15 legjobb fajta csípős paprika

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakértői tanácsadásra van szükségük.

A nemesítők mintegy 3000 keserű/csípős paprikafajtát fejlesztettek ki. A csípésük mértéke nagyon eltérő lehet. A különböző fajták csípősségét a Scoville-skála segítségével értékelik. Egy amerikai farmakológus fejlesztette ki. Az USE (Scoville-skála szerinti egység) segítségével becsülje meg, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy adott zöldség. Ebből a célból vizsgálja meg a bors kivonatát organoleptikusan.

A fajták értékelése a biológiai érettséget elért paprikák elemzésével történik. Az éretlen gyümölcsöket nem vizsgálják. A paprika fűszerességét gyakran befolyásolják a termesztés körülményei. A keserű paprika a szabadban és cserépben is termeszthető beltéren egyaránt. E zöldség minden fajtáját korai érésű, középérésű és késői érésű fajtákba sorolják. Ez a felülvizsgálat a legjobbakat veszi górcső alá.

A legjobb csípős paprikafajták értékelése

Jelölés hely Variety értékelés
Csípős paprika a szobában történő termesztéshez 1 Indián nyár 5.0
2 Robbanó parázs 4.9
3 Filius blu 4.7
Csípős paprika kültéri használatra 1 A sárkány nyelve 5.0
2 Asztrahán 147 4.9
3 Magyar sárga 4.8
4 Homera F1 4.7
Korai érésű keserű paprika 1 Impala F1 5.0
2 Tulsky F1 4.9
3 Sharp 4.8
Közepes és késői érésű csípős paprika 1 Birkaszarv 5.0
2 Tabasco 4.9
3 Vizier 4.8
4 Villám 4.7

Csípős paprika a szobában történő termesztéshez

A legjobb csípős paprikafajták kis hüvelyekkel – ideális lakás vagy háztartási termesztéshez. Kompakt gyökérzetet fejlesztenek, így virágcserépben is megteremnek.

Indián nyár

Értékelés: 5.0

Indián nyár

A Babier nyári keserű paprika kis bokrok, amelyek magassága nem haladja meg a 30-40 cm-t. Nagyszámú levéllel rendelkező, terjedő növények. Egész évben az ablakpárkányon vagy nyáron az erkélyeken/erkélyeken is kiválóan használható. Az indiai nyári paprikát fűszerként, paprikapornak vagy tartósítva használják.

A növényen apró gömbölyű paprikák (max. 2 cm átmérőjűek) vannak. Színük nagymértékben különbözik. Biológiailag érett állapotban ezek a keserű paprikák élénkpirosra színeződnek. falvastagságuk kisebb, mint 3 mm. Az íze édes, savanykás és fűszeres. A fajta korán érik. A palántákat február utolsó hetében vagy március első hetében kell elvetni.

A Babi Summer állítólag nagyon jól fejlődik gyenge fényviszonyok között is. A hüvelyek érése 16 hétig tart. Íze enyhén csípős – a Scoville-skálán 500 és 1000 között. A paprika hátrányai közé tartozik a kis paprikák nagyszámú magja és az a tény, hogy a gyümölcs meglehetősen gyorsan kiszárad.

Előnyök

 • bokor megjelenése;
 • Enyhén fűszeres, aromás paprika;
 • Az érési idő meghosszabbodik;
 • Nagyon jól fejlődik gyenge fényviszonyok között.

Hátrányok

 • A paprika sok magot tartalmaz;
 • A gyümölcsök gyorsan kiszáradnak.

Robbanó parázs

Értékelés: 4.9

Robbanó parázs

Amerikai fajta csípős paprika Explosive Ember egy nagyon szép díszítő faj. Ez egy zömök, kompakt cserje. Csak 35 cm magasságot ér el. A levelek és a gallyak kékeszöld színűek. A kék dominancia intenzitása a fényviszonyoktól függ. Ha napos helyre ültetik, a növénynek a zöld tónusok lesznek túlsúlyban. És sűrű árnyék jelenlétében a kék paprikák többet mutatnak.

Hüvelyek hosszúkásak. A technikai érettség során lilává válnak. Idővel tejessé, sárgává, narancssárgává válnak… Ha biológiailag érettek, közel kerülnek a vöröshöz. Minden virágbimbó körülbelül 6 petefészket hoz létre. A növényt sok apró hüvely borítja. 78-86 nappal az ültetés után terem.

A rajongók visszajelzései szerint a keserű bors, az Explosive Ember extra csípős. Az élesség magas – akár 30.000 USP. Az érett hüvelyekben azonban némileg megpuhul. Ezek a paprikák édeskés ízűek. Nagyon szerény. Jó a sík környezetben. A paprikának azonban sok kicsi, lapított, gömbölyded magja van.

Előnyök

 • nagyon vonzó növény;
 • kiváló ízprofilú fajta;
 • Nagyon csípős paprika;
 • Korán érő, szerény fajta;
 • Jó beltéri termesztéshez.

Hátrányok

 • A termés sok apró magot tartalmaz.

Filius Blues

Értékelés: 4.8

Philius blu.webp

A Filius Blue fajta egy díszítő keserűpaprika, amely a magas terméshozamúak közé tartozik. Ez a növény jól növekszik beltérben. A bokrok magassága nem haladja meg a 20 cm-t. A Philius blu nemcsak szép ablakpárkányt varázsol, hanem garantálja a fűszeres, ehető paprikát is. Mire biológiailag éretté válik, a Filius Blue már kevésbé fűszeres.

Olvasson tovább  5 legjobb trimmelő Bosch

A Philius kék paprikának görbe, vékony borsszemek vannak. Színük fokozatosan változik a liláskékről a vörösre. A paprika felálló, közepesen húsos. Hosszuk és átmérőjük nem haladja meg az 1,3-1,9 cm-t. A hozamok magasak. A paprika elég sokáig a növényen marad. A Filius Blue fűszerként használatos, konzervipari felhasználásra is alkalmas.

A fajta rajongói nagyon elismerően nyilatkoznak róla. Tetszik nekik a bokrok kinézete. A kékes árnyalatú sötétzöld lombozaton a többszínű hüvelyek egyszerűen gyönyörűek. De szeretik a nagyon jó fényt, a rendszeres öntözést, és nem reagálnak jól a szárazságra, ezért gyakran kell őket locsolni.

Előnyök

 • kecses bokrok;
 • bőséges termés;
 • A paprika elég sokáig az ágakon marad;
 • a campanulae kivételes csípőssége.

Hátrányok

 • a levelek gyakori permetezését igényli.

Csípős paprika a nyílt terepre

A keserű paprika ágyon történő termesztésekor a kertészek először szobai körülmények között gondoskodnak a palántákról. És amikor a talaj felmelegszik, a fiatal csírákat a szabadföldbe ültetik.

Sárkány nyelve

Értékelés: 5.0

Sárkánynyelv.webp

Sárkánynyelv keserű paprika, amelyet bármilyen típusú üvegházban és szabadföldön történő termesztésre terveztek. A bokrok magassága 60-70 cm körül van. A sárkány nyelve korán érik. A hajtástól a teljes érettségig körülbelül 97-105 nap telik el. 1 m²-enként akár 2 kg csípős paprika is előállítható.

A Dragon Tongue paprika lógó, az elefánt ormányára hasonlít. A paprika eléri a technikai érettséget és zöld színűvé válik. És amikor teljesen megérik, ezek a zöldségek pirosra színeződnek… Egy hüvely átlagos súlya 25 g, hossza legfeljebb 15 cm. A sárkánynyelvnek erős borsos íze van. És az íze elég pikáns. Használható száraz fűszerezésre, konzervként vagy frissen fogyasztva.

A kertészek véleménye szerint a sárkánynyelv magas terméshozamú. Az érés körülbelül ugyanabban az időben történik. Erős, borsos ízűek. Magoncként nevelve jól tűri a hideget. A cserjék időben öntözést, lazítást és trágyázást igényelnek. Fontos megjegyezni, hogy ezt a fajtát az édes paprikától távol kell ültetni, hogy ne forduljon elő keresztbeporzás.

Előnyök

 • Egyetlen bokorról sok paprikát lehet szüretelni;
 • Egyszerre érő paprikák;
 • erős borsos aromával;
 • jól tűri a hideget.

Hátrányok

 • Gondos gondoskodást igényel.

Asztrahán 147

Értékelés: 4.9

Asztrahanszkij 147.webp

Az Astrakhansky 147 egy magas hozamú paprikafajta. Körülbelül 120 nap alatt érik be. Könnyen termeszthető a szabadban. A bokor kompakt és gyakorlatilag ágak nélkül nő. 50-65 cm magasságot ér el. A paprika érése és kelése ennél a fajtánál késik. Az Astrakhan 147-et széles körben használják a főzésben és a gyógyászatban.

A paprika sima és csüngő alakú. Hosszuk általában nem haladja meg a 6-9 cm-t. A paprika kúp alakú és kicsi. Minden egyes hüvely súlya legfeljebb 18 g, falvastagsága 1-2 mm. A paprika színe a fejlődés és érés során sötétzöldről élénkpirosra változik. Az Asztrahanszkij fajta húsa meglehetősen durva és fűszeres.

A kertészek megjegyzik, hogy az Astrakhansky paprika betakarítása nagyon hosszú ideig tart, mert a gyümölcsös időszak meghosszabbodik. A fajta nem szeszélyes és könnyen alkalmazkodik a különböző környezeti feltételekhez. A hagyományos gyógyászatban intenzíven használják étvágygerjesztésre, lázcsillapításra vagy izomfájdalmak enyhítésére.

Előnyök

 • Nagy hozamú;
 • Jól alkalmazkodik a különböző körülményekhez;
 • főzésre és gyógyászati célokra alkalmas;
 • magas ESH-értékek; a bokrok alacsonyak és nem rendelkeznek nagyszámú levéllel.

Hátrányok

 • nem azonosították.

Magyar sárga

Értékelés: 4.8

Magyar sárga

A magyar sárga paprika jól alkalmas szabadföldi vagy üvegházi termesztésre. Rövid (40-45 cm) és kompakt cserjék. Kialakításukhoz nem használnak kellékeket. Az első termés a magok csírázásától számítva a 85-90. napon betakarítható. A magyar sárgamuskotály kiváló fűszer a különböző ételek elkészítéséhez, és konzerválásra is alkalmas.

Keskeny, meglehetősen nagy, kúp alakú gyümölcsök. Sima, fényes bőrűek. A gyümölcsök kezdetben sárgás színűek; amikor teljesen megérnek, a paprika rubinvörösre színeződik. Legfeljebb 60 gramm súlyú és 4 mm vastagságú. A magyar sárga íze félig csípős, kesernyés. Az üvegházi terméshozamok meglehetősen magasak. Legfeljebb 6-7 kg paprika 1 m²-enként.

A magyar sárga növényről azt mondják, hogy ellenálló a csúcsrothadás nevű betegséggel szemben, nem fél az alacsony hőmérséklettől. Nagyon vonzónak tűnik az ágyban. A kertészek azonban megjegyzik, hogy ezt a növényt napnyugta után kell öntözni, és csak meleg vízzel, a gyökérzet alatt. A trágyázást a teljes vegetációs időszak alatt kell végezni.

Előnyök

 • gyönyörű megjelenés az ágyban;
 • A paprika íze félig csípős;
 • A magok jó csírázása;
 • magas hozamok;
 • jól tűri az alacsony hőmérsékletet;
 • ellenálló a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • Rendszeres műtrágyázást igényelnek.

Homera F1

Értékelés: 4.7

Homera F1.webp

A Homera F1 csípős paprika hibrid egy kompakt növény. Nagyszámú levéllel rendelkeznek, így a paprika nem ég le a napon. Membrántakaró alatt vagy szabadföldön termesztett növény. A vegetációs időszak alatt ez a hibrid folyamatosan új gyümölcsöt hoz.

Olvasson tovább  10 legjobb jogorvoslat szúnyogcsípés után

A homéroszi paprika súlya átlagosan 28-35 gramm. Hosszuk eléri a 22 cm-t, átmérőjük pedig a 4 cm-t. A kezdetben kialakult paprika színe világoszöld. És amikor teljesen beérik, pirosra színeződnek. A gyümölcsök alacsony hőmérsékleten nem színeződnek el antociánnal. Homer fanyar, de enyhén csípős ízű. Ezeket a keserű paprikákat gyakran savanyítják és frissen is fogyasztják.

A kertészek nagyra értékelik a Homer F1 Hot Pepper fajtát. Szeretik a gyümölcsök csípős ízét és közepes aromáját. Azt is megjegyzik, hogy ez a hibrid jó immunitással rendelkezik a vírusos betegségekkel szemben. A Gomera szabadföldi termesztés esetén 3,2 kg/ 1 m² hozamot biztosít. Sokan szeretik ezt a hibridet jó fanyarságával és fanyar ízével.

Előnyök

 • nagyszámú levél növényenként;
 • A terméskötődés az egész tenyészidőszak alatt;
 • magas hozam
 • immunis a vírusos betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • nincs.

Korai érettségű keserű bors

A korán érő keserű paprika már nyár közepén megörvendezteti a kertészeket.

Impala F1

Értékelés: 5.0

Impala F1

Az Impala F1 csípős paprika hibrid erős, magas növény. A cserjék egyenesen nőnek. Nyílt megjelenésük van. Nagyszámú levél van rajtuk, amelyek jól védik a paprikát a hőségben. Impala nagyszerű a szabadban vagy fólia alatt egy üvegházban. A vegetációs időszak körülbelül 70-75 napig tart. A friss paprika számos étel fűszerezése. Száraz fűszerek vagy konzervek készítésére is használják.

Az Impala paprika elég hosszúra nő – akár 18-20 cm-re is. Minden egyes gyümölcs súlya körülbelül 80 g, átlagos átmérője 3 cm. A paprikák átlagos száma növényenként 8-12. A technikailag érett zöldségek világoszöldek, de biológiai érettségük idején pirosra színeződnek. A fogyasztók szeretik a fanyar, fűszeres ízéért. Az érlelés bármely szakaszában széles körben használják őket.

Az Impala F1-et sokan értékelik. Tetszik nekik, hogy ez a hibrid jól tűri a hőséget, és a vírusos betegségekkel szemben is rendkívül ellenálló. Jó szállítási és kiváló tárolási tulajdonságaik miatt is dicsérik. a levelek védik a gyümölcsöt a leégéstől. Mivel azonban hibrid, nem lehet a magokat saját magunk betakarítani.

Előnyök

 • fanyar, csípős íz;
 • Korán érő gyümölcse;
 • jól tárolható és szállítható;
 • nem fél a hőségtől.

Hátrányok

 • a magokat nem lehet saját maga betakarítani.

Tulsky F1

Értékelés: 4.9

Tulsky F1.webp

A Tulsky F1 Hot Pepper egy korai érésű fajta. A csírázástól a betakarításig 90-100 nap telik el. A bokor közepes magasságúra nő. Ez egy fattyú fajta (40-60 cm). Habitusa ügyetlen. Zöld, közepes méretű levelek. A gyümölcsök elrendezése a növényen vegyes. Remekül termeszthető a szabadban vagy üvegházban.

A paprika meglehetősen nagy, kúp alakú, átlagosan 14-21 g súlyú. hegyes csúcsú; – A paprikának hegyes a teteje. Sima felület. A falvastagság a biológiai érettség idején 2,0-4,4 mm. A paprikának kifejezetten csípős íze és gazdag aromája van. 1,1-1,6 kg terméshozam 1 m²-enként. A gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók. A Tulsky kiválóan alkalmas minden olyan ételhez, amely fűszerességet igényel.

A vélemények szerint ezt a hibridet stabil terméshozama, plaszticitása és vonzó megjelenése miatt értékelik. A Tulsky paprikát a fogyasztók dicsérik a szállítás és a hosszú távú tárolás során való kiváló kezeléséért. A növény egyszerű és szerény a gondozásában. A Tulsky fő hátránya, hogy a hibridből nem lehet saját vetőmagot előállítani.

Előnyök

 • testes íz;
 • korai érettség;
 • könnyen és szerényen gondozható;
 • jó hozam;
 • Kiváló szállíthatóság.

Hátrányok

 • A hibridből származó saját magok betakarításának lehetetlensége.

Sharp

Értékelés: 4.8

Ostryak.webp

A Sharp paprika korai érésű fajta. Növekedési ideje 90-100 nap. Kiválóan alkalmas kültéri vagy üvegházi termesztésre. A növénynek szoros habitusa van. A bokor nem igényel segédszerkezeteket a kialakulásához. Nagyszámú, nagy, sötétzöld levele van. A juharszarvast minden régióban lehet termeszteni. Legfeljebb 2,5 kg paprika 1 m²-enként.

Az Ostryaka kúp alakú, sima, fényes, felfelé néző paprika. Átlagos súlyuk 5-8 g, falvastagságuk 2 mm. A technikailag érett paprika zöldesfehér színű. És amikor biológiailag érettek, sötétvörös színűvé válnak. A paprikának csípős, fanyar íze és erős aromája van. Aktívan használják a főzésben és a pácolásban. Sharp alkalmas szárításra és hosszú tárolásra.

A kertészek dicsérik ezt a fajtát hosszan tartó terméséréséért, kiváló ízéért és a hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenálló képességéért. Azt is mondják, hogy a Muttonhorn egy nagyon szép, díszítő faj. Sokan szeretik, hogy az északi régiókban is termeszthető. Karbantartása öntözéssel, gyúrással és trágyázással.

Előnyök

 • nagyszerű íz
 • Alkalmazkodott a kedvezőtlen időjárási körülményekhez
 • gyönyörűen díszes megjelenés;
 • Alkalmas szárításra.

Hátrányok

 • Gyenge fénytűrés.

Éles paprika, közepes vagy késői érési idővel

A középérésű növények termése általában a csírázást követő 100-130 napon belül érik be. Vannak azonban olyan fajták is, amelyeknek 150 nap vagy annál is több idő kell a teljes érettség eléréséhez.

Olvasson tovább  A 7 legjobb kerti kocsi és talicska

Muttonhorn

Értékelés: 5.0

kosszarv

A Baraniy Horn paprika középkésői fajta. A vegetációs idő 130-145 nap. Kompakt, elágazó cserje. Növénymagasság 50-60 cm. A kosszarv fajtát termesztésre szánják ágyakban, Szabadtéren és fedett helyen. A terméshozam az üvegházban 3 kg/1 m². A birkaszarv széles körben fogyasztják frissen vagy konzervben.

A paprika hosszúkás, kúp alakú. Úgy néznek ki, mint a kos szarva. Átlagos hosszuk 25-35 cm, súlyuk 30-40 g. Ha technikailag érettek, világoszöld színűek lesznek. Amikor biológiailag érettek, vörösre színeződnek. A birkaszarv fűszeres ízű, enyhe utóízzel. Az ízük rendkívül intenzív; – Kiváló ízprofilok; – Kiváló íz tulajdonságok; – A növények aromája nagyon finom. Ha minimális az öntözés, az íz élesebb lesz. A paprika növényenként akár 60 paprikát is teremhet.

A Muttonhorn igénytelen, de nem tűri az állóvizet. Sok napot igényel, lassabban növekszik a félárnyékban. Fontos az időben történő öntözés. Sokan szeretik, hogy az öntözés növelésével vagy csökkentésével szabályozhatják ennek a zöldségnek a fűszerességét. Ez a fajta univerzálisan alkalmazható. Ősszel kiásható, és az ablakpárkányon hagyható tovább nőni.

Előnyök

 • magas hozamú;
 • A fűszeresség szabályozhatósága az öntözés mennyiségével;
 • Univerzális használat;
 • Továbbra is nőhetnek egy cserépben az ablakpárkányon.

Hátrányok

 • lassabban nő a félárnyékban.

Tabasco

Értékelés: 4.9

Tabasco.webp

A Tabasco a chilipaprika egyik fajtája. Ez a zöldség 100-120 napos érési idővel rendelkezik. A növény magassága 60-150 cm. Úgy néz ki, mint egy kis bokor, tele sok kis gubóval. Évelő növény, de nem él tovább 2-5 évnél.

A Tabasco kúp alakú gyümölcse. Körülbelül 4 cm hosszúak. Függőlegesen felfelé nőnek. A paprikák kezdetben sárga színűek, de idővel élénkpirosak lesznek. A Tabasco keserűségi értékei 30 000-50 000 EUC között mozognak. A paprikának egyedi füstös íze van. Ahogy érik, a paprika héja megvastagszik, és a belseje krémes lesz.

A fogyasztók nagyon kedvezően nyilatkoztak a Tabasco keserűborsról. Kedvelik a magas terméshozamot és a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. A bors szerelmesei megjegyzik, hogy kis mérete ellenére erős csípősséggel rendelkezik. A Tabasco nem különösebben igényes, de a termelők szerint nem tűri a hideget. Ha az éjszakai hőmérséklet 15 °C alá csökken, a gyümölcsök nehezen képződnek.

A

 • Hihetetlenül csípős paprika;
 • évelő fajta;
 • A Vizier sok gyümölcsöt terem;
 • egyedi füstös íze van.

Hátrányok

 • Nem tűri a hideget.

Vizier

Értékelés: 4.8

Vizir

A Vizier paprika későn érő fajta. A teljes kihajtást követő 120-125 nap után érik el a technikai érettséget, és 140 napon belül válnak biológiailag éretté. A növény magas és erőteljes. Félig széles levelű habitusú. Félcserje típusú cserje. A fa alakú, 80-100 cm magas.

A gyümölcsök kicsik, egyenként 25-30 g súlyúak. Színük vörös vagy mélyvörös. A paprika alakja összetett és szokatlan. A zöldségtermesztők szerint keleti turbánra, csillagra vagy virágra hasonlít. A falak vékonyak, 2-3 mm-esek. Szeszélyes formájának köszönhetően gyönyörűen néz ki, ha egészben konzerváljuk. 1m²-enként akár 4 kilogramm is betakarítható az üvegházakban.

A Vizier paprika egy kiváló, enyhén fűszeres fajta, amely bármilyen finom ételt feldob. Könnyen termeszthető és kevés karbantartást igényel a jó termés érdekében. A Vizier-t a különböző paszták és paprikák készítésének képességéért dicsérik. Nagyszerű terméshozama és természetes ellenállása a különböző betegségekkel szemben.

Előnyök

 • eredeti szép formája;
 • Kellemes kesernyés íz;
 • könnyen ápolható;
 • Immunis a betegségekkel szemben;
 • Kiváló piacképes minőség.

Hátrányok

 • nem észlelt hibák.

Ogonyek

Értékelés: 4.7

Vizier.webp

A csípős paprika Ogonyok közepes érésű (tenyészidő 115-120 nap). Szabadföldön, lakásban vagy üvegházban is termeszthető. A cserje magassága az ágyásban – 45-55 cm, cserépben – 30-35 cm. Ognjenok sűrű piramis alakú koronával rendelkezik. Különböző érettségi fokú virágokat és gyümölcsöket hoznak.

A paprika hosszúkás, zsinóros, enyhén görbült, sima. Egyetlen gyümölcs súlya – 20 g, falvastagság – 1,5 mm. A hüvelyek enyhén göndörödnek. Mire biológiailag érettek lesznek, sötétvörös színűvé válnak. A paprika nem érik be nagyon gyorsan. Fűszeres ízű és kellemes illatú. Nemcsak az ételek csípős kiegészítőjeként, hanem betegségek kezelésére is használják.

A vélemények szerint a Fireside növeli az immunitást, erős aromával és fanyar ízzel rendelkezik. Ez egy népszerű és közkedvelt növény. Sok vállalat azonban más fajtákat is árul Firefly néven. A gyümölcsök gyakran sárgák, kicsik és túlságosan kilógnak felfelé. A gátlástalan gyártók különböző éles fajtákat kevertek össze, amelyek nem felelnek meg a Firefly valódi leírásának.

Előnyök

 • dekoratív megjelenés;
 • Íze csípős, aromája erős;
 • hosszú ideig betakarítható;
 • Erős immunitás.

Hátrányok

 • a vetőmaggal való esetleges összetévesztés vásárláskor.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: