralvadást;

 6. csökkenti a gyulladásos folyamatok során fellépő mérgezést.

A gyógyszer összetett hatásmechanizmusa nem teljesen ismert. A tudósok megállapították, hogy befolyásolja az anyagcserét, befolyásolja az enzimek szintézisét és működését, biztosítja bizonyos anyagok szállítását és segíti a szövetek működését hipoxia (oxigénhiány) esetén. Ez csak néhány példa a gyógyszer hatásaira:

Ischaemiás szívizomban (szívizom) a Mexidol normalizálja az anyagcserét, csökkenti a nekrózis zónáját, helyreállítja a szövetek elektromos aktivitását, növeli a véráramlást a koszorúereken keresztül.

Neuropátia (perifériás idegkárosodás) esetén a gyógyszer javítja az idegsejtek működését hipoxiás állapotban és megőrzi szerkezetüket.

A retina sérülése esetén növeli a látóideg funkcionális aktivitását és javítja a látásélességet.

A Mexidol maximális koncentrációja a vérben 30 perccel a beadást követően éri el a maximumot. Gyorsan átkerül a plazmából a szövetekbe, és a vizelettel ürül ki.

Actovegin

Actovegin

Az antihipoxánsnak ezek a hatásai:

 1. Anyagcsere – serkenti a szöveti anyagcserét;

 2. Neuroprotektív – megvédi az idegsejteket a pusztulástól;

 3. Mikrokeringés – javítja a véráramlást a kis erekben.

A gyógyszer inozitol-foszfoligoszacharidokat tartalmaz. Fokozzák az oxigénfelvételt és az újrahasznosítást a szövetekben, megkönnyítik a glükóz szállítását és felhasználását, és csökkentik a laktáttermelést iszkémiában. Az Actovegin segíti a szervek működését oxigénhiányos és fokozott stresszhelyzetben.

A hatásmechanizmust még nem tanulmányozták teljes mértékben. A tudósoknak több hipotézise is van. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az Aktovegin megakadályozza az apoptózist – a sejtek programozott halálát -, míg mások a gyulladásos folyamatok szabályozásának tulajdonítanak fontos szerepet. Úgy vélik, hogy a gyógyszer beindítja a DNS-javítást.

Míg egyes tudósok a gyógyszer hatásmechanizmusáról vitatkoznak, mások a szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozzák – és kiderítik, hogyan javítja az Actovegin a véráramlást:

 1. Növeli a véráramlás sebességét a kis ereken keresztül;

 2. csökkenti a kapilláris záróizom tónusát;

 3. Serkenti a véráramlást befolyásoló enzimek termelését.

A gyógyszer farmakokinetikáját nem vizsgálták. Az Actovegin olyan összetevőkből áll, amelyek jelen vannak az emberi vérben, és lehetetlen nyomon követni a gyógyszer útját a szervezetben. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyógyszer hatása 30 percen belül jelentkezik, a parenterális beadást követően 3 órán belül, a szájon át történő beadást követően pedig 2-3 órán belül tetőzik.

A gyógyszerek hatásosságának értékelése: Melyik gyógyszer vallott kudarcot?

Minden forgalomba hozott gyógyszert klinikai vizsgálatoknak vetnek alá. Csak azokban bízhatunk, amelyek megfelelnek a nemzetközi minőségi előírásoknak – randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatok. Számos beteg, orvos és kórház vesz részt ezekben a vizsgálatokban. És sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy ez egy gyógyszer vagy egy csődtömeg. A bizonyítékokon alapuló orvoslás szempontjából csak az ilyen teszteken átesett termékeket engedélyezik használatra.

A gyakorlatban a dolgok nem ideálisak, és gyakran a gyógyszerek nem mennek át a komoly vizsgálatokon. Oroszországban a gyógyszer klinikai vizsgálatai nem jogi szükségszerűség, így sok gyógyszergyártó cég nélkülözni tudja őket. Ez történt a cikkünk hőseivel. Az Actovegint és a Mexidolt nem vetették alá semmilyen komoly hatásossági vizsgálatnak.

Mexidol

Az orosz nyelvű szakirodalomban ellentmondásos információk találhatók a Mecmidolról. Számos szakértő kritizálja a gyógyszert, mivel nem találtak bizonyítékot a hatékonyságára. A gyógyszerrel kapcsolatban nem végeztek nagyobb tanulmányokat: minden adat anekdotikus bizonyítékon alapul. Kevés tudós mondja, hogy a Mexidol javítja a véráramlást és megszünteti a szöveti hipoxiát, különösen az Actoveginnel kombinálva.

A nemzetközi szakirodalomban számos cikk található a Mexidolról, de ezek többnyire rövid áttekintések. A gyógyszerrel kapcsolatban nem találtak komoly randomizált vizsgálatot. Csak a nemzetközi szabványoknak megfelelő orosz nyelvű vizsgálatokat mutattak be. Az egyik a Mexidol előnyét mutatja a placebóval szemben. Csak egy pont zavaró: a betegek egyenlőtlen mintája. Az első csoportban, ahol a Mexidolt adták, a betegek átlagéletkora 65 év volt; a második csoportban (placebo) az átlagéletkor 73 év volt. Az idősebb betegek esetében ez a különbség jelentős: minél idősebb az illető, annál kisebb az esélye a stroke utáni felépülésre.

Actovegin

Az alábbiakat írják az Actoveginről az orvosi szakirodalomban:

 1. Nem hagyta jóvá az FDA (Food and Drug Administration International). Az Actovegin diabéteszes neuropátiában való alkalmazásával kapcsolatos klinikai vizsgálatban a gyógyszer rosszul teljesített. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a gyógyszer javítja a véráramlást az alsó végtagi erekben a betegség során.

 2. Klinikai vizsgálat kimutatta: az Actovegin nem hatékony a trauma utáni véráramlási zavarok kezelésére.

 3. Az orosz nyelvű szakirodalom szerint a neuropátiák és a stroke utáni állapotok esetében hatásos, de a vizsgálatok nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak.

 4. 2017 óta az Actovegint túlnyomórészt a neurológiában használják. Egy nagy, randomizált ARTEMIDA vizsgálat kimutatta, hogy a gyógyszer kezeli a stroke utáni agyi véráramlás zavarát. Egyéb felhasználási módok további vizsgálatot igényelnek.

Alkalmazási rend

Beadási rend

A Mexidolt és az Actovegint a neurológiában, a traumatológiában és az ortopédiában, a sebészetben, a nőgyógyászatban és az orvostudomány más területein alkalmazzák. A gyógyszerek felírásának indikációi eltérőek.

A Mexidolt a szövetek táplálásának javítására és a sejtek védelmére írják fel ilyen helyzetekben

 1. az agyi keringés akut zavarai;

 2. akut szívinfarktus a kezelés részeként;

 3. a traumás agysérülés hatásai;

 4. Vaszkuláris dystonia szindróma;

 5. A figyelem és a memória enyhe károsodása bizonyos betegségek – például az érelmeszesedés – esetén;

 6. szorongásos zavarok a neurózisokban;

 7. nyitott zugú glaukóma;

 8. elvonási szindróma;

 9. a gennyes gyulladásos folyamatok komplex kezelésében.

A Mexidolt intravénásan vagy intramuszkulárisan csepegtetve adják. A gyógyszer parenterális formája a betegség akut fázisában javallott. Amikor az állapot javul, a beteg tablettára vált.

Az Actovegin esetében kevesebb javallat van. A hivatalos utasítások szerint a következő helyzetekben írják elő:

 1. Figyelemzavar és memóriaproblémák demencia esetén, stroke után stb.;

 2. Perifériás véráramlási zavar;

 3. Diabéteszes neuropátia.

Az Actovegin intramuszkulárisan, intravénásan csepegtetve és csepegtetve adható. A kezelés ugyanaz, mint a Mexidol esetében: először a gyógyszert parenterálisan, majd szájon át tablettákban adják.

Óvintézkedések

Óvintézkedések

Mind a Mexidol, mind az Actovegin jól tolerálható. Az orvosi szakirodalom áttekintése nem azonosított semmilyen veszélyes mellékhatást. A használati utasítás szerint mindkét gyógyszer allergiás reakciókat okozhat. A Mexidol néha hányingert, szájszárazságot és álmosságot okozhat. Az Actovegin bőrpírt okoz.

A Mexidol és az Actovegin nem ajánlott ezekre a körülményekre:

 1. Egyéni intolerancia;

 2. Súlyos máj- vagy vesekárosodás;

 3. 18 év alattiak;

 4. Terhesség és szoptatás.

Folyamatos vita folyik az Actovegin biztonságosságáról az akut stroke kezelésében. Egy multicentrikus, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban az ARTEMIDA esetében magasabb volt a kiújuló stroke előfordulása, de ez a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns. A szerzők hangsúlyozzák, hogy több gyógyszerkísérletre van szükség. Az Aktovegin és az ismétlődő stroke közötti kapcsolatot nem erősítették meg.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Mexidol és az Actovegin különböző gyógyszercsoportokba tartoznak. Különböző összetételűek és javallatokkal rendelkeznek, de együttesen is használhatók.

 2. A Mexidolt és az Aktovegint a véráramlási zavarokkal és a szövetek hipoxiájával kapcsolatos állapotok komplex kezelésében írják elő.

 3. Mindkét gyógyszer jól tolerálható és ritkán okoz mellékhatásokat.

Az Actovegin és a Mexidol hatékonyságát alátámasztó nagyobb vizsgálatok nem állnak rendelkezésre. Az orvosok gyakorlati tapasztalatain és kisebb léptékű vizsgálatok eredményein alapulnak.

A végső döntést, hogy melyik gyógyszert használja, az orvos hozza meg. Ne kezelje magát – fel kell mérnie a betegség súlyosságát, azonosítania kell az indikációkat és ellenjavallatokat, a lehetséges egészségügyi kockázatokat. A legtöbb esetben a Mexidol és az Actovegin nem az egyetlen terápia. A betegség okát és mechanizmusát befolyásoló más gyógyszerekkel kombinálva írják fel.

Olvasson tovább  A Nootropil és a Piracetam összehasonlítása | Melyik jobb
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: