A 10 legjobb vitamin sportolóknak

A sportolók olyan emberek, akik folyamatosan nagyfokú fizikai és mentális stressznek vannak kitéve. Nagyobb szükségük van vitaminokra és ásványi anyagokra, mivel a vitaminok olyan anyagok, amelyek a szervezetben minden biokémiai reakciót szabályoznak.

Miért van szüksége a sportolóknak speciális vitaminokra

A sportolók olyan emberek, akik sokat követelnek a testüktől. De különleges gondozást igényelnek a testükkel kapcsolatban. Az aktív életmód nemcsak az energiafogyasztást, hanem a létfontosságú anyagok fogyasztását is növeli. A vitaminszükséglet több mint kétszeresére nő a fizikai megterhelés során. A hiányosságok 7-12%-os csökkenést okoznak a sportolók maximális teljesítményében, oxigénfogyasztásában, állóképességében, fizikai erejében és a vér tejsavszint emelkedésében.

A megnövekedett vitamin- és mikrotápanyag-felhasználás okai edzés közben:

 1. Az alapvető tápanyagok elégtelen bevitele a táplálékból. Ez különösen igaz az olyan sportágakra, ahol a “versenyformát” többek között a “kiszárítással” érik el – hosszú távú étrendi megszorításokkal.
 2. Gyorsított anyagcsere. Az energia-anyagcserét biztosító valamennyi reakcióhoz vitaminok részvételére van szükség. A fokozott fizikai erőfeszítés a B-vitaminok és ásványi anyagok fokozott beviteléhez vezet. Vasra, B12-vitaminra és folsavra van szükség ahhoz, hogy a szervezet elegendő oxigénhez jusson a megfelelő vérképzéshez.
 3. Oxidatív stressz.Az energiatermelési folyamatok katabolikusak, azaz olyan reakciók, amelyek összetettebb anyagokat egyszerűbbekre bontanak le. Ez szabad gyököket, azaz reaktív oxigénfajokat hoz létre, amelyek károsítják a sejtmembránokat. Ez a szervezet normális állapota, és az ellene való védekezés mechanizmusai kidolgozottak. Ahhoz azonban, hogy az antioxidáns rendszer megfelelően működjön, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség: C, E, béta-karotin, réz, cink, szelén, mangán.
 4. Vitaminok és ásványi anyagok elvesztése az izzadással. A bőr nemcsak nátriumot és klórt, hanem magnéziumot, kalciumot, káliumot, B-vitamint, vasat, cinket és rezet is eltávolít.

A sportolóknak szánt vitaminkomplexek összetétele általában nemcsak a vitaminokat tartalmazza. hanem ásványi anyagokat és más anyagokat is, amelyek befolyásolják a szervezet működését.

A teljesítmény és az energia érdekében általában hozzáadják őket:

 1. B-vitaminok. Részt vesznek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjének minden folyamatában, beleértve azokat is, amelyek energiát eredményeznek. Szabályozzák az idegrendszert – itt nem szabad elfelejteni, hogy a sportolók által túledzésként ismert állapot nemcsak az izomfáradtság, hanem a központi idegrendszer túlterhelése miatt is kialakulhat.
 2. L-karnitin. Szigorúan véve ez az anyag nem nevezhető sem vitaminnak, sem vitaminszerű anyagnak, mivel a szervezetben szintetizálódik. De szerepel a legjobb vitaminok között a sportolók számára, mert a levokarnitin a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja – a sejt “energiaállomások” -, és részt vesz az energiaanyagcsere szabályozásában. oktatás 1 A levokarnitin a mitokondriumokba szállítja a zsírsavakat. Egyes kísérletek kimutatták, hogy javítja a fizikai teljesítményt, az állóképességet és késlelteti a fáradtság kialakulását.
 3. Magnézium. Részt vesz az izomösszehúzódás folyamatában, az idegimpulzusok továbbításában.

A gyógyulás javítása:

 1. Kálium.A magnéziumhoz hasonlóan felelős az ideg-izom impulzusok továbbításáért. De szabályozza a glikogén, az “állati keményítő” felhalmozódását is, amely az izmokban és a májban lévő glükóztartalékokat építi fel.
 2. Kalcium.Köztudott tény, hogy az izommunka jót tesz a csontoknak – ezért ajánlják a súlyzós edzést a csontritkulás megelőzésére az idősebb nőknél. Ahhoz azonban, hogy a kalcium elraktározódjon a csontokban, a táplálékban kellő mennyiségben kell rendelkezésre állnia. Különösen fontos azok számára, akik intolerancia vagy diétás okok miatt nem fogyasztanak tejtermékeket.
 3. D-vitamin.Legismertebb a szervezet kalcium-anyagcseréjének szabályozásában kifejtett hatásáról. Támogatja a vázizomzat aktivitását, növeli az erőt és a teljesítményt, és fokozza az izomnövekedést a regenerálódás során. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sportolók akár 90%-ának csökkent a D-vitamin metabolitok plazmaszintje, ami hiányra utal.

Javítja a szervezet ellenálló képességét.A jól ismert antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, a szelén, a béta-karotin, a bioflavonoidok kulcsszerepet játszanak ebben. Védi a szervezetet a fokozott fizikai aktivitás okozta oxidatív stresszel szemben, javítja az oxigénstátuszt és fenntartja az immunrendszer normál működését.

A legjobb vitaminok rangsorolása a sportolók számára

Jelöléshelytermék neveár
A legjobb vitaminok férfi sportolók számára1Optimum Nutrition Opti-Men1 080€
2VP Laboratórium
  Férfi sport
1 880€
3ALLMAX Nutrition, Premium Vitaform, Performance M
  tiVitamin
1 550€
4Universal Nutrition Animal Pak2 380€
A legjobb vitaminok női sportolók számára1NutraBio Labs, Formula for Women M
  tiSport
1 600€
2EVLution Nutrition, Multivitamin nőknek2 185€
3Optimum Nutrition, Opti-Women1 240€
A legjobb vitaminok a sportolók számára a gyerekek számára1Multi-tabs Junior224€
2Complivit aktív265€
3Ábécé hatás295€

A legjobb vitaminok férfi sportolók számára

A férfiaknak szánt vitaminkomplexeket általában a fizikai teljesítmény, az erőállóképesség és az izomnövekedés javítására tervezték. Ezenkívül gyakran olyan anyagokkal egészítik ki őket, amelyek javítják a férfiak egészségét.

Optimum Nutrition Opti-Men

Értékelés: 4.9

Optimum Nutrition Opti-Men

A vitaminok és ásványi anyagok mellett aminosavkomplexet is tartalmaz (a valin, leucin, izoleucin BCAA-ként ismert, és további energiaforrásként funkcionálhat). A készítményben szereplő gyógynövény-komplexek célja, hogy a szervezetet természetes antioxidánsokkal-bioflavonoidokkal lássák el, és fenntartsák a férfi reproduktív rendszer egészségét: ebben az irányban a törpepálmamag-kivonatok, a tökmagok hatnak. ginzeng és ginkgo biloba. Hozzáadott antioxidánsok: A C- és E-vitaminok alfa-liponsavat, luteint, kolint, kriptoxantint és zeaxantint tartalmaznak.

A vitamintartalom meglehetősen magas, de figyelembe véve, hogy a sportolók vitaminszükséglete legalább kétszer olyan magas, a gyártó által választott adagok nem tűnnek túlzottnak.

90, 150 vagy 240 tablettás kiszerelésben kapható.

Előnyök

 • magas vitamintartalom,
 • A prosztata egészségét és a szexuális funkciókat támogató növényi kivonatokat tartalmaz,
 • Antioxidánsokat tartalmaz, beleértve a természetes eredetűeket is.

Hátrányok

 • 3 tabletta naponta,
 • A nagy tablettákat kényelmetlen lenyelni,
 • magas ár.

VP Laboratórium
  Férfi sport

Értékelés: 4.6

VP Laboratory <ul></div><p>A “tra Men’s Sport” src=”/wp-content/uploads/2023/02/8171666194491-3210.jpg” height=”400″ title=”VP Laboratórium </p><ul>tra Men’s Sport”></p><p>Komplex vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, mint a cink, szelén, réz, króm. Az L-Taurin, L-Methionin, L-Glutamin és L-Karnitin segít energiát biztosítani és javítja a regenerálódást. A sportolóknak szánt vitaminokban található három növényi kivonat-komplexum célja a memória és a prosztata egészségének javítása, valamint a szervezet természetes antioxidánsokkal – bioflavonoidokkal – való ellátása.</p><p>Ajánlott napi 2 tabletta bevétele.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>komplex vitamin összetétel,</li><li>Természetes antioxidáns,</li><li>Növényi komplexet tartalmaz a memória javítása érdekében,</li><li>Támogatja a férfiak reproduktív egészségét.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>különös szag,</li><li>2 tablettát kell bevenni naponta.</li></ul><h3>ALLMAX Nutrition, Premium Vitaform, Performance M</p><ul>tiVitamin</h3><p>Értékelés: 4.3</p><div style=ALLMAX Nutrition, Premium Vitaform, Performance M<ul></div><p>tiVitamin” src=”/wp-content/uploads/2023/02/14016666194491-6810.jpg” height=”400″ title=”ALLMAX Nutrition, Premium Vitaform, Performance M</p><ul>tiVitamin”></p><p>A vitaminokat olyan sportolók számára tervezték, akik inkább az élelmiszerekből szerzik be mindazt, amire szükségük van, és a vitamin-ásványi anyag komplexeket csak támogatásként, de nem a létfontosságú anyagok elsődleges forrásaként használják. Vitamin tartalma a toplista ezen részének korábbi termékeihez képest alacsony, de 3 féle gyógynövénykomplexet tartalmaz: antioxidáns, a férfiak egészségének támogatására, a kognitív funkciók (figyelem és memória) támogatására, az ízületek számára (glükozamin, kondroitin, metil-szulfometán).</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>A vitamintartalom megfelel a szabványos orvosi előírásoknak, anélkül, hogy túllépné azokat,</li><li>antioxidáns komplex,</li><li>Komplex a figyelem és a memória javítására,</li><li>Férfi egészség komplexum,</li><li>viszonylag kedvező ár.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>2 tabletta naponta,</li><li>A vitamintartalom elégtelen lehet extrém fizikai megterhelés esetén.</li></ul><h3>Universal Nutrition Animal Pak</h3><p>Értékelés: 4.0</p><div style=Universal Nutrition Animal PakUniversal Nutrition Animal Pak

Értékelés: 4.0.

Szigorúan szólva, a sportolók számára készült vitaminok gyártója nem határozta meg a potenciális vásárló nemét. Mivel a komplex nem tartalmaz vasat, mindenekelőtt férfiaknak ajánlott: a nők számára fiziológiájuk miatt ez az elem létfontosságú.

A vitaminok és mikrotápanyagok mellett aminosavkomplexet is tartalmaz, amely adagonként 5 g tiszta fehérjét pótol. Tartalmaz továbbá emésztést elősegítő enzimeket, növényi antioxidánsok komplexét és a májműködést támogató komplexet, beleértve a máriatövist, kolint, inozitolt, para-aminobenzoesavat, valamint a májfunkciót támogató enzimeket. Az L-karnitin és az eleutherococcus kivonat segít javítani a fittséget és az állóképességet.

A termék formája különbözik a többi vitamintól a sportolók számára a legjobb minősítés ezen szakaszában. A gyártó a tabletták helyett egy sok vízben feloldandó és étellel együtt bevehető port készített. Napi adag 1-2 tasak, a fizikai aktivitástól függően. Meg kell jegyezni, hogy a termék vitamintartalma, különösen a vízben oldódó vitaminoké, meglehetősen magas, ezért az amatőr sportolóknak lehetőleg egy tasakra kell korlátozniuk magukat. De még így is nehéz ezeket a vitaminokat gazdaságosnak nevezni.

Előnyök

 • Vízben feloldódik, nem kell tablettákat lenyelni;
 • emésztőenzim komplex,
 • komplex. Segít a helyreállításban.

Hátrányok

 • magas ár.

A legjobb vitaminok női sportolók számára

A fő különbség a “női” és a “férfi” vitaminok között a vastartalomban van. A férfiaknak, ha nem szigorúan vegánok, általában nincs szükségük e makrotápanyag pótlására. A női szervezet azonban minden hónapban veszít vasat, és az oroszországi nők akár fele rejtett vashiányban szenved. A “rejtett” ebben az összefüggésben azt jelenti, hogy még nincs vérszegénység, de a szervezet vastartalékai kimerültek.

A hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek nincs szükségük további vasra, mivel a havi vérveszteségük a sokszorosára csökken, és a menopauza utáni nőknek sem. Ezek a kategóriák is használhatják a “férfi” vitaminokat. A többiek számára jobb, ha speciális termékeket használunk. Sajnos nem sok vitamin áll rendelkezésre a női sportolók számára.

NutraBio Labs, Formula for Women M
  tiSport

Értékelés: 4.8

NutraBio Labs,  M<ul></div><p>tiSport” src=”/wp-content/uploads/2023/02/24716666194491-6110.jpg” height=”400″ title=”NutraBio Labs, Formula for Women M</p><ul>tiSport”></p><p>Ennek a komplexnek a jellemzője – az összes ásványi anyag kelát formájában van jelen – szerves vegyületek formájában, amelyeket a szervezet jobban asszimilál, mint a szervetlen sókat. A vitaminok és ásványi anyagok mellett a sportolóknak szánt komplex összetétele növényi bioflavonoidokat – antioxidánsokat és alfa-liponsavat tartalmaz, amely májvédő tulajdonságokkal rendelkezik, segít szabályozni a vércukorszintet, és a fizikai aktivitás során serkenti a zsír felhasználását energiacélokra. Ezt a tulajdonságot gyakran úgy értelmezik, hogy “elősegíti a fogyást”, ami nem teljesen igaz – ha nem figyelsz a kalóriabevitelre, a zsírraktárak az edzés után feltöltődnek.</p><p>A gyártó napi négy kapszulát javasol, de ebben az esetben a napi vitaminbevitel nagyon magas lesz, ezért a nem hivatásos sportolóknak az ajánlott adag felére kell korlátozódniuk. Ebben az esetben a 120 kapszulát tartalmazó standard csomag 2 hónapra elegendő, így a vitaminkomplex költsége megfizethetőbbé válik.</p><h4>A</h4><ul><li>Alfa-liponsavat tartalmaz, amely védi a májat és normalizálja a szénhidrát-anyagcserét;</li><li>Növényi bioflavonoidokat tartalmaz,</li><li>Minden ásványi anyag szerves vegyületek formájában van jelen, amelyek könnyebben asszimilálódnak.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>Ajánlott napi 4 kapszula bevétele;</li><li>Nagy dózisú vitaminok, ha a gyártó által ajánlott módon szedjük,</li><li>magas ár.</li></ul><h3>EVLution Nutrition, multivitamin nőknek</h3><p>Értékelés: 4.5</p><div style=EVLution Nutrition, női multivitamin

A másik komplex kelátolt vagy természetes eredetű ásványi anyagokból áll, mint például az algakivonatból származó jód. Ezekhez a vitaminokhoz számos gyógynövénykivonatot adtak a sportolók számára, amelyek a nők egészségének szempontjait befolyásolják. Például a kínai boszorkánymogyoró és a Vitex sacred normalizálják a női hormonális egyensúlyt. A medvehagyma, a henteskömény és a ló gesztenye kivonata erősíti a vénafalat, megelőzve a visszerességet, amely köztudottan jobban érinti a nőket, mint a férfiakat. Garcinia cambogia elősegíti a fogyást. A komplex alfa-liponsavat és természetes antioxidánsokat is tartalmaz.

A gyártó napi két kapszulát javasol, a szokásos gyógyszertári komplexekhez képest magas vitaminbevitellel, de még mindig alacsonyabb, mint az előző termék a sportolók legjobb vitaminjainak értékelésében.

Előnyök

 • Életfontosságú kivonatok a nők egészségének támogatására,
 • minden ásványi anyag szerves vegyületek formájában van jelen, amelyek könnyen asszimilálódnak,
 • Alacsony költség (2 hónapig elegendő, még akkor is, ha követi a gyártó ajánlásait, és nem csökkenti az adagot).

Hátrányok

 • erős specifikus szag,
 • A nagy tablettákat nehéz lenyelni.

Optimum Nutrition, Opti-Women

Értékelés: 4.2

Optimum Nutrition, Opti-Women

A rangsor férfiaknak szánt komplexeknek szentelt részében már megnéztük a gyártó vitaminjait, most beszéljünk arról, hogy a női. A vitaminok alacsonyabb dózisa mellett (a gyártó azt javasolja, hogy a férfiak napi 3 kapszulát, a nők pedig napi 2 kapszulát vegyenek be), a gyógynövény-kiegészítők összetétele is eltérő. A női vitaminok fitoösztrogén tulajdonságokkal rendelkező szójaizoflavonokat tartalmaznak. A Vitex sacred és a dudnik chinensis (dong quai) kivonatok hasonló módon működnek. A vénás tónust javító kivonatokat, növényi antioxidánsokat, garcinia cambogia-t és alfa-liponsavat is tartalmaz.

Előnyök

 • Fitoösztrogéneket tartalmaz,
 • A növényi kivonatok támogatják a női hormonális egyensúlyt,
 • Támogatja a fogyást,
 • viszonylag olcsó ár.

Hátrányok

 • Nagyon magas napi vitaminbevitel, ha a gyártó ajánlásait követik.

A legjobb vitaminok a gyermek sportolók számára

A sportoló gyermekek és fiatalok számára a vitaminok kiválasztása sokkal nehezebb, mint a felnőttek számára: a legtöbb sportkiegészítő gyártó a termékein 18+. Tehát a megfelelő termékeket a szokásos gyógyszertári készítmények között kell keresni.

Multi-tabs Junior

Értékelés: 4.7

Multi-tabs Junior

4 és 11 év közötti gyermekeknek szánt, naponta egyszer bevehető rágótabletta formájában kapható. B-, D-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz: cink, jód, szelén, króm, réz, vas. Támogatja a vázképződést (D-vitamin és kalcium), az idegrendszert (B-vitaminok, folsav), a szív- és érrendszert (magnézium), a vérképzést (vas, cink, folsav, B12-vitamin). A jód a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez, a króm az inzulin szintéziséhez szükséges.

Előnyök

 • 4 éves kortól engedélyezett,
 • 1 tabletta naponta,
 • A növekvő szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Hátrányok

 • nincs.

Complivit aktív

Értékelés: 4.4

Complivit aktív

7 és 12 év közötti gyermekek számára, napi 1 tabletta. Összetétele hasonló a fiatal sportolóknak szánt korábbi vitaminkomplexuméhoz, de tartalmaz rutint – természetes antioxidánst, fluort és foszfort a fogzománc javítása érdekében.

Előnyök

 • 1 tabletta naponta,
 • Antioxidánsokkal megerősítve.

Hátrányok

 • Kis korosztályi felhasználási tartomány.

Ábécé hatás

Értékelés: 4.1

Ábécé hatás

14 évesnél idősebb serdülőknél történő alkalmazásra engedélyezve. A szokásos vitaminok és ásványi anyagok mellett L-karnitin, alfa-liponsav, antioxidánsokban gazdag zöldtea-kivonat, a szövetek energiaellátását javító borostyánkősav.

A komplexum 3 tablettás csoportra oszlik – reggel, délután és este. A gyártó ezt azzal indokolja, hogy így az összeegyeztethetetlen vitaminok és ásványi anyagok nem kerülnek egyidejűleg bevitelre. De ezt nem tartanánk előnynek, mert minden modern vitamin mikrogranulátum formájában áll rendelkezésre, amely a gyomor-bélrendszerben különböző időpontokban szabadul fel, pontosan azért, hogy megakadályozza a kémiailag inkongruens elemek keveredését. Nem triviális feladat rávenni egy tinédzsert, hogy naponta háromszor tablettát vegyen be.

Előnyök

 • olyan anyagokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a fizikai megterhelés utáni regenerálódást,
 • Javítja az energia-anyagcserét.

Hátrányok

 • Naponta háromszor kell bevenni.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: