Az Ambroxol és a Lazolvan összehasonlítása | Határozza meg a legjobbat

Ambroxol és Lazolvan – egy hatóanyagon alapuló köptetőszerek. Sok a közös vonás, de vannak különbségek is, amelyeket lebontottunk, hogy megtudjuk az egyes gyógymódok előnyeit és hátrányait.

A gyógyszer

Előnyök

Hátrányok

Ambroxol

Különböző adagolási formák – oldat, szirup, tabletta

Hatékonyan serkenti a köpetürítést

Használható nagyon fiatal gyermekeknél

Ritkán okoz mellékhatásokat

A hatóanyag magasabb koncentrációja a Lasolvanhoz képest

Terhességre nem alkalmas

Allergiás reakciók kockázata áll fenn

Lazolvan

Szekretomotoros és szekretolitikus aktivitással rendelkezik

Különböző felszabadulási formák – szirup, cukorkák, tabletták

Az étkezéstől függetlenül

A gyógyszer lassabb kiürülése a szervezetből

Szigorúan ellenjavallt terhesség esetén

A költségek többszörösen magasabbak

Gyakran okoz hányingert

Az Ambroxol leírása

Ambroxol

Az Ambroxol köptetőszerként tabletta vagy szirup formájában kapható. Az azonos nevű hatóanyagot tartalmazza – am
oxol. Számos néven kapható. Az eredeti Ambroxolt Oroszországban az ALSI Pharma gyártja.

Az expectoráns mucolyticum a lebomlás blokkolásával fokozza a felületaktív anyagok szintézisét. Szekretolitikus hatású, javítja a szekréció kiválasztását, és normalizálja a savós és nyálkás komponensek arányát.

A hatás fél órán belül jelentkezik és legfeljebb 12 órán át tart.

Gyakori adagolási formák az oldat, a tabletta és a szirup. Párjait cukorkák, pezsgőtabletták és cukorkák, valamint kapszulák formájában is forgalmazzák.

Ellenjavallatok

Az Ambroxol alkalmazására a következő korlátozások vonatkoznak:

 1. Túlérzékenység a készítményre;

 2. a terhesség első trimeszterében;

 3. Fenilketonuria – az LF esetében, amely tartalmazza az Asparkamot.

Gyomorfekély, májelégtelenség, a 2. vagy 3. trimeszterben és szoptatás alatt történő alkalmazás előtt további orvosi tanácsadás szükséges.

Mellékhatások

Az ambroxol allergiás reakciókat válthat ki angioödéma és csalánkiütés formájában. Ritka mellékhatások: fejfájás, nyálkahártya-szárazság, gyengeség, hasmenés, orrfolyás, dysuria, székrekedés.

Adagolási rendszer

A tablettákat étkezés közben kell bevenni. 12 éves kor után az első 2 napban naponta 3-szor 30 mg, ezt követően naponta kétszer. 6-12 éves korig – 15 mg naponta 2-3 alkalommal.

Az oldatot felnőttek szedik – 4 ml-t az első 3 napban, majd naponta 3-szor 2 ml-t. 5-12 éves korig – 2 ml naponta 2-3 alkalommal. Súlyos esetekben a 3. napon és az azt követő napokon nem csökkenthető a dózis. 2 éves korig 7,5 mg naponta 2-3 alkalommal javallott.

Kinek való?

Az Ambroxol javallt:

 1. akut és krónikus hörghurut;

 2. Gyulladásos tüdőbetegség;

 3. Asztma nehéz köpetürítéssel;

 4. COPD;

 5. Bronchiektatikus betegség.

Az oldat és a tabletta felhasználható a prenatális tüdőfejlődés indukálására.

Lazolvan leírása

Lazolvan

A Lazolvan egy ambroxol tartalmú gyógyszer, amely tabletta, pasztilla, szirup, szirup formájában kapható.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lazolvan hatóanyaga növeli a légúti szekréciót. Növeli a felületaktív anyag termelést, fokozza a nyálkahártya tisztulást.

A köhögés enyhítése a köpetkiválasztás javításával. A COPD súlyosbodásainak számának csökkenése tapasztalható, ha 2 hónapig kezelik. Az antibiotikum-terápia napjainak száma is csökken.

Az ambroxol valamennyi formáját a csaknem teljes és gyors felszívódás jellemzi dózisfüggő módon. A vérből a szövetekbe való átjutás nagyon gyors, a legnagyobb koncentráció a tüdőben található.

Ellenjavallatok

A Lazolvan alkalmazásának korlátai a készítményre való túlérzékenység, a terhesség első trimesztere, a szoptatás. Óvatosan kell eljárni az 1. és 2. trimeszterben, valamint máj- és veseelégtelenség esetén. A lasolvan anyagok áthatolnak a méhlepényi gáton.

Mellékhatások

A Lasolvan alkalmazása során gyakran számolnak be hányingerről, a torok és a szájüreg túlérzékenységéről. Dyspeptikus tünetek, hasi fájdalom, száraz nyálkahártya, hányás ritkábban fordul elő. Súlyos allergiás reakciók – angioödéma, csalánkiütés, túlérzékenység – léphetnek fel. A diszgeusia kockázata is fennáll.

Adagolási rend

A Lasolvan oldatot felnőtteknek naponta háromszor 4 ml, 6-12 éves kor között 2 ml, 2-6 éves kor között 1 ml, 2 éves kor alatt naponta kétszer 1 ml oldatot kell bevenni. A cseppek folyadékban – gyümölcslé, tea, tej – hígíthatók.

A Lasolvan tablettákat általában naponta 1-2 alkalommal, 2-3 alkalommal kell bevenni. Az adagolást az orvos írja elő, a betegség lefolyásától és az életkortól függően.

Ki a megfelelő

A Lasolvan javallatai megegyeznek az Ambroxoléval – COPD, krónikus és akut hörghurut, tüdőgyulladás, asztma rossz nyálkaürítéssel.

Kutatás és hatékonyság

Tanulmányok

Ambroxol (beleértve a Lazolvant is), nyákoldó hatású nyákoldó serkentőszer. A bromhexin metabolitja. Nincs narkotikus hatása. 2012 óta szerepel az életmentő gyógyszerek listáján.

Ez az egyik leggyakrabban használt nyákoldószer. 2010 óta számos nyákoldószert, köztük az ambroxolt is, a légzőszervi szövődmények kockázata miatt számos országban betiltották a 2 év alattiak számára. Ezt azonban nem erősítették meg.

A kezelés során figyelembe kell venni, hogy az ambroxol készítmények nem mutatnak eredményt korábban, mint 4-6 nappal a gyógyszer alkalmazása után.

Az ambroxol nemcsak terápiás szerként, hanem a légúti fertőzések megelőzésére szolgáló gyógyszerként is hatásosnak bizonyult. Egy 2006-ban Japánban végzett randomizált vizsgálat azt mutatja, hogy az ambroxol jelentősen csökkenti a húgyúti fertőzések előfordulását, ellentétben más nyálkaoldó szerekkel, például a karbociszteinnel.

Az ambroxol növeli a hörgők kiválasztási funkcióját, csökkenti a köpet viszkozitását és segít gyorsabban kiválasztani a köpetet. Szájon át beadva a hatás 30 percen belül megkezdődik.

Források:

 1. Ambroxol. A gyógyszernyilvántartás. ReLeC.ru

 2. Szekretolitikusok és légúti motoros stimulánsok. Gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek enciklopédiája. RLS szabadalom.

 3. Nobata K., Fujimura M., Ishiura Y. stb. Az ambroxol hatékony a felső légúti fertőzések megelőzésében – Am
  oxol az akut felső légúti megbetegedések megelőzésére. C

 4. n Exp Med. – 2006.

Költségek és analógok

A gyógyszer

Költségek

Analógok

Ambroxol

Szirup 100 ml – 100 rubeltől

30 mg #30 tabletta – 50 rubeltől

Megoldás #20 – 120 rubelből

Ambrol

Bronchoval

Mucolvan

Mucosol

Flavamed

Lazolvan

Szirup 100 ml – 200 rubeltől

Tabletta 30 mg #20 – 160 rubelből

100 ml oldat – 350 rubeltől

Melyik gyógyszer a jobb?

Ambroxol és Lazolvan – analógok. Az első gyógyszer egy hazai gyártótól származik, ami olcsóbbá teszi. Az Ambroxol e kritérium alapján jobb, mint a Lazolvan. Egyébként nagyon hasonlóak. Ugyanazok a javallatok és mellékhatások.

Mielőtt köptetőszert használna, tanácsos orvoshoz fordulni. Az önkezelés veszélyes lehet.

Olvasson tovább  Veroshpiron vs Indapamide összehasonlítás | Melyik a jobb
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: