Cryptomeria: Leírás, nézetek, gondozás és reprodukció

Van egy jelentős mennyiségű tűlevelű fák, amelynek szépsége igazolja a legtöbb lelkesedés elvárásait. Ezek közül az egyik a japán Cryptomeria – népszerű és nagyon látványos fajok, amelyek sikeresen nőttek mind nyitott, mind otthonban. Az optimális eredmény elérése érdekében elég ahhoz, hogy megismerhesse magát a növény leírásával, a gondozás szabályait és a reprodukció sajátosságait.

Ami?

A fa alatt megfontolás is nevezik a „japán cédrus”, „leves” és „Shan”, az egyetlen képviselője a Cryptomeria család, amely benne van a számos Cupressaceae család (ciprus). Hullandiája a Japán és Kína meleg és nedves területei, ahonnan 1842-ben hozták Európába. Az egyik nevének ellenére, Cryptmeria nem CEDAR, mivel ez egy másik biológiai versenyhez tartozik.

A természetes élőhelyen a leírt fa évszázadokon át élhet, és hatalmas méreteket ér el (magasság eléri a 60 m-t, és a hordó 2 méter az átmérőben). Ami a Cryptomeria dekoratív fajtáit illeti, nem ritka és ritkán leküzdeni a 3 méteres jelet. A megadott üzem egyéb jellemzőinek leírása az alábbiakban látható:

 • Az egyenes törzs, amelynek formája erősen hosszúkás hengerre hasonlít;
 • Gyönyörű piramis korona;
 • egy rostos kéreg, amely vörösesbarna árnyalatú;
 • Világos zöld tűk, a hélixben (először puha, és az életkornál merevebbé válik);
 • 3 cm átmérőjű kerek barna dudorok;
 • Virágzás egyetlen csizmával vagy gerendákkal 2-3 darabra.

Külön figyelmet kell fordítani a Cryptomeria világosbarna fára, amely az eredeti sötét mintát díszíti (ez a funkció egy sötét gyanta jelenléte). Az ilyen fa fő előnyei a könnyedség és a minimális rothadás, és az egyetlen hátránya puha, észrevehetően szűkítheti a használatát.

Típusok és fajták

Jelenleg a biológusok kiemelkednek 2 fajtát cryptomeria – var. Japonica és var. Sinensis. Ezenkívül több mint 200 tűlevelű fafajta, melyek közülük számos változata van – a kerttől, akár több méter magas magasságig, a törpe, optimálisan alkalmas ház és irodaterület díszítésére. Az első kategória népszerű képviselői a következők.

 • Spirális. Egy viszonylag kicsi fa, egy külső, egy bokorra hasonlítva, és spirál spirálnal díszített tűkkel (amelynek neve van).

 • Araauicarioides. A leginkább figyelemre méltó tulajdonság egy rövid tű, amelyet telített sötétzöld színben festettek. A fajtáknak is figyelemre méltó fajták is jelentős hosszúságú kaotikus növekvő hajtások számára.

 • Kompresszió. Eltér a kis méretekben, és lenyűgöző mennyiségű kis ágak díszített rozetták a tűkből. A meleg szezonban a növény egy kékes-zöld színre jellemző, és a hideg időjárás – barna-piros.

 • Montrosa. A fajta képviselői egy 2 méteres jelig nőnek. Az ilyen fáknak közvetlen hordója van, és látványos teherautó korona.

 • Elegans. Cryptomeria egyik leginkább hajlamos és keményebb változata, amelynek fő díszítése a hosszú és lágy tűk – kék-zöld nyár és vöröses-bronz ősszel.

A megemlítés és az “elegancia viridis” célállomásai – a különvekintő különbség a széles kúpos boronra. Mint az elegans, Ez ellenáll az éles hőmérsékleti különbségeknek és más kedvezőtlen időjárási viszonyoknak, Mi teszi az egyik legjobb megoldás a régiók számára egy “szeszélyes” éghajlat. Következetes megfontolások és azok a kriptomeriák, amelyek optimálisan alkalmasak otthoni növekedésre.

Ami a csoporthoz kapcsolódó legjelentősebb formákat illeti, a listájuk a következő.

 • Bandai-Sugi. Kompakt bokor sok lövéssel borított vastag és merev kékes-zöld tűk.

 • Nana Albospica. Az egyik legszokatlanabb fajta, akinek a tűje fehér színű (idővel megváltozik egy szelíd zöld).

 • Yokohama. A bonsai szerelmeseinek jól megérdemelt változata. Az ilyen növények magassága legfeljebb 30 cm, korona van egy eredeti piramis alakú, és a sötétzöld tűk barná válnak az ősz kezdeteival.

 • Vilmoriniana. Egy másik híres bonsai fokozat, amelynek növekedési üteme évente 3 cm. A miniatűr mellett a Vilmoriniana büszkélkedhet Staminával és egy gyönyörű gömb alakú koronával.

  Érdemes megemlíteni Globosa Nana – fagyálló létrehozott hideg és -12 ° C között. Ennek köszönhetően az ilyen fák évente növekedhetnek mind az üvegezett erkélyeken, mind a loggiákon, mind a szubtrópusi területek nyitott talajjén (például a Sochi környékén).

  A gondozás jellemzői

  A Kripomeri tulajdonos által kiválasztott helytől függően a saját sajátosságai vannak. Az első lehetőség a nyílt talajban lévő fa alapját jelenti, míg a második biztosítja a növény termesztését otthon.

  Nyílt talajban

  A gyakorlat azt mutatja, hogy a szóban forgó kriptomikus termesztés releváns a meleg és nedves régiók számára. Oroszországban optimálisan alkalmas egy viszonylag keskeny területre, párhuzamosan a Fekete-tenger partján. Ha kiválasztja a feltételeket, amely lehetővé teszi, hogy egy szép és egészséges “japán cédrust” növeljék, akkor a listájuk megjelenik.

  • Bőség (de nem túlzott) napfény. A legtöbb fajtára is megengedett hosszú élettartamú.
  • Ajánlott hőmérséklet – Körülbelül 25 ° C nyáron és 12 ° C télen. Egy másik jelentős feltétel – az erős vázlások hiánya.
  • Jól leeresztett talaj semleges vagy gyengén savas reakcióval (pH 6.5-7.0). Alapvető ellenjavallatok – Túlzott mészkő tartalom és magas talajvíz előfordulása.
  • Bőséges öntözés a meleg szezonban, és mérsékelt az ősz kezdete. Ezenkívül száraz nyáron egy fa szükség van rendszeres csavarra (a használt víznek szobahőmérsékleten kell lennie).

  Különös figyelmet kell fordítani az etetéshez – összetett ásványi és szerves. Jellemző Cryptomeria szükség van évente, a rugó kezdete (ha a fa rosszul növekszik, ezt az eljárást későn meg kell ismételni).

  Otthon

  A figyelembe vett termesztési lehetőség magában foglalja az edények vagy a hígítások használatát, amelyek mérete elegendő ahhoz, hogy egy kis fa gyökérrendszerének kényelmes elhelyezkedéséhez elegendő legyen. Ami a feladat megoldásához hozzájáruló egyéb szabályokat illeti, az alábbiakban felsorolva vannak.

  • A Crypeptium teljes fejlődéséhez nagy mennyiségű fény szükséges – közvetlen és tükröződik. Ha a “japán cédrus” nem túl magas, az ablak szárnya között helyezhető el.
  • Cryptomy nőtt a házban vagy a lakásban, igazán szüksége van friss levegőre. Tekintettel arra, hogy ez a körülmény, gondoskodni kell a szoba rendszeres szellőztetéséről (a nyár alternatívája – a házimunkák helyét az erkélyen vagy a loggia fával).
  • A meleg időszakban a crypeptium normál szobahőmérséklet alatt maradhat. A téli télen a szobában hűvösnek kell lennie (az optimális verzió körülbelül 12 ° C).
  • Annak érdekében, hogy a növény ne szenvedjen nedvességhiánytól, rendszeresen öntöznie kell (anélkül, hogy a földi kóma szárítására várna), és naponta 1-2 alkalommal permetezzen a permetezőből. Szükséges továbbá elkerülni a víz stagnálását a tartályokban a Cryptomeria-val, amelyet az újracsatlakozással és a gyökérrendszer halálával ragadnak meg.
  • A vizsgált tűlevelű fa elegendő ahhoz, hogy évente kétszer megtermékenyítse, a nyár kezdete. A legjobb megoldás az ásványi etetés, amelynek koncentrációja ½ a norma ajánlott gyártójától.
  • Ha a crypeptumot egy bokor alakja termesztik, akkor a fiatal hajtások csúcsát dugja be. Ezenkívül a tavasszal végzett éves egészségügyi trimmer szükséges, hogy az esztétikai fajok koronáját adja meg.

  Nem kevésbé fontos a “japán cédrus” átültetése – az eljárás 5 éven át a felnőtt fák és évente a fiatalok számára (az élet első 3 évében). Ez magában foglalja az alkalmazott szubsztrátum frissítését, és ha szükséges, cserélje ki a potot a tágasabbra. Ezenkívül szükség van a felső talajréteg éves cseréjére.

  Reprodukció

  A “japán cédrus” reprodukálásának 3 módja van, amelyek mindegyike saját jellemzői vannak. Az első magában foglalja a magvak használatát, és nagy összetettség jellemzi, mert a kertészek nagyon népszerűek. A CRIRPTIUM növelése Ezzel a technikával követnie kell a következő eljárásokat:

  • Készítsen egy kis tartályt, és töltse ki egy szubsztráttal (ajánlott alkatrészek – folyó homok és tőzeg);
  • tedd magokat és alaposan öntsük őket;
  • Fedjük le a potot polietilén fóliával vagy üveggel.

  Annak érdekében, hogy a magok csírázzák, a kapacitásnak meleg helyen kell lennie, amely nem szenved a napfény hiányából.

  A Crypeptium tenyésztési módszere a háló használatát biztosítja, ezért alkalmasabb a kertben termesztett fákra. A probléma megoldásához szükséges:

  • Válasszon ki több ágat, amely az alábbiakban található, és alaposan tisztítsa meg őket a tűkből;
  • Óvatosan vágja le az ülőanyagot, rögzítse a földre, és megszórjuk egy vékony talajréteggel;
  • Vágja le a horonyot a gyökérrendszere után, és megerősítette;
  • Futtassa a fiatal kriptium transzplantációját, miután kiválasztotta a megfelelő helyet.

   A tűlevelű fa – vegetatív harmadik és legkevésbé összetett módszere. Ennek az eljárásnak a végrehajtása kívánatos augusztusban, több egyszerű ajánlást követően:

   • Válassza ki a súlyos felső hajtást, és óvatosan vágja le őket;
   • Tisztítsa meg az ültetési anyag alját a tűkből;
   • Helyezze a dugványokat egy tartályba, amely több órán keresztül a gyökérképző stimulátor oldatát tartalmazza;
   • Helyezzen ültetési anyagot egy tőzegből és folyóból álló szubsztrátumban;
   • Hozzon létre dugványokat üvegházhatású körülmények között, üveggel vagy filmekkel.

    Hogy a növények találkozzanak, meg kell adniuk Rendszeres öntözés és napi szellőzés.

    Az új hajtások megjelenése után a sikeres gyökerezésre való igazolás után a fiatal kriptiumok különálló tartályokba transzplantizálhatók.

    Betegségek és kártevők

    Az egyik legveszélyesebb probléma, amely képes a “japán cédrus” fenyegetésére, túlzott öntözés, ami a gyökér rothadáshoz és a patogén mikroflórák kialakulásához vezet. Az utóbbi jelenléte olyan helyzetekben állítható ki, amikor a kriptomeria tűje sárga színűvé válik, és sötétebb és meghal. Ami az intézkedéseket illeti, az időszerű elfogadás lehetővé teszi, hogy megmentse az üzemet, akkor a sorrend a következő:

    • távolítsa el az összes érintett területet;
    • az aktivált szénpor vagy egy másik antiszeptikus vágás szakaszai;
    • Transzplantálja a falut egy új talajba, előzetesen megújítja a potot;
    • Kezelje a koronát a fungicid oldatával többször a heti intervallum betartásával (ugyanezen azt jelenti, hogy a talajt a tekercskörbe kell önteni).

    Egy másik támadás, gyengülő kriptomia, túl fényes és hosszabb világítás, ami a tűk sárgáihoz vezet. E tünet jelenlétében a fanak biztosítania kell a hatékony védelmet a felesleges napsugaraktól. Ha a “japán cédrus” egy cheva, akkor szenved a nedvesség hiánya, amely a növény alaposabb öntözését igényli. A kártevőktől a Crypeptiumot leggyakrabban a pajzsok és a webes kullancsok miatt zavarják.

    Hogy megszabaduljon tőlük, akkor szükség van egy széles spektrumú inszekticid fák kezelésére, a megszerzett gyógyszer utasításai szerint.

    Használat a tájtervezésben

    A mai napig a Crypeptiumot sikeresen használják a tájtervezők, amelyeket egy adott növény eredeti megjelenése és a fajták lenyűgöző összege magyaráz. Az ilyen fák látványosan díszítik parkok és rekreációs területek, védő erdei övek és zavarok. A “japán cédrus” kombinációja Koleus és Geichera, Beachlet és Barbaris Tunberg, különösen előnyös.

    Más döntések, amelyeket a tervezők gyakran igényelnek – A Cryptomia helye a dáma és a törpe sziklák képviselőinek kirakodása a sikátor és kerítések mentén.

    Összefoglalva, azt állíthatja, hogy A Crypeptium Care relatív komplexitását a növény kiváló megjelenése igazolja. Ez a fa lehet egy igazi dekoráció a szoba vagy a helyi terület.

    Cryptomeria Review and Bőrfunkciók További információ.

    Értékelje a cikket
    ( Még nincsenek értékelések )
    Megjegyzések hozzáadása

    ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: