A 9 legjobb gyógyszer a tikekre (ticosis hyperkinesia)

Mielőtt egy tic-ben szenvedő betegnek kezelést ajánlanának, először nemcsak háziorvosnak és neurológusnak kell megvizsgálnia, hanem az Extrapiramidális Rendellenességek Központjának szakemberének is. Minden nagyvárosban vannak ilyen központok, mivel a tikek az extrapiramidális hiperkinéziákhoz tartoznak. A valódi és a képzelt tikek, pl. a hisztérikus tikek megkülönböztetéséhez néha a beteg hosszú távú megfigyelésére van szükség. Először is, a ticnek valóban önkéntelen mozdulatnak kell lennie, ami szükségtelen és felesleges. A tic az extrapiramidális idegrendszer károsodása miatt alakulhat ki, amely az öntudatlan mozgásokért felelős.

A tudattalan mozgásokról

Sokan, akiknek nincs orvosi vagy biológiai hátterük, nem értik teljesen, hogy mi a tudattalan mozgás. Egyesek azt mondják, hogy egyáltalán nem lehet mozogni, mert amikor eszméletlenül fekszünk, “nem mozdulunk”. Ez nem egészen így van. Az akaratunk által irányított mozgások mellett van egy párhuzamos idegrendszer, amelynek nem vagyunk tudatában. Azért nevezik extrapiramidálisnak, mert a piramispálya irányításán kívül esik, amelyen keresztül minden általunk irányított mozgás áthalad.

Az extrapiramidális rendszer “kezeli” ugyanazokat az izmokat – a karok, a lábak, a törzs. De ezt gyorsan teszi, és átveszi az izomkontrollt az elmétől, az agykéregtől, ha szükséges. Egy egyszerű, mindenki által ismert példa. Megcsúszol a jégen, de nem esel el. Hirtelen és élesen csapkodtál a karoddal, íveltél, néhány másodpercig “táncoltál”, majd visszanyerted az egyensúlyodat. Ez a semmiből történik: nem tudod felidézni és reprodukálni azt a mozdulatsort, amelyet öntudatlanul felidézel, de a súlypontod helyzetét helyreállítottad.

Íme egy példa arra, hogyan működik az extrapiramidális rendszer, hogy segítsen visszanyerni az egyensúlyt vészhelyzetben. Néha azonban elszabadul a pánik, és a tic, vagy tic hyperkinesis, egy példa ennek a rendszernek a rendellenességére. Ezeknek a hiperkinéziáknak az általános neve diszkinézia, és a tic nem az egyetlen állapot közöttük. Velük együtt: remegés, athetosis, chorea, myocloniák és más ritka rendellenességek, amelyeket a neurológusok – az extrapiramidális betegségek szakemberei – tanulmányoznak.

Minden hiperkinézisnek saját motoros “mintája” van, és nehéz összetéveszteni bármely másikkal. Például a remegés, amelyet mindenki ismer, egy kis remegés a nyakban, a fejben vagy az ujjakban. A parkinsonizmusban a remegés a hüvelykujj tövében lévő ritmikus mozgások, mintha “érméket számolnánk”. Az agyvelőgyulladás szövődményeként meglehetősen ritkán előforduló atetózis a kis izmok, például az ujjak lassú, féregszerű mozgása. Mi a tic, vagy tic hiperkinézis??

Mik azok a tikek??

A tic egyetlen mozdulat vagy mozdulatok csoportja, amelyek rángatóznak, nincs ritmusuk, és a tevékenységben egyes izmok vagy izomcsoportok vesznek részt. Más, normális izomaktivitás is megvalósul a tikek során. Tehát egy tic előfordulhat egy személynél, aki jár, ír, beszél. A ticosis hiperkinézis egyfajta “átmeneti” kényszerítés, majd elhagyja a személyt.

Bizonyos esetekben a tic egy célzott mozdulathoz is hasonlíthat, és a beteg akár harcolhat is ellene, méghozzá elég sikeresen. Az akaraterő néhány másodpercig vagy akár egy percig is elnyomhatja az erőszakos mozdulatot, de aztán a belső küzdelem fokozatosan fokozódik, és a tic újra kitör. Néha leírják, hogy annyira akarják a mozgást, hogy a szükség szinte ellenállhatatlan.

Minden beteg tikjei bizonyos gyakorisággal ismétlődnek, és ez a “tik-repertoár” minden egyes betegnél egyéni. Rendkívül fontos az a tény, hogy a tikek nem tűnnek el alvás közben, hanem továbbra is a saját ritmusukban jelennek meg. Mik a ticózzal összefüggő hiperkinéziák?? Besorolásuk összetett, ezért nem térünk ki rá, hagyjuk a szakértőkre.

Mondjuk csak azt, hogy a tikek egyszerűek és összetettek. Az egyszerű tikeket egyetlen típusú mozgás, érzés vagy kiáltás határozza meg (vokális tikek). Szóval, egy motoros, egyszerű tic a szem összeszorítása, vállrándítás. Az összetett motoros tic egy gesztus ismétlése, az ököllel való ütés a mellkasra, azaz olyan mozgások elvégzése, amelyek már több összehangolt izomcsoport munkáját igénylik. Például ugyanaz az egyszerű izomrángás lehet hirtelen vagy nagyon gyors; ilyenkor klasszikus tiknek nevezik. Gyakran gyorsan megoldódnak, és sokkal könnyebb őket önkéntes erőfeszítéssel kontrollálni. A lassú tic, az úgynevezett dystonikus tic azonban szinte teljesen a beteg kezében van. Például a szemek tartós összeszorulása vagy blepharospasmus.

Vannak hangzásbeli, vagy énekhangi tikok. Szipogás, köhögés és fütyülés, morgás, sőt ellenállhatatlan késztetés obszcén vagy furcsa szavak kimondására (koprolália vagy echolália). Létezik az érzékszervi tic is, amelynek erős szenzoros összetevője van. A beteg elkezd kellemetlen és idegen érzést tapasztalni, amely egyszerűen valamilyen mozgást igényel.

A tikotikus hiperkinéziák okairól

Miért alakulnak ki a tikek?? Gyakran primordiálisan, azaz mindenféle orvosi társulás nélkül jelentkeznek, és leggyakrabban gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődnek. Néha az ilyen tikek később eltűnnek, ami a központi idegrendszer különböző részei közötti kapcsolatok érésének egyik változata lehet: a frontális kéreg, a bazális extrapiramidális ganglionok és a limbikus rendszer közötti kapcsolatok érése. A fiúk kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek tikktől, mint a lányok. Az egyik legismertebb tikkekkel és hiperkinéziával járó betegség a Tourette-szindróma (de la Tourette), amelyben motoros (azaz motoros) és vokális (azaz vokális) tikek kombinációja fordul elő, amelyek különböző időpontokban jelentkezhetnek.

A Tourette-szindrómát feltehetően genetikai hiba okozza. A tic-ek idővel változnak; serdülőkorban és korai felnőttkorban már enyhébbek, mint a korai serdülőkorban. Felnőttkorban pedig nagyon gyakran kezelés nélkül eltűnnek. Ha nem is tűnnek el, de jelentősen csökkennek. Nemcsak az intenzitásuk csökken, hanem a beteg is hozzászokik; ezért a folyamatos tikek kevésbé károsítják az életminőséget, mint a frissen kezdődő tikek. A betegek egyharmadánál azonban a tikek életük hátralévő részében folytatódnak, de ritkán vezetnek maradandó fogyatékossághoz: az emberek jól alkalmazkodnak a kényszeres mozgásokhoz. A stresszes helyzetek mindig a tikek növekedését idézik elő, és ez határozza meg az egyik kezelést – az antidepresszánsok felírását.

Az orvosok megfigyelték, hogy a gyakori ticotikus hiperkinéziákban, és különösen a Tourette-szindrómában szenvedő betegek mentális zavarokkal küzdenek. Kényszerbetegség vagy kényszerbetegség, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és egyéb rendellenességek. Ezért ezeknek a betegeknek pszichiátriai gyógyszereket is felírnak, pl. neuroleptikumokat, és különösen súlyos esetekben. Ha nem elsődleges, hanem másodlagos tikekről beszélünk, akkor ezeket különböző betegségek és sérülések okozhatják. A központi idegrendszert ért születés utáni trauma, pszichostimulánsok, görcsoldók vagy neuroleptikumok szedése. Az agyvelőgyulladás és az agyi érbetegség, az akut és krónikus mérgezés gyakran okozza az extrapiramidális hiperkinéziát általában és a tikeket különösen.

Gyógyszeres terápia

Mindezek megerősítik a tik problémájának nagyfokú kétértelműségét. Néha egyáltalán nem kell gyógyszeresen kezelni őket; felnőtteknél elég, ha abbahagyják a dohányzást és az erős kávé fogyasztását. Bár manapság nem ritka, hogy a tinédzserek nemcsak dohányoznak és visszaélnek a kávéval, hanem súlyos függőségekkel is rendelkeznek a kémiai-sófüggőségtől kezdve az alkoholizmusig.

Ha azonban a tikeket kezelni kell, a terápiás programnak hosszú távúnak kell lennie. És amikor egy szakember elkezdi kezelni az ilyen beteget, soha nem tudja előre megmondani, hogy a beteg mikor fog megszabadulni a betegségétől. A tic-kezelés semmiképpen sem lehet rövidebb 3-4 hónapnál, és néha több évig is eltarthat. A mérsékelt tikeket benzodiazepinekkel kezelik; Oroszországban a gamma-aminovajsav anyagcseréjét megváltoztató gyógyszereket használnak. A mérsékelt tikózishiperkinéziák enyhe neuroleptikumok, vagy akár atipikus gyógyszerek felírását igénylik ebből a csoportból.

Tekintsük az orvosok által a különböző típusú hyperkinesiákhoz felírt leghatékonyabb gyógyszereket. Sok ilyen gyógyszer nem vásárolható meg recept nélkül a gyógyszertárban, például a neuroleptikumok vagy a görcsoldók. Minden egyes gyógyszert először az INN, azaz a nemzetközi szabadnév képvisel. Ezután, ha rendelkezésre áll, megadják az eredeti gyógyszer nevét, majd a generikumokat vagy másolatokat. Szintén megadva van a csomagonkénti ár (vagy tartomány), amely az Orosz Föderáció minden tulajdonformájának minden gyógyszertárára érvényes 2019 őszén.

Ez a drogok listája semmiképpen sem képvisel rangsort, fontosságot vagy népszerűséget. A sorrendjüket véletlenszerű sorrendben mutatjuk be. És kezdjük azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket a legenyhébb esetekben használnak, és amelyek gyakran sikerhez vezetnek. Ezek a GABAerg csoportba tartozó gyógyszerek.

A legjobb gyógyszerek a tikekre (ticosis hyperkinesia)

Jelöléshelytermék neveár
GABAerg gyógyszerek1Gopanténsav (Pantogam, Gopantam)456€
2Aminofenil-vajsav (Noophen, Anviphen, Phenibut)1 150€
Görcsoldók1Clonazepam148€
2Topiramát (Topamax, Maxitopyr, Topalepsin, Toreal)772€
3Levetiracetam (Keppra, Levitinol, Epitherra)316€
4Valproinsav (Depakine chrono, Convulex, Convulsophine)214€
Neuroleptikumok1Haloperidol28€
2Riszperidon (Rispolet, Risset, Torendo, Speridan)244€
3Tiaprid (tiapridál)1 309€

GABAerg gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek enyhe hatásúak, és különösen a tikotikus hiperkinéziák kezdeti szakaszában, óvodás és általános iskolás korban javallottak. A gyógyszerek ugyanazokra az ioncsatornákra hatnak, mint a gamma-amino-vajsav, amely a központi idegrendszer gátló mediátora. Ezeknek a gyógyszereknek a felírása a szellemi funkciók növekedéséhez vezet, növeli a motivációt, csökkenti az aszténia és az ingerlékenység tüneteit. Gyermekeknél ezeket a gyógyszereket enyhe vagy közepesen súlyos tic és dadogás kezelésére használják. Azonban egy dörzsölésnél.Ezeket a gyógyszereket bizonyítékok hiányában nem használják. Lehetséges tehát, hogy a pozitív hatások a rendszer, a pihenés és az alvásminőség optimalizálásával függnek össze a serdülőknél. Ha a kezdeti tic-zavar nem kezelhető gyógyszeres kezeléssel, egy-két hónap elteltével felül kell vizsgálni a kezelési stratégiát, és szükség esetén más görcsoldókat vagy neuroleptikumokat kell választani, de mindig pszichiáterrel és az extrapiramidális zavarok szakértőjével való konzultációt követően.

Gopanténsav (Pantogam, Gopantam)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Gopanténsav (Pantogam, Gopantam)

A Pantogam és analógjai nagyon népszerűek a hazai gyermekneurológusok és pszichiáterek által előírtak. A széles körű felírás azonban nem jelenti azt, hogy ez a “legjobb”. Az indikációk köre lenyűgöző: a fizikai túlterheléstől és a rézanyagcsere-zavaroktól kezdve a szellemi visszamaradottságig, a dadogásig, a tic-ekig, az epilepsziáig és az agyi bénulásig. A jelzések listája folytatódik. Az intrakraniális trauma, a túlzott aktivitás és a vizeletinkontinencia, a neurotikus zavarok és a figyelemzavarok hatásainak kezelésére használják. A Pantogamot gyermekek és serdülők tic-jének kezelésére használják, és felnőtteknél is alkalmazható.

A termék tabletta és szirup formájában is kapható. Egy 50 darab 500 mg-os Pantogam tablettát tartalmazó csomag 550-870 rubelbe kerül.rubel. A szirup ára körülbelül ugyanaz, egy 100 ml-es csomag szirup 330-600 rubelbe kerül.. Gyermekeknél az egyszeri adag általában egy tabletta vagy legfeljebb 5 ml szirup. A gyermekek napi felnőtt adagja nem haladhatja meg a 30 ml-t, azaz a 6 tablettát, vagy a 3 gramm gyógyszert. Felnőttek esetében a dózis ugyanaz, a kúra időtartama 1-6 hónap.

Előnyök és hátrányok

A pantogámnak van egy nagy hátránya, amely talán felülmúlja az előnyöket: a bizonyítékok hiánya, és a nyugati országokban és Japánban való használatának elutasítása. A pantogámot 1990 óta betiltották az utóbbi országban. Használatát követően számos halálos kimenetelű szövődmény vagy a Rett-szindrómás betegek állapotának akut romlása következett be. A világ orvosi szakirodalmában csak néhány ellentmondásos tanulmány ismert a Pantogam hatékonyságáról. Az Egészségügyi Világszervezet nem ajánlja (nem ismert), az USA-ban nem ismert. Ennek megfelelően nincs bizonyított hatékonysága ennek a gyógyszernek vagy analógjainak a tikekre. Ha egy orvos írja fel ezt a gyógyszert, ezért tanácsos beszélni az orvossal, és megtudni az ajánlás okát.

Aminofenil-vajsav (Noophen, Anviphen, Phenibut)

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Aminofenil-vajsav (Noophen, Anviphen, Phenibut)

A Noophen és analógjai pszichostimulánsoknak és nootropikumoknak minősülnek. A ticosis hyperkinesiák mellett orvosaink a bőséges érzelmi rendellenességek, szorongás és elvonás, enurézis és neurózis, dadogás és alvászavarok kezelésére írják fel. Egyes szakértők a Meniere-kór, a szédülés és más vestibularis rendellenességek kezelésére is felírják. Néha még az utazási betegség és az utazási betegség kezelésére is használják. A noophen aminofenil-vajsav-hidrokloridból áll, és egyszerre nyugtató és serkentő hatású.

A gyógyszert szájon át, étkezés után adják be, felnőtteknek naponta háromszor 1-2 tablettát. A gyermekek adagolását a gyermekorvos határozza meg, általában naponta háromszor egy tabletta, és nem több. Termel Noophen lett vállalat Olainfarm. Ez a legdrágább gyógyszer a piacon az összes aminofenil-vajsav termék közül. A Noophen 20 tablettás csomagjának ára 900 és 1400 rubel között mozog.Leu. Az Anvifen hazai gyógyszer ára 300-500 rubel., A legolcsóbb egyenértékűnek a hazai Phenibut tekinthető. Már 100 rubelért is megvásárolható.. Ugyanazért a csomagért.

Előnyök és hátrányok

A fenibut (Noophen) nemzetközi helyzete megegyezik a gopanténsavéval. Rendkívül széles körben használjuk, nem csak a tikek kezelésére, hanem a szorongás enyhítésére, álmatlanság, szédülés kezelésére is. Valamiféle hatása ennek a drognak biztosan van, hiszen vannak olyan információk, hogy Európában az emberek “függővé” válnak tőle, mint kábítószertől. Randomizált klinikai vizsgálatokat azonban nem végeztek, és nem szerepel egyetlen nemzetközi irányelvben sem. Nem szerepel egyetlen Cochrane-áttekintésben vagy bizonyítékokon alapuló orvosi protokollban sem, az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) nem rendelkezik adatokkal erről a gyógyszerről, és az Egészségügyi Világszervezet sem hivatkozik rá sehol a tic kezelésére vonatkozó ajánlásaiban.

görcsoldók

Az antikonvulzív gyógyszerek vagy antikonvulzívumok a ticosis hyperkinesia kezelésének második lépése, és a nemzetközi gyakorlatban az első lépés, mivel a GABA-ra ható gyógyszereket csak az Orosz Föderációban és a volt FÁK-országokban használják, nincs evidenciaalapjuk. Ezért, ha a betegnek a tic és más hiperkinéziák leküzdésére szolgáló nem gyógyszeres módszerek nem járnak sikerrel, görcsoldókat vagy antikonvulzív szereket írnak fel neki. Az alábbiakban a következők közül néhányat mutatunk be.

Clonazepam

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Clonazepam

A klonazepámnak, egy görcsoldónak, gyakorlatilag nincs kereskedelmi generikus neve, és olcsó: 90-120 rubel. 2 mg tabletta, 30 tablettánként. A gyógyszer általában nem kapható a gyógyszertárakban, és csak receptre kapható. A gyógyszer egy benzodiazepin származék, alvás és központi myorelaxáns hatású, enyhén befolyásolja a GABA mediátort is, lelassítva az idegimpulzusok átvitelét. Mindez lehetővé teszi az érzelmi feszültség csökkentését, a szorongás és a félelem enyhítését, nyugtató és görcsoldó hatást okoz. Ezek mindegyike elnyomja a tikekben fellépő spontán aktivitást. Természetesen leggyakrabban epilepsziára használják, de ticose hyperkinesisre is felírják. Ezenkívül a ritka jelzések között szerepel a szomnambulizmus, az álmatlanság, a pszichomotoros izgalom.

Ami az adagolási sémát illeti, a kezdő adag felnőttek esetében nem haladhatja meg az 1,5 mg/napot, három adagra osztva. A klonazepám a tic-ek speciális kezelése, ezért nem adunk pontos adagot.

Előnyök és hátrányok

A klonazepámnak van néhány súlyos ellenjavallata a használatra vonatkozóan. Először is, súlyos légzésdepresszió, súlyos depresszió… Ez utóbbi nem ritka a súlyos ticben szenvedő betegeknél, de a klonazepám adása ezeknél a betegeknél súlyosbíthatja az öngyilkossági hajlamot. A klonazepámot terhes és szoptató nők sem szedhetik, és számos olyan állapot van, amikor óvatosan kell szedni. Így nem ajánlott akut hörghurut és tüdőgyulladás esetén, mert elnyomja a köhögési reflexet és elmélyítheti a hörgő-tüdő rendszer fertőzését.

Topiramát (Topamax, Maxitopyr, Topalepsin, Toreal)

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Topiramát (Topamax, Maxitopyr, Topalepsin, Toreal)

A Topamax egy modern antiepileptikus gyógyszer, amelyet a Janssen cilag gyárt, és a gyógyszertárakban 600 és 1700 rubel között vásárolhat 60 darab 25 mg-os kapszulát.. monoterápiaként alkalmazzák tikotikus hiperkinéziában szenvedő betegeknél, és meghatározott dózisokban adják, amelyek nem lehetnek olyan magasak. Így a gyógyszer különböző formáinak minimálisan hatékony dózisa epilepsziás betegeknél napi 200 mg, de a kezdeti adag lehet ennél alacsonyabb is. Ez egy 25 mg-os tabletta lefekvés előtt egy héten át. Ha működik, akkor megállhat ennél az alacsony dózisnál. A maximális napi adag azonban semmiképpen sem haladhatja meg az 500 mg-ot, azaz a 20 tablettát. Ez egy nagyon nagy dózis, és epilepsziás betegeknél alkalmazzák, és a tic-ekben szenvedő embereknél a Topamaxnak speciális felírási sémái vannak. Migrénmegelőzésre is használják.

Előnyök és hátrányok

A topiramát jól tolerálható és kevés mellékhatása van. A leggyakoribbak a csökkent koncentráció, álmosság, csökkent étvágy, érzelmi labilitás és fogyás. Ezek a hatások azonban dózisfüggőek, és leginkább súlyos epilepsziában szenvedő betegeknél jelentkeznek, amikor meglehetősen nagy dózisú topiramátot adnak. Extrapiramidális hiperkinéziák esetén a dózisok nem olyan nagyok, így alkalmazása meglehetősen biztonságos.

Levetiracetam (Keppra, Levitinol, Epitherra)

Népszerűségi értékelés:* 4.7

Levetiracetam (Keppra, Levitinol, Epitherra)

Számos görcsoldó szer hivatalos használati utasításában nincs specifikus javallat vagy adagolás a ticose hyperkinesia kezelésére. Így a levetiracetam vagy Keppra hivatalos használati utasításában hat különböző javallat szerepel, de ezek mindegyike az epilepszia formája. Az extrapiramidális patológia esetében az orvosok “saját csatornáikon” keresztül értesülnek egy gyógyszer felírásáról: szimpóziumok, kongresszusi anyagok, előadások, szaklapok. Néhány évvel később ez a jelzés hivatalosan is szerepel a betegtájékoztatóban.

A levetiracetam jól oldódó gyógyszer, és intravénásan beadva és tablettaként bevéve a dózisok azonos egyenértékűek. De a tic-ek esetében az orvos szinte mindig csak tablettákat ír fel. Extrapiramidális rendellenességek esetén a gyógyszert napi 500 mg-os adagban adják, két adagra osztva, ha monoterápiáról van szó. A gyógyszer legalacsonyabb hatásos dózisának szedése érdekében azonban követnie kell az extrapiramidális zavarok osztályán dolgozó neurológus utasításait.

A Kepprát a belga USB-Pharma cég gyártja. Egy 30 tablettából álló csomag egy hónapos használatra 1300 és 1800 rubel között lesz 2019 októberében.. Valószínűleg a legolcsóbb házilag előállított levetiracetam a fele adagban, azaz 250 mg #30, 310 rbl áron vásárolható meg.. …a gyógyszertári rendelési szolgáltatásban. Ez egy generikus INN levitracetam, amelyet egy hazai vállalat, az Ozon Ltd. gyárt.

Előnyök és hátrányok

A Keppra rendkívül hatékony, de mint minden modern antiepileptikumnak, ennek is vannak komoly ellenjavallatai. Nem alkalmazható négy év alatti gyermekeknél vagy időseknél, és nem ajánlott krónikus progresszív veseelégtelenség esetén. A levetiracetam terhes és szoptató nőknek történő alkalmazása esetén bizonyos esetekben alkalmazható, de csak különleges orvosi felügyelet mellett, és csak akkor, ha a gyógyszer alkalmazásának előnyei nagyobbak, mint a gyógyszer lehetséges káros hatásai a gyermek fejlődésére nézve.

Azonban a tik, bár rontja a betegek életminőségét, nem életveszélyes állapot, és a tikben szenvedő terhes nő a terhesség alatt átállítható más gyógyszerekre. Ezenkívül a terhesség egyes esetekben jótékony hatással jár, ami a betegség lefolyásának jelentős javulásához, és néha teljes gyógyuláshoz vezet, mivel a ticosis hyperkinesia etiológiája és patogenezise még nem teljesen ismert. oktatás 1 A terhesség és a ticosis hyperkinesia etiológiája és patogenezise még nem teljesen ismert.

A Keppra alkalmazásakor nem szabad elfelejteni, hogy a Keppra a következő mellékhatásokat okozza: fejfájás, orrgaratgyulladás, álmosság, szédülés és fáradtság. Természetesen egyéb tünetek, mint például eozinofília, depresszió, kettős látás és szédülés ritkák, ezért a levetiracetamot mindig orvosi felügyelet mellett kell kezelni. És végül. A Levitracetam görcsoldó gyógyszert nem szabad összetéveszteni a Levitra (vardenophil), a férfiak merevedési zavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerrel.

Valproinsav (Depakine chrono, Convulex, Convulsophine)

Népszerűségi értékelés:* 4.6

VALPROINSAV (DEPAKINE CHRONO, CONVULEX, CONVULSOPHINE)

A Depakine chrono a többi valproáthoz hasonlóan jól behatol az agyba és az agy-gerincvelői folyadékba, ahol a szérumkoncentráció 10%-át teszi ki. A gyógyszert komplex terápiára használják számos tikotikus hiperkinéziában és meglehetősen súlyos görcsös epilepsziás rohamokban, beleértve a gyermekeket is. Felnőttek és 6 évesnél idősebb gyermekek kezelésére javallott, és a tic kezelésében monoterápiaként és más gyógyszerekkel kombinálva is felírható. A Depakine görcsoldó hatása mellett nyugtató és központi myorelaxáns hatással is rendelkezik, amely ellazítja a harántcsíkolt izmokat.

A kezelőorvos által előírt adagokban kell alkalmazni, de kezdetben 5-10 mg/testsúlykilogramm kezdeti adagja ajánlott. Heti 5 mg-mal lehet növelni, amíg kielégítő hatás nem jelentkezik. A 60 kg vagy annál nagyobb testtömegű felnőttek esetében a hosszú kezelés során az átlagos napi adag 20 mg/ttkg, azaz 1,5-2 g/nap. A Depakine chrono-t a francia Sanofi cég gyártja, és egy 30 darab 500 mg-os tabletta csomagja 200-650 rubelbe kerül.Leu.

Előnyök és hátrányok

A valproátok egyértelmű klinikai hatékonyságuk ellenére az ellenjavallatok és a mellékhatások meglehetősen hosszú listáját tartalmazzák. A gyógyszerrel szembeni szokásos túlérzékenységet leszámítva a Depakine alkalmazásának fő ellenjavallatai a krónikus és akut hepatitis, súlyos májbetegség, közeli családtagok valproát-intoleranciája, akut krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, egyes öröklött mitokondriális betegségek, a karbamidszintézis öröklött változásai, terhesség, 6 év alatti gyermekek.

Nagy körültekintéssel kell eljárni a Depakine chrono felírásakor a tikózishyperkinéziára, ha azt más görcsoldó gyógyszerrel kombinálják, és más kezelési mód jobb. Jelentősen megnövekedett májkárosodás kockázata. Olyan mellékhatásokat okozhat, mint a vérszegénység, a vérlemezkeszám csökkenése, sőt remegést és extrapiramidális zavarokat is okozhat, ebben az esetben abba kell hagyni. A Depakine chrono reverzibilis vagy akár maradandó süketséget, mellhártyagyulladást és egyéb meglehetősen súlyos mellékhatásokat okozhat.

Neuroleptikumok

A neuroleptikus csoport szorongásos gyógyszereit gyakran használják a komplex tic különböző gyakori típusainak súlyos eseteiben, amikor a nem gyógyszeres módszerek és a más csoportokba tartozó gyógyszerek rosszul segítenek. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a haloperidol, amely a betegek 70%-án segíthet, és vagy remissziót, vagy a rohamok gyakoriságának és időtartamának jelentős csökkenését eredményezi. Az olyan gyógyszereket, mint a fluorofenazin és a pimozid, szintén használják kombinált terápiában, de a haloperidollal ellentétben ezek jobban tolerálhatók, mivel sokkal kisebb a szedatív hatásuk, és ez különösen fontos a hosszú távú kezelésben. A hátránya az, hogy nagyon ritkán kaphatók a gyógyszertárakban, ezért itt nem írjuk le őket. A kezelést általában vagy a betegség akut szakaszában, vagy a betegség stádiumától függetlenül hosszabb ideig adják. Ha folyamatos javulás tapasztalható, a neuroleptikum adagját fokozatosan csökkentik, majd teljesen visszavonják. Tekintsük a neuroleptikus csoport leghatékonyabb gyógyszereit a tikotikus hiperkinéziák tüneteinek csökkentésére.

Haloperidol

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Haloperidol

A haloperidol a “nagy neuroleptikumok” egyike, amelyekkel olyan nagy és jelenlévő mentális betegségeket kezelnek, mint a skizofrénia, delírium, különböző viselkedési zavarok. A haloperidol felírásának egyik hivatalos indikációja azonban a többszörös motoros tic, amely vokális beszédstereotípiákkal párosul, azaz súlyos Tourette-szindróma. Ez a gyógyszer egy butirifenon-származék, és mind tabletta formájában, mind injekciós ampullában kapható. Hatással van a dopaminreceptorokra, amelyek blokkolódnak, ami antipszichotikus hatást vált ki. A hipotalamusz struktúráira hatva csökkenti a testhőmérsékletet, csökkenti a gag-reflexet, és az antipszichotikus hatás abban nyilvánul meg, hogy a gyógyszer megszünteti a jelentős személyiségváltozásokat. Megszünteti a delíriumot, a mániát, enyhíti a hallucinációkat, növeli a beteg érdeklődését a környezete iránt. A haloperidol befolyásolja a vegetatív idegrendszert, megszünteti az érgörcsöt, csökkenti a gasztrointesztinális traktus motilitását és tónusát. A haloperidol nagyon jó olyan pszichózisok esetében, amelyeket kifejezett halálfélelem és szorongás kísér.

Fontos megjegyezni, hogy a haloperidolt nem szabad hosszú ideig szedni, mivel megváltoztatja a hormonszekréciót: az elülső agyalapi mirigy túlszintetizálja a prolaktint, és csökkenti a gonadotrop hormonok termelését. Csökkentheti a libidót és galaktorrhoeát is okozhat. A haloperidolt az orvos által előírt kombinációnak megfelelően tikotikus hiperkinéziák kezelésére használják. Ne hagyatkozzon a skizofrénia kezelésében alkalmazott dózisokra. A haloperidol mindig szerepel a VED-listán – az életmentő gyógyszerek listáján -, és nagyon, nagyon olcsó. Például egy 50 haloperidol tablettát tartalmazó csomag 23 és 50 rubel között kerül., a gyógyszert Oroszországban számos gyógyszergyártó cég állítja elő.

Előnyök és hátrányok

Nem szabad elfelejteni, hogy a haloperidol, ha nagy dózisban szedik, extrapiramidális hiperkinéziát okoz és provokál az izomzat tartós összehúzódása formájában; a kábítószerfüggők “haloperidol” mérgezésének tipikus tünete a nyakizmok tónusos összehúzódása, fájdalmas görcs, amely a nyakat oldalra fordítja. Emiatt a Tourette-kórban a gyógyszer adagja, amely nem vásárolható meg egyetlen gyógyszertárban sem külön recept nélkül, általában 1 és 3 mg között van. Ez a kis adag tabletta formájában is kapható, és még kevesebbe kerül: 36 és 48 rubel között. csomagonként.

A haloperidol ellenjavallt a központi idegrendszeri funkciók depressziója esetén, nem alkalmazható Parkinson-kórban és epilepsziában, valamint súlyos depresszióban. A gyógyszer kategorikusan nem kombinálható alkohollal, nem alkalmazható terhes nőknél, szoptató anyáknál. A gyógyszernek számos mellékhatása is van. A fent említett nyaki görcsök mellett a tic-szerű mozgások és a vérnyomás változásai is fokozódhatnak. Hosszan tartó használata nőknél szokatlan tejkiválasztást, férfiaknál menstruációs zavarokat és impotenciát okozhat. Ezért a haloperidolt még a súlyos rendellenességek kezelésére is nagyon, nagyon óvatosan kell alkalmazni.

Risperidon (Risoft, Rissette, Torendo, Speridan)

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Riszperidon (Rispolet, Risset, Torendo, Speridan)

A rispolept olyan neuroleptikumokra is utal, amelyek bár aktívak a hiperkinéziák ellen, meglehetősen alacsony szintű szedatív hatással rendelkeznek. A haloperidolhoz hasonlóan széles körben alkalmazzák a pszichiátriában delírium, hallucinációk, skizofrénia, krónikus téveszmés zavarok és kényszeres epizódok kezelésére. A gyógyszer csökkenti az öklendezési reflexet és csökkenti a testhőmérsékletet. A klasszikus neuroleptikumnál, az aminazinnál kisebb valószínűséggel gátolja a spontán motoros aktivitást, és kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz. Igen, a haloperidolhoz hasonlóan növelheti a prolaktinszintet és csökkentheti a gonadotrop hormonok plazmakoncentrációját tartós alkalmazás esetén. A gyógyszert súlyos tic és Tourette-szindróma kezelésére használják napi 2-4 mg-os adagokban. 2 mg-os, 20-as tabletta formájában kapható, és 300-400 rubelbe kerül.. Kétszer akkora adagban, 4 mg-os dózisban, 500 és 1200 rubel közötti áron vásárolható meg.., hanem külön rendelvényre. A risoproleptet eredeti gyógyszerként a Janssen cilag, egy olaszországi részleg állítja elő, így a Johnson Company termékének tekinthető.

Előnyök és hátrányok

A Riperidon előnye a meglehetősen korlátozott számú ellenjavallat, amelyek közül csak a túlérzékenységet említik a hivatalos utasításokban. A gyógyszer használatára azonban számos korlátozás vonatkozik. Súlyos szívvezetési rendellenességek, szívelégtelenség, máj- vagy veseműködési problémák, Parkinson-kór, 15 év alatti életkor. Tekintettel arra, hogy a tic és a Tourette-szindróma fiatal korban jelentkező betegség, ezek a korlátozások általában nem túl relevánsak.

Ha azonban szoptató nő, abba kell hagynia a szoptatást a risperidon szedése alatt. A gyógyszernek mellékhatásai is vannak. Ide tartozik az álmatlanság vagy álmosság, csökkent vérnyomás, hányinger és hányás. Nőknél amenorrhoea, mindkét nemnél a libidó csökkenése. Túladagolás esetén fokozott szedációhoz, álmossághoz, szívdobogáshoz és hipotenzióhoz vezethet. Túladagolás esetén extrapiramidális zavarokat is okozhat a riszperidon szedése, ezért az adagot gondosan kell titrálni, és lehetőleg rövid kúrákban kell szedni.

Tiaprid (tiapridál)

Népszerűségi értékelés:* 4.7

TIAPRID (TIAPRIDAL)

A Tiapridal viszonylag drága gyógyszer: egy 30 darab 100 mg-os tabletta csomagja 1750 rubelbe kerül., Annak ellenére, hogy ez egy hazai gyártó – Organica, amely az egyik legolcsóbb gyógyszert gyártja. Létezik a Sanofi-aventis által gyártott tiapridál is. Egy 20 tablettás csomag 1300 rubelbe kerül.. Ezt a gyógyszert nem gyakran írják fel tikekre, de a tikotikus hiperkinéziákon kívül fő felhasználási területe a chorea különböző formái, az opioidfüggőséggel összefüggő viselkedési zavarok, valamint a tic-hiperkinézia. Nagyon hatékonyan alkalmazzák alkoholos pszichózisban, elvonásban és alkoholfüggőségi szindrómában szenvedő betegeknél.

A tiapridalt Tourette-szindróma és felnőttkori chorea kezelésére használják napi 300-800 mg-os adagokban, de a kezelés során az adag titrálása szükséges. Kezdje nagyon alacsony, mindössze napi 25 mg-os adaggal, és fokozatosan növelje az adagot. A maximális napi adag azonban súlyos tikózishyperkinézis esetén nem haladhatja meg a 300 mg-ot. Ez azt jelenti, hogy egy csomag Tiaprid napi 500 mg-os átlagos dózisban egy hét alatt elfogyna, pontosabban 6 nap alatt, ha egy csomagban 30 tabletta van. Ennek megfelelően egy egyhónapos gyógyszerkúra körülbelül 6500 RUB-ba kerül., Ami orosz viszonyok között drága.

Erősségek és gyengeségek

Mint minden gyógyszer, a neuroleptikumok is súlyos betegségek súlyos gyógyszerei, és a Tiapride-nak lehetnek mellékhatásai és ellenjavallatai. A túlérzékenységen kívül a terhesség és a szoptatás is ellenjavallt; mellékhatásként álmosság és fáradtság jelentkezik; túladagolás esetén akut neuroleptikus vagy akár malignus neuroleptikus szindróma alakulhat ki 40 fokos vagy magasabb lázzal. A neuroleptikumokhoz hasonlóan a húgyúti rendszer zavarai hosszan tartó alkalmazás esetén a plazma hormonkoncentrációjának változásai, a prolaktinszint emelkedése, galaktorrhoea, frigiditás, gynaecomastia és impotencia lehetnek.

Következtetés helyett

A neuroleptikumok esetében rendkívül fontos, hogy a minimális adagot szedjük, és azt lassan emeljük az elfogadható szintre. Szigorúan tilos egyszerre nagy dózisú kezelést kezdeni. Ha a tic súlyos, és a neuroleptikus kezelés önmagában hatástalan, nagyobb dózisú kezelést alkalmaznak; azonban előnyösebb, ha nem az egyik gyógyszer dózisát növelik, hanem egy másik, más hatásmechanizmusú neuroleptikumot adnak a kezeléshez. Például a riszperidon és a tiaprid, vagy egy neuroleptikum és egy görcsoldó kombinációja. Ha fájdalmas és görcsös görcsök jelentkeznek, ha a tic fájdalmas dystonikus jellegű, és a nyak- és arcizmok is érintettek, botulinum toxin alkalmazható. A tikózishiperkinézisben érintett izmoknak adják be.

Természetesen a tikok kezelése nem korlátozódik a fenti gyógyszerekre, sőt csoportjaikra sem. Ha egy tinédzser vagy fiatal felnőtt hiperaktivitás és figyelemhiányos rendellenesség együttesen fordul elő, alacsony dózisú pszichostimulánsok, triciklikus antidepresszánsok írhatók fel. Ha kényszerbetegség vagy kényszerbetegség is fennáll, az SSRI-k vagy szelektív szerotonin visszavétel gátlók javallottak. Más cikkekben már írtunk róluk, ezért itt nem térünk ki rájuk. Gliatilin, nootropikumok és vitaminok is használatosak a tic kezelésében. Nagyon fontos, hogy elsősorban nem gyógyszeres intézkedéseket alkalmazzunk. Ezek olyan pszichoterápiás technikák, amelyek, bár nem csökkentik a tikeket, de megváltoztatják a betegek hozzáállását. Ez nagyon fontos, mert végső soron az életminőség, a kényszerbetegség és a társadalmi elfogadás mind javul. Fontos, hogy a belső tic feszültséget csökkentsük azáltal, hogy megtanítjuk a betegeket a relaxációra, valamint a ticek önkéntes kontrollálásának képességére, speciális technikákkal.

*A népszerűségi rangsor a wordstat keresleti adatainak elemzésén alapul..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: