5 legjobb gáz lengéscsillapító

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakértői tanácsadásra van szükség.

A gázlengéscsillapító egy olyan eszköz a járműben, amely a mechanikus energiát hőenergiává alakítja át a rezgés csillapításával, amikor a jármű áthajt a bukkanókon, kátyúkon és egyéb úthibákon. A lengéscsillapítónak köszönhetően a vezető és az utasok nem érzik a karosszériára ható ütéseket és ütéseket, és maga a jármű kevésbé kopik.

A gázrugó szerkezetileg egy henger, amely két részre van osztva. Az egyikben a hidraulikafolyadék, a másikban a nyomás alatt lévő gáz található. A kitöltött üregben a dugattyúrúd és a dugattyú dugattyúja szelepekkel van ellátva, amelyek szabályozzák a lengéscsillapító összenyomó- és visszarugó erejét.

A lengéscsillapítót állandóan nagy terhelés éri, ezért élettartama korlátozott. Ha eljön a felfüggesztés alkatrészeinek cseréjének ideje, nehéz döntéseket kell hoznia. Rengeteg ajánlat van a pótalkatrészpiacon, de melyiket válasszuk?? Könnyítsük meg a dolgot, és nézzük meg az 5 legjobb választási lehetőséget.

A gáz lengéscsillapítók jellemzői

A gáz-, vagy ahogyan nevezik, egycsöves lengéscsillapítóknak számos jellemző tulajdonságuk van:

 1. A hidraulikafolyadék kavitációjának és habzásának jelenségei nem fordulnak elő. Ez biztosítja, hogy a lengéscsillapító ereje a teljes élettartam alatt stabil marad, még aktív használat esetén is.
 2. Gyors és hatékony hűtés egyetlen működtető hengerrel. Ebből a szempontból az egycsöves lengéscsillapító jobb, mint a kétcsöves, mivel elég nehéz túlmelegíteni.
 3. Bármilyen pozícióban felszerelhető – függőlegesen és vízszintesen is. Ugyanez vonatkozik a gázrugók szállítására és tárolására a beszerelésükig.
 4. Sokoldalúság és bármilyen vezetési stílus követésének képessége. Az egycsöves gázlengéscsillapítók óvatos vezetők és a “versenyzést” kedvelők számára alkalmasak.
 5. Egyenletesen hatékony válasz jó és rossz utakon egyaránt. Az egycsöves gázelemek jobban megfelelnek a terepjáró alkalmazásokhoz, mint a kétcsöves gázelemek.
 6. Csökkenti az aquaplaningot nedves utakon. A gázrugók így nehéz körülmények között is biztonságos vezetést biztosítanak.

A gázlengéscsillapítók ezen tulajdonságai nagyobb manőverezőképességet és kezelhetőségi stabilitást jelentenek az átlagon felüli felfüggesztési merevséggel rendelkező járművezetők számára. Eleinte kényelmetlenül érezhetik magukat, de az autótulajdonosok visszajelzései szerint 2-3 hétbe telik, mire megszokják őket.

Az olajos lengéscsillapítókhoz képest a gáz lengéscsillapítók csaknem kétszer hosszabb élettartamot biztosítanak, és ellenállóbbak a fagyással szemben a negatív hőmérsékleten. Ez teszi őket különösen népszerűvé Oroszország hideg régióiban.

Ezen alkatrészek magasabb árai számos előnyükért cserébe járnak: az egycsöves gázrugók valamivel drágábbak, mint a kétcsöves gázrugók.

Top 5 gázrugó

JelölésHelyszínNévÁrÉrtékelés
Top 5 gáz lengéscsillapító1MEYLE 72672500105 400 €5.6
2Boge 30Q1706 551 €4.7
3KYB 5543846 105 €4.8
4Gáz Bilstein 24-02652910 700 €4.9
5SACHS 31301416 100 €5.0

MEYLE 7267250010

Értékelés: 4.6

MEYLE 7267250010

A MEYLE márkájú lengéscsillapítók a Ford Focus autókba vannak beépítve, így a cseréjük ugyanazon gyártó gázrugóira nem jelent problémát. Az alkatrészeket személygépkocsik hátsó tengelyére történő felszerelésre tervezték, két – alsó és felső – furattal. A szakértők tesztelték az autót a MEYLE 7267250010 lengéscsillapítókkal, és megállapították, hogy azok gyorsan visszapattannak, amikor elhaladnak a bukkanókon. A manőverezőképesség és az iránystabilitás magas szinten marad, bár rossz időjárási körülmények között a vezetési kényelem rovására. Ez azonban minden egycsöves lengéscsillapító jellemzője, és különösen akkor tűnik fel, amikor a “puhább” kétcsöves alkatrészek cseréjére szerelnek be alkatrészeket.

Előnyök

 • kompatibilis számos Ford modellel;
 • A GM által elismert minőség;
 • stabilitás nagy terhelés alatt.

Hátrányok

 • néha nyikorog kanyarodáskor;
 • átlagon felüli merevség – nem mindenkinek való.

Boge 30Q170

Értékelés: 4.7

BOGE 30Q170

A német ZF gázlengéscsillapítók a legtöbb VAG modellel kompatibilisek. Ezek közé tartozik az Audi, a Volkswagen és az Audi. A hátsó tengelyre szerelve, lyukkal és csapszeggel rögzítve. Jobb vagy bal oldalra is felszerelhető. Szállításkor vigyázzon, mivel a csomagban nincs semmi, ami rögzítené a lengéscsillapító rudakat. Ezeknek az alkatrészeknek nagy előnye, hogy beépítésük után nem igényelnek időigényes előkészítést a munkához. Gyorsan pumpálható és kiváló csillapítást biztosít.

Sok vásárló a Boge 30Q170 gáz lengéscsillapítót “hosszú élettartamúnak” nevezi, és nem véletlenül. A referenciák szerint az alkatrészek maradék erőforrása 110 ezer kilométer után is 70-80%-os. Kiváló választás, ha a közeljövőben nem szeretné eladni autóját.

Előnyök

 • több mint 110 000 kilométeres élettartam;
 • magas minősítés az ügyfelek szerint;
 • gyors szivattyúzás röviddel a telepítés után.

Hibák

 • Hideg időben a meghajtótengely nagymértékű kopása és elhasználódása.

KYB 554384

Értékelés: 4.8

KYB 554384

A KYB 554384 egycsöves gázlengéscsillapítók a legjobb választás elsősorban Hyundai és KIA autókba történő beépítésre. A szakértők rámutatnak, hogy az ilyen alkatrészek különösen népszerűek a Forte, Elantra, Avante, Cerato, Veloster, Rio tulajdonosai körében ezekből a márkákból. A lengéscsillapítókat a hátsó tengely jobb vagy bal oldalára történő beszerelésre tervezték. Felső és alsó lyukak a rögzítéshez. Ezeknek a lengéscsillapítóknak az egyik legfontosabb előnye az alacsony, mindössze 1,67 kg-os súly, míg sok versenytárs akár 2-3 kg súlyú. A kis súly a henger vékony falának és az üreges rudaknak köszönhető. Ez nincs hatással a tartósságra, de segíthet üzemanyagot megtakarítani.

Különösen érdekesek a továbbfejlesztett (felturbózott) motorral rendelkező koreai stock car tulajdonosok véleménye. A KYB 554384 könnyített gázlengéscsillapítók az ilyen autókban még jobb manőverezhetőséget és dinamikát biztosítanak, és jó hatással vannak a felfüggesztés tartósságára.

Előnyök

 • kompatibilitás a népszerű koreai autókkal;
 • alacsony súly a könnyűszerkezetes kialakításnak köszönhetően;
 • Nagy szilárdság a kis súly ellenére;
 • a lengéscsillapítók meghosszabbítják a felfüggesztés élettartamát.

Hátrányok

 • a löket túl rövid.

Gáz Bilstein 24-026529

Értékelés: 4.9

GÁZ BILSTEIN 24-026529

Optimális választás nehéz crossoverekhez 2,5 tonnáig. Nem csoda, hiszen a BMW X5-ösbe gyárilag Gas Bilstein 24-026529 gázlengéscsillapítók kerülnek beépítésre. Más hasonló, erős motorral rendelkező, nagy sebességű, jó utakon való vezetésre alkalmas autókhoz is alkalmas. A német gyártmányú lengéscsillapítók kiküszöbölik az olyan kellemetlen és a nagy teljesítményű autóknál széles körben elterjedt hatást, mint a gyors gyorsítás közbeni kiegyensúlyozatlanság. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen alkatrészek beszerelése után elfelejti a kemény fékezéskor jelentkező “imbolygást” és a gyors elinduláskor jelentkező “guggolást”.

A Gas Bilstein 24-026529 lengéscsillapítókkal elégedettek a vásárlók válaszaikban megemlítik, hogy még 160 km/h sebességnél, sima kanyarodásnál is alig érezni az ülések oldaltámaszába való benyomódás hatását. Jó utakra ez mindenképpen jó választás.

Előnyök

 • nagyszerű egyensúly a nehéz tehergépjárműveken;
 • Optimális választás nagy igénybevételű alkalmazásokhoz;
 • körülbelül 100 000 kilométeres élettartam;
 • jó stabilitás nagy sebességnél.

Hátrányok

 • nem észleltek súlyos hibát.

SACHS 313014

Értékelés: 5.0

SACHS 313014

A német SACHS 313014 lengéscsillapítók hétüléses, legfeljebb 2 t tömegű járművekhez alkalmasak. Ezeket például a Mercedes-Benz Vaneo kisbuszra szerelték fel, de nem ez az egyetlen lehetőség. Az alkatrészeket úgy tervezték, hogy a hátsó felfüggesztésre szerelhetők legyenek a felső és alsó furatokon keresztül történő rögzítéssel. Felfüggesztés ezeken a lengéscsillapítók ellenáll a hintáztatás, még teljesen elfoglalt emberek autó egy teljes csomagtérben. A lengéscsillapítók a Super Touring sorozat részei – emlékeztetőül, hogy ebben a tartományban a gyártó legtartósabb alkatrészei a következők. Több mint 100 ezer kilométeres élettartamra számíthat. Az is fontos, hogy ezen alkatrészek kialakítása megakadályozza az olaj habosodását a gáztól elkülönített kamrában. Ez az oka a lengéscsillapítók nagyfokú stabilitásának.

Előnyök

 • stabil teljesítmény a teljes élettartam alatt;
 • akár 100 000 km-es és annál hosszabb élettartam;
 • kompatibilis a nehézgépjárművekkel.

Hátrányok

 • viszonylag magas ár.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: