6 legjobb vitamin a memóriáért

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. A vásárlás előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

A fiziológusok és az orvosok a memóriát kognitív funkciónak tekintik. A memória mellett a kognitív szféra magában foglalja a beszédet, az emberi kognitív tevékenységet, az intelligenciát és az összetett motoros készségek (rajzolás, munka, hangszeres játék) elsajátításának és használatának képességét. A memória az emberi központi idegrendszernek az a képessége, hogy a szükséges információkat észlelje, feldolgozza, tárolja és szükség esetén reprodukálja. Anatómiailag a memória az agy mély központjaihoz, a hippokampusz területéhez kapcsolódik.

A memóriazavar legsúlyosabb típusa a demencia, az emberi személyiség felbomlásával. A demencia diagnózisa csak akkor helyénvaló, ha a kognitív károsodás súlyossága befolyásolja a beteg mindennapi életét, ha a beteg egyértelműen tudatánál van, és ha az agy organikus károsodását diagnosztizálják. A demenciával összefüggő súlyos memóriakárosodás legegyértelműbb példája az Alzheimer-kór.

De ennek az áttekintésnek nem az lesz a célja, hogy felsorolja azokat a súlyos gyógyszereket, amelyeket az orvosok egy adott kognitív károsodás kezelésére írnak fel. Ezért az olyan gyógyszerek, mint a memantin, az NMDA-receptorokat befolyásoló gyógyszerek és más “valódi” gyógyszerek nem szerepelnek ebben a felülvizsgálatban.

Íme egy lista a legnépszerűbb és enyhén hatékony vitaminokról és metabolikus szerekről, amelyek a memóriazavarok megelőzésére, az agy vérellátásának javítására, valamint az anyagcsere javítására szolgálnak: az oxidatív stressz súlyosságának csökkentése és a lipidperoxidáció gátlása. Az első csoport olyan vitaminokat ír le, amelyek elsősorban megelőzésre szabadon felhasználhatók, a második csoport pedig olyan anyagokat tartalmaz, amelyek emellett számos neurológiai betegség és időskori funkcionális memóriazavar jóváhagyott kezelési szabványában szerepelnek.

A legjobb gyógyszerek értékelése a memória javítására

Jelöléshelytermék neveár
A legjobb vitaminok a memóriazavarok megelőzésére1Glicin80
2Taxifolin Bajkál1 350
3Vitrum Memori Plus (Tanakan, Bilobil)557
A legjobb vitaminok a memóriazavarok megelőzésére és kezelésére1Encephabol823
2Cavinton Forte (vinpocetin)294
3Picamilon (nikotinoil – GABA)90

A legjobb vitamin a memóriazavarok megelőzésére

Ebbe a csoportba tartoznak a kiegészítők, vitaminok és ásványi anyag komplexek, amelyeket az egészséges emberek szedhetnek, ha fokozott mentális és pszicho-érzelmi stresszben vannak, például vizsgákra való felkészüléskor. Ezeket a vitaminokat különböző neurológiai betegségek és sérülések maradványainak enyhe kezelésére ajánlják. Ezek a “memóriavitaminok” használhatók agyrázkódás kezelésében, a memóriazavarok csökkentésére a hipertóniás enkefalopátia kezdeti szakaszában, az időskori agyi ateroszklerózisban és más esetekben. A lista élén egy népszerű országos gyógyszer áll – a glicin.

Glicin

Értékelés: 4.9

A glicin mindenekelőtt biztonságos. Glikokolból áll, amely a legegyszerűbb aminosav, amely a szervezetünk szinte minden fehérjéjét alkotja. Egyébként ez az aminosav a központi idegrendszerben gátló neurotranszmitterként működik. Növelheti a hatékonyságot, javíthatja a memóriamechanizmusokat és csökkentheti a pszicho-érzelmi stresszt. A glicin tabletta és szublingvális tabletta formájában is kapható.

Ismeretes, hogy bármely gyógyszer, miután felszívódik a szájüreg padlójának edényeiben, megkerüli a portális keringési rendszert, és közvetlenül az agyba szívódik fel, így a glicin szublingvális vagy szublingvális beadása gyors hatású. A glicin kúra javíthatja a memóriát, a koncentrációt, megkönnyítheti az elalvást és megszüntetheti az enyhe funkcionális álmatlanságot. A glicin enyhe nyugtató hatású, megkönnyíti a szociális alkalmazkodást, csökkenti az agressziót és az idegfeszültséget. Indikált továbbá gyermekek és fiatalok viselkedési zavarainak, enyhe memória- és figyelemzavarok, neurotikus zavarok és vegetatív vaszkuláris dystonia esetén. A glicint aktívan használják a krónikus alkoholos és poszttraumás encephalopathia kezelésében, az ischaemiás etiológiájú stroke kezelésére.

A glicint a nyelv alá és profilaktikusan kell bevenni – egy tabletta naponta kétszer vagy háromszor, egy hónapon keresztül. Az idegrendszer funkcionális rendellenességeinek kezelésére a felnőtt betegeknek ajánlott a glicin szedése ugyanabban az adagban, amely a kezelőorvos tanácsára növelhető. Az elalvás javítása érdekében 20 perccel alvás előtt egy vagy két glicin tablettát kell letenni. A hazai Biotiki cég szublingvális beadására szolgáló glicin tablettákat gyárt, és egy csomag 50 darab 100 mg-os tablettát tartalmaz, nagyon olcsó, átlagosan 30 rubelt.

Előnyök és hátrányok

A glicin nagy előnye az alacsony ár, a különböző tulajdonformák gyógyszertáraiban való széles körű terjesztés, az ellenjavallatok hiánya, kivéve az egyéni intoleranciát, és számos felhasználási javallatot. A memória és a koncentráció javításán kívül a glicin segít megállítani a klimaxos vegetatív zavarokat, valamint az etil-alkohol toxikus hatásával kapcsolatos kellemetlen állapotokat. A glicin olyan molekula, amely az emberi szervezet számos szövetébe bejut, így nincs toxikus hatása, ez a lehető legbiztonságosabb és leghipoallergénebb termék.

Taxifolin Baikalsky

Értékelés: 4.8

Taxifolin Baikalsky

Ez a természetes vitamin egy szupertiszta dihidrokvercetin, amelyet a szibériai vörösfenyő törzsének kéregrészéből állítanak elő. Fontos, hogy ez egy természetes vegyület, és nem mesterségesen szintetizált. A dihidrokvercetin számos változatát árulják a gyógyszertárakban, de csak a Taxifolin Baikal ultratiszta összetételű: a hatóanyag nem kevesebb, mint 97%-a kristályos formában van. A dihidrokvercetin hatásmechanizmusa a neuronális és gliaszöveti anyagcsere javítása, a lipidperoxidáció gátlása, csökkenti a szabad gyökök oxidációját. Ezek a folyamatok a normális agyszövetben is léteznek, de aktiválásuk különböző memóriazavarokhoz és az idegszövet öregedésének előrehaladásához vezet. De intenzitásuk sokszorosára nő jelentős mentális terheléssel, hipoxiával, különböző anyagcsere-betegségek jelenlétében, a sérülést követően.

Ezért ajánlott a Taxifolin Baikalsky használata az agyrázkódás utáni helyreállítási időszakban, érzelmi stressz és fokozott szellemi tevékenység során, például vizsgákra való felkészülés vagy szakdolgozatírás során. Az idős korban különböző neurológiai rendellenességek komplex kezelésére javallott. Használt Taxifolin kapszulákban, 1 kapszula súlya 300 mg, 60 mg dihidrokvercetin kooptimalizált dózisát tartalmazza, a gyógyszer vétele 1 hónapig naponta egyszeri kapszulában ajánlott. Ezeknek a memóriavitaminoknak a gyártója a Szibériai Cédrus Társaság, és egy csomag Taksifolin Baikalsky egy hónapos tanfolyamra 950 rubel és 1350 rubel között változik.

Előnyök és hátrányok

A Taxifolin Baikal egy modern természetes vitamin, és manapság nehéz rést nyerni a piacon. Ezért a Taxifolin hátránya az orvosok alacsony tudatossága, a gyógyszertárakban való ritka megjelenése: a forgalmazó hálózaton keresztül forgalmazzák, meglehetősen magas az ára, amelyet a tisztítás és az affinitás összetett ciklusa diktál, és még mindig kis mennyiségben gyártják. De ha sikerül megvenni egy csomagot ebből a kiegészítésből, és egy hónapon belül szedni, akkor a szervezet képes lesz elviselni a memória, a koncentráció, az intelligencia és a reakció fokozott terhelését, és nagyobb ellenállással javulni fog. A taxifolin jól tolerálható, és a betegek általában néhány nap múlva észlelik a felvétel hatását.

Vitrum Memori Plus (Tanakan, Bilobil)

Értékelés: 4.8

Tanakan

A memóriavitamin egy összetevőből álló, egyetlen tabletta, amely a Ginkgo biloba levelek kivonatát tartalmazza. Számos különböző kiegészítőt készítenek ebből a csodálatos növényből, de csak néhány különösen tiszta jogorvoslat állja meg a növény standardizált flavon- és glikozidszintjét a gyógyszerészeti formulák szerint. Ez teszi a Vitrum Memori Plus-t képessé arra, hogy aktívan befolyásolja az idegszövet anyagcseréjét.

A flavánglikozidok, amelyek a ginkgolidok és a bilabolidok összetett nevei alatt futnak, javítják az agyszövet kapilláris vérkeringését, növelik az idegsejtek oxigénpotenciálját és javítják az agy glükózellátását. A Ginkgo biloba kivonat javítja a vér folyékonyságát is, és segít megnyitni az agyi mikrokeringés tartalékait. A gyógyszer kitágítja a kis ereket és a kis kaliberű vénákat, ez a folyamat megakadályozza a vérrögök kialakulását az agyi edényekben. Ez a növényi vitamin képes a krónikus agyi hipoxia leküzdésére, javítja a memóriát, a figyelmet, helyreállítja a beszédfunkciót demenciában szenvedő időseknél, növeli az idegrendszer tanulási és stressztűrő képességét.

A Vitrum Memory Plus javallt egészséges egyéneknél memóriazavarokban, nagyfokú kognitív kimerültségben, csökkent figyelemfelkeltésben, megnövekedett szellemi erőfeszítésben. Egyetlen tabletta ezekből a memóriavitaminokból, naponta kétszer étkezés közben. A kezelés átlagos időtartama: 2-3 hónap. Gyártja Vitrum Memori Plus amerikai cég Unifarm, és az átlagos költsége egy csomag 60 tablettát egy hónapos kezelés költsége 970 rubel.

Előnyök és hátrányok

A kétségtelen előny az eredeti növényi anyag magas minősége, amely lehetővé teszi, hogy a felvételt követő 10-15 nap elteltével érezze a változásokat, amelyek a jobb memóriában, a gondolkodás nagyobb tisztaságában, a figyelem fokozott “szívósságában”, a kis dolgokra való emlékezés képességében nyilvánulnak meg. De a gyógyszer még mindig elég drága, és egy 3 hónapos kurzus időtartama körülbelül 3000 rubelbe kerül, így nem minden emberkategória engedheti meg magának. Ez a memóriavitamin ellenjavallt stroke vagy szívinfarktus akut fázisában, gyomorfekélybetegségben, terhesség és szoptatás alatt. De ebben az esetben, ha a Vitrum Memory Plus a jelzett módon kerül beadásra, akkor a klinikai tünetek gyorsan csökkennek, vagy a szervezetet egy egészséges személy magasabb mentális terheléséhez igazítja.

A legjobb vitaminok a memóriazavarok megelőzésére és kezelésére

Természetesen az első csoport összes természetes és metabolikus vitaminját, amelyeket a memóriazavarok megelőzésére használnak, beleértve az egészséges embereket is, meglehetősen sikeresen használják a különböző neurológiai betegségek kezelésére, kognitív károsodással. De ez a csoport tartalmazni fog néhány olyan gyógyszert, amelyek nagyon aktívak, és ezért akkor kell elkezdeni, ha már vannak a memória-, figyelem- és gondolkodási zavarok bizonyos tünetei.

Encephabol

Értékelés: 4.9

Encephabol

Az Encephabol egy hatóanyagot tartalmaz, a piritinolt. Közvetítőként működik, növeli az idegsejtek szénhidrátfelvételét, gyorsítja az acetilkolin kiválasztását a kolinerg szinapszisokban, és fokozza a neurotranszmitterek átvitelét. Az encephabol membránstabilizáló hatású és megakadályozza a lipidperoxidációt. Ennek eredményeként javul az oxigénhiánnyal szembeni ellenálló képesség és az idegszövet anyagcseréje, ami az olyan tünetek csökkenéséhez vezet, mint a távollét és a feledékenység. A beteg memóriája, figyelme, koncentrációja, mozgáskoordinációja, hosszú távú memóriája és a szükséges adatok felidézése helyreáll.

Ez a nootropikum a demencia különböző formáinak kezelésére is javallott. Egészséges embereknél az Encephabol-t fokozott mentális stressz esetén használják, ezt a gyógyszert széles körben használják a késleltetett mentális és fizikai fejlődésű gyermekeknél. A Piritinolt neurológusok írják fel agyrázkódások esetén. A memóriavitamin gyorsan csökkenti az agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás, mérgezés utáni agyi tüneteket, és alkalmazható a krónikus alkoholizmus kezelésére.

Az Encephabol-t szuszpenzió formájában naponta 3-szor, 2 teáskanálnyit kell bevenni. Ha álmatlanságban szenved, az esti adagot a lehető legkorábban, de legkésőbb este 6 órakor vegye be, mert a piritinol aktiváló hatású lehet. A német Merck cég gyártja az Encephabol-t, és egy 200 ml-es üveg szuszpenzió ára átlagosan körülbelül 1000 rubel. Ez azt jelenti, hogy napi 30 ml-es adagolással (teáskanálanként 5 ml) egy üveg egy hétre elegendő. Egy egyhónapos tanfolyam 4000 rubeles költséget igényelne, amit nem mindenki engedhet meg magának.

Előnyök és hátrányok

Az Encephabol előnye, hogy a gyermekgyógyászati gyakorlatban is alkalmazható, és szükség szerint adható, akár már az első naptól kezdve a gyermekeknek is. De vannak ellenjavallatai is. Ez vérszegénység és trombocitopénia, akut reumatológiai és autoimmun patológia, myasthenia gravis, súlyos máj- és vesekárosodás. A használat relatív ellenjavallata a fokozott ingerlékenység, düh, izgatottság és az álmatlanság kialakulása. Ebben az esetben az Encephabol súlyosbíthatja a tüneteket, mivel aktiváló hatással van az agyi struktúrákra.

Cavinton Forte (vinpocetin)

Értékelés: 4.8

Cavinton Forte

A Cavinton az eredeti gyógyszer, és az agyi véráramlás javítására szolgál. Vinpocetint tartalmaz, amely a vincamin alkaloid származéka. A gyönyörű kis periwinkle növényből nyerik ki. Sokan ismerik ezt a gyönyörű, szerény lila virágot, amelynek fényes, sötétzöld, bőrszerű levelei egybefüggő szőnyegként borítják a gyepet.

A vinpocetin az előző vitaminhoz hasonlóan növeli az idegsejtek glükóz- és oxigénfogyasztási képességét, és a cukorfelhasználást aerob, energiahatékonyabb anyagcsere-formára helyezi át. Mindez lehetővé teszi, hogy a neuronok a lehető legtovább ellássák funkcióikat, még hosszan tartó hipoxia esetén is. A demencia és a memóriazavarok mellett a Kavintont széles körben írják fel fülzúgás, a belső fül neurovaszkuláris betegségei, Meniere-kór, retinopátia vagy retina patológia esetén. A gyakori agyi ateroszklerózis és a poszttraumás és hipertóniás encephalopátia különböző formái esetén javallott, az encephalopátiát gyakran memória- és figyelemzavarok kísérik. A Cavintont az agyrázkódás következményeinek tüneti kezelésére írják fel.

A Kavinton Forte 10 mg-os vinpocetin tablettákban, míg a sima Kavinton 5 mg-os adagokban kapható. Ajánlott étkezés után, naponta 3-szor egy tabletta. De kezdje el az adagot – fél tabletta naponta 3-szor fél tabletta, azaz 15 mg. Az alkalmazás időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A Kavinton Forte-t a magyar Richter Gedeon cég gyártja, és egy 90 tablettából álló, egy hónapos használatra tervezett csomag átlagos ára 740 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Cavinton előnye a memória érrendszeri mechanizmusaira gyakorolt aktív hatása, jó tolerálhatósága és a mellékhatások alacsony előfordulása. Fontos azonban, hogy ne írják fel olyan betegeknek, akiknek speciális EKG-rendellenességei vannak, például a QT-intervallum megnyúlása. Ezért a felírás előtt, és különösen a különböző szívritmuszavarokban szenvedő betegek esetében, konzultációra van szükség a kardiológussal. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a memória javulásával, a gondolkodás aktiválásával, a jobb alvással és a beszéd helyreállításával kapcsolatos hatások legkorábban 7 vagy 10 napon belül jelentkeznek. A Cavinton ellenjavallt a stroke akut fázisában, súlyos ritmuszavarok esetén, terhes és szoptató nőknél, 18 év alatti gyermekeknél. De általában ezt a memóriavitamint az orvosi közösség nagyon jól elfogadja, és a kognitív károsodás enyhe patogenetikai kezelésének tekintik.

Picamilon (nikotinoil – GABA)

Értékelés: 4.8

Picamilon

A Pikamilon számos neurológus tiszteletét nyerte el, és elég széles körben írják elő: javítja a véráramlást, antiaggregatív hatása van, csökkenti a lipidperoxidációt és a szabadgyökös oxidatív stresszt, és elősegíti a kapilláris véráramlást az agyi edényekben. Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga a nikotinil-gamma-aminovajsav, amely nootróp és pszichostimuláns hatású. A Pikamilon hatással van az agyi vaszkuláris tónusra, amely a migrén kezelésének részeként használható, nyugtató hatású, valamint serkenti a memóriát és a figyelmet. A Pikamilont széles körben írják fel vegetovaszkuláris dystonia, aszténiás állapotok, krónikus alkoholizmus, neuroinfekciók és koponyaagyi traumák kezelésére.

50 mg-os tablettákban kapható. Kognitív zavarok esetén, memóriazavar tüneteivel, naponta 2-3 alkalommal egy tablettát vegyen be étkezés közben. A kezelés időtartama 1-2 hónap. A Picamilon hazai céget a Pharmstandard gyártja, és a 30 darab 30 darab 10 napos bevételére tervezett tabletta csomagja csak 105 rubelbe kerül a gyógyszertárakban.

Előnyök és hátrányok

A Picamilon előnye az alacsony költség, az enyhe hatás és a széles körű terápiás alkalmazás. Bizonyos esetekben a beteg túlműködését okozhatja, ezért krónikus álmatlanságban szenvedő személyeknél ellenjavallt lehet, és jobb, ha egyáltalán nem írják fel éjszakára. Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél ellenjavallt. A Picamilon nagyon fontos indikációja a gyermek urológiában való alkalmazása, a gyermekek vizelettartási rendellenességeinek korrekciójára írják elő. A Picamilon nem ajánlott terhes és szoptató nők számára, de csak azért, mert nem végeztek megfelelő kutatásokat. Az ajánlott adagolásban és az utasításoknak megfelelően alkalmazva jelentősen javítja a kognitív károsodásban szenvedő betegek életminőségét.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: