A Sorbifer és a Maltofer összehasonlítása | A legjobb termék kiválasztása

A WHO szerint a Földön kétmilliárd ember szenved vérszegénységben. A nők és a gyermekek a fő kedvezményezettek, akik számára a vas és más mikrotápanyagok hiánya kritikus jelentőségű. Oroszországban az Egészségügyi Minisztérium statisztikái szerint minden harmadik gyermeknél és a terhes nők több mint felénél vérszegénység fordul elő. A férfiak ritkábban érintettek, de ők sem immunisak a betegségre.

A vaspótlásokat a vashiányos vérszegénység kezelésére használják. Ebben a cikkben két jogorvoslatot fogunk megvizsgálni – Sorbifer Douroules és Maltofer. Mindkettő hatásosnak bizonyult a betegség ellen. A Sorbifer gyorsan hat, de kevésbé jól tolerálható. A Maltofer lassan hat, de kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz. Olvasson többet arról, hogy mi teszi ezt a különbséget.

Vérszegénység

Milyen vas van benne? Hasonlítsuk össze a kábítószerek összetételét

A Maltofer és a Sorbifer formája, összetétele és adagolása különbözik egymástól. Olvasson többet az egyes gyógyszerekről a táblázatban.

A gyógyszer

Sorbifer

Maltofer

Farmakológiai csoport

Vérszegénység elleni gyógyszer

Vérszegénység elleni gyógyszer

Hatóanyag

vas-szulfát (II) 320 mg (100 mg vas);

Aszkorbinsav 60 mg

Vas(III)-hidroxid-polimaltozát 178,6 mg (50 mg vas)

A felszabadítás formái

Bevont tabletták

Tabletták, szirup, belsőleges oldat, injekciós oldat

Gyógyszertári üzlethelyiség

Vényköteles

Vényköteles

A gyártó

“Aegis (Magyarország)

“Takeda (Japán), Vifor (Svájc)

A tablettaformák ára nem változik túlságosan. A Sorbifer (30 tabletta) 300-400 rubelbe kerül, Maltofer – 350-450 rubel. A Maltofer injektálható formája drágább – 800-1000 rubel 5 ampullára.

Hogyan működnek

Bár ugyanahhoz a gyógyszercsoporthoz tartoznak, mégis másképp viselkednek. Magazinunk szakértői áttekintették az orvosi szakirodalmat, és kiderítették, hogy a Maltofer miben különbözik a Sorbifertől. Nézzük meg részletesebben az egyes gyógymódokat.

Sorbifer

Sorbifer

A termék kétértékű vasat tartalmaz. Az elemnek ez a formája már évek óta optimális. Az orvosok tanulmányokat végeztek, és azt mondták, hogy a kétértékű vas hatékonyan működik a vérszegénységben:

Az emésztőrendszerben gyorsan felszívódik, és a vékonybélben jut a véráramba.

Rövid időn belül (1-1,5 hónap) helyreállítja a szervezet vastartalékait és javítja a beteg állapotát.

A kétértékű vassal történő kezelés régóta az arany standardnak számít. Az orvostudomány azonban továbblépett, és a tudósok ma már azt mondják, hogy a gyógyszer ezen formája nem biztonságos. A vas-szulfátnak jelentős hátrányai vannak:

 1. Irritálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és bizonyos betegségek súlyosbodásához vezet.

 2. A felszívódási folyamat passzív és dózisfüggő. Minél többet szednek a gyógyszerből, annál jobban behatol a véráramba – és annál nagyobb a túladagolás veszélye. Statisztikailag a vassó-mérgezés az összes kezelés 1,6%-ában fordul elő. A halálozási arány magas, akár 41,2% is lehet (Koltsov O. ., 2002 ).

A Sorbifer Durules csoportjának tipikus képviselője. Gyorsan hat, könnyen behatol a véráramba, de túladagolást is okozhat. Ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagynia a gyógyszer használatát. Akkor van rá szükség, ha gyors hatásra van szükség – súlyos vashiányos vérszegénység esetén.

A speciális technológiának köszönhetően a vas felszabadulása fokozatosan történik. A hatóanyagot egy műanyag burkolat alatt rejtik el. Nem lép reakcióba a gyomorban lévő sósavval, de teljesen szétesik, amint a vékonybélbe kerül. Az aszkorbinsav a gyógyszer részeként javítja a vas felszívódását és fokozza a kezelés hatékonyságát.

A termék használati utasítása szerint a Durules technológia 30 százalékkal növeli a vas felszívódását a csoport többi termékéhez képest. A gyógyszer biológiai hozzáférhetősége magas. Főként a nyombélben és részben a nyombélben szívódik fel. A hatóanyag 90%-a a plazmafehérjékhez kötődik. Májban, makrofágokban, izmokban lerakódva. 12 óra alatt teljesen megszűnik.

Maltofer

Maltofer

A Maltofer háromértékű vasat tartalmaz. Ez a gyógyszer új formája, amely felváltja a kétértékű készítményt. A szervezetben az ilyen vas a szokásos kétértékű formává alakul át. Ez lassan történik – 1,5-2 hónap alatt, így a gyógyszer hatása nem azonnal észrevehető. Emiatt a Maltofer-t nem írják fel, ha a vastartalékok gyors helyreállítására van szükség.

A Malfer nem irritálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és nem vezet túladagoláshoz. A vékonybélből egyenletesen szívódik fel, a csontvelőben hemoglobinszintézisre használják fel, vagy a májban depót képez.

Nemzetközi tendencia, hogy a vas kétértékű formáitól a háromértékű formák felé mozdulnak el. Az orvosok egyre gyakrabban írják fel a Maltofert és más hasonló gyógyszereket a vérszegénység kezelésére. De van néhány kétértelműség. A The Scientific World Journal 2012-ben megjelent áttekintése szerint: a háromértékű vas még nem tudja teljesen helyettesíteni a kétértékű vasat. A hidroxikomplex nem mindig végzi el a feladatát, és nem tudja gyorsan helyreállítani a szervezet vastartalékait. Az új formulákról kimutatták, hogy könnyebben felszívódnak és jobban tolerálhatók, ezért hosszú távon a vérszegénység lehetséges első vonalbeli kezelésévé válhatnak. Miközben ezt a kérdést vitatják, és az orvosok a gyakorlatban mindkét gyógyszert használják.

Használati rend

A Sorbifer és a Maltofer ugyanazzal a kezeléssel rendelkezik. A vashiányos vérszegénység, a vashiány okozta állapot kezelésére írják fel. A kezelés célja a hiányosságok pótlása, a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése.

A vérszegénység diagnózisa általános vérvizsgálaton alapul. Ha egy felnőtt hemoglobinszintje 120 g/l (terhes nőknél 110 g/l) alá csökken, az orvos vaspótlást ír fel. Gyermekeknél a szakembert az életkor-specifikus normák irányítják. Az egyetlen különbség az adminisztráció árnyalataiban van:

A Maltofer-t enyhe vérszegénységre írják fel, ahol a hemoglobin nem esik 90 g/l alá, valamint a patológia steril formáira. Lassan hat – az eredmények két hónapig nem láthatók.

A Sorbifert akkor használják, ha gyors hatásra van szükség. Enyhe vérszegénység esetén is adható, de inkább enyhe vagy súlyos vérszegénység esetén írják fel. A gyógyszer egy hónap alatt megemeli a hemoglobinszintet.

Az orvos általában vastablettákat ír fel. A Maltofer szirup formájában gyermekek számára alkalmas. Az injekciót akkor alkalmazzák, ha a szájon át szedhető gyógyszer ellenjavallt – például az emésztőrendszer betegségeiben.

A kezelés adagját és időtartamát az orvos határozza meg, figyelembe véve a beteg életkorát és állapotának súlyosságát. A kezelés hatékonyságát vérvizsgálattal ellenőrzi. Ha a hemoglobinszint egy hónap elteltével sem emelkedik, keressen a vérszegénység más okát.

Mellékhatások és óvintézkedések

Mellékhatások

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Sorbifer nagyobb valószínűséggel okoz mellékhatásokat:

 1. hányinger;

 2. hányás;

 3. hasi fájdalom;

 4. székrekedés;

 5. A nyelőcső fekélyes elváltozásai;

 6. fejfájás;

 7. A bőr kipirosodása;

 8. gyengeség;

 9. allergiás kiütés.

A Maltofer jobban tolerálható és ritkán okoz mellékhatásokat.

Mindkettő a széklet fekete elszíneződését és a fogzománc sötétedését okozza. Ezek a mellékhatások nem veszélyesek és nem igényelnek megvonást.

A Sorbifer és a Maltofer használata terhesség és szoptatás alatt engedélyezett. Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyógyszerek befolyásolnák a magzat fejlődését. De ez nem jelenti azt, hogy az öngyógyítás rendben van. Minden gyógyszert csak orvos írhat fel terhes és szoptató nőknek!

A Sorbifer és a Maltofer nem alkalmazható 12 év alatti gyermekeknél – a terápia biztonságosságára vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Sorbifer és a Maltofer a vashiányos vérszegénység kezelésére szolgál. Növelik a hemoglobinszintet, enyhítik a tüneteket és csökkentik a szövődmények kockázatát.

 2. A szorbifer kétértékű vasat tartalmaz. Gyorsan működik, de több mellékhatást okoz.

 3. A Maltofer egy háromértékű vaskészítmény. Lassú, de viszonylag biztonságos.

 4. Mindkét gyógyszert terhesség és szoptatás alatt használják. 12 éves kortól engedélyezett gyermekek számára.

Nemcsak a vérszegénység kezelése fontos, hanem a megfelelő táplálkozás is. Vörös húsok és tenger gyümölcsei, friss gyümölcsök és zöldségek hozzáadása az étrendhez. Mozogjon, mozogjon a szabadban és mozogjon. Ezek a taktikák segítenek megbirkózni a betegséggel és felgyorsítani a gyógyulást.

Olvasson tovább  Az Akriderm és a Trident összehasonlítása | A legjobb gyógyszer meghatározása
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: