9 modern antidepresszánsok

Már adtunk az olvasóknak egy besorolást a nyugtató gyógymódokról, beleértve a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszereket is. De amikor az antidepresszánsokról van szó, egy figyelmeztető szó:Mindezek a gyógyszerek vénykötelesek. E gyógyszerek némelyikéhez nem csak egy darab papírra van szükség, amelyen az orvos pecsétje és aláírása szerepel, hanem egy speciális nyomtatványon kell felírni, és miután megvásárolták, a recept a gyógyszertárban marad, ahol három hónapig tárolják. Tehát nem írhat fel antidepresszánst csak egy internetes cikk alapján (és ezt meg kell jegyeznie, szerencsére). Önnek orvoshoz – neurológushoz vagy pszichiáterhez – kell fordulnia, aki saját elképzelései alapján ír receptet arról, hogy melyik gyógyszer a legmegfelelőbb az adott beteg számára. Ezért a modern antidepresszánsok áttekintése csak tájékoztató jellegű, és semmiképpen sem lehet útmutató az öngyógyításhoz.

Mik azok az antidepresszánsok és mikor írják fel őket?

Agyunk működése, beleértve az általános hangulatunkat és érzelmeinket is, a benne található speciális anyagoktól – neurotranszmitterektől – függ. Az egyik ilyen anyag, a szerotonin, az örömhormonként ismert. Jó hangulatban tart és boldoggá tesz. A depressziós embereknek alacsonyabb a szerotonin szintje.

Ezek tisztán biokémiai folyamatok, és azt sugallni, hogy egy alacsony szerotoninszintben szenvedő depressziós személynek “csak szedje össze magát és mozogjon”, körülbelül annyira produktív, mint azt sugallni, hogy egy cukorbetegnek puszta akaraterővel kell fenntartania a cukorszintet.

Az antidepresszánsok növelik a szerotonin mennyiségét a szervezetben, helyreállítva a személy “normális” állapotát.

Egyébként nem csak azért írják fel őket, hogy feldobják a hangulatodat. Az antidepresszánsok másik gyakori alkalmazási területe a krónikus fájdalom (hátfájás, fejfájás, fibromyalgia, irritábilis bél szindróma stb.). Az állandó fájdalom hátterében a szervezet saját fájdalomcsillapítói szintetizálódnak, amit az orvosok az antinociceptív rendszer diszfunkciójának neveznek. Az antidepresszánsok helyreállítják a fájdalomcsillapítás természetes mechanizmusait. És ha a fő hatásukhoz – a hangulat javításához – 2-3 hétre van szükség, a fájdalomcsillapító hatás szó szerint 1-2 tablettától jelenik meg.

Az antidepresszánsok szorongásos zavarok, premenstruációs és premenopauzális szindróma, vizelet- és székletinkontinencia és egyéb kórképek esetén is ajánlottak.

Óvintézkedések az antidepresszánsokkal való kezeléshez

A modern gyógyszerek nem okoznak függőséget, de annak érdekében, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon a biokémiai változásokhoz, mindkettő fokozatosan kezdődik és fokozatosan befejeződik. Az orvosok általában azt javasolják, hogy az első két napban a normál dózis negyedét, majd néhány napot vegyen be egy fél tablettát, és csak akkor – egy teljes adagot. Végezze el a tanfolyamot fordított sorrendben.

A gyógyszeres kezelés megkezdésekor vegye figyelembe, hogy a kívánt hatás eléréséhez legalább két hétre van szükség, és a kezelés javasolt minimális időtartama hat hónap (kivéve, ha a kezelés nem depresszióra irányul). Szünetet tartani nem lehet, ezért előre kell tervezni az orvosi rendeléseket, hogy felfrissítse a receptjét.

Mivel a szerotoninreceptorok nem csak az agyban találhatók (és a legtöbbjük, furcsa módon, a bélben), a legtöbb antidepresszáns mellékhatása meglehetősen hasonló:

 1. hasi fájdalom és kellemetlen érzés,
 2. károsodott széklet,
 3. szájszárazság,
 4. ízlelési zavarok,
 5. kézremegés,
 6. a pupilla tágulása,
 7. Megnövekedett pulzusszám és magas vérnyomás.

Egyéb lehetséges mellékhatások. Ezért a gyógyszer szedése során figyelemmel kell kísérnie az állapotát, és bármilyen probléma gyanúja esetén forduljon orvoshoz. Csak a biztonság kedvéért: a lehetséges mellékhatások hosszú listája nem jelenti azt, hogy a gyógyszer szedése során mindegyikük feltétlenül jelentkezik.

Olvasson tovább  A 6 legpontosabb tonométer

Az antidepresszánsokat nem szabad kombinálni a melatoninnal (vény nélkül kapható és nagyon népszerű, mint hatékony és biztonságos altató, amely nem okoz függőséget), az orbáncfűvel és a rajta alapuló gyógyszerekkel, a szibutramin és az 5-NTP (szerotonin prekurzor) alapú fogyókúrás szerekkel. Ez a szervezet szerotoninszintjének túlzott emelkedését okozhatja, amit szerotonin krízisnek neveznek, ami rendkívül kellemetlen és potenciálisan életveszélyes. Nem szabad kombinálni őket a monoamino-oxidáz-gátlóknak nevezett gyógyszercsoporttal sem, de mivel ezek a gyógyszerek is vénykötelesek, az orvosok általában figyelembe veszik a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokat.

Gyakran mondják, hogy az antidepresszánsok öngyilkossági kísérleteket idézhetnek elő. A szakembereknek szóló iránymutatások kifejezetten megtiltják, hogy ezeket a gyógyszereket öngyilkossági gondolatokat megfogalmazó személyeknek írják fel. De az is előfordul, hogy nem sokkal az antidepresszánsok elkezdése után olyan emberek kísérelnek meg öngyilkosságot, akik korábban nem mutattak ilyen szándékot. Tény, hogy súlyos depresszióban az embernek általában nincs energiája semmire – és a tudatos öngyilkossági kísérlet is energiát igényel. A gyógyszeres kezelés után, de a kívánt terápiás hatás megjelenése előtt (emlékezzünk arra, hogy ez általában 2-4 hétig tart), az erő és az elszántság felépül – de sajnos néha ez az erő és elszántság visszafordíthatatlan cselekedetekben veszik el. Egyszerűen fogalmazva, az antidepresszánsok szedése előtt egy személynek egyszerűen nem volt ereje felkelni az ágyból és kimenni az ablakon, de miután szedte őket – úgy találták. Nem minden öngyilkossági hajlamokkal küzdő beteg hozza ezeket tudomására szeretteinek vagy orvosának.

Ezért sok szakember javasolja az antidepresszánsok pszichoterápiával való kombinálását, vagy követési találkozókat kér a beteg állapotának felmérésére. ismételjük meg: az antidepresszánsok nagyon komoly gyógyszerek, és nem szabad egyedül kezelni őket.

Amikor áttekintést nyújtunk olvasóinknak a kortárs antidepresszánsokról, meg kell jegyeznünk, hogy az alábbi “felvidító”, “nyugtató” és “semleges” felosztás nem hivatalos osztályozás, hanem kísérlet arra, hogy többé-kevésbé világosan elmagyarázzuk, mit várhatunk bizonyos tablettáktól.

A modern antidepresszánsok áttekintése

Jelölés hely termék neve ár
A “semleges” antidepresszánsok áttekintése 1 Sertralin 568€
2 Venlafaxin 348€
3 Estcitalopram 507€
4 Duloxetin 641€
“élénkítő” hatású antidepresszánsok 1 Fluoxetin 51€
2 Paroxetin 322€
“Nyugtató” antidepresszánsok 1 Fluvoxamin 758€
2 Trazodone 754€
3 Amitriptilin 59€

A “semleges” antidepresszánsok felülvizsgálata

Sem erős nyugtató, sem aktív nyugtató, tonizáló hatású. Ezeket az antidepresszánsokat biztonságosabbnak tartják, mivel nem változtatják meg durván az idegrendszer “hangolását”, az általános érzelmi háttér szabályozását.

Sertralin

Népszerűségi értékelés*: 4.9

Sertralin

Kereskedelmi nevek: Zoloft, Stipuloton, Serenata, Serlift, Ascentra.

Az egyik legbiztonságosabb antidepresszáns, viszonylag gyors (kb. egy hét) hatáskezdetű. Gyermekeknél, terhesség alatt – a lehetséges előny/kockázat arány értékelésétől függően – engedélyezett. Szoptató nőknek nem ajánlott, mivel átmegy az anyatejbe.

Az utasítások nem jelzik az alkohollal való összeférhetetlenséget, ez azonban nem jelenti azt, hogy vodka tablettákat kell falatozni.

A rendelkezésre álló generikumok ellenére a gyógyszer átlagos költsége viszonylag magas: 800 rubelből egy hónapra 800 rubel (2019. április elejétől).

Előnyök

 • Alacsony a mellékhatások valószínűsége,
 • Vezetés közben is használható,
 • Terhes nők és gyermekek is szedhetik.

Hátrányok

 • magas ár.

Venlafaxin

Népszerűségi értékelés*: 4.8

Venlafaxin

Kereskedelmi nevek: Velaksin, Velafax, Venlaxor.

Ez az antidepresszáns már régóta jól ismert a világon, és a szabadalmi védettségét már visszavonták, ami 20 évvel a molekula bejegyzése után történt. De hazánkban ez a gyógyszer viszonylag új. A ciprazepin nemcsak a szerotonin anyagcserére, hanem a noradrenalinra és a dopaminra is hat, amelyek szintén befolyásolják a szervezet általános érzelmi állapotát.

Olvasson tovább  13 legjobb jogorvoslat a nátha ellen

Bár az első hét végére viszonylag gyorsan hat, a napi 75 mg-os minimális adagról a napi 375 mg-os maximális napi adagra történő 5 napos emeléssel, az első hét végére a hatásos. Jó terápiának bizonyult a rezisztens depresszió esetében (egyébként – az esetek körülbelül ⅓-ében az eredetileg felírt antidepresszáns hatástalannak bizonyul, és a gyógyszert meg kell változtatni). Javítja a figyelmet, a memóriát és az alvást.

A venlafaxin szedése során fellépő mellékhatások ritkák: az esetek körülbelül 10%-ában. Másrészt életveszélyesek: hányinger, fogyás, szokatlan élénk álmok, izzadás. Emelheti a vérnyomást. A mellékhatások dózisfüggőek: ha az adagot csökkentik, a mellékhatások súlyossága is csökken.

Ha a gyógyszert hirtelen visszavonják, rendkívül kellemetlen paresztéziát okoz – olyan érzést, mintha áramütés haladna át az idegeken.

Terhes nők és 18 év alatti gyermekek esetében nem engedélyezett.

Előnyök

 • Gyorsan hat, ha az adagot gyorsan növelik;
 • Nincsenek életveszélyes mellékhatások,
 • Sok generikus termék van, olcsón felvehetsz egyet.

Hátrányok

 • Nem keveredik alkohollal,
 • Kellemetlen érzések a gyógyszer visszavonásakor.

Escitalopram

Népszerűségi értékelés*: 4.7

Escitalopram

Kereskedelmi nevek: Cipralex, Selectra, Elicea, Lenuxin.

Valamivel “enyhébb”, mint a Zoloft, ugyanolyan ritkán okoz mellékhatásokat. Hatékony szorongásos zavarok, pánikrohamok esetén.

Néhány beteg panaszkodik, hogy az eszcitaloprám növeli az édesség utáni sóvárgást.

18 év alatti gyermekek számára nem alkalmas. Terhesség esetén az utasítások a kockázat-haszon arány értékelését javasolják, de a forgalomba hozatalt követő vizsgálatok szerint az újszülöttek gyakran szorultak kórházi kezelésre és újraélesztésre a légzési nehézség, hányás, alacsony vérnyomás és más, a gyógyszer hirtelen megvonásával esetleg összefüggő tünetek miatt.

Nem fokozza az alkohol hatását, mindazonáltal nem ajánlott az antidepresszáns és az alkohol együttes alkalmazása.

Nem csökkenti a reakcióidőt, így az autóvezetők is szedhetik.

Előnyök

 • vezethet,
 • Olcsó generikus készítménnyel helyettesíthető.

Hátrányok

 • Lehet édesség utáni sóvárgás.

Duloxetin

Népszerűségi értékelés*: 4.6

Duloxetin

Kereskedelmi nevek: Cymbalta, Duloxenta.

hatékonysága és biztonságossága más antidepresszánsokhoz hasonló, de kifejezett centrális fájdalomcsillapító hatása van. Ezért különösen ajánlott a hosszú távú neurogén eredetű fájdalom szindrómák esetén.

A gyógyszer csökkenti a reakcióidőt, ezért nem javallott gépjárművezetők számára.

Nem ajánlott terheseknek, szoptatósoknak és 18 év alattiaknak a biztonsági adatok hiánya miatt (nyilvánvalóan senki sem kísérletezne szándékosan ezeken az embercsoportokon).

Előnyök

 • Hatékony krónikus fájdalom esetén.

Hátrányok

 • nem szabadna vezetni.

Az “élénkítő” hatású antidepresszánsok áttekintése

A depresszió különböző módon jelentkezhet. Szorongást, idegességet, kényszeres gondolatokat okozhat arról, hogy “minden rossz”. Akkor jobb, ha “nyugtató” antidepresszánsokat használunk. De nem ritka, hogy a depresszió apátiát okoz: egy olyan állapot, amelyben az ágyból kimászni és a konyhába sétálni a reggelihez igazi teljesítmény. Pontosan ez az a fajta ember, akinek szó szerint semmihez sincs energiája, és akinek szüksége van egy “élénkítő” antidepresszánsra.

Fluoxetin

Népszerűségi besorolás*: 4.5

Fluoxetin

Kereskedelmi nevek: Prozac, Profluzac, Deprex.

Az egyik első nem függőséget okozó antidepresszánsok egyike. Több évtizedes aktív használata során a rendszer erősségei és gyengeségei egyaránt megmutatkoztak. Aktivitási rohamot okoz, erősíti a hangulatot. De ha a választott dózis túl magas, a fokozott aktivitás nem megfelelő feldobottságba, pszicho-érzelmi izgalomba, túlzott aktivitásszomjba, akár a valósággal való kapcsolat teljes elvesztésébe is átfordulhat. Hipománia vagy mánia, nyugtalanság – nem ritka mellékhatások.

Az étvágytalanság (anorexia) egy másik mellékhatás. Emiatt a fluoxetin népszerű volt és továbbra is népszerű a “fogyás” aloldalak és fórumok látogatói körében. A hangulatjavításhoz hasonlóan a várt hatások és a mellékhatások közötti határvonal nagyon vékony. Az ilyen árnyalatok miatt az antidepresszánsokat (és nem csak a fluoxetint) csak orvosi felügyelet mellett szabad szedni.

Olvasson tovább  A 19 legjobb jogorvoslat a kólika ellen

Mivel már régóta létezik, sok generikus termék (más márkanévvel, de ugyanazzal a hatóanyaggal rendelkező termékek) létezik. Ezért mindig lehetőség van arra, hogy az Ön eszközeinek megfelelő gyógyszert válasszon.

A fluoxetin ellenjavallt 18 év alatti gyermekek, terhes és szoptató nők esetében.

Előnyök

 • A tevékenység rohamát okozza,
 • Megszünteti az alvási problémákat,
 • elfogadható ár.

Hátrány

 • Nem kompatibilis az alkohollal,
 • Megváltoztathatja a reakciósebességet, ezért nem ajánlott azoknak, akik vezetnek.

Paroxetin

Népszerűségi értékelés*: 4.4

Paroxetin

Kereskedelmi nevek: Paxil, Rexetine, Adepress, Plisil.

Nemcsak élénkítő, hanem kifejezetten szorongásoldó hatása is van. Különösen ajánlott kényszerbetegségben és pánikrohamokban szenvedő betegek számára. Szelektívebb, mint a fluoxetin, ami azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel okoz mellékhatásokat. Másrészt a paroxetin serkentő hatása kevésbé kifejezett.

Mint sok antidepresszáns, ez is fokozza az alkohol toxikus hatásait, ezért a terápia alatt nem szabad alkoholt fogyasztani.

A gyógyszer használati utasítása előírja, hogy nem befolyásolja a döntéshozatali sebességet és az intellektuális funkciókat, azonban a gyártók továbbra is azt javasolják, hogy a terápia alatt ne vezessenek és ne dolgozzanak gyors reakciót igénylő mechanizmusokkal. Nehéz megmondani, hogy ez a fenntartás mennyiben a gyógyszergyártó szokásos óvatosságának megnyilvánulása. A legjobb, ha ezt a kezelőorvossal beszéli meg, aki fel tudja mérni az egyes betegek állapotát, és tapasztalattal rendelkezik a gyógyszer alkalmazásáról, és ezért néhány statisztikával rendelkezik.

Nem alkalmas terhes, szoptató nők, gyermekek számára (biztonsági vizsgálatok nem készültek).

Előnyök

 • Szelektívebb fellépés.

Hátrányok

 • Nem keveredik alkohollal.

A “nyugtató” antidepresszánsok áttekintése

Ezek erős nyugtató hatású antidepresszánsok. Jót tesznek a szorongásos zavarokban, tolakodó gondolatokban, alvászavarokban szenvedőknek.

Fluvoxamin

Népszerűségi besorolás*: 4.3

Fluvoxamin

Kereskedelmi név: Fevarin.

Modern gyógyszer, amely még nem áll rendelkezésre generikus formában. Jól helyreállítja az alvást, ami azonban napközben ébredési és alvási problémákhoz vezethet. Gyermekeknél engedélyezett, de csak a kényszeres-kompulzív zavarok (kényszerbetegségek) kezelésére. És elvileg, az orvosok véleménye alapján, az orvosok véleménye szerint hatékonyabb a kényszeres-kompulzív állapotok kezelésében, mint a depresszióban. A poszttraumás stressz zavar kezelésében is jól működik.

Terhes és szoptató nőknek nem ajánlott.

A gyógyszeres kezelés megkezdése után 2 hétig nem lehet autót vezetni – ha nem jelentkeznek álmosság formájában jelentkező mellékhatások.

Mivel nincs generikus változata, nem olcsó: körülbelül 1000 rubel 15 tablettára.

Előnyök

 • Hatékony a kényszerbetegségek kezelésében.

Hátrányok

 • magas ár.

Trazodone

Népszerűségi értékelés*: 4.2

Trazodone

Kereskedelmi név: Trittico.

Egy másik viszonylag új antidepresszáns, amelynek még nincs generikusa.

Az alvás jól tolerálható és a szorongás csökken. A legtöbb antidepresszánssal ellentétben nem csökkenti a nemi vágyat, hanem éppen ellenkezőleg, növeli azt.

Gyermekeknek, terhes vagy szoptató nőknek nem ajánlott. Álmosságot okozhat, ezért csak több hetes használat után vezessen, amikor nyilvánvaló, hogy nem jelentkeztek mellékhatások.

Előnyök

 • Nem okoz libidócsökkenést.

Hátrányok

 • magas ár.

Amitriptilin

népszerűségi besorolás*: 4.1

Amitriptilin

Első pillantásra úgy tűnik, hogy ennek a gyógyszernek nincs helye az antidepresszánsok felülvizsgálatában. Az első generációs gyógyszernek számos mellékhatása van, amelyek közül a legenyhébb a tartós álmosság, és függőséget okoz. De ez az egyetlen antidepresszáns, amelyet nemcsak fel lehet, hanem fel is kell írni öngyilkossági hajlamú embereknek. Ez a “zsibbadtság” állapota, amire szinte mindenki panaszkodik, aki amitriptilint szedett, megakadályozza a beteget abban, hogy helyrehozhatatlan lépést tegyen. Leggyakrabban más antidepresszánsokkal kombinálva ajánlott, és fokozatosan visszavonják, amint a másik gyógyszer hatásossá válik.

Előnyök

 • Az öngyilkossági tendenciák esetében engedélyezett,
 • hatékony a fájdalom szindrómák esetében,
 • Olcsó.

Hátrányok

 • függőséget okoz,
 • Számos mellékhatás.

*Népszerűségi rangsor a wordstat keresleti adatainak elemzése alapján..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: