Top 15 szőlőfajta

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánt, és nem minősül vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt szaktanácsadásra van szükség.

A szőlőt gyakran déli növénynek tekintik, de északi régiókban is megtalálható. Elég sok olyan fajtát nemesítettek, amelyek a moszkvai régióban túl sok gond nélkül termeszthetők. És az e régióban termesztett szőlő ízprofilja semmivel sem rosszabb, mint a déli szőlőé.

Fontos azonban, hogy a megfelelő fajtát válasszuk, hogy elkerüljük a csalódást. Szakértőink értékelték a különböző lehetőségeket erre a növényre, és kiválasztották közülük a legjobbakat. A kezdő borászok megkönnyítése érdekében a moszkvai régióban termesztésre alkalmas fajtákat rangsorolták, és korai és középérésű fajtákra osztották őket.

Legjobb szőlőfajták

Jelölés hely termék neve értékelés
A legjobb szőlő a moszkvai régió számára 1 Victoria 5.0
2 Gyengédség 4.9
3 Átalakulás 4.8
4 Alföldi 4.7
5 Muskátli Moszkovszkij 4.6
A legjobb korai szőlő 1 Novocserkasszk jubileuma 5.0
2 Tason 4.9
3 Muskátli nyár 4.8
4 Szuper Extra 4.7
5 Észak szépsége 4.6
A legjobb középérésű szőlőfajták 1 Érett szultán 5.0
2 Rizamat istálló 4.9
3 Augustin 4.8
4 Lydia 4.7

A legjobb szőlőfajták a moszkvai régió számára

A szőlő elképesztően sokféle fajtával rendelkező növény. De nem mindegyik alkalmas a moszkvai régióban történő termesztésre. Az éghajlat nem mindig stabil. Az új fajták nemesítésének köszönhetően azonban a régió ma már képes versenyezni a déli sávval a szőlőért.

Victoria

Értékelés: 5.0

VICTORIA

Az első helyezett a Victoria szőlőfajta, amelyet az egyik legízletesebb fajtának tartanak. Az alacsony bokrot apró, sötétzöld levelek borítják, amelyek kellemes tapintásúak. A Victoria szőlőfürtök meglehetősen nagyok – súlyuk 500-700 gramm is lehet. Az erős borsófakadás megelőzése érdekében beporzó fajtákat ültetnek a környékre.

A bogyók meglehetősen nagyok (egy bogyó súlya 6-7 g), ovális alakúak. Színük közel vöröses-mályvaszínű. A nagy bogyó közelebbről szemügyre véve egy halvány hálót fedezhetünk fel, amelyen keresztül a húsos, lédús gyümölcshús látszik. A gyümölcsök aromásak, diós ízűek.

A szőlészek dicsérik a Victoria-t a magas terméshozamáért és az érés gyorsaságáért (115-120 nap). Szakértőink azért vették fel a toplistára, mert -27°C-ig tűri a fagyot, és mérsékelten ellenáll a lisztharmatnak és az oidiumnak. A Viktoria szőlő jól reagál a különböző termesztési módokra.

Előnyök

 • A bogyók nagyok, lédúsak;
 • Ízében szerecsendió jegyek vannak;
 • 4 hónap alatt érik be;
 • fagytűrés;
 • magas hozam.

Hibás

 • a beporzás hiánya miatt hajlamos kis bogyókat termelni.

Gyengédség

Értékelés: 4.9

PÁLYÁZAT

nagyon korán érik, a Tenderness a második helyen áll. Bokrai nagyon erőteljesen nőnek. Sima, 3 levélkékkel borított, szőrzet nélküli levelek borítják. Ennek a fajtának a virágai petefészkek. A szőlő közepes méretű (max. 370 g), hengeres-kúpos alakú.

Minden egyes ovális Tenderness bogyó eléri a 7 g-ot. Színük fehér, szinte átlátszó. Bőr vékony és rugalmas. Alatta puha, szájban olvadó hús. Gyümölcs íze nagyon harmonikus. Bokronként akár 7-9 kg terméshozam is lehet. A Tenderness szőlő nem különösebben édes, és kiválóan alkalmas minőségi bor készítésére.

A szőlőtermelők véleménye szerint a Tenderness fajta ellenálló a legtöbb szántóföldi és gombabetegséggel szemben. Gyakorlatilag nem támadják meg a darazsak és más kártevők. Ez a fajta méltán tartozik a legjobbak közé, mert jól tűri a fagyot, és -22°C-on is megtartja a teljes termést. Télen azonban a Tenderness-t szigetelni kell.

Előnyök

 • A hús zsenge, kellemes, semleges ízű;
 • Növényenként akár 9 kg szőlő is szüretelhető;
 • Bármilyen helyen harmonikusan fejlődik;
 • A Tendernessből készült bor magas minősége;
 • Majdnem száz százalékban ellenáll a penésznek.

Hátrányok

 • a szállíthatóság alacsony.

Átalakulás

Értékelés: 4.8

MEGELŐZÉS

A rangsor harmadik helyezettje a Transfiguration jelölt szőlőfajta. Ezt a hibrid formát a nemesítő Kraynov fejlesztette ki. A Preobrazheniya bokrok erőteljesen nőnek és nagyszámú szárat termelnek. Magától beporzik, mert mindkét nem virágait tartalmazza. A szőlő nehéz – 700 g és 1,5 kg között.

Minden bogyó elég nagy (11 g súlyú) és hosszúkás ovális alakú. Az érett szőlő rózsaszínű. A bőrön fehéres, viaszos patina található. Az édesség savanyúságot ad a transzfiguráció ízéhez. A szőlő sok levet és kellemes illatot bocsát ki, amikor megharapják. Bogyónként legfeljebb 20 kg bogyó betakarítása.

Olvasson tovább  8 legjobb faszenes grillsütő

A szőlőtermesztők ezt a hibridet nagyon dicsérik, mert képes 2 teljes termést hozni. Az anyabokrot augusztus végén szedik le. Októberben pedig bogyókat lehet szedni a szárakról. Szakértőink azért vették fel a rangsorba, mert a Transfiguration fajta jól alkalmazkodik az éghajlati változásokhoz. A termő rügyek akár -23 °C-os fagyot is elviselnek. De a paraziták elég aktívan támadják a transzfigurációt.

Előnyök

 • Két termés egy szezonban;
 • Nincs szüksége beporzókra;
 • nem igényelnek sok törődést;
 • Ízük és illatuk enyhe.

Hátrányok

 • közepes kártevők és betegségek által okozott károk.

Alföldi

Értékelés: 4.7

NIZINA

A rangsor negyedik helyezettje a Nizina. A bokor különleges kialakítású, ami magas terméshozamot eredményez. Minden kocsány 1-2 fürt szőlőszemet termel, legfeljebb 35 szőlőszemmel. Legfeljebb 24 szárat lehet termeszteni. Még a kezdők is képesek növényenként akár 6 kg szőlőt is szüretelni különösebb erőfeszítés nélkül.

A bogyók nagyon nagyok, oválisak, magnélküliek vagy legfeljebb két szemesek. Lila-piros színűek. Általában elég sűrű a kefe. Ha közvetlen napfény éri, a gyümölcs gyönyörűen ragyog. A szőlő az érés előtt 2 héttel elszíneződik. A húsos hús édes és harmonikus ízű.

A szőlőfajta rajongóinak visszajelzései szerint a szőlő hosszú ideig megőrzi jó formáját, ellenáll a szállításnak és kiváló ízminőséggel rendelkezik. A NIZINA azért szerepel a minősítésben, mert nagyon jól tűri a fagypont alatti hőmérsékleteket. Mindig 100%-ban beporzik, így következetesen termést hoz, és a szőlőszemek mindig nagyok.

Előnyök

 • Nagy, ízletes szőlő, gyakorlatilag magházas;
 • Nincs szüksége beporzókra;
 • jól alkalmas a szállításra;
 • Jó ellenálló képesség a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • A bogyók 2 héttel az érés előtt sárgulnak.

Muskátli Moszkovszkij

Értékelés: 4.6

MUSCAT MOSZKVA

Muscat Moskovsky csemegeszőlő fajta az ötödik helyet kapta a minősítésben. A bokor erősen nő. Sok nagy, jól osztott levéllel borított, amelyekből hiányzik a szőrösödés. A hengeres szőlő súlya eléri a 475 g-ot. Átlagosan bokronként akár 4,6 kg is lehet. A muskotályos muskotály rendszeres termesztést igényel.

A szőlő ovális alakú és világoszöld színű. Átlagos méretűek. Ez 2-3 pip van. közepesen vastag héja lédús húsát fedi. A bogyók finom ízűek és kellemes illatúak, szerecsendióval. Szüret az ősz közepén. A muskotály Moskovszkijt kiváló minőségű desszertborok előállítására használják.

Borászai pozitív visszajelzést adnak róla. Megjegyzik azonban, hogy a Muscat Moscow nem túlságosan ellenálló a lisztharmattal szemben, és erősen fertőzött az oidiummal és az antraknózissal. A -25 °C-os fagyállósága és íze azonban az egyik legjobb korai szőlőfajtává teszi.

Előnyök

 • zsenge, illatos bogyók;
 • jó hozam;
 • Ellenáll a téli fagyoknak;
 • nem fél a tavaszi fagyoktól.

Hátrányok

 • Alacsony ellenállóképesség a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Legjobb korai szőlő

Bár a moszkvai régió éghajlati viszonyai jobbak, mint az északiaké, a szőlőtermesztésre nem kifejezetten alkalmas. Ennek oka, hogy a június és július fele itt általában forró, a nyár második fele és a kora ősz pedig esős. A szőlő repedezését és rothadását okozza. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha korai érésű fajtákat ültetünk.

Novocherkassk jubileum

értékelés: 5.0

NOVOCHERKASSK JUBILEUM

Jubileumi Novocherkassk szőlőfajta az első helyen áll a minősítésben. 110-120 nap alatt érik be a bogyója. Betakarítás nyár végén. A fürtök erősen nőnek, és aktívan nagy levelekkel borítottak. A fürtök súlya 0,8-1,6 kg, ritkán akár 3 kg is lehet.

A bogyók oválisak, hosszúkásak, sárgák, rózsaszínű csavarral. nagyon vonzónak tűnnek. Egyes bokrok fehér bogyókat hozhatnak rózsaszín árnyalattal vagy tisztán rózsaszínt. Viszonylag vastag bőrrel borított húsos hús. A szőlő íze harmonikusan édes, utóíz nélkül. Minél érettebb a bogyó, annál édesebb.

Ez a szőlőfajta számos pozitív véleményt kapott. A borászok szerint fagyálló (-23°C-ig). Gombabetegségek által nem érintett. Szakértőink azért vették fel a minősítésbe, mert a Jubilee Novocherkassk nagy, sűrű fürtöket képez. Az erős szőlőt jól szállítják és tárolják.

Előnyök

 • A fürtök nagyok;
 • édes harmonikus íz;
 • Stabil termés;
 • A bogyók problémamentesen szállíthatóak;
 • jó a betegségekkel szembeni ellenállóképessége;
 • fagyállóság.

Hátrányok

 • Ezt a fajtát szívesen támadják a darazsak;
 • adagolást igényel.

Tason

Értékelés: 4.9

TASON

Második helyezett: Tason. A moszkvai régióban 100-110 nap alatt érik, délen pedig nyár közepén szedik. A Tason szőlőbokor nagyon erőteljes. Sötét levelei 5 karéjúak és erősen hasítottak. A fürtök meglehetősen nagyok (500-800 g), hengeres-kúpos alakúak.

A szőlő ovális, fehér és rózsaszínű. Közvetlen napfényben gyönyörű barnaságot kapnak, míg árnyékos helyen színtelenek maradnak. A napfény szép borostyánszínűvé teszi a gyümölcsöt. A magok olyan kicsik, hogy gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek. A héj mérsékelten sűrű, és fogyasztáskor alig észrevehető. Ropogós, lédús húsa van. Az ízben az édesség dominál, az illatban pedig a szerecsendió jegyei érződnek.

A borászok véleménye szerint a korai érésű Tason fajták közül ez a legízletesebb. Ez a szőlő megérdemli, hogy a toplistán szerepeljen, mivel ellenáll a szürkerothadásnak, jól tűri a -22 °C-os fagyokat, mindig nagy termést hoz és jól szállítható. Korábban jelenik meg a piacon, mint más fajták.

Olvasson tovább  15 legjobb fajta csípős paprika

Előnyök

 • édes íz, muskotályos jegyek az illatban;
 • dinamikus érlelés;
 • Vonzó megjelenésű;
 • Jól szállítható;
 • Minden éghajlaton termeszthető.

Hátrányok

 • Fagyállóságuk nem túl magas.

Muskotály maláta

Értékelés: 4.8

NYÁRI MUSZKÁT

Muscat nyári szőlőfajta, amely az asztalhoz tartozik, a harmadik helyen áll a rangsorban. 110-125 nap alatt érik be. Ha a moszkvai régióban termesztjük, kora ősszel szedhetjük. Ennek a szőlőnek a bokrai erősen nőnek… Egyesek elérik a 3 méteres magasságot is. Minden hajtás gyümölcsöt hoz.

A nyári muskotályszőlő súlya 500 g-tól 1 kg-ig terjed. Alakjuk henger alakú, laza szőlőtőke szerkezetű. A bogyók meglehetősen nagyok és hosszúkásak. Ha árnyékban érik, borostyánfehérré válik. A napos oldalon pedig világos borostyánszínűvé válnak. A bőr kemény, de meg lehet enni. A héj a lédús, húsos gyümölcshúst fedi.

Az ilyen fajta rajongói megjegyzik a véleményekben, hogy a bokrok jól érzik magukat, még -23 °C-on is, de még mindig le kell fedni a télre. Mérsékelten ellenálló a betegségekkel szemben. A nyári muskotály szőlőfajta méltán szerepel a legjobbak között, mivel szerény a gondozásban, tökéletesen díszíti az udvart, és nagy a szállíthatósága.

Előnyök

 • különlegesen gazdag muskotályos íz;
 • Többlaki virágok;
 • A szőlő jól érik;
 • Gyümölcsök hatékonyan;
 • jól szállít.

hátrányok

 • A bőr meglehetősen sűrű;
 • Gyökérfiloxérától szenved.

Szuper Extra

Értékelés: 4.7

SUPER EXTRA

A rangsor negyedik helyezettje a Super Extra (második név Citrine) amatőr szőlőfajta. Augusztus elején szüretelnek. Még a néhány meleg hónap sem akadályozza meg ezt a szőlőfajtát abban, hogy jó gyümölcsöt hozzon. A Super Extra fajta nagyon erőteljes. Egy-egy fürt súlya 500 g és 1,5 kg között van.

A bogyók fehérek, tojás alakúak és meglehetősen nagyok (7-8 g). A bőr közepes vastagságú és sűrűségű. Alatta lédús és húsos hús, amely nagyon jó ízű. A Super Extra magas terméshozamú, de hajlamos a borsózásra, ezért nem szabad elhanyagolni a speciális agronómiai technikákat.

A borászok véleményeikben rámutatnak, hogy ez a fajta kiváló ízjegyekkel és magas terméshozammal rendelkezik. Azért szerepel a legjobb szőlőfajták listáján, mert szilárd héja lehetővé teszi, hogy a termést kis veszteséggel vagy veszteség nélkül szállítsa. Ideális kezdő borászok számára, mert könnyen meggyökeresedik és nagyon kevés gondozást igényel. A Super Extra akár -23 °C-ig is ellenáll a fagynak.

Előnyök

 • Íze kellemesen édes;
 • A gyümölcs nagy termést hoz;
 • Nem veszíti el piacképességét szállítás közben;
 • Rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • borsóképződésre hajlamos.

Észak szépsége

Értékelés: 4.6

ÉSZAK SZÉPSÉGE

A Krasa Severa fehér szőlőfajta az ötödik helyen áll a rangsorban. A bogyók 110 nap alatt érnek be. Sok folsavat tartalmaznak, ezért az északi szépséget terápiás szőlőnek tekintik. A bokrok erősen nőnek. A hajtások jól érnek. A fürtök meglehetősen nagyok, kúp alakúak és elágazóak.

Többnyire fehér, de rózsaszínes árnyalattal. Általában nagy, ovális alakú. A bőr az egyik oldalon vékony, de elég kemény. Savanykás vagy füves ízűek. A húsos, lédús húst borítja… Általános íze a következőképpen írható le. Az északi szépség ízletes gyümölcslevet készít, amely nem igényel hozzáadott cukrot.

A fajta rajongói azt mondják a véleményükben, hogy az Észak Szépsége folyamatosan keresett a piacon. Szakértőink az egyik legjobbnak ítélték, mert jól szállítható és a betakarítás után sokáig nem romlik meg. Akár -24-25 °C-os fagyokat is elvisel, és az északi szépség is rendkívül ellenálló a szürke rothadással szemben.

Előnyök

 • Sok folsavat tartalmaz;
 • A magas páratartalom miatt nem rohadnak sokáig;
 • magas gyümölcsösödés;
 • jó szállíthatóság.

Hátrányok

 • Heves esőben recsegnek.

A legjobb korai érésű szőlőfajták

Néhány középidőszakos fajta is alkalmas a moszkvai területre. Ezeket azonban nagyon körültekintően kell kiválasztani, mivel nem minden fajtának van elég ideje megérni az első fagy előtt.

Érett szultán

Értékelés: 5.0

SZULTÁNA SUGÁRZÓ

Az első hely a minősítésben megérdemelten vesz egy szőlőfajtát – Kishmish Radiant. 125-130 nap alatt érik be. A bokrok fejlődnek mérsékelten vagy nagyon erősen. A fürtök átlagos súlya: 500 g. Alakja hengerhez vagy kúphoz hasonló. Sűrűségük közepes, és a bogyók lazán helyezkednek el.

Bogyóik nem túl nagyok, és alakjuk hosszúkás. Az egyes szőlőszemek tömege nem haladja meg a 4-5 g-ot. Rózsaszín vagy vöröses szín. a gyümölcshús szilárd, húsos és bőséges gyümölcslevet ad. Édes íz, enyhe savassággal. Az illat jellegzetes szerecsendió felhangokkal rendelkezik. Hosszú tárolásra alkalmas. A ragyás szultán elég igényes.

Olvasson tovább  12 legjobb gáz kondenzációs kazán

Ez a szőlőfajta jó visszajelzéseket kapott mind a tapasztalt, mind a kezdő borászoktól. Szakértőink azért vették fel a toplistára, mert következetesen sok mazsolát termel. Fürtjei nagyon vonzóak, és a tárolás után hosszú ideig megőrzik piaci értéküket. ízjegyeik is kiválóak. A Raysh fügekaktusz azonban csak -15-18 °C-os alacsony hőmérsékletet képes túlélni.

Előnyök

 • A fürtök gyönyörűek;
 • A bogyókban nincsenek magvak
 • Kiváló ízjegyek;
 • jó szállíthatóság.

Hátrányok

 • Alacsony hőmérséklettel és betegségekkel szembeni gyenge ellenálló képesség.

Rizamat ellenálló

Értékelés: 4.9

A RIZAMÁT SZILÁRD

A rangsor második helyezettje a Rizamat robusztus fajtája lett. Érési ideje augusztus eleje-közepes-közepes-szeptember eleje. Asztali és szultána fajta. A Rizamata cserje nagyon dinamikusan nő, és állandó gondozást igényel. Virágai tojásdadok. A fürtök elég nagyok (800-1000 g). A bogyók sűrűsége közepes. Kúpos, elágazó.

Minden egyes bogyó súlya 14 g. Hengeres alakúak. A színe rózsaszín, az egyik hordó mindig sötétebb. A bogyókat közepesen sűrű viaszos bevonat borítja. A sűrű, ropogós húst vékony héj fedi. A fürtök még teljesen érett állapotban is sokáig lóghatnak az ágon anélkül, hogy levedlenének. A darazsak sem támadják meg őket.

A fajta szerelmesei véleményeikben megjegyzik, hogy a jó minőségű termés előállításához a Rizamat magas szintű termesztést igényel. A legjobb íz, szín és kiszerelés miatt. Ez a fajta minőségi szultán termést ad, amely jól néz ki és jó ízű.

A hátrányok

 • A bogyók ízletesek és ropogósak;
 • Jól tárolható és szállítható;
 • Kiváló szultána készíthető belőle.

Hátrányok

 • A gyümölcsök a nedvesség hatására megrepednek;
 • Alacsony fagy- és betegségállóság.

Augustin

Értékelés: 4.8

AUGUSTIN

Augustin a harmadik helyen áll a csemegeszőlőfajták rangsorában. Augusztus vége felé érik. Az Augustin szőlő nagyon erőteljes. Mindkét nemű virágot hoz. Rossz időjárás esetén is jól beporzik. A levelek majdnem kerekek, ritkán tagoltak, és 3 lebenyűek. A szőlő vörösesbarna és pettyes. A fürtök kúp alakúak, súlyuk 400-800 g között van.

A szőlő színe borostyánsárga. Viasszal vannak bevonva. Ha közvetlen napfény éri őket, úgy tűnik, hogy belülről világítanak. Alakjuk hosszúkás és ovális. A hús vastag és húsos. Illata kellemes, íze pedig édes. az érett gyümölcsök akár 14 napig is az ágon maradnak.

Az Augustine szerelmeseitől kapott visszajelzések szerint kiválóan alkalmas friss ételek fogyasztására. Kertépítésre is széles körben használják. Azért választottuk, mert rendkívül ellenálló a betegségekkel és a faggyal szemben. Ez a fajta is híres a szerény gondoskodásáról. Kiválóan piacképes megjelenésű és jól szállítható.

Előnyök

 • mind a bokor, mind a bogyók gyönyörű megjelenése;
 • Stabilan magas hozamok;
 • ellenáll a betegségeknek és a fagynak;
 • jó szállíthatóság;
 • Nem hajlamos a hámlásra;
 • A fürtök nagyon kevés gondozást igényelnek.

Hátrányok

 • A bogyói heves esőzések után megrepednek.

Buffalo

Értékelés: 4.7

LYDIA

A negyedik helyen az univerzális szőlőfajta Buffalo áll. szeptember első felében érik. A cserje erősen terjed. A fajta levelei erősen szőrösek. A bokron mindkét nemű virág van. A fürtök nem túl nagyok, súlyuk 200-500 gramm. Kúp alakúak és laza bogyószerkezetűek.

A bogyók kicsik, oválisak és feketék. Az ízük epres felhangokkal rendelkezik. Frissen fogyasztják, vagy ízletes gyümölcslevek és kompótok készülnek belőlük. Sok cukor halmozódik fel a bogyókban, miközben a savtartalom nem túl magas, így kiváló fajta a borkészítéshez.

A borászok a véleményekben megjegyzik, hogy Buffalo szerény a gondoskodásban. Nem igényel különleges agronómiai technikákat a növekedés vagy az érés fenntartásához. Más szőlőfajtákkal is jól kereszteződik. A bivalyszőlő a legjobbak közé tartozik fagyállósága és eredeti íze miatt.

Előnyök

 • eredeti eper íz;
 • nem kell télire letakarni;
 • alkalmas gyümölcslevek és bor készítésére.

Hátrányok

 • Durva héj a bogyókon.

Lydia

Értékelés: 4.6

LYDIA

A középérésű Lydia szőlőfajta az ötödik helyen áll. 150-160 nap a szőlő érlelésére. A fürtök átlagos méretűre nőnek. Levelei zöldek, ritkán tagoltak. A hátsó oldalon sok a nemezszőrzet. Az ágak közepes méretűek (100-110 g) és kúp alakúak. A bogyók lazán helyezkednek el rajta.

ovális-kör alakú, lila-rózsaszínű bogyók. Nagyon aromásak. Íze édes, erős eperízzel. A bőr meglehetősen sűrű. Minél tovább marad a fürt az ágon, annál jobb az íze.

A Lydia szerelmesei dicsérik a véleményeikben az alacsony karbantartási igénye miatt. Az is tetszik nekik, hogy a bokrok egyenletesen magas termést hoznak. Az ebből a szőlőfajtából készült bor nagyon kifinomultnak bizonyul. A lídia frissen is fogyasztható, gyümölcslé vagy kompót készíthető belőle. Ezt a fajtát aktívan használják díszítő célokra is.

Előnyök

 • magas gyümölcsösödési arány;;
 • A magas páratartalom jól tolerálható;
 • magas ellenállóképesség a betegségekkel szemben;
 • Jól tűri a fagyokat;
 • szállításra alkalmas.

Hátrányok

 • a filoxéra károsítja;
 • A termés összetörik, ha nem szedik le időben.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: