8 legjobb koleretikus jogorvoslat

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem útmutató a vásárláshoz. Konzultáció szakemberrel vásárlás előtt.

✅ Az emésztés egy holisztikus folyamat, de ellentmondásosnak és összeegyeztethetetlennek tűnő részekre oszlik. Nagyon savas a gyomorban és lúgos a nyombélben. A bélbe jutó gyomornedv savasságának csökkentése és a gyomorenzimek aktivitásának semlegesítése, valamint az emésztési fázisok savasról lúgosra (bélrendszeri) történő váltásának eltolása érdekében a májban egy speciális folyadék, az epe termelődik.

Egy kicsit az epéről

Az epét a hepatociták, vagyis a májsejtek termelik. Az emberi májsejtek valóságos munkások, akik éjjel-nappal dolgoznak. A hepatociták semlegesítik a káros anyagokat, antitesteket és fehérjéket szintetizálnak, részt vesznek az alvadási faktorok szintézisében, a műanyag anyagcsere minden típusában. Ezenkívül folyamatosan termelnek epét.

A hepatocitákban, az epepólusokban képződött epe fokozatosan az egyre nagyobb intrahepatikus csatornákba, végül a közös epevezetékbe burjánzik, és az epehólyagba kerül, hogy ott elfogyasszák és tárolják. Az epehólyag hártyája képes a víz felszívására, így az epehólyagban lévő epe többszörösen koncentrálódik, és tízszer erősebb lehet, mint az eredetileg képződött friss epe.

Az emésztés során az epe fokozatosan belép a nyombélbe, és aktívan részt vesz a zsírok emésztésében és felszívódásában. Az epét a bélbe speciális, ideges és reflexes mechanizmusok szállítják. A bélben termelődő kolecisztokinin-pankreozimin aktívan részt vesz. Amint a gyomortartalom belép a belekbe, a kolecisztokinin felszabadul, és az epehólyag összehúzódását és kiürülését okozza. A bélben való útja során az epe nagy része felszívódik a bélfalon keresztül, a fennmaradó rész a széklettel együtt távozik, az epe mintegy 30%-a képződik. Az emésztés fiziológiájáról és az epesavakról itt olvashat bővebben.

Miből áll az epénk??Körülbelül 70%-át az úgynevezett epesavak alkotják: a kolinsav, a kenodeoxikolsav, a litokolsav, az ursodeoxikolsav és mások. Az epe meglehetősen magas foszfolipid- (több mint 20%) és fehérjetartalmú (kb. 5%). Az epe koleszterint (kb. 4%) és bilirubint (0,3%) tartalmaz.

Az epesavak nagyon fontos szerepet játszanak az általunk elfogyasztott ételek emésztési fiziológiájában. Először is, a koleszterin anyagcsere végterméke, másodszor pedig a zsírok bélben történő emésztésének nagyon fontos hordozója. Az epesavak okozzák emulgeálásukat és felszívódásukat, mivel a lipidek, vagyis a zsírok vízben oldódnak, de az epesavakban tökéletesen oldódnak. Az epesavak jelenléte a bélben szintén befolyásolja a vitaminok felszívódását, amelyeket a zsírban oldódó vitaminok közé sorolunk. A-, D-, E- és K-vitaminok. Ha valaki epesavhiányos, vitaminhiányos tüneteket mutathat. A hasnyálmirigy sem fog jól működni és nem emészti meg az ételt, mivel a hasnyálmirigy által termelt hasnyálmirigy enzimeket az epe jelenléte aktiválja.

Javítja a bélmozgást, növeli az emésztőhormonok termelését. Nagyon fontos szerepe van a koleszterin megkötésében és kiválasztásában, valamint a vérben lévő hemoglobin bomlásterméke. Ezt nevezik bilirubinnak. Mivel ez az anyag nem képes kiszűrődni a vese glomerulusain keresztül, a bilirubin az epével ürül ki, és a széklettel is elhagyja a szervezetet.

Ebből a folyadékból naponta körülbelül egy liter termelődik és ürül ki egy felnőtt ember szervezetéből. Az egészséges ember epéje zöldes vagy sárgás színű és rendkívül keserű ízű.

Az epe különböző okok miatt nem juthat be jól a nyombélbe. Ezek a megfelelő májpatológia, az epeúti problémák, vagy az epeúti diszkinézia, az epe kövek kialakulására való hajlam, vagy a litogenitás. Ezért az epehajtó gyógyszerek helyes felírásához és alkalmazásához tudni kell, hogy az emésztés mely szakaszára hatnak, és hol van az “alkalmazási pontjuk”.

A leggyakoribb klinikai állapotok a folyadék késleltetett képződése, a vékonybélbe való átjutásának akadályozása, az epekőbetegség, a kőbetegség, a krónikus hólyaghurut (cholecystitis) és az epekiválasztó rendszer egyéb patológiája miatt. Az epe normális bélbe történő normális áramlásának kémiai vagy mechanikai akadályozása számos kínzó tünetet okoz.

Jobb hasi diszkomfortérzés, keserűség, hányinger, súlyos esetben mechanikus sárgaság, haspuffadás és székletelszíneződés is előfordulhat. A koleretikus gyógyszereket e fontos folyadék távozásának normalizálására használják.

Mik az epehajtó szerek?

A diuretikumok funkciójuk szerint két nagy csoportba sorolhatók. Az első olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az epe és az epesavak képződését, és amelyeket kolineszkretikumoknak vagy koleretikumoknak neveznek. Ezeket akkor írják elő, ha az epekiválasztás mechanizmusa nem károsodott, de hiány van a képződésében, és az epesavak hiánya. Az epehajtó gyógyszerek második nagy csoportja – kolokinetikumok, amelyek elősegítik az aktív epekiválasztást, először – az epehólyagból a bélbe, másodszor – a máj epevezetékeiből az epehólyagba. Nyilvánvaló, hogy ez a felosztás meglehetősen önkényes, mivel a legtöbb epehajtó szer egyszerre fokozza az epekiválasztást és megkönnyíti annak áramlását az epehólyagba és tovább a bélbe.

Az epehajtó gyógyszerek felírásának általános ellenjavallatai

Az ellenjavallatok, amelyek esetén az epehajtó gyógyszerek nem írhatók fel, azonnal egyértelműek. Akut májgyulladás, alkoholos, autoimmun vagy vírusos májgyulladás esetén nem írhatók fel epehajtó szerek. Ez egy gyulladásos folyamat az epehólyagban és az epevezetékekben: cholecystitis és cholangitis, és nem krónikus, hanem akut folyamatok. A hepatitisszel ellentétben – ez nem terápiás, hanem sebészeti patológia lehet.

Ne írjon fel epehajtó gyógyszereket hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- és nyombélfekély súlyosbodása, erozív-ulceratív gasztritisz esetén. Choleretikus gyógyszerek tilosak epekövesség esetén. Ha a máj kilépő csatornái elzáródnak, és ezen a háttéren serkentik az epe képződését, az állapot jelentősen romlik. Ellenjavallatok közé tartozik az obstruktív vagy mechanikus sárgaság és a májparenchima dystrophiája, mint például a cirrózis, amikor az epe képződését a nem megfelelő májsejtfunkció akadályozza.

A koleretikus szerek hasonló ellenjavallatokkal rendelkeznek. Természetesen ezek is akut máj- és epeúti betegségek, epekőgyulladás, gyomorhurut súlyosbodása túlsavasodással és peptikus fekély. Más szóval az epehajtó gyógyszereket mindig orvosnak kell felírnia, figyelembe véve a jelzések és ellenjavallatok figyelembevételét.

Az epehajtó szerek áttekintése

A koleretikus gyógyszerek alkalmazása a háziorvos és a gasztroenterológus gyakorlatában – a modern orvostudomány sürgős problémája. Ezt a problémát a szerzők részletesen ismertetik az Orosz Orvosi Lap internetes oldalán.EmlékeztetőülAz epesavhiány szerepel a Felsőbb Tanúsító Bizottság által felülvizsgált tudományos folyóiratok listáján.

A koleretikus gyógyszerek listája hatékony, és a gasztroenterológusok és a háziorvosok által meglehetősen gyakran felírt koleretikus szereket és koleretikumokat tartalmaz. Amennyiben egy hatóanyag rendelkezik nemzetközi szabadnevű (INN) elnevezéssel, ez szerepel az első helyen, majd a gyógyszer kereskedelmi vagy márkaneve következik. Több, drága importált és megfizethetőbb hazai gyógyszer is lehet.

Rendszerint a listán szereplő legdrágább gyógyszer az eredeti, azaz az első alkalommal létrehozott gyógyszer, amelyre vonatkozóan a legtöbb adat, kutatás, klinikai tanulmány létezik a hatékonyságról és biztonságosságról. Ha csak lehet, az eredeti terméket kell előnyben részesíteni, vagy legalábbis ismert gyártóktól származó, közepes árkategóriájú generikumokat kell vásárolni. Nem tanácsos a legolcsóbb gyógyszereket vásárolni, mivel a felhasznált anyag minősége nem biztos, hogy olyan jó, mint az eredeti gyógyszeré.

Az egyes gyógyszerek esetében a 2021. január-februári árkülönbözet az Orosz Föderáció valamennyi tulajdonformájú gyógyszertárára vonatkozóan a következő adatokat tartalmazza. Ez a lista nem reklám, nem ürügy a vásárlásra; az információk kizárólag a közforgalmú gyógyszerek hivatalos használati utasításaiból származnak. Bármely koleretikus gyógyszer felírása az orvos előjoga, figyelembe véve a diagnózist, az indikációkat és az ellenjavallatokat.

Az alábbi információk csak iránymutatásul szolgálnak, és nem használhatók érvként a gyógyszerek orvosi vizsgálat és öngyógyítás nélküli felírására. A listán szereplő valamennyi gyógyszer szerepel a gasztroenterológusok számára készült nemzetközi és nemzeti klinikai irányelvekben, és szerepel a megfelelő kezelési algoritmusokban és protokollokban. A felülvizsgálat az epehajtó szerekkel kezdődik.

JelölésHelyszínNévÁr
Epehajtó epeúti termékek: stimulánsok1Allochol55 €
2Gimecromone (Odeston)550 €
3Cholosa és más növényi gyógymódok130 €
4Sibektan170 €
5Ursodeoxikolsav (Ursosan, Ursofalk, Urdoxa, Ursodez)775 €
Diuretikumok-kinetikák: epekiválasztó stimulánsok1Magnézium-szulfát (magnézia)35 €
2Szorbit (szorbit)145 €
3No-shpa (drotaverin)130 €

Epehajtó diuretikumok – epehajtó: stimulánsok

Az epehajtó gyógyszerek legismertebb hatásmechanizmusa a bélnyálkahártya reflexek. Ezek különösen a természetes epét, nevezetesen epesavakat tartalmazó gyógyszerek. Köztudott, hogy kiváló hatással vannak a májsejtek epekiválasztásának növelésére. Az epe teljes mennyiségének növekedése mellett az epesavtartalom is megemelkedik, és az epe és a vér közötti gradiens, amely ozmotikusan aktív, növeli a víz és az elektrolitok szűrését az epekapillárisokba. Az epe gyorsabban mozog az epeutakon keresztül, ami csökkenti az epe pangásának, a koleszterin kicsapódásának és az epekő kialakulásának lehetőségét. Így a koleretikus szerek nem csak azok, amelyek megakadályozzák az epekövességet, hanem azok is, amelyek növelik az emésztés képességét a zsírok megemésztésére és javítják a vékonybél motilitását.

Az epe képződését előanyagaiból serkentő szerek természetes vagy valódi szintetikus szerek, valamint epeképző hatású gyógynövényes epehajtó szerek formájában érkeznek. A valódi epehajtó szerek gyakran állati eredetűek. A legnépszerűbb epehajtó szerek az összes alcsoportban a következők. Ezek közül az Allochol valódi epehajtó, az Odeston szintetikus gyógyszer, a Cholosas pedig egyetlen növényi összetevőből álló epehajtó gyógyszer.

Allochol

Értékelés: 4.9

ALLOHOL

Az Allochol valószínűleg a legnépszerűbb és legolcsóbb “népi” epehajtó gyógyszer. Ez egy kombinált gyógymód, és az Allochol szárított szarvasmarha epét, szárított csalánt és fokhagymát, valamint aktív szenet tartalmaz. Mindezek az összetevők együttesen erősebb epehajtó hatást fejtenek ki, mint az epe önmagában. Az allochol képes növelni a bél összehúzódását (perisztaltika), és az antimikrobiális és szorpciós hatású aktív szén jelenlétének köszönhetően csökkenti a bélben esetlegesen bekövetkező rothadási és erjedési folyamatokat.

Az Allochol krónikus epehólyaghurut, epekőgyulladás és atónikus székrekedés kezelésére javallott. Általában két tablettát veszünk be étkezés után, hogy maximalizáljuk epehajtó hatását. Ha a beteg osztott étrendet kap, legfeljebb 4 alkalommal kell bevenni. Ezt egy hónapig kell szedni, majd az adagot felére kell csökkenteni. A tanfolyam megismételhető, de a két tanfolyam között legalább 2 hónapos szünetet kell tartani.

Az Allocholt a hazai Pharmstandard cég gyártja, és az 50 bevont tablettát tartalmazó nagy csomagolás mindössze 42 rubelbe kerül. Egyes gyógyszertárakban 33 rubelért kapható., A legkisebb 10 tablettás csomag pedig csak 12 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

Az Allochol a szintetikus gyógyszerekkel ellentétben meglehetősen enyhén hat, “koleretikusan”. Tartalmaz azonban természetes epét. Az Allochol ellenjavallt akut fekély, mechanikus (obstruktív) sárgaság és ha az epehólyagban konkréciók vannak. Ez a váladék hirtelen megnövekedéséhez vezet, és ha nincs hová mennie, akkor a hólyag kitágulhat, sőt meg is szakadhat, ami hashártyagyulladáshoz vezethet. Az Allochol ellenjavallt akut és szubakut hepatitisben – májgyulladásban és a dystrophia progressziójában. De ez a koleretikus gyógymód a jelzett módon, gyengéden hat, és segít az emésztés javításában és a széklet normalizálásában a betegcsoportok széles körében.

Gimecromone (Odeston)

Értékelés: 4.8

Odeston

Az Odeston a ritkán alkalmazott szintetikus epehajtó szerek közé tartozik, és meglehetősen erős epehajtó hatással rendelkezik. A gyógyszer hatóanyaga a gimecromon, és 200 mg-os tabletta formájában kerül forgalomba.

Az Odeston csökkenti a stagnálás jelenségét, csökkenti a koleszterinkövek kialakulásához vezető folyamatokat, azaz csökkenti a koleszterin kristályok formájában történő lerakódását, és olyan betegségek kezelésében javallott, mint a hiperkinetikus típusú epeúti diszkinézia, a krónikus epehólyaghurut és az epehólyaggyulladás. Epehólyagműtét után és az epekiválasztás krónikus csökkenése miatt felírva.

Használja az Odestont fél órával étkezés előtt, 1 vagy 2 tablettát, naponta háromszor. A napi adag nem haladhatja meg a 6 tablettát. A kezelés időtartama körülbelül 2 hét. Nem ajánlott kihagyni egy adagot, de nem is szabad később dupla adag egyszerre történő bevételével pótolni. Az Odestont egy lengyel vállalat, a Polfa gyártja.

Előnyök és hátrányok

Mint minden koleretikus gyógyszer, az Odeston is ellenjavallt. Ezek közé tartozhat az epeutakban kialakult elzáródás, vese- és májelégtelenség, gyomorfekély, véralvadási rendellenességek és gyermekkori. A gyógymódnak mellékhatásai vannak, mivel meglehetősen erős koleretikus hatása van. Hasi puffadáshoz, hasmenéshez, allergiás reakciókhoz és hasi fájdalomhoz vezethet. Mivel ez egy szintetikus termék, sok orvos megjegyzi, hogy hatása nemcsak erős, hanem kissé nyers is: az Odestont nem szelíd stimulánsnak szánják.

Cholasses és egyéb növényi jogorvoslatok

Értékelés: 4.8

Cholosas

A növényi koleretikus készítmények összetett és komplex hatással vannak a gyomor-bél traktusra általában és különösen annak szerveire. Fitoszterolokat, illóolajokat, fitoncidokat, néha vitaminokat, flavonokat és különböző gyantákat tartalmaznak. Például a Kholosas, a csipkebogyószirup, az immortelle és a Cholagol növeli az epe kiválasztását, miközben javítja az áramlását, azaz csökkenti a viszkozitást.

A növényi összetevők is növelik az epekelátumok vagy epesavak tartalmát. Ezek a gyógyszerek képesek növelni az epehólyag izmainak tónusát, és egyidejűleg ellazítják az epeúti simaizmokat, valamint az Oddi és Lutkens záróizmait. A vízhajtók javítják a gyomor és a hasnyálmirigy szekrécióját, javítják a gyomorenzimek minőségét, és ha a bél tónusa csökken, javítják a perisztaltikát. Egyes összetevők, például a tansy és a borsmenta antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, a csipkebogyó pedig gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonságokkal. Gyakori koleretikum a különböző tinktúrák és kivonatok, de a gyógynövények gyűjteményéből főzeteket is lehet készíteni. Fél órával az étkezés előtt naponta 3-szor kell beadni, illetve gyakoribb és osztott étkezések esetén az epehajtó fitopreparátum gyakoriságát és adagolását az orvos határozza meg.

A Cholosas valószínűleg az egyik legízletesebb és legélvezetesebb gyógyszer, mivel a csipkebogyó gyümölcséből cukorral készült koncentrált szirup. Bizonyos esetekben, ha nem rejtik el a kisgyermekek elől, előfordulhat, hogy megisszák az egész üveget, és a túladagolás miatt bőséges hasmenést kapnak, de semmi baj nem történik velük.

A Cholosas különböző vírusos májgyulladásban, az epeutak és a húgyhólyag gyulladásában, különböző gyógyszerek mérgezésében, az epébe történő kiválasztással metabolizálódó gyógyszerek mérgezésében, alkoholos italok mérgezésében javallott. A cholasses általános erősítőszerként és C-vitaminhiány esetén is felírható.

Naponta 2-3 alkalommal kell használni, felnőtteknek egyszerre 1 teáskanálnyit, gyermekeknek fél teáskanálnyit, vagy még kevesebbet. Termel Holosas hazai cég ZAO Altayvitaminy, és a költségek egy üveg 140 ml-es átlagosan 140 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Cholosas egy természetes növényi monodrog, és az egyetlen ellenjavallat az egyéni intolerancia és a súlyos cukorbetegség, mivel a Cholosas cukrot tartalmaz. A gyógyszer mellékhatásai nem rendelkeznek, ismét, kivéve az egyéni intoleranciát. Kevés embernek lesz kellemetlen mellékhatása a csipkebogyó gyümölcs ízletes szirupjára. Ez a termék olcsó, a Cholosas forró vízhez adható és helyreállító céllal iható, egy teáskanál Cholosas teljesen kielégíti az aszkorbinsav napi szükségletét.

Sibektan

Értékelés: 4.8

Sibektan

A Sibektan egy komplex fitopreparátum, amelyet a hazai Farmacentre Vilar cég állít elő. Szárított nyírfakéreg kivonatot, Hypericum, Silimar kivonatot (vagy szárított máriatövis gyümölcskivonatot), közönséges cseresznye szárított virágait vagy Tanacechol kivonatot tartalmaz. A gyógyszer koleretikus hatása mellett védi a májsejteket, hepatoprotektív hatású, valamint membránstabilizáló és antioxidáns hatású.

Alkalmazható hipotóniás epehólyag-diszkinézia, krónikus epehólyaghurut és krónikus perzisztens hepatitis esetén. A májzsugor és az alkoholos eredetű zsírdisztrófia kezelésére is használják. Felnőtteknek napi 4 alkalommal két tabletta egy hónapon keresztül, Sebektan 20-40 perccel étkezés előtt.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer viszonylag olcsó, enyhe hatású, az ellenjavallatok általános ellenjavallatának kell tekinteni a koleretikum, azaz az epekövesség ellen. Ne alkalmazza a Sibektan-t tizennyolc év alatti gyermekeknél, nem adható terhes és szoptató nőknek, valamint túlérzékeny egyéneknek. Egyébként az epehajtó gyógynövényeket tartalmazó készítmény nagyon jó, de nem monoterápiaként, hanem kombinált terápiában, például ugyanazokkal az epesavakkal.

Ursodeoxikolsav (Ursosan, Ursofalk, Urdoxa, Ursodez)

Értékelés: 4.8

Ursosan

Az Ursosan az epesavakat tartalmazó gyógyszerek nagy csoportjába tartozik. Javítják az epe teljesítményét, a hepatociták epefunkciója növekszik, és ezek a gyógyszerek nemcsak az epekövesség megelőzésére szolgálnak, hanem bizonyos esetekben feloldják a már meglévő koleszterinköveket az epehólyagban. Az UDH vagy ursodeoxycholsav, amely az Ursosan része, szintén csökkenti az epekoleszterinszintet. És az egyik fontos jelzés ennek a gyógymódnak a felírására az epekövek feloldása lenne, ha azok kicsik, és koleszterinből állnak. Meg lehet próbálni a beteg konzervatív kezelését, vagy az Ursosan alkalmazását kiegészíthetjük az epekövesség sebészeti vagy lökéshullámos (távoli litotripszia) kezelésével.

Az Ursosant a csehországi Promed Prága gyártja, és a 250 mg ursodeoxycholsavat tartalmazó kapszulák ára 750 és 850 rubel között van. 50 kapszulát tartalmazó csomagonként. Használható szövődménymentes epekövességben, a visszatérő epekövek megelőzésére, a krónikus hepatitis különböző formáiban, sőt primer epeúti cirrózisban és primer szklerotizáló epekőgyulladásban is. A gyógyszer javallt a nem alkoholos és alkoholos zsírmájdisztrófia komplex kezelésére, a krónikus vírusos májgyulladás kezelésére és az epeúti diszkinézia kezelésére.

A gyógyszer különböző dózisai adhatók be. Például a koleszterinkövek feloldására az Ursosant akár 15 mg/testsúlykilogrammig is lehet adni, azaz egy 100 kg-os beteg 1500 mg-ot, azaz 1,5 grammot, azaz napi 6 tablettát kap. Egy 50 tablettából álló csomag 8 nap után elfogy. A kőfeloldódás pedig a hosszú távú kezelés indikációja: 6 hónap, vagy akár egy év is lehet, mire a kövek teljesen feloldódnak. Ezért egy hónap alatt négy tasakot használnak fel, és egy havi kezelés több mint 3000 rubelbe kerül., Ezért azonnal fel kell mérni a pénzügyi lehetőségeket.

Létezik Ursosan Forte is, amelynek a tablettákban lévő adagja kétszerese: 0,5 g. A legnagyobb, 100 ilyen tablettából álló csomag átlagosan 3000 rubelbe kerül, amelyet ugyanaz a cég gyárt. Hasonlóképpen, ez a csomag napi 3 tabletta egy 100 kg-os beteg számára is elegendő egy hónapra.

Krónikus hepatitisben, epeúti patológiában hasonló dózisok vannak, amelyeket az orvos a testtömeg szerint is kiszámít.

Előnyök és hátrányok

Egyes esetekben az epesavak tartós alkalmazása jelentősen javítja az emésztési funkciókat és az életminőséget számos betegségben, pl. vírusos hepatitisben és májzsugorban. Az ellenjavallatok közé tartoznak azonban:

  1. röntgenpozitív kalcium epekövek jelenléte, amelyek nem oldódnak fel;
  2. nem működő epehólyag;
  3. A májzsugor dekompenzált stádiuma, amikor csak a májátültetés mentheti meg az embert;
  4. Akut gyulladásos betegség, mind az epeutak és a húgyhólyag, mind a belek esetében;

Az Ursosan nem alkalmas három év alatti gyermekek számára.

A leggyakrabban jelentett mellékhatások a hasmenés vagy a széklet lágyulása. Nem szabad szedni krónikus vagy akut máj- és veseelégtelenségben, vagy ha nem koleszterin eredetű epekövek vannak jelen. A koleszterinköveknek azonban kicsinek, legfeljebb 2 cm-esnek kell lenniük, és a hólyag- és a közös epevezeték átjárhatóságát meg kell őrizni a hatékony epeáramlás dinamikájának fenntartása érdekében. Az epekövesség kezelése során a máj transzaminázait – ALT és AST – rendszeresen meghatározzák, és a kezelés hatékonyságát az epehólyag ultrahangvizsgálata alapján ellenőrzik. Az ursodeoxikolsav nemzetközileg bizonyítottan hatékony szer:

Hidrokoleretikumok

A hidrokoleretikus elnevezés egyes gyógyászati célú ásványvizeket jelöl. Egyszerűen csak kevésbé sűrűvé, kevésbé viszkózussá és folyékonyabbá teszik az epét. A közönséges vízzel ellentétben, amikor az ásványvíz felszívódik a béllumenben és belép a portális véráramba, először a májsejtek szívják fel, és ozmózis révén növeli a nyomást az epevezetékekben.

Nagy hatékonyságú Essentuki-17, Essentuki-4, Naftusya, Slavyanovskaya és Smirnov ásványvíz. Amellett, hogy az epevezetékekben megnő a nyomás, a víz és az elektrolitok visszaszívódása az epehólyagban és az epeutakban is jelentősen csökken, ami szintén csökkenti a litogenitás, vagyis az epekövek kialakulásának lehetőségét.

Az ásványvíznek az epevezetékekre gyakorolt hatása az úgynevezett szulfát aniontól, vagy kénsavmaradéktól, SO4, amely általában nátrium- és magnéziumkationokkal kombinálódik. Ezek a kénsavas sók – magnézium-szulfát és nátrium-szulfát – kifejezett epehajtó hatásúak. Sok fémkation hasznos munkát végez. Például a kalcium (Ca2+) komplex vegyületet képez az epesavakkal, ami jelentősen csökkenti a nehezen oldódó epeiszap kialakulásának esélyét, ami aztán kövek kialakulását okozza. Ezek az ásványi sók szabadabbá teszik az epe áramlását, és kolloid állapotban stabilabbá válik. Az ásványvizet 30 perccel étkezés előtt, lehetőleg melegen és a gázok távozásával kell fogyasztani, ha van ilyen.

Diuretikus kinetika: epekivonó stimulánsok

Az epe kinetikák, amelyek serkentik az epe kiválasztását, kétféleképpen működhetnek, és a diuretikus kinetikák kétféle ellentétes hatásra oszthatók. Ha a hólyag hipotóniás, és simaizmai petyhüdtek és gyengék, akkor növelni kell a tónusát és erősíteni kell összehúzódási képességét. Ugyanakkor ezek a szerek csökkentik a tónusos feszültséget, és növelik a közös epevezeték struktúráinak lumenét. Egyszerűen irritálják a beleket a gyomor-bélrendszeri hormonkaszkád (kolecisztokinin) aktiválásával. Ilyen epehajtó gyógyszer például a magnézium-szulfát vagy magnézia.

Ezeket a gyógyszereket elsősorban a hipotóniás típusú epediszkinézia, az epehólyagban lévő pangás csökkent tónusú epehólyagban. Ezek a jogorvoslatok csökkent savasságú gyomorhurutra, és az epehólyagot zsugorító cholekinetikumok egészséges személynél a nyombél szondázásra javallottak.

A gyógyszerek második csoportjába tartoznak a görcsoldók, amelyek ellazítják a túlságosan összeszűkült epehólyagot, csökkentik az epehólyag görcsét, és lazítják az epeutakat. Ez segít az epe elvezetésének javításában, és az ilyen epehajtó szerek példái a No-shpa, a papaverin vagy az erősebb atropin és a platifyllin, amelyeket az egészségügyi intézményekben és a mentőhívásokban használnak.

Ezek a termékek hasznosak hipertóniás diszkinézia, epekövek és epevezetékkövek esetén. Csökkenthetik az epehólyag görcsével és epekövességgel gyakran együtt járó fájdalom szindrómát.

Tekintsük a gyógyszertárakban értékesített és értékelt legnépszerűbb és leghatékonyabb cholecokinetikumokat.

Magnézium-szulfát (magnézia)

Értékelés: 4.9

MAGNÉZIUM-SZULFÁT (MAGNÉZIA

A magnézia a legegyszerűbb és legelterjedtebb epehajtó és hashajtó. Ez a színtelen por könnyen oldódik vízben, intenzív kesernyés-sós íze van, és a magnézia kellemetlen inni. Choleretikus hatása mellett görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, segít normalizálni a szívritmust, vérnyomáscsökkentő hatása van, és képes a székrekedés elleni küzdelemre. A magnéziát epehólyag- és epehólyaggyulladásban, a duodenális szondázás során az epe hólyagos részének kinyerésére, hipotóniás epehólyag-diszkinéziában és a belek tisztítására használják. A magnéziát úgy kell bevenni, hogy egy tasakot (25 g) egy pohár meleg vízben feloldunk, és naponta háromszor étkezések között, étkezés előtt megisszuk. Ebben az esetben átlagosan egy vagy két óra elteltével a gyógyszer a kívánt koleretikus hatást fejti ki, amely 4 vagy akár 6 órán át tart. Általában a széklet utána némileg fellazul, mivel az ozmotikusan aktív magnéziaoldat intenzív vízbeáramlást okoz a béllumenbe.

A magnézium-szulfátot a moszkvai gyógyszergyár állítja elő, és egy 20 g-os zacskó átlagosan 38 rubelt nyom.

Előnyök és hátrányok

A magnézia előnyei közé tartozik, hogy könnyen hozzáférhető és olcsó, hatása gyorsan jelentkezik, valamint hogy alkalmazása egyszerű és egyszerű. De ennek a gyógyszernek ellenjavallatai vannak. A magnézia nem szedhető, ha a betegnek folyékony széklete van, veseelégtelenség tünetei, alacsony vérnyomás és lassú szívverés (bradycardia). A magnézia ellenjavallt különböző szívritmuszavarban szenvedő betegeknél, mivel jelentősen ronthatja állapotukat, különösen teljes atrioventrikuláris blokk esetén, amikor a pitvarok impulzusai elválnak a kamrai összehúzódásoktól.

Szorbit

Értékelés: 4.8

Szorbit

A szorbit, pontosabban a szorbit egy többatomos alkohol, és nemcsak epehajtó, hanem hashajtó és ozmotikus hatással is rendelkezik. A szorbitot bizonyos esetekben a mérgezés tüneteinek csökkentésére is használják: eltávolítja a mérgező anyagot a béllumenben.

Kapható szorbitpor szájon át történő beadásra 5 g-os tasakokban, néha por alakban 200, 300, 500 g-os kiszerelésben. A szorbitot a hipotóniás típusú epeúti diszkinézia, a krónikus hepatitisz komplex terápiában, székrekedésre való hajlam esetén javallott.

A szorbitot epehajtó célokra úgy kell használni, hogy 5 g hatóanyagot fél pohár (100 ml) enyhén felmelegített vízben feloldunk. Ezt az édes oldatot naponta kétszer 10 perccel étkezés előtt kell bevenni. A kezelés időtartama 1 hónap. A szorbitot a helyi Fruktovoje Schastya cég állítja elő, és a legnagyobb, 500 grammos kiszerelés 145 rubeles átlagáron vásárolható meg.

Előnyök és hátrányok

A szorbit előnye az alacsony költség, a széles körű felhasználás, mivel nemcsak a dyskinesia és a cholecystitis, hanem a székrekedés kezelésére is felírható. A szorbit azonban ellenjavallt minden akut állapotban, a benne lévő fruktózzal szembeni intolerancia esetén, és ha túllépi a szükséges mennyiséget, és túl erős oldatot készít, vagy túl sokat iszik belőle, intenzív hasmenés, szájszárazság, hányinger és a kiszáradás tünetei jelentkezhetnek. A szorbitot azonban a cukorbetegek nyugodtan használhatják, mivel nem tartalmaz glükózt.

No-shpa (drotaverin)

Értékelés: 4.8

Nostropa (drotaverin)

A legismertebb görcsoldó tablettát, a No-Spa-t, vagyis a drotaverin-hidrokloridot a magyar Hinoin gyógyszergyár gyártja. A No-shpa olyan gyógymód, amely nemcsak az epehólyag és az epevezetékek, hanem a húgyutak simaizmainak görcsét is csökkentheti, így ez a gyógyszer vesekólika esetén javallott.

A no-shpa csökkentheti a súlyos fájdalom szindrómát a hipertóniás epeúti diszkinéziában, az epehólyaghurutban és az epehólyaghurutban. A No-shpa nemcsak tablettában, hanem oldatban is kapható, ezért nagyon gyakran intramuszkulárisan adják be. Csak görcsoldók javallottak hasi fájdalom, akut hasi fájdalom esetén. Az a tény, hogy ha erős fájdalomcsillapítókat használnak, akkor lehetséges a fájdalom enyhítése, és kihagyni az állapotot, amikor sürgős műtétre van szükség, például akut vakbélgyulladás esetén. A görcsoldóknak viszont nincs fájdalomcsillapító hatásuk, és csak az izmok ellazítására képesek.

Ezért, ha a hasüregben van egy progresszív gyulladásos gyulladás, például ugyanabban a kalkulózus cholecystitisben, a No-Spa nem segít, de ha a fájdalom az epehólyag nyakában lévő görcs miatt van, akkor a szükséges hatást eléri, a görcs feloldódik, az epe a bélbe megy, és a beteg állapota javul.

Használja No-shpa tabletta legyen 1 tabletta 40 mg és 6 tabletta naponta, azaz nem több, mint 2 tabletta naponta háromszor, kívánatos, hogy étkezés előtt, úgy, hogy étkezés közben, hogy megmutatta hatását, és ellazítja a simaizmok az epevezetékben. A No-shpa 24 tablettás csomagjának ára körülbelül 130 rubel.

Előnyök és hátrányok

A No-Shpa nagy előnye a meglehetősen magas aktivitás és a gyors hatás. Elég ritka túladagolási tünetek, például aritmia, de ehhez a betegnek először súlyos szívbetegséggel kell rendelkeznie. A No-shpa egy univerzális gyógyszer, nemcsak az epeáramlás növelésében segít, hanem a vizelet kiáramlásának normalizálásában is, mivel mind a húgyvezetők, mind az epevezetékek ugyanazokkal a simaizom elemekkel rendelkeznek. Kevés mellékhatásról számoltak be. Ritka tünetek: tachycardia, fejfájás és hányinger, allergiás reakciók. De minden kisebb hátrány ellenére a No-Spa meglehetősen keresett, és már régóta létezik minden otthoni gyógyszeres szekrényben, mint a hasi fájdalom választása, mert csak a görcsoldók szedése elkerülheti a súlyos szövődményeket abban az esetben, ha sebészeti beavatkozásra van szükség.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: