Hogyan válasszunk egy jó kamerával rendelkező telefont – szakértői vélemény

Amikor egy jó kamerával rendelkező telefont választ, a legjobb tanácsadó a DxOMark minősítés. De ugyanakkor vezetőinek költségei nagyon magasak.

tartalom

 1. A legjobb telefongyártók jó kamerával
 2. A kamerás telefon kiválasztásának legfontosabb kritériumai
 3. További képjavító technológia
 4. Kínai telefonok jó kamerával
Jó kamerával rendelkező telefon kiválasztása

A legjobb telefongyártók jó kamerával

DxOMark rangsor – a különleges benchmark eredmények listája. Ezt hivatásos fotósok és mérnökök fejlesztették ki, és úgy tervezték, hogy a készülék fotózási képességeit a vonatkozó jellemzők – érzékelő specifikációk, képfeldolgozó chip, objektívoptika és egyéb paraméterek – alapján értékelje.

A DxOMark rangsor szerint, A legjobb jó kamerával rendelkező telefongyártók 2017-ben:

 1. Google (a Pixel sorozat a minősítés abszolút vezetője);
 2. Huawei (Mate zászlóshajók sora);
 3. Apple (az aktuális iPhone modellek minden évben a lista élén állnak);
 4. Samsung (de csak a zászlóshajó S termékcsalád modelljei);
 5. HTC (ismét a zászlóshajó U és One m vonalak);
 6. Sony (az X sorozat a Z sorozat kereskedelmi kudarca után újraindított zászlóshajó vonal);
 7. Nokia (a 808-as modell, amely a PureView technológiának köszönhetően még mindig a legjobb kamerás telefonok listáján van).

Ezek a telefonok azonban (a Nokia 808 kivételével) mind a zászlóshajók árkategóriájába tartoznak, és nagyon drágák. Például a Google Pixel 2, amely a rangsor élén áll, 650 dollárba kerül – és Oroszországban hivatalosan nem is kapható. A szerény harmadik helyen álló Apple iPhone 8 Plus hazánkban legalább 60 000 RUB-ért kapható.

Ha a kedvező és középkategóriás árszegmensekről beszélünk,akkor jó fényképészeti tulajdonságokkal büszkélkedhet:

 1. A Xiaomi Mi5S egy középkategóriás okostelefon, amely a Sony által kifejlesztett kettős kameramodullal van felszerelve;
 2. Huawei P9 – két kameramodul, Sony szenzorok, Leica optika. Tavalyi, de még mindig aktuális zászlóshajó;
 3. OnePlus 3T – “zászlóshajó-gyilkos. A legkorszerűbb “töltelék”, beleértve a Sony legújabb kameramoduljait és a készülék megjelenésekor a legnagyobb teljesítményű Qualcomm Snapdragon processzort;
 4. Asus ZenFone 3 – szintén zászlóshajó, csak tavalyelőtt egy évvel. A Sony jó kameramodulja, a kipróbált és bevált ZenFone Laser lézeres fókuszálási rendszer és kiváló specifikációk.
 5. Jó kamera található a Huawei Honor 8-ban (a Honor sorozat zászlóshajója), a Huawei Nova-ban (egy nagyon jellegzetes készülék, ugyanabba a “kísérleti” sorozatba tartozik, mint például a Magic), a Lenovo Motorola Moto Z-ben (moduláris zászlóshajó bővíthető funkciókkal) és az LG V20-ban (a koreai gyártó alternatív zászlóshajó sorozata).
Olvasson tovább  Adatok átvitele iPhone-ról iPhone-ra

A jó kamerával rendelkező telefon kiválasztásának fő kritériumai

kiválasztási kritériumok

A jó fotós tulajdonságokkal rendelkező telefon kiválasztásakor a következő műszaki jellemzőkre kell figyelnie:

 1. Érzékelő modell;
 2. Az érzékelők száma és a második modul funkciói;
 3. Felbontás (tényleges vagy extrapolált);
 4. Apertúra;
 5. Optika;
 6. Fókuszmechanizmus;
 7. További, a képminőséget javító technológiák.

Az okostelefon többi specifikációja természetesen szintén számít. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy igazán jó minőségű képeket csak a zászlóshajó processzorokkal felszerelt okostelefonokon kaphat. Az ilyen nagy teljesítményű chipek nagy sebességgel képesek feldolgozni a RAW-adatokat, és minimális késleltetéssel veszik át azokat az érzékelőtől. Kiváló fotóminőséget biztosít.

Érzékelő modell

Az okostelefonok kameraérzékelőinek fő gyártója a Sony. Az ő termékeik vannak beépítve a közép- és alsó kategóriás modellek túlnyomó többségébe, valamint abszolút minden zászlóshajóba.

A Sony okostelefonokba szánt kameramoduljait IMX-nek hívják – és minél magasabb a modellszám, annál jobban fényképez.

Például az LG Nexus 5 okostelefon, amely 2013 egyik legjobb kamerás telefonja volt, Sony IMX179 kamerával rendelkezett. És a OnePlus (az első), amely később, 2013-ban jelent meg, már rendelkezik IMX214-gyel.

A jelenlegi kamerás telefonok a következő modulokkal rendelkeznek:

 1. Sony IMX333 – a Samsung Galaxy S8+;
 2. Sony IMX362 – a Google Pixel 2-ben;
 3. Sony IMX398 – a OnePlus 5 készülékben.

Minél magasabb az érzékelő száma – annál jobb. De nem ez az egyetlen, ami meghatározza az okostelefon fényképezési képességeit.

A második modul érzékelőinek száma és funkciói

A modern kamerás telefonok túlnyomó többsége két kameramodult használ, egy elsődleges és egy másodlagos kamerát. A második különböző funkciókkal bővíti a készülék képességeit:

 1. Pontos mélységélesség-érzékelés (mint a Huawei Mate P9 vagy P10 esetében);
 2. A mélységélesség módosításának lehetősége a kép elkészítése után (HTC One m10);
 3. Portré mód és a háttér elmosása (Apple iPhone 7, 8);
 4. A képfelbontás extrapolálása (a legtöbb kínai kamerás telefon);
 5. Kibővített hangszínválaszték (LG G5);
 6. Továbbfejlesztett felvételek gyenge fényviszonyok mellett (Huawei Mate P9).
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk MP3-lejátszót zenehallgatáshoz?

Ennek következtében a minőségi fotókhoz érdemes egy olyan okostelefont vásárolni, amely kétmodulos kamerával rendelkezik. De a megnövekedett számú érzékelő nem jelent maximális vizuális szépséget. A Google Pixel 2 például csak egy modullal rendelkezik – de az okostelefon a DxOMark rangsor élén áll a beépített neurális hálózatnak köszönhetően, amely javítja a képminőséget.

Felbontás

Butaság azt gondolni, hogy a nagyobb érzékelőfelbontás jobb. A HTC One m9 gyönyörű képeket készített 5 megapixeles kamerájával. Az érzékelő felbontása határozza meg a kép részletességének mértékét.

Az okostelefonok esetében egy 8 vagy 13 megapixeles kamera több mint elég.

Ha azonban 4K felbontású videót szeretne készíteni, akkor a 21 megapixeles érzékelővel rendelkező modelleket ajánljuk.

Apertúra

Apertúra

A rekesznyílás, más néven apertúra, meghatározza a fényképezőgép fényérzékenységét. Minél alacsonyabb az értéke – annál több fény jut a modulba. Tehát, egy okostelefon f/1 kamerával.4 használható szürkületi és nappali felvételekhez, és f/4-es vagy nagyobb fénnyel ugyanolyan jó utcai fotózásra is. Az írisz határozza meg a kép mélységélességét is.

!

Az optimális rekeszérték az okostelefonok kameráiban f/2.

Optika

Az okostelefonok kamerájának optikai elemei a lencsék a lencsékben. Ez határozza meg a fényérzékenységet, a kamera típusát (teleobjektív, normál, nagylátószögű), valamint a kép élességét és részletességét.

Az optikát általában ugyanaz a vállalat gyártja, mint az érzékelőt. Ritka esetekben azonban az okostelefon gyártója a “natív” lencsét valaki máséval helyettesíti. A Huawei Mate P9 vagy P10 például a Leica optikáját használja, ami jobb képélességet biztosít – de növeli a készülék árát.

Fókuszáló mechanizmus

fókuszálás

Az okostelefonok kamerái a modul kis mérete miatt kétféle fókusztípust – kontrasztos és lézeres – használnak.

Kontraszt AFEz a fajta fókuszálás a lehető leggyorsabb sebességet biztosítja – de rövid távolságok esetén az érzékelőnek számos speciális pixellel kell rendelkeznie, amelyek elemzik a kép egyes területeinek kontrasztját. A képen a legnagyobb kontrasztú és fókuszban lévő témák a képen.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk rádiót

Ez a fajta fókuszálás jó a jó, de nem valódi ellenfényben vagy valódi frontális megvilágításban lévő területeken történő fényképezéshez; portrék, tájképek, mozgó tárgyak fényképezése.

A kontrasztfókuszáló technológia fejlődéselézer. A kép középpontjának megtalálásához a kamera egy nagyon finom lézersugárral letapogatja a környező területet – és a visszaverődési idő alapján meghatározza, hogy melyik tárgy van a legközelebb az okostelefonhoz. Ez a leggyorsabb fókuszálási módszer – de a közeli fókusztávolságoknál. Ideális portrékhoz és makrófotózáshoz.

A zászlóshajó okostelefonok, mint például a Google Pixel, aKombinált fókuszálási technika, amely magában foglalja a lézer- és kontrasztmechanizmusokat, valamint a valós idejű szoftveres feldolgozást is.

További képjavító technológiák

További képjavító technológiák:

  • A trapixel a kamera minden egyes pixelének megnövelt mérete;
  • ureView – kibővített színtartomány;

  • A HDR+ egy másik színjavító technológia;
  • Különböző neurális hálózatok és szoftverbővítések.

A mai zászlóshajó okostelefonok többsége elsősorban szoftveres képjavító technológiákat használ, például neurális hálózati feldolgozást (az iPhone 8 portré üzemmódja körvonalazott megvilágítással a legjobb példa erre), HDR vagy HDR+ (ez utóbbi a Google saját technológiája).

Kínai telefonok jó kamerával

Kínai telefonok

Az elég jó kamerával rendelkező kínai okosórák közé tartoznak a következő modellek:

 1. Meizu MX6 – Sony IMX386, 12 MP, HDR;
 2. ZTE Nubia Z11 mini S – Sony IMX318, 22 MP, HDR, kontrasztos autofókusz (ami valamiért rosszul teljesít gyenge fényviszonyok között, de jól teljesít nappali fényben);
 3. Xiaomi Mi5 – Sony IMX298, 16 MP, kiválóan alkalmas nappali fényben való fényképezésre, Camera2 API támogatás (a jobb felvételek érdekében harmadik féltől származó kameraalkalmazást is használhat).

Általában a legtöbb Xiaomi okostelefon támogatja a Camera2 API technológiát, amelynek köszönhetően a harmadik féltől származó alkalmazások (mint az AZ Camera, Nextbit Camera, Google Camera stb..) jobb képeket nyújtanak, mint a stock szoftverek.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon kínai okostelefont és a minőségi okostelefon kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: