A 7 legjobb fogamzásgátló

*A szerkesztőség szerint a legjobb. kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt konzultálni kell egészségügyi szakemberrel.

A családtervezés nagyon fontos tényező a modern társadalom harmonikus fejlődésében. A fogamzásgátlás pedig fontos szerepet játszik. A modern orvostudomány a különböző fogamzásgátló és megelőző módszerek hatalmas arzenáljával rendelkezik. Az első helyen a sterilizáció áll, amelynek során például a férfiak vasorectomián esnek át. Ez a módszer garantálja az abszolút sikert, de sajnos a jövőben nem lehetséges a gyermekvállalás.

Vannak különböző méhen belüli fogamzásgátlók, az úgynevezett spirálok, vannak hormonális injekciók, barrier fogamzásgátló módszerek. E csoport leghíresebb képviselője az óvszer. Az óvszer előnye, hogy nemcsak a megtermékenyülés ellen véd, hanem a szexuális úton terjedő betegségek ellen is. Sok lehetőséged van, ha véletlenül elszakítasz egy óvszert. Sok nő használja a természetes naptári módszert, amikor a szex csak a biztonságos időszakban lehetséges, de ennek a módszernek a hatékonysága alig haladja meg a 60%-ot.

A méhen kívüli közösülés az esetek 80%-ában védelmet nyújt a megtermékenyülés ellen, de ismert kellemetlenségekkel jár, és a közösülés állandó megterhelésével jár. Különböző spermiummegsemmisítő szereket – spermicideket – is használnak. Különböző krémek, kúpok és tabletták formájában kaphatók, intravaginálisan adják be őket, és fizikailag elpusztítják a hímivarsejteket. Ennek a módszernek a hatékonysága szintén nem haladja meg a 70%-ot.

Ezért a modern nők inkább az orális fogamzásgátlókat, nevezetesen a tablettás hormonális gyógyszereket részesítik előnyben, és hatékonyságuk, ha jelzik, több mint 99% -os. A megbízhatóság tekintetében a sterilizálás után a második helyen állnak. Ezért ez a minősítés magában foglalja a magas színvonalú és hatékony orális fogamzásgátlók csoportjának modern gyógyszereit, amelyeket a nőgyógyászok aktívan előírnak. A termékek árait 2018 őszére adják meg, a különböző tulajdonformák gyógyszertárai számára, amelyek az Orosz Föderáció nagyvárosaiban találhatók. A sürgősségi fogamzásgátlás, az injekciós fogamzásgátlás és a helyi fogamzásgátlás is szóba kerül.

Legjobb fogamzásgátlók

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb orális fogamzásgátlók 1 Monofázisos OC-k 956€
2 Kétfázisú OC-k 529€
3 Trifázisos OC 267€
A legjobb sürgősségi fogamzásgátlás 1 Escapel, (Postinor) = Levonorgestrel 394€
2 Mifegyn, Agesta, Gynepristone, Genale, Mifolian (Mifepristone) 310€
A legjobb helyi fogamzásgátlók: krémek, gyűrűk, spirálok 1 Pharmatex (benzalkónium-klorid) 237€
2 A Mirena spirál 9 190€

A legjobb orális fogamzásgátlók

Először is, ennek a gyógyszercsoportnak a neve zavart okoz az orvosi oktatás nélküli személyek számára. Az orális fogamzásgátlóknak semmi köze az orális szexhez, egyszerűen a latin nyelvből fordítva “orális”, vagy “orális” azt jelenti, hogy bármilyen eszköz használata a szájon keresztül. Minden tablettát szájon át, azaz szájon át kell beadni. És a fogamzásgátlók rövidebb nevet kaptak.

Ezeknek a fogamzásgátlóknak több típusa létezik. Az első és legnépszerűbb csoport a kombinált termék, amely két különböző női hormont tartalmaz: ösztrogén- és progeszteronszármazékokat. Ezeket OC-knek, azaz kombinált orális fogamzásgátlóknak nevezik. Ha a készítmény csak progeszteron-analógot tartalmaz, a fogamzásgátló tablettát gestagénnek nevezik, és minitabletta néven emlegetik. Általában olyan nőknek írják fel, akik szoptatják a gyermeküket.

Minden gyógyszert a bennük lévő hormonok mennyisége szerint is megkülönböztetnek. Ismeretes, hogy a nő menstruációs ciklusa ciklikus változásokon megy keresztül a hormonok koncentrációjában a vérben. A ciklus első fázisában az ösztrogének, a második fázisban pedig a progeszteron dominál. Ha a ciklus fázisától függetlenül azonos hormontartalmú tablettát használnak, azt monofázisos tablettának nevezik. Ha azonban a tablettában lévő hormonok mennyisége és aránya a menstruációs ciklus napjától függően változik, az ilyen fogamzásgátlót kétfázisúnak vagy akár háromfázisúnak is nevezik.

A tablettában lévő ösztrogén mennyisége nagyon fontos. Az ösztrogént általában a petefészkek választják ki, és a női szervezetben nagyon sokféle folyamatot szabályoz. Ezért vannak alacsony, magas és mikro-ösztrogén dózisú fogamzásgátlók. A fogamzásgátlók utóbbi csoportja leginkább a fiatal, még nem szült nők számára alkalmas, de a nagy dózisú ösztrogént tartalmazó készítmények, például napi 50 mikrogramm, nemcsak fogamzásgátlóként, hanem bizonyos állapotok kezelésére is alkalmasak.

Nézzük a legnépszerűbb és leggyakrabban felírt fogamzásgátló tabletták csoportját. Ellentétben az olyan gyógyszerekkel, amelyeket egészségügyi állapotok kezelésére terveztek, pl. a köhögés elleni gyógyszerekkel, az ilyen termékek használati utasításai nagyon hosszúak, oldalszámozottak, és rengeteg nagyon részletes, de kritikus információt tartalmaznak az orvos számára. Ennek oka, hogy a hormonok a női test szinte valamennyi anyagcsere-folyamatát befolyásolják. Ezért az egyes termékekre vonatkozó információkat túl sok részletezés nélkül adjuk meg. Akit további részletek érdekelnek, mindenképpen olvassa el a hivatalos útmutatót.

Monofázisos OC-k: Jarina (Jez, Leia, Midiana, Anabella, Vidora, Delsia, Dimia) = drospirenon+etinilösztradiol

Értékelés: 4.9

Monofázisos OC-k

Általában a szabvány szerint minden egyes gyógyszerkészítmény csomagolása jelöléssel rendelkezik, amely szerint a tablettákat melyik rendszer szerint használják. Ez a kétfázisú és háromfázisú OC-k esetében fontos, mivel a tabletták különböző mennyiségű hormont tartalmaznak, és e csoportok tablettáit még egy csomagolásban is különböző színekkel jelölik. A monofázisos OC-k esetében azonban nincs különbség, hogy melyik tablettát és a ciklus melyik napján kell bevenni, mivel minden tabletta ugyanaz. Ez nagyon kényelmes.

A Yarina gyógyszer és analógjai monofázisos OC-k az alacsony dózisú csoportból. A Yarina és analógjai a méhnyak nyálkahártya viszkozitásának növelésével és az ovuláció elfojtásával hatnak. 21 napon keresztül minden nap, lehetőleg a nap ugyanazon időpontjában kell bevenni.

A tablettát a menstruációs ciklus első napján kell bevenni: Ez a menstruáció első napja. A csomag mindössze 21 tablettát tartalmaz. Miután egy nő egy teljes csomagot bevett, egy hét szünetet kell tartani. Ez alatt a hét nap alatt egy kis vérzés jelentkezik, amely hasonlít a menstruációra; a nőgyógyászok ezt a vérzést megvonásnak nevezik. Leggyakrabban két-három nappal az utolsó tabletta bevétele után történik.

Egy héttel a megvonás után folytassa a gyógyszer szedését egy új csomag megvásárlásával. Ha egy nő kihagyta a ciklusa első napját, akkor a 2., 3., 4. vagy akár az 5. napon is bepótolhatja azt. A használat első hetében azonban más fogamzásgátlást is alkalmazni kell, például spermicidek, óvszer vagy megszakított közösülés használatát. Tény, hogy a fogamzásgátló hatás minden fogamzásgátlónak nem azonnal érvényesül.

Olvasson tovább  Top 15 jogorvoslatok csalánkiütés

Ha egy nő kihagyta a tabletta szedését, de ez a késés kevesebb mint 12 óra volt, semmi komoly nem történik. De mindenképpen pótolja a kihagyott adagokat, és a következő tablettát a szokásos módon vegye be. És ha egy nő egyszerűen elfelejti bevenni, akkor a fogamzásgátló védelme máris sokkal kisebb. Minél közelebb van ez a véletlen kihagyás a kezelés végéhez és a hétnapos szünet kezdetéhez, annál nagyobb a nem kívánt terhesség kockázata. Mint látható, a tablettát viszonylag könnyű bevenni, de fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az előfeltételekkel.

A gyógyszer Yarina jól ismert német gyártó Schering-Plough, egy csomag, amely 21 tablettát tartalmaz, átlagosan 970 rubelbe kerül. A Midiana, amelyet a magyar Richter Gedeon cég gyárt, 540 rubelből fog kerülni, ugyanazzal az adagolással, a tabletták számával és jó minőséggel.

Előnyök és hátrányok

A Yarina nagy pluszja, annak ellenére, hogy az utasításokban csak fogamzásgátlóként említik, kifejezett antiandrogén hatás. A férfi nemi hormonok koncentrációjának csökkentésével a Yarina jó az akne, vagy az akne kezelésére. Ezért a súlyos pattanások komplex kezelésének részeként írható fel. A gyógyszer hatása a faggyútermelés csökkentése, az antiseborrheás hatásban. Ugyanakkor a Yarina ellenjavallt minden trombózisban, komplikált cukorbetegségben, súlyos máj- és vesebetegségben szenvedő személyeknél, szoptatás alatt.

Kétfázisú OC-k: Anteovir (Bifazil, Sequilar) = Levonorgestrel + Ethinylestradiol

Értékelés: 4.8

Anteovin

Az Anteovin egy kétfázisú orális fogamzásgátló szer. Egy konvolúció (buborékcsomagolás) 21 tablettát tartalmaz; a doboz három konvolúciót, azaz 63 tablettát tartalmaz. Az Anteovin fehér és rózsaszín tabletta formájában kapható. A fehér tabletta ugyanannyi 2 hormont tartalmaz, a rózsaszín tabletta pedig kevesebb gesztagént és ugyanannyi ösztrogént.

Az Anteovint minden nap este kell használni, egy tabletta. A fogamzásgátlás ideális kezdete a menstruáció első napja, de akár az ötödik napon is elkezdheti a szedését. Az első 11 napban csak a fehér tablettákat szedje, majd 10 napig a rózsaszín tablettákat. Így a 21 tablettát tartalmazó teljes konvolútumot elfogyasztják. Ezt követi egy hétnapos szünet a már leírt menstruációszerű vérzéssel, és folytassa a tabletták használatát a második konvolúciótól. Ennek megfelelően a gyógyszer egy dobozát három menstruációs ciklusra számítják, és megközelítőleg három hónapos szedésnek felel meg.

A gyártó rámutat, hogy a gyógyszer megbízható hatása csak a második ciklus során alakul ki, azaz a második konvolúció bevételekor. Rendszeres és megszakítás nélküli alkalmazás esetén a fogamzásgátló hatás a szükséges egyhetes szünet alatt is fennmarad. A monofázisos készítményekhez hasonlóan, ha kihagy egy tablettát, akkor azt a lehető leghamarabb be kell vennie, de ha az adagok között több mint 36 órát vár, a fogamzásgátló hatás jelentősen csökken. Ha terhességet tervez, akkor a felkészülést 3 hónappal előre le kell mondani, és már nem hormonális fogamzásgátlót kell használni.

Előnyök és hátrányok

Mint sok más hormonális készítmény, az Anteovin is ellenjavallt máj- és veseelégtelenség, rosszindulatú daganatok, súlyos érrendszeri betegségek, migrén és magas koleszterinszint esetén. A mellékhatások közé tartozhatnak a diszpeptikus panaszok, fejfájás, csökkent libidó és a testsúly növekedése. De általában az ilyen mellékhatások előfordulása és a nőgyógyász későbbi konzultációja esetén lehetséges a készítmény cseréje egy másikra, vagy a monofázisos fogamzásgátlóra való áttérés. A kétfázisú fogamzásgátló előnye viszont az, hogy fiziológiailag enyhíti ezeket a hatásokat, mivel különböző adagokban történő alkalmazása megfelel a hormonok szervezetben történő ingadozásának.

Tri-regol (Rigavidone, Minisystone) = Levonorgestrel + Ethinylestradiol

Értékelés: 4.7

Tri-regol

Általában sok háromfázisú orális fogamzásgátló készítmény összetételében a “három” szó szerepel. A Tri-Regol mellett ezek közé tartozik a Triquilar, Triziston és hasonló nevek. A kétfázisú fogamzásgátlóktól eltérően a trifázisú fogamzásgátlók háromféle tablettával rendelkeznek, és a Tri-Regol esetében egy 21 tablettából álló csomag rózsaszín, fehér és borostyánszínű tablettákat tartalmaz, különböző hormontartalommal.

A következő sorrendben kell kezdeni: 6 rózsaszín tabletta, 5 fehér tabletta, 10 sötétsárga tabletta. Miután a tabletták elfogytak, tartson egy hétnapos szünetet, majd egy újabb csomag megvásárlásával kezdje meg a következő ciklust. A fenti megjegyzések a véletlen kihagyással és az első tabletta bevételének megkezdésével kapcsolatban továbbra is érvényesek erre a gyógyszerre. A Tri-regolt a Richter Gedeon magyar gyógyszergyár gyártja, és egy csomag átlagosan 260 rubelbe kerül. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek viszonylag alacsony ára a tabletták pontos szekvenciájának szükségességéből adódik.

Előnyök és hátrányok

Az alacsony és megfizethető ár az összes háromfázisú orális fogamzásgátló előnye, csakúgy, mint a jó tolerálhatóság és a ritka mellékhatások. Hátránya, hogy a tablettákat a színüknek megfelelően kell bevenni, ami néha kényelmetlen. A Tri – regol ellenjavallt nagyfokú artériás magas vérnyomás, nőgyógyászati vérzés, generalizált herpeszes fertőzés, kifejezett máj- és vesebetegség, trombózisra való hajlam és rosszindulatú daganatok az emlőben. A Tri-regol szoptatás esetén is ellenjavallt.

A legjobb sürgősségi fogamzásgátlás

Ezt a gyógyszert nem a közösülés előtt, hanem a közösülés után kell bevenni. Az esetek elégségesek. A ciklus rossz napjai, az elszakadt óvszer, a nőnek okozott bántalmazás… A modern gyógyszeripar meglehetősen korlátozott választékot állít elő ezekből a gyógyszerekből, és jelenleg a levonorgestrel és a mifepriszton a legnépszerűbbek.

Escapel, (Postinor) = Levonorgestrel

Értékelés: 4.9

Escapel

Az Escapel 1,5 levonorgestrelt, míg a Postinor a szintetikus progeszteron analógjának felét tartalmazza. Erős fogamzásgátló hatása van. Ez a gyógyszer nemcsak az ovulációt, hanem a megtermékenyítést is gátolja. A nő méhnyálkahártya-változásokat tapasztal, ami kilökődéshez vezethet, és megakadályozhatja a petesejt beágyazódását. Ha a petesejt már beágyazódott a méhnyálkahártyába, ez a gyógyszer, akárcsak a Postinor, már nem fogja kifejteni a kívánt hatást. Ezért a szexuális együttlétet követő maximális idő, amikor a gyógyszer hathat, legfeljebb három nap. Az első napon a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága 95%, a harmadik napon pedig 60%-ra csökken.

A terhesség megelőzéséhez egy tablettát szájon át kell bevenni, és ha a nő a tabletta bevétele után hány, akkor egy másik tablettát kell bevenni, ha a hányás a tablettát követő 3 órán belül történt. A levonorgestrel-alapú termékek a menstruációs ciklus bármely napján használhatók. Az Escapel-t a Richter Gedeon magyar gyógyszergyár gyártja, és egy csomag ára (!) egy tabletta átlagosan 415 rubelbe kerül. Az ugyanezen cég által gyártott Postinor átlagosan 330 rubelbe kerül, de két tablettára.

Előnyök és hátrányok

Ezeknek a gyógyszereknek az érdemeiről nem szükséges beszélni. A helyzet sürgős, és a mellékhatások, amelyek előfordulhatnak, és elég gyakran előfordulnak. A nőgyógyászok minden figyelmeztetése ellenére ezeket a gyógyszereket mindig is használták, és továbbra is használni fogják, bár messze nem ártalmatlanok. Hatásuk alapja a hatalmas adag hormon, amely nemcsak a nem kívánt terhességeket akadályozza meg, hanem jelentősen károsíthatja a női testet is. A leggyakoribb tünetek e gyógyszerek használata után a vérzés, és a ciklus hosszú ideig nem áll helyre. A nőknél allergiás mellékhatások is jelentkezhetnek, és a hányás is gyakori, ami arra kényszeríti őket, hogy bevegyenek egy második tablettát. Talán ez a Postinor előnye az Escapelrel szemben, mivel két tabletta van a csomagban. Menstruációs késések, alhasi fájdalom és egyéb kellemetlen tünetek jelentkezhetnek e gyógyszerek szedése után. Természetesen célszerű elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek e gyógyszerek szedésének szükségességéhez vezethetnek.

Olvasson tovább  A 18 legjobb jogorvoslat az ekcéma ellen

Mifegyne, Agesta, Gynepristone, Genale, Mifolian

Értékelés: 4.8

Mifegyn

A mifegyne és a mifeprisztont tartalmazó analógjai a farmakológiai dialektika bámulatos példája. Az orvosság az élet elpusztítására és keletkezésére egyaránt szolgál. Mit jelent? Ennek a gyógyszernek a hatása progeszteronreceptor-blokáddal jár, és így a terhesség megszűnik, de már a magzat kialakulásának szakaszában. Ezért a Mifegyn és analógjai nem 3 napig hatásosak, mint a Postinor vagy az Escapel, hanem akár 42 napig is, menstruáció nélkül.

De van egy második indikáció is ezeknek a gyógyszereknek. Segítenek a szülés megindításában is, ha a terhesség befejeződött. Ezek a magzatnak az anya testéből való kilökődését idézik elő, de nem korai vetélés, hanem normális szülés formájában. Így nem meglepő, hogy ezeket a gyógyszereket a terhesség későbbi szakaszában lévő nőknek írják fel.

A terhesség megszakítására szolgáló gyógyszer szedése különleges körülmények között kell, hogy történjen. Mivel a terhesség ilyen késői szakaszában a nő már a vetélés veszélyének van kitéve. A terhességmegszakítás orvos jelenlétében történik, és a nőnek 3 db Mifegyn 200 mg tabletta bevétele után 2 órán át ápolói felügyelet alatt kell állnia. Legkésőbb két nap múlva nőgyógyászati méh ultrahangvizsgálatot kell végezni. Az ellenőrzés után a mifepriszton által kiváltott vetélés megerősítésére koriongonadotropin vizsgálatot rendelnek el.

A Mifegyne-t a francia Laboratoire Macros cég gyártja, és ez a legdrágább – ez az eredeti termék és minőségi anyag. A 3 tablettás csomag 3650 rubelért vásárolható meg. Az olcsó analógok, amelyeket Gynepristone és Genale neveznek, körülbelül 420 rubelért vásárolhatók. egy tablettás kiszerelésenként, de 200 mg helyett 100 mg-os adagolásban. Mivel egy nőnek egyszerre 6 tablettát kell bevennie, 2520 rubelre van szüksége. Amint láthatja, az árkülönbség csak 1000 rubel, de az eredeti és a helyi generikumok közötti minőségi különbség hatalmas lehet. És ezen a jelzésen nem lehet spórolni. Ez nem egy ragtapasz, amit az ujjadra ragasztasz.

Előnyök és hátrányok

A mifepriszton hatalmas és meggyőző előnye, hogy a megtermékenyítést követő 42 napon belül képes megszakítani a terhességet. De vannak komoly ellenjavallatok is. Kortikoszteroid hormonok alkalmazása, jelentős máj- vagy vesekárosodás, csökkent véralvadás, valamint gyulladásos nőgyógyászati betegségek (colpitis, cervicitis) jelenléte az akut szakaszban. Ezek az ellenjavallatok azzal a ténnyel kapcsolatosak, hogy minden nőnek túl kell élnie egy vetélést, és mindig vérzéssel jár.

Kategorikusan ellenjavallt, ha fennáll a méhen kívüli terhesség gyanúja. Csak akkor szabad használni, ha a terhességet hCG-teszttel és ultrahanggal igazolták vagy megerősítették. Egyéb speciális javallatok is léteznek, de a téma annyira összetett és fontos, hogy ezeket minden egyes terhességnél nőgyógyásznak, szülésznőnek vagy szülészorvosnak kell megállapítania és felírnia.

A legjobb helyi fogamzásgátlók: krémek, gyűrűk, spirálok

A rangsornak ez a része különböző tevékenységekkel rendelkező termékeket tartalmaz. A spermiumokat elpusztító spermicidek, amelyeket kapszulákban, tablettákban, kúpokban vagy krémekben helyeznek a hüvelybe. Hatékonyságuk valamivel alacsonyabb, mint a hormonális fogamzásgátlóké, körülbelül 70%-os. Ezért ajánlatos más fogamzásgátló módszerekkel együtt alkalmazni. Rendkívül hatékonynak tekinthető egy speciális hormonális gyűrű használata, amely szintén a rangsorban szerepel. Végül a nők méhen belüli eszközt (IUD) használnak, amelyet a köznyelvben spirálnak neveznek, és amely szintén a mikrodózisokban leadott hormonok forrása. A méhen belüli eszközök használata egy nagy külön téma, de mivel ezeket az eszközöket is helyileg használják, a spirál ebben a szakaszban a fogamzásgátló eszközök listájába kerül, bár ugyanazzal a joggal és a spirál, és a gyűrű lehet a hormonális eszközök listáján.

Pharmatex (benzalkónium-klorid)

Értékelés: 4.9

Farmatex

Ez a klasszikus példája a benzalkónium-kloridot hatóanyagként tartalmazó spermicid készítménynek. Mozgásképtelenné teszi és elpusztítja a hímivarsejteket, és kapszulákban, tablettákban, krémként és hüvelykúpként, illetve kúpként alkalmazzák. Fogamzásgátló hatása mellett mérsékelten fertőtlenítő hatású.

A nőnek kell eldöntenie, hogy melyik formát választja, de bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. A tablettákat, kapszulákat, krémeket és kúpokat a hüvely mélyére helyezik, körülbelül 10 perccel a közösülés előtt. A kúpokat csak 5 perccel a közösülés előtt szabad alkalmazni. Ugyanakkor a védelem időtartama változó. A kapszulák és a kúpok 4 órán át védelmet nyújtanak; a tabletták három órán át, a krém pedig akár 10 órán át is hatásos lehet. Ez azért van, mert a krémet egy speciális adagolóval injektálják, és nagyon jól kenik a hüvely teljes felületét és a méhnyak szerkezetét. oktatás 1 A krémet egy speciális adagolóval kell beadni. Ha második nemi közösülést terveznek, a készítményt újra alkalmazni kell, még akkor is, ha a védekezési idő még nem járt le.

Termel Farmatex francia cég Innotech és a költségek egy csomag 10 kapszula kúpok 500 rubel, egy csomag 12 tabletta – 340 rubel, egy cső krém súlya 72 g 500 rubel., Egy 6 hüvelykapszulát tartalmazó csomag 400 rubelért vásárolható meg.

Előnyök és hátrányok

A Pharmatexnek, mint más helyileg alkalmazott spermicideknek, számos előnye és hátránya van. Nagy előny, ha egy nőnek nem tanácsos hormonokat szednie, vagy spirált szednie. A Farmatex nagyon hasznos a ritka szexuális intimitáshoz, amikor nincs szükség arra, hogy a szervezetet hormonok állandó alkalmazásával terheljük. A spermicidek bármely életkorban és szoptatás alatt működnek; nincsenek ellenjavallatok. A krém és a kúpok jelentősen segítik a nyálkahártya felszínének nedvesítését és megkönnyítik a közösülést. A spermicidek jól használhatók, ha a nő következetesen használja a kombinált orális fogamzásgátlót, de véletlenül kihagy egy tablettát, és a kihagyott tabletta közel esik a tervezett megvonási időszakhoz, és akkor ez a második módszer csökkenti a nem kívánt terhesség esélyét.

A Farmatex és más spermicidek hátrányai súlyos pszichológiai hibának tekinthetők: a közösülést meg kell tervezni, és a spontán intimitás, amely a vágyból születik, lehetetlen. Egy nőnek legalább 5-10 percig nemet kell mondania a partnerének, ezalatt az idő alatt sok minden történhet, és az intimitásra ezután egyáltalán nem kerülhet sor. A második hátrány a helyi allergiás reakciók lehetséges kialakulása. Irritációt vagy viszketést okoz a női nemi szervek nyálkahártyáján és még a partner péniszének felületén is. Az ilyen reakciók azonban ritkák, ezért nyugodtan ajánlhatók ezek a biztonságos gyógyszerek, különösen a kombinált fogamzásgátláshoz.

Olvasson tovább  9 legjobb vitamin a nők számára 45-50 év után

Novaring hüvelygyűrű (etinilösztradiol + etonogesztrel)

Értékelés: 4.8

Novar ing hüvelygyűrű

A Novaring a hormonális kezelés képviselője, de csak helyileg alkalmazva. Ezért a hormonális fogamzásgátlókról szóló szakaszban lehetne leírni. Az alkalmazás feltételei, a kezelési rend és az időzítés nagyon hasonlóak az OC-kéhoz. Végül is a műanyagból készült hüvelygyűrű hormonokkal van átitatva, amelyek majdnem ugyanazok, mint a kombinált orális fogamzásgátlókban találhatóak. A gyűrű színtelen, sima és átlátszó. Ugyanúgy működik, mint az orális fogamzásgátló tabletta: gátolja a peteérést.

A nő maga is behelyezheti a gyűrűt, ha az ujjaival összenyomja és szétteríti a hüvelyében. A gyűrűt biztonságosan belül kell tartani, és a gyűrű helyzete a fogamzásgátlás szempontjából nem fontos. A behelyezést követően meglehetősen hosszú időbe telik, amíg a gyűrű által kibocsátott hormonok fogamzásgátló hatást fejtenek ki. Ez egy 3 hetes időszak. Ha ez az idő letelt, a gyűrűt a hét ugyanazon napján kell eltávolítani, amikor elhelyezték. Meg kell figyelni a pontos időt. Például, ha a nő hétfőn 18 órakor rakja be a gyűrűt, akkor azt pontosan 3 héttel később, hétfőn 18 órakor kell eltávolítani. Ezután egy hét szünet következik, majd hétfőn 18 órakor ugyanabban az időpontban új gyűrűt helyeznek be, és a ciklus megismétlődik.

A hét folyamán, amíg a gyűrű nincs jelen, a menstruációhoz hasonló vérzés jelentkezik, amely a kombinált orális fogamzásgátlók szedésének tervezett kihagyásával jelentkezik. Számos részlet és különleges megfontolás létezik (a gyűrűre való áttérés az orális fogamzásgátlók abbahagyása után, szülés utáni időszak), de mindezt el kell magyarázni a kezelő nőgyógyásznak.

Termel Novaring hüvelyi gyűrű ismert cég Organon, és lehet vásárolni egy sor három gyűrű, tervezett használatra több mint 3 hónapig, átlagosan 3240 rubel költséggel. Lehetőség van csomagot vásárolni csak egy gyűrűvel. Indokolt egy rövid időszakra, amikor a fogamzásgátlást tervezik, pl. a fogamzásgátló tabletta tervezett visszavonásával kapcsolatban. Az egy gyűrűt tartalmazó csomag átlagos ára 1 230 rubel.

Előnyök és hátrányok

Ennek a fogamzásgátló módszernek vannak előnyei és hátrányai is. Például egy “betettem és elfelejtettem” helyzet pluszt jelentene. Egy hónapig a nőnek nem kell tablettát szednie. A gyűrű használata rejtély maradhat a partner számára, mert a gyűrűt a férfi nem érzi. Végül a hormonok alig hatolnak be a nő testébe, mindegyikük helyileg hat, és a dózis minimális. A gyűrű segít normalizálni a menstruációs ciklust, és kevésbé fájdalmasá teszi a menstruációt.

De még mindig nem nélkülözheti a hátrányokat. Egyes nők fizikailag nem tudják elviselni azt a helyzetet, amikor egy idegen test van a testükben, és ez neurózishoz vezet. Szintén hátránya – ez meglehetősen magas ár, ellenjavallatok, amelyek listája nagy. Ezek mind olyan betegségek, amelyekben szájon át szedhető fogamzásgátlót írnak elő: trombózis, dekompenzált cukorbetegség, migrén, a női nemi szervek gyulladásos betegségei, a túlnyújtással járó hüvelyi rendellenességek, a belső szervek prolapsusa, amikor a gyűrű egyszerűen nem marad meg és kiesik. De ebben az esetben, ha a nő jól tolerálja a Novaringot, akkor kiváló módja lesz, és nem csak a fogamzásgátlás, hanem egyes endokrin nőgyógyászati betegségek kezelése is.

Mirena spirál

Értékelés: 4.8

Mirena spirál

A köznyelvben ezt a fajta fogamzásgátlót tekercsnek vagy akár “tekercsnek” is nevezik. Valójában – ez egy modern, csúcstechnológiás méhen belüli terápiás rendszer, amely lehetővé teszi a levonorgestrel hormon pontosan adagolt mennyiségben – napi 20 mikrogramm – történő felszabadítását. Ez a hormon helyi hatású, és nem szívódik fel a véráramba. A Mirena egy alacsony dózisú fogamzásgátló, ami nagyon fontos.

A Mirena a hormonreceptorok érzékenységének csökkenését okozza, és a méh belseje nem reagál többé az ösztradiol jelzéseire, így képtelenné válik a proliferációra és a petesejt beültetésére. Ezenkívül a méhnyak titka viszkózusabbá válik, ami megnehezíti a spermiumok behatolását, és a megtermékenyítés nem történik meg. A fogamzásgátlás mellett a Mirena spirált különböző fájdalmas és erős menstruációk (menorrhagia), valamint megelőző céllal is alkalmazzák, amikor a nőnek nagy mennyiségű ösztrogént írnak elő, és meg kell akadályozni a méhnyálkahártya hiperpláziáját, vagy jelentős növekedését.

A Mirena spirál, miután behelyezték a szervezetbe, akár 5 évig is hatásos marad. A rendszert olyan szakember telepíti, aki a telepítési technikákban képzett, tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú fogamzásgátlással kapcsolatban, így a spirál telepítése nem lesz itt elmondva. A behelyezést követő hónapokban (1-2) a szervezet erős menstruációval reagál. Ez normális, és nem kell tőle félni. A Mirenát a Bayer Schering Pharma gyógyszergyártó vállalat finnországi részlege gyártja, és a költségek a legmagasabbak a listán szereplő összes termék közül. Egy tekercs megvásárlásának minimális ára 10900 rbl., És az átlagos kiskereskedelmi költség a gyógyszertárak minden formájában 13000 rubel.

Előnyök és hátrányok

Talán a legnagyobb előnye a helyi hatás: a hormon nem hat más szervekre, nincs szisztémás hatása, és nem jut be a véráramba. A fogamzásgátló tulajdonságok tartósak és a védelem magas szintű. A spirál eltávolítása után gyakorlatilag egy-két hónapba telik, amíg a nő visszanyeri termékenységét és teherbeesési képességét. A tekercs ára hihetetlenül magasnak tűnik, de ha 5 éves használatra osztja el, minden nap csak 7 rubelbe kerül. Emellett a Mirena használata segít megelőzni a méh rosszindulatú daganatainak és az endometriózisnak a kialakulását, csökkenti a menstruációs fájdalmat, és a méhben lévő myomatosis csomók jelenlétében megállítja azok megnagyobbodását.

Vannak azonban hátrányai is. Egyes nők egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre fizessenek ilyen magas árat. Ha a nő gyakran váltogatja a szexuális partnereit, a méhben lévő idegen testek (beleértve a spirált is) jelenléte jelentősen növeli a gyulladás kockázatát, és ekkor a spirált idő előtt el kell távolítani. Ez a tekercs nem véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Nagyon fontos, hogy a spirál behelyezését tapasztalt szakemberre bízza, mert ha nem megfelelően helyezik be, fájdalmat és vérzést tapasztalhat. Természetesen vannak ellenjavallatok, amelyek közé tartoznak a méh és a hüvely akut és krónikus gyulladásos betegségei, a méhnyak diszplázia, a krónikus májbetegség, a veleszületett szívhibák és egyéb olyan állapotok, amelyeket szakembernek kell megállapítania. A Mirena méhen belüli eszköz azonban egy modern és nagyon hatékony módszer a nem kívánt terhességek megelőzésére, ha figyelembe vesszük az összes jelzést és ellenjavallatot.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: