A 15 legjobb szederfajta

*A szerkesztők szerint a legjobbak összefoglalója. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak és nem értékesítési céllal készült. Vásárlás előtt szakértői konzultációt ajánlunk.

Az utóbbi időben egyre több kertész és kertészkedő kezdte el a szeder termesztését. Sokan a málnához hasonlítják. Ennek van értelme, mivel mindkét bogyó a Rubus nemzetségbe és a Rosaceae családba tartozik.A bokorszerkezet hatással van e növények 2 fő csoportra való feltételes felosztására:

 1. Kumaniki. Eléggé erőteljes növények, felálló vagy enyhén lecsüngő szárakkal. Akár a 3 méteres magasságot is elérhetik. A csúcsok soha nem gyökereznek meg. Bogyói általában nagyok vagy közepes méretűek. Szinte fekete színűek, viaszos, kék foltokkal.
 2. Harmatcsepp fák. Hosszú, kúpos hajtások merőleges termőágakkal. Bogyóik nagyobbak, mint az első csoport bogyói. Lédúsak és ízük kifejezettebb. Fekete vagy mélyvörös színűek.

A fél bogyó a cumaceák és a harmatbogyók közötti köztes csoportba tartozik.

A nemesítők sok országban a szedret ígéretes bogyós gyümölcsnek tartják. Keményen dolgoznak a termőképes fajták fejlesztésén. A vadon termő fajtákhoz képest az új szelekció korábban és hosszabb ideig teremhet gyümölcsöt. A hibridek nagy, sűrű bogyókkal rendelkeznek, amelyek jobb tárolhatósággal és szállíthatósággal rendelkeznek.

Bár ez a növény meglehetősen új a hazai kertekben, a faiskolák meglehetősen nagy választékban kínálnak palántákat. A választék olyan nagy, hogy a képzetlen személy számára zavaró lehet. A kezdő kertészek segítségére áttekintettük a legjobb kemény, magnélküli és remonte szederfajtákat.

A legjobb szederfajták rangsora

Jelöléshely:névértékelés
A legjobb fagyálló szederfajták1Polar5.0
2Flint4.9
3Agawam4.8
4Gazda4.7
5Chester Thornless4.6
6Arapaho4.5
A legjobb mag nélküli szederfajták1Natchez5.0
2Fekete szatén4.9
3Loch Tay4.8
4Columbia Star4.7
5Doyle4.6
6Osage4.5
A legjobb szedretermesztő fajták1Fekete mágia5.0
2Prime Ark Freedom4.9
3Ruben4.8

A legjobb fagyálló szederfajták

Egyes szederfajták nagyon jól bírják a -40 ºC-os hőmérsékletet is. Télen nincs szükségük sok takarásra. De még egyes télálló fajták is szenvedhetnek a fagyos gyümölcsbimbóktól, ezért tanácsos lehet a felmelegítés.

Polar

Értékelés: 5.0

Polar

A felülvizsgálatra jelölt első szederfajta a Polar, egy lengyel szelekció. A tartós fagyokat -24 ºC-ig bírja, de a termőrügyek megfagyhatnak, ezért célszerű télire letakarni őket. Erős, felálló hajtások, amelyek elérik a 2,7 m hosszúságot is. Letörnek, ha a földhöz hajlítod őket. A könnyebb kezelhetőség érdekében hajlítsa meg őket, amíg a keményedés még folyamatban van.

A Polar ovális bogyó alakú. Mindegyikük körülbelül azonos méretű, és körülbelül 10-12 g súlyú. Ezeknek a szederfajtáknak kellemes íze és jellegzetes aromája van. Délen már a nyár közepén betakarítható a termés. A sarkvidéki medvék az első néhány évben mérsékelt gyümölcsöt teremnek. De a 3. évtől kezdve ez lényegesen több lesz. A sarkvidéki szeder bokronként több mint 5 kg termést hozhat.

A kertészek véleményeikben dicsérik ezt a fajtát. A tövisek hiánya kényelmes betakarítást tesz lehetővé. Fő előnyei közé tartozik a jó szállíthatóság és a főbb betegségekkel szembeni viszonylag magas ellenállóképesség. A szederrajongók azonban megjegyzik, hogy ha a bokrokat nem védik a téli fagyok ellen, a terméshozam 2-4-szeresére csökkenhet.

Előnyök

 • A bogyók nagyok és kellemes ízűek;
 • tüskék nélküli hajtások;
 • Akár -24 ºC-os tartós fagyot is kibír;
 • jó immunitás;
 • hordozható.

Hátrányok

 • Az érett hajtások nem hajlanak jól.

Flint

Értékelés: 4.9

Flint

A felálló szederfajták közül a Flintet tartják a legjobban fagytűrőnek. A cserjék akár -35-40ºC-os fagyokat is kibírnak plusz takarás nélkül, csak egy hótakaró alatt. Szára elágazó és erős. Dús bokrot alkotnak, amely az első életévben 1,5 m, a harmadik évben pedig akár 3 m magasra is megnőhet. A hajtásokon lévő tüskék ritkán lokalizálódnak. Élesek és kitartóak. Májusban kezd virágozni.

A Flint fajta termése egy fürtös hüvely. Bogyó kerek, fekete, aromás. Mindegyik átlagosan 5-7 grammot nyom. Nagyon erősen tapadnak az ágakhoz. Ha száraz és nem öntözik eléggé, a Flint szeder keserűvé válik. A részleges terméshozás már az ültetés utáni következő évben bekövetkezik. A maximális hozamot pedig a harmadik évtől lehet betakarítani.

Kedvelői megjegyzik, hogy nem csak bogyószedéshez, hanem kertépítéshez is használható. Ez a növény jó árnyékot adhat a pihenőhelynek. Sok termelőnek tetszik a fajta termelékenysége is: növényenként akár 10 kg szeder is teremhet belőle. Könnyű termesztési körülményeik és enyhe időjárásuk miatt is kiemelkednek.

Előnyök

 • Érett bogyók;
 • Kellemes íz és illat;
 • kiváló szállíthatóság;
 • magas fagyállóság;
 • bőséges termés;
 • immunis a betegségekre.

Hátrányok

 • Az éles tövisek jelenléte;
 • Jó mennyiségű gyökérzet.

Agawam

értékelés: 4.8

Agaves

Az Agawam szederfajta az amerikai szelekció régi képviselője. A hajtások akkor sem károsodnak, ha a hőmérséklet -30ºC-ra csökken. A virágbimbók fagyosodása azonban korábban következik be. Agawam robusztus, egyenes hajtásai. Ezek magassága meghaladhatja a 2 m-t. A nagy tüskék kissé meghajlottak. Jelentős kellemetlenséget okoznak a növény kezelése során.

Az Agawam bogyók kicsik (kb. 3-4 grammosak). Fekete fényűek. Technikai érettség esetén az ízben a savasság dominál, és “füves” utóízt hagy maga után. A biológiailag érett gyümölcs nagyon édes lesz, de puhasága miatt nagyon érzékeny a bármilyen manipuláció által okozott sérülésekre. Agawam meglehetősen termelékeny. szezononként akár 10 kg szeder növényenként.

Az Agawam bokor állítólag nagyon szépen virágzik és folyamatos termést hoz. Ezt a szedret bármilyen összetételű talajon termeszti. Nem kell a bokrokat télen takarni. Jól tűri a szárazságot és az árnyékot. Agawamot kevéssé érintik a betegségek és kártevők. De vegye figyelembe, hogy ez a növény sok hajtást hoz, így hosszú távon a kiirtása gondot fog okozni.

Előnyök

 • Akár -30ºC-os fagyot is kibír;
 • A biológiailag érett gyümölcsök jó ízűek;
 • Jól tűri az árnyékot és a szárazságot;
 • A kártevők és betegségek alig érintik.

Hátrányok

 • Sok hajtást hoz;
 • A hajtásokon sok nagy tüske található.

Gazda

Értékelés: 4.7

Gazda

Egy másik lengyel szederfajta, amelyet felülvizsgálatra jelöltek, a Gazda volt. Közepes méretű, terjedő, erőteljes megjelenésű bokor. Hajtásaik elérhetik a 2 m-es magasságot is. A növény ágai közepes vastagságúak. Meglehetősen hosszúak és rugalmasak. Gyakorlatilag nincsenek tüskéik. Akár -30°C-os hőmérsékletet is kibír.

A Gazda bokor meglehetősen nagy, kerek bogyókat termel. Minden egyes bogyó súlya mindössze 5-7 gramm. Biológiai érettségük elérésekor feketévé válnak. A bogyók felülete fényes. A Gazda-gyümölcs ízében az édesség dominál, savas jegyekkel. Ezek a szederfajták augusztus és szeptember vége között érnek.

A kertészek a véleményekben megjegyzik, hogy a Gazda fajtának általában nem okoz gondot a tárolás és a hosszú távú szállítás. Jól ellenáll a betegségeknek. Elviseli a szárazságot, de vegye figyelembe, hogy a nedvesség hiánya jelentősen csökkenti a bogyók méretét és mennyiségét. A Gazda blackberry univerzális alkalmazással rendelkezik. És ez a fajta versenyképes terméshozamú.

Előnyök

 • ízletesség;
 • kevés tüske van jelen;
 • jól termő;
 • gond nélkül szállítható és tárolható;
 • Akár -30°C-os fagyot is kibír.

Hátrányok

 • Erősen növekvő, metszést igénylő.

Chester Thornless

Értékelés: 4.6

Chester Thornless

A Chester Thornless blackberry az egyik legkeményebb szeder. Erőteljes, erőteljes bogyós bokor, jól elkülönülő bogyófürtökkel. Félig felálló hajtások. Világosbarna és rugalmas. 3 méteres magasságot érnek el. A terméskötődés után a szárak összezsugorodnak. A növény föld feletti része 2 évente megújul.

Chester Thornless fényes és éretten feketévé válik. A kúp alakú gyümölcsök (legfeljebb 3 cm hosszúak) sűrűek és lédúsak. Minden egyes gyümölcs súlya eléri az 5-8 grammot. Savanyú-édes ízük van. Az ilyen fajta szeder nem veszíti el vonzerejét a hosszú távú szállítás során, és magas étrendi értékkel bír.

A kertészek dicsérik Chester Thornless-t. Azt mondják, hogy ez a szeder nem szenvedi el a tavaszi fagyokat és a téli hirtelen hőmérséklet-csökkenést. Szárazságtűrő, mélyen gyökerező, jól fejlett gyökérzettel. Sokan szeretik a bokrok díszítő megjelenését is. Nem tűri azonban a védett és túlságosan árnyékos helyeket és a tartós esőzéseket.

Előnyök

 • ízletes, vonzó bogyók;
 • a szállítás során megőrzi kereskedelmi minőségét;
 • Fagyálló;
 • A bokrok dísznek tűnnek;
 • gyümölcsének magas étrendi értéke.

Hátrányok

 • Nem tűri az esőt és az árnyékot.

Arapaho

Értékelés: 4.5

Arapaho

A fagyálló fajták áttekintését a szeder Arapaho zárja. Képes túlélni a rövid távú, akár -24°C-os alacsony hőmérsékletet is. A fajta a felfelé növő fajták közé tartozik. Tüskék nélküli hajtásai elérik a 2,5 m hosszúságot. Az Arapaho jellegzetessége a bogyók képződése az oldalágakon. A bokor gyönyörű fehér virágzású.

A biológiailag érett bogyók mélyfekete színűek. Meglehetősen sűrű és rövid, kúp alakú. Sokan kellemesnek tartják az Arapaho ízét. A bogyókban lévő magok nagyon kicsik és alig észrevehetők. Minden egyes gyümölcs súlya eléri a 4-8 grammot. akár 6-10 tonna/hektár. Ezt befolyásolja a termesztési régió és az alkalmazott termesztési technikák.

A kertészek szerint az Arapaho szeder két napon belül nem veszíti el piacképességét. De ha nem aggódik túlságosan a piacképesség miatt, ezek a bogyók akár 14 napig is eltarthatók. Jó ellenállóképességet mutat a főbb növénybetegségekkel szemben. A téli takaráshoz, ha szükséges, a hajtásokat fokozatosan le kell hajlítani a terhelés alatt. Ellenkező esetben letörnek a tövüknél.

Előnyök

 • lédús, aromás és édes szeder;
 • szállításra alkalmas;
 • nincsenek tövisek;
 • nem igényelnek különleges gondoskodást;
 • akár -24°C-os hőmérséklet-csökkenést is kibír;
 • ellenáll a legtöbb növénybetegségnek.

Hátrányok

 • A hajtások letörhetnek.

A legjobb mag nélküli szederfajták

Sok kertész a tüskék nélküli szederfajtát részesíti előnyben, mert könnyebb kezelni és betakarítani.

Natchez

Értékelés: 5.0

Natchez

A Natchez szederfajtát a legkorábban érő fajtaként vették fel a felülvizsgálatba. A szárak egyenesek és tüskéktől mentesek. Erősségük azonban gyengébb, mint más rokon fajtáké, így könnyen eltörnek, ha szélnek vagy terhelésnek vannak kitéve. A bokrok magassága elérheti a 3 métert is. A Black Satin csak -14°C-ig tűri az alacsony hőmérsékletet, ezért télire le kell takarni.

A bogyók átlagos tömege 10-12 g. Édesek és enyhén savanyúak. A gyümölcsben lévő magok meglehetősen kicsik. Ízük kifejezetten szeder-szerű. A fajta érése kora nyáron kezdődik. A fokozatos betakarítás 35-40 napot vesz igénybe. Megfelelő kezeléssel akár 20 kg Natchez szeder is termelhető bokronként. A szállítás során megőrzik piacképességüket.

A “Natchez” szederről azt mondják, hogy kevés pótlóhajtást hoz a terméskötő szakaszban, ami rontja a terméshozamot a következő szezonban. Ezt szem előtt tartva a művelés 2 éves ciklusban történik. A második évben minden új hajtást levágnak. Ekkor a növény minden energiáját a termés előállítására fordíthatja. Télire gyapjúval kell takarni. A betegségekkel szembeni ellenálló képessége nem rossz.

Előnyök

 • Az íze kiváló;
 • Korai érés;
 • A tövisek hiánya;
 • Jól tárolható és szállítható;
 • hosszabb termési időszak.

Hátrányok

 • Kevés csere hajtás keletkezik;
 • alacsony télállóság.

Fekete szatén

Értékelés: 4.9

Fekete szatén

Black Satin terméshozam közepes érési időre. A bokor vastag hajtásokkal formálódik. Felfelé nőnek, amíg el nem érik az 5 m-es hosszúságot. Ezután a saját súlyuk miatt a föld felé fognak dőlni. Ha a fiatal hajtásokat azonnal a talajba nyomja, könnyebb lesz télire szigetelni őket.

Fekete szatén bogyók közepes méretűek. Tömegük általában nem haladja meg az 5-8 grammot. Gyönyörű, nagy fürtökbe gyűlnek. Az érettség különböző szakaszaiban a bogyók íze lehet édes-savanyú vagy édeskésen édes. Az érési folyamat július második felében kezdődik. Ha nem takarítják be időben, az ilyen fajta szeder gyorsan túlérik, elveszíti kellemes ízét, és gombabetegségektől szenved.

Tapasztalt kertészek a véleményekben megjegyzik, hogy az ültetés utáni első években nagyobb, de puha bogyókat lehet szüretelni. Idővel egyre több lesz, de ezek mérete csökken. Sűrűségük megnő, így hosszabb az eltarthatóságuk. Ez lehetővé teszi a termény nagy távolságra történő szállítását. A Black Satin növényenként akár 15 kg szedret is teremhet. Speciális agronómiai technikákkal ez a szám 20-25 kg-ra nő.

Előnyök

 • A hajtásoknak nincsenek szúrós tüskéi;
 • Magas termesztési technikával akár 25 kg szeder is betakarítható növényenként;
 • jó immunitás;
 • Nem igényelnek bonyolult termesztési módszereket.

Hátrányok

 • a hajtások törékenysége, amikor megpróbálják lehajlítani őket;
 • A bogyók gyorsan túlérnek.

Loch Tay

Értékelés: 4.8

Loch Tay

A Loch Tay szeder a közepes érésűek közé tartozik. A bokor félszárú. A hajtások makacsok és burjánzóak. Akár 5 m hosszúak is lehetnek. Rácsot kell használniuk. Maximális hozam a bokor 4-5 éves élettartama alatt. A Loch Tay akár -20°C-os hőmérséklet-csökkenést is elvisel.

Ennek a szederfajtának a bogyói nagyok (átlagos súlya 8 g). Fekete színűek és kissé megnyúltak, amikor teljesen érettek. Nagyon harmonikus ízvilág. Az édességet szépen kiegészíti a savanyúság. Erős aromájuk van, amely nem nyílik ki azonnal a feketedés után, hanem csak egy idő után. Az egyenletes terméshozamú termesztők beszámolói szerint növényenként akár 12 kg szeder is teremhet.

A bogyók méretben igazodnak egymáshoz – egy az egyhez. Elég sűrűek és nem gyűrődnek össze az érettség egyik szakaszában sem. Betakarításuk történhet gépi vagy kézi úton. 3-4 napig megőrzi az ízét a hűtőszekrényben. Kívánságra könnyen szállíthatóak. A fekete szeder jól fejlődik a szárazságban, ezért a legjobban a déli régiókba való.

Előnyök

 • Az ízük kiváló;
 • Kiváló szállíthatóság;
 • Kevés agronómiai gondozást igényel;
 • Nagy hozamú;
 • Nincsenek szúrós tüskék;
 • Gépi betakarításra alkalmas.

Hátrányok

 • viszonylag alacsony fagyállóság.

Columbia Star

Értékelés: 4.7

Columbia Star

A következő jelölt ebben a felülvizsgálatban a Columbia Star. Ez a szederfajta az amerikai szelekció egyik újdonsága. A bokrok hosszú (4-5 m), kocsányos hajtásokat képeznek. Az ágak a betakarítás után elhalnak. A hajtások sima, akár egyetlen tüske nélkül is, és alacsonyan fekvőek, így könnyen levehetőek a támasztékról, mielőtt télire letakarják őket.

Columbia bogyók fényes fekete. Majdnem azonos méretűek (átlagos súlyuk 10-15g). Textúrájuk sűrű. Édes ízét fanyar íz egészíti ki. A nagy, rózsaszín virágok által vonzott beporzók aktívan repülnek a kertbe. Korán megjelennek a bokron, és sokáig lehet őket szüretelni. Ez a fajta szeder június végén kezd érni.

A kertészek arról számoltak be, hogy a bogyókat több szakaszban kell szedni. Ezek akár 7 alkalommal is megismételhetők. Könnyen szedhető kézzel vagy kombájnnal. A fajta terméshozamával nincs probléma. A leszedett szeder akár 96 órán át is eltartható a hűtőszekrényben, és még mindig úgy fog kinézni, mintha frissen szedték volna le a bokorról.

Előnyök

 • A Doyle szeder kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik;
 • A hajtások rugalmasak, tövisek nélkül;
 • A nyári hőséget könnyen tűri;
 • jó hozamot biztosít.

hátrányok

 • A hosszú hajtásokat néha nehéz kibogozni.

Doyle

Értékelés: 4.6

Doyle

Az amerikai nemesítők egy másik csapágy nélküli szederfajtát fejlesztettek ki – Doyle. A bokor alakja vízszintes, akár 4 m hosszúra is megnövő hajtásokból áll. A lugasok kötelezőek a termesztési folyamatban. Egyes termelők úgy vélik, hogy ez a legjobban betakarított fajta. Doyle nyár közepétől szeptember harmadik hetéig terem.

A bogyók átlagos tömege 5-8 g. Alakjuk enyhén megnyúlt. Klasszikus szín. Ezek a szederfajták harmonikus ízükről és gazdag aromájukról híresek. A termelők visszajelzései szerint akár 5-7 vödörnyi bogyó is lehet egy Doyle szederbokorban. Nem alkalmas északi termesztésre, mivel a fagyok előtt nem biztos, hogy beérik.

A Doyle-t gyakran dicsérik szárazságtűrő képességéért. A szeder bogyói hosszú ideig maradhatnak a bokron anélkül, hogy elveszítenék sűrűségüket és rugalmasságukat. Ez megkönnyíti a Doyle blackberry hosszú távú kezelését. Több mint 7 napig tárolható anélkül, hogy eladhatóságát elveszítené. A fajta a gombabetegségekkel szemben is fokozottan ellenálló.

Előnyök

 • A hozamszámok minden rekordot megdöntenek;
 • Jól tárolható és szállítható;
 • Kiváló ízjegyek;
 • szárazság- és hőtűrő;
 • Fokozott ellenállás a gombabetegségekkel szemben.

Hátrányok

 • Északon nem érik olyan gyorsan.

Osage

Értékelés: 4.5

Osage

Az Osage szeder zárja a fa fajtáinak toplistáját. A szeder ízének fokozására irányuló sokéves kutatás eredménye. Sokakat lenyűgöz az ízlésük minősége. Az Osage bokrok felállóak. A hajtások hossza elérheti a 2 métert.

Az Osage termése gömbölyded, átlagosan 5 g körüli tömegű. Az érés június harmadik hetében kezdődik. Meglehetősen magas hozamú. Jó ipari potenciállal rendelkezik, mivel hosszú ideig tárolható és nagy távolságokra szállítható. A fogyasztók szerint az Osage szeder az egyik legfinomabb szeder.

De a felhasználók szerint a fagyállósága meglehetősen alacsony. -13°C alatti hőmérsékleten megfagyva. De meglehetősen immunis a főbb növénybetegségekkel szemben. Sokan kedvelik az Osage-t finom, desszertszerű íze miatt. Ez az egyik legédesebb szeder.

Előnyök

 • Mag nélküli hajtások;
 • kiváló ízlés;
 • Jó ellenálló képesség a főbb betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • gyenge fagyállóság.

A legjobb szedres remontant fajták

A remontáns szeder a déli régiókban nagyon népszerű a kertészek körében. 1 szezonban 2 teljes betakarítást tesz lehetővé.

Fekete mágia

értékelés: 5.0

Fekete mágia

A Black Magic szeder az amerikai szelekcióhoz tartozik. Erős hajtásai elérik a 1,5 m-es magasságot is. A hajtásokon vannak tüskék, de nem olyan sok, mint a többi remontáns fajtán. A szedret póznához kötés nélkül is lehet termeszteni. A legtöbb esetben azonban a rácsos szerkezet kívánatos.

Nagy bogyói hosszúkásak és kúp alakúak. Átlagos súlyuk 6-7 gramm. az ízük kiváló. Black Magic fajta desszert célokra. A bokorról való leszedés után a bogyók 2-3 napig megőrzik piacképességüket. A bokor 40-50 napig terem. És a nyári hőség nem zavarja a bogyók beállítását. Bokronként akár 5 kg szeder is betakarítható.

Akár -12 °C-os hőmérséklet sem befolyásolja. A bokrokat előzetesen fel kell készíteni a téli szigetelésre. Kiváló bogyóminőségéért és aktív termésképzéséért, valamint a forró időjárás és a vízhiány elviseléséért értékelik. Ezek az erények lehetővé teszik, hogy szemet hunyjon a tény felett, hogy ezek a szederek alacsony fagyállósággal és szúrós hajtásokkal rendelkeznek.

Előnyök

 • A gyümölcsök íze nagyszerű;
 • Jó tárolhatóság;
 • desszert céljára;
 • A gyümölcsök aktívak;
 • Jó hő- és szárazságtűrés.

Hátrányok

 • tüskés hajtások;
 • alacsony tűrőképességű az alacsony hőmérsékletekkel szemben; – jól teljesít forró nyári és aszályos körülmények között; – alacsony tűrőképességű az alacsony hőmérsékletekkel szemben.

Prime Ark Freedom

Értékelés: 4.9

Prime Ark Freedom

Az amerikai válogatás egyik újdonsága, a Prime Ark Freedom a legjobbak áttekintésében szerepel. Ez egy magnélküli remontant. A bokrok felálló, önbeporzó, közepes méretűek. Nincsenek tövisek a szárakon. Eléri a 2 m-es magasságot. Forró, száraz nyáron is virágzik és termést hoz.

A fajta bogyóinak mérete elképesztő. Mindegyik elérheti a 20 grammot. Nagyon édesek. Az első termés június második felében érik be. A második hullám pedig szeptemberhez közelebb kezdődik. Ez a szeder nagyon jó gyümölcsöt terem. Minden bogyókefe akár 50 bogyót is tartalmazhat. Ez a szeder jól szállítható. A fajta jó immunitással rendelkezik a főbb növénybetegségekkel szemben.

Gyökeres szaporításhoz ajánlott. Az ültetési anyaggal nincsenek problémái. Ezt a szedret általában fagyvédővel kell védeni. A Prime Ark Freedomot bőséges termésű, piacképes és ízletes bogyói miatt értékelik. Alacsony télállósága azonban némileg megnehezíti a termesztését.

Előnyök

 • Kiváló íz;
 • jól teljesít a forró nyárban és a szárazságban;
 • jó betegségekkel szembeni ellenálló képesség;
 • A hajtásoknak nincsenek tüskéi;
 • sok bogyó bogyónként.

Hátrányok

 • alacsony fagytűrés.

Reuben

Értékelés: 4.8

Ruben

A Reuben szeder a tüskés, nagy bogyókkal rendelkező szederfélék közé tartozik. A bokor felfelé nő. Hajtásai mérsékelt erősséggel nőnek. Általában nem kell rúdhoz kötni. A hajtásokon lévő tüskék nem túl sok és közepes méretűek, így betakarításkor nem jelentenek komoly problémát.

A bogyók meglehetősen nagyok. Tömegük 10 és 16 g között lehet. Ezeknek a szedereknek az íze tökéletesen kiegyensúlyozott. Nincs zamatosság vagy túlzott savasság. A gyümölcsök szilárdak, és nem sérülnek a lerakás vagy a hosszú távú szállítás során. Érésük a nyár végén kezdődik, és egészen a novemberi első fagyokig tart. Akár 6 kg terméshozam növényenként.

A termesztők véleménye szerint a Reuben szeder aszálykárt szenved. Az erős hőség alatt a virágpor sterilizálódik, így a gyümölcs nem fog beérni. Árnyékoló háló vagy ponyva használható a közvetlen napsugárzás megakadályozására. A növény károsodása -16 °C alá csökkenő hőmérséklet esetén. A téli meleg elengedhetetlen ehhez a fajtához.

Előnyök

 • Nagy, ízletes gyümölcsök;
 • a bogyókat jól szállítják;
 • Jól nő az árnyékban
 • Jó hozamok;
 • A tüskék nem okoznak túl sok gondot.

Hátrányok

 • az aszállyal szembeni sebezhetőség;
 • Rosszul tűri a fagyot.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: