A répacukor és a nádcukor összehasonlítása | Fontos különbségek

Az ételekbe zárva a cukor segít a szervezetnek fenntartani az optimális energiaegyensúlyt, mivel valójában glükózból áll, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára az agyi sejtfunkciók szabályozásához. A két legtöbb glükózt tartalmazó cukor a nádcukor és a répacukor. Van-e különbség a kettő között, és melyik az egészségesebb?? Ezekre a kérdésekre keresték a választ szakértőink.

A termék jellemzői

cukor

A kizárólag mérsékelt éghajlaton termesztett cukorrépát répacukor előállítására használják. Ez annak köszönhető, hogy a növénynek jelentős mennyiségű nedvességre van szüksége. A cékla egyszikű növény, ezért minden évben ültetni kell. Az érett gyümölcsöket általában késő ősszel vagy a tél beálltával szedik le.

A terméket megtisztítják a visszamaradt szennyeződésektől, eltávolítják a velőt, majd a nyerscukrot gondosan megtisztítják, és végül préseléssel extrahálják. Ez az egyszerű eljárás gyümölcslevet eredményez, amelyet megszűrnek, majd megszárítanak, így édes kristályok keletkeznek, amelyek teljesen fogyasztásra készek. Répacukor.

A cukornád a legtöbb trópusi országban klasszikusnak számít. Az ültetés és betakarítás folyamata lényegesen egyszerűbb, mint a cukorrépa esetében. Ez a növény egyszerre több évig is képes termést hozni anélkül, hogy további ültetésre lenne szükség. A nyersanyagot a nádszárak levágásával gyűjtik, amelyeket aztán egy üzemben összezúzzák, hogy a levet elválasszák a nádpépből. Szűrik, melegítik és kristályosítják.

MEGJEGYZÉS. Ha finomított cukor, répacukor vagy nádcukor, akkor a lehető legtisztább és legfehérebb. A finomított répacukor és a nádcukor ízbeli tulajdonságai azonosak. Az eredeti nyersanyagot csak laboratóriumi körülmények között lehet meghatározni. A répacukor és a nádcukor összehasonlításakor csak a finomítatlan terméket kell figyelembe venni.

Összehasonlító jellemzők

Két látszólag azonos terméket összehasonlítva szakértőink számos jelentős különbséget találtak, és ezeket táblázatba foglalták.

Nádcukor

Répacukor

Színes

Barnás, világosbarna

Fehér

A felfedezés története

A termék már ősidők óta ismert: már Indiában, Egyiptomban és Kínában is ismert volt. Oroszországba csak a 18. század elején érkezett

Nem is olyan régen vált ismertté a világ: az első céklafinomító üzem csak a 19. század elején jelent meg

Az előnyök

Melaszt tartalmaz, amely értékes ásványi anyagokban (réz, magnézium, foszfor, kálium, vas stb.) gazdag.), B-vitaminok, élelmi rostok

Nyomelemek csak kis mértékben vannak jelen

Ízlés

Enyhe karamellás íz

Édes íz utóíz nélkül

Élelmezhetőség

egyedi íze miatt becsülik, gyakran pontosan finomítatlan formában fogyasztják

A nyers nyersanyagnak meglehetősen furcsa íze és kellemetlen illata van

Kalóriaérték

413 kcal/100g

409 kcal/100g

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cukrot?

Ahhoz, hogy élvezhesse a minőségi cukor ízét, először is helyesen kell kiválasztania. A kiválasztási folyamat különösen fontos, ha nádcukorról van szó, mivel elég gyakori, hogy nyerscukornak álcázott, színezett répacukrot találunk. Tehát, amikor úgy dönt, hogy finomítatlan terméket vásárol, van néhány egyszerű dolog, amit figyelembe kell vennie:

  1. Figyeljen a csomagoláson szereplő elnevezésre – a “barna”, “arany” és egyéb elnevezések nem alkalmazhatóak – “finomítatlannak” kell lennie;

  2. A csomagoláson fel kell tüntetni a nádcukor fajtáját is – demerera (nagy, aranyszínű kristályok), turbinado (részben finomított cukor, sárgás kristályokból áll), muscovado (nagy, sötétbarna kristályok) “fekete Barbados” (majdnem fekete színű, ragacsos állagú);

  3. Egy szokatlan íz – egzotikus cukornádlé – jelenléte;

  4. A kristályok heterogén szerkezetűek – az azonos méretű kristályok a feldolgozás jelenlétét jelentik;

  5. Nem szabad, hogy szabadon folyjon – a melasz jelenléte kizárja – a jó finomítatlan termék kissé nedves és ragacsos.

Érdemes megjegyezni, hogy a nádcukor sokkal drágább, mint a répacukor, ami (furcsa módon) nem a bonyolultabb előállítási módszernek köszönhető. Úgy tűnik, hogy az egészséges életmódról van szó, amelyben a nádcukor gyakran értékes tápanyagként szerepel. Ez igaz, de ahhoz, hogy jelentős mennyiségű tápanyaghoz jussunk, nagy mennyiségben kell fogyasztani.

Ha finomított terméket választunk, jobb, ha iparilag csomagolt változatot választunk: ez legalább némi biztosítékot nyújt arra, hogy az elsődleges nyersanyagot megfelelően megtisztították.

MEGJEGYZÉS. Ha zúzott répacukrot, azaz porcukrot szeretne vásárolni, akkor jobb, ha feladja az ötletet, és saját maga készíti el. Az ipari liszt ugyanis mindig tartalmaz csomósodásgátló anyagokat, amelyek nélkül összecsomósodna: magnézium-karbonátot, kalcium-szilikátot, keményítőt, szilícium-dioxidot stb.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: