Herbat peonies: Legjobb fajták, leszállás és gondozás

Herbat peonies – látványos szerkesztési évelők, bármilyen mintát díszíthet. A kertészek tapasztalattal rendelkeznek azzal, hogy ezek a növények termesztésében nincsenek különleges nehézségek, így még a kezdővirág leszármazottja is képes lesz megbirkózni velük. Milyen feltételekre van szükség a peonies a teljes fejlesztés és a növekedés érdekében? Milyen árnyalatokat kell figyelembe venni, ha termesztik? Próbáljuk meg kitalálni.

Sajátosságok

A fák lágyszárú peoniái közötti fő különbség abban a tényben rejlik, hogy a hideg kezdete előtt feloszlatja a földet. Tavasz, amikor a természet felébred, az üzem gyökérrendszere gyorsan új nagy bokorot képez.

Herbatous peonies egy kiterjedt csoportja szépen virágzás évelő, amelynek erős megvastagodott gyökerek, amelyek képesek elérni szinte egy méter hosszúságú a korral. Ezeknek a növényeknek egy másik jellemző jellemzője nagyon szép és szokatlanul nagy virágok. Érdemes megjegyezni, hogy a peonies korával virágok méretűek, elérve a 20 vagy több centiméter. Ezenkívül a színek száma növekszik az életkorral – így, egy érett bokorban, akár 100 darab is lehet.

A peonies virágok számára az aromák kiterjedt gamma jellemző. Úgy gondolják, hogy az illatos peoniák rózsaszín virágokkal vannak. A növény fokozatától függően színek aromája lehet gyümölcs, citrus, vanília, borostyán, pézsma.

A megfelelő ellátással a füves bazsarózsa bokor, amely 50-100 centiméter magasságát érheti el. A vastag és terjeszkedésnek köszönhetően nagy levelekkel borították, a bokrok arányos, szimmetrikusak és nagyon terjedelmesek. Ezeknek a növényeknek a lenyűgöző díszítője az egyik legfontosabb oka annak, hogy a herbaceous peonies széles körben elterjedt a tájtervezésben.

A peonies nem veszíti el a vonzerejüket és a virágzás végén. A csodálatos lombozatuk a késő ősszel megtartja a díszítését, gyakran vöröses-lila vagy bronz-barna árnyalattal.

Az évelő növények, a herbaceous peonies a második, vagy gyakrabban a harmadik évben belépnek a virágzási fázisba. A növény virágzása során számos, és általában magányos virágok, festés és formája a fajta és hibrid jellemzőitől függ.

A jól ismert hibridek és fajták túlnyomó többségét két forrásfajból származó tenyésztők termesztik – tejel töltött és gyógyászati ​​peonies. Mindkét faj dekoratív növényekként történik, amelyet a kertek és a városi tereprendezés kialakításában használnak. Csak a tejet töltött bazsarózsa ma kapott több száz egyedi fajtát, beleértve a kettős virágokkal rendelkező fajtákat is.

A növénytermesztésben ezek a lágyszárú dekoratív évelők besorolása a virágok típusának megfelelően. Tehát, figyelembe véve ezt a kritériumot, a szokásos, hogy megkülönböztesse a peoniákat a következő típusú virágokkal:

 • terry;
 • Semi-világ;
 • Egyszerű.

  Osztályozzák ezeket a gyönyörű-áramlási évelőket, és a fenti földrész magasságában. Ezen jellemző alapján a peonies elszigetelt:

  • alacsony (legfeljebb 50 centiméter);
  • átlagos (50-90 centiméter);
  • Magas (több mint 90 centiméter).

  Ez szokásos, hogy megkülönböztesse a peonies fajták és a virágzó időzítés között. Tehát ezzel a jellemzővel, a történelmi, közepes és késői vezetési fajtákkal összhangban megkülönböztethető.

  Fajták

   A történelmi források szerint az emberiség részt vett az antik időkben új peoniesek új fajtáinak létrehozásában és létrehozásában. Például Kínában ezeknek az évelőknek körülbelül 30 fajtája már ismert a VI. Században. A mai napig a tenyésztő képes volt körülbelül 5 ezer különböző füves peonies fajtát kapni. Az alábbiakban a legjobb és legnépszerűbbek lesznek.

   • “Coral Sanset” – Nagy bazsarózsa figyelemre méltó a látványos megjelenéshez. A növény kijavító erős és kompakt bokor képződik, amelynek magassága elérheti a 100-110 centimétert. Ebben az esetben a korona átmérője 80-90 centiméterenként változhat. Levelek – smaragd zöld, vastag és nagy. A virágzási időszak alatt egy sor rózsaszín-barackfestés, sötét sárga mag.

   • “Szörbet” – Grade, amely széles körben népszerű volt a kertészekkel. Megkülönböztető jellemzői – erős és erős bokor magas, akár 90 centiméter, buja lombozat, nagy és nagyon illatos frottír virágok rózsaszín krém színű virágok. A fajta az egyik leggyakoribb termesztés, a hideg és betegségek elleni kultúrájának tekinthető.

   • “Shirley Temple” – Variaszerzés, egy virágzó, nagy (legfeljebb 20 centiméter átmérőjű), a hófehér színű hővirágok enyhe rózsaszínű pirulával. A növény erős és jól fejlett hajtásokkal rendelkezik, amelyeknek nem kell harisnyakötőnek lennie.

   • Yello kraun – nagyon vonzó fajta, népszerű a kertészek bőséges és buja virágzás. A növény alkot egy szép kompakt bokor faragott enyhe zöld lombok, hatékonyan kontrasztos sárga-citrom frottír virágok. A színek átmérője átlagosan 15 centiméter.

   • “Primaver” – Hidegálló minőségű a kertészek által lenyűgöző díszítők számára. 90 centiméterrel magas szimmetrikus bokrot képez. A virágzási időszak alatt az eredeti szín angyalanyi alakjának virágait képezi. A külső szirmok hófehér színűek, központi – citrom sárga.

   • “Sarah Bernard” – meglehetősen régi és híres fajta, amely széles körben elterjedt a tájtervezésben. A növény méltó, hogy a bőséges és nagyvonalú virágoznak, amelynek során képez számos sűrű és térfogati színek a fehér és rózsaszín színű, kellemes illatú.

   • “Vacsora fonás” – Terry Variage of Medium Beds of Blossom. Erős és tiszta bokorot képez, tartós és jól fejlett szárakkal. Virágok – Illatos, gömb alakú, gazdag rózsaszín.

   • “Coral Charm” – magas bazsarózsa fokozat, amely 100-110 centiméter magasságát képezi. Virágok nagyok (18-20 cm átmérőjű), félig fokozatú, világos korall színek telített sárga központtal. Szirmok – homorú alakú, sima ívelt vagy fogazott élekkel.

   • “Tál szépség” – hasi fajta, aki megnyerte a kertészek szeretetét a csodálatos díszítéshez. A növény egy rendkívül szokatlan színes anemonia alakú virágok, amelyek lila-rózsaszín külső szirmokkal és fényes sárga maggal rendelkeznek. A bokor kompakt és szimmetrikus, akár 90 centiméter magassága.

   • “Peter márka” – a piros peonies egyik leglátványosabb fajtája. A növény átlagos magassága 85-90 centiméter. Virágok nagy, félig természetes, lédús rubin színű, gazdag-sárga központtal.

   • “Bakai Bell” – átlagos fokozat, amely körülbelül 80 centiméter magasságú kompakt bokrot képez. A növény a virágzás során nagyon hatékonyan néz ki. Ebben az időben a bazsarózsa számos fényes burgundi buja virágot képez, kedvezően ellentétben egy kiterjesztett forma sötét smaragd levelekkel.

   • “Kansas” – a fajta pion dászolása, a megsértő, a hideg ellenállás és a vonzó megjelenés érdekében. A virágzási időszak alatt a növényt nagy frottírvirág borítja, telített rózsaszín színű lila. Virágok bőségesen, körülbelül 15-20 virágzást alkotnak egy bokoron. A színek száma és mérete az üzem korától függ.

   • “Red Madzhik” – luxus fajta nagy frottírvirágokkal a piros tónusok. Az árnyalatok palettája gazdag-burgundiából származik az áfonya-borra. Vastag sütemények és lekerekített szirmok adják a színek ömlesztett gömbölyű alakját. A fajta nagyon dekoratív, hűtés, a betegségek széles skálájának ellenáll.

   • Rózsaszín Hawaii Coral – az amerikai tenyésztők által okozott nagyon híres és népszerű változatosság. A növény egy gyönyörű bokor magas, akár 90 centiméter. A levelek kiterjesztett formájúak és homogén sötétzöld színűek. Virágok – közepes méret (kb. 15 centiméter átmérőjű), Juicy Coral és rózsaszín árnyalat, a szirmok szélei körül, és a világos sárga mag.

   • Laura desszert ” – A csoportok és az egyidejűsek számára használt magas fokozat. Erős és erős bokorot képez, tartós hosszú szárakkal. Virágok – közepes méretek (14-15 centiméter átmérőjű), frottír, nagyon illatos, rózsaszín-sárgás színű.

   • “Karl Rosenfeld” – a lila-vörös gamma peonies egyik legfényesebb és leglátványosabb fajtája. Az érett bokor körülbelül 95 centiméter magassága elérheti, erős és tartós szárak, sűrű hosszúkás levelek. A frottír gömbölyű virágok formái, amelyek festménye a rubinvöröstől a lila és a málna árnyékolásig változhat. Intenzíven virágzik a tervezés után 3-4 évvel.

   • “Top Brass” – Luxus széleskörű széles körben elterjedt a tájtervezésben. Az üzemnek hatalmas és erős bokorja van, elérve a 95-100 centiméter magasságait. Virágzás közben, nagy (legfeljebb 18 centiméter) és ömlesztett frottír virágok. A külső szirmok szelíd tejszíne van, simán fordulva egy rózsaszín-sárga árnyalatba a virágzat közepén. A fajta fagyállóság jellemzi, ezért tökéletesen elhagyja a komplex klimatikus körülményeket.

   • “Celibriti” – fantasztikus kétszínű fajta, nemcsak szokatlan színes virágok, hanem intenzív növekedés is. A növény gyorsan egy kompakt és szimmetrikus bokrot képez, amelynek hangereje nyitott és enyhén bontott lombozatot ad. Virágok – Terry, gömb alakú, rendelkeznek eredeti rózsaszín-fehér színű.

   • “Bark Stubbs” – meglehetősen híres és régi osztály ajánlott az egyetlen és csoportos kirakodás növekedéséhez. A virágzás fázisában május-június. Ebben az időszakban a növény sok frottír színeket képez, amelynek külső szirmai rózsaszín színű festményt és a belső rész – szelíd krém.

   • “Fehér daru” – Blossom középső ágyának látványos változata. A növény erős és jól fejlett bokor, fényes zöld lombozat és tartós hosszú szárak. Virágok – nagy, frottír, piercing fehér színű. Az érett bokor magassága 100 centiméterrel képes elérni.

   • “Golden Halo” – gyorsan növő minőségű, a virágzás alatt időszakban alkotó nagy és többrétegű frottír virágok nemes árnyalatú elefántcsont fénnyel sárgasággal. Különleges dekoratív üzem ad elegáns és vastag hosszúkás lombozatot, amely egy bokor, a levegő és a megkönnyebbülés.

   • “Prairi Sharm” – nagyon szokatlan hibrid mediterrán félig világos virágai egzotikus színekkel. A bazsarózsa külső szirmai festett puha sárga színű, enyhe zöldes árnyalattal, és a mag egy lila gyűrűt díszít.

   A növekedés feltételei

   Annak érdekében, hogy ezek a gyönyörű lakosok a kertben jól érezzék magukat, és rendszeresen elégedettek a tulajdonosukkal luxus virágokkal, meg kell teremteniük a legkényelmesebb feltételeket. Ez úgy véli, hogy teljesíti az ilyen követelményeket:

   • a helyes választás;
   • Megfelelő talajösszetétel;
   • helyes szabálytalan kezelés;
   • Időszerű táplálás.

   Hely kiválasztása

   A lágyszárú évelők többsége a napsütéses helyeket kedveli, de elég helyen állt, és enyhe árnyékolás a forró nap közepén. A megvilágítási hiány negatívan tükröződik a peonies állapotában, ami a színek méretének csökkenéséhez és csökkenéséhez vezet.

   Nagyon fontos, hogy az a hely, ahol a peoniák növekedtek, védettek a széllökésektől és tervezetektől, amelyek károsíthatják a növényeket. Azt is meg kell nyomonnia ezt a helyet, hogy elég meleg legyen, és melegen felmelegedjen egy napig.

   Ezenkívül fontos a jó légszellőztetés. A legjobbak mindegyike, a friss levegőben érzik magukat, ahol az oxigén állandó beáramlása biztosított a kifejezett tervezetek hiányában.

   A talaj

    Ezek az évelők inkább olyan területeken, ahol a talaj gyengén savas vagy semleges reakcióval rendelkezik. A peonies savanyú talajok nem alkalmasak.

    Az optimális módszer alkalmas ezekre az évelőkre, jól leeresztett és termékeny talajra.

    Fontos megjegyezni, hogy a magas szintű felszín alatti vízzel rendelkező területek nem felelnek meg a peoniák termesztésében. Ilyen helyeken a nedvesség rendszeresen bámult, amelyet ezek a virágok nem kategorikusan tartanak.

    Locsolás

    Tekintettel arra, hogy a peoniák fájdalmasan reagálnak a talaj felesleges nedvességére, azokat nagy óvatossággal kell öntözni. Tapasztalt virágok azzal érvelnek, hogy mérsékelten forró nyáron ezek a növények elég csak két vasaló: június végén és augusztus végén.

    A száraz nyáron a virágoknak gyakrabban kell öntözniük a talaj nedvességének mértékét. Lehetetlen, hogy a vízi stagnálás a peonies telken, lehetővé téve a föld felületét egy másik öntözés után.

    Ezen túlmenően ezek a növények is szükség van a rügyek, a virágzás és az aktív fejlesztés kialakulása során. A nedvesség hiányának tesztelése, a peonies elkezdi a gazdaságot, hogy eltöltsék erőiket, amelyeket nem fognak jobban érinteni a megjelenésüket, a rügyek méretét és számát.

    Alárendelt

    Figyelembe véve, hogy a legtöbb fajta és hibrid lágyszárú peoniát intenzív növekedési ütem és nagyvonalú virágok jellemzik, ezek a növények nagyon fontosak az időben történő táplálás. Tehát, hogy a műtrágyák mellett ezek a gyönyörű folyó évelők ajánlott három alkalommal egy szezonban ilyen szakaszok, mint:

    • az intenzív fejlődés szakaszába való belépés;
    • A rügyek oktatási szakasza;
    • A Blossom színpadja.

    Néhány virágcsökkenés is táplálja a peoniákat, és miután keveredik. Úgy gondolják, hogy ez az etetés lehetővé teszi a növények számára, hogy helyreállítsa az erőket, hogy helyreállítsa a szárak erejét és a rügyek kialakulását. A táplálkozáshoz mind a szerves, mind az ásványi műtrágyák használatához.

    Meg kell jegyezni, hogy a legfontosabb a tavaszi etetés, aktiválva a növény életforrásait.

    Hogyan kell ültetni?

     Érdekes, hogy ezeket a gyönyörűen összekeverjük az évelőket a nyílt talajba a telken, a talajkészítés néhány héttel a tervezett esemény előtt kezdődik. Tehát a termékeny talajon lévő területeken meglehetősen alapos megmentés lesz kompozit vagy humusz.

     Ha a telken lévő föld nem felel meg a szükséges paramétereknek (lazaság, termékenység), lehetséges a helyzet kijavítása az alábbiak szerint:

     • Körülbelül 65x65x65 centiméter méretű leszállási lyukak;
     • Keverjük össze a földet a leszállási lyukakból, homok, tőzeg, humusz vagy komposzt, valamint kis mennyiségű fa hamu;
     • Add hozzá a foszfor és a káliumon alapuló műtrágya keverékéhez;
     • Keverjük össze az összes összetevőt.

      Az alsó előkészített lyukak ültetése előtt 10-20 centiméter vastagságú vízelvezető réteg (minél magasabb a talajvíz szintjének a telken, a vastagabbnak vízelvezető rétegnek kell lennie). Ezután a gödrök tele vannak főtt talajjal, amely a leeresztő réteg tetején helyezkedik el. Miután ezt az eljárást elvégezte, a gödrök egy ideig hagyják el, hogy a föld a bennük sikerül rendezni.

      A peoniákat nagyon óvatosan ültetik, hogy ne károsítsák a gyökereket. A bokrok közötti távolságnak legalább egy mérőnek kell lennie. A gödrökben lévő növények, az oldalról és a bokrok körüli talajjal, enyhén pecsétel és öntözésre.

      Hogyan kell törődni?

      A peonies nemcsak elegendő világítás, öntözés és etetés. A növények aktív fejlődése, időszerű harisnyatartó és megújulásra van szükségük. Különösen ezek az eljárások szükségesek az érett növényeknél, akiknek kora meghaladja a 7-8 évet.

      A harisnyakötő – olyan eljárás, amely gyakran a bimbók kialakulása során keletkezik. Az évelők sok fajtája túl nagy rügyeket és kellően nehéz virágokat alkot, amelyek a színtagoló szárak bontásához vezethetnek. A harisnyakötő előnyösen akkor történik, ha a rügyek nem voltak ideje vásárolni nagy méreteket. Ehhez az eljáráshoz általában egy fából készült támogatást alkalmaznak, amelyhez a szárkötél szárakat tesztelik.

      Gyakran a harisnyakötő szükséges és túl üres bokrok. Ebben az esetben a fából készült tét a föld körül a növény, amelyen több sor puha kábel van.

      Megújulás – az eljárás 5-7 éven belül ajánlott. Megújítja a peoniákat a bokor elválasztásával, amelyet nyár végén vagy az őszi megjelenéssel végeznek.

      A peonies gondozása is előírja az ilyen eljárások magatartását, amelyek kedvezően tükröződnek a rügyek és a virágok megjelenésében. Ha a növény túl sok rügyet alkot, akkor jobb, ha feláldozod néhányat, a kertészek fontolják meg. Ellenkező esetben kipufogógáz.

      Nagy virágok kialakítása a növényen, ajánlott eltávolítani a kisebb oldalsó rügyeket. Csak a központi bimbót hagyja minden virágon, teljes körű és kiváló minőségű virágzást érhet el, és nem a bazsarózsa kárára.

      Fontos, hogy időben eltávolítsuk a szárított virágzatokat. Nem csak a növények rendezetlen megjelenését adják, hanem jelentősen növelik a kártevők károsodásának kockázatát is.

      Téli előkészítés

      Az egyik szükséges eljárás, amelyet minden egyes kertész rendszeresen növekszik, növekszik ezek a gyönyörű évelők – előzetes metszés. Ezt közvetlenül a stabil hűtés megérkezésével kell elvégezni. A vágás során eltávolítjuk a növény fölötti részét, így csak az árképzési zónában lévő szárak részei 3-4 centiméter magasságban maradnak. A levágott levelek és hajtások megsemmisülnek, és a rész elalszik a föld felett. Télen a bokor többi része a tőzeg által meditálható.

      Azonban a peonies mulasztás, akkor végre kell hajtania ezt az eljárást, hogy megakadályozza a bokor maradványait.

      Reprodukció

      A virágzó peonies báj és rendkívüli illatuk – a legfontosabb érvek a csodálatos évelők tenyésztésének javára. Az egyik leggyakoribb módszer biztosítja a növények reprodukálását a bokor elválasztásával. Ezt az eljárást előnyösen a nyár végén végezzük – az ősz elején.

      Ehhez óvatosan ásni kell egy érett bokrot, és megpróbálja károsítani a gyökereket. Akkor szépen öblítse le a föld gyökereit, és hagyja el a növényt több órán át szárításra. Ezt követően a bokor oly módon oszlik meg, hogy az elkülönített részek mindegyikében több szár, gyökere és legalább három megújítási veséke van. Minden szakaszot hamut vagy zúzott szénnel kezelik, és a sérült gyökerek eltávolításra kerülnek. Ültetett kezelt növények, valamint a peonies teljes bokrok.

      Néhány virág tenyésztő fajta peonies magokat. Ebben az esetben a fiatal növények generációjának megszerzéséhez a magok télen sulkingek. Emlékeztetni kell arra, hogy az így kapott peoniák csak 4-5 évig virágzik.

      Betegségek és kártevők

      Szerint a kertészek tapasztalattal, megfelelő gondoskodással, ezek a gyönyörű áramlási évelők ritkán betegek és befolyásolják a kártevőket. Azonban a nyílt talaj körülményeinek termesztése során a fenyegetést jelenthetnek ilyen kártevőket, mint a tll, az utazások, a coleganiták. Megszabadulhatsz tőlük a “Phytoverm”, az “Aktara”, az “Aktellik” és más inszekticidek előkészítésével.

      A lengyeles és etetési rendszerek megsértésének elmulasztása gyakran a peoniák oka, hogy különböző típusú rothadók (szárak, gyökér). Komplex fungicid gyógyszerek alkalmazásával megbirkózhat ezekkel a betegségekkel.

      Megakadályozza, hogy a jövőben a gombás betegségek fejlődésének megakadályozzák a növények megelőző kezelését és az összes ajánlással való megfelelést.

      Még többet néz ki a herbaceous peonies-ről a következő videóban.

      Értékelje a cikket
      ( Még nincsenek értékelések )
      Megjegyzések hozzáadása

      ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: