Hogyan vásároljunk olcsó vonatjegyet – a sikeres vásárlás titkai

Vonattal megyünk valahová? Ebben az esetben, akkor lehet, hogy csalódni fog a költségek az ilyen jegyek. Az egyetlen módja annak, hogy olcsóbban jusson hozzájuk, ha követi egyszerű tanácsainkat.

Olcsó vonatjegyek vásárlása

Miből állnak az árak?

Ahhoz, hogy megtudja, hogyan takaríthat meg pénzt a vonatjegyeken, meg kell értenie, hogyan árazzák azokat. Azt gondolhatod, hogy mindent tudsz. Mit kell gondolni?? A fülke a legdrágább utazási mód, a szalonkocsijegy valamivel olcsóbb, a legolcsóbb pedig a helyjegy. Igen, igazad van. De ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog.

Régebben az árak csak a kocsi típusától függtek. Volt egy szezonális tényező is, az árcédula az országon átutazók számától függően enyhén emelkedett vagy csökkent. Nyáron például a jegyek többe kerülnek, mert sokan mentek nyaralni a tengerpartra. Szilveszterkor pedig sokan ülnek otthon, így a jegyek ára csökkent, még a fülkés autók esetében is. Most ugyanez marad, de fenntartásokkal és néhány további pont hozzáadásával.

Az Orosz Vasutaknak szinte minden, a tömegközlekedéssel kapcsolatos információt közzé kell tenniük. Ha kedvezményt vagy magasabb együtthatót szeretne kapni, könnyen kiderül, hogy mikor van kedvezmény vagy magasabb együttható. Az egyetlen kivétel a szabály alól 2020-ban volt, amikor a koronavírus-járvány miatt sokan aggódtak, hogy a vonatok túl veszélyesek, és hirtelen csökkenteniük kellett az árakat.

Sajnos a fentiek csak a másodosztályú kocsikra vonatkoznak. Ha a hálófülkéről, a fülkéről és a luxuskocsikról beszélünk, akkor most már dinamikus árképzési rendszer van. Ebben a tekintetben a vasút ma már olyan, mint a légitársaságok, amelyek szintén a jegyek iránti kereslet függvényében változtatják az árakat egy adott pillanatban. Ez azt jelenti, hogy egy nagyszabású koncert Volgográdban nemzetközi sztárok fellépésével biztosan a jegyárak emelkedéséhez fog vezetni. Fordított helyzet állhat elő, ha néhány ember váratlanul lemond a jegyéről, vagy rossz időjárási körülmények között, amikor az emberek vonakodnak az utazástól.

A keresletelemzés és a végleges jegyár kiszámítása automatikusan történik. Azt gondolhatja, hogy az árakat a mesterséges intelligencia irányítja, bár a valóságban ezek természetesen csak a számítógépes rendszer speciális algoritmusai. De ha a légitársaságok a hét egy adott napján változtatják áraikat, az RZD-vel a jegy ára a szemünk előtt változhat! Emiatt az emberek hajlamosak megvenni a nagysebességű vonatokra szóló jegyeket abban a pillanatban, amikor azok értékesítésre kerülnek. Ha nem, akkor hamarosan egy teljesen más árcédulát láthat.

Nem visszatérítendő jegyek

Külön fel kell hívni a figyelmet a vissza nem térítendő jegyek vásárlási lehetőségére. Régebben lehetett előre megvenni a vonatjegyet, és ha hirtelen megváltoztattad a terveidet, bármikor visszaválthattad azt. Ma már léteznek ilyen jegyek is. Ha azonban pénzt szeretne megtakarítani, érdemes megfontolni, hogy nem visszatérítendő jegyet vásároljon.

Valójában visszaválthatja a jegyet. De csak igazolt betegség, hozzátartozó halála, baleseti sérülés vagy késedelmes indulás esetén. Ezt nem teheti meg csak úgy, ha hirtelen úgy dönt, hogy valami mást csinál, vagy ha fontos üzleti találkozója van. Még a gyermek betegsége sem segít abban, hogy visszakapja a jegyét, kivéve, ha a gyermeknek önnel kell mennie.

A vissza nem térítendő jegyek először 2019 januárjában kerülnek értékesítésre. És kezdetben csak két célállomásra lehetett utazni velük. Mostanra számuk nőtt, de még mindig alacsony. A nem visszatérítendő jegyeket az RZD honlapján és a vonatkozó alkalmazásban egy külön ikon különbözteti meg a normál jegyektől. Ha jegypénztárban vásárol vonatjegyet, célzottan kérdezze meg az alkalmazottat, hogy a jegyek nem lesznek-e visszaválthatók.

Olvasson tovább  Hová menjünk júliusban. 9 hely a tökéletes nyaraláshoz

Olcsó vonatjegyek vásárlása

Egyéb megtakarítási lehetőségek

Ezért előfordulhat, hogy más megtakarítási módokon kell gondolkodnia. Könnyűnek tűnhet jó előre megtervezni az utazást. De előfordulhat, hogy az utazók egy egész tömege egyszerre sok jegyet vesz egy vonatra, akár három hónappal az indulás előtt. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ugyanarra a vonatra a jegyek már másnap jóval drágábbak lesznek. Ezért javasoljuk a következő módszereket:

 1. Ne vásároljon jegyet 90 nappal az indulás előtt, amikor az értékesítésre kerül. Ehelyett inkább öt-tíz napon keresztül kell megfigyelnie az árváltozást. Jó esély van arra, hogy a kereslet alacsony lesz, így az RZD által alkalmazott rendszer csökkenti az árakat. De ha nyaralást és nyaralási szezont tervez, ezt a szabályt nem szabad követni – lemarad a nagyon kényelmes ülésekről, és magasabb árakkal kell szembenéznie. oktatás 1 A nyaralási szezonban nem szabad a nyaralási szezonban utazni.

 2. Látogasson el rendszeresen az RZD weboldalára, hogy nyomon kövesse az akciókat. És mindenképpen regisztráljon – így a legjobb ajánlatokat elküldjük az e-mail címére. Például már említettük a koronavírus-járványt, ahol szinte minden jegy ára körülbelül a felére csökkent. Körülbelül ugyanezt a csökkentést szokták alkalmazni január első napjaiban, de csak a fülkés kocsik felső polcán. A turistaosztályon a legkevésbé kedvelt helyek a felső sorban és a mosdó melletti ülések, amelyek akár 40%-kal is csökkenthetik a jegyárakat. Az aktuális promóciókról a honlapon található bannerek segítségével tájékozódhat.

 3. Használhat árcsökkentési értesítő szolgáltatást. Az orosz vasút nem kínálja ezt a szolgáltatást, mert nem nyereséges számukra. De senki sem akadályozza meg az analóg használatát – a Tutu honlapja.ru”. Ha azt látja, hogy a legolcsóbb jegyek már elfogytak, kattintson a “Van remény” gombra. Megrendelheti, hogy jegyértesítőt küldjenek, ha lemondást kap. De jobb, ha a jegyet a fuvarozó honlapján vásárolja meg, mert.A “roo” cég 10-15%-os jutalékot számít fel, mivel csak közvetítőként működik.

 4. Ha épp egy vonatút közepén vagy, itt egy másik tipp. Ha hirtelen nem kaphatóak olcsó jegyek, ellenőrizze a szomszédos állomást. Lehetséges, hogy valaki azt tervezi, hogy odamegy – átveheted a helyét. Ez azért is megtörténhet, mert az RZD minden állomáshoz bizonyos számú helyet rendel. Az összes hely csak akkor látható, ha az útvonal kiindulási pontjáról keres jegyeket. Az RZD-nek van egy másik szabálya is. Pontosan három nappal az indulás előtt az összes fennmaradó jegy elérhetővé válik minden olyan állomásra, ahol a vonat megáll. Tehát, még ha eddig minden jegy el is fogyott, három nappal az esedékesség előtt újra megjelenhetnek.

 5. Pontosan mikor van a “szezonon kívüli időszak”? Először is, újév után, amikor a legtöbb ember otthon vagy a családjával ünnepli az ünnepeket. Másodszor, ősszel, amikor az iskolások már elkezdték a tanulást, így a családi nyaralások gyakorlatilag leállnak. A jegy árát az indulás időpontja is befolyásolhatja. Akárhogy is nézzük, nem mindenki akar hajnali 3-kor vagy 4-kor indulni, így az ilyen jegyek iránti kereslet minimális. Ami az áremelést illeti, az péntek esti, vasárnapi, valamint ünnepnapokon és iskolai szünnapokon történő indulás esetén figyelhető meg.

Bónuszpontok felhasználása

A bónuszrendszer már jó ideje elérhető az RZD utasai számára. Így hívják: “RZD bónusz”. Ha elég rendszeresen utazik vonattal távolsági célállomásokra, akkor érdemes regisztrálnia! Ebben az esetben kap egy személyes fiókot, amelyen bónuszpontokat gyűjthet. Ezután könnyedén felhasználhatja őket egy másik jegy megvásárlására, akár az alsó fülkében is! Csak a jegykiállítási folyamatért kell valódi pénzt fizetnie, ami körülbelül 150 rubelbe kerül. Ezeket egyébként nem térítik vissza, ha hirtelen le akarja mondani a jegyét.

Olvasson tovább  Hová menjünk júliusban. 9 hely a tökéletes nyaraláshoz

Kérjük, vegye figyelembehogy az Ön RZD Bonus számlája egy különálló számla. Ha Ön regisztrált az RZD weboldalán, akkor nem vesz részt a bónuszprogramban! Légy óvatos!! Ellenőrizze, hogy van-e bónusz számlája. Ha nem, akkor regisztráljon az RZD Bonusra. Itt minden komoly – megkérik, hogy töltse ki a jelentkezési lapot, és egy szkennelést az útlevelét, és a megerősítést az e-mailben található linkre kattintva.

A pontokat a következőképpen gyűjtheti:

 1. Ha jegyet vásárol, minden elköltött 10 rubelért 3 pontot kap;

 2. 500 pont jár a bónuszprogramba meghívott barátokért;

 3. Az RZD is küldhet Önnek egy linket egy felméréshez, amellyel 100 pontot szerezhet;

 4. Bónuszpontokat adunk hozzá, ha társmárkás bankkártyával fizet, vagy akár a program partnereinél felmerülő költségekért.

Ahhoz, hogy pontjait pontosan jóváírják, ne felejtse el megadni RZD Bonus kártyaszámát. Ezt akkor ajánlott megtenni, amikor az RZD weboldalán lefoglalja a jegyét. Ha úgy dönt, hogy az állomáson vásárol jegyet, akkor a pénztárosnak is megadhatja a számot. A kártyaszámot az utazás után is megadhatja, de csak egy hónap elteltével. Ha azonban már eltelt 120 nap, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre.

Olcsó vonatjegyek vásárlása

Hogyan vásárolhat jegyet a pontjaival?? Ez ilyen egyszerű. Menjen az RZD Bonus weboldalára, majd látogasson el a “Pontok elköltése” fülre. Itt kell megadnia a felhasználónevét és jelszavát a fiókjából, ha még nem jelentkezett be. Ezután kattintson a “Jegyvásárlás” gombra. Ezután keresse meg a kívánt jegyet, ugyanakkor adja meg újra a hűségkártya számát és a fiókjához tartozó jelszót az RZD Bonus weboldalán. Azonnal észre fogja venni, hogy az egyes jegyek ára nem rubelben, hanem bónuszpontokban van feltüntetve. Megkapja a szokásos jegyárat, de szolgáltatási díjat kell fizetnie. A jegyvásárlás után a jeggyel kapcsolatos információk a “Megrendeléseim” fülön találhatók.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jegy ára bónuszpontokban és rubelben nem ugyanaz. Például Nyizsnyij Novgorodból Kirovba eljutni egy fülkés kocsival 4000 pontba kerül. És egy jegy Moszkvába ugyanabban a fülkében 4000 és 7000 pont közötti összegbe kerül, az adott vonattól függően. És különösen a távolsági célállomások 12 000 pontot érnek.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a bónuszprogram valóban hasznos. De csak akkor, ha rendszeresen vonatozol. Körülbelül 30 000-et fogsz költeni a jegyekre. rubelért gyakorlatilag ingyen utazhat Moszkvából Szentpétervárra! Ha pedig családostul utaznak, hozzanak létre közös számlát. Ebben az esetben több jegyből származó előnyöket kombinálhat. Emellett 25 százalékos kedvezményt kap a fülkében történő utazásra!

Kedvezmények a gyorsvonatokon

Egyes vonattípusoknál alkalmanként további kedvezmények is igénybe vehetők. Például a nagysebességű vonatoknál is van egy dinamikus árképzési rendszer, ami miatt pénteken és hétfőn gyakran drágább valahová menni, mint más hétköznapokon. Azt is szem előtt kell tartania, hogy a turistaosztályú autóbuszok gyorsabban elfogynak, így a költségek hihetetlenül gyorsan emelkednek. De ezeken a vonatokon is spórolhatsz némi pénzt.

Az RZD 50 százalékos születésnapi kedvezményt kínál. A születésnapja előtt egy héttel és az azt követő hét napban féláron utazhat. Három barátja is részesül a kedvezményben. Vagy például egy születésnapi családi. A jegyeket azonban a jegypénztárban kell megvásárolni, az Orosz Vasutak honlapján nem lehet kedvezményt kapni. Szüksége lesz a születésnapos gyermek útlevelére is (de furcsa módon magára a gyermekre nem).

Ha rendszeresen utazik Moszkvából Szentpétervárra és vissza, javasoljuk, hogy vásároljon egy e-kártyát vagy egy utazási kártyát. Az első egy hónapig érvényes és 1000 rubelbe kerül, a második műanyag – 12 hónapig tart és 3000 rubelbe kerül. Ezek a kártyák 10%-os kedvezményt biztosítanak bármely Sapsan utazásra. Egy egyszerű számítás azt mutatja, hogy az éves kártya 11-12 utazás alatt megtérül, még akkor is, ha a legolcsóbb jegyeket vásárolja. Ami az elektronikus kártyát illeti, azt azoknak kell kiváltaniuk, akik havonta legalább ötször utaznak a “Sapsan”-nal.

Olvasson tovább  Hová menjünk júliusban. 9 hely a tökéletes nyaraláshoz

Az RZD a legjobb tudása szerint gondoskodik azokról az emberekről is, akik koruk miatt nem tudnak dolgozni. 10 éves korig a gyermekek 70%-kal olcsóbb jegyeket kapnak, mint az alapjegyek. Fiatalok 21 éves korig 30% kedvezményt kapnak. A 60 év felettiek is számíthatnak rá. Az ár automatikusan újraszámításra kerül a vásárláskor a részletek kitöltése után.

Kedvezmények a Nesterov vonaton

Ha nem tudod, Nesterovszkij vonatnak hívják azt a vonatot, amely Moszkvából Kalinyingrádba megy, Litvánián keresztül haladva. Nevét a Kalinyingrádi terület Neszterovszkij kerületében található megállóhelyről kapta – ahol a Csernyesevszkoje állomás található.

Azok számára, akik Vilniusba szeretnének ellátogatni, van egy érdekes tippünk. A Nesterovskiy vonat természetesen megáll a litván fővárosban. De nézd meg az árat! A jegy ára 4500 rubel lehet! És ezután következik ugyanaz a Csernyisevszkoje állomás, ahová a jegy általában nem kerül többe 1500 rubelnél… Vegyen rá jegyet, és szálljon le korán. Minden egyszerű! A megtakarítások nagyon jók.

Ugyanez a rendszer alkalmazható a hazatérésre is. Ha egy állomáson váltja meg a jegyét, akkor a következő állomások bármelyikére felszállhat a vonattal. Ezért a karmester nem tud ellenkezni. Kivéve persze, ha az Orosz Vasutak egy nap megváltoztatja ezt a szabályt. Vagy nem igazítják ki az áraikat.

Kedvezmények a nemzetközi vonatokon

Ami a nemzetközi utazást illeti, az Orosz Vasutak nem monopólium. A kialakuló verseny miatt ennek a struktúrának jelentős árengedményeket kell bevezetnie. Íme egy alaplista:

 1. A születésnapos hírességek 35%-kal olcsóbban juthatnak jegyhez;

 2. Ha 45-60 nappal korábban vásárolja meg, 10 százalékos kedvezményre számíthat;

 3. A 25 év alatti fiatalok és a 60 év felettiek 30%-kal olcsóbb jegyet kapnak;

 4. A nászutasok 35%-os kedvezménnyel foglalhatnak első osztályú és deluxe fülkés jegyeket;

 5. Az emeleti jegyek 5%-kal kevesebbe kerülnek;

 6. A 12 év alatti gyermekek 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak nemzetközi vonaton;

 7. Két vagy több fős utazócsoportok 20% kedvezményt kapnak.

Sajnos még a kedvezményes jegyek sem alkalmasak mindenki számára. Csak azok vegyék meg, akik rettegnek a repüléstől. Párizsba például egy közönséges kupéval mindössze 25 000 rubelért lehet eljutni, és az út majdnem két napba telik. Ha az Aeroflotot használja, akár 12000 rubelt is kaphat. Tehát kiderült, hogy a nemzetközi vonatozáson csak akkor lehet spórolni, ha a repülőgépet választja.

Sajnos, a belföldi és a nemzetközi viteldíjak meglehetősen eltérőek. Ezt már észrevehették Litvánia példáján. Csak akkor lehet jó üzletet kötni, ha Belorussziába megyünk. De ebben az esetben is szükség van némi finomságra. Először jegyet kell váltania a határhoz legközelebbi állomásra. És ettől az állomástól a végállomásig jobb, ha a helyi fuvarozótól vásárolt jeggyel utazik. Ennek oka, hogy a belföldi viteldíjak határozottan alacsonyabbak, mint az Orosz Vasutaké.

Következtetés

Most már készen állsz az indulásra! Ne siessen azonban. Akárhogy is nézzük, a legnagyobb tipp az, hogy a vonatjegyeket előre meg kell vásárolni. Ebben az esetben valóban sok pénzt takaríthat meg, de maga az utazás csak néhány hónapig tart.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: