Top 10 vitaminok a hátfájás ellen

*A szerkesztőbizottság véleménye szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak, és nem szolgál vásárlási útmutatónak sem. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Az akut hátfájás terápiás taktikája az évek során fejlődött. A neurológusok már nem ragaszkodnak a betegek szigorú immobilizációjához, hanem a gyors aktiválásra való áttérést javasolják a terápiás fizikai tréning segítségével. Sikeres terápiás hatást azonban csak akkor lehet elérni, ha a fájdalom szindróma akut állapotban időben enyhül.

A hagyományos kezelés magában foglalja az egyszerű fájdalomcsillapítókat, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID), az izom- és epidurális blokkokat. Ezek mellett nagyon népszerűek a tiamint, piridoxint és cianokobalamint tartalmazó multivitaminok is.

A B-vitaminok hatásmechanizmusa a hátfájás esetén

A B-csoportba tartozó vitaminok a neurotropikus vitaminok közé tartoznak, amelyek jelentősen befolyásolják az idegrendszeri folyamatokat. A neurológusok visszajelzései szerint a tiamint, piridoxint és cianokobalamint tartalmazó multivitamin injekciók tökéletesen csökkentik a fájdalom szindrómát, az érzékenység visszatér, és a reflexreakciók normalizálódnak.

A B-vitaminok hatásmechanizmusa a következő:

 1. Csökkenti az agy-gerincvelői idegcsomók túlgerjesztettségét, normalizálja a nátriumáramokat és megnyitja az ATP-re érzékeny káliumcsatornákat.
 2. gátolja a neurotranszmitterek felszabadulását a belső szervekből a központi idegrendszerbe impulzusokat továbbító elsődleges idegrostokból a gerincvelő hátsó szarvában lévő idegsejtekbe. Ez a potenciálfüggő kalciumcsatornák blokkolásán keresztül történik.
 3. Növeli a szerotonin és a gamma-aminovajsav termelését, fokozza az opioiderg mechanizmusokat, megakadályozza a fájdalom gerincvelői és szupraspinális pályákon keresztüli vezetését és a thalamus általi érzékelését.
 4. Ezeknek a mechanizmusoknak köszönhetően a B-vitamin komplexek jelentősen csökkentik a fájdalmat. A perifériás és központi idegrendszerben a hátfájást okozó kóros neuronális ingerület esetén a B-csoportú vitaminokkal történő kezelés 4-12 hétig folytatható.

Miért népszerűek a B-vitaminok?

A B-vitaminok népszerűsége az akut hátfájás esetén ezeknek a szempontoknak köszönhető:

 1. Más gyógyszercsoportok lehetséges szövődményei. Az emésztőrendszer gyakran érintett a NSAID-ok használatakor.
 2. Ha egyes gyógyszerek nem tűnnek hatékonynak, más gyógyszereket kell felírni, amelyek összességében növelik a nemkívánatos reakciók kockázatát a szervezetben. Ez a terápia pénzügyi szempontból is nagyon költséges lehet.
 3. Egyes betegek számára ellenjavallt a fájdalomcsillapításra irányuló fizioterápiás eljárások (elektromos áram terápiás hatása, mágnesterápia).
 4. Az idegfonatba adott fájdalomcsillapító injekciók (beleértve az epidurális injekciókat is) nem mindig lehetségesek a megfelelő feltételek vagy szakemberek hiánya miatt.
 5. Ezt szem előtt tartva a neurológusok a B-vitaminokat más gyógyszerekkel kombinálva írják fel a hátfájós betegeknek. A kezelés általában parenterális adagolással kezdődik, majd áttér a szájon át történő adagolásra. Ez az áttekintés a legjobb vitamininjekciókat és tablettákat állítja össze a hátfájás ellen.

A hátfájás legjobb vitaminjainak rangsora

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb vitaminok a hátfájás a felvételeknél 1 Milgamm 304€
2 Neuromultivit 350€
3 Combilipen 154€
4 Binavit 240€
5 Larigama 181€
A legjobb vitaminok a hátfájás tabletták 1 Neurobion 359€
2 Milgamm Compositum 655€
3 Combilipen tubusok 446€
4 Pentovit 115€
5 Benfogamma 694€

A legjobb vitaminok a hátfájás injekciókban

A hátfájás gyorsabb kezelése érdekében célszerű injekciós vitaminokkal kezdeni a kezelést. Fontos azonban, hogy az injekciókat lassan vegyük be, és ne lépjük túl az ajánlott adagokat, hogy elkerüljük a nem kívánt reakciókat a szervezetben. Célszerű minél hamarabb átállni a tablettákra is.

Milgamm

Értékelés: 4.9

Milgamm

Milgamma elérhető Németországban. A következő vitaminokat tartalmazza: tiamin (100,0 mg), piridoxin (100,0 mg), cianokobalamin (1,0 mg). Lidokainnal is kiegészítve. Ez az eredeti gyógyszer növeli a helyi vérkeringést, befolyásolja a fájdalom szindrómát, és javítja az idegrendszeri működést. Ugyanakkor a lehető legbiztonságosabbnak tekinthető a betegek számára.

Olvasson tovább  Top 10 jogorvoslat a rossz lehelet ellen

Az injekciós oldat tiszta, vörös színű, sajátos szagú. 2,0 ml-es sötét üvegampullában kapható. Alkalmas injektálásra. A tűt a lehető legmélyebbre kell bevezetni. Súlyos hátfájás esetén kezdje napi 2,0 ml-rel 5-10 napig. Ha lehetséges, minél hamarabb térjen át a tablettákra. Ezt a gyógyszert 2-8°C-on kell tárolni.

Milgamm – az egyik legjobb B-vitamin-komplex a neurológusok és a betegek szerint. Kiváló hátfájás ellen. Bár lidokain van jelen, a Milgamma injekciók meglehetősen fájdalmasak, de elviselhetőek. Már 1-2 injekció beadása után érezhetően csökken a fájdalom. Ugyanakkor megnyugtatja az idegrendszert – megszünteti a szorongást, javítja az alvás minőségét.

Előnyök

 • Lidokain tartalmú;
 • Naponta 1 injekció;
 • A javulás 1-2 injekció beadása után figyelhető meg;
 • megnyugtatja az idegrendszert;
 • Javítja az alvás minőségét.

Hátrányok

 • Az ampullákat hűtőszekrényben kell tárolni;
 • A lidokain ellenére az injekció fájdalmat okoz.

Neuromultivit

Értékelés: 4.8

Neuromultivit

Az osztrák Neuromultivit B1 (100,0 mg), B6 (100,0 mg) és B12 (1,0 mg) vitamint tartalmaz. A Milgammával ellentétben nem tartalmaz lidokaint. E vitaminok kombinációja pozitív hatással van az idegvégződésekre, az izomrostokra, valamint a szívre és az erekre. Ezek a neurotropikus vitaminok jelentősen csökkentik a koponya- és gerincvelői idegkárosodással járó hátfájást.

A Neuromultivit 2 ml-es sötét üvegampullában kerül forgalomba. Tiszta, vörös színű, meglehetősen furcsa szagú oldat. Ezt a gyógyszert kizárólag intramuszkuláris injekcióra szánják. Ezeknek a vitaminoknak a napi adagja hátfájás esetén 1 ampulla. Tartalmát mélyen a farizomba fecskendezik. A napi injekciókat nem szabad 5-10 egymást követő napon keresztül adni. Ezt követően célszerű tablettákra váltani.

A neurológus betegek a véleményekben arról számolnak be, hogy a Neuromultivit nagyon fájdalmas injekció, de valóban működik. A hátfájás 1-2 injekció után sokkal kisebb lesz. Sokan hajlandóak elviselni ennek a gyógyszernek a “kínzását”, hogy minél hamarabb elfelejtsék a neurológiai fájdalom tüneteit. A betegek azt is észrevették, hogy egy sor ilyen vitamin után javul a bélműködésük, és kevésbé ingerlékenyek lesznek.

Előnyök

 • tartalmazza a hátfájás elleni legfontosabb vitaminokat;
 • Ez viszonylag gyorsan enyhíti a fájdalmat;
 • Javítja a bélműködést;
 • Növeli a stresszel szembeni ellenállást.

Hátrányok

 • nem tartalmaz lidokaint;
 • Hűtőben kell tartani.

Combilipen

Értékelés: 4.7

Combilipen

Az orosz Pharmstandart gyógyszergyártó vállalat gyárt Kombilipent. Tiamint (100,0 mg), piridoxint (100,0 mg) és cianokobalamint (1,0 mg) tartalmaz. A Milgammához hasonlóan az orosz generikus lidokaint tartalmaz. Ez a gyógyszer a gerincoszlop destruktív és degeneratív elváltozásai által kiváltott dorsalgia, lumboishyalgia, radikuláris szindróma esetén javallott.

A Kombilipen 2 ml-es sötét ampullában kapható. Átlátszó, rózsaszínes-vöröses, különleges szagú oldat. A Kombilipen nem adható intravénásan. Kizárólag a fenékre történő alkalmazásra szánták. A napi adag 2 ml oldat. Az injekciót 5-10 napig minden nap be lehet adni. Megpróbálhatnak gyorsan átállni az e csoportba tartozó vitaminok szájon át történő beadására.

A Combilipen injekció beadásának helyén fájdalomérzet jelentkezik, de ez nem kritikus. Sokan megjegyezték, hogy ezeknek a hazai vitaminoknak a hatékonysága nem rosszabb, mint a német eredeti gyógyszer. Nem enyhíti a fájdalmat azonnal. De minden egyes következő injekcióval a fájdalom enyhül. Ezenkívül a termék jó hatással van az idegrendszerre. A szorongás, az ingerlékenység és a rossz közérzet oldja a feszültséget.

Előnyök

 • A készítményt lidokainnal egészítik ki;
 • megfizethető ár;
 • Hatékonyan enyhíti a hátfájást;
 • Javítja az idegrendszer állapotát;
 • mérsékelten fájdalmas injekciózáskor.

Hátrányok

 • 2 és 8°C közötti hőmérsékleten tárolva.

Binavit

Értékelés: 4.7

Binavit

Az Armavir biofactory a Binavit nevű gyógyszert állítja elő. Még mindig tartalmaz tiamint, piridoxint, cianokobalamint és lidokaint. A hatóanyagok koncentrációja azonban itt feleakkora, mint a fent leírt analógoké. De ez a gyógyszer az idegrendszer különböző patológiáiból eredő hátfájás megszüntetésére is fontos.

Olvasson tovább  12 legjobb vitaminok a nők számára 70 év után

A Binavit 2 ml-es fényvédett, semleges üvegampullákban kerül forgalomba. Tartalmuk vörös, átlátszó oldat, jellegzetes, sajátos szaggal. Ajánlott naponta 1 injekció (2 ml) beadása ezekből a vitaminokból. 5-10 napig folyamatosan alkalmazható, de jobb, ha a lehető leghamarabb áttérünk az ebbe a csoportba tartozó vitaminok szájon át történő alkalmazására.

A Binavit a lidokain jelenléte ellenére meglehetősen fájdalmas injekció. Ami a hátfájásra gyakorolt hatását illeti, némileg gyengébb, mint az analóg termékek, amelyek kétszer annyi vitamint tartalmaznak. Közepes hátfájás esetén azonban néhány Binavit injekció is elegendő. Bár a termék tárolási hőmérsékletét 15°C-ra emelték, továbbra is hűtőszekrényben kell tárolni.

Előnyök

 • jól működik mérsékelt fájdalom esetén;
 • naponta egy injekció;
 • lidokaint tartalmaz;
 • Nyugtató hatással van az idegrendszerre.

Hátrányok

 • a gyógyszer hosszan tartó szaga.

Larigama

Score : 4.6

Larigama

Az orosz Grotex gyártó Larigama-t gyárt, amely a Binavit teljes analógja. Tiamint (50,0 mg), piridoxint (50,0 mg), cianokobalamint (0,5 mg) és lidokaint (10,0 mg) tartalmaz. A Larigama-t 18 év feletti személyeknél mérsékelt hátfájás esetén alkalmazzák. Ez a gyógyszer ellenjavallt a szív akut károsodott pumpafunkciója esetén.

2 ml-es ampullákban kapható, Larigama. Színes üvegből készülnek. Mindegyik egy tiszta, vöröses színű, különös szagú folyadékot tartalmaz. Ha hátfájás van, a terápia a fenékbe adott injekcióval kezdődik. Mélyen beadva 2 ml oldatot naponta egyszer, 5-10 napon keresztül. A fájdalom csökkenésével azonban az injekciókat ritkábban adják be, vagy gyakrabban adnak tablettákat. A gyógyszert 2 és 8 ° C közötti hőmérsékleten kell tárolni.

A Larigama nem olyan hatékony, mint a Milgamma, de neurológiai hátfájás esetén is segíthet. Ugyanakkor ez a vitaminkomplex nyugtató hatással van az idegrendszerre, elősegíti a haj növekedését és a haj jobb szerkezetét. Általában jól tolerálható, de esetenként allergiás bőrkiütést okozhat.

Előnyök

 • segít enyhíteni a hátfájást;
 • Napi egy injekció elegendő;
 • Javítja a haj szerkezetét, gyorsítja a haj növekedését;
 • Megszünteti az ingerlékenységet, a rövid temperamentumot.

Hátrányok

 • Hűtőben kell tárolni;
 • Allergiás kiütést okozhat.

A legjobb vitaminok a hátfájás tablettákban

A tablettás B-vitaminokat hátfájás esetén általában több injekciót követően írják fel. Segítenek a fájdalmak teljes megszüntetésében és az állapot stabilizálásában.

Neurobion

Értékelés: 4.9

Neurobion

Az Ausztriából származó Neurobion a következőket tartalmazza: tiamin (100 mg), piridoxin (200 mg), cianokobalamin (200 µg). Ezeket a vitaminokat széles körben használják az idegrendszer mindenféle rendellenességére. Más gyógyszerekkel és fizioterápiával együtt gyorsan enyhítik a hátfájást. Ezeknek a vitaminoknak a kombinációja sokkal hatékonyabb, mint mindegyikük külön-külön.

Neurobion kerek, fehér bevonatos tabletta. Méretük közepes, és különösebb erőfeszítés nélkül lenyelhetőek. A vitaminok buborékcsomagolásban vannak. A gyógyszer napi adagja 3 tabletta. A reggeli, ebéd és vacsora alatt vagy közvetlenül utána kell bevenni. A tablettákat egészben, tiszta vízzel (100-200 ml) kell lenyelni.

A visszajelzések szerint a Neurobion kiváló a hátfájás kezelésére. Ezenkívül ez a komplexum jelentősen javítja az alvást, erősíti az idegrendszert. A páciensek a stresszellenállás jelentős növekedéséről számoltak be a használatot követően. Ezeket a vitaminokat a szervezet általában jól tolerálja, de esetenként hányingert, hányást, hasmenést okozhatnak.

Előnyök

 • magas B1-, B6- és B12-vitamin-tartalmú;
 • A tabletták lenyelésre alkalmasak;
 • Kiváló a dorsalgiára;
 • normalizálja az alvás minőségét;
 • Erősíti a stressztűrést.

Hátrányok

 • Esetenként hányingert, hányást, hasmenést okozhat.

Milgamma Compositum

Értékelés: 4.8

Milgamm Compositum

A német gyártmányú Milgamma Compositum vitamin 2 hatóanyagot tartalmaz: benfotiamin (100,0 mg) és piridoxin (100,0 mg). Az előbbi egy zsírban oldódó tiaminszármazék. Ez a gyógyszer különböző neurológiai betegségekben szenvedő, hátfájással kísért és igazolt B1- és B6-vitamin-hiányban szenvedő betegeknél javallott.

A Milgamma Compositum kerek táblái meglehetősen nagy sárkányokra hasonlítanak. Fehér külső réteggel rendelkeznek. Buborékcsomagolásban kapható. Az átlagos napi adag 1 tabletta. Akut fájdalom esetén azonban ezeket a vitaminokat napi 3 db-ban ajánlott bevenni. Nem ajánlott a tablettát megharapni. Ezeket a vitaminokat 200 ml tiszta vízzel egészben ajánlott lenyelni.

Olvasson tovább  A 7 legjobb probiotikum gyerekeknek

Sokan nagyra értékelik a Milgamm Compositum vitamint. Azt mondják, hogy ez egy kiváló gyógymód a hátfájás ellen. Ha nagyon intenzívek, akkor ajánlatos kezdetben több injekciót beadni ebből a gyógyszerből, majd tablettákkal rögzíteni az eredményt. A komplexum segít az ingerlékenység megszüntetésében, a hangulat és az alvási problémák javításában, valamint számos kozmetikai probléma megoldásában.

Előnyök

 • Jól kompenzálja a B1- és B6-vitamin hiányát;
 • A tabletták nem nehezítik a lenyelést;
 • jól enyhíti a fájdalmat;
 • Megkönnyíti a nyugodt alvást;
 • Növeli a stresszel szembeni ellenállást.

Hátrányok

 • Egyeseknél fejfájást okozhat.

Combilipen Tabs

Értékelés: 4.7

Kombilipen Tabs

Az orosz vitaminok Kombilipen Tabs a Pharmstandard gyártótól a következő összetevőket tartalmazza: benfotiamin (100 mg), piridoxin-hidroklorid (100 mg) és cianokobalamin (2 mg). Ez a gyógyszer felnőtteknél a hátfájást kiváltó különböző neurológiai kórképek kezelésére javallott. Nem szabad ezeket a vitaminokat akut vagy súlyos szívelégtelenség esetén szedni.

A Kombilipen Tabs kerek, fehér és könnyen lenyelhető. A vitaminok tányéronként vannak elrendezve. Felnőtteknek naponta 1-3 tablettát kell bevenniük. A Kombilipen Tabs-t nem szabad éhgyomorra bevenni. Nem kell beleharapni, és elég 100 ml víz meginni. A multivitamin szedése 4 hétnél hosszabb ideig nem ajánlott.

Ez a komplex nagy dózisú vitaminokat tartalmaz, ezért csak orvosi utasításra szedhető. A vélemények szerint ez a komplexum jól megbirkózik a hátfájással, különösen, ha kezdetben több injekciót adnak be a termékből. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy fokozott izzadás, hányinger, tachycardia fordulhat elő a tabletták használata során.

Előnyök

 • Magas B1-, B6- és B12-vitamin-tartalom;
 • A tabletták lenyelése nem okoz nehézséget;
 • Kiválóan alkalmas a hátfájás enyhítésére;
 • felgyorsítja a haj és a köröm növekedését;
 • Nyugtatja az idegrendszert.

Hátrányok

 • hányingert, tachycardiát és hyperhidrózist okozhat.

Pentovit

Értékelés: 4.7

Pentovit

Az orosz Altaivitamins gyógyszergyár gyártja a Pentovit nevű gyógyszert. Tartalmaz: tiamin (100,0 mg), piridoxin (50,0 mg), nikotinamid (200,0 mg), folsav (400,0 µg), cianokobalamin (50 µg). Ezt a multivitamin-gyógyszert az idegrendszer különböző patológiáinak kezelésére írják elő, beleértve a perifériás idegkárosodással járó fájdalmat is.

Pentovit kerek, mindkét oldalán domború, fehérrel bevonva. A kapszulák lehetnek műanyag tégelyekben és buborékcsomagolásban. A tablettákat szájon át kell bevenni főétkezés után, naponta 3-szor. A napi adag 6-12 tabletta. A kezelés 3-4 hétig tarthat.

Azok az emberek, akik Pentovitot szedtek hátfájásra, nagyon jól reagáltak erre a multivitamin gyógymódra. Nemcsak a fájdalmas érzések tűnnek el, hanem kellemes bónuszként a hajuk és a körmük is sokkal gyorsabban nő vissza. Belső békét is kaptak, megszabadulva az ingerlékenységtől és az idegességtől.

Előnyök

 • 5 B-vitamint tartalmaz;
 • A tabletták könnyen lenyelhetők;
 • Megszünteti a neurológiai fájdalmat;
 • felgyorsítja a haj és a köröm növekedését;
 • Enyhíti az idegességet; Pentovit.

Hátrányok

 • sok tablettát kell bevenni egy nap alatt.

Benfogamma

Értékelés: 4.6

Benfogamma

A Benfogamma egy német gyógyszer, amely csak egyetlen hatóanyagot tartalmaz: benfotiamin 150 mg. Alkalmas a klinikai és biokémiai vizsgálatokkal igazolt, jelentős B1-vitaminhiány következtében kialakult hátfájás esetén. Ez a gyógyszer kizárólag felnőtt betegek számára készült.

A Benfogamma egy kerek, bikonvex, fényes, fehér tabletta. Buborékcsomagolásban kerül forgalomba. Hátfájás esetén ezeket a vitaminokat 3 hétig naponta kétszer 1 tablettát, majd naponta 1 tablettát szednek. Ezeket a vitaminokat rágás nélkül, egy negyed pohár vízzel kell lenyelni. Elég könnyű lenyelni őket.

A Benfogamma hatékonyan kompenzálja a B1-vitamin hiányt és enyhíti a hátfájást. Pozitív hatással van a pszicho-érzelmi állapotra is. A vitamin általában jól tolerálható, de esetenként bőrviszketést és emésztési problémákat okozhat.

Előnyök

 • Kiválóan alkalmas a B1-vitamin hiányának pótlására;
 • a tablettákat könnyű lenyelni;
 • A hátfájást is enyhíti;
 • Nyugtatja az idegrendszert.

Hátrányok

 • Bőrviszketést és emésztési zavarokat okozhat.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: