12 legkelendőbb könyv a történelemben

Mi a legjobb könyv a világon?? Nincs egyértelmű válasz, hiszen több száz irodalmi példa van, amely méltó arra, hogy az írás mintájának nevezzék. Van azonban egy többé-kevésbé objektív módja a művek értékelésének – a könyveladások szintje. Érdemes megjegyezni, hogy ez a kritérium semmiképpen sem von le a sok klasszikus és nem szépirodalmi műből, amelyek közül sokan igazi nemzetközi kincsekké váltak, de nem szerepelnek a minősítésben. Íme tehát a történelem legkelendőbb könyveinek listája, amelyek közül néhány aranyat hozott szerzőjének.

A világ bestsellerlistája: a történelem 9 legkelendőbb könyve

JelölteCímKeringés
VILÁG BESTSELLER LISTA: A TÖRTÉNELEM 9 LEGJOBBAN ELADOTT KÖNYVEIPaulo Coelho, Az alkimista65 MILLIÓ. PÉLDA
. . Salinger, A fogó a rozsban65 MILLIÓ. PÉLDA
Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg80 millió. másolatok
. Ryder Haggard, She83 MLN. EXEMPLAYS
Dan Brown, A DaVinci-kód81 millió. másolatok
Clive Lewis, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény85 millió. másolatok
Agatha Christie, A tíz néger100 millió. másolatok
Cao Xueqin, Egy álom a vörös kúriában100 millió. másolatok
Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) Joanne Rowlingtól107 millió. másolatok
John Ronald Tolkien, “A Gyűrűk Ura”150 millió. másolatok
Charles Dickens, “Két város története”200 millió. másolatok
Miguel de Cervantes, Don Quijote500 millió. másolatok

Paulo Coelho, Az alkimista (12. hely, 4,2-es nézettség, 65 milliós példányszám)

Paulo Coelho, Az alkimista

példányszám: 66 millió. másolatok

A könyvet nem kell bemutatni – bestseller, világszerte elterjedt, több mint 65 millió példányban kelt el. Ami meglepő, hogy nem készült el Az alkimista adaptációja, amely hatalmas sikert aratott. Maga Paulo Coelho ellenzi, hogy a könyv alapján filmet készítsenek, noha a Warner már birtokolja a könyv jogait
os.

A főszereplő Santiago, egy andalúziai pásztor egyszer álmot látott, amelyben felhívást hallott, hogy látogasson el az egyiptomi piramisokhoz, és keresse meg az ott elrejtett kincset. Az ötlet annyira megragadja, hogy felkeres egy jósnőt, aki hajlandó segíteni Santiagónak, de a kincs 1/10-éért cserébe… Ettől kezdve a pásztor élete egy lenyűgöző utazássá válik, amelynek cselekménye és végkifejlete nem a legkiszámíthatóbb.

Coelho maga is kutatta az alkímia jelenségét, és rájött, hogy az alkimisták három kategóriába sorolhatók: a bizonytalanság szerelmesei; azok, akik megértették, hogy az alkímia a szívhez vezető úton tárul fel; és azok, akik nem ismerik az alkímiát, de felfedezték a saját “bölcsek kövét”. A műben a szerző megtanítja a hőst és az olvasókat megismerni “a világ lelkét”.

..Salinger, A rozsomákos fogó

. D. Salinger,

Forgalom: 65 millió. másolatok

A modern irodalom világában fontos szerepet játszott Jerome David Salinger angol író “A rozsban a szakadék felett” című regénye, amelyet a huszadik század közepén írt. A mű gondolata a társadalomban kialakult erkölcsi normák ellen tiltakozik, és független az időtől, ami azt jelenti, hogy a történet ma is érdekes olvasni.

Holden Caulfield, egy tizenhat éves fiú elbeszélője, aki egy elmegyógyintézetben van. Az egy évvel ezelőtti eseményeket meséli el: nehéz átmenet a felnőttkorba, nehéz kapcsolat a szüleivel, amelyekre annyira szüksége volt, romló kapcsolatok a barátokkal és az osztálytársakkal. A főhős a közöny és a brutalitás maszkját viseli, hogy szembenézzen a körülötte zajló eseményekkel. Holden minden alkalommal, amikor újabb és újabb eseményekkel találkozik, visszahúzódik, nem hajlandó részévé válni ennek a “felnőtt világnak”, ami végül egy elmezavarosok számára fenntartott klinika falai mögé vezeti őt. Bűntudat, reménytelenség, az élet értelmének hiánya, úgy tűnik, hogy egyszerűen lehetetlen túlélni ebben a világban. A fiú egyetlen vágya, hogy elkapja a gyerekeket a rozsban lévő szakadéknál, hogy megmentse őket a veszélytől és ettől a kegyetlen valóságtól.

A regény ajánlott olvasmány serdülőkorban. A könyv felnőttek számára is sok kérdésre adhat választ, hiszen a reménytelenség és a magány az élet bármely szakaszában lecsaphat.

Antoine de Saint-Exupery, A kis herceg

Antoine de Saint-Exupery,

példányszám: 80 millió. másolatok

A francia írónő bájos és kissé bizarr példázata az ártatlan hercegről a világ tíz legkelendőbb szépirodalmi művének listáján az első helyen áll. Minden nap kitakarítja a bolygóját, gondozza a szeszélyes és kegyetlen virágot (az író impulzív felesége volt az ő prototípusa), a festett bárányok között keresi a megfelelő.

Antoine rövid élete során volt pilóta, újságíró és végül író. És ez utóbbi elég jól sikerült neki, tekintve, hogy már az első könyve a könyvnyomtatás történetének legnagyobb bevételt hozó meséje lett.

A könyv először a második világháború idején (1943) jelent meg az Egyesült Államokban, ahová az író hazája náci megszállása után költözött, majd három évvel később az allegorikus mese Franciaországban is megjelent. A művet azóta többször újranyomták és számos nyelvre lefordították.

2017-ben A kis herceg a Mauritániában, Marokkóban és Nyugat-Szaharában beszélt arab dialektuson (Hassaniyya) jelent meg. Ez volt a 300. nyelv, és valamivel később a világ látott egy oszét nyelvű nyomtatást. A könyvet még lefordították halott, latinra is. Második a nyelvek számát tekintve, a Biblia után a második helyen áll. A regény a mai napig a világ egyik legolvasottabb könyve. A filológusok azt tanácsolják, hogy itt kezdjen el franciául tanulni.

. Ryder Haggard, Her

. Rider Haggard,

Kiadás: 83millió. másolatok

Henry Ryder Haggard angol író regénye 1887 januárjában jelent meg, és a következő 80 évben 44 nyelvre fordították le, és világszerte 83 millió könyvet adtak el belőle. A műből bestseller lett, és három film is készült belőle 1935-ben, 1965-ben és 2001-ben.

Horace Holly utazása Kelet-Afrikában egy királyságot keresve a hőst és társát, Leo Vincyt egy vadembertörzshez vezeti, amelynek királynője misztikus erőkkel és halhatatlansággal rendelkezik… A neve Aesha (így fordítják a regény címét több nyelvre). Az előrelátás adományával rendelkezik, és hisz a halhatatlan szerelemben is, mivel az egyetlen férfi, akire valaha szüksége volt, 2000 évvel ezelőtt meghalt. A történet még érdekesebb, ha az utazó főszereplő nevében mesélnek róla.

A kalandregény szinte rögtön a megjelenése után nagy visszhangot kapott, ami hozzájárult a sikeréhez. Sok kérdést vetett fel – faji egyenlőtlenség, női hatalom, mind olyan témák, amelyekről a tizenkilencedik század végén nemigen beszéltek. A több mint egy évszázados múlt ellenére a könyv még mindig szórakoztató olvasmány.

Dan Brown, A DaVinci-kód, 80 millió

Dan Brown, A DaVinci-kód, 80 millió dollár

példányszám: 81 millió. másolatok

Az eredeti, Dan Brown által ügyesen megalkotott és 2003-ban megjelent krimi nemzetközi bestseller lett, és kolosszális példányszámban kelt el. A könyvet 44 nyelvre fordították le, és becslések szerint 81 millió példányban nyomtatták ki. másolatok. A kiadó Doubleday Group minden idők legkelendőbb regényének nevezte a Da Vinci-kódot. Sokan az évtized legjobb regényének tartották.

De ezen túlmenően a könyv hosszan tartó zajt keltett. És 3 évvel később, a Tom Hanks-film hatására a katolikus egyház elkezdi újragondolni a regényt, és keményen állást foglal a filmmel, valamint a forrásanyaggal kapcsolatban.

Nem csoda, hiszen a mű Dan Brown saját szavaival élve egy tényszerűen bizonyított elméleten alapul, amely szerint az Újszövetség valójában nem más, mint az ősi események hamis tanúsága. A Szent Grál természetéről és Mária Magdolna valódi helyéről a keresztény történelemben alkotott rendhagyó elképzelés világszerte élénk érdeklődést váltott ki az olvasók körében.

Clive Lewis, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Értékelés: 4.4

Clive Lewis, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

példányszám: 85 millió. másolatok

A könyv a Narnia krónikái sorozat első darabja. Eredetileg színes gyermekmesének készült. De idővel az élénk misztikus romantika a világ egyik legolvasmányosabb és legfontosabb irodalmi művévé vált, amelyet a fantasy műfajában írtak. A regényt a Time a 100 legjobb angol nyelvű regény közé sorolta.

Ez a mesebeli történet arról szól, hogy négy angol gyermek (két testvér és két nővér) egy hétköznapi szekrényen keresztül Narnia titokzatos világába kerül, és ők azok, akiknek meg kell változtatniuk a történelem menetét ebben a varázslatos világban. A mű a keresztény motívumokat skandináv, kelta és más mitológiák képeivel ötvözi.

2005-ben a könyvet a világ egyik legnagyobb filmvállalatának, a Walt Disney-nek az adaptációjában jelent meg, és a mű új életet kapott.

Agatha Christie, A tíz néger

Agatha Christie, A tíz néger

Forgalom: 100 millió. másolatok

A nagy brit írónő, Agatha Christie egyik legérdekesebb és legizgalmasabb krimije, amely kultikus klasszikussá vált. A könyv 1939-ben került a boltok polcaira, és a mű iránti érdeklődés azóta sem csökkent. A cselekmény középpontjában egy rejtélyes gyilkosságsorozat áll, amely egy szigeten történik, ahol egy titokzatos játék résztvevői egy átveréssel halálos áldozattá váltak.

Élénk, szövevényes cselekmény, virtuóz szlogen és persze egy váratlan befejezés, amely senkit sem hagy közömbösnek. A detektívregények elismert királynőjének gyémántja a magas krimik kedvelőinek. Agatha Christie-t nemcsak korának egyik legnépszerűbb írónőjének tartják, így érthető, hogy műveinek példányszáma hihetetlenül magas. Közöttük van A tíz néger.

Cao Xueqin, Álom a vörös palotákban

Cao Xueqin, Álom a vörös kúriákban

Forgalom: 100 millió. másolatok

A regény a kínai irodalom elismert klasszikusává és a világ egyik leghíresebb írójává teszi szerzőjét. A mű nem hagyományos kínai hétköznapi nyelven íródott, és itt először (más kínai regényekkel ellentétben) világos cselekményszövés került alkalmazásra. Egy család két ágának hanyatlását meséli el a Csing-dinasztia idején.

Figyelemre méltó, hogy a szerző életében (1763-ban) csak az első 80 fejezetet adták ki. Halála után, mintegy 30 évvel később a kiadó és egy asszisztense további 40 fejezetet tett közzé, befejezve a történetet. Az Egy álom a vörös toronyban elbeszélése az önéletrajzi és a fikciós elemek, a hétköznapi helyzetek és a természetfeletti események szabadon áramló keveréke.

1980-ban Kínában létrehozták az “Álmodozás a Vörös Tornyokban” teljes intézetét, amely az ország Tudományos Akadémiájának rendszerébe került. A műről világszerte számos tanulmány és monográfia született. De bizonyos “akadémikus” jellege ellenére a regény mégis óriási népszerűségnek örvend, és hatalmas példányszámban adják ki újra.

Harry Potter és a bölcsek köve J. K. Rowlingtól

Joanne Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című könyve

példányszám: 107 millió. Másolatok

Amikor a Varázslófiú-sorozat első kötete megjelent, senki sem gondolta volna, hogy hová fog vezetni. A mű derült égből villámcsapásként csapott le, elindította a híres Potterean-t, és rajongók millióit vonzotta Joanne Rowling fantáziavilágába.

Egy kultikus történet egy fiú bonyolult sorsáról, akinek a homlokán villámcsapás okozta sebhely van, és barátai még mindig kísértik a világ sok gyermekét és felnőttjét. A Rowling által leírt világ mesebeli jellege ellenére a szereplők lenyűgöző példát nyújtanak arra, hogy milyeneknek kellene lenniük a valódi embereknek. Amint arra számos kritikus rámutatott, a regényírónak sikerült a valós világra jellemző etnikai és társadalmi problémák közül sokat eredeti módon közvetítenie.

A Harry Potter-sorozatot nemcsak a reklámokban használják gyakran, hanem a szociológiai elemzésben és az oktatási intézményekben is vizuális leckeként. Rowling műve gyönyörűen mutatja be, hogyan alakul ki egy személyiség azáltal, hogy bizonyos döntéseket hozunk az életünkben, és hogyan hatnak ezek a döntések másokra.

John Ronald Tolkien, A Gyűrűk Ura

John Ronald Tolkien, A Gyűrűk Ura

példányszám: 150 millió. másolatok

J.R.R. Tolkien mérföldkőnek számító műve. . Tolkien bátran nevezhető annak alapjának, ami később kultikus irodalmi irányzattá vált: fantasy. Az epikus regény eredetileg egyetlen könyvnek készült, amelyet a kiadó nem akart ilyen terjedelmes formában kiadni, ezért 3 különálló kötetre osztotta. És a művet a mai napig így adják ki – trilógiaként.

A Gyűrűk Ura cselekményét tekintve A hobbitban leírtak folytatását képezik. Érdemes megjegyezni, hogy Tolkien eredetileg nem akart folytatást írni, de meggondolta magát, miután egy kiadó más műveket ajánlott neki.

A Gyűrűk urának megalkotásakor a szerző egyetlen célja saját szavai szerint az volt, hogy a valós világban fenntartsa az erkölcsöt, és igazságot közvetítsen az olvasónak. A regényt számos nyelven többször is kiadták, és a szerző, aki filológus szakértő volt, gyakran ellenőrizte a fordítások minőségét.

A könyv megjelenése óta vegyes kritikákat kapott. Egyes kritikusok (különösen a kollégák) csodálták a regényt, míg mások megjegyezték a karakterek mélységének hiányát. De csak az idő mutatta meg az igazságot: több mint 70 évvel később a könyvet még mindig bestsellernek tartják.

Érdekesség: az 1960-as években Tolkien könyvét az Egyesült Államokban kiadták, mégpedig a szerző engedélye és díjazása nélkül (kiderült, hogy az Egyesült Államokban az író regénye nem élvez szerzői jogi védelmet). Amikor Tolkien elhozta a történetet az amerikai olvasóknak, nagy botrány tört ki, és a könyvek eladását vissza kellett szorítani. Később A Gyűrűk Ura az író engedélyével jelent meg, és igazi kereskedelmi bomba lett.

Charles Dickens, Két város története

Charles Dickens,

Forgalom: 200 millió. másolatok

A világ egyik legnagyobb klasszikusa, Charles Dickens ebben a regényében a francia forradalomhoz vezető osztályharc megrendítő vizsgálatát vállalja fel. Az író az elsők között volt, aki nyíltan kimondta művében azt a feltételezést, hogy a forradalmárok eredendően sokkal rosszabbak, mint az általuk oly hevesen gyűlölt burzsoázia.

Az olvasó szemében a szerzőnek sikerült megmutatnia az akkori osztályok képviselőit, és nagyon pontosan összehasonlította nemcsak a két várost – Londont és Párizst, hanem az ellentétek éles összehasonlítását is: az arisztokrácia és a párizsi “alsó”, szerető emberek és a gyűlölettel átitatott emberek stb..

Az angol nyelvű országok számára Dickens e történelmi regénye (egyébként az egyetlen) valóságos tankönyvvé vált. De az oroszul beszélő olvasók számára ismeretlen. Ennek valószínűsíthető oka a könyv és maga a szerző ellen a marxista irodalomkritikusok kritikai támadásai, akik Dickensben korlátozott kispolgári világnézetet láttak.

Az elmúlt másfél évszázad alatt a könyvet több tucatszor nyomtatták újra a világ számos országában, így nehéz kiszámítani a pontos példányszámot, de a szakértők szinte egyöntetűen egyetértenek abban, hogy több mint 200 millió példány van belőle.

Miguel de Cervantes, Don Quijote

Miguel de Cervantes, Don Quijote

Forgalom: 500 millió. másolatok

De Cervantes halhatatlan remekműve, egy őrült hidalgo kalandjainak története, aki túl sok lovagregényt olvasott, és úgy döntött, hogy egy vitéz lovag szerepét vállalja. Több mint négy évszázada újabb és újabb nemzedékek olvassák Don Quijote rendkívüli kalandjait, aki sikertelenül próbált segíteni az elnyomottakon és az elnyomottakon.

Furcsának tűnhet, hogy miért éppen ez a könyv volt a legkelendőbb a létező könyvek közül, de egyszerű magyarázat van: az 1612-ben megjelent “A leleményes Hidalgo” de Cervantes volt az egyik első olyan könyv, amelyet a nem-fikciónak lehetett tulajdonítani. Korábban szinte minden irodalom, amely nyomtatásban megjelent, vagy teológiai témákhoz vagy tudományos.

De nem ez az egyetlen ok. “Don Quijote de la Mancha, a zseniális hidalgo a világirodalom remekműve, amelynek szerzője egy őrült lovag alakjában az emberi természet egyértelmű archetípusát tudta megtestesíteni. Ezt követően számos író használta Don Quijote képét, parodizálva, kiegészítve vagy utalva rá.

Sok tudós, sőt a világirodalom klasszikusai, mint Byron, Heine és Turgenyev is megpróbálták értelmezni a könyv főszereplőjét. Sokan egyetértettek abban az állításban, hogy a Don Quijote egyetemes kép, amely az emberi szellem tulajdonságait és képességeit mutatja be.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: