Melyik meghajtó jobb a játékhoz – HDD vagy SSD

Sok laptop és asztali számítógép már rendelkezik SSD meghajtóval, operációs rendszerrel. A merevlemez a leggyorsabban bootol, a Windows másodpercek alatt elindul, a programok másodpercek alatt betöltődnek, és a fájlok másolása pendrive-ról egyáltalán nem vesz igénybe időt.

Az SSD valóban gyors, és nagy sebessége pozitív hatással van a számítógép általános teljesítményére. Ezért is váltanak sok játékosok a régi HDD-kről újabb, “gyorsabb” merevlemezekre. De vajon praktikus-e?

Nézzük meg, melyik meghajtó jobb játékhoz – HDD vagy SSD.

Néhány érv az SSD-k mellett

További érvek az SSD-k mellett

Az SSD-k nagyon gyorsak. Az olvasási és írási sebesség egyes modellekben meghaladja a SATA interfész sávszélességét, ezért ezek a meghajtók a PCIe csatlakozóra kerülnek m.2. Az ilyen konfigurációjú számítógépek operációs rendszere a bekapcsolás után 5-8 másodperc alatt indul el!

És a PC-s játékokban ez szintén megtalálta a maga alkalmazását.

Először is, Sok játék meglehetősen széttöredezett szerkezetű. Tehát egy csomó kis fájl van szétszórva a merevlemezen. Ez a helyzet például a World of Tanks esetében, amelynek struktúrája körülbelül 10.000 különálló könyvtárat, könyvtárat és erőforrást tartalmaz.

Ez sok. A számítógépnek pedig mindet el kell olvasnia a játék során! Ennek eredményeképpen a HDD feje egyik szegmensről a másikra ugrik, a teljesítmény lelassul, a játék késik… Általában kényelmetlen… Az SSD kiküszöböli ezt a problémát, mivel jól működik mind a nagy, mind a kis méretű fájlokkal.

Másodszor,Nagy erőforráscsomagok gyorsabb betöltése SSD-ről, mint HDD-ről. Gyorsabb betöltési szintek, helyszínek, helyszínek és így tovább. A zökkenőmentes játékmódban pedig nem fogod tudni, hogy a karaktered mikor ugrott át egyik területről a másikra.

Az SSD-k háromszor-négyszer gyorsabban bootolnak, mint a merevlemezek. Ennek megfelelően kevesebbszer kell látni a rendszerindító képernyőt. Az eSport- és többjátékos játékosok számára pedig további előny, hogy van idő megvitatni vagy átgondolni a taktikákat, miközben az ellenfél készül a szintlépésre.

Olvasson tovább  A FAT32 és NTFS fájlrendszerek összehasonlítása

És végül a harmadik nagy előny– Stabilabb az FPS és a játékmenet összességében. Még ha úgy tűnik is, hogy semmi sem történik – a játék akkor is “húzza” az információt a lemezről és feldolgozza azt. Az adatokhoz való hozzáférésnek pedig gyorsnak kell lennie.

Ezeknek az adatoknak a mennyisége nagyon nagy lehet. A kis objektumok és textúrák, mint például a fák levelei és a játékbeli állatmodellek a lemezről töltődnek be. Ha gyorsan “felhúznak”, akkor a játék stabilan fut. Lassú? Akkor lesz egy kis FPS csúszás. Nyilvánvaló, hogy az SSD hatékonyabb, mint a HDD.

Egy SSD egy régebbi számítógépet vagy notebookot is “lehúzhat”. Nagy sebességének köszönhetően teljes mértékben ki tudja használni az úgynevezett “swap fájlt” – a RAM-ból származó adatok biztonsági tárolóját. Így még egy olyan játék is “futhat” SSD-n, amely a magas rendszerkövetelmények miatt nem fut HDD-n. Bár nem olyan gyors és zökkenőmentesen, hagyjuk nem magas beállítások grafika, de lehet.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagy teljesítményű számítógépeken egy SSD típusú meghajtó nem növeli a képkocka sebességet (FPS), de stabilabbá teszi azt, segít megszabadulni a leállásoktól.

És az utolsó érv az SSD-k mellett a csend. Ez a meghajtó egyetlen hangot vagy sípoló hangot sem ad ki, ami nagyon fontos lehet azok számára, akik a csendesebb konfigurációkat kedvelik.

Néhány érv az SSD-k ellen

Néhány érv az SSD-k ellen

Természetesen az SSD-k gyorsabbak, mint a HDD-k, gyorsabbak, hatékonyabbak, és kiegyenlítik a framerátát… de az ilyen tárolóeszközök fő hátránya az, hogydrágák.

Nem, ez nem így van. Egy 120 GB-os SSD m árán.2 nagy megbízhatósággal és sebességgel vásárolhat egy terabájtos HDD-t, ami szintén elég gyors. És a probléma az, hogy 120 GB nem elegendő!

Egy átlagos modern játék, mint például a Metro Exodus, körülbelül 50 gigabájtot foglal el egy merevlemezen. Ráadásul a Windows 10 operációs rendszer 20 gigabájtot “fogyaszt”. Így marad hely az SSD-n… nos, talán még egy játékra…

Olvasson tovább  Egy játékegér és egy hagyományos egér összehasonlítása | Fontos különbségek

Mi a helyzet azokkal a felhasználókkal, akiknek több tucat játék van a könyvtárukban?? Minden alkalommal újratelepít, mert nincs elég hely? Vagy egy drágább, de nagyobb kapacitású SSD-meghajtóra költeni, amikor ugyanannyi pénzért vehetnénk egy 4 terabájtos WD Blue-t..

SSD nagyon drága. És néhány esetben – indokolatlanul gyorsan. Az ilyen típusú meghajtók nagy teljesítménye akkor szabadul fel, ha PCIe buszra csatlakoztatjuk őket. Például az m csatlakozón keresztül.2. A régebbi alaplapok egyszerűen nem rendelkeznek ilyennel, így a meghajtót SATA-n keresztül kell csatlakoztatnia. Persze, ettől még gyorsabb lesz a számítógéped, de nem olyan gyors, mint amilyennek szeretnéd.

Az SSD-k nem nyújtanak nagy lökést a HDD-vel szemben az olyan egyjátékos vagy kooperatív többjátékos játékokban, mint az Assassin’s Creed: Origins vagy a Ghost Recon: Wildlands. De megmutatja valódi potenciálját az MMORPG-ben vagy MOBA-ban.

Melyik a jobb a játékokhoz – SSD vagy HDD??

Mindkettő! Szervezze a rendszert két lemez köré. Az SSD tárolja az operációs rendszert és a kívánt többjátékos játékokat, míg a HDD az egyjátékosokat és hasznos adatokat (például Quentin Tarantino teljes filmgyűjteményét).

Az is ésszerű, ha SSD-t vásárolsz egy viszonylag gyenge számítógéphez, amelyen egyjátékos projekteket tervezel játszani. Ebben az esetben egy kicsit növelheted az FPS-t, de ne számíts elképesztő eredményekre.

Mindent egybevetve, egy SSD érdemes megvásárolni. De ha azt tervezi, hogy többnyire egyjátékos műfajokban (RPG, akció, stratégia, stb.), akkor jobb, hogy HDD, és a megtakarított pénzt vesz egy termelékenyebb grafikus kártya vagy egy “gyors” processzor.

Vagy – ahogy korábban említettük – az ideális választás egy 120-200 gigabájtos SSD és egy terabájtos HDD csomag lenne. Így élvezheti a többjátékos és az egyjátékos játékokat.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: