20 legjobb kalandkönyv

A kaland egy izgalmas műfaj, amely gyors tempójú, kiszámíthatatlan cselekményt tartalmaz, amely romantikus és kalandos jegyeket tartalmaz. Minden további nélkül belevetjük magunkat a 20 legjobb kalandregény világába, amelyeket a múlt és a kortársak nemzetközi szerzői írtak.

A legjobb kalandkönyvek értékelése

Jelöléshelya mű címeértékelés
A legjobb kalandkönyvek értékelése1A titokzatos sziget, Jules Verne4.9
2Monte Cristo grófja, Alexandre Dumas4.9
3Hearts of Three, Jack London4.8
4Kincses sziget, Robert Stephenson4.8
5A világ körül 80 nap alatt, Jules Verne4.8
6Észak és Dél, John Jakes4.7
7A gyémántrablók, Louis Boussenard4.7
8Ivanhoe, Walter Scott4.7
9A lepke, Henri Charriere4.7
10Shantaram, Gregory David Roberts4.7
11Blad kapitány Odüsszeiája, Raphael Sabatini4.6
12A Boleyn család egy másik tagja, Philip Gregory4.6
13Shogun, James Clavell4.5
14Az út, Jack London4.5
15A fehér főnök, Thomas Mayne Reid4.5
16A gyógyító. Avicenna tanítványa. Noah Gordon4.5
17Cloud Atlas, David Mitchell4.4
18A fej nélküli lovas, Mein Reid4.4
19Kamo rushedshi, Henryk Sienkiewicz4.4
20Két kapitány, Veniamin Kaverin4.4

A titokzatos sziget, Jules Verne

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.9

A titokzatos sziget Jules Verne.webp

Jules Verne sci-fi író világhírű regénye részben a híres Robinson Crusoe alapján készült, de öt barátról szól, akik egy lakatlan szigeten rekedtek. Úgy döntenek, hogy gyarmatosítják a földet, és egy megszokott világot hoznak létre rajta – palotát építenek egy sziklából, megművelik és bevetik a földet, megszelídítik az állatokat, gazdálkodnak, teljes mértékben ellátják magukat élelemmel. A véletlen segített nekik megtalálni egy ládát, amely fegyvereket, ruhákat, főzőedényeket – a tizenkilencedik századi élethez nélkülözhetetlen tárgyakat – tartalmazott. Itt a cselekmény összefonódik a Grant kapitány gyermekei című regénnyel – Tom Ayrtonról kiderül, hogy a dolgok ura.

A férfiak nyugodt élete véget ér, amikor egy kalózhajó partra száll. A szenvedély forrong: a hősök elhatározzák, hogy vendégeket vonzanak a békés életbe, de a dolgok nem a terv szerint alakulnak… A könyvben kalandok, gyilkosságok, csodás gyógyulások, találkozás Némó kapitánnyal és sok más érdekes esemény szerepel…

Monte Cristo grófja, Alexandre Dumas

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.9

GRAPH MONTE CRISTO ALEXANDER DUMA.jpeg

A világirodalom klasszikusa, Alexandre Dumas Monte Cristo grófjáról szóló, sokat emlegetett műve a második helyen áll. Edmond Dantes élettörténetét egy tehetséges író meséli el a kalandregény műfajának legjobb hagyományai szerint. Egy hatalmas összeesküvés miatt a Château d’Ife-ben rekedt főhős megtalálja a módját, hogy kiszabaduljon, és Monte Cristo lakatlan szigetére menekül, ahol kincset talál, és mesésen meggazdagszik… De közben nem feledkezett meg ellenségeiről, akik elűzték őt… Saját nyomozásba kezd egy évekkel ezelőtti végzetes esemény ügyében.

Alexandre Dumas Monte Cristo grófja egy terjedelmes, de rendkívül szórakoztató könyv, amely az utolsó oldalakig nem engedi el az olvasót – az irodalom rajongói világszerte tesztelték.

Hearts of Three, Jack London

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.8

HÁROM SZÍV JACK LONDON.webp

Jack London “Három szív” című regénye a kincskeresés elképesztő kalandjait és a gyengéd szerelmet ötvözi. A könyv Francis és Henry Morgan, a híres kalózkapitány távoli örököseinek története. Ahogy az életben is megtörténik, a szereplők ugyanabba a lányba – a gyönyörű Leonesiába – szeretnek bele.

Ami a Három szívét egyedivé teszi, az a regény új és atipikus elbeszélői stílusa, mégis világszerte tetszést aratott az olvasók körében. A művet számos filmben feldolgozták.

Kincses sziget, Robert Stephenson

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.8

A WARDS SZIGETE ROBERT STEVENSON.webp

Ki ne hallott volna már a Flint kapitány által egy lakatlan szigeten elrejtett kincsről?? Robert Stevenson a 18. század közepére kalauzolja az olvasót, a cselekmény Délnyugat-Angliában bontakozik ki. Az ifjú Jim Hawkins egy kalózládában találja meg azt a térképet, amelyre a vadászat már megkezdődött. A hős feladata most már nem csak az, hogy megmentse az ereklyét, hanem az is, hogy elsőként érjen az “X” helyszínre. Dr. Livesey doktor és Squire Trelawney támogatását igénybe véve Jim kihajózik a Hispaniolán található Kincses szigetre. Mint később kiderül, az expedícióra összeállított csapatban olyan emberek is vannak, akik egykor Flintnek dolgoztak.

Ki éri el elsőként a hőn áhított célt – a kalózok, akik úgy döntöttek, hogy becsapják a “becsületes embereket” és ellopják a kincset, vagy pedig Jim? A “Kincses sziget” egy hihetetlenül szórakoztató regény, tele kalandokkal, váratlan fordulatokkal és változatos karakterekkel.

80 nap alatt a Föld körül, Jules Verne

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.8

A világ körül 80 nap alatt Jules VERNE.webp

Phileas Fogg fogadása egy nyolcvan napos világkörüli útra szól. Utazása Angliában kezdődik, majd Franciaország, Olaszország következik, és Egyiptomba utazik, majd Indiába, a szomszédos Kínába, onnan Japánba, és az óceánon át Amerikába. Természetesen az utazás nem marad kalandok nélkül – Indiában Fogg és hűséges szolgája, Passepartout megmentik Audát, akit egy szörnyű rituálé során égetnek el, és aki később a főhős felesége lesz. Minden rendben lenne, de az utazást beárnyékolja Fix nyomozó gyanúja, hogy Phileasnak köze lehet az angol bankrabláshoz. Vajon Fogg megnyeri a fogadást, ha csak egy nap késéssel tér haza??

A regény gazdag a szereplők által a tizenkilencedik század közepén használt járművek részletes leírásában. A különböző országokban elefántok, szánok, vitorlák, szkúnerek, gőzgépek és még sok minden más volt.

Észak és Dél, John Jakes

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.7

ÉSZAK ÉS DÉL JOHN JACKS.jpeg

John Jakes következő legmagasabbra értékelt regénye, az Észak és Dél. Ez a világsiker, amely az 1840-es évekbe repíti vissza az olvasót, amikor az Amerikai Egyesült Államokban az Észak és Dél között közelgő polgárháború feszültségei fenyegetnek. Ugyanannak az államnak éppen ezeket a sarkvidéki részeit lakták a Maines és a Hazardok. Orry és George a West Pointon folytatott tanulmányaik során összebarátkoztak, de amikor eljött a hazatérés ideje, nehéznek találták a politikai helyzetet. Az ember elgondolkodna azon, hogy az Észak és Dél miért tartozik a kalandjáték műfajába? Valóban sok váratlan fordulat van a könyvben, szerelmi vonallal, szenvedéllyel és féltékenységgel felszerelve.

Az olvasó számára a végéig nem világos, hogy a főszereplők képesek lesznek-e legyőzni az akadályokat, megmarad-e barátságuk, becsületük és szerelmük?

A gyémántrablók, Louis Boussenard

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.7

A BRILLIANTS LUI BUSSENAR.webp

Louis Boussenard francia író könyvet írt az emberek örökös kincskeresési vágyáról. Ezúttal három útitársról, Albertről, Alexandre-ről és Josephről szól, akik Dél-Afrikába indulnak, hogy rejtett kincset keressenek, egy olyan országba, amely minden sarkon veszélyekkel teli. Tele van mérgező növényekkel, rovarokkal, ragadozó állatokkal és Sam Smith által vezetett rablókkal, akik szintén tudnak a kincsről, és nem akarják megosztani azt. De a barátoknak még így is sikerül összebarátkozniuk egy bennszülött törzzsel, akik segítenek nekik biztonságban befejezni az útjukat.

A mű a természeti tájak kedvelőinek is tetszeni fog, hiszen Boussenard színes leírást ad az afrikai kontinens élővilágáról. Ugyanilyen figyelemre méltóak a bennszülöttek mindennapi életének színes leírásai is.

Ivanhoe, Walter Scott

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.7

AYVENGO WALTER SCOTT.webp

Walter Scott Ivanhoe című regénye az egyik legrégebbi kalandregény a listánkon. 1819-ben jelent meg. Ettől függetlenül manapság is könnyen olvasható.

A könyv cselekménye Angliában játszódik, amikor az angolszászok és a normannok I. Richárd alatt viszálykodtak egymással. János herceg huncutságot szít a törzsek között, miközben az uralkodót Ausztriában tartják fogva, és a trónra akarja kerülni. Ekkor tér haza az ifjú lovag, Ivanhoe a keresztes hadjáratból, abban a reményben, hogy feleségül veheti kedvesét, a gyönyörű Rowenát, Nagy Alfréd örökösnőjét, akit már várnak, hogy feleségül menjen Athelstanhoz, a királyi összeesküvés egyik bűnözőjéhez – Cedrichez.

A cselekményben számos különböző rangú szereplő, lovagiasság, összeesküvés és intrika jelenik meg a 19. század eleji hagyományok szerint. A becsületért való kiállás, a kötelességtudat, a szerelem és más időtlen értékek mind-mind találkoznak a kiváló Walter Scott “Ivanhoe” című nagyszerű regényében.

A lepke, Henri Charriere

Műfaj: kaland

A könyv értékelése: 4.7

ANRI ANRI SHARIOR.webp

A Molylepke című regény Henri Charriere önéletrajza, amely a kalandregény műfajának bestsellere lett. A huszadik század közepén látott napvilágot.

A Papillon becenevű főhőst azzal vádolják, hogy 15 évesen megölt egy férfit, és a büntetését – életfogytiglani börtönbüntetést – kell letöltenie. Csodával határos módon sikerül megszöknie a börtönből, különböző próbatételeken keresztül. Ebben rejlik a könyv fő kalandja, amely a szerző valós életén alapul, bár időben eltolódva – Charrière-t valóban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de idősebbként.

Chantaram, Gregory David Roberts

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.7

SHANTARAM GREGORY DAVID ROBERTS.webp

A betörőnek szánt író, aki Ausztráliában megszökik a börtönből, hamis útlevéllel Bombaybe jut, és ott barátokat szerez. Egyik új barátja édesanyja Shantaramnak kereszteli a főhőst (ami lefordítva annyit tesz: “békés ember”), aki mostantól kis illegális kereskedelemből él, ékszerek, fegyverek és egyéb tárgyak eladásában közvetít… De nem veszíti el a “jó” arcát – a nyomornegyedekben kezeli a helyieket.

Bűncselekményei miatt Shantaramot feljelentik a bűnüldöző szerveknél, akik letartóztatják és mindössze 4 hónapra bebörtönzik, ezután pedig összeáll a maffiával, és nekik kezd dolgozni, nemesfémekkel és hamis személyi igazolványokkal kereskedik. Miután barátai meghalnak, a hősnőben keres vigaszt. Egy bordélyházban találkozik Kader Khannal, aki segít neki megbirkózni függőségével. Ezután következett egy utazás az afganisztáni háborúba, majd ismét vissza Indiába.

A regény tele van a főszereplő érzelmeivel és filozófiai elmélkedéseivel, valamint az indiai vidék szemléletes leírásával. A történet, a szereplők és a helyszínek azonban túlnyomórészt kitaláltak. Mégis, Bombayben a Prabhaker utazási iroda segítségével eljuthatsz abba a nyomornegyedbe, ahol Shantaram élt, és láthatod a nőt, aki becenevet adott neki…

Vér kapitány Odüsszeiája, írta Rafael Sabatini

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.6

RAFAEL SABATINI.webp A CAPITÁN BLAD ODYSSEIAJA RAFAEL SABATINI.webp

Peter Blood, az orvostudományok alapképzésének hallgatója segít egy sebesült lázadónak, Lord Gildeának, majd mindkettőjüket letartóztatják a kormánycsapatok. Halálra ítélik, de megszökik a kivégzés elől, és rabszolgaként végzi, ahol később eladják Bishop ezredesnek. De a gyógyító művészete lehetővé teszi számára, hogy kiszabaduljon a szolgák köréből, és közelebb kerüljön az ezredes családjához.

Miután Blad és társainak sikerül elfoglalniuk a Cinco Llagas nevű ágyúnaszádot, Tortugo kalózszigetére hajózik, ahol csatlakozik a tengerparti testvériséghez… Csatákban való részvétel, rablások, harc a rivális kalózokkal – Blood bűnös életet él, de viszonylag rövid ideig – válság következik, és a hős italba fojtja gondjait. Ezután de Rivarol admirális szolgálatába áll, de a kalózkodástól soha nem szabadul meg..

Az odüsszeia története teret enged a szerelemnek, a becsület és a méltóság védelmének, az élet iránykeresésének és az időtlen emberi értékeknek. Ugyanakkor a szerző érdekesen és élénken írja le a kalózok civakodását, feltárja a szereplők sokféle személyiségét.

Egy másik Boleyn, Philip Gregory

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.6

Még egy a BOLAINE BOLAINE BOLAINE-tól PHILIPP GREGORY.webp

Philip Gregory romantikus történelmi kalandregénye, az Egy újabb Boleyn család a ranglistánkra került. A palotai környezetben a Boleyn nővérek, Anne és Mary elfelejtik családi kötelékeiket, és kétségbeesetten harcolnak VIII. Henrik király kegyeiért. Ez a regény tele van árulásokkal, intrikákkal és bonyodalmakkal, amelyek beárnyékolni látszanak egy meleg családi kapcsolatot. A nővérek rivalizálása előbb-utóbb véget ér, az olvasónak ki kell derítenie, hogy mi lesz a vége.

Az általános hangulat ellenére a regényt élvezetes olvasni, arra késztet, hogy új szemszögből nézze meg a saját családjával és szeretteivel való kapcsolatait, a könyv kiválóan alkalmas arra, hogy egy meleg, otthonos estét töltsön el a kandalló mellett egy takaró alatt.

Shogun, James Clavell

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.5

SOGUN JAMES CLAVELL

A Shogun egy uralkodó japán hadúr története a 17. század elején. Egy holland hajó hajótörést szenved az állam szigetei előtt, de a hajótörést túlélő tengerészeket a helyi uralkodók kalózoknak nyilvánítják és elfogják. Az elfogottak között van John Blackthorne, egy kiváló geográfus, matematikus és kapitány, akiről a pletykák eljutottak Toranaga no Minovarhoz, katonai nagyúrhoz és helyi sógunhoz, aki úgy dönt, hogy megvédi a hőst, hogy a kiemelkedő kapitányról szerzett tudását bűnös célokra – a hatalom átvételére – használja fel. Hogy alkalmazkodjon és túléljen Japánban, John Blackthorne elmerül a kultúrában, a nyelvben és szamurájjá válik. De a hazatérés álma soha nem hagyja el.

Érdekes: a főhősnek van egy valódi prototípusa – az angol tengerész William Adams, aki valóban hajótörést szenvedett a japán szigeteknél egy expedíció során a Magellán-szoroson keresztül.

Az út, Jack London

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.5

AZ ÚT JACK LONDON.webp

A klasszikus irodalmi gyűjtemény, Az út számos kalandos történetet tartalmaz, amelyek Jack London valós életén alapulnak. Kevesen tudják, de a szerző életrajzában fiatalabb korában volt egy csavargós időszak, amely a könyv történeteinek középpontjában áll. A vándorlás nem egy nehéz életből, hanem egy hétköznapi életből eredt – egy fiú, aki kalandra és változásra vágyott. Elindul az útra. Volt szerencséje dolgozni újságíróként, tengerészként egy halászhajón és konzervgyári munkásként. Sok hozzá hasonló, kedves és gondoskodó emberrel találkozik.

Az utazás egy fiatal fiú identitásának jelzőfénye volt; romantikával és viszontagságokkal egyaránt találkozott, és mindenféle trükköt megtanult… A 9 történetben van igazság és egy kis fikció, de az olvasó számára lehetetlen meghatározni őket – a történetek olyan könnyen és harmonikusan vannak megírva.

A fehér főnök, Thomas Mayne Reid

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.5

fehér vezető thomas mine reid.webp

A kalandos történetek mestere, Mein Reed a fehér bölényvadász Carlos történetét meséli el. Élete tele van furcsa kalandokkal a vadnyugaton. A regény első lapjaitól kezdve a főhős elnyeri a gyönyörű Catalina szívét, a gazdag menyasszonyét, akit Roblado kapitány úgy tesz, mintha feleségül venne. A rivális minden módon harcol a lány kezéért: csapdák építése, csapdák, intrikák – mindezekkel az akadályokkal Carlosnak szembe kell néznie. Vajon ő kerülhet ki győztesként ebből a történetből?? A regény az első oldalaktól kezdve magával ragadja az olvasót, és nem engedi el egészen a végéig!

A gyógyító. Avicenna tanítványa. Noah Gordon

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.5

A gyógyító. Avicenna tanítványa. Noah Gordon

Egy gyógyító kalandregény kortársunktól, Noah Gordontól. Az Avicenna tanítványa 2013-ban látott napvilágot. A cselekmény azonban a 11. században játszódik Angliában.

Robert Cole, a 11 éves fiú, az édesanyja halála után Barberhez, egy gyógyítóhoz kerül tanoncnak. De ez a tudás és képesség nem elég neki, ezért elindul a távoli Egyiptomba, hogy meglátogassa a tehetséges Avicenust. Itt kezdődnek a kalandjai. Robertnek különböző nemzetiségű embereket kell megszemélyesítenie, hogy megismerje a hagyományaikat, és az út nem lesz könnyű. Úti céljához érve Robnak nem sikerül azonnal eljutnia Avicennához, de a véletlen megteszi a hatását. a mester és tanítványai az orvosi tehetségének köszönhetően sikeresen túlélik a járványt. Robert Cole most már maga gyógyítja az embereket, és egy nap segítséget kap Rebeccától, aki az egyiptomi útja óta megkedvelte őt. Rob és Avicenna elvégzi az első boncolást a halál mechanizmusának tanulmányozására a betegségben, műtétet hajt végre a vakbél eltávolítására.

Meddig viszi el a főhős tehetségét, amikor körülötte szenvedély és háború dúl??

Cloud Atlas, David Mitchell

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.4

DAVID MITCHELL ATLASZA.webp

David Mitchell hatrészes regénye, a Felhőatlasz biztosan tetszeni fog az időutazás rajongóinak. A történet a tizenkilencedik század közepén kezdődik és a távoli jövőben ér véget. Minden rész a főszereplők sorsának összefonódása révén kapcsolódik az előző részekhez.

Az első részben az olvasó megismerkedik egy közjegyzővel, aki az aranyláz idején él Kaliforniában. Körbeutazza a világot, hogy találkozzon a csendes-óceáni szigetek őslakosaival. A gyógyulás és az igaz barátság története. A második rész a következő, 20. századba kalauzolja az olvasót. A tehetséges, de el nem ismert zenész, Frobisher Belgiumban menekül, és egy idős zeneszerző magántitkáraként vállal munkát. A zeneszerző feleségének szeretője lesz, és érdeklődéssel olvassa az orvos naplóját is a regény első részéből.

A harmadik fejezetben az olvasó a huszadik század második felébe kerül, és tanúja lesz egy Buenas Yerbas fiktív városában játszódó detektívtörténetnek. Egy fiatal újságíró találkozik egy ideológiai beállítottságú atomerőmű-építővel, akit hamarosan meggyilkolnak. Aztán Louise-t magát is meggyilkolják. A negyedik rész tele van iróniával és modern angol humorral, és egy olyan kiadóról szól, akinek “pártfogói” pénzt követelnek a könyv megjelenéséért. A következő rész, az Orison Sonmi 451 egy sci-fi disztópia, amely a jövőben játszódik. A robotika, egy új jövő felfedezése a történet. A könyv végére az olvasó egy poszt-apokaliptikus jövőbe kerül, ahol a már halott civilizáció elpusztult, és az emberiség megpróbálja újjáépíteni magát.

A fejetlen lovas, írta Mein Reed

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.4

fejetlen atlétika MAINE READ.webp

A Fejnélküli lovas című regény egy szédítő történet, amely számos különböző karakter sorsát fonja össze Texas államban. Woodley Poindexter és családja egy költözés során eltéved, és a múzsamester Maurice Gerald jön a segítségükre – Woody lánya, Louise beleszeret, akire már igényt tart Cassius kapitány. Itt kezdődik a fiatal rivális kiiktatására irányuló cselszövések sorozata, még akkor is, amikor megmenti a kapitány életét.

Egy nap Louisa bátyja, Henry nem jön az asztalhoz reggelizni, ekkor találják meg a véres lovát. Ez része volt egy Maurice elleni összeesküvésnek, hogy gyilkosságot kövessenek el ellene. És akkor egy furcsa fej nélküli lovas jelenik meg a történetben… Ki ő?? Hogyan ér véget a történet? Minden olyan nyilvánvaló, mint amilyennek látszik?? Mayne Reid világsikerét a végtelenségig lehetne olvasni!

Kamo rushedshi, Henryk Sienkiewicz

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.4

KAMO GRYADESHI GENRYK SENKEVICH.webp

A “Kamo Gradeshi” lengyelül “hová mész”, ami Henryk Sienkiewicz e regényének címe is. A történelem a Kr. u. I. században kezdődik az ókori Római Birodalomban. A római közösség fiatal patríciusának, Marcus Viniciusnak a barbár Ligia volt a gyengéje. Ez a korban szinte tabu, sok gondot okozott a főhősnek a boldogsághoz vezető úton. A történet az első római közösségek leírása, a keresztényüldözéssel járó, még illegális vallás megalapítása, Néró császár uralkodása és a keresztényüldözés hátterében bontakozik ki. A történetben szerepelnek Péter és Pál apostolok, Petronius Arbiter író, politikai személyiségek, a császár kegyeltjei. A lengyel író leghíresebb művének középpontjában tragikus emberi sorsok és időtlen értékek állnak.

A két kapitány, Veniamin Kaverin

Műfaj: kaland

Értékelés: 4.4

KÉT KAPITÁN VENIAMIN KAVERIN.webp

A huszadik sorban Veniamin Karelin “A két kapitány” című híres regényét helyezzük el, amely egy vidéki városból származó, szülők nélkül felnövő Alexander Grigoriev történetét meséli el, akinek szívét a sarki expedíciókról szóló levelek ragadták meg. Az árva Sanya, hogy elkerülje, hogy szülei halála után árvaházba kerüljön, barátjával, Petykával Turkesztánba indul, de Moszkvában eltévednek… Később a hős gyakori látogatója lesz a Tatarinov családnak, amelynek apja, egy híres távoli tengeri kapitány, 1912-ben eltűnt egy expedícióval az északi tengeri útvonalon. Sanya magára vállalja, hogy mindent kiderít a tengerjáró férfiakról, és feltárja a kapitány halálának rejtélyét, miközben szerelmi viszonyt kezd a lányával. Háborús időkben egy pilóta, Alekszandr Grigorjev leszáll az Északi-sarkvidéken azon a helyen, ahol állítólag eltűnt egy expedíció…

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: