11 legjobb állvány

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem minősül vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt konzultáció szükséges szakértővel.

A minőségi videofelvétel biztosításához sok különböző tartozékra van szükséged. Például jól jön egy állvány. A képet a lehető legstabilabbá és simábbá teszi. Azt is megkönnyíti, hogy fényképet készítsen magáról. Azonban nem minden állvány áll készen arra, hogy hosszú élettartammal és kényelmes kialakítással kedveskedjen. Ezért úgy döntöttünk, hogy elmondjuk Önnek a legjobb modelleket. Ide tartoznak a félprofesszionális fotó- és videófelszerelések, valamint az okostelefonokhoz való miniatűr állványok.

Hogyan válasszunk állványt?

Annak érdekében, hogy ne hagyjon ki egy vásárlást, számos jellemzőre kell összpontosítania. Ezek közül talán a legfontosabb a kiegészítő készítéséhez használt anyag. A keret például műanyagból készülhet. De ez csak az egymásba illesztett golyókból álló rugalmas modellek esetében normális. Más esetekben jobb, ha az állványokat nézzük, amelyek többsége legalább alumíniumból készül. Acélból is kapható. Ideális esetben a tartozék szénszálból készül. Ám az árcédula felháborító, így az állványt csak olyan profik használnák, akik nem kenyeret és vajat akarnak az asztalukra, hanem kaviárt is.

Azt is át kell gondolnia, hogy pontosan mire van szüksége egy ilyen tartozékra. Attól függ, hogy milyen fejjel rendelkezik (ez a neve a szerkezet felső részének, amely a technikát fogja tartani). Ott van például az úgynevezett videófej, amely sokkal könnyebbé teszi a fényképezést. Jó képet kaphat arról, hogy mekkora súlyt bír el az állvány – nem minden modell fog összeomlani egy kilónyi professzionális felszerelés súlya alatt. Végül, van egy külön osztálya az okostelefonokhoz való állványoknak. Ezek főként abban a tekintetben jók, hogy lehetővé teszik a tartozék más felületre történő elhelyezését. Némelyikük még egy fémkerítéshez vagy egy faághoz is mágnesezhető.

További fontos jellemzők a maximális magasság. Ha portrékat szeretne készíteni, keressen 1,5 m és 1,7 m közötti magasságú modelleket. Vagy még magasabb. Gondolhat a súlyra is. De ez a fent említett keretanyagtól függ.

Ellenkező esetben a vélemények és a vélemények alapján kell tájékozódnia. Ezek azok az okok, amelyek miatt a megvásárolt állványt olyan kényelmes és egyszerű használni. Az a tény, hogy a használat kényelme mindenféle ízülettől és magától a termék felépítésétől függ.

11 legjobb állvány

Értékelés Helyszín Név Ár
A legjobb állványok videokamerákhoz és fényképezőgépekhez 1 Benro T980EX/M

N

7 790 €
2 Fujimi FT22V 17 020 €
3 Manfrotto Compact Advanced 10 340 €
4 Hama Star 64 6 050 €
A legjobb állványok okostelefonokhoz 1 Sony GP-VPT2BT 12 990 €
2 Manfrotto MKPIXICLAMP 3 440 €
3 Sólyomszemek
 • fePOD DIGI-3
 • 2 418 €
  4 Rekam Mobipod E-120 3 290 €
  A legjobb állványok monopodok 1 Manfrotto MVMXPROA4577 26 670 €
  2 GreenBean HDV E
 • te 420
 • 9 879 €
  3 Falcon Eyes Cinema VM-1800 3 637 €

  A legjobb állványok fényképezőgépekhez és videokamerákhoz

  Benro T980EX/M

  N

  Értékelés: 4.9

  Benro T980EX/M<h2></div><p>N” src=”/wp-content/uploads/2023/05/93216666198071-6611.jpg” height=”459″ title=”Benro T980EX/M</p><h2>N”><p>Egy olyan tartozék, amelyet sok fogyasztó nem engedhet meg magának. Magas árú (de semmiképpen sem rekordot döntő), kiváló minőségű kivitelezés. A termék nagy része alumíniumötvözetből készül. Az illesztések a legjobb műanyagból készülnek, amely valószínűleg nem fog meghibásodni a közeljövőben. Az állvány minden gond nélkül összecsukható és a hordtáskában elfér.</p><p>Ennek a modellnek a magas ára a Benro T980EX/M-hez tartozó 3D fejnek is köszönhető</p><h2>N. Kiderült, hogy nagyon praktikus, mivel nehéz kiválasztani a kivitelezés minőségét. Még a professzionális fotófelszerelésekhez is, mivel a gyártó állítása szerint akár öt kilogrammot is képes megtartani. Maga az állvány 1,98 kg súlyú. És ez a fő hátránya – ez a modell biztosan nem a hátizsákjuk könnyítéséért küzdő utazóknak szól.<h4>Előnyök</h4><ul><li>Kényelmes emelőmechanizmus;</li><li>A lőmagasság 62 cm és 169 cm között változik;</li><li>Robusztus alumíniumötvözetből készült szerkezet;</li><li>Kiváló 3D fejjel;</li><li>Egy okostelefon-tartóval is rendelkezik;</li><li>Van egy szint;</li><li>Szinte bármilyen terhelést támogat.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>Nagy súly;</li><li>Magas költségek.</li></ul><h3>Fujimi FT22V</h3><p>Értékelés: 4.8</p><div style=FUJIMI FT22V

  Az egyik legdrágább állvány a kínálatunkban. A japán gyártó érti a dolgát, hiszen híres fényképezőgépgyártókkal dolgozik együtt. Az eredmény egy olyan tartozék, amely nem csak stabil, hanem kényelmes is. Nagyon gyorsan összecsukható, és nem foglal sok helyet az autó csomagtartójában. De ezért nagy súllyal kell fizetni. Az alumínium használata ellenére a termék alatti mérleg 3,23 kg.

  Ez egy érdekes állvány, amely gyakorlatilag bármilyen felszerelésnek megfelel. Képes egy állatot eltartani, nem kell mondanom! A gyártó által megadott 18 kilogrammos súly mindent elmond. Örülnie kell annak is, hogy milyen magasságból lehet filmezni. Ez egy ritka kiegészítő, amely lehetővé teszi, hogy fényképezőgépét vagy videokameráját mindössze 30 cm-re helyezze el a talajtól. A maximális lőmagasság akár 192 cm is lehet! Összecsukott állapotban az állvány mindössze 70 cm-es.

  Ez a modell alapfelszereltségként az FJ-PH90 panoráma fejjel van felszerelve. A vásárlók szerint tökéletesen használható a videokamerával együtt. A fotófelszereléseket is szívesen fogadjuk.

  Előnyök

  • A fej ideális videofelvételekhez;
  • Képes mindenféle berendezés támogatására;
  • Összehajtogatva szerény méret
  • Van egy szint;
  • A kameramagasságok nagyon széles skálája;
  • Maximális megbízhatóság;
  • Gyors összeszerelés.

  Hátrányok

  • Az állvány nagyon nehéz;
  • Magas ár.

  Manfrotto Compact Advanced

  Értékelés: 4.7

  MANFROTTO COMPACT ADVANCED

  Néhány potenciális ügyfelet megijeszthet az a tény, hogy négy részből áll. De igazából nincs miért aggódni. A kiváló minőségű alumíniumötvözet olyan terméket eredményez, amely még teljesen kibontva is stabil. Ennek ellenére a négyrészes fő előnye a szerény méret, ha összecsukott állapotban van. 44cm-es tartozék egy tasakban! Négy szakasz felesleges súlycsökkentésnek tűnhet. De panaszra sincs okunk, az alábbi mérleg kijelzője 1,42 kg-ot mutat. Nem csoda, hogy azok az utazók, akik nem szeretnek olyan kevés helyet hagyni a hátizsákjukban vagy a csizmájukban, rendszeresen használják ezt a modellt.

  A Manfrotto Compact Advanced nem csak a profiknak felel meg, akik hatalmas fényképezőgépet, zoom objektívet, külső mikrofont és némi fényt használnak. Az a tény, hogy a gyártó figyelmeztetett, hogy az állvány nem biztos, hogy három kilogrammnál nagyobb terhelést bír el.

  Előnyök

  • A kamera maximális magassága 165 cm;
  • Az állvány nem nehéz;
  • Kényelmes háromtengelyes fej;
  • Maximális terhelhetősége 3 kg;
  • A termék az egyik legkompaktabb;
  • Két praktikus fogantyú áll rendelkezésre.

  Hátrányok

  • Magas költségek;
  • Nincs szint;
  • Hosszú kibontakozási idő;
  • A kamera minimális magassága 44,5 cm.

  Hama Star 64

  Értékelés: 4.7

  Hama Star 64

  Viszonylag olcsó állványt keres, amely készen áll arra, hogy komoly ütéseket is elviseljen? Nézze meg közelebbről a Hama Star 64-et. Egy nagyszerű kiegészítő, amely nagyrészt alumíniumötvözetből készül. Csak a fogantyú és a csatlakozóelemek készültek műanyagból. Örül, hogy tisztességes minőségű kivitelezéssel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy számíthat egy olyan állványra, amely egy életen át tart, és elég gyorsan összecsukható.

  A gyártó szerint az ő alkotása akár négy kilogramm súlyú felszerelést is képes megtartani. A horizont nincs megadva, használhatsz egy szintet. A fényképezőgép vagy videokamera a 3D fejre helyezhető egy gyorskioldó pad segítségével. A technika legfeljebb 185 cm magasságban helyezhető el. Kár, hogy a minimális lőmagasság csak 69 cm. Ha kevesebbre van szüksége, akkor érdemes egy másik állványt választania.

  Egyébként ne várjon ettől a modelltől semmilyen szokatlan funkciót. És mivel alacsony minőségű anyagokat használ, a súlya mindössze 1,66 kg. Hátránya a garanciaidő – a gyártó nagyvonalúan csak a szokásos egyéves garanciát ajánlotta fel.

  Előnyök

  • Táskával érkezik;
  • Az alumínium masszívnak tűnik;
  • Egy praktikus 3D fej;
  • Gumilábakkal rendelkezik;
  • Van egy szint;
  • Nem feledkeztünk meg a táska kampójáról sem;
  • Egy tisztességes maximális lőmagasság;
  • Alacsony költségek;
  • Nem nagy súly.

  Hátrányok

  • Könnyen eltörhet néhány műanyag alkatrész;
  • A minimális lőmagasság nem mindenkinek felel meg;
  • Nem a legjobb stabilitás lógó súly nélkül.

  A legjobb állványok okostelefonokhoz

  Sony GP-VPT2BT

  Értékelés: 4.9

  SONY GP-VPT2BT

  Minőségi elektronikájáról ismert japán gyártó. Sokan még mindig akciókameraként használják, például. Így nem meglepő, hogy ez a cég viszonylag nemrég egy állványfogantyút adott ki. Könnyű videózást tesz lehetővé okostelefonnal vagy ugyanazzal az akciókamerával. De a jól ismert állványaljzatnak köszönhetően még nehezebb felszereléseket is szállíthat. De ne felejtsük el, hogy a készülék kompaktnak bizonyult. És a kezedben lesz. Tehát a nagy súly felcsavarozása továbbra sem ajánlott.

  Az emberek szeretik, hogy egy ujjheggyel visszafordíthatják a fényképezőgépet vagy videokamerát – csak egy gombnyomás kell hozzá. Sokat segít a blogok készítésénél. Az egyik pillanatban még épületeket és nevezetességeket fotózhatsz, a következőben pedig már te magad kerülsz a képbe. Ezen kívül gombokat is tartalmaz a videó aktiválásához és néhány más funkció eléréséhez. Akkor működnek, ha az eszköz Bluetooth-on keresztül tud csatlakozni az okostelefonhoz vagy a kamerához. Az elektronikus alkatrészek jelenléte csak egy hátrányt eredményez, ami az állvány időnkénti feltöltésének szükségessége.

  Végül szeretnénk megemlíteni, hogy a termék fogantyúja összecsukható. Lehetővé teszi, hogy okostelefonját és kameráját egy asztalra vagy más sima felületre helyezze.

  Előnyök

  • Lehetőség van a kamera helyzetének megváltoztatására;
  • Az állvány nem nehéz;
  • A Bluetooth kameravezérlés támogatott;
  • Hosszú élettartamú;
  • Rendszeres állványként is használható.

  Hátrányok

  • Legfeljebb 1,5 kg teherbírású;
  • Minimális lőmagasság;
  • Nem mindenkinek fog tetszeni a költség.

  Manfrotto MKPIXICLAMP

  Értékelés: 4.8

  Manfrotto MKPIXICLAMP

  Sok állvány okostelefonokhoz meglepő a minimális súlyukkal. Ez azt jelzi, hogy a tartozék nem elég biztonságos. Szerencsére az üzletekben olyan modelleket találhat, mint a Manfrotto MKPIXICLAMP, amelyet egy olasz cég tervezett. Minőségi műanyagból készült, amely kellemes tapintású. Ennek eredményeképpen ez a kis tartozék tekintélyes 215 g súlyú. Ez nem fog tetszeni annak, aki a terméket a zsebében fogja hordani. De ez a tömeg javítja a stabilitást. Az okostelefon felborítása elég nehéz.

  Ez a tartozék szabványos 1/4″-os állványrögzítővel rendelkezik. Ez az, amelyikhez az okostelefon klipsz van csavarozva. De leveheti, hogy bármilyen fotófelszerelést vagy akciókamerát csatlakoztasson hozzá. Szintén figyelemre méltó a három láb egyszerű és gyors összecsukhatósága. Ez lehetővé teszi, hogy ezt a terméket monopodként használja, hogy megkönnyítse a blogok vagy szelfik készítését.

  A tartozék laposra hajtogatva mindössze 26 cm hosszú. A modell maximális terhelhetősége 1 kg.

  Előnyök

  • Univerzális okostelefon-kapcsot használ;
  • Szabványos állványrögzítéssel rendelkezik;
  • robusztus kialakítás;
  • Könnyen összehajtható;
  • Nagyon diszkrét méret.

  Hátrányok

  • Tisztítószerek használata nem ajánlott;
  • Nem hordoz 1 kg-nál nagyobb terhet;
  • Nem tudja csatlakoztatni a fényképezőgépet zoom objektívvel;
  • A súly nem nevezhető megfizethetetlenül alacsonynak.

  Sólyomszemek
 • fePOD DIGI-3
 • Értékelés: 4.8

  FALCON EYES<li></div><p>FEPOD DIGI-3″ src=”/wp-content/uploads/2023/05/4951666198071-9511.jpg” height=”415″ title=”FALCON SZEMEK</p><li>FEPOD DIGI-3″><p>Elég nagy állvány, amelyet gyakran használnak az okostelefonnal történő fényképezéshez. Alapértelmezés szerint természetesen elvárják, hogy a fényképezőgépet vagy videokamerát a megfelelő csatlakozóhoz csavarozza. Azonban egy gumibetétes klipsz is jár hozzá. Állványaljzattal is rendelkezik, amely lehetővé teszi további tartozék, például egy külső mikrofon felcsavarozását.</p><p>A termék négy részből áll. a maximális lőmagassága nem nevezhető hatalmasnak – 158cm. És ha szinte teljesen összecsukja ezt a modellt, a magassága 47 cm-re csökken. Nem rekord, de bizonyos esetekben ez is elég. A termék maximum 2,5 kg súly kezelésére alkalmas. A vezérléshez gömbfejet használ. A modell egyéb jellemzői közé tartozik a rakományhorog is. Ha ezt használja, akkor az állványa a lehető legstabilabbá válik.</p><p>Egyébként ez egy ismerős, olcsó tartozék. Talán a legnagyobb hátránya, hogy a Falcon Eyes állvány nem állvány</p><li>A DIGI-3 teljes egészében műanyagból készült. Ez azt jelenti, hogy nem várható hosszú élettartam. Még ha gondosan is használja a terméket, mindig fennáll a veszélye, hogy valamelyik szelvény vagy más szerkezeti részlet megsérül.<h4>Előnyök</h4><ul><li>Készen áll a komoly terhelésre;</li><li>Az okostelefon-klipszet egy állványaljzat egészíti ki;</li><li>Nem olyan drága;</li><li>Kényelmes mini fej;</li><li>Van egy buborékszint;</li><li>Hordtáskával együtt.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>ABS műanyagból készült;</li><li>Nem a legszélesebb körű lőmagasság;</li><li>Nem a legkényelmesebb szakasz zárása.</li></ul><h3>Rekam Mobipod E-120</h3><p>Értékelés: 4.7</p><div style=Rekam Mobipod E-120

  Egy viszonylag olcsó állvány, amely akkor ajánlott, ha egy olcsó okostelefonnal rendelkezik. Nem kell aggódnia amiatt, hogy instabil, ami miatt leeshet és valamilyen módon kárt okozhat. A helyzet az, hogy a fotós felszerelésedhez egy hagyományos állványt fogsz kapni. Ez azt jelenti, hogy a tartozék nagy méretekkel rendelkezik. Ha mindhárom részt használja, a készülék magassága 121,5 cm lesz. És ezért a termék a lehető legstabilabb. Ha pedig az okostelefonját az asztalra szeretné helyezni, az állvány is segít, mivel a minimális munkamagassága 42,5 cm.

  A tartozékok nagy része alumíniumból készült. a csatlakozó elemek műanyagból vannak. Talán ez az egyetlen nagy gyengesége – a műanyag nem drága. A termék gumit is tartalmaz, amelyet a támasztófülek kialakításához használnak. A buborékszintnek is boldoggá kell tennie Önt. Használható annak biztosítására, hogy a horizont ne legyen túl messze.

  Ha továbbra is az előnyökről beszélünk, a könnyű súly jut eszünkbe. Egy 513 grammos termék várja Önt! Ami az állványfejet illeti, átlagos teljesítményt nyújt. Alapértelmezés szerint rendelkezik egy dedikált okostelefon-klippel. Szállításra és tárolásra használt táskával is érkezik.

  Előnyök

  • Jó stabilitás;
  • Legfeljebb 2 kg terhelést képes elviselni;
  • Minimális munkamagasság, amely szinte mindenkinek megfelel;
  • alacsony költség;
  • Alumíniumból készült;
  • Tartalmazza az okostelefon-tartót és a táskát;
  • A garanciaidő 60 hónapra meghosszabbodik;
  • Szerény súly.

  Hátrányok

  • Nem sok a maximális lőmagasság;
  • Nem a legstrapabíróbb műanyag alkatrészek.

  A legjobb állványok monopodok

  Manfrotto MVMXPROA4577

  Értékelés: 4.9

  Manfrotto MVMXPROA4577

  Ön egy profi operatőr, aki egy hatalmas, drága videokamerát használ? Ebben az esetben érdemes megfontolni a Manfrotto MVMXPROA4577 megvásárlását. Igen, ez korántsem a legolcsóbb kiegészítő, amelyet az olasz gyártó készített. De rendelkezik a FLUIDTECH hidraulikus patronnal. A monopod aljába van beépítve, és fő célja, hogy maximális simaságot biztosítson a billenés, forgatás és pásztázás során. Röviden, ez majdnem tökéletes videofelvételt tesz lehetővé.

  A termék három behúzható lábat használ. Ha a kettőt összecsukja, az állvány kellemesen helytakarékos, maximális hossza 70 cm. A gyártó olyan kifinomult kapcsokat is beépített, amelyek biztosítják, hogy mind a négy szekció szilárdan rögzüljön a helyén. Az ergonomikus gumírozott markolat pedig élvezetes használatot biztosít.

  A felső tárcsa átmérője 60 mm. 1/4 és 3/8″ dupla szorítócsavarral rendelkezik a leszállóegységen. A vásárlók szerint tökéletes egyensúlyt biztosít, függetlenül az optikától.

  Előnyök

  • Még a 8 kg súlyú berendezéseket is támogatja;
  • Összehajtogatva nem túl hosszú;
  • A maximális magasság 194 cm;
  • Kiváló minőségű alumíniumból készült;
  • Nagyszerű adapterrel és extra hosszú párnával érkezik;
  • Hidraulikus patront használnak.

  Hátrányok

  • Csillagászati árcédula;
  • A minimális munkamagasság 70 cm.

  GreenBean HDV E
 • te 420
 • Értékelés: 4.8

  GREENBEAN HDV E<li></div><p>TE 420″ src=”/wp-content/uploads/2023/05/1516666198071-4611.jpg” height=”427″ title=”GREENBEAN HDV E</p><li>TE 420″><p>Az egylábú állvány a felszerelés széles skálájának befogadására alkalmas. A videófej jelenléte azonban kifejezetten utal arra, hogy a tartozékot elsősorban milyen feladatokra hozták létre. Érdekes, hogy ezt a tervezési részletet folyékony csillapítással egészítik ki. És ez a modell rendelkezik előre telepített ellensúlyozással. Röviden, nagyon nehéz leejteni a videokamerát a monopodon.</p><p>Ez a tartozék általában meghaladja a szokásos állványok magasságát. GreenBean HDV E</p><li>A te 420 sem kivétel a szabály alól, 182 cm-es árcédulájával. És ha a kamerát közel akarja vinni a talajhoz, a minimum 72 cm lehet. Az állvány összehajtva körülbelül ugyanolyan hosszú. Kár, hogy a termék súlya lenyűgöző, 2,15 kg. Túrán vagy kerékpártúrán túl érzékeny. Az árcédula és a kialakítás azonban egyértelművé teszi, hogy ezt a tartozékot nem hobbistáknak készítették.<p>Ezen a modellen biztonságosan elhelyezhető a professzionális felszerelés. Ezt maga a gyártó is bizonyítja. Azt mondja, hogy terméke öt kilogrammos terhelést is kibír. A monopod lehetővé teszi a buborékszint ellenőrzését is, hogy a horizontvonal ne fújódjon ki. Cserélhető fejjel is rendelkezik, amely két legnépszerűbb állványhelyet kínál.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>Minőségi alumíniumötvözetből készült;</li><li>Nagyszerű cserélhető fej két állványaljzattal;</li><li>Maximális lőmagassága 182 cm;</li><li>Buborékos vízmértékkel rendelkezik;</li><li>A készülékhez tok is tartozik;</li><li>Ellenáll bármilyen terhelésnek.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>A súlya legfeljebb 2,15 kg;</li><li>A technikát nem lehet túl alacsonyra csökkenteni;</li><li>Magas költségek.</li></ul><h3>Falcon Eyes Cinema VM-1800</h3><p>Értékelés: 4.7</p><div style=Falcon Eyes Cinema VM-1800

  Az egyik legolcsóbb állvány professzionális fotó- vagy videófelszerelésekhez. Ennek ellenére ez a modell masszív kialakítású, amely akár öt kilogrammos terhelést is kibír. Beleértve azt is, amikor az összes szekciót teljesen kibontja, amikor a munkamagasság eléri a 180 cm-t. Ami érdekes, hogy nincs sok alumínium, amihez hozzászoktunk. Robusztus kompozit műanyagot használtak helyette. Még jó, hogy az egylábú szakaszok úgy vannak kialakítva, hogy a profilcsövek nem is gondolnak a görgetésre.

  A tartozékhoz folyadékkal csillapított cserélhető fej tartozik. Ha összehasonlítja a még kedvezőbb árú versenytársakkal, meg fog lepődni, hogy mennyire zökkenőmentesen mozog minden. Nézze meg a monopod alját. Egy összecsukható állvánnyal fejeződik be, amely bármikor kicserélhető a mellékelt gumi sarokkal – ez megtehető abban az esetben, ha valamilyen okból nincs szüksége az extra stabilitásra.

  Előnyök

  • Folyékony fejet használnak;
  • Robusztus kialakítás;
  • A gyorskioldó betét rugós csapszeggel rendelkezik;
  • Lehetőség van a monopod megdöntésére;
  • 180 cm magasságból lehet lőni;
  • Kevesebb, mint 1,4 kg súlyú
  • Még a nagyon erős igénybevételt is kibírja;
  • Táskával és gumitalppal szállítjuk.

  Hátrányok

  • A minimális magasság a fényképezéshez 66 cm;
  • Az ár még mindig nem mindenki számára.
  Olvasson tovább  8 legjobb akciókamera stabilizátorral
  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: