13 legjobb jogorvoslat a nátha ellen

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak vagy vásárlási útmutatónak. Mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt szemölcsöt vásárolna.

Ugyanolyan haszontalan, mint amilyen értelmetlen arról írni, hogy mi a “legjobb” gyógymód az orrfolyásra. Nincs jobb gyógymód a náthára. Számos olyan termék választható, amelyek az orrfolyás különböző kiváltó okaira hatnak. Különböző módon segítenek megbirkózni az orrfolyással, és ezáltal enyhítik a beteg állapotát. De mindig emlékezni kell arra, hogy az orrfolyás maga egy természetes védekező reakció, amely lehetővé teszi a túlzott nyálka eltávolítását a felső légutakból, nevezetesen az orrüregből. Elsősorban nagy mennyiségű nyálka, amely immunglobulinokat, mucint, esetleg patogén mikroorganizmusokat és azok termékeit tartalmazza. Az orrfolyás jó természetes gyógymód az orrüregben és az orrnyálkahártyában lévő nyomás enyhítésére, amely elkerülhetetlenül emelkedik, ha duzzanat van.

Veszélyes-e az orrfújás vagy sem? Úgy tűnik, hogy nincs veszély, de nem szabad elfelejteni, hogy ha a beteg hajlamos az orrvérzésre, csökkent véralvadás, magas vérnyomás epizódok, akkor óvatosan, mindenesetre óvatosan és nagy erőfeszítés nélkül fújja az orrát. Ugyanez vonatkozik a gyenge dobhártyájú emberekre is, középfülgyulladás után, mert a hallócsőben hirtelen megnövekedett nyomás kellemetlen fülszorító érzéshez vezethet. Vigasztalásul felidézhetünk egy furcsa történelmi tényt: az orvostudomány világhírű atyja, Hippokratész úgy vélte, hogy az orrfújás rendkívül káros, mivel az agyi anyag elvesztését okozza. Az ókorban nem tudták, hogy miért van szükség az agyra, ezért Hippokratész úgy gondolta, hogy az mindenféle nyálka tárolására szolgál.

Tudjuk, miért létezik az agy. Ennek ellenére, akárcsak Hippokratész idejében, nem tudjuk a nátha epizódját 5 vagy 7 napnál rövidebbre csökkenteni. A közismert mondás, miszerint a gyógyult orrfolyás egy hétig, a kezeletlen pedig 7 napig tart, még mindig érvényes. Megpróbáltunk azonban felsorolni néhány gyógyszercsoportot, amelyeket sikeresen alkalmaztak az akut rhinitis, vagy az orrfolyás kezelésére, különböző okokkal.

Ebbe a rangsorba tartoznak az érösszehúzó, az allergiaellenes, a gyulladáscsökkentő, néhány antimikrobiális szer és az orrmosás. Az ebben a listában szereplő gyógyszerek mindegyike helyileg alkalmazható, azaz közvetlenül az orrba fecskendezik be őket. Semmi tabletta, nemhogy intramuszkuláris injekció. Minden termékhez tartozik a megfelelő termékek listája (ha van ilyen) és az átlagos kiskereskedelmi ár. Ez az ár 2019. június elején érvényes az Orosz Föderáció összes gyógyszertárában. Az átlagáraktól való eltérés jelentős lehet, és ezt szem előtt kell tartani. Például a Lazolvan Rhino az érösszehúzó gyógyszerek csoportjából átlagosan 295 rubeles áron. csomagonként. A raktári gyógyszertári diszkontoknál azonban 267 rbl áron megvásárolható., és egyes gyógyszertárláncokban ugyanaz a csomag 320 rubelbe kerülhet. és felette.

A legjobb megfázás elleni szerek értékelése

Jelöléshelytermék neveár
Vazokonstriktorok (adrenomimetikumok)1Sanorin (naftizin)162€
2Nasivin, Afrin, Rinostop (oximetazolin)132€
3Podnos, Tizin, Otrivin, Rhinostop, Xymelin, (xylometazolin)100€
4Nasol Kids, Nasol Baby (fenilefrin)211€
5Lasolvan Rhino (tramazolin)289€
Allergia elleni cseppek és spray-k1Vibrocil (fenilefrin + dimetindén)290€
2Rhinofluimucil (acetilcisztein + tuaminoheptán)269€
3Cromohexal – spray174€
Hormonális termékek: Ne használja orvos nélkül!1Nasonex, Momat Rhino, Nosefrine (mometazon)401€
Antibakteriális szerek1Polidexa fenilefrinnel (neomicin-szulfát+polimikszin B+dexametazon+fenilefrin)319€
2Isofra (Framicetin-szulfát 1,25 g = 800000ED)325€
Fizioterápia és népi gyógymódok1Aqua Maris304€
2Delfin250€

Vazokonstriktorok (adrenomimetikumok)

Az adrenomimetikumok osztályába tartozó vazokonstriktorokat joggal tekintik “csodaszernek”, mivel lehetővé teszik a nátha és az orrdugulás gyors és hatékony kezelését. Ezek elsősegélynyújtásnak tekinthetők, és erős tüneti hatással bírnak. A személy megkönnyebbül, de az orrüreg vérellátása kissé csökken a használatuk következtében, mivel az erek szűkebbé válnak. Ezt az orrdugulást enyhítő hatást anticongesztánsnak nevezik, és ezeket a gyógyszereket anticongesztánsoknak nevezik.

Vannak olyan veszélyek, amelyek kivétel nélkül minden adrenomimetikumra, de leginkább az első képviselőikre, pl. a naftisinre jellemzőek. Idővel az értágító receptorok hozzászoknak a gyógyszerhez, és a hatékonyság csökken. Ha valaki ezt érezte, egy időre teljesen abba kell hagynia az adrenomimetikumok használatát, hogy helyreálljon a receptorok normális működése. A legtöbbször azonban az ember gyakrabban és nagyobb mennyiségben kezdi el használni ezeket a drogokat. Ez az erek sorvadását, a szaglás és az úgynevezett atrófiás nátha kialakulását eredményezheti. Ezért semmiképpen sem tanácsos 5 napnál tovább alkalmazni az adrenomimetikumokat.

Azonnal meg kell mondani, hogy mi a különbség az adrenomimetikumok különböző generációi között. Fokozatosan, a naftizinről a tramazolinra, az egyszeri injekciót követő hatásidő meghosszabbodik, a gyógyszer gyorsabban kezd hatni, és kevésbé durván hat, és nem olyan gyorsan függőséget okoz.

Másrészt, még akkor is, ha a naftizin mellett, de nagyon rövid kúrákban és ellenjavallatok nélkül alkalmazzák, az orrlégzést is megkönnyíti. Tekintsük az e csoportba tartozó gyógyszereket, amelyek mindegyike a hatóanyagok különböző osztályába tartozik – adrenomimetikumok.

Sanorin (naftizin)

Értékelés: 4.9

Sanorin (naftizin)

A Sanorin az adrenomimetikumok egyik fő képviselője, nemcsak spray-ként, hanem cseppként is elérhető. A cseppek koncentrációja lehet 0,05%, vagy “kétszer olyan erős” – 0,1%. A gyógyszer az alfa-2-adrenomimetikumok közé tartozik. A Sanorin képes enyhíteni az orrlégzést a rhinitisben a duzzanat, az exsudatív komponens és a hiperémia csökkentésével.

Nem csak akut nátha, vagy orrfolyás esetén alkalmazzák. A Sanorin széles körben használatos a fül-orr-gégészeti gyakorlatban az arcüreggyulladás, a hallócső vagy az Eustachian-cső gyulladása, a gégegyulladás és az orrvérzés megállítására. Egyes esetekben a rhinoszkópia, azaz az orrüreg vizsgálatának megkönnyítésére használják. Fontos megjegyezni, hogy egy hét után, és bizonyos esetekben 5 nap után kialakul a Sanorin iránti tolerancia, az érzékenység csökkenése.

A szokásos adag felnőtteknek orrlyukonként egy-három adag, naponta legfeljebb háromszor. a termék képes megállítani az orrvérzést. Ehhez helyezzen egy vattapamacsot a kívánt orrlyukba, és tartsa ott egy ideig. A Sanorin spray-t egy cseh vállalat, a Xantis Pharma gyártja. A 10 ml-es spray palack ára 175 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Sanorin hátránya, hogy az első generációhoz tartozik, ezért nem működik olyan gyorsan, és gyakran kell beilleszteni. A használat ellenjavallatait is szem előtt kell tartani. Krónikus atrófiás nátha, glaukóma, szívdobogás és magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés, 15 év alatti életkor esetén a 0,1%-os cseppek esetében. Egyéb ellenjavallatok, mint például a monoamino-oxidáz gátlók együttes szedése. A mellékhatásokat is figyelembe kell venni. Az ajánlott terápiás adag túllépése és túl gyakori alkalmazása esetén magas vérnyomás, tachycardia, helyi allergiás reakciók orrdagadás és irritáció formájában lehetségesek.

Nasivin, Afrin, Rinostop (oximetazolin)

Értékelés: 4.8

Nasivin, Afrin, Rinostop (oximetazolin)

A Nasivin egy új generációs gyógyszer, amely oximetazolint tartalmaz. A legmagasabb koncentráció 0,05%, ami a Sanorin koncentrációjának fele, ami fontos. Farmakológiai tulajdonságai ugyanazok – szűkíti az ereket, ami segít csökkenteni a duzzanatot és helyreállítja az orrlégzést, javítja az orrmelléküregek és a középfülüreg szellőzését. Megelőzi a nátha szövődményeinek, például az arcüreggyulladásnak és a középfülgyulladásnak a kialakulását.

A gyógyszer perceken belül kifejti hatását, és hatóideje legfeljebb 12 óra. Ugyanezek az indikációk: akut légúti vírusfertőzés, allergiás és vasomotoros nátha, diagnosztikai HNO-manipulációk. A Nasivin-t felnőtteknél naponta kétszer egy cseppet vagy két cseppet kell használni mindkét orrlyukba. A Nasivint a német Merck cég gyártja, és egy 10 milliliteres üveg ára 188 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Nazivin hátrányai pontosan ugyanazok, mint a többi adrenomimetikumé. Nem alkalmazható magas szemnyomás, pajzsmirigy túlműködés és cukorbetegség, zárt zugú glaukóma, hipertóniás krízis stb. esetén. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek csak alacsonyabb koncentrációban használhatják a nazivint, amelyet kifejezetten gyermekek számára állítottak össze. Egyéves kortól hatéves korig 0,025%, kisgyermekeknél egyéves korig 0,01%. Ne lépje túl a fenti dózisokat: ha jelentősen megnövekednek, akkor szívritmuszavarokat, pupillaszűkületet, tachycardia, megnövekedett vérnyomást okozhat, azaz az adrenoreceptorok túlzott stimulációjának hatásai lesznek. Ha azonban az előírt módon, terápiás dózisban alkalmazzák, a hatások enyhébbek, mint korábban.

Podnos, Tizin, Otrivin, Rhinostop, Xymelin

Értékelés: 4.7

Pedanos, Tizin, Otrivin, Rhinostop, Xymelin, (xilometazolin)

Ez a gyógyszer a Sandoz (India) által gyártott és a GlaxoSmithKline által kifejlesztett és engedélyezett minőségi importált gyógyszer. A termék gyermekek számára cseppként, felnőttek számára pedig spray formájában kapható. Ez az alfa-adrenomimetikum enyhíti az orrlégzést, ha az ajánlott dózisokban alkalmazzák. És gyakorlatilag nincsenek mellékhatások, például nyálkahártya-irritáció, bőrpír vagy hiperémia. Ez a mellékhatás meglehetősen gyakori a naftizin és más első generációs adrenomimetikumok esetében.

Ugyanazokban az esetekben javallott, mint a fentiekben: a nátha különböző formáira, beleértve az allergiásakat is. Segít a fül-orr-gégészeti szervek gyulladásos betegségeiben, pollinosisban, középfülgyulladásban. Az Odnos és az analógok szükségesek az orrgarat nyálkahártya általános duzzanatának csökkentéséhez, beleértve az eustachi csövek kilépési nyílásainak területét is. A spray-t egyszeri injekció formájában kell beadni mindkét orrjáratba, de naponta legfeljebb háromszor. Nem drága: egy 10 ml-es üveg 95 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer hátrányai szabványosak. Bár gyengéden működik és terápiás koncentrációban biztonságos, mégis adrenomimetikumnak számít. Nem alkalmazható a fenti ellenjavallatok mindegyikében, ateroszklerózisban, terhességben, valamint a spray esetében 12 éves kor alatt, a cseppek esetében pedig 2 éves kor alatt. Cukorbetegeknél azonban biztonságosan alkalmazható, de csak óvatosan. Ez kedvezően hasonlít a korábbi jogorvoslatokhoz, amelyekben a cukorbetegség egyértelműen ellenjavallt volt. A Nasol szoptatós anyák is alkalmazhatják, de óvatosan és előírás szerint. A túladagolás tünetei az összes adrenomimetikum esetében szokásosak: tachycardia, esetleges szívritmuszavarok, vérnyomás-emelkedés. A gyártó szerint nem kompatibilis a triciklikus antidepresszánsokkal, pl. amitriptilinnel.

Nasol Kids, Nasol Baby (fenilefrin)

Értékelés: 4.6

Nasol Kids, Nasol Baby (fenilefrin)

Ezek a gyógyszerek egy meglehetősen ritka gyógyszercsoportba tartoznak, amelyben a fenilefrint aktív nyákoldóként használják. Ez az összetevő általában az allergiagyógyszerek kombinációinak része, de itt az orrlégzés javítására használják. A Nasol Kids, a neve alapján ítélve, egy gyermekek kezelésére szolgáló készítmény, és ők valóban. 6-12 éves kortól javallott, tüneti célú nátha kezelésére szolgál, és abban különbözik más gyógyszerektől, hogy nem az alfa-2, hanem az alfa-1 receptorok stimulánsa, azaz agonistája, azaz a szimpatomimetikumok csoportjába tartozik. A Nasol Kidz csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, a bőrpírt, megszünteti az orrjáratok torlódását, és jelentősen javítja azok áteresztőképességét. Injekció formájában, de legfeljebb 3 injekciót kell beadni minden orrjáratba, és legfeljebb 4 órával később. A szimpatomimetikus fenilefrin nem tart olyan sokáig, mint a korábbi kezelések. A Nasol Kids-t a Bayer olaszországi részlege gyártja, a spray ára 180 rbl lesz.

Előnyök és hátrányok

Ennek a gyógyszernek az előnye az enyhe hatása, amelyet kifejezetten gyermekeknél történő alkalmazásra választottak ki. A szülőknek azonban mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy a terápia legfeljebb 3 napra korlátozódhat. Ha az orrlégzési nehézségek továbbra is fennállnak, mindenképpen forduljon orvoshoz. A túladagolás lehetséges tünetei, mint például megnövekedett vérnyomás vagy rendellenes szívritmus. Helyi reakció is jelentkezhet: égő vagy bizsergő érzés az orrban. A gyógyszer ellenjavallt magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, négy év alatti gyermekeknél.

Lazolvan Rhino (tramazolin)

Értékelés: 4.5

Lazolvan Rhino (tramazolin)

Végül az érösszehúzó szerek felülvizsgálatát a Lazolvan Rhino-val kell befejezni. Ez egy félrevezető név – létezik Lazolvan, amely hörgőtágító, akár szájon át szedhető szirupként, akár inhalációra, és semmi köze az intranazális alkalmazáshoz. Ebben az esetben az úgynevezett tramazolin, amely egy anticongesztív alfa-adrenomimetikum reklámcélokra.

A csoportba tartozó többi gyógyszerhez hasonlóan az akut orrfolyás és orrgaratgyulladás különböző típusaiban javallott, beleértve a hasmenéssel járó orrfolyást és az allergiás megfázást. A Lasolvan Rhino a pollenek által okozott pollinózis, krónikus és akut arcüreggyulladás, középfülgyulladás, az Eustachi cső vagy a hallójárat gyulladása és elzáródása esetén is javallott. Ez egy halványsárga, átlátszó oldat formájú, kellemes eukaliptusz illatú spray.

A készítmény meglehetősen hosszan tartó: 5 percen belül vagy még korábban jelentős enyhülés következik be, és akár 10 órán át is tart. Felnőtteknél és 10 év feletti gyermekeknél alkalmazva, mindkét orrlyukba egy-egy adagot kell beadni. Ez naponta legfeljebb 4 alkalommal ismételhető, és nem tarthat tovább 5 napnál; ezt követően csak akkor, ha kezelőorvosa előírja.

Termel Lazolvan Rhino német cég Boehringer Ingelheim, és 10 ml ez a spray átlagosan 300 rubelbe kerül, ez az egyik legdrágább eszköz a rangsorban. oktatás 1 Az egyik legdrágább eszköz a rangsorban. Ezenkívül a spray egyedülálló százalékos koncentrációval rendelkezik, nem “néhány” 0,1 vagy 0,05%, hanem a “titokzatos” 0,118%, és ez is nagyon érdekes.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer viszonylag biztonságos és rendkívül hatékony, de még mindig ugyanazokkal a mellékhatásokkal és ellenjavallatokkal rendelkezik, mint más adrenomimetikumok, bár sokkal kevesebb van belőlük. A Lazolvan Rhino a túlérzékenységtől eltekintve ellenjavallt zárt zugú glaukómában, amely leggyakrabban időseknél fordul elő, atrófiás rhinitisben, 6 év alatti gyermekeknél és olyan betegeknél, akiknek a kórtörténetében már volt orrnyálkahártya-műtét. Például, ha egy agyalapi mirigy daganatot távolítottak el az orrán keresztül.

Minden más esetben, beleértve a diagnosztizált magas vérnyomást, a pajzsmirigy túlműködést és a cukorbetegséget, a gyógyszer továbbra is alkalmazható, de csak receptre. Ez a gyógyszer a terhesség második és harmadik trimeszterében, a szoptatás alatt is alkalmazható, de ismét csak az orvos ajánlása alapján. Biztonsággal kijelenthető, hogy ha a Lasolvan Rhino rövid kúrákat alkalmazza, ellenjavallatok hiányában és kis, ajánlott dózisokban, kétségtelen előnyökkel jár, és megkönnyíti a különböző eredetű orrfolyással küzdő betegek életminőségét.

Antiallergiás cseppek és spray-k

Az allergiás spray-ket és orrcseppeket nemcsak allergiás nátha, hanem allergiás kötőhártya-gyulladás és Quincke-ödéma, pollinózis és más típusú túlérzékenység esetén is széles körben alkalmazzák. Bizonyos esetekben kiegészítik a megfázás helyi kezelését. Az orrüreg nyálkahártya duzzanatának és kipirosodásának mechanizmusa lényegében ugyanaz, és ugyanazok a mechanizmusok okozzák. Tekintsünk néhányat az allergiás nátha kezelésére szolgáló legnépszerűbb és leghatékonyabb gyógyszerek közül, amelyek kombinált terápiában is alkalmazhatók a közönséges, vírusos vagy hideg nátha kezelésére.

Vibrocil (fenilefrin + dimetindén)

Értékelés: 4.9

Vibrocil (fenilefrin + dimetindén)

Mint fentebb említettük, a fenilefrin, a gyermekeknek szánt spray-k és cseppek összetevője érösszehúzó hatású. Mi történik, ha az alfa-1 adrenoreceptorokat stimuláló szimpatomimetikus fenilefrint hozzáadjuk egy hisztamin H1 receptor antagonistához, mint például a dimetindénhez?? Ilyenkor a Vibrocil hatékony.

Orrcseppként és orrspray-ként is kapható, sőt, az orrüreg nyálkahártyájának kenésére szolgáló gélként is – ez egy egyedülálló, ritkán látott helyi forma. Az oldatnak, a gélnek és a spray-nek enyhe, sajátos levendulaillata van, akárcsak a cseppeknek. A gyógyszer az akut nátha különböző formáira, beleértve a megfázást, az allergiás és vazomotoros rendellenességeket, az akut és krónikus arcüreggyulladást és egyéb arcüreggyulladást, a nyálkahártya-ödéma csökkentésére irányuló sebészeti beavatkozások előkészítésére javallott.

A Vibrocil-t felnőtteknél és gyermekeknél kell alkalmazni: három cseppet mindkét orrlyukba naponta háromszor, vagy egy vagy két cseppet mindkét orrlyukba. A gél esetében kézzel kell alkalmazni, a lehető legmélyebbre minden orrlyukba, ugyanolyan ütemben. A gyógyszert a Novartis gyógyszergyár gyártja, és 15 ml spray körülbelül 290 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A Vibrocil szépsége abban rejlik, hogy egy kombinált termék, és a két hatóanyag együttesen lehetővé teszi a gyors hatást. A túladagolásnak nincsenek tünetei. Orvossal való konzultáció nélkül legfeljebb 5 napig, sőt akár egy teljes hétig is alkalmazható; csak hosszabb ideig tartó használat esetén kell orvoshoz fordulni. Természetesen nem lépheti túl az ajánlott adagokat, és csecsemők esetében csak orrcseppeket használhat. Ha a betegnek súlyosan száraz az orrnyálkahártyája, pl. adrenomimetikus kezelés miatt, a Vibrocil gél a megfelelő forma. Különösen javallott, ha kérgek vannak, vagy ha az orrlégzés éjszaka nehézkes. Nem alkalmazható azonban atrófiás nátha esetén, ha a beteg monoamino-oxidáz-gátlót szedett, és a gélt és a spray-t hatéves kor előtt nem szabad használni.

Rhinofluimucil (acetilcisztein + tuaminoheptán)

Értékelés: 4.8

Rhinofluimucil

A Rinofluimucil folytatja a hörgőtágítók dicső hagyományát. Acetilciszteint tartalmaz, ugyanazt, amely javítja a köpet kiválasztását a tüdőből. Ezenkívül tuaminoheptánt tartalmaz, amely egy érösszehúzó szimpatomimetikus amin.

Csökkenti az orrüreg nyálkahártyájának bőrpírját és duzzanatát, az acetilcisztein ugyanazt teszi, amire a mély hörgőkben használják: cseppfolyósítja a nyálkahártyát, valamint a gennyes-nyálkás váladékot. De míg az első esetben a tüdőben lévő váladék volt, a második esetben az orrváladék. Ezért, egyszerűbben fogalmazva, az acetilcisztein megkönnyíti a köhögést. Ez a kombinált hatás gyorsan helyreállítja az orrjáratokat és enyhíti a gyulladásos tüneteket.

A Rinofluimucil különösen javallott az ilyen típusú orrfolyás esetén, amikor a váladék, vagy köznyelvben a takony, sűrű, gennyes-nyálkás jellegű, kéregszerű és nehezen eltávolítható. Krónikus nátha, vasomotoros zavarok, arcüreggyulladás kezelésére is alkalmazható: maxillitis, ethmoiditis, frontitis.

A Rinofluimucilt intranazálisan, egy speciális spray-vel alkalmazzák, amelyet naponta háromszor vagy négyszer permeteznek mindkét orrlyukba. Ehhez kétszer kell megnyomnia a szelepet. Gyermekeknek: az adag fele, egy nyomásra a szelepen naponta 3-4 alkalommal, legfeljebb 7 napos kúra. A Rinofluimucil-t az olasz Zambon cég gyártja, és egy 10 ml-es üveg átlagosan 271 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A Rinofluimucil előnye a vastag váladékok cseppfolyósításának képessége, sok ilyen típusú orrfolyással rendelkező beteg valódi gyötrelmet tapasztal, mert sok jogorvoslat egyszerűen nem tud átjutni a vastag nyálka lerakódásán. Lehetnek azonban mellékhatások. A leggyakoribb okok a szívdobogás, a megnövekedett vérnyomás és a szájszárazság. Ez azonban túladagolás esetén következik be. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszert két év alatti gyermekek, hörgő asztmás betegek számára nem szabad felírni, és nem szabad hosszú ideig használni.

Cromohexal – spray

Értékelés: 4.7

Cromohexal spray

A spray formájában kapható Cromohexal ugyanazt a feladatot látja el, mint a hörgőasztma kezelésében: stabilizálja az úgynevezett hízósejtek membránját és megakadályozza a biológiailag aktív aminok felszabadulását belőlük. Ezek (hisztamin, bradikinin) váltják ki a gyulladásos és ödémás allergiás reakciók kaszkádját. Elsősorban varikózus és allergiás nátha, pollinózis, Quincke-ödéma és ételallergia esetén alkalmazzák, amikor a beteg hirtelen náthás rohamot, orrviszketést és tüsszögést tapasztal.

A gyógyszert felnőtteknél egy adagban alkalmazzák, vagy naponta négyszer, de legfeljebb 6 alkalommal egy-egy orrlyukba nyomva. Amint enyhülést tapasztal, az adagolás a következő napokban csökkenthető. A Cromohexal abban különbözik a nátha kezelésére szolgáló más készítményektől, hogy terápiás kúraként, egy hónapig alkalmazzák. Az ezt követő megvonásnak fokozatosnak kell lennie, az adag fokozatos csökkentésével. A Cromohexal spray-t a német Dr. Gerhard Mann cég gyártja, a törzskönyvezési bizonyítvány tulajdonosa pedig a Sandoz. Egy 15 ml-es üveg 2%-os oldat ára nem magas: átlagosan 165 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Cromohexal előnye a hosszú távú használat lehetősége, hátránya pedig az egy héten belüli kötelező visszavonás az adag fokozatos csökkentésével, különben a tünetek fokozódhatnak. A Cromohexal azonban nagyon jól tolerálható. Öt év alatti gyermekek, terhes vagy szoptató anyák számára azonban nem ajánlott. Nagy óvatossággal alkalmazható orrpolipózisban szenvedő betegeknél, valamint vese- és májkárosodásban szenvedő betegeknél. Ha a kromohexalt más hisztaminblokkolót tartalmazó gyógyszerekkel, például Vibrocil-lal együtt alkalmazzák, az általános hatás erősebb lehet, mivel a kromoglikinsav fokozza a hisztaminoblokkolók hatását.

Hormonális szerek: Ne használja orvos nélkül!

A gyulladáscsökkentő cseppek a legerősebb gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó cseppek: ezek a kortikoszteroid hormonok szintetikus analógjai. De a gyulladáscsökkentők – az adrenomimetikumok is segítenek a gyulladás tüneteinek csökkentésében, mivel csökkentik a duzzanatot és a bőrpírt. Végtére is, az érgörcs nem teszi lehetővé, hogy a gyulladásos folyamat “elszabaduljon”, ami jó vérbőséget igényel. Az antiallergiás szerek a gyulladásos megnyilvánulások ellen a gyulladásos mediátorok, például a hisztamin és a bradikinin felszabadulásának gátlásával tudnak küzdeni.

A hormonális készítmények azonban a legerősebb gyulladáscsökkentő komponenseket tartalmazzák. Ezért ajánlatos ezeket az orvos által felírt esetekben használni, mivel elvileg nagyon hatásosnak tekinthetők. A hormonok szedését, még lokálisan és rövid kúrákban is, mindig a kezelőorvosnak kell értékelnie a kockázatot. Tehát ne próbálja meg kezdeni a megfázás kezelését ezekkel a gyógyszerekkel, hagyja, hogy orvosa tegye meg, figyelembe véve az ellenjavallatokat.

Néhány hormonális termék az alábbiakban szerepel. Mindegyikben van egy hormon: mometazon, beclometazon és flutikazon. Milyen betegségek esetén alkalmazhatóak az intranazálisan alkalmazott kortikoszteroidok?? Nem a hirtelen fellépő nátha formájában jelentkező orrfolyás kezelésére. Hormonok nélkül is kezelhető. Szezonális és egész éves allergiás nátha, gyógyszeres nátha, munkahelyi nátha esetén, amelyet például a munkahelyi káros aeroszolok okoznak. Glükokortikoidokat is felírnak, hogy megakadályozzák az orrpolipok kiújulását az eltávolítás után.

Ne várjon gyors reakciót a hormonoktól: későn, átlagosan 12-24 órával később fejtik ki hatásukat; lassan fejlődnek; a maximális terápiás hatás általában a hetedik napon érhető el, és néha több hetet kell várni a gyógyulásra. E hormonok közül a legaktívabb a mometazon, amely 12 órás gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nézzük meg az egész csoportot, hogy példát találjunk erre a gyógyszerre.

Nasonex, Momat Rhino, Nosefrine (mometazon)

Értékelés: 4.9

Nasonex, Momat Rhino, Nosefrine (mometazon)

Mint fentebb említettük, a mometazon egy rendkívül aktív hormon. Az orrspray és adagolása azonban olyan, hogy nincs szisztémás hatása, például csontritkulás, hörgőasztma, vízvisszatartás, nátrium, és nem okoz szteroidos cukorbetegséget. A gyógyszer az allergiás rhinitis meglehetősen súlyos formáinak kezelésére és az allergiás rhinitis megelőzésére, a sinusitis exacerbációjával, azaz a maxilláris sinusitis, rhinitis, ethmoiditis komplex terápiában. A Nasonexet a belga Schering-Plough cég gyártja. 18 ml-es üveg átlagosan 750 rubelbe kerül.

El kell mondani, hogy a többi hormonális gyógyszer, a Flixonase (flutikazon), Nasobec (beclometazon) pontosan ugyanezzel a javallattal rendelkezik. A légúti vírusfertőzés, vagy a banális “hideg orrfolyás” jelzéseiben szereplő hivatalos utasítások egyike sem, még akkor sem, ha a mikrobiális növekedés bonyolult. A hormonális spray-k ellenjavalltnak tekinthetők megfázás esetén.

Antibakteriális termékek

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy soha ne használjunk antibakteriális helyi termékeket az orrfolyást követő első 2-3 napban, mivel az öngyógyítás. A mikrobiális gyulladás egy idő után, egy hét után kezdődik, és a nátha első napjaiban a gyulladás vírusos, és az antibakteriális készítmények teljesen haszontalanok. Ezek is károsak. Ha ezeket önmagukban használják, a mikroflóra rezisztenciát, vagy rezisztenciát fejleszt ki.

Tekintsük e csoport két klasszikus és legjobb gyógyszerét – Polidex és Isofra. A Bioparoxot régebben nagyon széles körben használták, de az ismert mellékhatások miatt már nem alkalmazzák. Ezért, ha bármilyen orvosi felülvizsgálatban, webhelyen vagy magazinban olvas a Bioparox reklámról, bármilyen formában, akkor zárja be az adott forrást, és menjen el onnan. 2016 áprilisától a fusafungint tartalmazó Bioparoxot világszerte kivonták a forgalomból. Talán ez hozzájárulhat a Cervier imázsához, mert egy profitorientált gyógyszert csak a nagyobb jó érdekében lehet elutasítani: az emberi egészségért.

Polyexa fenilefrinnel (neomicin-szulfát + polymyxin B + dexametazon + fenilefrin)

Értékelés: 4.8

Polidexa fenilefrinnel (neomicin-szulfát+polimixin B+dexametazon+fenilefrin)

A Polidexa gyógyszer többkomponensű, és a szimpatomimetikumként ható fenilefrin mellett a gyógyszer 2 antibiotikumot, valamint dexametazon tartalmaz. Ez is egy kortikoszteroid hormon, de aktivitása nem olyan magas, mint az előző szakaszban szereplő gyógyszereké, így enyhe gyulladáscsökkentő hatású kombinációban. Az antibiotikumokat kifejezetten úgy válogatták össze, hogy a lágyszöveti fertőzéseket, valamint az arcüreggyulladás különböző típusait leggyakrabban okozó Gram-negatív és Gram-pozitív mikroorganizmusok többségére hatjanak.

Ismeretes, hogy a mikrobiális társulás leggyakrabban krónikus fertőzési forrásokból terjed át az orrüregbe, és különösen az arcüregekből a krónikus arcüreggyulladás jelenlétében. Itt írják fel a Polidexát. Felnőtteknek ajánlott a gyógyszert naponta 3-5 alkalommal beadni az orrjáratokba. A francia Bouchard laboratórium állítja elő, és egy 15 milliliteres üveg átlagosan 407 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer előnyei a sok mikroorganizmusra gyakorolt sokoldalúság, a véráramba való behatolás hiánya és a túladagolás alacsony valószínűsége. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyógyszer nem használható a gyakori vírusos orrfolyás esetén, és ellenjavallt glaukómában, proteinuriában, terhesség és szoptatás alatt, három év alatti gyermekeknél, MAO-gátlók egyidejű alkalmazásával. Bizonyos esetekben bőrallergiás reakciók léphetnek fel, és óvatosságra int a magas vérnyomásban és emelkedett pajzsmirigyműködésben szenvedő betegeknél.

Isofra (Framicetin-szulfát 1,25 g = 800000ED)

Értékelés: 4.7

Isofra (Framicetin-szulfát 1,25 g = 800000ED)

Az Isofra egy másik termék ettől a francia cégtől, de ezúttal egykomponensű, az egyetlen hatóanyag a framicetin-szulfát. Ez egy antibiotikum az aminoglikozid csoportból. Leggyakrabban a fül-orr-gégészeti klinikán fertőzéseket okozó patogén flóra típusai ellen javallott. Az Isofra ugyanazokkal a javallatokkal rendelkezik, mint a fentiekben: orrgaratgyulladás különböző típusú akut és krónikus sinusitisek. Különböző fül-orr-gégészeti műtétek utáni kezelésre és profilaxisra is alkalmazzák. Felnőtteknél a spray-t mindkét orrlyukba naponta 4-6 alkalommal kell alkalmazni, de legfeljebb 7 napig. Az Isofra 15 ml-es üvegének átlagos ára 415 rubel.

Előnyök és hátrányok

Az Isofra nagy előnye, hogy ritkán alakul ki gyógyszerrezisztencia, legalábbis egyelőre, mivel a legtöbb mikroorganizmus érzékeny erre a gyógyszerre. Mivel a készítmény nem tartalmaz sem hormonokat, sem adrenomimetikumokat, nagyon kevés ellenjavallata van: csak az aminoglikozidokkal szembeni túlérzékenység általában és különösen a framicetinnel szemben, ezért az Isofra felnőttek és gyermekek számára egyaránt felírható. Nincs túladagolás vagy gyógyszerkölcsönhatás. Biztonságosságában talán megközelíti a kizárólag tengervizet tartalmazó orröblítő termékeket. Itt jövünk mi a képbe.

Fizioterápia és népi gyógymódok

Ne feltételezzük, hogy az orrfolyás bármely népi gyógymódja biztonságos és hatékony, és az első helyen kell használni. Mindent mértékkel, és nem biztos, hogy biztonságos különböző kivonatokat és gyümölcsleveket az orrodba tenni. Például az aloe, az élő fa és különösen a hagymalé nyálkahártya-égést okozhat, és az aloe juice használata, különösen az első alkalommal, ronthatja a nátha tüneteit, és allergiássá teheti.

Ugyanez vonatkozik a különböző illóolajok használatára is. Szükség esetén az illóolajokat egy teáskanna kiöntőjén keresztül is belélegezhetjük, 10-szeresére hígítva őket egy olajbázissal. A teáskannában lévő zúzott fokhagymagerezddel az orrán keresztül történő belégzés biztonságos. Ez fertőtleníti a nyálkahártyát anélkül, hogy közvetlenül alkalmazná az agresszív fokhagymás zabkását.

Az orrfolyás utáni első napokban nem ajánlatos az orrot melegíteni. Ha a megfázás előrehaladott, lázzal, gyakori gyulladás vagy fertőzés jeleivel jár, ártalmas lehet. A száraz hő abban a szakaszban javallott, amikor a tünetek javulni kezdenek, amikor a megnövekedett véráramlás segít megszüntetni a maradék duzzanatot, és oldó hatású. Ha az első vagy második napon melegít, amikor a duzzanat és a gyulladás csak fokozódik, akkor nemcsak rosszabbul érezheti magát, és nyomásérzetet okozhat az arcon és a felső állkapocsban, hanem arcüreggyulladáshoz is vezethet.

Így az egyetlen viszonylag biztonságos módszer az orrüreg sóoldattal történő öblítése. Tényleg tisztítják az orrjáratokat, de még a nevet is körültekintően kell használni. Az orrdugulás-mentesítésnek is vannak általános ellenjavallatai. Ez a septum kellően kifejezett mértékű eltérése, gyakori orrvérzés, orrpolipok vagy egyéb daganatok, egyéb fül-orr-gégészeti patológia, beleértve a középfülgyulladást és a dobhártya esetleges perforációját. Ezért az orrjáratok tisztításának ellenjavallatainak meghatározása érdekében fel kell keresni egy fül-orr-gégészt.

A kulcs a helyes öblítés, hogy a folyadék ne szivárogjon a hallócsőbe, és ne használjuk ezeket az oldatokat túl gyakran. A nyálkahártyák speciális antitestekkel, vagyis immunglobulinokkal rendelkeznek. Megakadályozzák a káros baktériumok áthaladását, és ha az orrüreg nyálkahártyáját tisztára mossa, jelentősen csökkenti védő tulajdonságait.

Fontolja meg néhány orröblítő termék használatát. Mit lehet öblíteni? Természetesen még forralt vízzel vagy steril sóoldattal is. Az első esetben nincs terápiás hatása, de lágyíthatja a kérgeket. A sóoldat jobban megfelel higiéniai célokra, de a használatra kész spray-kben lévő természetes tengeri sóoldatok még mindig sokkal hatékonyabbak és kényelmesebbek.

Aqua Maris

Értékelés: 4.9

Aqua Maris

A Jadran vállalat különleges, környezetbarát tengervizet “gyárt”, vagy inkább önti, adalékanyagok nélkül. Sterilizált és szórófejes dobozokba csomagolva, amelyek lehetővé teszik a spray adagolását. A vizet az Adriai-tenger környezetbarát területeinek mélyéről nyerik. A tengervíz jótékonyan hat a felső légutak nyálkahártyájára, javítja a nyálkahártya hígulását és ürülését, csökkenti a gyulladást, tisztítja és regenerálja a nyálkahártyát.

Az Aquamaris nátha esetén is alkalmazható, különösen allergiás nátha esetén. Az indikáció a száraz orrnyálkahártya, különösen száraz levegőjű helyiségben való tartózkodással együtt. Ez különösen igaz télen, amikor központi fűtés van. Intranazálisan, két-három adagot kell beadni mindkét orrlyukba, felnőtteknél naponta legfeljebb 8 alkalommal. A kezelés időtartama – 2 héttől egy hónapig. Egy 30 ml-es üveg 240 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

Az előnyök fiziológiai, ökológiai tisztaság, a kisgyermekek legkorábbi egyéves korától való felhasználásának képessége. Az első alkalmazás előtt azonban ki kell kérnie a fül-orr-gégész szakorvos véleményét. Az Aquamaris más termékekkel együtt is használható, de csak előzetesen: lenyelés után a sós víz kimoshatja azokat, és csökkentheti hatékonyságukat. A relatív hátrány a termék magas ára. Ha elképzelni, hogy 30 milliliter közönséges vízért ugyanannyi pénzt fizetnének, mint fél kilogramm húsért, sokan elfogadhatatlannak tartják.

Delfin

Értékelés: 4.8

Delfin

Az azonos nevű hazai cég által gyártott Dolphin por alakban kerül forgalomba. A termék természetes konyhasót, azaz halitot, kálium-kloridot, szódabikarbónát és két gyógynövénykivonatot tartalmaz: édesgyökeret és csipkebogyót. A lavage indikációi meglehetősen széles körűek: a közös vírusos orrfolyás megfázással, a sinusitis különböző formái, az allergiás rhinitis, az atrófiás állapotok, az adenoidok jelenléte és a műtétre való felkészülés. A gyógyszert friss oldat készítése után használják fel.

A 240 ml-es speciális puha orrlágyítót az orrmosáshoz mellékeljük. Meleg forró vizet öntünk a tartályba, és beleöntjük a csomag tartalmát. A feloldás után az üveg kupakját az egyik orrlyukba kell helyezni, előre hajolva és enyhén nyomja meg az üveget. Az oldatot ezután az orrnyíláson vagy az orr hátsó részén keresztül az orr másik felébe és a másik orrlyukon keresztül kiöntjük.

Ha orrfolyás jelentkezik, az irrigálást 2 héten keresztül naponta kell végezni; ha a légzés nehézkes, először tágulásgátlót és adrenomimetikumokat kell alkalmazni, majd a szert kell alkalmazni. Gyártja a hazai cég Dolphin, és 30 zsák, valamint egy puha palack öntözőgép kerül körülbelül 350 rubel.

Előnyök és hátrányok

Előnye, hogy egy speciális, puha fúvókával rendelkezik, amely lehetővé teszi az orr öblítését, de hátránya, hogy túlzott nyomást hozhat létre, és így a víz oda is bejuthat, ahová nem kellene (a hallócsőbe). Ezért ne nyomja túl erősen az irrigátoros palackot. A Dolphin ellenjavallatai szabványosak, a költségek viszonylag alacsonyak. Ezért általában ez a gyógyszer sikeresen alkalmazható az orrfolyás bármely típusának előfordulása utáni első napokban.

Összefoglalva, nem szabad drága interferont tartalmazó immunmodulátorokat vásárolni a megfázás első napjaiban. Gyengébb egyének, gyermekek, olyan betegek, akiknél először hörghurut vagy tüdőgyulladás, majd szövődményként immunhiányos bakteriális nátha alakul ki, igényelhetik ezeket a készítményeket. És semmiképpen se használjon homeopátiát. Semmi haszna nincs, a kár pedig a közpénzek “viszonylag” becsületes kirablása.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: