A 10 legjobb immunmodulátor gyermekek számára

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem minősül reklámnak, és nem vásárlási útmutatónak szánták. Vásárlás előtt kérdezzen meg egy szakembert.

Egy személy egész életen át tartó egészsége nagymértékben függ attól, hogy az immunrendszer hogyan fejlődik gyermekkorban. Természetesen a fizikai egészség lehetetlen nemcsak az immunrendszer, hanem az idegrendszer, az emésztőrendszer, az endokrin és más rendszerek normális működése nélkül. De az immunrendszer egyedül felelős azért, hogy az ember, aki valójában egy darab hús és egy csemege sok ezer mikroorganizmus és protozoa számára, ne váljon zsákmányukká, hanem sok éven át életben maradjon és egészséges maradjon.

De még az egészséges egyéneknél is jelentősen ronthatják az immunitást a környezeti tényezők vagy betegségek, és még inkább, ha gyermekkorában immunrendszeri rendellenességben szenvedett. Az orvosok leggyakrabban immunhiányos állapotokkal foglalkoznak, amelyek visszafordíthatók, mivel átmeneti állapotúak. Az immunrendszeri rendellenességek azonban lehetnek szerzett és veleszületett, azaz elsődleges immunhiányos állapotok is. Az elsődleges immunhiányok nagyobb valószínűséggel súlyosak és elhúzódóak, szemben a másodlagos immunhiányokkal vagy a szerzett immunhiányokkal. A szerzett immunhiány nem tévesztendő össze az AIDS-szel vagy a HIV-fertőzéssel. Az AIDS és a HIV-fertőzés csak egy a másodlagos immunhiány számos oka közül, amelyek felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt előfordulhatnak.

Az elsődleges immunhiányos állapotokról

A gyógyszerek felülvizsgálata nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a fontos fejezetet. Ha egy gyermekről kiderül, hogy elsődleges immunhiányos, sok immunmodulátor hatástalan lesz, és más kezelésekre lesz szükség – immunglobulinok beadása, immunszuppresszánsok alkalmazása, sőt csontvelő-átültetés, pontosabban bizonyos vérképzőszervi vonalak progenitorsejtjeinek átültetése. Melyik a leggyakoribb primer immunhiányos betegségtípus, amelyet a modern tudomány ismer??

Valójában ez egyáltalán nem ritka patológia: körülbelül minden 500 csecsemőből egy, 1000-ből 2 százalékos arányban valamilyen genetikailag veleszületett immunhiányos lesz. Több mint 300 különböző betegség ismert ebből a csoportból, és a szakemberek-immunológusok az immunhiányok 9 osztályát számolják.

E kóros állapotok közül a legismertebb a DiGeorge-szindróma, amelyben a thymus vagy a thymus mirigy veleszületett alulfejlettsége áll fenn. Gyermekeknél ez az immunitás egyik fő szerve, amelyben a limfociták érnek.

Vannak más primer immunhiányos betegségek, mint például a Duncan-szindróma, amelyben a csecsemők fokozottan érzékenyek az Epstein-Barr-vírusra. Az ilyen gyermekek nem tolerálják jól a fertőző mononukleózist, hosszú későbbi lázzal.

A Bruton-szindrómából kivétel nélkül minden antitest, vagyis immunglobulin hiányzik. Ez a betegség nemhez kötődik, pontosabban az X-kromoszómához. A gyakori és visszatérő fertőzések ennek a szindrómának a jelei lehetnek. Ezzel szemben előfordulhatnak örökletes szindrómák, amelyek bizonyos antitestek, például az M, E vagy G osztályba tartozó immunglobulinok külön-külön megemelkedett szintjével járnak.

Általában előfordulhat úgynevezett késői immunkezdet, amikor a gyermek aktív antitestszintézise késik, és valamikor 6 hónapos kora után kezdődik.

Fontos megjegyezni, hogy az immunrendszeri rendellenességek veleszületett jellege ellenére az elsődleges immunhiányban az első jelek serdülőkorban, serdülőkorban és akár 20 éves kor után is jelentkezhetnek. A legsúlyosabb formáknál a gyermek ritkán éli meg a kétéves kort.

Az elsődleges immunhiány figyelmeztető jelei

Az elsődleges immunhiánynak tehát számos valószínű jele van, amelyet a szülők könnyen észrevehetnek. Ha:

 1. A családban megalapozatlanul korai haláleset történt bármilyen fertőzés következtében, vagy a családtagok között van olyan, akinek a kórtörténetében elsődleges immunhiányos betegség szerepel;

 2. a gyermek ismételten “nem jön ki” a gennyes középfülgyulladás súlyosbodásaiból, és egy év alatt több mint 8 epizódja van;

 3. A gyermeknek súlyos arcüreggyulladása, homloküreggyulladása vagy bármilyen más arcüreggyulladása van (évente kétszer vagy többször);

 4. Egy gyermeknek egy év alatt két vagy több tüdőgyulladása van;
 5. A gyermek fertőzésére felírt antibiotikum-kezelés több mint két hónapig nem hatásos (ha helyesen adják)

 6. A gyermeknél az oltási naptár szerinti rutinszerű oltásokból származó szövődmények, illetve bármilyen mellékhatás előfordulása folyamatosan jelentkezik, feltéve, hogy a szövődmények és “mellékhatások” élő, legyengített mikroorganizmusokból készült oltóanyagokból, például BCG-ből származnak;

 7. A csecsemőnek már a kezdetektől fogva emésztési problémái vannak: regurgitáció, puffadás, túlzott vagy késleltetett gázképződés, reakció a szoptató anya által elfogyasztott ételekre vagy intolerancia a mesterséges tápszerrel szemben, később nagyobb problémák a kiegészítő táplálással, diathesis előfordulása;

 8. különböző lágyrészek gennyes elváltozásai, furunkulusok vagy tályogok vannak, amelyek sebészi figyelmet igényelnek;

 9. a csecsemőnek életében két vagy több súlyos gennyes fertőzése volt, pl. szepszis, gennyes agyhártyagyulladás, csontvelőgyulladás stb;

 10. az egyévesnél idősebb gyermeknél nemcsak a nyálkahártyák, például a száj és a nemi szervek candidiasisza, hanem a bőr candidiasisza is;

 11. Vannak olyan fertőzések, amelyeket opportunista vagy atipikus kórokozók okoznak, amelyek normális gyermekeknél nem fordulnak elő. Ezek közé tartozik a pneumocystis tüdőgyulladás, a belső szervek különböző gombás megbetegedései vagy a szisztémás mikózisok stb.

A korai gyermekkor tekinthető a legveszélyeztetettebb életkornak, mivel a legtöbb másodlagos immunhiányos állapot oka ekkor jelentkezik. Így, ha a baba most született, vagy koraszülött, az immunrendszere tökéletlenül működik, éretlen, mind a sejtes, mind a humorális immunitás funkcióinak kialakulása még nem teljes, a különböző típusú antitestek megfelelő, úgynevezett differenciált szintézisének képessége nagymértékben csökken. Mindez a különböző fertőző betegségekre való fokozott fogékonyságban nyilvánul meg. Melyek a gyermek immunrendszerének jellemzői?? Amire a szülőknek és az orvosoknak egyaránt figyelniük kell?

Egy kicsit a csecsemők immunitásáról

A bimbózó immunitás első “visszhangjai” már a fejlődés 4. hetében megtalálhatók, amikor az embriót még nem is nevezik magzatnak. Amikor a baba megszületik, már többé-kevésbé primitív immunreakciókkal tud reagálni a különböző környezeti hatásokra. Egy hónappal a születés után a baba teljes mértékben kihasználja az anyai immunitást, amelyet az anya testében szerzett.

Az anyai antitesteket a terhesség harmadik trimeszterében kapja meg az egészséges magzat, és védik azt. De ha a baba koraszülött, akkor az anyai antitestek védelme nagyon gyenge, hiányoznak, és ezért a koraszülött csecsemők gyakran megbetegednek különböző fertőzésekkel.

A sejtes immunitás, amelyet a fagocitózis képvisel, szintén más az újszülötteknél, még ha egészségesek is, mint a felnőtteknél. Előfordulhat, hogy nem teljes (nem teljes fagocitózis), a fagociták vándorlása csökkent, az immunadhézió vagy kemotaxis még gyenge, és számos immunrendszer, például a komplementrendszer, nagyon fejletlen.

A gyermekeknél az első életévben kialakuló másodlagos immunhiányos állapotok a koraszülöttségen kívül leggyakrabban a koraszülöttség miatt alakulnak ki:

 1. magzati hipoxia;
 2. méhen belüli fertőzések, például mononukleózis, influenza, herpeszfertőzés, chlamydia vagy mycoplasmosis jelenléte az anyánál, nem beszélve a szifiliszről vagy tuberkulózisról;

 3. A központi idegrendszer perinatális károsodása vagy születési trauma
 4. AGYI BÉNULÁS;

 5. Az Rh-konfliktus terhesség és a hemolitikus betegség előfordulása az újszülöttnél.

Mi történik hat hónap után? Az anyai antitestek fokozatosan elhasználódnak, és a baba passzív immunitása csökken, de az aktív immunitás, a saját szerzett immunitás még nem épült fel “megfelelően”. Ekkor a gyermekek vérében sok limfocita van, de nem elég aktívak. A szérum immunglobulinok a csecsemőknél kevés, a normális szint legfeljebb 60%-a, a G immunglobulin osztályban mérve.

A csecsemők csak az élet harmadik hónapja után kezdik el teljesen szintetizálni az A osztályú szekréciós immunglobulinokat. Ez az oka annak, hogy a csecsemők fogékonyak a fertőzésekre és perverz allergiás reakciókat mutatnak az élelmiszerekre és a kontakt allergénekre. Az 1-3 éves korú gyermekeknél az immunrendszer az M-osztályú immunglobulinok szintéziséről a G-osztályú immunglobulinok szintézisére tér át, amelyek az egész életen át tartó fertőzések elleni hosszú távú védelemben játszanak fontos szerepet. A csecsemők hajlamosak a megfázásra és a légúti vírusfertőzésekre, de egy kétéves csecsemő már rendelkezik a felnőtt M és G immunglobulinok 80%-ával, és az A immunglobulin 40%-ával.

Ötéves korban és később a gyermekek már részben be vannak oltva, és az immunrendszer tapasztalata van a különböző vírusos betegségekkel szemben, ami növeli az immunitás aktivitását. Éppen ebben az időben az immunitás veszélyeztethető az antibiotikumok és a tömeges gyógyszeres kezelés szükségtelen beadása miatt, és lassíthatja az érett immunrendszer tulajdonságainak megszerzését. Mindazonáltal az érés megtörténik. A limfociták abszolút és relatív száma csökken és megközelíti a felnőttkori normát, a szérum antitestek szintje fokozatosan emelkedik, de a szekréciós immunglobulin A még mindig fiziológiailag alacsony.

Ez azt jelenti, hogy a nyálkahártyák rosszul védettek, és továbbra is nagyon fogékonyak a nyálkahártya-trópusi fertőzésekre, például az adenovírusokra. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a közönséges megfázás és az akut légúti vírusfertőzések egészséges gyermekeknél évente akár 8 vagy akár 10 alkalommal is előfordulhatnak. Ezért a gyakori akut légúti fertőzéseket nem szabad a gyenge immunrendszer végleges bizonyítékaként kezelni. Ennek oka lehet az A osztályú immunglobulinok fiziológiás hiánya.

Ebben az esetben tehát kötelező vizsgálatra van szükség a másodlagos immunhiány tényleges bizonyításához. A légúti fertőzések ilyen gyakori előfordulása nem indikálja az immunmodulátorokkal való ellenőrizetlen önkezelést. Ez viszont veszélyeztetheti az amúgy sem tökéletes immunrendszert.

Végül, középiskolás korban az immunrendszer éréséhez egy kifejezett hormonális változás is társul. Ez azt jelenti, hogy a nemi hormonok kifejeződése elnyomhatja a sejtek immunitását, különösen az egészségtelen szokásokkal együtt, amelyeknek a serdülők ebben az időszakban függővé válhatnak. A fiatalkorban szerzett immunhiányok, a különböző másodlagos immunhiányok ahhoz vezetnek, hogy a különböző betegségek felnőttként súlyosabb lefolyásúak lesznek, és a prognózis nem lesz teljesen kedvező. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyermeknél a másodlagos immunhiányt korai életkorban felismerjék, és ne hagyják, hogy kialakuljon. Melyek azok a jelek, amelyek a másodlagos immunhiány kialakulására utalhatnak gyermekeknél??

Hogyan gyanakodjunk másodlagos immunhiányra egy gyermeknél??

Fentebb már említettük, hogy az elszigetelt, gyakori, egyéb tünetek nélküli akut légúti fertőzések nem jelentenek valódi immunitáscsökkenést. Melyek azok a jelek, amelyek együttesen arra engedhetik következtetni az orvost, hogy a gyermeknek másodlagos immunhiányos rendellenessége van?? Ez:

 1. Elsődleges (genetikailag igazolt) immunhiány hiánya;
 2. a különböző helyi fertőzések, pl. a visszatérő furunkulózis terjedése és gyakori kiújulása

 3. különböző krónikus betegségek súlyosbodása, pl. a felső és alsó légutak vagy az urogenitális traktus elváltozásai;

 4. Az akut légúti fertőzések valóban gyakran előfordulnak, de nem ezek az egyedüliek: a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás, a kötőhártya-gyulladás és az angina szintén elég gyakran előfordul;

 5. rezisztencia bármely fertőző gyulladásos betegség folyamatos kezelésével szemben;

 6. gyakori, ok nélküli lázas láz;
 7. Megnövekedett regionális nyirokcsomók.

Előfordulhat, hogy az immungráfiában nincsenek valóban tartós, tartós eltérések, ami különösen megnehezíti a másodlagos immunhiány diagnózisát. Ha azonban vannak ilyenek, akkor ezek elsősorban a csökkent szérum antitestek, az alacsony komplement és fagocitózis aktivitás, a csökkent interferon szekréció, a citokin egyensúlyhiány és az egyes immunrendszeri kapcsolatok egyéb hibái.

Sok függ a védőoltásoktól, a különböző szérumok, immunglobulinok beadásától és más egyéni eseményektől is, amelyek megváltoztathatják az immunrendszer működését. Ha a másodlagos immunhiány valóban bebizonyosodik, az immunstimuláló terápia és az immunmodulátorok alkalmazása a kezelés egyik kulcspontja lesz. Mielőtt azonban elkezdenénk immunmodulátorokat felírni a gyermekeknek, tisztában kell lennünk az immunmodulátorok gyermekkori alkalmazásának feladataival és céljaival.

Az immunstimuláló terápia céljai és céljai gyermekeknél

Ha a fent leírt jelek fennállnak, az immunmodulánsok felírása kívánatos. Ezekre azért van szükség, hogy:

 1. a szokásos kezelés eredményének javítása. Például, ha krónikusan visszatérő középfülgyulladás vagy hörghurut egy olyan gyermeknél, akit rosszul kezelnek anélkül, hogy megpróbálnák megterhelni az immunrendszert;

 2. növeli a tartós remisszió időtartamát, és a valóban krónikus betegségek súlyosbodásának gyakoriságát, és ezáltal a gyermek kórházi felvételének csökkenését eredményezi;

 3. A fertőző betegségek megelőzése, ha erre valóban van ok.

Például az immunmodulátorok olyan citosztatikumok vagy immunszuppresszánsok hátterében jelennek meg, amelyek súlyosan károsítják az immunrendszer működését, mint például a fiatalkori reumatoid artritisz és más autoimmun kórképek gyermekeknél.

Azonban a XXI. században élünk, és a másodlagos immunhiány diagnózisát pusztán a diagnózisok, a panaszok és a visszatérő betegségek jelei alapján nem lehet csak szemrevételezéssel felállítani. Igen, valóban, a megnagyobbodott nyirokcsomók és a láz alatti tünetek valószínűleg az immunhiány jelei. Az egyik legfontosabb vizsgálat azonban mégis a gyermek immungráfiája lenne.

Az immunogram egy gyermeknél: alapvető adatok

Mit mutat a gyermekimmunogram? Az immunitás egyes részeinek meghatározásával az orvos holisztikus képet kap az immunitás aktivitásáról, amelyet teljes immunvédelemnek nevezünk, és annak intenzitásának mértékéről.

Az immunogramokat a korai gyermekkortól egészen a felnőttkorig lehet végezni. Milyen immunogram-mutatók határozhatják meg a gyermek immunstátuszát? Hogyan értékelik az immunológusok és a laboratóriumi technikusok a sejtes és humorális védelmi mechanizmusok aktivitását?? Az immunitás meghatározásának legjobb módja egy részletes immunogram, valamint a teljes genomszekvenálás lenne. Ez utóbbi módszer azonnal azonosítja az összes ismert örökletes betegséget, valamint a különböző hajlamosító tényezőket.

Egy kiépített immunogram több mint 300 indikátort tartalmaz az egyes sejtek és populációik működésével kapcsolatban. Ami a humorális immunitás mutatóit illeti, amelyek nem sejtekhez kötöttek, hanem a vérben találhatók, több mint 100. Az esetek túlnyomó többségében azonban ez túl drága és szükségtelen.

Eltérhetünk a másik irányba, elvégezhetünk egy egyszerű szűrővizsgálatot, és ez valahogy, bár meglehetősen durván, de biztosíthatja az immunitás elsődleges értékelését. Mindenesetre egy egyszerű immunogram kizárhatja az immunhiányt anélkül, hogy elsődleges és másodlagos immunhiányra osztaná azt. Melyek azok a legfontosabb paraméterek, amelyeket a gyermek immunogramjának tartalmaznia kell?? Ezek az adatok:

 1. a limfociták teljes száma abszolút értékének meghatározása;

 2. a számuk meghatározása alpopulációikban. Ezek a T-limfociták, a T-helper sejtek és a citotoxikus limfociták;

 3. Az egyes alpopulációk közötti arány értékelése, amelyet az immunregulációs index (IRI) fejez ki.

Mik azok a T-limfociták?? Ezek a vérben lévő immunsejtek, amelyeket gyermekkorban a thymusban, vagyis a thymus mirigyben képeznek ki. A D-Georgey-szindróma, a thymus veleszületett genetikai rendellenessége esetén elsősorban a thymus lesz érintett. A tímusz tizenegy éves koráig működik a gyermekeknél, de felnőtteknél elsorvad. A T-limfociták ellenőrzik a B-limfociták működését, és így végső soron meghatározzák bizonyos antitestek termelését, amelyek vagy antigéneket kötnek meg, vagy antitoxikusak.

 1. Vannak T segítő limfociták is, vagy “segítők”. Membránjuk számos speciális receptort hordoz, amelyek a káros antigének felismerésére szolgálnak. Ahhoz azonban, hogy a T-helper felismerjen egy antigént és immunreakciót indítson el, speciális segítőkre van szüksége. Az eredmény az, hogy az egészséges immunitás folyamatos, egymással összefüggő reakciók egész kaszkádja, mint egy jól szervezett csoport egymást követő tevékenysége.

 2. A T-helper sejtek képesek citokineket termelni, például a rosszindulatú daganatok ellen. Vannak citotoxikus limfociták is, ezek felismerik az antigének meghatározott helyeit, amelyek gyakran nagy molekulák, és megtámadják azokat a célsejteket, amelyeken ezek az antigének megtalálhatók.

 3. A citotoxikus limfociták képesek apoptózist, azaz az általuk ellenséges sejtként felismert sejtek programozott halálát kiváltani. Vannak speciális citokinek, amelyeket a citotoxikus limfociták, vagyis a gyilkos sejtek arra használnak, hogy “megparancsolják” az ellenséges sejtnek, hogy pusztuljon el. És a “megtévesztett” sejt úgy hal meg, mintha természetes okok miatt halna meg, vagyis azt hiszi, hogy öregségből… Az apoptózis a sejtek önfelszámolásának általános, univerzális jele, és még nem találta meg a helyét a rosszindulatú daganatok és fertőzések elleni új módszerekben;

 4. B-limfociták, amelyek antitesteket termelnek, plazmasejtekké válnak;

 5. A természetes ölősejtek, E-killer sejtek értékelése, amelyek szintén a B-limfociták csoportjába tartoznak;

 6. az antitestek minden főbb osztályának, azaz a szérumban lévő immunglobulinoknak a mennyiségi meghatározása. Ezek az A, E, G, M osztályú immunglobulinok.

 7. A B-limfociták egészen más sejtek, és nem a “fővárosban”, hanem a periférián, a különböző nyirokcsomókban érnek és “alakulnak ki”. Felnőttként immunglobulinokat, vagyis antitesteket szintetizálnak, és nagyszámú receptort is hordoznak a membránjukon. Feladatuk a felderítés, ezek a receptorok segítségével pontosan tudják, hogy melyik ellenség van előttük, és milyen fegyverekkel szemben a legsebezhetőbbek.

Ha egy ismert antigén bejut a véráramba, a B-limfociták felszínén lévő antitest-receptorokhoz kötődik, és a keletkező jel hatására a B-limfocita plazmasejtté alakul. A plazmasejt pedig az immunglobulinok, vagyis az antitestek “gyára”. És ezek az antitestek pontosan ugyanolyanok, monoklonálisak lesznek, mivel a proreagáló membránreceptor úgy illeszkedik az antigénhez, mint “a kulcs a zárhoz”.

A limfociták alpopulációinak száma még ennél is magasabb lehet. Így például az immunogramban a természetes ölősejteknek három fajtája is előfordulhat, attól függően, hogy

 1. citolízist, azaz az ellenséges sejtek elpusztítását eredményezik-e;

 2. Termelnek-e citokineket;

 3. expresszálnak-e specifikus alfa-láncokat, és így tovább.

Ezek magasan specializált “gyilkosok”, amelyek például elkapják és elpusztítják a szervezet saját, újonnan kialakult atipikus rákos sejtjeit.

 1. A standard bármely immunogram esetében a következő lenneA kibontott leukocita képlet meghatározása, a fagocitózis intenzitásának értékelése, amelyet mind a granulocita-neutrofilek, mind a makrofágok vagy monociták végeznek.Hogyan határozzuk meg a funkcionális fagocita aktivitást egy vérvizsgálatban?? A mintához speciális baktériumokat adnak, amelyek a megsemmisítés ellenőrző eszközeként szolgálnak, és speciális fluoreszcens festékekkel világítanak. Ezután megbecsüli, hogy a fagocitózisra képes sejtek hány százaléka nyelte el és emésztette meg a megjelölt tesztbaktériumokat.

 2. A vérben keringő immunkomplexek (CIC-k) jelenléte és jellemzése.Az immunkomplexek, pontosabban a keringő immunkomplexek (CIC-k) akkor képződnek, amikor a vérben mind az antigének, mind az antitestek feleslegben vannak. Ezek a szorosan összeragadt “golyók” megzavarhatják a véráramlást a kis erekben, mivel oldhatatlanok, és számos szervet, például a vese parenchimát is érinthetik. Így alakul ki az autoimmun glomerulonefritisz. Sok kis ér a tüdőben, mivel a gázcsere ott, valamint más szervekben és szövetekben történik.Az immun komplexek megemelkedett szintje reumás, más néven autoimmun patológiában szenvedő embereknél figyelhető meg. Sokan ismerik az olyan betegségeket, mint a reumás ízületi gyulladás (pl. annak fiatalkori formája gyermekeknél), a szisztémás lupus erythematosus, a szisztémás szkleroderma és más, meglehetősen súlyos betegségeket. Erős immunválasz esetén a magas CIC-szintek számos fertőző betegségben is megfigyelhetők.

 3. A komplementrendszer egyes elemeinek értékelése, amely a vérplazmában mindig jelen lévő védőfehérjék komplexe (C3, C4).

Csak a többé-kevésbé teljes immunogram legfontosabb összetevőit ismertettük. Különleges immunszuppresszor sejtek, aktív T-limfociták stb. értékelhetők.

Nyilvánvaló, hogy egy tapasztalt immunológus számára a legrészletesebb és legrészletesebb immunogram feltárhatja a normától való immunrendszeri eltérés különböző finomságait. Az immunogramot semmiképpen sem szabad elszigetelten, a gyermek és a szülők vizsgálata és kikérdezése nélkül leolvasni, ahogyan a másodlagos vagy elsődleges immunhiányt sem lehet vizsgálat nélkül megítélni, hanem csak a fent leírt figyelmeztető jelek alapján. Az immunmodulánsok (az immunszuppresszánsokhoz hasonlóan) alkalmazását indokolni kell.

Most áttérhetünk az immunmodulánsok áttekintésére, amelyeket nem csak gyermekek, hanem felnőttek esetében is alkalmaznak.

A gyermekek immunmodulátorainak áttekintése

Az immunmodulátorok áttekintése. Természetesen nem csak a gyermekgyógyászati gyakorlatban, hanem felnőtteknél is alkalmazzák őket. Minden immunmodulátort szigorú indikációk mellett kell alkalmazni. Elfogadhatatlan, hogy egészséges gyermeknek bármilyen immunmodulátort írjanak fel, csak azért, hogy megakadályozzák. Az immunmodulánsok “eltolják” az egyes immunrendszeri láncszemeket, keményebben megterhelik és növelik a teljesítményét. Ha van egy krónikus fertőzés kiindulópontja, akkor indokolt. De ha a gyermek szervezete egészséges, az immunrendszer mesterséges megterhelése ugyanaz, mintha egy autó gázpedálját élesen lenyomnánk anélkül, hogy a kéziféket kioldanánk: nem fog mozogni, de az alkatrészek (vagy az immunrendszer) kopása nyilvánvaló lesz.

Az alábbiakban az immunmoduláns csoport különböző gyógyszereit ismertetjük. Minden egyes gyógyszer esetében bemutatjuk az Orosz Föderáció területén lévő minden tulajdonformájú gyógyszertárakra vonatkozó ársávot 2021 elejére. Az ebben az anyagban szereplő, gyermekek számára készült különböző immunmodulánsok nevei és leírásai nem reklámot vagy vásárlási felhívást jelentenek, hanem a gyermekek másodlagos immunhiányos állapotának kezelésére vonatkozó hivatalos protokollokon és nemzeti és nemzetközi klinikai iránymutatásokon alapulnak.

A gyermekorvosok és immunológusok a gyermekek esetében az immunmodulánsok három csoportját használják, amelyeket hatásmechanizmus és szerkezet szerint osztályoznak. Ezek az exogén immunmodulátorok, amelyek bármely élő szervezetből származnak, az endogének, amelyek az emberi szervezetben fordulnak elő, és a szintetikusak, amelyeket mesterségesen hoznak létre ismert tulajdonságokkal. Az exogén immunmodulátorok között találhatók a leghatékonyabb és legnépszerűbb képviselők, amelyeket ambuláns gyakorlatban tabletta formájában használnak.

JelölésHelyszínNévÁr
Exogén hatóanyagok1Broncho-Munal475 €
2Immudon274 €
3IRS-19417 €
4BronchoVaxom507 €
Endogén immunmodulátorok gyermekek számára1T-Activin704 €
2Timogen366 €
Citokinek gyermekek számára1Viferon (kenőcs, gél, kúp)177 €
2Neupogen2950 €
3Roncoleukin (IL-2)3500 €
4Polyoxidonium738 €

Exogén anyagok

Az exogén immunmodulátorok baktérium-analógok vagy baktériumtenyészetek bizonyos kivonatai, amelyek tisztítottak és nem rendelkeznek az élő sejtek tulajdonságaival, azaz nem rendelkeznek a patogenitás, a virulencia és a szaporodás lehetőségével. Elpusztulhatnak a sejtek vagy azok egyes összetevői is. Például a baktériumfalak glikozaminoglikánjai, bizonyos mikrobiális antigének, amelyekre immunválasz épül fel, immunválasz tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezeket az immunmodulánsokat leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha a gyermekeknél inkább a sejtes, mint a humorális immunitás károsodott, azaz a T-sejtek, makrofágok vagy monociták, nem pedig az antitestek érintettek. Klinikailag ezek a gyógyszerek gyermekek gennyes gyulladásos folyamataira javallottak. Ezek az immunmodulátorok serkentik a leukocitikus és fagocitikus reakciókat, befejezik a fagocitózist, segítik a fagocitákat a felszívódott baktériumok megemésztésében, fokozzák a citokintermelést, ami a gyulladás ellen küzd stb. Az orvosok által gyermekek számára felírt leggyakoribb immunmodulánsok közé tartozik a Broncho-Munal, az Imudon, az IRS-19 és a Broncho-Vaxom.

Az exogén immunmodulátorok egy dologban közösek: profilaktikusan is alkalmazhatók. Az immunmodulánsok profilaxis céljából történő alkalmazásától eltanácsoltuk, de ez csak a parenterálisan, injekció formájában beadott szerekre vonatkozik, amelyek az interleukinokhoz, a parenterális interferonokhoz vagy a leukocita növekedésserkentőkhöz kapcsolódnak. Ugyanezek a baktériumfragmentumokat tartalmazó immunmodulánsok profilaktikusan is alkalmazhatók, mivel egész életünkben baktériumokkal találkozunk.

Broncho-Munal

Értékelés: 4.9

BRONHO-MUNAL

Az első terméket, a Broncho-Munal nevű immunmodulátort a Novartis egyik részlege, a Sandoz gyártja, és 10 db 7 mg-os kapszula ára 460 és 550 € között lesz. Minden Broncho-Munal kapszula steril, szárított baktérium-lizátum port tartalmaz, azaz lízisre előkészített, elpusztított baktériumokat. A különböző felső és alsó légúti fertőzéseket leggyakrabban okozó mikrobák: streptococcusok, staphylococcusok, Haemophilus influenzae, a Klebsiella két típusa és számos más mikroba. Broncho-Munal – immunstimulátor a légúti folyamatok számára.

A hörgők immunaktiválódásának mechanizmusa a következő. A lenyelés után ez a lizátum aktiválja a speciális sejteket a gyomor-bélrendszer nyirokcsomóiban, serkenti a b-limfocitákat, és specifikus immunitás alakul ki. Ezután a mikroorganizmusokkal szembeni antitestek bejutnak a vérbe, és a szekréciós immunglobulin A a hörgők nyálkahártyájára kerül. Így szájon át szedve segít fokozni az immunválaszt a hörgőkben.

Ezenkívül a Broncho-Munal stimulálja a fehérvérsejteket is, ami a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szembeni jobb védelmet eredményezi. A Broncho-Munal rendszeres használata csökkenti a hörghurut és a tüdőgyulladás kezelésének időtartamát, csökkenti a súlyosbodások valószínűségét és növeli a szervezet ellenálló képességét. Ezt az immunmodulátort a komplex terápia részeként kell bevenni, hat hónapos kortól kezdve 3,5 mg-os adagban reggel 30 perccel étkezés előtt, és 12 éves kortól kezdődően – egy 7 mg-os kapszula. A kúra a betegség tüneteinek megszűnéséig tart, de legalább 10 napig.

Előnyök és hátrányok

A Broncho-Munal ellenjavallt terhes és szoptató nőknél, hat hónaposnál fiatalabb gyermekeknél. Általában jól tolerálható, de vannak mellékhatásai. A leggyakoribb panaszok a hasmenés és a hasi fájdalom, a köhögés és az allergiás kiütések előfordulása. Ha ilyen helyzet áll elő, meg kell szakítani a használatát, és orvoshoz kell fordulni. A termék jó európai minőségű. A gyógyszer ára megfizethető, mivel 500 rbl-ba kerül. Egy minimális kezeléshez legalább 10 kapszulából álló csomagra van szükség.

Ez a gyógyszer 2015 óta nagyon népszerűvé vált hazánkban, amikor átkerült a vény nélkül kapható gyógyszerek közé. Ez lehetővé tette az oroszok számára, hogy vény nélkül használhassák a svájci minőségű gyógyszereket. Lásd a linket.

Imudon

Értékelés: 4.9

Imudon

Az Imudon egy nassolható tabletta, amelyet a francia Solvay Pharmaceuticals gyárt. A tabletták olcsóak, egy 24 darabos csomag nem kerül többe 350 rubelnél. Ez a gyermekeknek szánt immunstimuláns szintén mikroorganizmusok lizátja, de sokkal nagyobb listát tartalmaz. Nemcsak streptococcusok, staphylococcusok és Klebsiella, hanem enterococcusok, corynebaktériumok és fusobaktériumok, candida albicans. A tabletták összetétele tartalmazza a laktobacillusok összetevőit is, amelyek patogén hatásúak és a szájüregben és a garatban leggyakrabban gyulladásos folyamatokat okoznak.

Már maga a felszívódó tabletta formája is azt sugallja, hogy az Imudon szükséges a gyermekek számára a helyi immunitás fokozására a fogorvosi betegségek, a szájüreget érintő ENT-fertőzések esetén. A tabletta aktiválja a fagocitózist, növeli a sejtes immunitást és az immunglobulin A feszültséget a szájnyálkahártyában, valamint fokozza a lizozimtermelést. Az Immudont szájgyulladás, ínygyulladás, súlyos szájüregi diszbakteriózis és szájszag (rossz lehelet) esetén írják fel. Az Imudon krónikus mandulagyulladás és torokfájás, mandulaműtét előtti és utáni műtéti előkészítés, valamint egyéb hasonló helyzetekben javallott. Felnőtteknél ez a gyógyszer alkalmazható a műfogsor illesztési időszakával együtt.

Immunmodulátor 3-14 éves korú gyermekek számára – napi 6 tabletta, lenyelve, 2 órás időközönként, 10 napon át, akut betegségek esetén. 14 év feletti serdülőknek és felnőtteknek napi 8 tabletta.

Előnyök és hátrányok

Az Imudont nem lehet túladagolni, bármennyire is szívod magadba. Ritkán fordulnak elő hányinger, hasi fájdalom, kiütés és csalánkiütés formájában jelentkező tünetek. Az Imudont kombinált terápia részeként, más tablettákkal és injekciókkal együtt is fel lehet írni. Talán az ellenjavallatok közé tartoznak a 3 év alatti gyermekek, mivel a gyermekek nem tudják megfelelően lenyelni a tablettát, de még nekik is adható egy kis tabletta porba zúzva. A gyógyszer ára nagyon alacsony, és az egyetlen hátránya az, hogy a felnőtteknek ellenőrizniük kell a tabletta lenyelésének folyamatát a 3-6 éves gyermekek számára, hogy ne fulladjanak meg. oktatás 1 A gyógyszer ára nagyon alacsony, és az egyetlen hátránya az, hogy a felnőtteknek ellenőrizniük kell a tabletta lenyelésének folyamatát a 3-6 éves gyermekek számára, hogy ne fulladjanak meg.

Az Imudon éppen a gyermekgyógyászati gyakorlatban bizonyult kiváló immunmodulátornak, olvashatja a vonatkozó cikket Erdes C. ., Orvostudományok doktora, professzor, Gyermekbetegségek Tanszék, Első Sechenov Moszkvai Állami Orvosi Egyetem.

IRS-19

Értékelés: 4.9

IRS-19

Az Irs-19 egyáltalán nem tabletta, hanem orrspray. A beadás formája azt mutatja, hogy ez az immunstimuláns állítólag növeli az immunitást a légutak és az orrgarat nyálkahártyáján, és ez igaz. Ez a spray baktériumok – streptococcusok – lizátjait tartalmazza, de csak ezúttal a Streptococcus pneumoniae különböző szerotípusait, valamint a Haemophilus influenzae-t. Ezenkívül a permetet Neisseria, Klebsiella, Enterococcus és más mikroorganizmusok lizátumával dúsítják. A permet tiszta, színtelen vagy enyhén sárgás színű, az IRS-19 enyhén illatos.

A gyógyszer a gyermekek specifikus és nem specifikus immunitását egyaránt erősítheti. A permetezés után gyorsan kialakul a helyi immunválasz, A osztályú szekretoros immunglobulinok termelődnek, a makrofágok aktivitása és a fagocitózis fokozódik, a nyálkahártya lizozimkoncentrációja emelkedik. Az IRS-19 profilaktikusan is alkalmazható. Például, ha a téli időszakban járványos helyzet van az ARI és az influenza, valamint a fül-orr-gégészeti és felső légúti megbetegedések kezelésében. Ezek a hörghurut, mandulagyulladás, különböző orrmelléküreg- és orrmelléküreg-gyulladások, hörghurut, gégegyulladás és egyéb fertőzések.

Ezt a gyermekeknek és felnőtteknek szánt immunmodulátort úgy kell beadni, hogy mindkét orrlyukba egy-egy adagot kell befecskendezni a permetező rövid megnyomásával. Három hónapos kortól biztonságosan használható. Profilaktikusan – 2 héttel a várható járvány kitörése előtt, kezelésre – 1 adag orrjáratonként. 3 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekek esetében az immunmodulátor 1 adagját naponta kétszer, felnőttek és 3 évesnél idősebb gyermekek esetében naponta legfeljebb 5 alkalommal kell bevenni. Ez az orrspray 20 ml térfogatú, és 430-530 rubelbe kerül. A francia Solvay Pharma gyártja.

Előnyök és hátrányok

A termék kényelmes spray formában van, és gyakorlatilag három hónapos kortól biztonságos a csecsemők számára, kiváló francia minőséggel rendelkezik és profilaktikus használatra alkalmas. De az ellenjavallatokat figyelembe kell venni. Ezek az autoimmun betegségek jelenléte és ritka mellékhatások – bőrreakciók és reakciók az orrnyálkahártyán, viszketés és allergiás nátha formájában, a légzőszervi oldalon pedig ritkán köhögés jelentkezhet. Az immunválasz jó aktiválása esetén a kezelés kezdetén a páciens akár 39 fokos lázat is mutathat minden látható ok nélkül, de ez kedvező, mivel az immunrendszer jó válaszát mutatja. Az immunmodulátor nem tartalmaz kórokozókat, csak azok maradványait, így nem kell aggódnia.

Broncho-Vaxom

Értékelés: 4.8

BRONHO-VACSOM

Az ebbe a csoportba tartozó gyermekek számára a legújabb immunmodulátor a svájci BronchoVaxom. Ez a készítmény is kapszulákban van, és 500-870 rubelt kell fizetnie egy 10 kapszulából álló csomagért. Mi ez az anyag?? Ez is egy standardizált lizátum baktériumsejtekből, különböző Klebsiella, Haemophilus influenzae, streptococcusok, staphylococcusok és Moraxella catalis, amely gyakran szerepet játszik a légúti gyulladásokban. Hatása hasonló a Broncho-Munaléhoz, ahol az immunválaszt először a vékonybél nyiroksejtjei építik ki.

A Broncho-Munalhoz hasonlóan bizonyítottan csökkenti a légúti fertőzések gyakoriságát, lerövidíti a hörghurut, gégegyulladás és más fertőzések lefolyását, és növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Ez csökkenti az egyéb gyógyszerek és az antibiotikumok szükségességét.

Igen, a BronchoVaxom beadható gyermekeknek, de csak 12 éves kor felett, a hivatalos utasítások szerint. Bizonyos esetekben a gyermekorvosok kissé meghosszabbítják ezt a korhatárt, és nyolcéves korú gyermekek számára írják elő, nincs alapvető különbség. A kezeléshez vegyen be egy kapszulát reggel egyszer éhgyomorra, legalább 10 napig, vagy amíg a tünetek el nem tűnnek. A súlyosbodások megelőzésére is szedhető, de csak akkor, ha orvos írja fel.

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer figyelemre méltó minőségű, a bakteriális lizátum egyértelmű immunválaszt vált ki, de vannak ellenjavallatok: terhesség és a szoptatás időszaka. Amint láthatja, az ellenjavallatok hivatalos javallata nem mondja ki, hogy a 12 év alatti gyermekek nem szedhetik a Broncho-Vaxomot. Ezért elvileg már 8-10 éves korú gyermekeknek is adható, ha az orvos döntése alapján szükséges.

Lehetnek mellékhatások, de ezek az immunogén baktériumok szokásos mellékhatásai: hasmenés, hasi fájdalom, egyes esetekben köhögés és allergiás kiütés. Az immunaktiváció megnyilvánulásaként láz is előfordulhat, de a szedést követő néhány napon belül, és néha már a második napon a hőmérséklet visszatér a normális értékekre. Kombinációs terápiában gyógyszerként is alkalmazható, és minden más gyógyszerrel kompatibilis.

Endogén immunmodulátorok gyermekek számára

Az endogén immunmodulátoroknak már semmi közük a “külső agresszorokhoz”, a mikroorganizmusokhoz és szerkezeti egységeikhez. Ezek a saját, emberi peptidek, amelyek szabályozhatják az immunitást, és a thymusból, vagy a thymus mirigyből, vagy a csontvelőszövetből származnak. A citokineket az immunitás serkentésére is használják.

Az ebből a csoportból származó immunmodulánsok felírásának leggyakoribb indikációi gyermekeknél a T-limfocita sejtpopulációk és reakcióik zavarai, az antitestogenezis zavarai, amelyek különböző gyakori visszatérő fertőzésekhez vezetnek, amelyeket hagyományos gyógyszerekkel nehéz kezelni. A gyermekgyógyászati gyakorlatban legjobban vizsgált és leggyakrabban felírt endogén immunmodulánsok a következők. A fő hatások a fagocitózis fokozódása, az interleukin, tumor nekrózis faktor és egyéb reakciók limfocita szintézisének növekedése.

T-Activin

Értékelés: 4.9

T-ACTIVIN

Ön aktív már szubkután beadva, és valójában szintén idegen anyag, de nem az első csoportba tartozik, hanem a másodikba. Ez egy szarvasmarha tímusz kivonat. Egy ml T-activin 100 mg ilyen szerves összetevőt tartalmaz. A gyógyszer helyreállítja a T- és B-limfociták számát és arányát, serkenti a regenerációs folyamatokat, és javítja az immunrendszer sejtjeiben zajló folyamatokat. A Tactivin 6 hónapos és 14 éves és idősebb felnőttek és gyermekek esetében egyaránt javallott különböző gennyes, szeptikus és fertőző folyamatok, valamint károsodott tímuszfunkciójú gyermekek esetében. Ezek közé tartozhat a sugárbetegség, különböző daganatok vagy a tímuszmirigy eltávolítása. Különböző krónikus vírusfertőzésekben és az orvos által meghatározott egyéb esetekben javallott. Gyermekeknek életkortól függően 1-5 mg-os napi adagot kell adni. 1 év alatti gyermekek számára – 1 mg, 3 éves kor alatt – 2 mg, 6 éves kor alatt – 3 mg, és így tovább, az orvos által előírtak szerint. A tanfolyam hat hónap elteltével megismételhető. A T-Activint az orosz Biomed cég gyártja, és egy 5 ampullás csomag 600-1000 rubelbe kerül. 10 ampullában.

Előnyök és hátrányok

Meglehetősen jelentős hátránynak tekinthető a naprakész randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatok hiánya, valamint a külföldi szakemberek tapasztalatának hiánya a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban. Ez az immunmodulátor biológiai anyagot, azaz állati kivonatot tartalmaz. Köztudott, hogy Nyugaton a biológiai gyógyszereket elég komolyan veszik. Érdemes felidézni, hogy a borjúvérből származó népszerű Actovegin vagy hemoderivat, amelynek behozatala az Egyesült Államokba teljesen tilos. A modern orvostudomány inkább a szintetikus vegyületek létrehozására összpontosít, és eltávolodik a halak, madarak, sertések és szarvasmarhák kivonataitól.

A randomizált vizsgálatok hiánya ellenére azonban számos helyi immunológus és gyermekorvos a thymus-készítmények jelentős hatékonyságáról számol be. A fertőző betegségek előfordulásának csökkenését eredményezi, és ha a gyermek megbetegszik, a betegség lefolyása enyhébb. A gyógyszer egyéb hátrányai allergiás reakciók formájában jelentkező mellékhatásoknak és meglehetősen magas árnak tekinthetők.

Timogen

Értékelés: 4.8

TIMOGEN

A Timogen érdekes lehetőségnek tekinthető endogén immunmodulátorként gyermekek számára, mivel orrspray formájában kerül forgalomba, és alfa-glutamil-triptofán-nátriumot tartalmaz. Ez egy olyan anyag, amely szabályozza az immunitást, mind a sejtes, mind a humorális immunitást, és javítja a szervezet nem specifikus ellenállását. A gyógyszer serkenti az immunrendszer sejtjeinek regenerálódását és fokozza a receptorok kifejeződését a limfocitákon. Az orrnyálkahártyán történő alkalmazás után a gyógyszer gyorsan bejut a véráramba, és az enzimek hatására triptofánná és glutaminsavvá bomlik, amelyek hatással vannak az immunsejtekre.

Az immunmodulátor az akut és krónikus felső légúti fertőzések, mind bakteriális, mind vírusos fertőzések kezelésére javallott. Az immunmodulátort kemoterápia, antibiotikumok és sugárterápia során az immunhiány korrekciójára, a vérképzés és az immunitás trauma és műtét utáni depressziójának megelőzésére írják elő. A Timogen-t egy és hat év közötti gyermekeknek adják, orrjáratonként 1 adagot, naponta egyszer. Az immunmodulátort a Cytomed, ZAO állítja elő, és egy 10 ml-es flakon egy adagolóeszközzel 2020 nyarán 300-500 rubelbe fog kerülni.

Előnyök és hátrányok

Az intranazális beadás előnyei nyilvánvalóak: kényelmes, egyszerű és biztonságos. Az allergiás nátha ritka mellékhatás, ezért a túlérzékenységen kívül az ellenjavallatok az 1 évnél fiatalabb életkor, a terhesség és a szoptatás. A gyógyszer csökkenti a gyulladásos és fertőző betegségek tüneteit, lerövidíti a betegség időtartamát, és növeli a szervezet ellenálló képességét a gyermekeknél. Hátrányai talán a kis fiolamennyiségű, meglehetősen magas ár és a gyógyszertárakban való forgalmazás hiánya.

Citokinek gyermekek számára

A citokinek és analógjaik egyfajta “nehéztüzérség” az immunmodulátorok világában. Egyszerű hörghurut vagy arcüreggyulladás esetén már nem javallott. A citokinek az immunológusok előjoga, és a gyermek alapos immunológiai vizsgálata után, sőt a másodlagos immunhiány diagnózisa után írják fel őket. A citokinek súlyos, visszatérő fertőzések esetén javallottak. A citokinek közé tartoznak az interleukinok, az interferoninduktorok, az interferonok, a különböző kolóniastimuláló faktorok, a tumor nekrózis faktorok, a tumornecrosis faktorok és a citokinek.

Az interferonok eredete lehet természetes, amelyek vírusok által stimulált természetes emberi leukocitákból származnak. Létezhetnek géntechnológiával előállított rekombináns interferonok is, amelyeket baktériumok állítanak elő. Egy speciális plazmidgént illesztenek be beléjük, amely a normál, emberi interferon szintézisét kódolja. Az ilyen rekombináns interferonok nem kapcsolódnak az emberi szervezethez, és az emberi testen kívül nyerik őket. Ezért nincs lehetőség arra, hogy a fehérvérsejtek donorjától fertőzést kapjanak vagy továbbadjanak, ami elméletileg lehetséges a természetes interferon esetében. Nézzük meg e csoport néhány legnépszerűbb gyógyszerét, amelyeket a gyermekgyógyászati gyakorlatban használnak.

Viferon (kenőcs, gél, kúp)

Értékelés: 4.9

Viferon

A Viferon egy nagyon népszerű immunmodulátor Oroszországban, amely az interferonok alfa-2b családjába tartozik. Ez egy rekombináns, genetikailag módosított interferon, amelyet kézi E. coli sejtek segítségével állítanak elő. Ezek egy speciális plazmidot tartalmaznak, amely képes kódolni egy vele teljesen azonos összetételű humán leukocita interferon fehérjét. A Viferon kifejezett immunmoduláló hatással rendelkezik, gyakori légúti vírusfertőzésekben szenvedő betegek számára írható fel, és koraszülötteknél is alkalmazható. A gyermekorvosok nagyon kedvelik a Viferont, különösen végbélkúpok formájában. Például 10 darab, egyenként 150 000 egységet tartalmazó Viferon végbélkúp átlagosan 250 rubelért vásárolható meg egy gyógyszertárban. A Viferont a Feron Ltd. gyártja.

A Viferon méhen belüli fertőzés gyanúja, akut légúti vírusfertőzések és bakteriális tüdőgyulladással szövődött influenza esetén javallott. A Viferon az újszülöttek és koraszülöttek különböző fertőzéseit kezeli. E betegségek közé tartozik a szepszis, a herpesz és a chlamydia, a CMV-fertőzés, a zsigeri candidiasis, az enterovírus-fertőzés. A Viferont az urogenitális traktus patológiájára és a krónikus vírusos hepatitisre írják fel gyermekeknél és felnőtteknél, a komplex terápia részeként.

A Viferont rektálisan adják 7 éves korig, beleértve az újszülötteket és koraszülötteket is, naponta kétszer 1 kúp 150 000 NE-t 5 napon keresztül. A különböző terhességi korban koraszülött gyermekeknél a kezelés dózisát és gyakoriságát az orvos határozza meg.

Előnyök és hátrányok

Sajnos a Viferon hatékonyságát nem értékelték kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált, nemzetközi vizsgálatokban. Az interferonok bizonyítottan csak nagyon magas koncentrációban és hosszú ideig működnek, ezért az endogén interferon képes megbirkózni a fertőzésekkel. Ez a gyógyszer egyértelmű hátránya. Azt is figyelembe veheti, hogy ez a hátrányok vége, mivel a mellékhatások rendkívül ritkák, és bőrkiütések és viszketés formájában jelennek meg, és a gyógyszer a terhesség 14 hete óta engedélyezett, és a szoptatás alatt és a legkorábbi életkorban is használható. oktatás 1 A mellékhatások a terhesség 14. hetétől kezdődően, a szoptatás alatt és a legkorábbi életkorban is alkalmazhatók. A gyógyszer mindenhol kapható és olcsó.

Neupogen

Értékelés: 4.9

Neupogen

A Neupogen vagy Filgrastim nemcsak a gyermekgyógyászati gyakorlatban használt gyógyszer, hanem nagyon sok olyan felnőtt betegnél is, akiknek a leukocitás vérképzése gátolt. Ennek oka a kemoterápia és a sugárterápia által okozott csontvelődefektusok. A Neupogen nagyon gyorsan és jól növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek nem csak normálisan működnek, hanem még fokozott aktivitással is.

A gyógyszert felnőtteknél és gyermekeknél immunszuppresszív és citotoxikus kemoterápiában, pl. rosszindulatú daganatok esetén igazolt neutropenia esetén alkalmazzák. A gyógyszer súlyos, veleszületett neutropeniában szenvedő gyermekeknél javallott, ha a neutrofilok száma kevesebb, mint 0,5*109/. A gyógyszert különböző sémák szerint szubkután vagy rövid intravénás infúzió formájában adják. Nem térünk ki rájuk, mivel a kemoterápia, a csontvelő-átültetés és a súlyos krónikus neutropenia, valamint a HIV-fertőzés miatti neutropenia mind saját kezelést igényel. Ez a gyógyszer egy fecskendő tubusban kapható, 2850 rubeles áron, Európában gyártják.

Előnyök és hátrányok

A Neupogen természetesen nagyon gyorsan növeli a funkcionálisan aktív fehérvérsejtek számát, és szinte minden esetben munkára serkenti a vörös csontvelőt, ha helyesen és előírás szerint adják be. Ez a fő érdeme. És nem alaptalan azt állítani, hogy a Neupogen mind a gyermekeket, mind a felnőtteket megmenti a haláltól. Természetesen, mint minden komoly gyógyszernek, a Neupogennek és generikumainak is lehetnek mellékhatásai. A legfontosabbak a mellkasi fájdalom, hányinger, köhögés és bőrkiütés, fejfájás és fokozott májenzim-aktivitás. A gyógyszer azonban ellenjavallt Kostman-szindrómában vagy súlyos veleszületett neutropeniában. Nem adható egyidejűleg sugár- és kemoterápiával, hanem csak a kezeléseket követően, külön-külön. Rendkívül fontos, hogy e gyógyszer alkalmazása csak onkológus vagy hematológus felügyelete mellett történjen, a gyermekorvosok nem írják fel a Neupogent vagy analógjait.

Roncoleukin (IL-2)

Értékelés: 4.8

Roncoleukin (IL-2)

Bizonyos esetekben fontos, hogy interleukinokat írjanak fel a gyermekeknek is. Ilyen például a hazai Roncoleukin, vagy az interleukin-2. Így egy 3 db 1 ml-es ampullából álló csomag 500 mcg/ml dózisban 3500 rubel áron vásárolható meg. A Roncoleukint a hazai Biotech cég állítja elő. Az interleukin-2-t általában a T-helperek szintetizálják, válaszul az antigénekkel való stimulációjukra. Ezután specifikus receptorokhoz kötődik, és hatással van a makrofágok, monociták, limfociták növekedésére. Az IL-2 védelmet eredményez a rosszindulatú daganatok és a különböző fertőzések kórokozói ellen.

A ronkoleukin szó szerint születéstől kezdve adható számos bizonyítottan immunhiányos gyermekbetegség, súlyos fertőzések és gyulladásos állapotok esetén. Ezek a következők: hashártyagyulladás, súlyos tüdőgyulladás, mikrobiális szepszis újszülötteknél, egyéb általános súlyos fertőzések… A Roncoleukin tehát nem ambuláns, hanem kórházi kezelés. Naponta egyszer, szubkután vagy intravénás cseppentéssel, meghatározott adagokban. A ronkoleukin kezelést különböző műveletek után, a különböző fertőző fókuszok fertőtlenítése és lecsapolása után kell elvégezni.

Előnyök és hátrányok

A ronkoleukin nagyon súlyos gyógyszer, és a mellékhatások között szisztémás reakciók is előfordulhatnak. Hidegrázás és láz. Ez azonban paracetamollal és ibuprofennel kezelhető, és a gyermekeknek szánt immunmodulátorral végzett kezelés nem szakítható meg. Az ellenjavallatok közé tartozik az autoimmun gyermekgyógyászati kórkép, a szív- és szív-légzési elégtelenség, a terhesség, az interleukinnal és az élesztővel szembeni túlérzékenység, mivel az élesztősejtek szintetizálják az interleukint. A Roncoleukin nem alkalmazható terhesség, máj- vagy veseműködési zavarok esetén. De minden hátránya ellenére a Roncoleukin, akárcsak a Neupogen, egy immunmodulátor, amely valóban megmentheti a gyermek életét és egészségét.

Polioxidonium

Értékelés: 4.8

POLIOXIDONY

Végezetül, befejezésül, bemutatunk egy népszerű szintetikus, kémiai immunmodulátort – polyoxidonium. Mi a szintetikus szerek előnye?? Az a tény, hogy a molekula irányított keresése során pontosan azokat a gyógyászati tulajdonságokat fekteti le, amelyekre szükség van. A kémiailag tiszta szintetizált anyagnak nincsenek biológiai szennyeződések, különböző ballasztok által okozott mellékhatásai, és nem okoz allergiát. Ezért magasabb biztonsági profillal rendelkezik.

A polioxidonium szájon át szedhető gyógyszer, és 10 db 12 mg-os tabletta átlagosan 720 rubelbe kerül csomagonként. Termel polioxidonium hazai vállalat Petrovax. A polioxidonium aktiválja a citokinek szintézisét, de csak akkor, ha alacsony a szintje. Ezért a polioxidon nem meríti ki a vérképzőrendszer tartalékát. A polioxidonium az immunitás mechanizmusainak aktiválásakor nem zavarja a természetes gátlási útvonalakat. Közvetlenül befolyásolja a fagocitózist, növeli az antitest-szintézis és a különböző interferonok stimulációját.

A gyógyszert szublingválisan, a nyelv alatt adják be különböző fertőző folyamatokban, különösen a száj- és garat, a belső és középfül, a különböző arcüreggyulladások, a bakteriális, vírusos és gombás folyamatok által komplikált allergiás betegségek esetén. A polioxidónium önállóan, monoterápiaként és kombinált kezelésben is alkalmazható. A nyelv alatt kell bevenni fél órával étkezés előtt naponta kétszer, 3-10 éves korú gyermekek – fél tabletta.

Előnyök és hátrányok

A polioxidonium kevés mellékhatást okoz, de ellenjavallt három év alatti gyermekeknél, terhes és szoptató nőknél, akut veseelégtelenség esetén. A polioxidont a gyermekorvosok előszeretettel írják elő a fül-orr-gégészeti betegségek, a gyermekfogászat és a pulmonológia kezelésében. A gyógyszer olcsó és nagyon jól tolerálható.

Következtetés

Összefoglalva, a gyermekkori immunmodulátorok témája itt nem ér véget. Speciális esetekben, amikor szisztémás, súlyos gyulladásos betegségek, szepszis van, akkor először is a bevált immunkorrekciós módszert kell alkalmazni, amely növeli a túlélési arányt. Ez egy intravénás immunglobulin terápia. A standard immunglobulinok vagy G osztályú immunglobulinokat, vagy mindhárom antitestosztályt tartalmazzák. Nagyon fontos, hogy időben elkezdjük az immunglobulinokkal való kezelést, mert a gyermek élete függ tőle.

Az immunmodulánsokat allergiás betegségekben nagy óvatossággal kell felírni, és csak akkor, ha a fertőző betegségek szerepe az allergia kialakulásában nagyon nagy, amikor a gyermeknek csökkent a fertőzésellenes immunitása.

Mit ne tegyen az orvos? Immunmodulátorokat, különösen injekciós készítményeket, csak akkor szabad felírni, ha a másodlagos immunhiány klinikai és laboratóriumi megnyilvánulásai egyáltalán nem állnak fenn. Néhány immunmodulátor – mint például az IRS 19 – kivételként leírták, és megelőző intézkedésként alkalmazható. A másodlagos immunhiány jeleivel rendelkező gyermeket gyermekorvosnak, szakembereknek, allergológus-immunológusnak kell megfigyelnie és a szükséges vizsgálatokat elvégeznie.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: