Összehasonlítjuk a fagyasztva szárított és a pelletált instant kávét

Minden második ember ivott már életében legalább néhányszor instant kávét. Nehéz ezt a terméket finomnak és hihetetlenül ízletesnek nevezni, mégis sokan időnként bizonyos okokból fogyasztják, és nagyon óvatosak a megfelelő választásnál. Többféle instant kávé létezik, amelyek közül a legnépszerűbbek a fagyasztva szárított és a pelletált kávé. Melyik a legjobb, és van-e különbség a kettő között a külső megjelenésen kívül?? Szakértőink megtalálták a választ.

Fagyasztva szárított kávé: az előállítás sajátosságai és technológiája

Fagyasztva szárított kávé

a fagyasztva szárított változatot száraz fagyasztással állítják elő. A termék előállításához szükséges nyersanyagként természetes kávét használnak. Egyébként az első lépés bármelyik instant kávéital elkészítésében gyakorlatilag azonos:

  1. A kávébabokat először pörkölik, majd őrlik és forró vízben áztatják;

  2. A kávébabokat több órán át főzik hermetikusan lezárt edényekben, ahol hagyják áztatni őket;

  3. A következő lépés az olajok kivonása a félkész termékből. Egyébként gyakran egybeesik a kiszáradás gőzölgő szakaszával;

  4. A kávézaccot speciális kamrákba helyezi az azonnali fagyasztás érdekében. Az így nyert kristályokat vákuumkamrákban “fagyasztva szárítják”. Annak érdekében, hogy a kávézacc ne veszítse el tulajdonságait, a folyamatot nagyon gyorsan végzik;

  5. A készre szárított masszát apró, szabálytalan méretű piramis alakú szemcsékké zúzzák;

  6. A végső fázis: a kész kávé olajokkal való átitatása és ízesítők hozzáadása. A jól ismert márkák azt állítják, hogy csak természetes összetevőket használnak termékeikhez. Igaz, ezt nem lehet ellenőrizni, mert a fagyasztva szárított kávé teljes összetételét ritkán hozzák nyilvánosságra.

Egyszerűen fogalmazva, a fagyasztva szárított kávé fagyasztott, folyadéktól megfosztott, főzött természetes kávé. A végtermék egy sűrű, száraz, nem túl durva szemcsékké őrölt kávétömeg.

A fagyasztva szárított kávé különlegességei: jellemzők, gyártási technológia

Őrölt kávé

Az őrölt kávét, akárcsak a fagyasztva szárított kávét, természetes kávébabból nyerik, de más módszerrel. Ez szárítás, nem fagyasztás. Az első gyártási lépés megegyezik az elsővel: a pörkölés után a szemeket összezúzzák, majd gőzben megfőzik.

Olvasson tovább  A kérődzők és a rózsaszín lazacok összehasonlítása | A legjobb

Ezután a folyamat megváltozik: a félkész folyékony terméket egyenletes rétegben permetezik és nyomás alatt szárítják. Könnyű, laza, por alakú massza, amelyet egy utolsó lépésben gőzzel dolgoznak fel. A fruktózt arra használják, hogy a porból szemcséket készítsenek, és így pelletált kávét hozzanak létre. A fő különbség a kávé granulátum és a por között: nem ragadnak a kanálhoz.

Összehasonlító szemlélet

Megállapítottuk tehát, hogy mindkét vizsgált instant italfajta részben azonos technológiával készül, és ugyanazokat az alapanyagokat – természetes gabonákat – használják fel a gyártáshoz. Mi tehát a különbség?? Próbáljuk megérteni.

Fagyasztva szárított

Pelletizált

Technológia

A természetes főzött kávét először lefagyasztják, majd hideg vízzel eltávolítják az összes nedvességet

A természetes főzetet nyomás alatt szárítják

Ízlés

Gyakran különböző aromákkal (természetes aromákkal, ahogy a gyártó hirdeti), kávéolajokkal kiegészítve. Gazdagabb és kellemesebb ízű, mint a pelletáltaké

A granulátum gyakran kevésbé intenzív és kevésbé ízletes, mint a fagyasztva szárított

Megjelenés

Szebb megjelenésű, mint a szublimált. egy kis piramis alakú, tejcsokoládé színű részecske

Különböző alakú, laza, sötétbarna színű csomók formájában jelenik meg

Előny

Kétséges, mivel mindkét termék valójában nagyon távoli kapcsolatban áll a természetes itallal, és még olajokkal telítve is (ha valóban ez a helyzet) a hasznosság mértéke közel áll a nullához

Kétséges

Ár

Közepes vagy magas

Alacsony vagy közepes

Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket?

A legjobb instant kávé kiválasztásakor nincsenek szigorú szabályok. Van azonban néhány pont, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni:

  1. A csomagolóanyag nagyon fontos – részesítse előnyben az üvegedényeket vagy a puha csomagolást, de kerülje a műanyagot;

  2. Figyeljen a termék gyártási idejére – ne vásároljon olyat, amelyik már több mint 2 éve “porosodik” a boltok polcain;

  3. A csomagolásnak hermetikusan lezártnak kell lennie;

  4. Ügyeljen az árra (különösen a fagyasztva szárított változatra) – egy olcsó termék egyszerűen nem lehet minőségi, mert a gyártási technológia miatt.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk a kérődző lazacot - melyik ízletesebb és egészségesebb
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: