A tablet és a netbook összehasonlítása | Melyik a jobb?

A kérdés: “Jobb-e tabletet vagy netbookot vásárolni??” 2019-re legalábbis furcsán hangzik. Mindkét szegmens lassan kihalófélben van. Ha az AAA-kategóriás gyártókról beszélünk, mint a Samsung és az Apple, akkor évente 1-2 táblagépet gyártanak.

A netbookok sikeresen kihaltak. Helyettük olcsó Chromebookok és olcsó hibrid számítógépek kerültek a helyükre olyan másodosztályú gyártóktól, mint a Dexp, a Teclast, a Chuwi stb.

A szegmensek azonban kihaltak, és továbbra is szükség van ultrahordozható eszközökre a munka, a multimédia és a játék területén. És mit kell tennie egy olyan személynek, aki úgy dönt, hogy vásárol egy kísérő eszközt, hogy elkísérje őt az utazásokon? Mit érdemes vásárolni – tabletet, netbookot vagy valami mást?? A mai piaci helyzet megértése.

A táblagépek helyzete

A tabletták helyzete

A táblagépeket eredetileg ultrahordozható eszközökként hozták létre, hogy útközben is használhassák őket. Egy gyors prezentáció, amíg felmész az adminisztrációra; egy gyors tanulás, amíg kint vársz az előadóra, hogy vizsgát adjon; vagy egy gyors videó a buszon hazafelé menet.

Nehéz elképzelni, hogy a laptopokat vagy netbookokat ilyen módon használják. Keményen kell dolgoznod – ülj le, vedd elő a mobilod a hátizsákodból, szörfözz a neten, vagy készíts valami jelentést.

A probléma az, hogy a “gyors javításokra” és “néhány videó megtekintésére a YouTube-ról” szolgáló eszközök, a tabletták egy bizonyos ponton szükségtelenné váltak. A piacuk pedig jelentős változásokon ment keresztül.

Most, 2019-ben a tabletták nagyjából két csoportra oszthatók – “zászlóshajó” és “minden más”. Láthatja, hogyan változnak ezek az eszközök. A zászlóshajó táblagépek professzionális eszközökké válnak a mindennapi munkához, erős hardvert és kivehető billentyűzetet kapnak. Igaz, többe kerülnek, mint az átlagos laptopok.

És ez nem túlzás. Nézd meg magad:

 1. Apple iPad Pro 2018. Úgy működik, mint egy asztali számítógép. Támogatja a tollal vagy billentyűzettel történő bevitelt (külön megvásárolható). Fém tok, AMOLED-kijelző

  ueTone, arcfelismerés és akár 1 TB belső tárhely. Ár – 67 ezer rubeltől az írás időpontjában;
 2. Microsoft Surface Pro 6. Ez még mindig egy táblagép, de egy csúcskategóriás Intel Core i7-8650U processzorral, 16 GB RAM-mal és 1 TB SSD-tárolóval rendelkezik. Opcionális Surface Pen és Surface Type Cover billentyűzet kapható. Ár – 72 ezer rubeltől, hivatalosan nem eladó Oroszországban;

 3. Google Pixel Slate. Chromebook táblagép. Pozicionált, mellesleg, mint egy olcsó! A csúcskonfiguráció 16 GB RAM-mal, Intel Core i7 processzorral és 256 TB-os SSD-meghajtóval rendelkezik. Ár – 600 és 1600 dollár között, Oroszországban hivatalosan nem eladó, de egy jól ismert hirdetési oldalon 40 ezer rubelért vásárolhat egy 4+32 GB-os változatot;

 4. Samsung Galaxy Tab S4. 10 magos processzor, 10.5 hüvelykes, nagy felbontású sAMOLED képernyő, 4 GB RAM memória. Megadhatja a stylus, és ohi a készletben! Vásárolhat billentyűzetet. A táblagép 4 AKG hangszóróval is rendelkezik, a képernyő pedig magával ragadó hatást kelt. Ár az írás időpontjában – 53 ezer rubel.

Persze, lehet érvelni, hogy a zászlóshajó tabletták mindig is drágák voltak. De! Ha megnézzük a piaci helyzetet 2013-ban, kiderül, hogy:

 1. A piac lényegesen változatosabb volt. A csúcsmodelleket nagy és közepes méretű gyártók egyaránt gyártották;

 2. A táblagépek célja nem az volt, hogy teljes értékű számítógépekké váljanak.

 3. Most a zászlóshajó-tabletek olyan emberek eszközei, akiknek “útközben kell valamit megpiszkálniuk”, de ez a “valami” – nem több szöveg, hanem egy 3D-s modell; és az “út” – egy üzleti osztályú repülőút az egyik partról a másikra.

És mi a helyzet az “összes többi” tablettával? Ó, ez ennél sokkal érdekesebb. A táblagépek piacát ma már a másod-, harmad- és negyedosztályú gyártók uralják. Ha megnyitja a narancssárga belső térrel és zöld földönkívüliekkel mint kabalával rendelkező webáruházat, és a “Tabletek” részlegre lép, azt fogja találni, hogy a polcok nagy részét olyan “híres” gyártók foglalják el, mint a Finepower, Dexp, Irbis, Prestigio, Digma, Vertex stb. Ez egy kínai dolog, amelynek van egy előnye és két hátránya.

Az előnye:

 1. Ár. Egy tabletta 3-4 ezer rubelért vásárolható meg! És közben még be is kapcsol!

Hátrányok:

 1. Egy macskát veszel egy biliben. A készülék vagy egy vagy akár két évig is kitart – vagy másnap leáll, és soha többé nem kapcsol be;

 2. Nem lehet megjavítani. Nincsenek alkatrészek mindenféle Finepower és Dexp, úgyhogy ha a képernyő megreped – ez minden, ami marad, kivéve, hogy vesz egy új tabletta. Ez azonban 3-4 ezer rubelbe kerül

 3. Az a tény, hogy az ilyen eszközök minden többé-kevésbé nehéz feladatnál meghibásodnak, lelassulnak és lemaradnak – még csak nem is vitatják meg, és nem írják le a hátrányokat. Ezek a tabletták 3-4 ezer rubelért a tabletták világában 70-150 ezer rubelért.

 4. Így marad az úgynevezett “második vonal” – a Xiaomi, a Huawei és a Lenovo cégek. Valamiért még mindig gyártanak tableteket. Természetesen az eszközeik 15-30 ezer rubelbe kerülnek, de egy eszköz megvásárlása biztos lehet benne, hogy a második játék telepítése után nem fog meghibásodni.

Összefoglalva tehát.

Vásároljon tabletet 2019-ben??

A piaci helyzet és a korlátozott felhasználási terület azt eredményezte, hogy a tablettákra csak néhány esetben van szükség. És csak a következő esetekben érdemes megvásárolni őket:

 1. Ön olyan szakember, akinek olyan nagy teljesítményű készülékre van szüksége, amelyet biztonságosan hordozhat a kézitáskájában. Az Apple, a Microsoft, a Google és a Samsung termékei az Ön számára készültek;

 2. Ön egy olyan diák, aki előadásokat, könyveket olvas, gyorsan esszéket ír a tanteremtől a menzáig tartó úton;

 3. Ön egy filmrajongó, aki nem tud egy napot sem eltölteni egy új film vagy kedvenc sorozatának egy epizódja nélkül;

 4. Ha van egy gyereked, aki minden játékot játszani akar.

Ha nincs pénze a zászlóshajó készülékre (vagy ha van, de a vásárlása nem tűnik megfelelőnek), akkor nézze meg a Xiaomi, Huawei, Lenovo és más kínai cégek “második echelon” eszközeit. De a Dexp, Prestigio, Digma és így tovább, jobb, ha nem vásárolnak tablettákat. Valójában. Mindenesetre.

A Netbook helyzet

A netbookok helyzete

Ha a táblagépek piaca még csak gyötrődik és fejlődik az ismeretlenbe, a netbook-piac már sikeresen harcolt és meghalt… Minden. A netbookok már nem léteznek. Vannak más, nem kevésbé érdekes eszközök is.

Mi a helyzet például a 10″-os szubnotebookokkal?? 8-12 ezerért bármelyik boltban vásárolhatsz egy 10 colos szubnotebookot a kedvenc cégektől, mint a Dexp, Irbis, Prestigio és mások. A készülék valószínűleg Intel Atom x5-Z8350 processzorral, 2 GB RAM-mal és 32 GB eMMC-tárolóval lesz felszerelve. Ha nagyon szerencsés vagy, kétszer annyi memóriád lesz – RAM és ROM egyaránt. A készüléken a Windows 10 fog futni, és ez az operációs rendszer a beépített tárhely felét foglalja majd el. Csak telepítenie kell az “office”, “chrome” és … ennyi, nincs több hely.

Alapvetően az ilyen szubnotebookok “újjászületett” netbookok. A legtöbb, amit tehet, hogy szörfözik az interneten, gépel az MS Office-ban, táblázatokat készít és YouTube-videókat néz. Valószínűleg a legtöbb embernek csak ennyi kell. És egy ilyen subnotebookot is vásárolhat egy gyermek számára, hogy tanuljon – és tényleg tanulni fog, mert nem lehet rajta játszani!

Subnotebookok van egy probléma (mintha a gyenge teljesítmény nem volt a probléma egyáltalán, jobb) – ők kínaiak. És nem arról van szó, hogy ez globális hátrányt jelentene. Ez csak azért van, mert ezek kínai számítógépek 10-12 ezer rubelért, így vásárláskor fel kell készülni a hibák, fékek és teljesen váratlan hibák megjelenésére. Vagy az a nem túl jó nap, amikor a számítógép egyszerűen nem kapcsol be.

E cikk szerzője egyszer egy évig egy Dexp subnotebookot használt fő notebookként. Csakhogy a többi számítógép rövid időn belül tönkrement, nem volt sok pénzem, így kénytelen voltam venni egy szubnotebookot 8 ezer rubelért. A netbook Intel Atom Z3735f processzorral, 2 GB RAM-mal, 32 GB beépített memóriával és 32 GB beépített memóriával rendelkezett.

A készülék alapvetően működött. A Microsoft Office 2016, a Google Chrome és néhány más hasznos program is telepíthető volt a merevlemezre, és még egy kis hely is maradt! Néha, hosszú, magányos estéken a szerző Heroes of Might and Magic III HD Editiont játszott rajta, és egy nap megragadta a lehetőséget, és feltette a HOMM V-öt – és még futott is rajta!

A netbook még mindig él. Több mint két éves, most egy másik személyt szolgál ki, aki valamiért Androidot próbál telepíteni rá. És úgy tűnik, rendben van, de..

 1. Óra. Ez a subnotebook mindig volt egy lagging óra. Néha pár percig, néha pár óráig. Megpróbáltam az összes lehetőséget, hogy újra működjenek – de nem. Az óra mindig is késett. Szinkronizálással vagy manuálisan “kiegyenlíted” őket, majd egy órával később ismét lemaradnak.

 2. Valahol a YouTube-on még mindig van egy videó a subnotebook órájáról, amely 40 másodpercig fut, míg a karóra okosóra egy percig fut.

 3. És soha nem lehet kitalálni, hogy mi lesz a hiba, ha megvásárolja ezt a subnotebookot. Vagy talán egyáltalán nem is lenne probléma.

Természetesen nem minden szubnotebookot kizárólag kínai vállalatok gyártanak. Most például HP Stream x360 vagy Lenovo IdeaPad 120S… De ezek ritkák, és műszaki jellemzőikhez képest indokolatlanul drágák.

Netbookot vegyek 2019-ben??

Alapvetően igen. De csak két esetben:

 1. Az új számítógép költségvetése nem haladja meg a 12-15 ezer rubelt;

 2. Csak internetezésre és filmnézésre szeretné használni?.

De készüljön fel arra, hogy a subnotebook lelassul, furcsa módon “meghibásodik”, és bizonyos esetekben egy bizonyos ponton nem hajlandó bekapcsolni.

Mit vegyen akkor?

És itt elérkeztünk a lényeghez. Ha a táblagépek és a netbookok egyaránt olyan rosszak, mit veszel annak, akinek csak egy megbízható ultramobil eszközre van szüksége, hogy bárhol dolgozhasson??

A piacon vannak ilyen eszközök! Az első típus egy hibrid számítógép (laptop-transzformátor), a második egy ultrabook.

 1. A hibrid számítógépek lényegében megegyeznek a táblagépekkel és a billentyűzetekkel. Csakhogy ezek “normál” hardveren alapulnak, nagy cégek gyártják őket, és a billentyűzetcsatlakozás kiterjeszti a funkcionalitást, nem csak a képernyőre való írást. A hibrid számítógépeknek két fajtája létezik:

 2. Levehető (levehető) billentyűzettel rendelkező táblagépek;

 3. A képernyő köré tekerhető billentyűzettel ellátott táblagép (úgynevezett “jóga kialakítás”).

Az ilyen eszközök kényelmesek és funkcionálisak. Az árak számukra változnak – 20-30 ezer rubeltől az Acer és a Lenovo modellekhez 200000 rubelig a mobil munkaállomásokhoz Yoga ThinkPad X1.

A második lehetőség az ultrabookok. Könnyűek (kb. 1 kg), vékonyak és nagyon jó képességű laptopok. A rengeteg RAM-mal, gyors processzorral és SSD memóriával másodpercek alatt bekapcsol, és azonnal megnyitja a programokat és fájlokat. A nagy akkumulátor 5-10 órás üzemidőt biztosít.

Az egyetlen “de” az, hogy drágák. A legolcsóbb ultrabookok a Xiaomi Mi Notebook Air és az Acer ZenMate, és 30 ezer rubelből kerülnek.

De ezek azok az eszközök, amelyeket 2019-ben ajánlott megvásárolni. A klasszikus táblagépek és netbookok reménytelenül elavultak, és a kényelmetlen használaton és a fékeken kívül nem hoznak semmit. Megéri a pénzt is??..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: