7 modern gyógyszer az élelmiszer-allergiákra

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem minősül vásárlási útmutatónak. Kérjük, vásárlás előtt konzultáljon orvosával.

Meglepő módon szinte minden élelmiszer potenciálisan allergiás lehet az egyik vagy a másik ellen. Csak a víz, a só és a cukor nem allergiás. A víz azonban allergiás bőrreakciókat, például csalánkiütést is okozhat, a felesleges só puffadást okoz és megemeli a vérnyomást, a csökkent glükóz-anyagcsere pedig végül cukorbetegséghez vezethet.

Az ételallergiák esetében érdekes tendencia figyelhető meg, amely az életkortól függ. Az ételallergia többnyire gyermekkori probléma. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ételallergia átlagos előfordulási gyakorisága a világ népességében 2,5%.

Ez azt jelenti, hogy 40 emberből egynek – beleértve a csecsemőket és az időseket is – helyi vagy szisztémás immunreakciója lesz egy adott élelmiszertermékre. Ha azonban a gazdaságilag fejlett országokat nézzük, a kisgyermekek sokkal gyakrabban érintettek, átlagosan a gyermekek 7%-a. Az ételallergiák előfordulása serdülőkorban 3%-ra csökken, és még alacsonyabb a felnőtteknél. Ez természetesen annak köszönhető, hogy a gyermekek immunrendszere még éretlen, és gyakran rossz helyen és rossz módon reagál.

Ha nem az átlagos népességet vesszük – amely szinte teljesen egészséges -, hanem például az allergiás gyermekek veszélyeztetett populációját, akkor az ételallergia előfordulása a többszörösére nő. Tízből három atópiás dermatitiszben szenvedő gyermek súlyosan ételallergiás. Az ételallergiások száma ebben az alcsoportban tehát 30%. Ez arra utal, hogy az ételallergia, különösen gyermekkorban, egy általános immunológiai rendellenesség markere lehet.

A következő rész ezért elsősorban az egyes élelmiszerekre allergiás gyermekek szüleinek szól, ezért a következő rész az ételallergiás tünetekkel küzdő gyermekek szüleinek is szól. Ennek megfelelően a gyógyszeres áttekintés a lehető legkíméletesebb lesz, és úgy tervezték, hogy még kisgyermekeknél is használható legyen. Az élelmiszerallergiában szenvedő felnőttek is kezelhetők az alábbiakban ismertetett gyógyszerekkel, de mindig az orvos tanácsára. Először is határozzuk meg, hogy mik azok az ételallergének, hogy “ismerjük meg az ellenséget”. Végül is jobb elkerülni a veszélyt, mint később gyógyszert szedni.

Mik azok az ételallergiák és allergének?

Az élelmiszerekben található, allergiás reakciókat kiváltó anyagok szinte mindig fehérjék, mivel a fehérjék immunogének, és a szervezet védekező rendszere ezekre reagál a legjobban. A reakció az allergiás E osztályú immunglobulin termelődéséből, illetve sejtreakciók kiváltásából áll. A gyors immunválaszt közvetítő, néha reaginoknak is nevezett immunglobulin E normális esetben szinte teljesen hiányzik a plazmából. Ezek akkor fordulnak elő, ha paraziták vannak jelen, mivel a helminták rendkívül allergiásak, különösen a felszíni antigénjeik.

Ezek az immunglobulinok az allergén jelenlétében specifikus sejtekhez kötődnek, hozzájuk kötik ezt az élelmiszer-allergént, és biológiailag aktív aminokat, elsősorban hisztamint szabadítanak fel. Csalánkiütést, Quincke-betegséget, bőrviszketést, könnyezést, rekedtséget és a nyelv duzzanatát okozza. Ugyanez a mechanizmus áll a diagnózis hátterében, és ezt használják az allergiavizsgálatok során is.

Magát az ételallergiát mindig úgy határozzák meg, mint egy élelmiszerre vagy anyagra adott perverz vagy kóros reakciót, amelyben helyi vagy általános immunmechanizmusok játszanak szerepet.

Az ételallergia gyógyszereinek áttekintése

Jelöléshely:termék neveár
1Csirketojás
2Mogyoró és diófélék
3Tehéntej
4Szójatermékek
5A tenger ajándékai – halak és tenger gyümölcsei
6Gabonafélék és allergénjeik
7Adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók
A kezelés alapelvei
DROGTERÁPIA1Ketotifen (Zaditen)62 €
2Phenystil391 €
MÁSODIK VAGY HARMADIK GENERÁCIÓ1Desloratadin (Erius, Dezal, Lordestine, Nalorius, Ezlor, Eliseus)538 €
2Loratadin (Claritin, Claridol, Lomilan, Loratavel)29 €
3Levocetirizin (Zodac-Express, Suprastinex, Xizal)279 €
4Rupatadin-fumarát (Rupafin)460 €
Diétás tanácsadás a szoptató anyának a gyermek allergiája esetén

Mi okozza az ételallergiákat?

Az allergiát okozó fehérjeanyagok lehetnek összetettek, pl. glikoproteinek, vagy egyszerűek. Molekulatömegük általában 10 és 70 kilodalton (kDa) között van, és a fehérje allergénné válásának lehetősége az immunglobulinnal reagálni képes specifikus szerkezeti központoktól függ. Ahhoz, hogy allergén legyen, az anyagnak tartósnak kell lennie. Hőstabilnak kell lennie, hogy a főzés és sütés ne pusztítsa el, vízben oldódó, a gyomornedvvel és a hasnyálmirigy enzimekkel szemben ellenálló, azaz saválló és proteolízisnek ellenálló legyen.

Számos olyan allergén fehérje létezik, amely megfelel ezeknek a feltételeknek, de a felnőttek és gyermekek allergiájának alig 90%-a mindössze nyolc termékre allergiás. Az alábbiakban röviden tárgyaljuk ezeket a jól ismert allergéneket, fontosságuk és gyakoriságuk szerint csökkenő sorrendben.

Meglepő módon a valódi, minőségi csokoládé, amely még mindig “ijesztő” allergénnek számít, valójában szinte semmilyen allergiás reakciót nem okoz. Súlyos, anafilaxiás sokkot, sőt halált is okozó tünetek esetén a földimogyoró, különböző tenger gyümölcsei és rákfélék, azaz garnélarákok, halak és különféle mogyorófélék az okozók. Ha a betegnek csak ételallergiája van, a súlyos szövődmények, a sokk és a halálozás kockázata nagyon alacsony. Ez nagymértékben fokozódik, ha nem kezelik időben, vagy ha egy egész sor kapcsolódó allergiás betegség, mindenekelőtt asztma áll fenn. Melyek a “Nagy Nyolc Allergia” termékei??

Csodálatos nyolc

A Nagy Nyolcak termékei az élelmiszer-allergia előfordulási gyakoriságának sorrendjében szerepelnek. Nem szabad azonban feltételezni, hogy a Nagy Nyolcak közé tartozó valamennyi élelmiszer tolerálása nem ételallergiára vezethető vissza. Előfordulhat, hogy valaki évtizedekig él, majd megmagyarázhatatlanul romlik a közérzete, például eper fogyasztása miatt. Nem szerepel ezen a listán, de súlyos reakciókat okozhat, akár anafilaxiás sokkot is.

A lista azonban nem feltétlenül tájékoztató jellegű. Ugyanezt a terméket hőkezeléssel lehet feldolgozni, elég hosszú ideig lehet főzni, és ez a folyamat egyes allergének agresszivitásának elvesztését okozhatja, mások pedig éppen ellenkezőleg, növelhetik káros tulajdonságaikat. A tojás, az új kedvenc, a szomorú ünnepek kezdete.

Tyúktojás

Tojás csirkéktől.webp

A legjobb, legnagyobb és legfrissebb piros bélyegzővel ellátott csirketojás akár 13 fehérjeallergént, pl. ovoglobulint és ovomucoidot is tartalmaz. Némelyikük nem allergén, mert melegítés hatására képesek lebomlani. Ennek eredményeképpen a tojásallergiások 50 %-a elviseli a tojást, ha keményre főzve, például salátában fogyasztják. Néha még a keményre főtt tojás is okoz allergiás reakciókat, és ezek akkor a legrosszabbak, ha felvert és zsákos tojást használnak, különösen a tojáskrém és különösen a tojáslikőr esetében.

Mogyoró és diófélék

mogyoró és diófélék.webp

A földimogyoró az egyik legsúlyosabb és legkárosabb allergén. A földimogyoró szintén a hüvelyesek családjába tartozik, és a szója is nagyon allergén. A mogyorófehérjék szinte mind allergének, de gyakran figyelmeztetés nélkül jutnak be a szervezetbe. A földimogyoró nyomai gyakran megtalálhatók a különböző fűszerekben és a csokoládéban, és ha valaki folyamatosan figyel, akkor tudatában lesz annak, hogy a földimogyoró folyamatosan és tolakodóan betolakszik az életébe.

Ráadásul mind a sütés, mind a főzés jelentősen növeli a dió allergén tulajdonságait. A fentiekben már említettük, hogy kisgyermekeknél, különösen asztmásoknál a mogyoróallergia anafilaxiás sokkot okozhat, és akár halálos kimenetelű is lehet. A mogyoróra reagáló gyermekek 20%-a azonban toleráns lesz a mogyoróval szemben, és már nem érzékeli allergénként.

Egyéb diófélék is említést érdemelnek – ezek szinte mind olyan diófélék, amelyeket a főzéshez használnak fel. Ezek közé tartozik a pisztácia, a dió, a kesudió, a gesztenye, a brazil dió, a mandula, a makadámiadió és a mogyoró. A fenyőmag a kivétel: a fenyőmagallergia sokkal ritkább.

Tehéntej

Szarvasmarha tej.webp

A tehéntejfehérje a leggyakrabban előforduló táplálékallergia a gyermekek körében, és az első helyen áll az ételallergia legkorábbi megjelenése szempontjából. A legmagasabb az arány az élet első évében: körülbelül minden 30. csecsemőből egy. 5 éves korára a gyermek immunrendszere javul, és 10-ből 8 már nem érzékeny a tehéntejre, de serdülőkorra ez a szám szinte nullára csökken.

Tehát a Nagy Nyolcaknak ezt a pontját figyelmesen el kell olvasniuk a kisgyermekes anyáknak vagy az anyává válni készülő lányoknak. A tejben lévő bármely fehérje allergén, de a leggyakoribbak a tejsavóalbumin, a béta-laktoglobulin és a kazein mindkét formája. A kecsketejre való áttérés állítólag nem javít a helyzeten, mivel az akár keresztallergénként is működhet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a tejallergének ellenállnak a forralásnak, a pasztőrözésnek és még a szárításnak is, így a szárított tej is allergén. A szoptatás a csecsemőknél az allergia leggyakoribb oka – és ezt nem szabad elfelejteni.

Szójatermékek

SOY PRODUCTS.webp

A szójatermékeket ritkán vásárolják és használják tisztán, de elég gyakran adják hozzá különböző termékekhez, és még büszkék is rá. A szójafehérje természetesen a hús alternatívája, de a glicin és a konglicin allergének felelősek a szójaallergia súlyos lefolyásáért, amely jelentős általános és szisztémás reakciókkal jár. Gyakran a szájüreg is érintett, és a kezeletlen szója anafilaxiás sokkot okozhat. Bár a modern fejlett országokban, így Oroszországban is, a 21. században a szájüregi allergia enyhe, vagy akár tünetmentes tünetei is jelentkezhetnek. Az enyhe tünetek a hőkezelésnek köszönhetőek, mivel a szójaallergének nem hőstabilak.

tenger gyümölcsei – hal és tenger gyümölcsei

A TENGER ÉTELEI - HALAK ÉS TENGERI ÉTELEK.jpeg

A halak és a tenger gyümölcsei erős, tartós allergének. Fehérjéik hőállóak, és még hosszú idő után sem pusztulnak el forralás, sütés vagy gőzölés hatására. A tőkehal és az olyan tenger gyümölcsei, mint a garnélarák, a rák, a homár és a fésűkagyló, azaz a rákfélék és a kagylók, nagyon allergén hatásúak.

A különböző halak allergén albuminjai nagyon hasonló szerkezetűek, ami megkönnyíti a keresztallergiás reakciót. Ha egy személynek súlyos allergiája van a tőkehalra, de fogyasztja a tőkehalat, ez a reakció szintén megnyilvánulhat, egyszerűen azért, mert a fehérje szerkezete nagyon hasonló.

Fontos, hogy a tejjel ellentétben a halallergia egy életen át tart, csakúgy, mint az ugyanilyen garnélarák allergiája. Nagyon fontos és kellemetlen tulajdonsága lesz a súlyos allergiás reakció az allergén legkisebb lenyelésére is. Ez az állapot mindenféle allergiaként jelentkezhet, egészen az anafilaxiás sokkig.

Tilos akváriumot tartani abban az esetben, ha Ön allergiás a rákfélékre, ha a halakat daphniát vagy laposhalat tartalmazó száraztáppal kívánja etetni. A száraz eledel apró részecskéi a tüdőbe jutva súlyos légúti reakciókat, akár asztmát és hörgőgörcsöt is okozhatnak.

Gabonafélék és allergénjeik

Gabonafélék és allergénjeik.webp

A legismertebb növényi allergén természetesen a glutén, amely az árpa-, rozs- és zabtermékekben található. A második fehérje a gliadin, amely a búzában található. Először a kisgyermekek érintettek hat hónapos kortól, amikor bevezetik a kiegészítő ételeket. A csecsemőknél súlyos szisztémás reakciók léphetnek fel, és a széles körben ismertek közül az úgynevezett orális allergia szindróma megnyilvánulásai is előfordulhatnak, amely a szájban jelentkező allergiás reakciókkal jár, de ezzel a továbbiakban foglalkozunk.

Adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók

Adalékanyagok, tartósítószerek és ízfokozók

Számos allergén tartozik ebbe a csoportba. Szerencsére ezek az allergének már nem tagjai a Nagy Nyolcaknak, és súlyos allergiák csak ezerből egynél fordulnak elő. Először is, természetes fűszerekről beszélünk, mint például a sáfrány. Ezek is zselatin, pektin, karragén, annatto színezék, amelyet a sajtiparban használnak. a kármin, a rovarokból származó vörös színezék erős allergén. Az olyan tartósítószerek, mint a benzoesav és a szalicilátok gyakran váltanak ki asztmás rohamokat.

Keresztreakciók

Ha egy allergént azonosítottak, az egyén toleránssá válhat vele szemben, és az életkor előrehaladtával az allergia gyógyítható. Ez azonban nem mindig van így. Sokkal gyakoribbak a kellemetlen “meglepetések” a másik oldalon, amelyeket keresztallergiás reakcióknak neveznek.

Azok, akik allergiásak a kökénypollenre, és nem tűrik a pollenszezont, reagálhatnak a zellerre, sárgarépára, kaporra, köményre és ánizsra, a kamillára vagy a pirospaprikára.

Ha valakinek a napraforgó pollenjére reagálva könnyező szeme, orrdugulás és duzzadt arca van, ugyanilyen allergiás reakciót mutat a napraforgóolajra és minden napraforgóolajat tartalmazó termékre. Majonéz, mustár, halva stb. Ebben az esetben nincs keresztreakció, egyszerűen csak a pollenek nyomokban vannak jelen a végtermékekben, de azok elég mélyen el vannak csomagolva és el vannak rejtve.

Egy súlyos macskaszőr-allergiás beteg nem tolerálhatja a nyúlhúst, és egy gombás intoleranciában szenvedő beteg nem élvezheti a kefir, a finom penészes sajtok vagy akár az élesztős tészta fogyasztását, mivel a gombák mindenhol “dolgoznak”.

Vannak még nevetségesebb kombinációk is. Az óvszerallergiás, azaz a természetes gumilatexre allergiás férfiak és nők nagyobb eséllyel kapnak avokádót és gesztenyét, fügét és spenótot, paradicsomot és ananászt, mint élelmiszer-allergiás forrást. A lista folytatható, csak legyünk tisztában a meglepetésekkel.

Mielőtt folytatnánk az ételallergia gyógymódjainak ismertetését, a leggyakoribb allergiák a következők.

Hogyan jelentkezik az ételallergia

Az ételallergia – mint minden allergia – lehet helyi vagy általános tünet. Az általánosak lényegesen súlyosabbak, mint a helyiak. Az orális, vagy orális allergia szindróma a leggyakoribb. A szájban viszketés, enyhe duzzanat és a nyálkahártya kipirosodása fordul elő. A növényi pollenekre és a rákfélékre való keresztallergia a leggyakoribb bűnösök. A második helyi megnyilvánulás a kötőhártya- és orrgyulladás. Ezek közé tartozik a duzzadt és pépes orrból származó masszív, vizenyős váladékozás, a szem könnyezése, vörösség és viszketés. A harmadik leggyakoribbak az ún. gyomor-bélrendszeri tünetek a gyomor-bélrendszeri irritáció. Émelygés, hasi fájdalom és hasmenés, valamint hányás a táplálékfelvételhez kapcsolódóan.

Általános reakciók, például anafilaxiás sokk is előfordulhat. De még akkor is, ha nincsenek a sokk jelei, azaz hirtelen vérnyomásesés és a szisztémás hemodinamika romlása, valódi életveszély lehet. Ez a fulladás rendkívül súlyos hörgőgörccsel, valamint a gége duzzanatával jár, amikor a légutak mechanikai akadálya a légutaknak a légutakhoz. Ilyen esetben életmentő lehet egy sürgősségi műtét – a kúpeltávolítás -, amelynek során a torkon átvágva, szó szerint a torkon keresztül kell levegőhöz juttatni a torkot.

A kezelés alapelvei

Mielőtt elkezdenénk gyógyszert felírni, megpróbáljuk egyáltalán nélkülözni. Ebből a célból a beteg úgynevezett étkezési naplót vezet, amelyben részletesen és aprólékosan leírja az egyes elfogyasztott élelmiszereket, majd leírja, hogy van-e változás a közérzetében. A megfelelő étkezési napló vezetése a kulcsa az úgynevezett eliminációs terápiának. Az “elimináció” eltávolítást jelent, és az allergén felismerésének módja azáltal, hogy a gyanús ételeket egy-két hétig rendszeresen eltávolítják az étlapról. Az egyetlen hátránya, hogy sokáig tart.

Természetesen előfordulhat, hogy a betegnek nem csak egy allergén okoz ételallergiát, hanem több is…. Ezután egy általános hipoallergén étrendet adnak, amelyet alaptápláléknak neveznek. Leggyakrabban ez egy nagyon szigorú ötasztalos diéta, amelyet általában akut hepatitis, máj- és epeúti fertőzésekre írnak elő. Minden ételt főznek vagy párolnak, és ennek az étrendnek a részletes leírása megtalálható a különböző dietetikai szakkönyvekben. Ha a beteg egy hónapig vagy annál hosszabb ideig tünetmentes, a feltételezett allergéneket be lehet vezetni az étrendbe. Amint a várt reakció bekövetkezik, a feltételezett allergént megtalálják. Természetesen elsőként a “nagy nyolcak” termékeit kell kezelni, mert jó esély van arra, hogy allergént mutatnak ki.

Az alábbiakban felsoroljuk a leghatékonyabb és legnépszerűbb élelmiszer-allergiás gyógyszereket, amelyek az Orosz Föderációban minden típusú gyógyszertárból beszerezhetők. Minden egyes gyógyszer esetében meg kell adni az INN-t, a nemzetközi szabadnevet, az eredeti készítmény nevét (ha van), a kereskedelmi másolatokat, valamint a gyógyszer ésszerű árkategóriáját. 2019 szeptemberére érvényes árkategória.

Gyógyszeres terápia

Mindannyian megszoktuk, hogy antihisztaminokat használunk különböző típusú allergiák esetén, mindenekelőtt. Az első gyógyszerek, amelyek eszünkbe jutnak, a Suprastin, más néven klórpiramin, a Diazolin, a Tavegil vagy a klemasztin, sőt még a Dimedrol is. Természetesen, ha nincs semmi jobb, és ezek a gyógyszerek vészhelyzetként megállítják a támadást nemcsak az élelmiszer, hanem az allergia is. Célzott, hosszú távú kezelésre azonban nem alkalmasak. Korszakuk a 20. században véget ért, mivel súlyos szedációt, letargiát és az antikolinerg hatáshoz kapcsolódó mellékhatásokat okoznak. Először is, ez szájszárazság és vizelési nehézség.

Az első generációs antihisztaminokról megállapították, hogy a véren keresztül a központi idegrendszerbe jutnak, azaz áthatolnak a vér-agy gáton. Ennek eredményeként a betegek hosszú távú használata csökkentette a koncentrációt, a tanulási képességet és a memóriát. A reakcióidő is csökkent, a mozgáskoordináció lelassult. Az első generációs antihisztaminokat szedő betegek nem voltak képesek vezetni vagy olyan veszélyes helyzetekben dolgozni, amelyek mozgó gépeket, berendezéseket, elektromos áramforrásokat stb. érintettek. További “anti-bónusz” a gyomor-bélrendszerre gyakorolt negatív hatás.

A helyzetet tovább rontja, hogy az első generációs antihisztaminok nagyon rövid ideig, mindössze néhány órán át tartanak, és naponta többször kell bevenni őket. A gyakori használat pedig növeli a mellékhatások súlyosságát. Mindez oda vezetett, hogy ezeket a gyógyszereket szinte az egész világon betiltották a vény nélkül kapható gyógyszereket.

Ezért az 1. generációs antihisztaminok helyett úgynevezett membránstabilizáló szerek írhatók fel. Ezek a ketotifen, a rövid dimetindén vagy a fenisztiil. Tekintsük ezeket a gyógyszereket.

Ketotifen (Zaditen)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Ketotifen (Zaditen)

A ketotifen vagy a Zaditen stabilizálja a hisztamint kiválasztó bazofilok vagy hízósejtek membránját. A hisztamin felelős a szisztémás és általános allergia minden megnyilvánulásáért. A ketotifennek van egy másik hasznos tulajdonsága is. Eltávolítja az eozinofileket a légutakból, amelyek ott is hisztamint szabadítanak fel, és egy speciális trombocita faktor aktiválása miatt jutnak oda.

Ez a szer megelőzi a hörgő asztmás rohamokat, ezért elsősorban asztmásoknál megelőzésre használják, de nem csak. Szénanátha, allergiás nátha és bőrgyulladás, csalánkiütés és kötőhártya-gyulladás. Sok ilyen allergia előfordulhat ételallergiával is. A Zaditen felnőtteknek naponta kétszer 1 mg-ot írnak fel étkezés közben; szükség esetén az adag növelhető, de legfeljebb 4 mg. Ami a gyermekeket illeti, a gyógyszert 3 éves kortól 1 mg-ban írják fel, ugyanúgy, mint a felnőttek, és 6 hónapos kortól 500 mg-ban. A ketotifent a helyi Ozon gyógyszergyár gyártja, és a tabletták nagyon olcsók, egy 30 tablettás csomag, két hétig tartó használat esetén 1 mg kevesebb mint 100 rubelbe kerül.

E csoport legjobb gyógyszere a Zaditen volt, de az Orosz Föderációban a regisztrációs időszak lejárt, ezért a Zaditen sajnos még nem található meg a gyógyszertárakban.

Előnyök és hátrányok

A ketotifen erénye a megelőzés. A hátránya azonban a “hosszú hatású” oldala. Ne feltételezze, hogy ha biztos benne, hogy valami allergiát evett, de amíg jól érzi magát, nyugodtan használhatja ezt a gyógyszert megelőzésként. Ez minden bizonnyal igaz, de csak akkor kell elkezdeni alkalmazni 1-2 hónapig, mielőtt az étrendben lehetséges hiba lenne, és csak ezután alakul ki észrevehető terápiás hatás.

Fenistil

népszerűségi besorolás:* 4.8

Phenystil.jpeg

A Phenystil egy nagyon népszerű gyógyszer, amely gélként és cseppként is kapható, és nagyon fiatal kortól kezdve alkalmazható. Már egy hónapos kortól használható csecsemőknél is. A fenisztil a hisztaminreceptor-csoportba tartozó termék, és jól tolerálható, mivel gyakorlatilag nincs kifejezett kolin-blokkoló hatása, ami szájszárazságot, dysurikus rendellenességeket okozhat.

Az ételallergiákon kívül szénanátha, Quincke-ödéma, rovarcsípés, atópiás dermatitis és bárányhimlő esetén is javallott. Felnőttek esetében naponta 60-120 cseppet kell használni, három adagra elosztva, de legfeljebb napi háromszor 50 cseppet. A Phenystilt a hazai Tula gyógyszergyár gyártja, és egy 20 ml-es cseppekből álló csomag 340 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A phenystyl valószínűleg az egyetlen hisztamin-blokkoló, amely 1 hónapos kortól használható csecsemőknél, nagyon-nagyon biztonságos. Ha azonban túl sokat veszünk be, és túladagolás következik be, tachycardia, tág pupillák és szájszárazság jelentkezhet, mivel a kolin-blokkoló hatás túladagolás esetén is kifejezett, különösen csecsemőknél. Az olyan hatások, mint a vizeletvisszatartás és a láz, a légúti vírusfertőzések és a neurológiai rendellenességek téves diagnózisát eredményezhetik.

Második generáció, azaz harmadik

A 2. generációs antihisztamin a gyógyszerek fő csoportja, amely minden allergiás rohamot megállít, kivéve azokat, amelyek életveszélyesek. Előretekintve, az anafilaxiás sokk életveszélyes eseteiben csak a presszor-aminok, azaz a noradrenalin és a szintetikus kortikoszteroid hormonok, például a dexametazon parenterális adását alkalmazzák. Bármilyen tablettát szedni nincs értelme.

Az ilyen generációs allergiagyógyszereket legfeljebb rövid kúrákban szabad szedni, és csak akkor, ha allergiás reakciók jelei mutatkoznak. Ne használja elővigyázatosságból, azaz akkor, ha teljesen egészséges. Hozzá kell tenni, hogy minden 2. generációs antihisztamint nagy körültekintéssel kell alkalmazni, ha bármilyen szívbetegség áll fenn. Hosszú ideig és nagy dózisban alkalmazva káros hatással lehetnek a szívre. Néhány nagyon ígéretes második generációs gyógyszert visszavontak a kardiotoxicitásra utaló bizonyítékok alapján.

Desloratadine (Erius, Dezal, Lordestin, Nalorius, Ezlor, Eliseus)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Erius.webp

Az Erius egy modern gyógyszer, amely felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható hat hónapos kortól, szirupban, napi 2 ml-ben. Ez is egy hisztaminreceptor-blokkoló, de nem rendelkezik az 1. generációs gyógyszerek nyugtató hatásával, és hosszabb ideig tartó hatása van. Hatékonyan megállítja az allergiás reakciók kaszkádját, és ha mégis allergiás reakciók lépnek fel, azok kevésbé súlyosak.

Az Erius segít a bőrviszketés, az allergiás ödéma és a simaizmok görcse ellen. Fontos, hogy az első generációs gyógyszerekkel ellentétben az Erius nem okoz álmosságot, és Ön vezethet szedése közben, mivel a pszichomotoros reakciók nem lassulnak le. Kizárólag meglévő allergiás reakció, például allergiás nátha, kötőhártya-gyulladás vagy csalánkiütés kezelésére javallott.

A gyógyszert szirup vagy tabletta formájában lehet bevenni felnőttek számára, napi 1 tabletta. Gyártja Erius brit gyógyszergyár Schering-Plough, és egy csomag 10 tabletta, amely elegendő lesz hosszú ideig (mert a gyógyszert akkor veszik be, amikor az allergiás helyzet bekövetkezik) 550-900 rubelbe kerül.

Vannak hazai analógok, amelyek közül a legolcsóbbat a Canonfarma Production gyártja, ez a Desloratadin-canon. Ugyanezért a csomagért csak 130 rubelt kell fizetnie. De az a kérdés, hogy az olcsó gyógyszer ugyanúgy segít-e, mint az igazi Erius, még mindig nyitva van.

Előnyök és hátrányok

Az Eriusnak számos előnye van. Szedése alatt lehet autót vezetni, veszélyes környezetben dolgozni, kevés mellékhatása van, és ami a legfontosabb, hogy naponta csak egy tablettát kell bevenni, és másnapra általában megszűnnek az allergiás tünetek.

Az Erius mégis okozhat mellékhatásokat, és ezek leggyakrabban a fejfájás, a szájszárazság, a fokozott fáradékonyság és a fáradtság. Az Eriusban más gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem azonosított, de klinikai adatok hiányában továbbra sem ajánlott terhes és szoptató nőknél alkalmazni.

Loratadin (Claritin, Claridol, Lomilan, Loratavel)

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Claritin.webp

A Claritin a második generáció második legnépszerűbb gyógyszere, és rendkívül széles körben alkalmazzák: allergiás kötőhártya-gyulladás, akut allergiás orrfolyás, kellemetlen vasomotoros tünetek pollinosisban, atópiás dermatitis, csalánkiütés és bőrviszketés, ételallergia.

A gyógyszer színtelen, tiszta szirupban és tablettában kapható, és 2 évesnél idősebb gyermekeknél történő alkalmazásra javallott. A 30 kg-nál kisebb súlyú fiatalabbak számára az adagolás 5 mg naponta egyszer. A Claritin gyorsan hat, már fél órával a bevétel után, és a maximális hatás 10 óra elteltével alakul ki. A Claritin nem rendelkezik nyugtató vagy hipnotikus hatással, és nem okoz semmilyen negatív hatást a központi idegrendszerre. Ezt a gyógyszert ugyanaz a Schering-Plough cég gyártja, és 10 Claritin 10 mg tabletta 200-250 rubelbe kerül. Az ilyen alacsony ár annak köszönhető, hogy a gyógyszer szerepel a VED-listán, és a kormány meghatározta a gyógyszerre vonatkozó felső árplafont. De vannak olcsóbb változatok is. A hazai Vertex cégtől származó Loratadin 10-szer olcsóbb, 29rub-tól.

Előnyök és hátrányok

Az Eriushoz képest a Claritinnek egyértelmű előnye van: az összes többi előnyével egyenrangúan a Claritin nagyon olcsó, kiváló minőségben. Természetesen mellékhatásai is vannak, ugyanaz a fejfájás, de ez csak az esetek 2,7%-ában fordult elő, ami nem sokkal magasabb, mint a placebo gyakorisága. Felnőttek által szedve sajnos alkohollal kombinálható. Nem növeli az etanol központi idegrendszerre gyakorolt hatását, nem gyorsítja fel a mérgezést, és nem fokozza az etanolmérgezést.

Levocetirizin (Zodac-Express, Suprastinex, Xizal)

Népszerűség értékelése:* 4.7

Zodac-Express.JPG

Zodac-Express, amely levocetirizint tartalmaz. Nem tévesztendő össze a Zodac-kal, amely deszloratadint tartalmaz. Lehet, hogy van egy kis zűrzavar. A Suprastinex-szel, amely szintén a levocetirizin generikusa, szintén előfordulhat némi összetévesztés. Elvileg összetéveszthető az első generációs Suprastinnal. A cseh Zentiva cég által gyártott Zodak-Express 5 mg-os adagban, #7, 279 rubelbe kerül.

A fent leírt összes állapotra alkalmazzák, a szájüregi allergiás szindrómától a csalánkiütésig és a bőrviszketésig. A gyógyszer a szelektív hisztamin-antagonisták közé tartozik, és az eozinofil migráció és az exsudatív komponens csökkentésével a sejtes immunitást is befolyásolja. Fontos, hogy a gyógyszernek nincs antikolinerg hatása, és nem befolyásolja a szerotonin felszabadulását. Naponta egyszer, egy tablettát kell alkalmazni felnőttek, tinédzserek és 6 évesnél idősebb gyermekek esetében, de 2-6 éves kor között a levocetirizin cseppekben is adható fél adagban, vagy napi 2,5 mg-ban.

Előnyök és hátrányok

A Zodac-Express előnyei pontosan ugyanazok, mint az ebbe a csoportba tartozó összes gyógyszer előnyei. Szelektíven blokkolja a hisztamint, nincs szájszárazság, nincs hatása a vizeletürítésre, nincs nyugtató hatás, és kényelmesen, naponta egyszer kell bevenni. A gyógyszer mellékhatásai ugyanazok, mint a többi képviselőé: fejfájás és fáradtság, de megnövekedett étvágyat is észleltek. Mivel a Zodac-Express-t, valamint más gyógyszereket a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák, a mellékhatásoknak egyszerűen nincs idejük kialakulni. A levocetirizin hosszú távú, 6 hónapos, mellékhatások nélküli alkalmazása.

Rupatadin-fumarát (Rupafin)

Népszerűségi értékelés:* 4.6

Rupafin

Végül nézzük meg a listánk utolsó gyógyszerét, de nem az utolsó a 2. generációs antihisztaminok közül. Ez egy spanyol Rupafin, és nem kerül többe, mint 460 rub. egy 7 tablettás csomagért, és a gyógyszertárakban nem nagyon találja meg. Szelektíven blokkolja a hisztaminreceptorokat, és hatásos és hosszan tartó hatású. A fő javallat az allergiás nátha és csalánkiütés kezelése, és naponta egyszer egy tablettát írnak fel. De ez a gyógyszer 2018-tól bekerült az ételallergiák hivatalos klinikai irányelveibe.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer ellenjavallatai közé tartozik az előrehaladott máj- és vesekárosodás, terhesség és szoptatás, 12 év alatti gyermekek, és óvatosságra int a szívbetegségben szenvedő betegeknél, alacsony káliumszint, rossz szívkardiológiai értékek, lassú szívverés esetén. Nem szabad grapefruitlével egyidejűleg vagy grapefruitlé tablettával együtt bevenni. Lassú motoros reakciók léphetnek fel ennél a gyógyszernél, ezért nem ajánlott, ha jobban kell koncentrálnia. Egyéb mellékhatások, amelyeket megfigyeltünk, fejfájás, enyhe fáradtság és álmosság voltak, amelyek gyorsan elmúltak, és nem igényelték a gyógyszer abbahagyását.

Nincs harmadik generáció!

Az antihisztamin gyógyszerek harmadik generációja még nem áll rendelkezésre. Reklámozási célokra sok második generációs gyógyszert, ugyanazt a Suprastinexet, Eriust nagyképűen harmadik generációs gyógyszereknek nevezték. De sajnos még nem lépték át ezt a határt. A harmadik generáció nem igényel kardiotoxicitást vagy a központi idegrendszerre gyakorolt hatást. Bár a kardiotoxicitást már említettük, ha ezeket a gyógyszereket túladagolják vagy hosszan alkalmazzák, antikolinerg reakciók tüneteit okozhatják, mint például a vizelet reflexes visszatartása, tág pupillák és szájszárazság. Ezért a gyógyszert óvatosan kell alkalmazni a jóindulatú prosztata hiperpláziában és a húgyutak obstruktív folyamataiban szenvedő betegeknél.

Tanácsadás a szoptató anya étrendjéről a baba allergiája esetén

Végezetül egy kérdést kell tisztázni: mit egyen a szoptató anya, ha gyermeke ételallergia gyanúja merül fel?? Ebben az esetben egy eliminációs diétához hasonló étrendre van szükség, és a szoptató anya teljesen kiküszöböli a “nagy nyolc” szinte minden élelmiszerét, és egyszerre.

Ezek a tejtermékek, a marhahús, a tojás, a hal és a földimogyoró, a szója, valamint minden olyan élelmiszer, amely hamis allergiás reakciókat okozhat. Kakaó, ananász, méz és gomba, extraktív levesek és fűszeres ételek, füstölt ételek és fűszerek.

A szoptató anyának szigorúan kerülnie kell a kvasz és a szénsavas italok (kivéve a gyógyászati ásványvizet), valamint a hisztamint felszabadító termékek fogyasztását. Ezek közé tartozik a retek, a retek és a savanyú káposzta, a savanyúság, a füstölt húsok és a virsli.

A baba kellemetlen ízű tejet kaphat, mert az édesanyja olyan ételeket fogyaszthat, amelyek megváltoztatják az ízét. Pácolt hal, fokhagyma és hagyma.

Akkor mit egyen a mama?? Ezek zöld és fehér színű zöldségek és gyümölcsök. Karfiol, cukkini, zöld alma és karfiol. A vegetáriánus levesek, pulyka, nyúl, sovány sertéshús, főként párolt szelet formájában jelennek meg. A gabonafélék lehetnek hajdina, rizs, gyöngyárpa és zabpehely. Tészta, búzakenyér vagy búza/rizs kenyér is használható. Az italok közé tartoznak a gyógyteák, a kompótok és a morses, amelyek világos színű gyümölcsökből, például almából és körtéből készülnek. A szoptató anyáknak kalcium-kiegészítőket is kell adni.
*A népszerűségi besorolás a wordstat keresleti adatainak elemzésén alapul..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: