A lipa mellitől

Lipa – egy gyönyörű és szerény fa, amely egyedül és más fákkal nő. Ez különösen jó virágzás közben. Ez az Oroszország szinte minden régiójában található. Legjobb növekszik Linden Mellite.

Botanikai leírás

Linden Mellite (Tilia Cordata latin) körülbelül 45 varnods. Van egy második neve – “Lipa szív alakú”.

A növény szülőhelye Kaukázusnak és Európának tekinthető. A kultúra nemcsak dekoratív, hanem gyógyászati ​​tulajdonságokkal is rendelkezik.

Nagyon ellenálló fa, amely nem élhetsz nem száz évig, miközben a korona vastagságát tartja. Linden életformája egy fa, amelynek átmérője 19 méterre ér, és a magasság 30 m. A korona kemény alakja van. Sötétzöld levelek, szív alakú, hegyes, felszerelés. Minden lap nem több, mint 4 cm. Virágok Sárga-fehér kis virágzat a június végén és július elején kb. 2 hét, a gyümölcsök érlelődnek augusztusban vagy szeptemberben.

A gyökér Lipe rendszer nagyon fejlett, vizelet. Ez a gyökérrendszer, amely egy fa táplálékot és nedvességet ad. A Lipa szinte mindenféle talajon növekszik, de a jó megtermékenyített talajt előnyben részesíti. A fa korona és szépségének vastagsága közvetlenül attól függ, hogy milyen talaj növekszik.

A törzset sötét szürke kéreggel borítja, vékony és sima a fiatal fákban. A régi fákon a kéreg durva, megvastagodott, repedésekkel borított. Anatómiai szerkezet egy fehér fa, amelynek rózsaszín vagy vöröses árnyalata van. A vágásokon látható az éves rétegek, amelyek gyengén különböznek. A mag sugarak közötti különbség a szabad szemmel látható. A fa könnyen feldolgozható, jó használni a kézművesek számára.

Az első néhány évben a kultúra elég lassú. Körülbelül 5 év után a növekedési ráta nő. Lipa nem csak vad körülmények között növekszik, nagyon jó a dekoratív leszálláshoz. Ebben az esetben egy kis méretű ajkát használtunk egy törzsen – egy piramis koronával rendelkező fa, amely könnyen bármilyen forma, például egy labda vagy kocka.

Lipa alakú Linden egy olyan területet foglal el Európából és Délkelet-Ázsiából az észak-amerikai szárazföldre.

Élőhely

Lipa szív alakú – közös kultúra Oroszországban (még az urálok mögött és Szibériában, mivel nem olyan igényes, mint más kultúrák, mint más kultúrák), a kaukázusi, Spanyolországban, Olaszországban, Norvégiában és sok más országban és régióban.

Jó szerencsés az erdőkben, különösen gyakran megtalálható Bashkiria, a Krím és a Közép-Volga régióban.

Szinte minden feltételhez alkalmazkodhat. Lipa szereti a termékeny talajt, különösen jól alakul ki a nedves táplálkozási talajokon. Könnyen tűri bármilyen időjárási körülmények között – és a fagy, és aszályos időszakok, de jobban nő a meleg területeken a magas páratartalom.

Népszerű fajták

Jelenleg sok különböző fajta Linden Mellite van, amely a városban hordozza, nem fél a rossz időjárástól, és kiváló méz.

“Zöld kesztyű”

Egy vastag golyósszerű koronával rendelkező fa, amely az évek során 6-8 m átmérőjű lehet. A magasság általában nem haladja meg az 5 métert, és közvetlenül a Stan-tól függ. Szív alakú levelek, sötétzöld színűek, kisebbek, mint más fajták.

Az őszi festett egy gyönyörű sárga színben, így egy fa vonzóbbá válik.

Alkalmazkodhat bármilyen körülményhez, de a trágya és a nedves talajt előnyben részesíti. Ne szeresse a szárazságot. A legjobb, ha egy növényt jól megvilágított helyen telepítünk, és további öntözést biztosítanak – akkor a korona szép és szimmetrikus lesz. 5 évenként a kultúra ajánlott a vágáshoz.

“Grinspayer”

20 m magas és 12 m széles növény elérése. A korona elágazó, ovális alakja van, amely az emeleten egy gerincvel végződik. Ez a fajta nagyon népszerű Európában. Gyakran megtalálható élő sövényként, és a tereprendezéshez is használják. Négyzetek és parkok. Szerintetlen, jól növekszik minden talajon, az árnyalatok jellemzik. Alkalmas nagyvárosokban való leszállásra.

“Parae”

Linden Grade vastag, de kompakt csont ovális alakú. Nagyon könnyen vágható, alkalmas kert létrehozására, amely gyakorlatilag nem igényel gondot. Jól néz ki az Allery Landings-ben. Az azonos magasságú kis fák és egy forma korona a sorban látványosak lesznek.

Alkalmas egy keskeny utcára vagy egy kis udvarra való leszállásra. A fa vesz egy kis helyet, és nem esik teljesen az udvarra a koronájához.

“Téli narancssárga”

Fa narancssárga hajtásokkal, amelyek télen nagyon élénken kiemelve vannak. Korona sűrű, piramis, de idővel lekerekített. A jogai gyorsan és magasságban elérik a 20 m-t. Blooming Blossom június végén vagy július elején kis sárga-fehér virágokkal, kifejezett aromával. Gyümölcsök – kis dió, érlelés augusztusban vagy szeptemberben. Kiváló méhsejt.

A fajta szerény a talajra, de a legjobban friss és termékeny vályogon alakul ki. A városi körülmények között túl jó. Könnyen engedheti ki a vágást. Ha szüksége van egy dekoratív formára, ajánlott egy fát vágni minden télen.

Alkalmas élű sövények létrehozására, valamint a sikátor kialakítására. Ez egyformán jó lesz az egyetlen, a csoportos leszállásokban. Gyakran használják a városi és az iskolai udvarok és parkok tereprendezését, a játszóterek körül, valamint az orvosi intézményeket. Ez jól tolerálja még a fagyos tél is.

“Tanya”

Egy kis fa kompakt koronával, 12 m magassággal elérve. Alkalmas kis nyári házakhoz és kertekhez – mindenhol, ahol egy nagy fa lehetetlen növény. Különbözik a fényes zöld fényes levelekkel. 5-8 év alatt virágzik és gyümölcsöt kezd. Ez attól függ, hogy milyen feltételek vannak, amelyekben a fa nő.

Nagyon bőségesen virágzik, minden fajta legjobb nászútja. A fajta a talaj minőségét igényli. Nem nő a nyers és homokos talajokon. A legjobb, ha jól megvilágított helyen helyezkednek el, ahol a további öntözés lehetősége is lesz.

Bokor

Van egy másik fajta Linden Mellite – Bush. Ez egy szegélyes és legnagyobb Linden keveréke, amely mindkét faj tulajdonságai vannak. Sokkal gyorsabban növekszik, és sokkal korábban virágzik, mint más fajták. Van egy szép fröccsenő ága, amely egy vastag koronát ad egy szép forma.

A Blossom májusban kezdődik, sok apró virágzat jelenik meg. A legjobb méznek tartják. Ugyanilyen jó, és nagy területek tereprendezése, valamint a privát kertek díszítése, valamint a parkosított kompozíciók létrehozása.

Leszállás és gondozás

A palánták ültetéséhez egy átmérőjű lyukat és legalább 50 cm mélységet kell készítenie. A vízelvezető réteg alján található, amely a zúzott kő, kavics vagy törött tégla használható. Ezután tegyen egy réteget kevert szuperfoszfát humorozással. Ezt követően a vetőmagot az elkészített talajba helyezzük, és elaludt a gyep, humusz és homok.

A leszálláskor kívánatos, hogy a gyökérnyakot a talajszinten rendezzük, de nem kritikus, ha kissé alacsonyabb.

Ezt követően a vetőgépnek rendszeres öntözésre és nitrogén-műtrágyákra van szüksége a szezonban legalább 3 alkalommal. Az első télen jobb, ha egy menedéket készítünk úgy, hogy a fa ne haljon meg.

Szükségem van egy ajkára, mivel a fény felé tartó hozzáállása van – árnyékos, de a világos szerető és jobban fejlődik jól megvilágított helyeken. Fontos, és hogy a fa a nedvességre utal, nevezetesen a mérsékelt nedvességet előnyben részesíti.

Néhány évvel a leszállás után a Lipa már nem igényel különleges ellátást, de még mindig érdemes megfelelni bizonyos szabályoknak, hogy a fa sok éven át díszítse a helyszínt.

 • A leszállást követő második évben elkezdheted a koronát a formációhoz, valamint a higiénia alatt. Az első alkalom, hogy jobb, ha a kora tavaszt, mielőtt a vesék feloldódnak és új hajtások jelennek meg. Ha a korona nagyon nőtt, akkor az őszi egy kicsit vághatsz.
 • A felnőtt fáknak nincs szükség állandó táplálkozásra, de párszor a szezonban furcsa lesz.
 • Az öntözés fák is nem szükséges, kivéve az erős szárazság alatt.
 • Télen a lipa kell meditálni a tőzeg, fűrészpor és elesett levelek.
 • Minden tavasz ajánlott a kezelés megakadályozása érdekében, és megakadályozza a kártevőket.

A tenyésztési módszerek

A Linden Mellite többféle reprodukciója van.

 • Kiszolgáló magok. Ez nagyon hosszú út, ez a folyamat akár 10 évig is eltarthat. Először gyűjtsük össze a magokat, és fél évig helyezzük el őket, legfeljebb 0 ° -os és magas páratartalommal. A talaj helyett fűrészpor vagy homok. A magok nem tudnak azonnal, de csak a második vagy harmadik évben. A hajtások szükségük van minden nap vízre, és megakadályozzák a gyomok megjelenését. Télen lefedik őket.
 • A gyökérsor használata. Meg kell találni egy régi fát, amely enyhén kizárt helyen nő. A gyökereiből új hajtásokat termesztenek. Jobb, ha nem kevesebb, mint 2 éves palántákat választani. Tavasszal, amikor az utca nedves, fel kell vennie a fő gyökeret, és ezt követően minden nyári gondozás a malac – víz, trágyázás és laza talaj, és esik a megfelelő helyre.
 • Láncos út. Meglehetősen szokatlan, de közös módon. A fiatal fát le kell vágni, és várni kell, amikor az új hajtások megjelennek a csonkon. Ezt követően a fiatal ág hajlítható és rögzíthető a földön, hogy a vége elhagyja a földet. Nyáron meg kell kötned. Általában a pecsétet a harmadik évben gyökerek jelennek meg. Gondosan el kell különíteniük és átültetniük egy fiatal növényt.
 • A legegyszerűbb módja annak, hogy vásároljon (vagy ásni) és növényi palántákat. A megfelelő gondossággal a fa tökéletes.

Betegségek és kártevők

Mint bármely más kultúra, a lipa támadja a rovar kártevőket, különösen akkor, ha a fa nem egyre növekszik, hanem a sikátorban.

 • Linden legveszélyesebb és gyakran megtalált ellensége egy pajzs, amely könnyen meg lehet venni a fa kéregének csökkenésére. A nőstények tojást fektetnek, és amikor a lárvák kiküszöbölnek, az ágak meghalnak, és a levelek és a gyümölcsök koraiak lesznek. A pajzs is veszélyes az a tény, hogy megkülönbözteti az orvosi harmat, amely hozzájárul a Sage gomba kialakulásához, nagyon káros hársra.
 • A másik veszélyes kártevő egy galluszsavra kullancs, amely szaporodás fedi a levelek vörös tüskék, amelyek új kullancsok tűnik, etetés a tartalmát a vesék, ami deformáció és a halál a hajtások.
 • A lepkék sok fajtáját gyakran nagyon gyakran támadják meg az ajkán, amelyek szintén a levelekre szorulnak, és a kikelt hernyók szétválják őket, összekapcsolják az internetet, és olyan betegségeket okoznak, mint a rosszindulatú harmat.

A fiatalokat és a régi fákat is rendszeresen különböző betegségeknek kell alávetni, mint például:

 • Blutch;
 • Fehér márvány rothadás;
 • Tirosztroomózis.

Mindezen betegségeket parazita gomba provokálja, és nemcsak az ágakat és leveleket érinti, hanem egy fa törzsét is. A rotor által érintett növény halálra van ítélve, és megfertőzheti a kultúra közelében lévő növekedést is.

A kártevőkkel és a betegségekkel való küzdelem segít permetezni a fák inszekticid ágensek. Ez elég nehéz, mivel a rovarok gyakrabban laknak a korona tetején, nagyon nehéz, hogy a motor permetezője nagyon nehéz, mivel a kézi permetező nem fog megbirkózni az egész korona feldolgozásával. A jó alternatíva speciális injekciót szolgálhat.

Mi különbözik a legnagyobb Linden-től?

   A mágnás és a legnagyobb Linden fő különbsége a méret. Nagy magasra emelkedik, és a levelei 14 cm-es méretűek. Elutasították a későbbi mellit, körülbelül 2 hét. A virágok sokkal nagyobbak, mint a szív alakúak, de az összegek kevesebb (legfeljebb 5). A legnagyobb nem olyan fagyasztott ellenálló, de jobb aszály.

   Alkalmazás a tájtervezésben

   Lipa szív alakú nem csak gyógynövényként és mézként használatos, hanem a tájtervezés terjedése is. Ideális az Ön formájában, könnyen vágja, gyönyörűen virágok, töltve a levegőt a kis virágzat aromájával. Alkalmas a sikátor, a parkok és az élő sövények kialakítására. Ebben az esetben a fák egyformán strigut. A vastag korona könnyen sűrű kerítésgé válik. A Tripped Lipa megtartja az általa megadott formát.

   A Lipa tökéletesen más típusú fákkal és cserjékkel együtt, amely lehetővé teszi, hogy egyedi tájképi kompozíciókat hozzon létre. Végrehajthatsz egy csoportos leszállást, és összpontosíthat a Lipa-ra, és ezzel ellentétes, hogy más kultúrák hatékonyságát fizesse meg. Különösen harmonikusan kombinálva tűlevelű fákkal. A festékek keverése minden területen jól néz ki.

   A háztartási telek esetében a lipa ajánlott ültetni egy leeward oldalról, ha a virágzás során szeretné hallani az illatát.

    Lipa – egyedülálló kultúra, amely minden telek tökéletes díszítése lesz. Minimális ellátással az árnyék, terápiás ágens forrásaként szolgál, és a tájtervezés eleme.

    Hogyan ültetni és növelni a lipa, nézd meg a videót.

    Értékelje a cikket
    ( Még nincsenek értékelések )
    Megjegyzések hozzáadása

    ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: