A Sumamed és az Azithromycin felülvizsgálata | Melyik a jobb?

Az antibakteriális szerek a modern élet részévé váltak. Nehéz elképzelni egy súlyos bakteriális fertőzés kezelését az okot kezelő gyógyszerek nélkül. A patogén baktériumok elpusztításával az antibiotikumok elnyomják a gyulladásos folyamat aktivitását, enyhítik a betegség tüneteit és javítják a beteg állapotát.

Sok antibiotikum létezik, és nem könnyű feladat kiválasztani közülük a legjobbat. Ma az orvosok egyre inkább a makrolid csoportba tartozó antibiotikumok felé fordítják figyelmüket. Ezek a gyógyszerek hatékonyak a bakteriális fertőzések ellen, ahol más gyógyszerek nem hatnak. A gyors hatás és a jó tolerálhatóság teszi a makrolidokat a gyermekek és felnőttek akut légúti és egyéb fertőzéseinek kezelésében a legmegfelelőbb gyógyszerré.

A Sumamed és az Azithromycin mindkettő makrolid csoportba tartozó gyógyszer. Az antibiotikumok összetétele és formulája hasonló, és hasonló javallatokkal és ellenjavallatokkal rendelkeznek. De a Sumamed az eredeti gyógyszer, amelyet a gyártó szabadalmi oltalom alatt bocsátott ki. Az azitromicin egy generikus változat, amely ugyanolyan összetételű, de eltérő jellemzőkkel rendelkezik. Olvasson többet az egyes gyógyszerekről a cikkben.

Fontos megjegyezni: Antibakteriális szerek csak vénykötelesek, és csak akkor adhatók ki, ha orvos írja fel őket. Az antibiotikumokkal való önkezelés komplikációk kialakulásának kockázatát rejti magában!

Mi van benne: összetétel és termékforma

összetétel és adagolási forma

A gyógyszerek összehasonlító leírása az alábbi táblázatban található.

A gyógyszer

Sumamed

Azitromicin

Farmakológiai csoport

Makrolid típusú antibakteriális

Az antibakteriális gyógyszer egy makrolid

Hatóanyag

Azitromicin

Azitromicin

Forma és adagolás

125 és 500 mg bevont tabletta;

250 mg kapszula;

por belsőleges szuszpenzióhoz 100 mg/ 5 ml

125 és 500 mg bevont tabletta;

250 mg kapszula

Adagolás a gyógyszertárban

Vényköteles

Vényköteles

A gyártó

Teva (Izrael)

“Vertex (Oroszország)

Költségek

300-1000 rubel

50-300 rubel

A Sumamed és az azitromicin az antibiotikumok ugyanazon csoportjába tartozik, és ugyanazzal a hatóanyaggal rendelkezik. Az egyetlen különbség az ár: az izraeli gyógyszer többszörösen drágább. Ez a különbség azért van, mert a Sumamed az eredeti, szabadalmaztatott gyógyszer, míg az Azithromycin csak egy generikus gyógyszer.

Hogyan hatnak a makrolid antibiotikumok

Az azitromicin, mindkét gyógyszer hatóanyaga, széles hatásspektrummal rendelkezik. A makrolid-azolid csoportba tartozó antibiotikum, amely számos veszélyes fertőzést okozó gyakori kórokozó ellen aktív:

 1. Aerob Gram-pozitív baktériumok: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes;

 2. Aerob Gram-negatív baktériumok: Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Legionella pneumophila, Moraxella catarrha

 3. s, Pasteurella m
   tocida, Neisseria gonorrhoeae;
  • Anaerob baktériumok: Clostridium perfringens, Fusobacterium spp., Prevotella spp., Porphyromonas spp.;

  • egyéb baktériumok: Chlamydia

   Achomatis, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Borre
  • egy burgdorfer.

Az azitromicin jól hat a mikrobiális világ ezen tagjai ellen – in vitro és a valós klinikai gyakorlatban garantáltan gyógyítja a betegséget. Alacsony és mérsékelt dózisban a gyógyszer baktericid módon hat – nem pusztítja el, hanem csak gátolja a baktériumok növekedését és fejlődését. A mikrobiális sejtek riboszómáinak 50S-alegységéhez kötődik, gátolja a peptid-transzlokáz enzim termelését és gátolja a fehérjeszintézist – a membrán fő építőelemét. A baktériumok nem tudnak tovább létezni, leállnak a növekedéssel és osztódással, abbahagyják a toxintermelést – és elpusztulnak.

Nagy koncentrációban az azitromicin baktériumölő hatású. Megöli a kórokozó baktériumokat és teljesen megakadályozza a további fertőzést. Az antibiotikumnak ezt a tulajdonságát a klinikai gyakorlatban használják. Kezelőorvosa a gyógyszer adagját a fennálló állapothoz és a várható válaszhoz igazítja.

Egyes baktériumok – például az Enterococcus faeca – rezisztensek az azitromicinnel szemben

 • si és Bacteroides fragi
 • s. Néha más mikroorganizmusok is képesek ellenállni az antibiotikumnak. Ezt úgy lehet meghatározni, hogy az anyagot (vér, vizelet, liquor) tápközegben tenyésztik, és a specifikus ágenssel reagálnak. Az azitromicint nem használják a baktériumok rezisztens törzsei ellen – nincs hatása. Az orvos a mikroorganizmusok érzékenységének megfelelően választ egy másik gyógyszert.

  Egy mellékes megjegyzés:

  1. A klinikai gyakorlatban nem mindig lehetséges a vizsgálat után antibiotikumot felírni. Hosszú várakozás a bakteriológiai tenyésztési eredményekre – legalább 7 nap. Mindeközben a személy beteg lesz, és az organizmusok elszaporodnak. A betegség előrehaladásának és a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében orvosa antibiotikumokat írhat fel anélkül, hogy megvizsgálná a valószínűsíthető kórokozókat. Ha azonban három nap után nincs hatás, a gyógyszert meg kell változtatni. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott gyógyszer nem hat, és a baktériumok rezisztensek a gyógyszerrel szemben.

  2. Az azitromicin a szájon át történő beadást követően gyorsan felszívódik, és 2-3 óra alatt éri el a vérben a csúcsértéket. 37%-os biológiai hozzáférhetőség a májon való áthaladás miatt. A gyógyszer könnyen áthatol a természetes gátakon és bejut a szövetekbe. Az antibiotikum koncentrációja a szövetekben 10-50-szer nagyobb, mint a vérplazmában.

  3. Az azitromicin kiválasztási ideje nagyon hosszú, 30-50 óráig tart. A terápiás hatás az utolsó tabletta bevétele után 5-7 napig tart. Többnyire a bélben ürül, némileg a vesén keresztül.

  A gyógyszer hatékonyságának értékelése

  A gyógyszerek hatékonyságának értékelése

  Mindkét gyógyszer hatóanyaga (az azitromicin) egy jól ismert antibiotikum. Ez a makrolid csoport legnépszerűbb kezelése. A PubMedben több mint 8 ezer tudományos közlemény található az azitromicinről. Nem mindegyik érdekel minket – a legtöbb vizsgálatot laboratóriumi körülmények között (in vitro) végezték, de vannak tényleges klinikai vizsgálatok:

  1. Egy cikkben tudósok egy csoportja bebizonyította: az azitromicin megakadályozza a bronchopulmonális diszplázia kialakulását koraszülött újszülötteknél. Korai szedés esetén megelőzi a szövődmények kialakulását.

  2. Egy másik cikk szerint az azitromicin megakadályozza a krónikus obstruktív tüdőbetegség kiújulását. A szerzők az antibiotikum felírását javasolják a betegség hosszú távú és súlyos lefolyásában.

  3. Az azitromicin bizonyítottan enyhíti a bronchiális asztmát. Nem befolyásolja közvetlenül a rohamok gyakoriságát, de csökkenti a bakteriális szövődmények esélyét.

  4. Az azitromicin urológiában és nőgyógyászatban történő alkalmazását nem szabad elfelejteni. A Cochrane Library áttekintő cikke szerint: Az antibiotikum hatásos az urogenitális fertőzések ellen férfiaknál és nőknél. A felülvizsgálók az azitromicint ajánlják terhességben. A gyógyszer megbízhatóan elnyomja a bakteriális fertőzést, jól tolerálható és nem befolyásolja a magzat fejlődését.

  5. Az orosz nyelvű források a Sumamedet a gyermekek akut légzőszervi megbetegedéseinek kezelésében a legmegfelelőbb gyógyszerként tartják számon. Ritkán okoz mellékhatásokat, és gyorsan kezeli a bakteriális fertőzést.

  Eredeti vagy generikus: mi a különbség??

  A Sumamed az eredeti gyógyszer. A Teva szabadalommal rendelkezik a gyártására. Nemcsak a gyártási és forgalmazási költségeket viseli, hanem egy teljes körű klinikai vizsgálat elvégzésének költségeit is. Ezért az eredetiek szinte mindig bizonyítottan hatékonyak, de sok beteg számára drágák és megfizethetetlenek.

  Az azitromicin egy generikus, azaz az eredeti gyógyszer megfelelője. A generikum forgalomba hozatalának feltétele a bizonyított gyógyszerészeti, biológiai és terápiás egyenértékűség. A generikus változatnak ugyanolyan összetételűnek kell lennie, mint az eredetinek, és ugyanolyan hatással kell lennie a szervezetre.

  A generikumok akkor jelennek meg a gyógyszerpiacon, amikor az eredeti gyógyszer szabadalma lejár – legalább 5 év elteltével. Ha ez a határidő lejár, bármelyik vállalat készíthet generikus változatot, de más néven. A generikumok mindig olcsóbbak – nem kell klinikai vizsgálatokon átesniük, és előállítási költségeik sokkal alacsonyabbak.

  az Egészségügyi Világszervezet ösztönzi a generikus gyártást, mert ez megfizethetőbbé teszi az egészségügyi ellátást. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy az eredeti Sumameddel kezeljék 500-1000 rubelért, míg az orosz generikus Azithromycin szinte mindenki számára elérhető – csomagonként legfeljebb 300 rubelbe kerül. A gyakorlatban azonban az olcsó gyógyszer nem mindig hatásos, és néha nem végzi el a feladatát. Ezért az eredeti készítményt csak óvatosan és csak az orvos javaslatára szabad generikus készítménnyel helyettesíteni.

  A Szentpétervári Állami Orvosi Egyetem Farmakológiai Intézetének tudósai, akik az azitromicin urológiai és nőgyógyászati alkalmazására szakosodtak. Akadémikus I. . Egy Dr. Pavlov által az ukrajnai Odesszában végzett tanulmányban összehasonlították a makrolid gyógyszercsoport – az eredeti és a generikus változatok – hatékonyságát. A tanulmány szerzői különös figyelmet fordítottak az azitromicinre. Rájöttek:

  1. A generikumok 70%-a lassabban oldódik, mint az eredeti gyógyszer – és ez hatással van a biológiai hozzáférhetőségre. Minél nagyobb a gyógyszer biológiai hozzáférhetősége, annál több hatóanyag kerül a szövetekbe – és annál jobb a hatás.

  2. A generikus termék mindig több szennyeződést tartalmaz, 2 és 32% között. A generikus azitromicinben lévő szennyeződések összmennyisége 3-5-ször nagyobb, mint az eredeti gyógyszerben.

  3. Számos vizsgálat kimutatta a Sumamed nagyobb klinikai hatékonyságát a generikus azitromicinhez képest.

  4. Végezetül a szerzők további kutatásokat terveznek ezen a területen, és további adatokat keresnek a generikumok és az eredetiek összehasonlítására.

  Használati minták

  Beadási rend

  A Sumamed és az azitromicin javallatai megegyeznek. A gyógyszerre érzékeny baktériumok által okozott fertőzések esetén javallott:

  1. Felső légúti fertőzések: torokgyulladás, arcüreggyulladás;

  2. ENT fertőzések;

  3. Alsó légúti fertőzések: hörghurut, tüdőgyulladás;

  4. A nemi szervek és a húgyúti rendszer fertőzései;

  5. Bőr- és lágyrészfertőzések;

  6. Lyme-kór a kezdeti stádiumban.

  Makrolidokat nem írnak fel:

  1. Olyan baktériumok által okozott fertőzésekben, amelyek nem érzékenyek a készítményre;

  2. Gombás elváltozásokban;

  3. Vírusfertőzésben.

  Az adagolási rendet az orvos határozza meg. A dózist a beteg állapotának súlyossága, az észlelt patológia, az egyidejűleg fennálló betegségek jelenléte alapján számítja ki. A tablettákat és kapszulákat étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával, szétrágás nélkül, vízzel kell bevenni. A szuszpenziót a gyermekeknek adják, amelyhez fecskendőt használnak a megfelelő mennyiség kiméréséhez.

  Az antibiotikum-terápia fontos szempontjai:

  1. Az antibiotikumokat az orvos által előírt pontos adagolásban kell beadni. Ne csökkentse – ez gyógyszerrezisztenciához vezet. A túladagolás szintén veszélyes, és szövődményekhez vezethet.

  2. A terápiás tanfolyamot el kell végezni. Ha a kezelést megszakítják, a baktériumok rezisztenssé válnak az azitromicinnel szemben, és sokkal nehezebbé válik a fertőzés leküzdése.

  Óvintézkedések

  Fontos tények

  A Sumamed és az Azithromycin mellékhatásait az alábbi táblázat mutatja. Nem ismert, hogy melyik gyógyszer okoz nagyobb valószínűséggel mellékhatásokat – erre vonatkozóan nem végeztek klinikai vizsgálatokat.

  Szervek és rendszerek

  Nagyon gyakori (10%) és gyakori (1-10%)

  Ritka (0,1-1%) és ritka (0,01-0,1%)

  Ismeretlen gyakoriság (nincs elegendő adat az értékeléshez)

  Fertőző betegségek

  Candida fertőzés

  Pseudomembranosus colitis

  Vér és nyirok

  Leukopénia, eozinofília, trombocitopénia, hemolitikus vérszegénység

  Anyagcsere

  Anorexia

  Allergiás reakciók

  Angioneurotikus ödéma

  Anafilaxiás reakció

  Idegrendszer

  Fejfájás

  Szédülés, szédülés, álmatlanság, paraesztézia, nyugtalanság

  Szorongás, ájulás, rohamok, szaglás elvesztése

  Vizuális rendszer

  Vizuális zavar

  Hallószerv

  Hallászavarok

  Szív- és érrendszeri rendszer

  Szívdobogás érzése, az arc kipirulása

  Csökkentett vérnyomás

  Emésztőrendszer

  Hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás, hasi fájdalom

  Meteorizmus, székrekedés, böfögés, haspuffadás, májműködési zavarok

  Bőr és bőr alatti szövet

  Bőrkiütés, viszketés, bőrgyulladás, izzadás

  Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, erythema multiforme

  Mozgásszervi rendszer

  Izomfájdalom

  Ízületi fájdalom

  Vese és húgyutak

  Dysuria

  Nemi szervek

  Méhvérzés

  Egyéb

  Asztenia, arc- és perifériás ödéma

  Forrás:Sumamed és az azitromicin hivatalos utasítások.

  Ellenjavallatok

  Ellenjavallatok:

  1. Egyéni intolerancia a gyógyszerrel szemben;

  2. Súlyos májkárosodás.

  Az azitromicint csak óvatosan adják terhesség alatt, és csak akkor, ha nincs más lehetőség. Szoptatás alatt nem megengedett.

  Következtetések

  Összefoglalva:

  1. A Sumamed és az azitromicin mindkettő makrolid antibiotikum. A légutak, a húgyutak, a nemi szervek és a bőr bakteriális fertőzéseinek kezelésére írják fel.

  2. A Sumamed az eredeti gyógyszer. A klinikai vizsgálatok megerősítették hatékonyságát.

  3. Azitromicin – generikus. Alapértelmezés szerint hasonló összetételűnek és azonos terápiás hatékonyságúnak kell lennie.

  4. A Sumamed és az Azithromycin jól tolerálható. Az adagolás és a kezelés betartása esetén a mellékhatások ritkák.

  Antibiotikumok csak orvosi vényre kaphatók a gyógyszertárban. Az öngyógyítás veszélyes az egészségre!

  Olvasson tovább  A Mexidol és az Actovegin összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: