8 legjobb vezérműszíj

*Szerkesztői értékelés. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási ajánlásként. Vásárlás előtt konzultáljon szakértővel.

A vezérműszíj a motor nagyon fontos része. Ez a szíj átvitel továbbítja a nyomatékot a különböző alkatrészekre, például a ventilátorra, magára az ékszíjra, a generátorra és más, a járműre jellemző alkatrészekre. A műszaki teljesítmény szempontjából a vezérműszíjakat három típusra osztják: V-szíj, poli-V-szíj és fogazott szíj, amely a legösszetettebb a kialakítás szempontjából (mivel a fogaknak a kerület körül involút profilúnak kell lenniük, minimális tűréssel az igazításukban).

Mivel a belső égésű motorok széles körben elterjedtek a szíjhajtású autókban, számos vállalat gyárt vezérműszíjakat. A felhasználók tehát újra és újra szembesülnek az elemi kérdéssel: Ki a jobb?? Az Expertology magazin kiválasztotta a saját nyolc legsikeresebb fogasszíjgyártóját, amelyeket a felhasználók és egy szakértői testület nagyra értékelt.

Hogyan válasszunk vezérműszíjat

A vezérműszíj kiválasztása általában nagyon hasonló bármely más alkatrész kiválasztásához: saját azonosító jelei és jelölései vannak, amelyek azonosítják az eredetiség mértékét és a termék minőségét. A helyes vásárlási döntés meghozatalához az Expertology magazin szerkesztői azt tanácsolják, hogy négy kulcsfontosságú jellemzőt vegyen figyelembe:

 1. Az öv számjelölése.Sokan tévesen feltételezik, hogy a vezérműszíjakat (típustól függetlenül) egyedileg gyártják és ennek megfelelően címkézik. Valójában egy nagyméretű tuskóból vágják ki őket, amelyet először differenciális kódolási eljárásnak vetnek alá. Gyakran találkozhat olyan övekkel, amelyeknek ugyanaz a száma van a piacon, ami a hamisítás árulkodó jele, és ok arra, hogy ne vásárolja meg őket.
 2. Gyártói hologram és megfelelőségi tanúsítvány. Az ékszíjak eredetiségének ellenőrző jeleként a gyártók speciális hologramokat kezdtek ragasztani a dobozokra, valamint mindegyiküket egy kis kísérő tanúsítvánnyal látták el. Javasoljuk, hogy vásárlás előtt alaposan tanulmányozza át magát a dobozt és a tartalmát: tanúsítvány hiányában mindig kérje el az eladótól. Abban az esetben, ha nem tud egyet – nyugodtan megtagadhatja a vásárlást.
 3. Költségszint. Közvetett jel, amely alapján megkülönböztetheti a minőségi övet az olcsó hamisítványtól. Legalábbis felületesen ismerni kell a gyártó cégek hierarchiáját – ki értékesíti a terméket magas áron, és ki tartozik egyáltalán a költségvetési szegmensbe. Itt is emlékeznünk kell a kardinális szabályra: csak a hamisítható árukkal lehet pénzt keresni. A fő kockázati csoport tehát a közép- és magas árszegmensben az ékszíj.
 4. Az öv és a csomagolódoboz sérülésének megléte/nem sérülése. Az utolsó kritérium a listán, de semmiképpen sem a legutolsó a fontosság szempontjából. Vásárlás előtt alaposan vizsgálja meg a szíjat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e rajta vágás (még kisebb vágás sem), nem szakadtak-e el a fogai, vagy nem tört-e el szegmentáltan. Figyeljen arra is, hogy megvizsgálja a dobozt: nincsenek durva karcolások vagy szakadások, a gyártó adatai és a felhelyezett hologram sértetlenek. A dobozokat gyakran hibáztatják a szállítási hibákért, de az esetek 80%-ában ez nem igaz.

A legjobb vezérműszíjak értékelése

Jelöléshelygyártóértékelés
A legjobb vezérműszíjak értékelése1Contitech4.9
2Kapuk4.8
3Dayco4.8
4Bosch4.7
5Lemforder4.7
6INA4.7
7Optibelt4.6
8Hutchinson4.5

Contitech

Értékelés: 4.9

CONTITECH.webp

Az első helyezett a Contitech, a Continental egyik részlege, amely 2018-ban megszűnt. Lényegében a Dayco közeli analógja volt, azzal a különbséggel, hogy a fejlesztés a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártójának anyagaira és erőforrásaira épült. Természetesen volt folytonosság (mind a módszerek, mind a technológia terén), mélyreható kutatás a jellemzők terén, és teljesen új módszerek kifejlesztése a minőségi termék előállítására.

A Contitech vezetősége azonban előrelátóan lassította az új termékekkel való elárasztás ütemét, így elkerülve az áremelkedést és a jó minőség/költség arány megszakadását. Jelenleg nem világos, hogy a megszüntetett márka termékeit hogyan fogják forgalmazni. Valószínű, hogy a gumi-fém termékek (beleértve a vezérműszíjakat is) a Continental logó alá kerülnek… jó, hogy a lényeg változatlan marad.

Előnyök

 • a legnagyobb kutatólaboratórium és több évtizedes tapasztalat a gumi-fém termékek területén;
 • a technológia részleges kivonása a gumiabroncsgyártásból;
 • optimális egyensúly az ár és a késztermék minősége között;
 • magas piaci penetráció és ügyfélhűség.

Hátrányok

 • nem azonosították.

Kapuk

Értékelés: 4.8

GATES.webp

Az egyik legismertebb fogasszíjgyártó, nem csak a gépiparban elismert jó vállalat. Alapítása óta a Gates szállítószalag-gyártóként pozícionálta magát, és kizárólagos szerződéseket kötött a legnagyobb autógyártók alkatrészeinek szállítására.

A belga óriás gyártása megfelel a legmagasabb minőségi és biztonsági előírásoknak, és nagyon hosszú élettartammal (kb. 150-200 ezer kilométer a teljes megsemmisülés előtt) is megvesztegeti a felhasználókat. Az egyetlen probléma: a Gates szíjakat (sem a vezérműszíjakat, sem az ékszíjakat) szinte lehetetlen megtalálni a kiskereskedelmi piacon: mint fentebb említettük, az összes gyártott termék több mint 90%-át összeszerelőszalagokra szállítják, és csak 10%-ot kínálnak a nyílt piacon.

Előnyök

 • saját kutatóközpont és folyamatos övkorszerűsítési munka;
 • a legmagasabb minőségi és biztonsági paraméterek;
 • akár 200 ezer kilométer lehetséges futásteljesítmény;
 • Partnerség elsősorban autógyártókkal.

Hátrányok

 • Magas termelési költségek.

Dayco

Értékelés: 4.8

DAYCO.webp

Az olasz gyökerekkel rendelkező amerikai vállalat a harmadik helyen áll a rangsorban, és valójában a leghűségesebb szállítója a különböző autómárkák vezérműszíjainak. Mindazonáltal termékük nemrégiben jelent meg a hazai piacon (internetes katalógusok és kiskereskedelmi értékesítési pontok), ami nem a Dayco legnagyobb népszerűségét okozta Oroszországban.

Figyelemre méltó, hogy a vezető triádok közül a Dayco rendelkezik a legkiegyensúlyozottabb – 50/50% – összeszerelőszalag és kiskereskedelmi piacra irányuló termékszállításokkal. szíjaik egyedi teflonbevonatú technológiával rendelkeznek, amely csökkenti a működési zajt és védi az alapanyagot a kopástól. Ezenkívül a hazai autóipar támogatása nyilvánvaló: a “Kalina” és a “Priora” modellektől kezdve minden modell kapott még egy minőségi fogasszíj analógot, és egy kis árért. A költségvetést és a minőséggel való arányát tekintve csak a Contitech versenyezhet a Dayco-val – a belga Gates sokkal drágább az ár tekintetében.

Előnyök

 • egyedülálló technológia a szíjak feldolgozására teflon bevonat alkalmazásával (a kopás megelőzése és a zajcsökkentés érdekében)
 • nagyszámú minőségi megfelelő gyártása a hazai autókhoz;
 • Jó árpolitika;
 • magas minőségi szabványok.

Hátrányok

 • nem sok hamisítvány van a piacon, amelyek elrontják egy jó gyártó képét.

Bosch

Értékelés: 4.7

BOSCH.webp

A Gerlingen faluból származó német szüreti cég nagyon jól ismert háztartási / építőipari berendezések és autóalkatrészek gyártója minden igényt kielégítően. Ez az erőssége és a gyengesége is, mert a minőségbiztosítás egy ilyen sokrétű munkaterületen rendkívül összetett feladat.

A szakértők és a felhasználók azonban azt tanácsolják, hogy ne aggódjanak a vezérműszíjak miatt – ez az egyik legstabilabb rés a Bosch termékpalettáján. A típusok óriási változatossága ellenére a németeknek sikerült minden szempontból, beleértve a teljesítményt és az élettartamot is, figyelemre méltóan azonos minőséget fenntartaniuk. Ami egyébként átlagosan ugyanannyira tart 100 ezer kilométeren keresztül, mint a rangsor fő versenytársai. A kiváló értékesítési képet az átlagfogyasztó számára rendkívül versenyképes átlagos árszint és a hosszú távú költségek teszik teljessé.

Előnyök

 • átlagos árszint a teljes termékkörre vonatkozóan;
 • az övek elképesztően egyenletes minősége minden változatosságukban;
 • exkluzív együttműködési megállapodás a BMW-vel
 • nagy sebességnél enyhe túlterhelésnek való ellenállás képessége.

Hátrányok

 • Új szíj befutása szükséges (a fogak befutása érdekében a szíjtárcsához).

Lemforder

Értékelés: 4.7

LEMFORDER.webp

Egy jól ismert németországi konszern képviselője – a ZF, amely a közepes árszegmensbe tartozó márkák kategóriájába tartozik. A Lemforder lemondott jelentős gyártói pozíciójáról, és csak egyszerű áruszállítóvá vált a sokak által ismert logó alatt. A Lemforder azonban megőrizte a nevét: a márka dobozában vagy a baráti (a ZF-hez tartozó) BOGE és Sachs cégek pótalkatrészeit, vagy a kevéssé ismert koreai gyárak termékeit szállítja, amelyek szintén erősek a minőségben.

Ez a tény nem nagy titok az egész világközösség számára, és ami a legmeglepőbb, nem akadályozza meg a Lemfordot abban, hogy sok millió dollár értékű szerződéseket ítéljen oda számos autógyártónak a vezérműszíjak szállítására. Ügyfeleik közé tartozik az amerikai Chevrolet (General Motors) és Ford, a koreai Hyundai és KIA, a japán Honda és Lexus, az európai Volkswagen és az orosz VAZ. Egyébként az utóbbiak nagyon tartós szíjakat készítenek: a fogyasztók a németeket dicsérik a hosszú élettartamért.

Előnyök

 • övek bősége minden árkategóriában;
 • A Lemforder égisze alatt értékesített kiváló minőségű termékek;
 • nagy népszerűségnek örvend az autógyártók körében;
 • A vezérműszíj jellemzően magas élettartama.

hátrányok

 • A márka fokozatosan más gyártók termékeinek beszállítójává válik.

INA

Értékelés: 4.7

INA.webp

Az ékszíjak legkörültekintőbb gyártójának hírnevét Németország egy másik képviselője szerezte meg. Az INA a Mercedes-Benz, a Peugeot, a Toyota, az Audi és mások szerelőszalagjainak fő gumi-fém alkatrész-beszállítója., híres a geometriai paraméterek és a termékjellemzők szigorú ellenőrzéséről. Ezen túlmenően e termelési rendszer betartása nem csak a német alapműhely, hanem a világ más, szétszórtan elhelyezkedő üzemei számára is előjogot jelent.

Az egyik INA vállalat Oroszországban is működik, és rendszeresen szállít a piacra vezérműszíjakat a VAZ számára. A fogyasztók jó tapasztalatokat szereztek velük, és a fő előnyök között a kiváló minőségi feltételeket, a tartósságot és az alacsony minőségű hamisítványok gyakorlatilag teljes hiányát emelik ki. A szakértői vélemény azonban nem sokban tér el a közvéleménytől, és rámutat arra, hogy a vállalat a fő versenytársakhoz képest kissé túlárazott.

Előnyök

 • a szalagok jó minősége a nyersanyagellátástól a vágásig és a csomagolásig terjedő működési ellenőrzéssel biztosított
 • partnerségek a világ számos legnagyobb autómárkájával;
 • stabil teljesítmény;
 • hosszú csereintervallum (több mint 100 000 km).

Hátrányok

 • magas termékár.

Optibelt

Értékelés: 4.6

OPTIBELT.webp

Egy rendkívül eredeti és tiszteletreméltó németországi fogaskerékszíjgyártó, amely mindig is az egykor kedvelt. Ez nemcsak a termék érdekes megjelenésében (a gyártott termékeket általában nagyon jellegzetes és felismerhető dobozban szállítják), hanem a gyártási technológiában is tükröződik. Az Optibelt fogazott szíjak jellemző tulajdonsága például a nagyon alacsony kopási hajlam, ami megakadályozza, hogy a szíj hosszú időn keresztül elmozduljon a fogaskerékben. A kiválasztott anyag – a speciális súrlódásgátló keverékkel kezelt kloroprén gumi – részben felelős ezért az eredményért.

A klasszikus műfaj szerint az Optibelt övek fő fogyasztói a német autógyártók (Mercedes-Benz, Vlokswagen), de a vállalat termékeinek nagy része a kiskereskedelmi piacon is megjelenik. A VAZ járművek tulajdonosai – a mára már megszűnt Grantától a nemrég felújított Vestáig – ízelítőt kaptak a minőségből. Bárhogy is legyen, a német vállalat nagy bizalmat élvez tapasztalt körökben, így a rangsorba való felvételét nem is vették figyelembe.

Előnyök

 • Elkötelezettség a gyártástechnológia egy osztálya iránt;
 • nagyon jó minőségű és tartós alapszíjak egyedi súrlódásgátló impregnálással;
 • Eredeti termékbemutató;
 • a megbízhatóság és az aktív hamisítás elleni védelem;
 • A felhasználók és a szakértők nagy elismerése.

Hátrányok

 • nincs.

Hutchinson

Értékelés: 4.5

HUTCHINSON.webp

A francia gumi-fém óriás, amely termékcsaládjának teljes skáláján magas üzemidőre törekszik. Számos autógyártó fő partnere (többek között a Toyota, a Huyndai, a Ford, a Citroen, stb.).), ami a minőség és a népszerűség közvetett bizonyítéka.

A szakértők megjegyzik, hogy a Hutchinson szisztematikusan alkalmazza az új technológiákat (legalábbis az ékszíjak gyártása terén), amelyek lehetővé teszik a pontosság javítását és a teljesítmény növelését. Egyes felhasználók azt állítják, hogy a csereöv akár 100 000 km-t is kibír, ami nem a lehetséges maximális határérték. bármennyire is szimpatizálnak a francia céggel, az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy tömegesen hamisítják a termékeiket. A vállalat mérnökei és promóterei megpróbálnak megoldásokat találni, de sem a hírhedt holografikus címkék, sem a kísérő tanúsítványok nem akadályozzák meg az utánzókat abban, hogy lemásoljanak egy minőségi terméket. Ez negatív hatással van a vállalat imázsára, de reméljük, hogy a helyzet végül pozitív kimenetelű lesz.

Előnyök

 • Az eredeti felszereléshez tartozó szíjak magas műszaki és teljesítményértékei;
 • a vállalat együttműködése a vezető autógyártókkal;
 • az élettartam gyakran akár 100 ezer kilométeres utazásra is elegendő;
 • jó ár-érték arány.

Hátrányok

 • nagy mennyiségű hamisított termék a piacon (még ha jó a futásteljesítményük is).
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: