Az Ibuklin és a paracetamol összehasonlítása | Melyik a jobb?

Ibuklin és paracetamol: Mindkettő az NSAID-csoportba tartozik. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkentik a testhőmérsékletet, enyhítik a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és javítják az általános közérzetet. Felnőttek és gyermekek számára írják fel, terhesség és szoptatás alatt használják őket. Valószínűleg nem lesz olyan olvasó, aki még nem hallott ezekről a gyógyszerekről. Szeretné tudni, mi a különbség köztük??

Magazinunk szakértői összehasonlító elemzést végeztek a lázcsillapítókról, és kiderítették, hogy miben különbözik a paracetamol az Ibuklin-tól. Megtudtuk, hogy az Ibuculline egy kombinált gyógyszer. Továbbra is ugyanazt a paracetamolt és ibuprofent tartalmazza. A kombináció gyorsabb és hatékonyabb a láz és a fájdalom csillapításában, de nagyobb valószínűséggel okoz súlyos mellékhatásokat is.

A gyógyszer végső kiválasztása a konkrét klinikai helyzettől függ. Bizonyos esetekben szükség lehet Ibuklinra, de más felhasználási célokra elegendő lehet csak Paracetamol. Nem árulunk el minden tényt – a részleteket lásd a cikkben.

fejfájás

Összetétel és adagolási forma: mi a különbség a gyógyszerek között??

A paracetamol és az ibupulin mindkettő nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID). Kapható tabletta formájában. Vény nélkül kapható a gyógyszertárban.

A szóban forgó gyógyszerek összetétele eltérő:

 1. Paracetamol. A hatóanyag ugyanaz, mint a gyógyszer márkaneve – továbbra is paracetamol. Egy tabletta 500 mg-ot tartalmaz.

 2. Az Ibukulin két összetevőből áll: paracetamol (325 mg) és ibuprofén (400 mg).

A paracetamol az egyik legolcsóbb lázcsillapító. Egy csomag gyógyszer (20 tabletta) 20-30 rubelbe kerül. Az Ibuklin drágább – 100 rubel 10 tablettáért. Az Ibuklint az összetevője, az ibuprofen teszi drágábbá.

Hogyan működnek??

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hármas hatásúak:

 1. lázcsillapító: csökkenti a magas testhőmérsékletet;

 2. fájdalomcsillapító: enyhíti a fájdalmat;

 3. gyulladáscsökkentő: gátolja a szövetekben a gyulladás kialakulását.

Mindezen hatások kialakulásának mechanizmusa azonos – a fájdalom- és gyulladásközvetítők szintézisének megzavarása. A COX enzim (ciklooxigenáz) az NSAID-ok hatóanyaga. Az emberi szervezetben háromféle enzim termelődik:

 1. COX-1 – állandóan szintetizálódik, kulcsfontosságú anyagcsere-folyamatokban vesz részt;

 2. COX-2 – csak gyulladás hatására termelődik;

 3. COX-3 – részt vesz a fájdalomban és a lázban, de nem befolyásolja a gyulladást.

Az Ibuklin és a paracetamol hatásában mutatkozó különbség az alkotóelemeiknek köszönhető. Különböző hatással vannak a COX szintézisre, így a szervezetre gyakorolt hatásuk is eltérő.

Paracetamol

Paracetamol

A paracetamol hatásmechanizmusa még mindig ismeretlen. Nem olyan, mint a tipikus NSAID-ok, amelyek blokkolják a COX-1 és COX-3 termelést. Bizonyított, hogy a paracetamol valóban kötődik a ciklooxigenázokhoz, de a molekula egy másik részén – nem ott, ahol az ibuprofén, a melokizkam és a csoportba tartozó más szerek kötődnek. A Pharmacological Research áttekintése csak annyit jelez, hogy a paracetamol (külföldi szakirodalom: acetaminofen) nem – nem gátolja a COX termelését az agyon kívül. A tudósok találgatnak, de még nem tudják megérteni, hogy az anyag valójában hogyan működik, miért enyhíti a fájdalmat és csökkenti a testhőmérsékletet.

Olvasson tovább  A jód és a Verdigris összehasonlítása | Mi a legjobb sebkezelés?

A paracetamol gátolja a COX-3-at, amint azt az orvosi szakirodalom is dokumentálja. Hatékonyan csökkenti a lázat, megszünteti a hidegrázást és a láz egyéb érzéseit. Enyhe fájdalomcsillapító – enyhítheti az influenza és az akut légúti fertőzések okozta fejfájást, de nem tud megbirkózni a sérülések, ízületi gyulladás, pulpitisz okozta súlyos fájdalmakkal. Nem befolyásolja a gyulladásos folyamatot. Érdemes megjegyezni, hogy a COX-3 csak a kísérleti állatok szöveteiben található meg. Ennek az enzimnek az emberben való létezését még nem bizonyították, ahogyan a paracetamol szintézisére gyakorolt hatását sem.

Rejtélyes hatásmechanizmusa ellenére a paracetamol továbbra is a legnépszerűbb NSAID. Az acetamifenről körülbelül 22 000 publikáció található az angol nyelvű PubMed orvosi cikkeket tartalmazó adatbázisban. Több mint 60 Cochrane-áttekintés készült a gyógyszerről. A paracetamol hatásait számos tanulmány megerősítette:

A gyógyszer jól működik a migrénre, de nem a feszültség okozta fejfájásra.

Hatékony a műtét utáni fájdalomcsillapításban 15 perc után.

Nem jó a gyulladáshoz másodlagosan társuló fájdalomra – pl. osteoarthritis. Nagy tanulmányok kimutatták, hogy a gyógyszer akut hátfájás esetén is hatástalan.

A paracetamol bizonyítottan pozitív hatással van a megfázás tüneteire.

Meglepő módon, a paracetamolnak rossz eredményei vannak a gyermekek lázának kezelésében. Egy 2012-es Cochrane-áttekintés szerint a hatékonysága hasonló a nem gyógyászati módszerekéhez. 120 gyermek vett részt a vizsgálatban. A betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoport paracetamolt kapott a testhőmérséklet csökkentésére, míg a másik csoport fizikai hűtési módszereket (törlés, fürdés) alkalmazott. Elemzések kimutatták, hogy egy nedves szivacsos törlőkendő ugyanolyan jól működik, mint a lázcsillapító gyógyszer. A paracetamol nem csökkenti a lázas rohamok (a magas testhőmérséklet okozta izomösszehúzódások) valószínűségét.

Ibuklin

Ibuklin

Az Ibucline paracetamolt és ibuprofent tartalmaz. A paracetamolról fentebb már beszéltünk. Ezután a második összetevő hatásairól fogunk beszélni.

Az ibuprofén nem szelektív COX-gátló. Egyszerre blokkolja a COX-1 és a COX-2 működését. Hatékonyan enyhíti a lázat, a fájdalmat és a duzzanatot, és megszünteti a gyulladásos reakciókat. Az ibuprofén a paracetamollal együtt szerepel a WHO alapvető gyógyszerek modelllistáján

 • (st of Essential Medicines). Egyéb gyógyszerek mellett gyermekgyógyászatban való alkalmazásra ajánlott.

  A Cochrane Library több mint 100 cikket tartalmaz az ibuprofénről. A vélemények azt mutatják, hogy a termék hatékonyan enyhíti a fájdalmat különböző állapotokban. Enyhíti a műtétek utáni fájdalmat, a reumatológiában és az ortopédiában gyulladásos ízületi betegségeknél alkalmazzák, hatásos migrén és egyéb eredetű fejfájás esetén. A termék enyhíti a mozgásszervi betegségek tüneteit, enyhíti a megfázást és az influenzát. A szakemberek megjegyzik: etiotróp terápiával (amely az ok megszüntetésére irányul) kombinálva az ibuprofen felgyorsítja a gyógyulást.

  Melyik orvosság hatékonyabb a fájdalom és a láz ellen??

  Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az Ibukulin kombinált termék gyorsabban és hatékonyabban enyhíti a fájdalmat, csökkenti a testhőmérsékletet és elnyomja a gyulladást. Ezt az állítást a nemzetközi szakirodalom is alátámasztja. Az ibuprofén és a paracetamol kombinációja különböző helyzetekben bizonyítottan bevált:

  1. Csökkenti a műtét utáni fájdalmat az esetek 70%-ában (szemben a placebocsoport 7%-ával).

  2. Enyhíti a foghúzás utáni állapotot (6 órával a műtét után).

  3. Enyhíti a különböző eredetű akut fájdalmakat.

  Olvasson tovább  Összehasonlítás Jodomarin és kálium-jodid

  A kombinált gyógyszer az orosz nyelvű szakirodalomban sem elhanyagolható. Áttekintettük a benyújtott orvosi véleményeket, és megállapítottuk, hogy az ibuprofén gyógyhatása 64%-kal nagyobb, ha paracetamollal kombinálják. A termék már 15 perc alatt enyhíti az akut fájdalmat, és akár 9 órán keresztül is megőrzi hatását. Ez lényegesen hosszabb, mint az izolált paracetamol esetében (40 perc, illetve 4-6 óra). A kombinált gyógyszer a mozgásszervi megbetegedések kezelésében is választható gyógyszernek tekinthető. Tanulmányok kimutatták, hogy teljes napi adagolással lehetséges a közepes vagy súlyos fájdalom tartós kontrollja osteoarthritisben és hasonló állapotokban.

  Számos szerző megjegyzi, hogy az ibuprofen és a paracetamol kombinációja az egyik legsikeresebbnek nevezhető. Mindkét gyógyszer szinte 100%-ban biológiailag hasznosul – szinte teljesen felszívódnak, és nagyon gyorsan elérik a gyulladás helyét. Éhgyomorra bevéve az ibuprofen 30-40 perc után, a paracetamol 30-60 perc után kezd hatni. De együtt adva gyorsabban hat – a paracetamol maximális koncentrációja a vérben 10-15 perccel korábban figyelhető meg.

  Az Ibuclin egyértelmű pozitív hatása ellenére a kombinált terápiáról alkotott szakértői vélemények vegyesek. Sok kutató figyelmeztet: az ibuprofennel kombinálva a paracetamol gyorsabb és hatékonyabb, de nagyobb valószínűséggel okoz nem kívánt mellékhatásokat is. Bővebben arról, hogy miért nem mindig szükséges egy erős, de veszélyes gyógyszert használni.

  Minden drognak megvan a maga ideje

  fájdalom szindróma

  A használati utasítás szerint a Paracetamol ezekben a helyzetekben javallott:

  1. enyhe vagy közepesen erős fájdalom, beleértve a fejfájást, fogfájást, algodysmenorrhoea (fájdalmas menstruáció), neuralgia és myalgia;

  2. láz – megnövekedett testhőmérséklet fertőző és gyulladásos betegségek esetén.

  A paracetamol átjut a placentáris gáton. Terhesség alatt csak szigorúan előírt esetben, és a legtöbb esetben a 14. hét után. Óvatosság a szoptatás alatti használat során. 6 éves kortól engedélyezett gyermekek számára.

  Az Ibuklinnak több jelzése is van:

  1. Lázzal, hidegrázással és fejfájással járó fertőző és gyulladásos betegségek tüneti kezelése (beleértve az akut légúti fertőzéseket, influenzát);

  2. fájdalom szindróma neurológiai betegségekben;

  3. myalgia – izomfájdalom;

  4. hátfájás osteochondrosis és hasonló állapotok esetén;

  5. Műtét, trauma utáni fájdalom szindróma;

  6. Gyulladásos és degeneratív folyamatok okozta ízületi fájdalom;

  7. Algodysmenorrhoea;

  8. fogfájás.

  A használati utasításban kifejezetten szerepel, hogy az Ibuclin csak a tüneteket enyhíti, de nincs hatással a betegség előrehaladására. Nem gyógyítja, nem előzi meg és nem csökkenti a visszaesés kockázatát.

  Az ibukulin ellenjavallt a terhesség harmadik trimeszterében – koraszülés lehetséges. Óvatosan alkalmazható az első és második trimeszterben, szoptatás alatt. 12 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

  Előírás szerint?

  Hogyan írják fel

  A gyógyszeres kezelés változó:

  1. Paracetamol felnőtteknek, naponta legfeljebb 4 alkalommal 1 tabletta (500 mg). Különleges esetekben az adagot legfeljebb 1 g-ig lehet növelni egyszeri adag esetén, legfeljebb napi 4 g-ig. Az adagok között legalább 4 órának kell eltelnie. Gyermekeknél az adagot egyénileg, életkoruknak megfelelően kell kiszámítani. A hatás 30-60 perc után jelentkezik, 2 óra után éri el a csúcspontját és 4-6 óráig tart.

  2. Iboobulin felnőtteknek – naponta 3-szor 1 tabletta. A maximális napi adag 3 tabletta. A hatás 20-40 percen belül jelentkezik, 1-2 óra után éri el a csúcspontját és 8-9 óráig tart.

  Olvasson tovább  A szoptatás és a kiegészítő táplálás összehasonlítása | Melyik a jobb?

  Mindkét gyógyszert legfeljebb 3 napig írják fel lázcsillapítóként és legfeljebb 5 napig fájdalomcsillapítóként. Ha ez idő alatt nem tapasztalható javulás, forduljon orvoshoz.

  Óvintézkedések

  Az ibukulin és a paracetamol nem biztonságosak. Számos mellékhatása lehet, az allergiától a szívinfarktusig. Figyelembe kell venni az egyes hatóanyagok mellékhatásait.

  Paracetamol:

  1. Befolyásolja az emésztőrendszert: hányingert, hasmenést, hasi fájdalmat okoz.

  2. Nagy dózisban májkárosító hatású. A század elején végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a túladagolás májelégtelenséghez vezet. A NAPQI nevű anyag, a paracetamol anyagcsere-termékeinek túltengése okozza. Alacsony dózisban ártalmatlan összetevőkké semlegesül, nagyobb dózisban májsejtpusztuláshoz vezet.

  3. Befolyásolja a vérképző rendszert: az összes vérsejt – vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék – szintjének csökkenéséhez vezet. Súlyos fertőzések és vérzés alakul ki.

  Ibuprofen:

  1. NSAID gyomorpanaszokat okoz: gyomorfekélyt okoz, a krónikus patológia súlyosbodását idézi elő. Hányingert, hasi fájdalmat, hasmenést vagy székrekedést és puffadást okozhat.

  2. 31%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát (a European Heart Journalban megjelent tanulmány).

  3. Megzavarja az idegrendszert. Az ibuprofen szedése álmatlansághoz, fejfájáshoz, szorongáshoz vezet, valamint csökkenti a látást és a hallást. Depressziót, hallucinációkat okozhat. Növeli az aszeptikus agyhártyagyulladás kockázatát autoimmun betegségben szenvedőknél.

  4. Elnyomja a csontvelő működését: vérszegénységhez, trombocitopéniához, agranulocitózishoz vezet.

  5. Csökkenti a veseműködést – nefrotikus szindrómát okoz.

  6. Gyakran okoz allergiás reakciót.

  7. Negatívan befolyásolja a férfiak egészségét. Egy 2018-as tanulmány szerint az ibuprofén hosszú távú alkalmazás esetén növeli a luteinizáló hormon szintjét az agyalapi mirigyben, és csökkenti a tesztoszteron koncentrációját. A tanulmány szerzői azonban nem ellenőrizték, hogy ez a hatás mennyi ideig tart, vagy hogy a tesztoszteron visszatér-e a normális szintre a gyógyszer visszavonása után.

  8. A mellékhatások kockázata növekszik, ha az adagot növelik, és ha a hatóanyagokat kombinálják. Ezért a mellékhatások gyakoribbak és súlyosabbak az Ibuprofen szedésekor. Sok orvos nem javasolja a kombinált gyógyszer alkalmazását, hacsak nem feltétlenül szükséges, különösen gyermekeknél.

  Következtetések

  Véleményünk:

  1. A paracetamol és az Ibukulin nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Csökkentik a testhőmérsékletet, enyhítik a fájdalmat és a gyulladást.

  2. Az ibukulin gyorsabban hat, mint a paracetamol. Az Ibuklin alkalmazása esetén a hatás 15 perc után kezdődik és 8-9 órán át tart. A paracetamol 30-60 perc elteltével, legfeljebb 4-6 óra elteltével fejti ki hatását.

  3. Az Ibuklin hatékonyabb. Összetevői a fájdalom, a gyulladás és a láz ellen hatnak. A paracetamol csökkenti a testhőmérsékletet és enyhíti az enyhe fájdalmat. Nem működik gyulladás esetén, és nem hatékony a súlyos fájdalom esetén.

  4. A mellékhatások kockázata magasabb az Ibuklin kombinált gyógyszer esetében.

  Ne feledje, hogy a gyógyszer kiválasztásakor kérje ki orvosa tanácsát. Ne feledje, hogy mindkét gyógyszert rövid, 3-5 napos időtartamra írják fel. A nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel történő hosszabb terápia csak szakember felügyelete mellett lehetséges.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: